Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 10 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • La Astra Vagoane Calatori, de la privatizare - investitii de peste 30 de miliarde de lei

Halele de la Astra Vagoane Calatori au fost modernizateVagoanele sunt finisate intr-o hala de tipul celor de la Siemens si Alstom
Aflata in plin proces de modemizare, dupa ce a fost salvata de la faliment de noii actionari, fabrica aradeana de vagoane calatori isi schimba de la o zi la alta infatisarea. Concomitent cu modernizarea, conducerea intreprinderii s-a preocupat in permanenta sa dea de lucru angajatilor, sa incheie noi contracte. "Cifra de afaceri a societatii Astra Vagoane Calatori pe primele sase luni ale anului in curs este egala cu cifra de afaceri a intregului an 2001", spune Valer Blidar, reprezentantul actionarului majoritar al societatii. Dublarea cifrei de afaceri in primul semestru al acestui an a dus la realizarea unui profit de peste 15 miliarde de lei pe primele sase luni. "Obtinerea acestui profit a fost posibila prin incheierea unor noi contracte si imbunatatirea substantiala a climatului din intreprindere, ceea ce a condus la marirea productivitatii muncii. Un rol important l-au avut desigur si investitiile facute de societate in aceasta perioada, care depasesc 30 de miliarde de lei ca valoare", precizeaza Blidar. Hala moderna pentru "fata" vagoanelor
De curand, la Astra Vagoane Calatori s-a dat in exploatare o hala moderna de echipare a vagoanelor. Aceasta se ridica la nivelul celor de la Siemens- Germania sau Alstom-Franta, pe care Valer Blidar le-a vizitat de mai multe ori. Hala dispune de pardoseli anti-praf, incalzire constanta, linie cu dispozitive de cantarire a vagoanelor, iluminat modern precum si alte dotari moderne. Avand in vedere ca aici se da fata vagoanelor, hala este deservita de 60 de operatori cu o inalta pregatire profesionala. Lucrarile de modernizare au fost efectuate de o firma romano-germana.
In 2002 majorarea salariilor depaseste rata inflatiei
La Astra Vagoane Calatori sunt in curs negocierile dintre administratie si sindicat cu privire la majorarea salanilor. "Am stabilit deja o majorare de 15% a salariilor. Daca tinem cont de marirea din aprilie, reiese o majorare de 29%, in conditiile in care Guvernul a prevazut o rata a inflatiei de circa 20% pentru anul 2002. Prin aceasta majorare, salariul mediu din societate a sarit binisor peste salariul mediu pe economie", apreciaza reprezentantul actionarului majoritar. La intrebarea noastra privind intentia actionarilor fabricii de a prelua Aris, Blidar a fost scurt: "Despre asta mai vorbim..."

Florin Trut - Adevarul

  • Pentru o emisiune de obligatiuni, se pregateste demolarea Pietei Soarelui

Consilierul PD - Mariana Faur a facut o propunere de finantare...Mariana Faur, consilier municipal PD, a depus la Primarie, in cursul acestei saptamani, un proiect de emisiune de obligatiuni municipale. "Proiectul a fost depus ca initiativa personala, in urma consultarii cu reprezentantii Executivului", ne-a declarat consilierul. 
Bani pentru Piata Soarelui
Proiectul priveste "stabilirea conditiilor si atragerea finantarii lucrarilor de reamenajare a Pietei Soarelui", mai exact emiterea de obligatiuni municipale pentru ca cetatenii sa investeasca in construirea unui complex comercial ultramodern pe amplasamentul actualei piete. Am aflat ca Executivul intentioneaza demolarea a tot ce exista in acest moment in Piata Soarelui, fapt pentru care in luna septembrie este programata o licitatie vizand proiectele de reamenajare sau de modernizare a acesteia.
Un obiectiv compact
Consilierul local a justificat alegerea pietei ca obiectiv de investitii finantat prin, emisiune de obligatiuni municipale, prin faptul ca "celelalte obiective foarte urgente au obtinut deja alte modalitati de finantare". Mai mult, Piata Soarelui "este un obiectiv compact", adica oamenii vor sti exact unde s-au cheltuit banii investiti, "iar daca emisiunea de obligatiuni va avea succes, putem merge; in continuare, pe alte obiective de investitii, si pe sume mai mari", ne-a declarat Mariana Faur.
22 de miliarde in trei ani
Propunerea de imprumut este intocmita pentru o suma de 22 de miliarde lei, constand in 22 de mii de titluri de valoare, a cate un milion de lei fiecare. Perioada propusa de maturitate a obligatiunilor este de trei ani, iar dobanda "mult mai mica decat la credite. Aceasta va fi calculata absolut transparent, altfel emisiunea de obligatiuni nu va fi aprobata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare", ne-a declarat Mariana Faur.
Proiectul este perfectibil si rentabil
Consilierul ne-a informat ca intentioneaza ca "impreuna cu Comisia de buget-finante (n.r.- din cadrul Consiliului Local) sa preiau toate observatiile, pentru ca, in sedinata CLM din luna septembrie, daca primim votul consilierilor, sa trecem la pasul urmator, selectionarea firmei care sa se ocupe de emisiunea obligatiunilor. Aceasta modalitate este rentabila pentru noi, deoarece, dupa incheierea emisiunii, in decurs de cateva zile, vom primi intreaga suma, urmand ca abia in anul urmator sa platim dobanda", ne-a declarat consilierul PD. 
Surse apropiate clubului UTA ne-au informat ca ieri a avut loc o intalnire a oficialilor clubului cu factori de decizie la nivel municipal. 
In cadrul discutiilor, o parte din incasarile Pietei Soarelui a fost promisa ca o contributie adusa desfasuraii activitatii clubului. Veniturile lunare preconizate sa revina acestuia se ridica la cateva zeci de milioane de lei. Asta, evident, in conditiile in care proiectul consilierului democrat nu va fi accceptat. 

Simona Mazare - Observator

  • Aradul, in prag de criza financiara

Vicepresedintele CJA - Gheorghe Falca solicita mai multi bani la buget...Judetul Arad a fost unul dintre cei mai buni platitori de taxe sau impozit pentru buget. Cumintenia si disciplina tipic ardelenesti i-au facut pe acestia sa plateasca fara cracnire toate taxele, cu gandul ca banii se vor intoarce tot pentru ei. In spiritul doctrinei lansate in toamna de Octav Cozmanca, nu conteaza contributia fiecarui judet la buget ca baza pentru redirijarea fondurilor inapoi in teritoriu, ci doar faptul ca anumite judete au mari probleme. Efectele acestei politici se rasfrang asupra celor care isi platesc impozitele. La ora actuala, primariile aradene sint primele lovite de spectrul lipsei de bani.
Inceputul a fost dat de Electrica, care, pe motiv de neplata, a lasat in intuneric peste jumatate din comunele judetului Arad. Primariile nu au bani pentru ca la rectificarea bugetara Consiliul Judetean, care urma sa distribuie banii, a primit cu mult mai putin decat a solicitat. Insa, pe termen lung, dupa cum ne-a explicat vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, "daca nu vin banii, in jur de 40 de miliarde, din octombrie nu vor mai exista nici bani pentru profesorii din judet, nici pentru angajatii primariilor aradene". Mai concret, judetul Arad a solicitat la rectificarea de buget 140 de miliarde de lei si a primit doar 28, din care 9 miliarde pentru subventionarea caldurii (din 62 necesare doar municipiului Arad). Pe lista de asteptare au ajuns caminele de batrani, care au solicitat 6 miliarde de lei, bani care, de asemenea, nu exista. Caminele de la Lipova si Tamand nu mai au, din aceasta luna, nici un ban. Adaugand spitalele, vitregite si ele, care au primit mult mai putin decat necesarul solicitat, imaginea dezastrului se contureaza tot mai clar.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Casa de cultura a studentilor in Cazinoul aradean

Cladirea fostului Cazino ar putea intra in proprietatea universitatilor - Virtual Arad News (c)2002Initiativa ii apartine prefectului, iar imobilul va fi folosit de studentii ambelor universitati aradene
Una dintre marile doleante ale studentilor din Arad, dar si ale conducerilor celor doua universitati, este legata, de mai mult timp, de o Casa de cultura a studentilor. De-a lungul timpului, s-a discutat despre diverse posibilitati de a rezolva aceasta dorinta. La un moment dat, in proiect s-au implicat cei mai tineri membri ai Consiliului Local, dar, din pacate, nu s-a rezolvat nimic. S-a facut chiar si un proiect, trimis la Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru obtinerea finantarii, dar fara nici un rezultat. Prefectul Dan Ungureanu s-a implicat in aceasta chestiune si a gasit deja o solutie. Astfel, Ungureanu a identificat o locatie pentru Casa de cultura a studentilor, unde va functiona si o casa a universitarilor. "Am gasit o locatie, intr-un loc unde de mult timp nu s-a intamplat nimic. Nu stiu care este soarta juridica a acestui imobil, dar sunt increzator in sortii de izbanda ai proiectului, printr-un parteneriat intre Universitatea "Aurel Vlaicu", Universitatea "Vasile Goldis" si eventual CLM si proprietarii cladirii." - declara prefectul Dan Ungureanu. Exista posibilitatea ca in cel mai scurt timp studentii aradeni sa aiba ca loc de intalnire. Cazinoul de langa hotelul Parc. Trebuie sa recunoastem ca initiativa prefectului este laudabila, mai ales in conditiile in care cladirea Cazinoului, deosebita din punct de vedere arhitectonic, nu mai este folosita de ani buni.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Sculptura romaneasca are un sanctuar - galeria Delta

Galeria de arta Delta adaposteste salonul bienal de sculptura micaSalonul bienal a reunit cei mai in voga artisti plastici ai momentului
Salonul bienal international de sculptura mica este gazduit de sala Delta din Arad. Evenimentul constituie una dintre cele mai titrate manifestari culturale din municipiu. Au fost expuse, in acest an, peste o suta de lucrari apartinand artistilor plastici din tara si strainatate. Materialele alese pentru editia din acest an au fost lemnul si piatra. Pe langa sculptori, expun acum si pictori, care si-au luat inima in dinti si au abordat si acest gen al artei, Prof. Univ. Ioan Iovan a subliniat ca Aradul detine un primat al sculpturii, prin organizarea celor sase editii ale bienalei. Sunt reprezentate aici ultimele tendinte ale artei plastice romanesti, curentele cele mai modeme si mai indraznete. 
Salonul bienal este deschis zilnic; merita vizitat, pentru ca ofera o experienta culturala unica, prin diversitatea lucrarilor de sculptura mica expuse de organizatori.

Occident

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 9 august - 15 august 2002  Barbati in negru II - (SUA)
Muresul 9 august - 15 august 2002  Nevasta la pachet - (GB)
Arta 9 august - 15 august 2002 - Sala A  Razboiul lui Tom Hart - (SUA)
Arta 9 august - 15 august 2002 - Sala B  Visul Alb - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]