Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 9 decembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Intalnirea cu Gabriel Liiceanu

Gabriei Liiceanu la intalnire cu intelectualitatea aradeanaSambata, la sala festiva a Consiliului Judetean, aradenii au avut ocazia de a se intalni si de a purta un dialog cu Gabriel Liiceanu. Intalnirea a fost posibila datorită Centrului Cultural Judetean, care a mai organizat astfel de intalniri cu mari personalităti ale culturii, ca Horia - Roman Patapievici sau Adam Michnik. 
Spatioasa sala festivă a CJA a fost arhiplina in dimineata zilei de sambata. Gabriel Liiceanu a venit insotit de intelectualii timisoreni Mircea Mihaes si Vasile Popovici, cel din urma prezentand "Usa interzisă", cea mai recenta carte a filozofului, scriitorului si directorului Editurii HUMANITAS. 
"O carte savuroasă", care ne dezvăluie "un altfel de Liiceanu", departe de imaginea personajului grav care s-a impus pe scena culturii romanesti. Moderatorul intalnirii a fost poetul Vasile Dan, presedintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor si redactor sef al revistei "Arca".
Incepand prin a-si justifica prezenta la lansarile cartii sale, la intalniri cu cititorii, in emisiuni televizate, Gabriel Liiceanu a povestit cu umor cateva neintelegeri de-a dreptul ridicole pe care le-a provocat cartea "Usa interzisă", o carte speciala, diferita de modul de expresie care l-a consacrat pe Liiceanu. "Usa interzisa" este un jurnal scris de autor in urma unei depresii, o clătinare a "sistemului de iluzii" care te face sa mergi mai departe, ignorand lipsa unui răspuns sigur la intrebarile ultime, ignorand iminenta finitudinii inscrisa in conditia umana. Pe parcursul cartii, autorul deschide usile pe care singur le-a ferecat, patrunzand in camerele interzise, nevizitate de multa vreme, care, nefrecventate, iti pot arunca viata in aer. "Am mers pana la capatul esential al sinceritatii.", a marturisit autorul. 
Efectul terapeutic este sigur. "De ce sa mai publici asa ceva?", se intreba autorul, anticipand o intrebare venita din sala. Pentru ca exista "un spatiu in care ne intalnim cu totii chiar in experientele cele mai intime". Iar dacă cel care scrie are capacitatea de a exprima clar ceea ce altii simt in mod confuz, efectul terapeutic se rasfrange si asupra celui care citeste. 
Gabriel Liiceanu si-a justificat si "trădarea formulei traditionale de expresiea, prin faptul ca forta si mijloacele filozofiei nu reusesc sa cuprinda viata in integralitatea ei, in momentele de criza acuta ale fiintei. Literatura, insa, reuseste. In spiritul aceleiasi sinceritati duse pana la capatul esential, Liiceanu a pus in discutie si "drama morala a oricarei fiinte autentice". "Nu suntem fiinte virtuoase. Adevarata moralitate sta in capacitatea remuscarii.", a conchis autorul. Un alt subiect abordat a fost si socul intalnirii cu poporul roman, după ’90, explicat pe larg in "Usa interzisa".
Răspunzand la intrebările venite din partea publicului, Gabriel Liiceanu a repovestit istoria "Apelului catre lichele", a analizat "nevoia de Havel" a romanilor. La finalul intalnirii, timp de aproape o ora, autorul a oferit autografe cititorilor.
***
După aceea, la Libraria CORINA, ticsită de lume, cititorii au putut obtine din nou autografe de la Gabriel Liiceanu, pe cea mai recenta carte a sa, "Usa interzisa".

Catalina Latu - Adevarul

  • Contabilitate dubla la firma lui Ingrami

Concubina italianului ucis ramane inca in arestCercetarile privind descoperirea asasinului care l-a impuscat pe omul de afaceri italian Maurizio Ingrami la Arad continua. Daca in privinta asasinului, desi banuielile cad asupra concubinei acestuia, Daniela Florentina Orga, anchetatorii nu au reusit sa gaseasca suficiente dovezi pentru a proba acuzatia. Femeia ramane insa in arest, pe baza unui mandat de arestare emis pentru consum de droguri. Afacerile italianului au intrat in vizorul Garzii Financiare, care a inceput un control al firmei acestuia. Comisarii au stabilit ca firma lui Maurizio Ingrami functiona cu contabilitate dubla: un set de facturi, pe date reale, erau eliberate clientilor care cumparau gresie de la depozitele firmei si cu totul alte valori apareau in contabilitatea oficiala a firmei, conducand la plusuri. Se banuieste ca banii obtinuti astfel erau schimbati in valuta. Astfel s-ar putea explica provenienta banilor gasiti in masina lui Maurizio Ingrami, peste 50.000 euro si peste 26.000 dolari, care au fost ridicati in vederea confiscarii de Garda. Controlul financiar-contabil continua. Maurizio Ingrami era proprietarul mai multor depozite in Arad. Familia sa a sosit din Italia, pentru a recupera bunurile ce i-au apartinut. Principalul mostenitor este fiul in varsta de 17 ani al lui Maurizio Ingrami. Italianul, desi la Arad traia in concubinaj cu Daniela Florentina Orga, era casatorit de 20 de ani in Italia, avand un fiu in varsta de 17 ani.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Spitalul Judetean are linie telefonica si birou de informatii

De astazi functioneaza un nou birou de informatii la Spitalul JudeteanIncepand de azi, la Spitalul Judetean Arad  functioneaza un birou de informatii. Amenajat in holul de intrare al spitalului , biroul functioneaza  zilnic, de luni pana vineri intre orele 8-16. Aici cei interesati vor putea beneficia de informatii despre pacientii internati, data internarii, sectia si salonul, pot obtine legaturi telefonice interioare cu pacientii, legaturi telefonice interioare cu personalul medical pentru informatii despre un pacient. Aradenii pot obtine, prin intermediul acestui birou, si informatii despre serviciile asigurate de catre ambulatoriul de specialitate, programul de lucru cu publicul la ambulatoriu, informatii privitoare la localizarea unor sectii, cabinete sau servicii.
Se pune in functiune si o linie telefonica directa prin care solicitantilor li se vor da informatiile cerute. Aradenii interesati pot forma numarul de telefon 25.72.02.
In vederea cresterii calitatii serviciilor medicale si a punerii la dispozitia publicului larg a cat mai multor informatii, conducerea  spitalului  isi propune ca activitatea acestui birou sa fie amplificata si diversificata in functie de solicitarile ce se vor ivi pe parcurs. 

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Holul Teatrului de Stat s-a transformat intr-un mic paradis

Flori si aranjamente de Craciun in holul Teatrului de StatTimp de trei zile, holul Teatrului de Stat Arad s-a transformat intr-un mic paradis, deoarece aici se desfasura traditionala expozitie internationala de flori si aranjamente de Craciun. Desi organizatorul principal era Primaria Arad nici un reprezentant al institutiei nu era prezent la ora inaugurarii. Si ca sa fie complet, la expozitie nu s-a prezentat decat un singur distribuitor de flori din Arad, dar, din fericire, acesta a reusit sa transforme ceea ce parea a fi un fiasco intr-un spectacol floral. Toti iubitorii de frumos au putut admira si cumpara bogata varietate de flori si aranjamente florale oferite de producatori de traditie. Expozantul a pregatit mii de flori din peste 60 de specii, la preturi care variaza intre 25 de mii si cateva milioane. Doritorii au fost asistati de ing. Mihai Comanici, care a dat relatiile solicitate de cumparatori. In cele trei zile, expozitia a fost deschisa intre orele 10,00 si 19,00, iar intrarea era libera.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Mitraliati cu goluri si ocazii

UTA a fost infranta si la BistritaMin. 0-15: Gloria incepe tare
Bistrita a trecut la carma jocului din start, obligandu-i pe aradeni sa se apere excesiv in propria jumatate de teren. In ciuda posesiei, Gloria n-a reusit sa ameninte poarta UTA-ei, insistand fara rezultate pe tabela in preaima portii lui Tufisi.
In min. 2, utistii au scapat periculos pe contra atac, insa asistentul Muresan a semnalizat eronat ofsaid.
Min. 15-30: Gol contestat de aradeni
In min. 19 s-a produs prima ocazie mare a meciului. Ceausu a prins un sut sanatos, de la 16 metri, Luca a deviat mingea, iar Tufisi a respins cu mare dificultate. Presiunea Gloriei la poarta UTA- ei ramane constanta, textilistii avand cateva iesiri firave in jumatatea adversa. In min. 26 s-a deschis scorul, intr-o faza contestata de oaspeti: o combinatie in trei Ceausu, Mindrean, Negrean a fost finalizata de ultimul, de la sase metri, frumos, cu latul. Imediat dupa gol ('30), Demian gafeaza la o lansare in adancime a lui Vasile Popa, insa Negrean suteaza putin peste, de la 16 metri.
Min. 30: Manta show
E minutul in care Manta a mai ratat o ocazie mare. La 0-1, atacantul utist a reluat puternic, de acolo de unde ii place adica din sase metri - fara preluare, insa a trimis mingea peste poarta, dintr-o centrare buna, expediata de Panin. A fost singura aparitie periculoasa a UTA-ei in fata portii bistritene.
Min. 30-45: Infernal un gol si patru ocazii mari
Ultimul sfert de ora al primei parti a fost infernal pentru UTA. Textilistii alergau dupa o egalare rapida, numai ca s-au descoperit total in aparare si au permis oaspetilor sa-i mitralieze cu ocazii.Negrean ('36), Bucuroaia ('41), Ceausu ('43) si Coroian ('44) aii ratat din situatii incredibile, avand fiecare ocazia de a inscrie. A facut-o, in schimb, Coroian ('39), care a impins mingea in plasa din careul mic, dupa ce Ceausu a prins un sut senzational de la 16 metri, respins greu si in fata de Tufisi.
Min. 46-60: Tufisi - jalnic
Fritea a irosit o sansa buna imediat dupa pauza, dar a fost un simplu foc de paie. Bistritenii jucau ceva mai prudent, dar fara sa ignore faza de atac. In contextul in care UTA evolua haotic, Gloriei nu i-a fost greu sa-si pedepseasca partenerul de intrecere printr-un nou gol, in min. 57. Autorul moral al golului trei a fost Tufisi, care a scapat printre picioare si pe sub el o minge sutata de Bucuroaia, de la 16 metri.
Min. 60-90: Gol Sanmirtean, gol Njock
La 3-0, Gloria isi asigurase linistea, iar UTA nu era in stare de nimic. Prin urmare, scorul a devenit 4-0 ('67), dupa o actiune cursiva, purtata pe stanga de Negrean si finalizata de Sanmartean, printr-un sut sanatos, fara preluare, din 14 metri. Abia la 0-4 apuca si UTA sa trimita primul ei sut pe spatiul portii. A fost, de fapt, actiunea din care textilistii au inscris golul de onoare, autorul lui fiind Njock ('75). M. Popescu a plecat de la mijlocul terenului, i-a pasat lui Manta, iar devierea 'acestuia a ajuns la Njock, care a pivotat frumos, de la 12 metri, marcand in coltul lung. Meciul se incheie cu scorul de 4-1, nu inainte ca Luca sa-l testeze pe somerul Campeanu, cu o foarfeca din sase metri.

Sebastian Siclovan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]