Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 10 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Constructia de locuinte, relansata de ANL si de fiermele private

Vor fi construite noi blocuri de locuinte pentru tineri... - Virtual Arad News (c)2002Aradul sta bine la acest capitol, in perspectiva fiind doua cartiere de locuinte si 600 de apartamente
In fata nevoii de locuinte, dar si a schimbarilor in pretentiile romanilor, statul a tot incercat, cu prea putin succes, sa dea consistenta unui program riguros alcatuit pentru constructii. Asa s-a nascut Agentia Nationala pentru Locuinte, inclusa in Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei
In ciuda saraciei, romanii vor case 
Se pare ca oferta de apartamente la bloc este mai putin interesanta pentru multi dintre romani, care isi doresc, in ciuda situatiei de saracie in care se afla tara, apartamente in case sau chiar vile, lasand apartamentele de bloc pentru cei cu posibilitati reduse. Asa se face ca secretarul de stat Sergiu Sechelariu, seful ANL, si-a pus ambitia sa ridice cat mai multe cartiere de case incepand cu acest an. Raspunzand asteptarii celor care nu mai vor la bloc, dar si necesitatii de a crea noi locuinte, Sechelariu a dat sfoara in tara, asteptand solicitari pentru constructie, respectiv oferte de terenuri care se preteaza la ridicarea unor zone pentru locuinte. S-ar rezolva cu acest prilej nu doar problema locativa a multora, ci ar exista si posibilitatea relansarii cresterii economice pe seama industriei constructiilor, prin crearea de sute de mii de locuri de munca, cu atat mai mult cu cat capitalul privat nu prea isi face simtita prezenta consistenta in acest domeniu, iar marile investitii edilitare nu prea mai au cautare (bancile si-au facut sedii luxoase si vile peste tot pe unde au fost interesate, numeroase cladiri finalizate la standarde inalte stau goale s.a.). 
Infrastructura, o problema 
Seful ANL sustine, la unison cu ministrul Miron Mitrea, ca actuala structura a Ministerului ar favoriza buna desfasurare a lucrarilor in sensul cuplarii constructiilor de locuinte cu cele de autostrazi si drumuri de rang inferior. O mare problema este insa reprezentata de modul in care autoritatile locale gasesc resurse pentru a rezolva problema utilitatilor in zonele construite, respectiv punerea la dispozitia ANL a retelelor edilitare pentru apa, canalizare, gaz metan, drumuri, capacitati de transport. ANL are pe agenda sa un santier de 248 de case la Bacau, orasul de unde se trage seful ANL si care este pastorit de fratele acestuia, Dumitru Sechelariu, un santier de 53 de case la Focsani si, probabil, 230 de case la Sacele; la Bucuresti au aparut divergente cu primarul general. 
Casarom prezinta noi modele de locuinteAlternativa la ANL - investitorii privati 
Alternativa la constructiile propuse de ANL ar fi aceea de a se apela la parcurile rezidentiale private care ofera, unele de-a gata, vile cu diferite amplasamente si variante constructive, la preturi cuprinse intre 25.000 - 400.000 de dolari. Un exemplu concret este zona Baneasa, unde activeaza societati ca Basindir, Impact, Compound, care au finalizat destule cladiri. De asemenea, in Cluj exisa firma CasaRom, care va construi 1000 de case; de asemenea, exista proiecte ale societatii Bratim, la Timisoara. Un caz aparte este acela reprezentat de cuplarea unei societati private de constructii cu ANL, care asigura finantarea, si care a dat nastere la Targu Mures, la 60 de case. Aradul sta foarte bine in acest domeniu, "in carti" fiind cartierul pe care Casarom il va construi in zona Subcetate. Incepand de luna viitoare se vor demara lucrarile la acest cartier, pentru casele de aici existand deja o serie de solicitari. Nu trebuie uitat Cartierul de vest din iesirea spre Nadlac, care va include 235 de case, cartier aflat in planul de afaceri al firmei Jackson International. Dar pe langa case, care vor fi construite de doua firme private, ANL are in constructie deja la Arad, in cartierul Micalaca, doua blocuri, care vor oferi aproape 100 de apartamente. Ministrul Miron Mitrea a afirmat, la vizita pe care a facut-o la Arad, ca ANL intentioneaza sa construiasca inca 500 de apartamente la Arad, conditia fiind ca Primaria sa asigure teren echipat cu infrastructura. 
Creditul ipotecar - solutia de finantare 
In ceea ce priveste casele, acestea sunt finantate prin credit ipotecar. In anul 1999, Parlamentul a emis Legea 190, privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare. Institutiile autorizate sa acorde credite ipotecare sunt bancile, Agentia Nationala pentru Locuinte, CEC si alte institutii financiare abilitate prin lege, inclusiv fondurile ipotecare. Acordarea acestui tip de credite poate sa faciliteze persoanelor fizice si juridice investitiile in domeniul imobiliar. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Si aradenii saraci  vor avea Economat

Persoanele cu venituri mici vor avea economatGasirea de fonduri pentru amenajarea in Arad a unui nou magazin de tip Economat a insemnat o problema timp de mai multe saptamani pentru edilii locali. Spatiul de pe strada Elena Ghiba Birta nr. 18, dat in folosinta gratuita Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor necesita lucrari de renovare in valoare de 80 de milioane. Pentru alocarea sumei, a fost nevoie de o noua rectificare de buget care a avut loc – intr-un final – la ultima sedinta extraordinara de Consiliu local municipal.
Nu se stie daca din exces de zel sau la recomandarile venite de la centru, consilierii au votat si pentru infiintarea unui Economat al saracilor, care va fi destinat familiilor cu probleme sociale si financiare grave. Cu ducerea la indeplinire a acestui proiect a fost insarcinata Directia de Asistenta Comunitara.
Etelka Nagy, directorul institutiei ne-a informat: "In prima faza s-au alocat 50 de milioane pentru amenajarea magazinului, deocamdata insa nu s-a luat o decizie finala in privinta locatiei. In orice caz, dorim ca acest magazin sa se afle in centrul orasului. Vom comercializa in principal alimente de baza, la pret de productie".
De aceasta facilitate nu vor putea beneficia decat persoanele la care in urma efectuarii anchetei sociale s-a constatat o situatie deosebit de grava.

Gabriela Gujdar - Occident

  • Solidaritate pentru Irina

Oficialitatile se implica in actiunea de ajutorare a Irinei...Mass-media aradeana a avut ocazia sa o cunoasca ieri pe Irina Ternauciuc, designerul care a fost subiectul principal al ziarelor centrale si al unei emisiuni de divertisment, "Surprize, surprize". Irina este o aradeanca frumoasa si talentata, care la 23 de ani, in urma unui accident stupid - a cazut din copac si a suferit o fractura de coloana - este nevoita sa traiasca intr-un scaun cu rotile.
Cu toate acestea, ea este o luptatoare si, datorita talentului si ambitiei, a demonstrat in toti acesti ani ca are un cuvant de spus in lumea modei, lucrand acum pentru Casa Ellis.
A mai creat si pentru Janine si Dumarex, a castigat numeroase premii si a avut multe prezentari de colectii, cu aparitii inclusiv la postul de televiziune specializat in moda, Fashion TV.
Anul trecut ea a fost admisa la cursul de Master Design Vestimentar la cea mai renumita scoala de moda, Institutul Maragoni din Milano - Italia, insa pentru ca nu a reusit sa adune cei 14.000 de dolari, cat este taxa de participare la masterat, Irina a amanat inscrierea pentru acest an. Acum, in urma actiunilor organizate pentru strangerea banilor necesari, in contul tinerei creatoare exista deja 10.000 de dolari.
Prezent la conferinta de presa de ieri, primarul Aradului a spus ca va oferi si el 500 de dolari, ca persoana fizica, dar ca va incerca sa obtina mai multi bani prin contactarea unor firme si, posibil, prin organizarea unor actiuni (concerte) ale caror incasari sa fie donate Irinei. Exemplul sefului urbei poate fi urmat de multe firme cu potential economic, care au ocazia sa ofere acestei tinere aradence sansa vietii si certitudinea ca va izbandi chiar daca priveste lumea din scaunul cu rotile.

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Deocamdata, revolutionarii aradeni raman tot fara spatii

Revolutionarii aradeni solicita spatii...Pe masa de lucru a Comitetului Operativ - Consultativ care s-a intalnit, ieri, la Consiliul Judetean Arad, a ajuns din nou problema sediilor solicitate de asociatiile aradene de revolutionari. Pentru ca problema sa poata fi discutata "cu cartile pe masa", au fost invitati la sedinta si primarul municipiului, Dorel Popa, impreuna cu viceprimarul Emanoil Voicu. "Sunt vreo sapte sau opt asociatii de revolutionari care solicita sedii ca sa-si desfasoare activitatea, dar noi nu avem, pur si simplu, aceste spatii. La ora actuala cautam insistent sa inventariem toate sediile in care functioneaza asociatii neguvernamentale, sa vedem daca se pastreaza obiectele de activitate pentru care ele au fost solicitate." a spus Emanoil Voicu. "Imi pare rau sa aud ca nu stiti exact cate asociatii revolutionare sunt in Arad - a intervenit presedintele Asociatiei "21 decembrie '89" - dupa 13 ani de cand noi tot ne zbatem sa aratam ca existam si tot solicitam sedii pentru a ne putea si noi intalni in conditii cat de cat potrivite. Imi pare rau ca nu stiti ca din toate cele sapte sau opt asociatii, cum spuneti, doar trei au, efectiv, activitate..."
Spre a calma oarecum spiritele, ce mai aveau putin pana sa se incinga, primarul Dorel Popa a spus: "Nu se pune problema, asa cum sugerati dumneavoastra, ca nu vrea cineva sa va dea un spatiu. Problema este ca spatii libere nu prea exista. Vrem, deocamdata, sa scapam de ONG-urile fictive care au capatat spatii in muncipiu si care nu mai au nici un fel de activitate sau de cele care, mai rau, au subinchiriat respectivele spatii in cine stie ce conditii, sfidand legea. Dupa aceea vom putea discuta..."
Dorind sa le demonstreze conducatorilor urbei ca spatii ar fi, revolutionarii Asociatiilor "21 Decembrie 1989" si "Miscarea revolutionara 1989", prezenti ieri la Consiliul Judetean, au incercat sa le dea edililor cateva idei, bazate pe propriile cercetari. Prima propunere s-a referit la una dintre incaperile Palatului Cenad, despre care revolutionarii credeau ca este inchisa. "Nu este inchisa defel - a spus prefectul judetului, Dan Ungureanu. Acolo isi desfasoara activitatea, timp de doua ore in fiecare zi, Comisia pentru combaterea consumului de droguri. Sala respectiva este repartizata..."
A doua propunere a revolutionarilor se referea la o incinta situata pe strada Andrei Mureseanu nr 11 colt cu strada Tudor Vladimirescu, unde relata presedintele Asociatiei "Miscarea Revolutionara '89 "...se aduna haine vechi sau cam asa ceva". Prompt, viceprimarul Emanoil Voicu a taiat si de data aceasta elanul revolutionarilor: "Era vorba sa primiti un spatiu in care nu functioneaza nici o asociatie neguvernamentala, respectiv un spatiu care nu a fost alocat pentru nici un fel de activitate. Or, acolo functioneaza un centru al nostru, al Primariei, unde se aduna haine vechi de la cetatenii Aradului, haine care urmeaza sa fie donate caselor de copii si batrani sau familiilor nevoiase. Chiar si eu, atunci cand nu am mai avut nevoie de anumite haine, le-am donat acolo.... "
Ca intotdeauna cand s-a discutat problema spatiilor solicitate atat de des si de insistent de revolutionarii aradeni, nici ieri nu s-a ajuns la vreo concluzie. Revolutionarii au plecat tot fara sa primeasca spatii, iar edilii s-au despartit tot fara sa stie cum vor rezolva problema.
Poate se va alege ceva dupa ce se va fi incheiat inventarierea spatiilor alocate si nefolosite, de care pomenea viceprimarul Aradului, Emanoil Voicu!

Eugenia Bardas - Adevarul

  • Centrul pentru copiii HIV va avea incalzire cu gaz

Centrul HIV pentru copii va avea incalzire cu gaz20 de copii beneficiaza, in prezent, de serviciile centrului
Centrul terapeutic si educational pentru copiii HIV seropozitivi - Casa Izvor are, in prezent 20 de beneficiari, copiii, cu varste cuprinse intre7-15 ani, provenind atat din municipiu cat si din judet. Centrul functioneaza in regim rezidential - pentru copii orfani sau abandonati, saptamanal - pentru copii care pot sa-si petreaca sfarsitulde saptamana cu parintii si, ca centru de zi pentru acei copii care se pot deplasa, zilnic, la domiciliu. "Centrul ofera copiilor supraveghere medicala de specialitate, precum si posibilitatea de a frecventa invatamantul prescolar, primar si gimnazial, hrana zilnica corespunzatoare, consiliere psiho-pedagogica, logopedie, orientare scolara si profesionala, nu in ultimul rand, posibilitatea petrecerii timpului liber cu activitati recreative si educative si a participarii in excursii si tabere. Centrul ofera, de asemenea, familiilor copiilor, consiliere psiho-pedagogica, instruire in vederea prevenirii infectarii cu virusul HIV si ajutoare materiale celor cu venituri mici" ne spune directorul general al Directiei de Asistenta Comunitara, Nagy Etelca. In ultima perioada, Centrul a beneficiat de recompartimentarea spatiilor de dormit, cu mobilier si dotari noi. In plus, in scoala de langa Centru a fost repartizata o invatatoare, pentru clasele I-IV, in timp ce profesorul (care pregatea si ciclul primar) se poate ocupa numai de gimnaziu. "Prima absolventa a clasei a VIII-a a obtinut rezultate bune la examenul de capacitate, continuandu-si studiile la invatamantul liceal" precizeaza dir. Nagy Etelca. Ca noutate, recent, a fost organiza o licitatie pentru trecerea Centrului pe incalzirea cu gaz. "Se doreste acest lucru pentru imbunatati considerabil conditiile celor care beneficiaza de serviciile centrului si in acelasi timp conditiile de munca ale personalului" mai spune Etelca Nagy.

Florina Ghile - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]