Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 8 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • O situatia incendiara mocneste la CET. Sindicalistii sunt decisi sa iasa in strada

Liderii Sindicatului Energia ameninta cu pichetarea Palatului AdministrativLiderii Sindicatului Liber Independent Energia al salariatilor CET au anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca vor recurge la masuri extreme de lupta sindicala datorita lipsei dialogului cu Executivul local, dupa preluarea Centralei aradene de catre municipalitate.
Pichetarea Palatului Administrativ
"Am depus la Primarie documentele pentru pichetarea Palatului Administrativ, in data de 11 si 12 noiembrie, intre orele 13 si 14. Nu stim daca ajungem la greva, sa vedem ce initiative sunt din partea Executivului. Intentiile sunt declarativ – bune. Situatia este foarte incordata".
Sindicalistii si-au exprimat nemultumirea ca in Contractul cu investitorul american nu au fost incluse si clauze sociale. "Omul este capitalul cel mai de pret, iar cand vrem sa ne referim la oameni, ei spun ca nu e cazul", a declarat, ieri, Traian Deliman, liderul SLI Energia.
"Am crezut ca acest contract (n.r.- intre municipalitate si Centurymarc LLC) se vrea a fi serios. Din pacate, nu au fost luate in considerare  clauzele sociale. Cand este vorba de un obiectiv strategic, sa existe atata confidentialitate… E greu sa stai linistit, cum ni se cere, ca «Aradul este singurul din tara cu investitori»".
Carbunele nu este platit din luna mai
Deliman a subliniat ca in contractul de asociere in participatiune se precizeaza ca banii pentru investitii provin din credite garantate cu CET-ul: "Asa puteam face si noi! Putea face oricine. Am ajuns ca, dupa sapte luni, sa stagnam investitiile la Grupul II. Aveam, in bugetul pe 2002, 150 de miliarde lei pentru investitii, bani pe care i-am pierdut, in acest an. Carbunele nu este platit, nici cel consumat deja, din luna mai". Stocul de carbune care este depozitat in Centrala este suficient pentru asigurarea caldurii pana in luna februarie, dar acesta va trebui platit, la un moment dat. "Ne punem problema cand ajungem insolvabili, putem sa avem 100 de Contracte Colective de Munca".
Situatia financiara…
"Avem datorii la Termoelectrica de 200 de miliarde lei, stocul de carbune costa circa 170 de miliarde, am ratat 150 de miliarde – fondurile de investitii pe 2002 la Grupul II, probabil, vom pierde cele 6 milioane de dolari din creditul luat de Termoelectrica pentru Centralele externalizate", a spus Deliman.
Energeticienii sunt decisi sa iasa in strada pentru ca "nu se merge intr-un sens bun. Am tolerat pana acum. Confidentialitate, cat mai multa tacere, cerc cat mai restrans in care se discuta aceste probleme, sa nu afle sindicatul".
Prefectul a cerut… cumpatare
In cadrul Comisiei de Dialog Social, prefectul Dan Ungureanu a cerut sindicalistilor sa renunte la ideea pichetarii "sa nu se ajunga sa se spuna ca investitorii au plecat pentru ca sindicatul nu-i vrea". Prefectul a mentionat ca, in cazul in care primarul nu va discuta cu sindicatul pana luni, "promit ca ne vom intalni la Prefectura. Pichetarea este prematura, este o masura nepotrivita. Sa va reganditi strategia. Solicit sa dati dovada de cumpatare".

Simona Mazare - Observator

  • Noi puncte de frontiera intre Romania si Ungaria

Reprezentantii politiilor de la frontiera romano-maghiara au semnat un pact de cooperareLa Arad a avut loc o intalnire a politiilor de frontiera din Romania si Ungaria. A fost pus la punct un acord de cooperare, in baza caruia atat politistii de frontiera din Romania, cat si granicerii din Ungaria vor colabora pentru combaterea fenomenelor de infractionalitate transfrontaliera.
S-au discutat o serie de probleme concrete si s-au luat masuri pentru imbunatatirea pazei frontierelor. In urma colaborarii dintre cele doua institutii din cele doua tari au fost anihilate retele de calauze care se ocupau cu traficul de persoane. Comisarul sef Vasile Ciocan, directorul Politiei de Frontiera Oradea, a declarat ca in urma discutiilor care se vor purta in aceasta saptamana in Ungaria vor fi deschise alte doua noi puncte de frontiera intre Romania si Ungaria, unul in judetul Bihor si unul in judetul Satu Mare. Incepand de anul viitor, vor fi executate in comun cu partea maghiara pregatiri specifice si controale. De asemenea, romanii vor testa vigilenta politistilor de frontiera si rezistenta lor la coruptie. Politia de frontiera din Romania va fi dotata din fonduri Phare cu aparatura ultraperformanta de provenienta germana. Impreuna cu partea maghiara s-a discutat cum aceasta aparatura sa fie folosita corespunzator. De asemenea, s-a stabilit ca sefii de sectoare sa se intalnesca de cate ori exista probleme.

Romania Libera

  • Pietele Aradului sunt civilizate. Guvernul nu cunoaste decat haosul din Bucuresti

Piata "Mihai Viteazul" - Virtual Arad News (c)2002Toti ne aducem aminte de vremurile de dupa revolutie, cand s-au deschis baierele comertului cu de toate. Romanul nostru buimacit de avalansa democratiei care-i intrase pe usa vilei sau colibei, asa, dintr-o data, pe nepusa masa, a inceput sa goleasca magazinele autohtone, intr-o ordine care nu tinea decat de cea a raftului. Nu pot uita o intamplare petrecuta atunci – in magazinul pentru copii Gulliver – cand o fetita, ziua ei fiind, a fost dusa in magazin, in scopul de a i se cumpara un  cadou. Ce putea sa-si doreasca acel copil daca nu o papusa? Nu numai ca nu era nici urma de asa ceva, dar pe rafturi, in afara de praf, nu se  mai puteau vedea decat niste vaze goale, cu model de pe vremea bunicii. Copilul a inceput sa maraie, iar mama disperata a intrebat doar atat: "Macar o papusica, oricat de mica, am promis copilului, sau altceva, orice, o jucarie pentru fetite…" Vanzatoarea dadea de fiecare data din cap, jenata la culme, ca nu putea oferi nimic, nici o jucarie, fetitei bosumflate din fata tejghelei, care nu voia in ruptul capului sa priceapa ca in magazinul de jucarii nu se gasea nici o papusa. Finalul a fost dureros si previzibil, lasandu-se cu lacrimi si plans in gura mare, copilul fiind tras de mana cu forta pentru a parasi magazinul.
A fost intr-adevar o vreme cand toate magazinele au fost devastate de febra cumparaturilor, cand toata marfa vandabila ramasa din vechiul regim a disparut rapid, in cateva saptamani, la unguri si sarbi. A fost un cosmar rusinos…
Astazi, este aproape imposibil sa faci fata, vizual si financiar, diversitatii marfurilor care exista peste tot, de la cel mai mic magazin pana la cel mai luxos. Nimeni nu se poate plange ca nu gaseste un anume produs, dar toti, sau aproape toti sunt legati de problema buzunarului. Incet-incet, oamenii au parasit mirajul magazinelor care si-au schimbat total look-ul, si au inceput sa intre in piete, care si ele, la randul lor, nu si-au mai pastrat intru totul specificul de simpla piata agro-alimentara, capatand acel aer balcanic, cu care ne-am pricopsit. E inutil sa spun ce urat aratau pietele in care, pe masa destinata zarzavaturilor, mai gaseai pasta de dinti, tigari, chiloti si pantofi, alaturi de prize, bomboane, reviste porno, manuale de scoala, rujuri, macrameuri sau calcatoare vechi… Ca sa nu mai amintim de piperul peisajului, realizat de comunitatea rroma, cu pirande gravide care te imbiau cu antibaby, sprijinite de un morman de boarfe la kila aduse din Germania, ai caror puradei te gineau urgent si, intr-un moment de neatentie, iti extrageau cu cea mai mare dexteritate portofelul…
Pe nevazute, pietele au inceput sa preia rolul magazinelor, pentru ca, asa cum stim, ce nu se vinde, astazi, in piata?! – si la preturi mult mai convenabile decat la magazin?! Din nefericire, pentru acestea din urma, fenomenul piata cu de toate a luat o amploare neprevazuta de nimeni. Ghiveciul cu produse, vazut insa din afara, arata asemenea  unui bazar de cea mai joasa speta: comerciantii, grabiti si avizi de castig imediat, isi puneau marfurile pe unde apucau, netinand cont de nici un aspect estetic sau – foarte important – igienic. Nici nu e de mirare de ce, mai ales pe timp de vara, pietele puteau de-ti luau nasul din loc, a peste imputit, a gunoi menajer neridicat cu saptamanile, a urina, a balegar, a fructe stricate, iar marfurile, neprotejate de intemperii si duse zilnic la piata, in ploaie, soare sau praf, aratau respingator.
Suntem siguri ca acest aspect a fost si este (inca) o realitate pe plan national si ca hotararea pe care a adoptat-o Guvernul Romaniei la inceputul lunii octombrie, in aceasta problema, nu poate fi decat salutara.
Piata Catedralei - raionul fructe si zarzavaturi - Virtual Arad News (c)2002O bomba se va lansa pe piete…
Structura "bombei" a fost pregatita, analizata si avizata de Guvern, cu contrasemnatura  ministrului pentru coordonarea secretariatului general al Guvernului, Petru Serban Mihailescu, Ministrul sanatatii si familiei, Radu Deac, secretar de stat, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Roxana Plumb, secretar de stat.
Spicuim cele mai importante fragmente ale Hotararii de guvern, privind unele masuri de comercializare a produselor alimentare ambalate sau preambalate si a produselor nealimentare in cadrul altor spatii decat cele cu destinatie prestabilita, in temeiul art.107 din Constitutie si al art. 6 din Ordonanta Guvernului nr.21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art.1- Prezenta hotarare reglementeaza modul de comercializare a produselor alimentare sau nealimentare in alte spatii decat cele cu destinatie prestabilita. Produsele agroalimentare si de uz gospodaresc nu intra sub incidenta prevederilor prezentei hotarari.
Iata cum trebuie sa arate un spatiu cu destinatie prestabilita (art 2 alin. a): spatii de comercializare dotate cu: alimentare cu energie electrica, apa, canalizare, ventilatie, incinte frigorifice; banc de probe pentru aparatura electronica si electrocasnica; spatii de depozitare care sa asigure temperatura de pastrare ceruta de producator; spatii delimitate de depozitare pentru produse alimentare si nealimentare si alte asemenea locuri;
In cadrul aceluiasi articol, aliniatul c si d sunt specificate produsele agroalimentare si cele de uz gospodaresc care vor intra in aceste spatii in calitate de marfuri permise spre vanzare: c) legume si fructe proaspete, uscate, afumate sau confiate, lapte si produse lactate neambalate, carne si preparate din carne, miere, peste, flori, seminte nedestinate consumului uman, cereale, pasari si animale mici si altele asemenea; d) articole de uz gospodaresc, realizate de mica industrie sau de micii mestesugari, pentru gradinarit, precum si vasele ceramice si produsele de artizanat.
Si acum urmeaza lansarea bombei: Articolul 3 si Articolul 4 ne trimit (pe gratis) in Occident
Art. 3(1)
Este interzisa comercializarea in alte spatii decat cele cu destinatie prestabilita a produselor alimentare preambalate sau ambalate, altele decat cele agroalimentare, respectiv a produselor de tipul: zahar, faina de grau, malai, orez, seminte comestibile, ulei comestibil, otet alimentar, vinuri, conserve de orice tip, racoritoare, siropuri, condimente, precum si orice alte asemenea produse, in spatii in care nu pot fi asigurate conditiile de pastrare cerute de producator pentru a se preveni perisabilitatea accelerata a produselor;
(2) Este interzisa comercializarea in alte spatii decat cele cu destinatie prestabilita a produselor nealimentare noi, uzate sau reconditionate, de tipul produselor industriale, electronice, electrocasnice  si piese de schimb pentru acestea, jucarii, produse cosmetice, incaltaminte, textile, detergenti, piese si accesorii auto, ceasuri, aparatura de masura si control, precum si orice alte asemenea obiecte, in alte conditii decat cele prevazute de legislatia in vigoare, fara a putea fi probate, verificate sau asigurate conditiile de pastrare cerute de producator pentru a se asigura mentinerea caracteristicilor initiale ale produselor.
Hala agroalimentara din Piata Catedralei - Virtual Arad News (c)2002Art.4 (1) Comercializarea produselor nealimentare noi, uzate ori reconditionate si a produselor alimentare preambalate sau ambalate se face numai in magazine specializate pentru produse nealimentare, respectiv alimentare, ce pot fi amplasate in zone publice de tipul oboarelor, pietelor agroalimentare, balciurilor ori targurilor sau de tipul statiilor mijloacelor de transport in comun, conform conditiilor de amplasament stabilite de autoritatile administratiei publice locale, si care indeplinesc conditiile impuse de normele sanitare.
(2) Pentru a functiona, spatiile prevazute la alin. (1) vor fi amenajate ca spatii inchise, proprii pentru desfasurarea  unui comert civilizat, cu respectarea prevederilor legale in domeniu.
(3) In cazul in care activitatea de comercializare se desfasoara in piete agroalimentare, administratia pietelor nu va admite persoanelor care nu fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare accesul in piata, pentru exercitarea activitatii de comercializare a altor produse  in afara celor agroalimentare sau de uz gospodaresc.
In articolul 6 se specifica: (1) "Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor", iar ultimul articol adauga ca "prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Vocea pietei
Din ceea ce am vazut pe hartie, reiese ca incepand cu luna noiembrie aceasta hotarare de guvern va intra in vigoare si ca toti cei care nu vor indeplini conditiile impuse specificate in textul de mai sus, nu vor mai avea ce cauta in piata. E de la sine inteles ca, cei care nu vor putea sa intre in dispozitiile acestei hotarari sunt foarte multi, adica segmente intregi de comercianti vor trebui sa paraseasca piata si… treaba lor ce vor face de acum incolo si unde isi vor vinde produsele.
In acest sens, am intrat in una dintre cele mai reprezentative piete ale Aradului, piata Mihai Viteazul, la o ora de varf… Piata e plina full, cu marfuri, vanzatori si cumparatori. Reamenajata, rearanjata, acoperita cu o copertina albastra, iti face  de-a dreptul placere sa vii, sa vezi, sa cumperi. Cum misiunea noastra nu era tocmai una foarte placuta, am adus la cunostinta comerciantilor respectiva hotarare de guvern. Iata cateva pareri:
Comerciant cu produse electronice, sticlarie, vesela: "Nici nu ma gandesc sa plec de aici… sunt de cativa ani, mi-am facut un vad bun, doar n-o sa fiu anormal sa plec pentru nu stiu ce hotarare luata de guvern… pe mine nu ma intereseaza! Produsele noastre sunt frumos aranjate, e curat peste tot, doar se vede, nu? Spuneti dumneavoastra, puteti sa ne reprosati ceva? Auzi ca ne trebuie spatii inchise! Pai avem copertina asta frumoasa, ce mai trebuie acum? Doar n-o sa ma izolez de restul lumii ca strutul!"
Comercianta cu produse cosmetice, detergenti, papetarie, : "Nu, nici nu se pune problema sa plecam de aici. Pai unii dintre noi suntem aici de aproape zece ani! Va dati seama ce inseamna acest lucru? Avem deja clientii nostri, unde credeti ca ne vom duce acum? Sa ne gaseasca guvernul loc, daca tot s-a gandit la legea asta! Eu vand de ani buni produse cosmetice. Am clientele mele carora le cunosc tenul, firul de par, le dau tot felul de sfaturi… cum credeti ca ele se vor duce la magazin, unde este de cateva ori mai scump totul? Ca sa nu mai spun de faptul ca acolo vanzatoarele abia daca isi deschid gura, atat sunt de constipate… S-a dat posibilitatea micilor intreprinzatori si acum ne scot afara? De ce? Cel putin eu, daca voi fi amendata nu platesc amenda pana nu vor veni aici in piata persoanele care au semnat aceasta hotarare. Sa vada ca la noi nu e tigania aia de la Bucuresti, ca de fapt legea asta e valabila pentru ei, nu pentru noi!"
Comercianta cu textile, incaltaminte, jucarii: "Nu stiu la ce s-a gandit guvernul cand a dat hotararea asta! E adevarat ca la inceput totul a fost o harababura, dar  acum vedeti ce frumos si ce ordine s-a facut. Avem  vanzare buna, de ce sa plecam de aici si unde? E totul acoperit, nu ne ploua, nu ne ninge, care-i problema? Clientii sunt multumiti si acesta e lucrul cel mai important!"
Au fost si vanzatori care ne-au privit uimiti, nestiind inca de  hotarare; fiecare a  reactionat in felul sau, dar toti sunt hotarati sa ramana pe loc.
Comert civilizat in hala pietii Mihai Viteazul - Virtual Arad News (c)2002In biroul sefului S.C.Top
Ingrozitoarea hotarare de guvern ia o cu totul alta turnura. Directorul tehnic, ing. agr. Corneliu Matica zambeste si ne invita sa luam loc. La o cafea de calmare a spiritelor ne lamureste ca lucrurile nu trebuie luate chiar asa de tragic: "La inceput am ramas surprinsi. Hotararea a fost emisa pe data de 2 octombrie, iar noi am primit-o pe data de 17. Am tot studiat-o si rasfoit-o pe toate partile. Lucrurile stau cam asa: experienta mea de peste 25 de ani in domeniu, imi spune ca orice lege sau hotarare trebuie sa fie elastica si sa se aplice conform celor gasite la fata locului. Ori, din punctul de vedere al pietelor, Aradul, fata de Bucuresti sau de alte orase din tara, sta excelent. Prima este piata Mihai Viteazul, proaspat reconditionata din bugetul propriu (acoperirea cu copertine a costat 3,2 miliarde) care se prezinta, fara falsa modestie, la nivel european. Dar si celelalte piete sunt aspectuoase si nu prezinta mari probleme: Fortuna, Aurel Vlaicu, Piata Catedralei…
In ceea ce priveste hotararea in sine, comentariul meu este urmatorul: din start, tin cu comerciantul, pentru ca in urma muncii lui, castiga toata lumea. Daca el va fi inlaturat din piete, cel care va pierde intai va fi statul, apoi cumparatorul si apoi vanzatorul si familia sa. La noi totul este frumos aranjat. Vom mai face cateva mici schimbari, ca sa fim in ton cu legea, dar fiti siguri ca nimeni nu va pleca din piete. O problema ar fi in Piata Pompierilor, care este total neacoperita, dar, deocamdata, lucrurile au ramas in suspans. Vom vedea ce fel de masuri vom lua, ca dealtfel si in piata Obor. In pietele Aradului sunt aproximativ 2500 de mese si 3000 de comercianti. Am fost in multe piete cand am fost plecat in strainatate, dar sa stiti ca nu suntem cu nimic mai prejos decat altii. Cel putin Aradul… M-am gandit ca aceasta hotarare a fost luata in urma verificarilor care s-au facut in capitala. Acolo lucrurile stau jalnic. Si acum e o mizerie si o tiganie de nedescris, ceea ce la noi s-a terminat demult. Diferenta e izbitoare si in acest sens voi invita la Arad autoritatile care au semnat hotararea. Sunt sigur ca nu vor avea aproape nimic de obiectat, astfel ca masura pe care au luat-o sa se aplice doar acolo unde, intr-adevar, se constata nereguli crase. Am facut un tur de verificare a tuturor pietelor impreuna cu directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului ing. Gheorghe Iancu, pentru a vedea in ce masura se inscriu acestea in cadrul hotararii guvernamentale. Inca suntem in faza de analiza si, imediat ce vom ajunge la o concluzie, vom da publicitatii masurile pe care le vom lua. Subliniem ca singurul lucru care ne intereseaza este sa civilizam comertul, sa oferim publicului cumparator un aspect modern, civilizat si european al pietelor, sa terminam cu balcanismul de prost gust in care ne-am inchistat. Ceea ce inca nu s-a pus la punct, este prezenta, in continuare, a tiganului ambulant… Dar sper ca guvernul va gasi, intr-o zi si pentru acest aspect, o solutie definitiva…"

Ascultand opinia cetatenilor, nimeni nu doreste plecarea comerciantilor din piete. Vorba sefului de la SCTop. "In piata gasesti de la coroana pentru inmormantare pana la chiloti de baby!"
Este mult mai practic, mai ieftin si mai placut sa intri intr-o piata curata, spatioasa si bine aprovizionata – in care esti pe deplin satisfacut in calitate de cumparator, decat intr-un magazin luxos si super scump. Ne pare rau, dar asta e! Pentru ca, fie vorba intre noi, toate le-a hotarat, nimeni altcineva, decat maria-sa, guvernul…

Felicia R. Gheorghe - Occident

  • Castel renovat de turisti americani

Castel de la Sofronea va fi renovat cu ajutorul americanilor - Virtual Arad News (c)2002Un castel construit in judetul Arad in urma cu 130 de ani ar putea deveni unul dintre principalele puncte de atractie turistica din Romania, dupa ce 15 americani au ajuns in localitatea Sofronea pentru a-si oferi sprijinul privind renovarea lui, transmite Mediafax. Castelul a fost concesionat, in 1996, de catre Daniel Negrea, pe un termen de 50 de ani. El a transformat parcul castelului intr-un adevarat strand cu apa termala. In trei ani, el a reusit sa atraga la castel aproximativ 30.000 de persoane pe an, care viziteaza zona si se relaxeaza. Daniel Negrea a dat de veste in lume ca vrea sa reamenajeze intreg castelul si ca are nevoie de o mana de ajutor. In cateva saptamani, barbatul a reusit sa adune o echipa intreaga de "constructori" americani care au vazut anuntul pe Internet. Conducatorului grupului de americani, Marc Hardly, a declarat ca voluntarii au strans bani pe care i-au trimis in Romania inainte de sosirea lor pentru achizitionarea materialelor de constructii, apoi au ajuns in tara si s-au apucat de lucrari. "Noi nu o sa-l terminam acum, dar am auzit ca vor veni si alte grupuri si daca vor lucra bine lucrarea va fi terminata in scurt timp", spune Marc Hardly. Cei 15 americani, cu varste cuprinse intre 16 si 60 de ani, se declara incantati de ceea ce au gasit la Sofronea, iar localnicii au ramas uimiti cand au vazut ca Daniel Negrea trece cu adevarat la fapte si transforma castelul intr-un adevarat punct de atractie pentru turisti.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Visul meu este să trimit un pilot in adevarata lume a vitezei"

Presedintele Clubului VIK - Calin Muresan indragostit de sportul cu motordeclara Calin Muresan, presedintele clubului VIK Arad
Indiscutabil, una dintre cele mai mari realizari de după 1989 in domeniul sportului este construirea motodromului - inaugurat duminica - de la iesirea din cartierul Micalaca, pe drumul spre Deva. 
Autorul acestui proiect, Calin Muresan, presedintele clubului Vegas International Kart (VIK), este un tanar ambitios, care nu se multumeste cu putin (daca pentru unii e putin lucru sa construiesti o pista de motociclism si Karting). El are ganduri mari in domeniul Kartingului si nu numai. La sediul clubului său am stat de vorba cu Calin Muresan, despre motodrom, agrement, piloti si planuri de viitor...
- Hai să ne intoarcem putin in timp. Cand ai pus la cale acest proiect si de ce?
– Pentru că de mic am acest hobby, iar ocupatia mea de baza e in domeniul auto si avandu-l alaturi pe Cristi cu pasiunea sa motociclismul, m-am gandit să realizez un motodrom, de care să ne folosim amandoi. Lucrarile le-am demarat la mijlocul anului trecut si le-am finalizat zilele trecute, odata cu inaugurarea motodromului si cu Cupa VIK la Karting. Sunt multumit de ceea ce am realizat, mai ales ca investitia am suportat-o integral.
– Apropo de investitie, la cat se ridica?
– Intrebati-l vă rog pe Sechelariu, cat l-a costat pe el si mai adaugati ceva, deoarece, terenul pe care este amplasat motodromul din Arad este mai bun. Primarul Bacaului - care ne-a invitat la el sambata, cu prilejul jocului cu UTA - are ambitia de a termina in acest an a doua pista privata din tara. Proprietatea lui.
– Călin, dupa omologare, ce competitii poate găzdui pista?
– Dosarul pentru omologarea pistei este deja la Federatie. Sper sa duc la Arad 3-4 etape din cele 8 ale C.N. de Karting. In plus, acest motodrom va mai putea gazdui intreceri de motociclism la clasele de juniori si 85 cmc.
– Cu ce performante se poate lauda VIK Arad in acest an?
– In anul 2002, VIK Arad a avut inregistrati la Federatia Romana de Automobilism si Karting 19 piloti si 4 mecanici licentiati. Am tinut pe cheltuiala mea echipa, fara nici un sponsor si am pierdut un loc pe podium, la o diferenta mica de puncte. Fiind un club tanar, nu ma descurajez, deoarece stiu ca sportivii mei pot mai mult si au ambitia de a urca la anul pe podium.
– Care sunt cei mai buni sportivi ai clubului tau?
– Un mare talent este Catalin Tutuianu, cel care a "alergat" in Formula Renault si care, doar din lipsa banilor, n-a urcat mai sus. Ar mai fi si Constantin Raileanu, care are scoala de pilotaj de la Formula Renault din Franta.
– Pe motodromul recent inaugurat de ministrul Georgiu Gingaras pot "alerga" si amatorii de distractie?
– In acest an n-am avut timp sa ma ocup de formarea unei scoli de pilotaj unde iar ar fi nevoie de o investitie mare pentru achizitionarea Karturilor, pentru diferitele clase asemănătoare cu cele de la C.N. Sper ca pana in primavara sa pun pe picioare această scoala, pentru cei interesati de initierea in Karting. Bineinteles ca aici se va putea face si agrement. Karturile - 10 la numar - vor putea fi inchiriate zilnic, la jumătate din pretul practicat in Ungaria. Daca acolo, pentru 9 minute se plăteste 10 Euro, la noi, pentru 10 minute de agrement taxa e de 175.000 lei. Firesc, cu un discount pentru cei care inchiriază Kartul pe o perioada mai lunga de timp.
– Acest motodrom ar putea intra in circuitul international?
– Pentru a ajunge acolo, mai trebuie sa construiesc o bretea de 150 m (marire de pista). La ora actuala, pista are o lungime de 1100 m si nu poate fi folosita decat in concursurile de categoria B. Pistele cu lungimea de peste 1200 m pot fi omologate si pentru competitiile de prima marime.
– Pe cand vreun sportiv de la VIK Arad, care să se bata in competitiile internationale?
– Momentan nu se pune problema. Pana cand nu vom avea doi piloti care sa bata tot in Romania, nu ne putem gandi la competitiile externe. Anul viitor mă voi axa pe o pepiniera proprie. Daca voi găsi ceva sponsori ma voi bate si in concursul pe echipe, daca nu, merg pe cont propriu la clasele individuale.
– Stim ca acest proiect al tau, cu motodromul a fost gandit si pentru fiica Izabela si nepotul Robert Muresan. Cat de sus ar putea ajunge ei?
– Deocamdata, Robi oscilează intre motociclism si Karting. E talentat si are o mare ambitie de a progresa. Personal, cred ca are inclinatie pentru ambele, dar el este cel care va decide. Izabela este inca prea mica, pentru a putea da un verdict. Important este că ii place Kartingul.
– Sa revenim la motodrom. Cum l-ai caracteriza, in cateva cuvinte?
– Este o pista foarte tehnica, in care iti trebuie multă indemanare sa o parcurgi. Din pacate, acest sport nu a fost suficient de mediatizat in Romania. Dar e bine că am facut eu un prim pas, primarul Bacaului il va face pe al doilea si poate, asa, vom reusi să scoatem capul in lume.
– Calin, pana unde tinzi in lumea Kartingului?
– Dupa ce anul viitor voi finaliza lucrarile la motodrom (boxe, dusuri, turn de control), tindem să ne facem un team de Formula 3. Dar, visul meu este să trimit un pilot in adevarata lume a vitezei. Si, sunt convins că mi-l voi implini. 
– Iti multumim si iti dorim ca visul sa ti se indeplineasca intr-o buna zi.

Daniel Scridon si Calin Mnerie - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]