Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 9 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Primaria a devenit proprietarul Palatului Administrativ

Palatul Administrativ a revenit aradenilor... - Virtual Arad News (c)2002In cadrul videoconferintei, prefectul Dan Ungureanu i-a cerut ministrului Administratiei Publice, Octav Cozmanca sa  destainuie Aradului daca  patrimoniul public al judetului a fost aprobat printr-o hotarare, in cadrul sedintei de Guvern de vineri. Octav Comzanca a precizat ca, in urma sedintei de Guvern de vineri, toate judetele au aprobat patrimoniul public, singurul ramas pe din afara fiind Municipiul Bucuresti. Pentru mai multa siguranta si pentru ca Aradul sa se poata folosi de aceasta hotarare (de pilda, in programul Sapard), ministrul a mai precizat ca Guvernul va trimite, printr-o scrisoare, numarul hotararii de Guvern prin care patrimoniul public aradean a fost aprobat.
Problema Palatului Administrativ si a Judecatoriei Gurahont a iscat o serie de controverse intre Prefectura si Consiliul Judetean, demarate in special in urma unor telefoane de la Bucuresti.
Cum Aradul a fost pe punctul de a pierde imobilele in favoarea Guvernului (proprietarul, pe atunci, al cladirilor), am  incercat sa vedem care este parere oficialitatilor implicate in lupta tocmai terminata.
Viceprimarul Emanoil Voicu, reprezentant al institutiei care va deveni proprietarul Palatului Administrativ,  ne-a declarat: "Sunt foarte fericit sa primesc aceasta veste si multumit de faptul ca s-a luat o masura reparatorie. As vrea sa multumesc tuturor celor ce au contribuit la aceasta reusita – Prefectura si Consiliul Judetean – ca au fost, inca de la inceput, de acord ca Palatul Administrativ sa revina la statutul pe care il avea inainte de 1994, adica sa redevina al Municipalitatii".
Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean si principalul artizan al reusite de ieri, a sustinut: "Eforturile CJA de a trece Palatul Administrativ in domeniul public de interes local a dat roade. Am rezistat santajului la care am fost supusi de Guvern si Prefectura. Domnul prefect s-a grabit sa ne puna in carca un eventual esec, din cauza lipsei de curaj de a se bate cu cei de la Bucuresti, pentru interesele Aradului. (Reamintim cititorilor ca Gheorghe Falca a declarat presei ca Guvernul a solicitat Prefecturii «sa uite» de Palat, fapt care a fost imbratisat la un moment dat de Dan Ungureanu - n.r.). Spre dezamagirea domnului prefect, Aradul nu se afla prin judetele care au ramas cu patrimoniul neaprobat, desi a existat acest pericol, din cauza jocului duplicitar practicat de Prefectura. Daca Prefectura ar fi dorit cu adevarat ca Palatul sa redevina al aradenilor, ar fi jucat cinstit si nu ar fi apelat la practici murdare. Decizia luata in sedinta de Guvern vine sa confirme eforturile CJA de a reda aradenilor Palatul Administrativ, «furat» in 1994, tot printr-o hotarare de Guvern".
La sediul Prefecturii, bucuria ar fi trebuit sa fie, pe putin, la fel de mare. In pofida tuturor coordonatelor, expuse mai sus,  staff-ul institutiei nu parea sa fie sigur ca Palatul Administrativ a redevenit al aradenilor.
Prefectul Dan Ungureanu ne-a declarat: "Forma in care a fost adoptat patrimoniul public al judetului o sa o vedem in Hotararea de Guvern. Pana atunci nu ma pronunt. Eu, insa, ma bucur ca astazi, in sfarsit, avem confirmarea ca s-a aprobat Patrimoniul Public si acesta este rezultatul unei colaborari bune  cu Consiliul Judetean. Orice alt comentariu este de prisos, orice alta formula neavenita. Anterior, proiectul de hotarare de Guvern a fost conceput de Consiliul Judetean  intr-o forma  necorespunzatoare si de aceea nu a fost admis".
Nu ramane decat sa vedem negru pe alb hotararea de Guvern, pentru ca sa putem sarbatori. Pana atunci, insa, se pare ca scandalul intre CJA si Prefectura in problema aprobarii patrimoniului public isi va mai consuma alte cateva batalii .

Adriana Barbu - Observator

  • Resurectii medievale in castelul universitar de la Macea

La Macea, Scoala de vara isi desfasoara activitatile intr-un cadru natural...De aproape o saptamana Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, gazduieste, in Castelul Universitar de la Macea, un eveniment intelectual putin obisnuit. Ineditul sau nu sta atat in forma - e vorba de o scoala de vara centrata pe filosofia secolului al XVIII-lea - cat in densitatea si savoarea comunicarii intelectuale si omenesti. Cadrul ne ajuta. Multe cursuri si seminarii se tin in Gradina Botanica din fata castelului. Serile se petrec in buna parte pe terasa Castelului, intr-un "cadru informal", unde glumele si vorbele de duh se tin lant. In timpul zilei frecventam cursurile din programul dens al scolii. Unele prelegeri sunt fascinante. De pilda, merita sa amintesc performanta intelectuala a celor doi profesori americani invitati la Macea, Daniel Garber si Roger Ariew- amandoi niste celebritati in filozofia stiintei. Ei ne expun pe un ecran anumite texte din Descartes sau Leibnitz si le citesc cu glas tare. Reinvie astfel ceva din traditia invatamantului medieval: auditoriul patrunde in "carnea" textului si extrage prin aceasta unio mystica cu litera textului, semnificatiile sale subtile, spirituale. Relatia cu textul nu e astfel mediata de lentile exegetice care distorsioneaza - cum se intampla de multe ori in invatamantul academic din zilele noastre. Intre "cursanti" se numara si scriitorul Horia Roman Patapievici care mi-a declarat transfigurat ca se simte ca un discipol al acestor profesori extraordinari, ca e ca si cum ar asista, prin ei, la resurectia unei universitati medievale. Cum am sugerat deja, experienta de la Macea nu e numai una "intelectuala" - in sensul unui refugiu intre concepte rarefiate, cultivate, cu restrictii esoterice, de cativa profesionisti ai ideilor. Este si o experienta omeneasca, densa si plina, ea insasi, de lectii importante. Invatam sa acceptam nu numai parerile diferite, dar si reactiile si mesajele celorlalti - in special pe acelea care nu se potrivesc cu asteptarile sau cu idealurile noastre. Liderii grupului nostru, Vlad Alexandrescu si Dana Jalobeanu sunt de altfel neintrecuti in aceasta arta a comunicarii care nu "sacrifica" demnitatile celorlalti.Pe scurt, experienta de la Macea e extraordinara. Ea ii inspira pe multi participanti sa construiasca utopia unei permanentizari a "scolii de la Macea". Si, desi unele utopii se dovedesc "realiste"(realizabile), aceasta nu pare totusi sa se numere printre ele. Un lucru pare insa destul de cert: desi nu asteptam terminarea scolii, sfarsitul ei va insemna bilantul unui castig. Va fi, de aceea, un sfarsit aproape dezirabil.

Brandusa Palade - Adevarul

  •  Dumitru Musca a atras elita agricultorilor

Directorul Dumitru Musca este asaltat de oficialitati...Reuniunea zonala pe problemele exploatatiilor agricole, eveniment ce s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Curtici, a fost privita de oficialitatile aradene drept una dintre cele mai importante manifestari ale acestei luni. La actiunea care a avut drept obiectiv prezentarea experientei pozitive a Combinatului Agroindustrial Curtici, pe linia promovarii tehnologiilor agricole moderne, a dotarii cu utilaje de mare randament si a asigurarii unui  inalt grad de integrare, au participat reprezentanti ai autoritatilor publice, 150 de specialisti in agricultura si de conducatori de firme de profil din 11 judete din tara, printre care Timis, Bihor, Cluj, Alba, Mures, Satu - Mare, Mehedinti.
Au onorat cu prezenta evenimentul: Alexandru Radocea, directorul Oficiului National de Cadastru, Marian Verzea, directorul general al Institutului Fundulea, Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice,  secretarul de stat Mihai David. Au mai fost prezenti si colaboratorii unui institut de profil din Novi Sad, care promoveaza hibrizi, directorii de Directii Agricole din cele 11 judete participante la intrunire si reprezentantii celor  trei institute de cercetari din domeniu.
O coloana de nu mai putin de 50 de masini a luat drumul Combinatului Agroindustrial Curtici, spre a "pureca" – in cele mai mici amanunte – intregul proces tehnologic ce are loc aici. Au fost vizitate lanurile de porumb, fabrica de lapte, abatorul etc.
"Este pentru prima data cand in Romania se organizeaza o astfel de consfatuire zonala. S-a realizat un schimb de experienta intre structurile agricole, cele academice si agentii economici specializati pe agricultura. Ne-am axat pe prezentarea proiectului de la Curtici, dat fiind ca acesta constituie o reusita totala. Ideea a fost de a reveni la ceea ce agricultura a fost odata. O prelucrarea superioara a produselor agricole este, fara Si in acest an, la Curtici este grau din belsug... doar si poate, un vector de integrare europeana. Iar aceasta reuniune e inca un pas", a detaliat Dan Ungureanu, prezent si el la evenimentele de la Curtici.
Dupa ce sambata a avut loc vizitarea combinatului, invitatii au luat drumul statiunii Moneasa, unde, duminica, au avut loc dezbaterile si s-au tras concluziile pe marginea exploatatiilor agricole.
Dimitrie Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici si promotorul acestui eveniment, ne-a declarat:  "Din concluziile expuse astazi (ieri-n.r.), de Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, si Alexandru Radocea, directorul Oficiului National de Cadastru, se poate spune ca a fost  o reuniune de cea mai inalta tinuta. Oficialitatile prezente au apreciat foarte mult acest eveniment pentru ca si ele au un interes deosebit in promovarea unor idei rentabile si a tehnologiilor agricole moderne. In aceste zile s-a vorbit numai la superlativ. Pentru mine a fost o bucurie sufleteasca faptul ca am reusit sa organizez o astfel de manifestare unica in tara si ca, in felul acesta, am venit si in ajutorul  oamenilor din zona. Si specialistii in agricultura – in paranteza fie spus, au venit foarte multi profesori universitari timisoreni – si-au putut spune cuvantul".
Cu alte cuvinte, Curticiul a fost, la sfarsitul saptamanii trecute, centrul agricol al tarii.

Adriana Barbu - Observator

  • Kerwei-ul a adunat zeci de germani. Aradul nou a fost animat de perechi in port popular

Comunitatea germana isi pastreaza traditiile...Conform traditiei, in prima duminica a lunii septembrie comunitatea germana din Aradul Nou sarbatoreste Kerwei-ul. Organizatorii manifestarii sunt Centrul Cultural Banat-Ja si Forumul Democrat German. Kerwei-ul a inceput ieri dimineata, la ora 10.00, cu slujba festiva la Biserica romano-catolica din Aradul Nou. Dupa terminarea slujbei, preotul a dat o receptie la casa parohiala. "Multumim tuturor care ne-au sprijinit, in mod deosebit multumim parintilor perechilor in port popular si tinerilor care pastreaza si propaga patrimoniul cultural si traditiile populatiei germane"- a declarat Pompilia Szellner, presedintele Centrului Cultural Banat-JA. 
In jurul orei 16.00, cei prezenti au putut admira, in curtea Liceului German, defilarea perechilor imbracate in port popular. Nu a lipsit nici de aceasta data cea mai mare atractie a Kerwei-ului si anume: licitarea buchetului. Sarbatoarea a luat sfarsit cu Balul de Kerwei, unde invitatii s-au simtit foarte bine. "Recunostinta noastra deosebita se adreseaza autoritatilor care ne-au sustinut festivitatea: indeosebi Consiliul pentru Minoritati si Secretariatul de Stat pentru Relatii Interetnice la Guvernul Romaniei, Primaria Municipiului Arad cat si partenerii si sponsorii nostri"- a mai spus Szellner. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Meci amical international. Mai multi nervi decat fotbal: F.C. UTA - Kispest Honved 2-2 (1-1)

La meciul amical UTA-Honved Kispest, spectatorii au umplut tribunaStadion UTA, teren bun, timp excelent pentru fotbal, spectatori 1500. Au marcat: Manta - min. 26, Njok - min. 75, respectiv Herczegfalvi - min. 32, Sasu - penalty, min. 72. Cartonas rosu: Bier - min. 89.UTA: Bogdan-Panin, Bier, Demian, Pit-Buhus, Marginean, R. Nagy, M. Popescu-Ianu, Manta. Au mai jucat: Tufisi, Grozav, Vintila, Njok, Rus, Burlacu.Honved: Toth-Mif, Balint, Teger, Dulca-Babos, Vass, Piroska, Takacs- Sasu, Herczegfalvi. Au mai jucat: Horvath, Kozarek, Pandur, Vadocz, Meszaros, Rosu. Au arbitrat cu greseli: P. Zau - la centru, C. Bondar si M. Vidak - asistenti.
Pauza competitionala din majoritatea campionatelor din Europa, prilejuita de disputarea mai multor partide oficiale ori amicale intertari a pus multe echipe in situatia de a juca partide de verificare. Sambata, la Arad, a sosit formatia maghiara Kispest Honved, pentru un meci cu F. C. UTA. Ambele formatii stau prost in clasamentul primei divizii, ungurii penultimii, cu trei puncte din sase etape (trei egaluri reusite), pe cand soarta "alb-rosilor" o stim cu totii. In plus, la Kispest colonia romana este reprezentata cel mai bine, de la antrenorul Ioan Patrascu, pana la jucatorii Teger, Dulca, Balint, Mif, Piroska si Sasu. Din pacate, meciul a fost presarat cu multi nervi, iar din aceasta cauza fotbalul a avut de suferit. Pe de o parte, spectatorii prezenti au admonestat in multe randuri echipa aradeana, dar si cea maghiara, transmitand o stare de nervozitate in randul jucatorilor, dar mai ales a antrenorilor, atat I. Patrascu, cat si I. Popa avand iesiri necontrolate. UTA a evoluat decimata, avand un intreg "salon" de bolnavi, chiar inaintea unui meci important, cel cu Sportul Studentesc. Si asa insa, aradenii nu s-au facut de ras, dar prestatia lor a avut de suferit. In min. 26, Panin a centrat de pe dreapta, iar Manta, cu capul, a inscris din fata careului mic. Peste doar sase minute a venit egalarea, Herczegfalvi fructificand o centrare a lui Sasu.Repriza secunda a fost identica, cel putin din punct de vedere al scorului. De aceasta data, insa, cei care au marcat au fost vizitatorii, prin Sasu, dintr-un penalty scos tot de el, in min. 72. Egalarea a venit repede, dupa numai 180 de secunde, cand Njok a marcat cu capul, din apropierea punctului de la 11 metri. In rest, nervi, nervi si un firesc cartonas rosu, vazut de Bier, pe final de meci.

Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]