Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 8 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • RDS, SOFTWIN si PRIMA TV - impreuna pentru o educatie mai buna

Cateva licee din Arad au fost dotate cu sisteme noi de educatieProgram de responsabilitate sociala corporativa cu participare USAID
Ieri dimineata, in sala festiva a Colegiului National "Elena Ghiba Birta", trei licee din Arad au primit, prin donatie, sisteme pentru educatie din partea SOFTWIN si RDS (Romania Data Systems), avand drept partener media PRIMA TV. Aceasta donatie face parte din amplul program "Impreuna pentru o educatie mai buna", in valoare de 72.000 USD, care beneficiaza de finantare partiala USAID. Proiectul reprezinta un parteneriat intre sectorul public si cel privat si se constituie intr-un factor de coeziune ce reuneste institutii non-profit si neguvemamentale (USAlD, CASA NATO), doi dintre cei mai mari jucatori de pe piata romaneasca de IT&C (SOFTWIN si RDS), mass-media (PRIMA TV) si institutii educationale, beneficiind de consultatii de specialitate din partea World Learning, a Ministerului Educatiei si Cercetarii si a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti. Programul, ce a fost inceput la sfarsitul lunii iulie si se va termina in septembrie, se dezvolta la initiativa SOFTWIN si RDS, in urma castigarii unui fond nerambursabil provenind de la USAID si gestionat de World Learning. Beneficiind de suportul Ministerului Educatiei si Cercetarii, proiectul intitulat "Impreuna pentru o educatie mai buna" va identifica in opt orase ale tarii (printre care se numara si Aradul) un numar de 2-3 licee si universitati care nu beneficiaza pentru moment de sisteme de securitate, nu au un spatiu pe un server sau un domeniu in care sa isi faca publica pagina de WEB si nu beneficiaza de cursuri interactive, multimedia care sa transforme procesul de invatare intr-o experienta de neuitat. Cei trei parteneri (SOFTWIN, RDS si Prima TV) urmeaza si in aceasta actiune foarte importanta pentru imbunatatirea sistemului nostru educational principiul lor conform caruia orice companie ajunsa la un anumit grad de maturitate este datoare a-si aduce contributia la dezvoltarea comunitatii in care angajatii, partenerii si clientii sai traiesc si isi desfasoara activitatea. Directorul general RDS, Emil Jugaru, referindu-se la acest gest, precizeaza: "Pentru a deveni competitivi atat pe plan national cat si international, elevii si studentii romani trebuie sa invete sa utilizeze instrumente si sa beneficieze de aceleasi facilitati care sunt folosite in viata de zi cu zi pe plan international, in tarile foarte dezvoltate din punct de vedere economic, mai ales cele utilizate in mediul de afaceri. Ei au nevoie de acces la informatie, la Internet, pentru a putea fi la curent cu cele mai noi informatii din domeniile pe care le studiaza, pentru a-si putea testa cunostintele in cadrul concursurilor internationale, pentru a mentine legatura cu centre similare de educatie din alte state". De donatii de sisteme pentru educatie au beneficiat liceele aradene "Elena Ghiba Birta", "Adam Muller Guttenbrunn" si "Vasile Goldis".

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Alesii vor liber la parcare. Consilierii din Arad nu respecta o hotarire pe care au votat-o

Prefectul Ungureanu este impotriva acordarii scutirilor de plata la parcare pentru consilieriMai multi consilieri municipali din Arad au solicitat sa fie scutiti de la plata taxelor pentru parcare in oras pentru masinile personale, motivand ca lucreaza in interesul comunitatii, ceea ce a declansat un scandal intre autoritati, transmite Mediafax. Dupa ce cu numai cateva saptamani in urma alesii orasului au decis ca populatia trebuie sa plateasca 6.000 de lei pentru fiecare ora de parcare pe 70 de strazi centrale si au cerut ca nimeni sa nu fie scutit, aceiasi consilieri solicita acum sa fie exceptati de la aceste taxe.
"Nu este drept ca cei care au votat taxe sa solicite sa fie exceptati, mai ales ca este vorba de masinile personale", a spus, miercuri, prefectul de Arad, Dan Ungureanu. Aceeasi pozitie au avut-o presedintele Consiliului Judetean si lideri ai partidelor din opozitie. "Am primit si eu un telefon de la partid ca se fac liste la primarie cu numerele de la masina ale consilierilor si oamenilor politici, pentru a primi abonamente gratuite, insa eu am refuzat din start, pentru ca este o magarie", a declarat vicepresedintele PNL Arad, Mihai Calimente. Desi reactiile au fost virulente, multi consilieri au primit deja abonamente gratuite pentru masinile personale, sfidand hotararea de consiliu prin care se spune ca numai Politia, Salvarea, Armata si Pompierii au dreptul la gratuitate, in cazul in care masinile lor se afla in misiune.
Surse din administratia locala spun ca totul a inceput dupa ce agentii de paza din parcari au blocat rotile masinilor unor consilieri, care ulterior au facut scandal si au cerut sa fie scutiti de plata taxelor. La randul lui, directorul firmei care detine parcarile, spune ca zilnic primeste doua sau trei telefoane de la diferiti oameni importanti carora li s-au blocat rotile. Incepand de luna trecuta, in municipiul Arad functioneaza un nou sistem de parcare cu plata, pe baza de cartele magnetice, concesionat unei firme private, care a fost deja acuzata ca a incalcat numeroase legi in implementarea sistemului. Consilierii care au fost de acord cu acest sistem au revenit intre timp si au formulat peste 120 de amendamente, ce urmeaza a fi discutate in Consiliul Local.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Viata in inchisoare se va ameliora

La Penitenciarul Arad noi facilitati pentru detinutiMinisterul Justitiei a modificat, la inceputul lunii august, normele privind conditiile de viata in inchisori, crescand totodata numarul vizitelor si al pachetelor la care au dreptul detinutii "O regula de baza a practicii penitenciare, acceptata pe plan european, este aceea ca delincventii sunt trimisi in inchisoare ca pedeapsa si nu pentru pedeapsa. Cu alte cuvinte, privarea de libertate este o sanctiune severa prin ea insasi, iar sistemele penitenciare nu au mandat pentru agravarea acesteia" se arata intr-un comunicat al Directiei Generale a Penitenciarelor.
In aceste conditii, anumite categorii de detinuti (cei condamnati la cel mult sase ani de inchisoare, cei care au executat o parte din pedeapsa, suficienta pentru cunoasterea comportamentului lor) vor fi folositi la activitati productive, in afara penitenciarului, fara paza inarmata. Totodata, detinutii vor putea beneficia lunar, in medie, de trei vizite, vor putea primi 15 kilograme de alimente, 15 kilograme de fruncte, 30 de litri apa minerala si sucuri, 1.200 tigari si pot face cumparaturi saptamanale (constand in alimente si bunuri de igiena personala) in valoare de 500.000 lei de la magazinul inchisorii. Pana la intrarea in vigoare a acestui ordin, detinutii beneficiau de o singura vizita pe luna, de cinci kilograme de alimente si de 500 tigari. Potrivit DCP, "mentinerea definutilor in penitenciar este costisitoare peatru bugetul oricarei tari, fapt pentru care practica europeana aplica sisteme alternative la executarea pedepsei cu inchisoarea". Si din acest motiv, Ministerul Justitiei a trecut la folosirea condamnatilor la. activitati productive platite, prestate in interesul comunitatii. Detinutii care presteaza munca pe timpul executarii pedepsei pot beneficia de o reducere a timpului de detentie, in raport cu zilele efectiv lucrate.
Penitenciarul Arad va intari paza
Contactat telefonic, ieri dupa-amiaza, comandantul Penitenciarului Arad, col. George Vasilescu, ne-a declarat: "Ca urmare a modificarilor normelor privind conditiile de viata in penitenciar, am facut o planificare riguroasa in privinta modului si a programului de vizitare a detinutilor. Momentan, apartinatorii nu cunosc aceste schimbari in normele metodologice, dar estimez ca, in maximum doua saptamani, numarul vizitatorilor sa fie foarte mare. Tocmai de aceea, am facut o planificare a personalulai din administratie si logistica, pentru ca, atunci cand situatia o impune, sa mearga si dea o mana de ajutor personalului de la sectorul vizite. Masura e benefica, dat fiind faptul ca va aduce cu sine si o imbunatatire a conditiilor din peniteaciar; apartinatorii ii vor aduce detinutului mai multe alimente, vor primi mai multe vizite, au dreptul la mai multe tigari si chiar sa-si faca anumite cumparaturi. Pe da alta parte, este o masura care trebuie urmata de organizarea foarte atenta a fluxului de persoane din sectorul vizite si, bineinteles, intarirea pazei. In prezent avem in derulare un concurs pentru ocuparea a 16 posturi in operativ (4 femei si 12 barbati), toate ocupate de subofiteri. De asemenea, in septembrie vor fi deblocate alte sapte posturi, ceea ce inseamna ca numarul personalului de paza, per total, va crestecu 23 de locuri".
Aproape 50.000 de persoane se aflau in detentie, la sfarsitul anului trecut, numarul acestora depasindu-l cu aproape 30 la suta pe cel al locurilor existente in inchisorile din Romania. La aceeasi data, 49.840 de persoane (in majoritate barbati) executau pedepse cu inchisoarea in cele 43 de unitati ale DGP, in conditiile in care numarul locurilor disponibile era de numai 34.612, ceea ce presupune un grad de ocupare de 146 la suta. Totodata, aproape 1.500 de minori si peste 4.500 de tineri cu varste intre 18 si 21 de ani se aflau in custodia DGP.

Dacian Don - Observator

  • A inceput campania arheologica 2002 in judetul Arad

La Frumuseni a fost deschis un santier arheologicAgenda de lucru bogata
Cercetarile arheologice sistematice din judetul Arad au fost reluate marti, 6 august, o data cu deschiderea santierului de la Frumuseni - "Fantana Turcului". O echipa de arheologi formata din dr. A. A. Rusu (Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj), G. P. Hurezan si dr. P. Hngel (ambii de la Complexul Muzeal Arad) a reluat sapaturile pe locul fostei Manastiri medievale Bizere (sec. XI - XVI). In aceasta campanie va fi finalizata cercetarea turnului care adaposteste cea mai veche fantana refunctionabila de pe teritoriul Romaniei (sec. XIII) si va fi continuata investigarea arealului construit al manastirii. La lucrari participa studenti de la universitatile din Cluj, Arad, Timisoara, precum si elevi din Arad.
Tabara arheologica, planificata sa dureze trei saptamini, se bucura de sprijinul autoritatilor locale si al SC Agroindustriala SA din Fantanele. Aceeasi echipa de arheologi va demara, la inceputul lunii septembrie, un nou santier, la Taut, unde vor fi investigate, timp de alte trei saptamani, ruinele medievale de pe platoul "Cetate". In ultima decada a lunii august va fi redeschis santierul de la Pancota - "Cetatea Turceasca",  echipa de arheologi care efectueaza sapaturile fiind formata din dr. D. Marcu Istrate, I. F. Pascu (Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" Bucuresti), dr. S. Heitel More (Institutul de Istoria Artei "George Oprescu" Bucuresti) si G. P. Hurezan (Complexul Muzeal Arad). Cercetarile vor viza arealul abatiei Pancota (sec. XI -XVI), precum si verificarea unor informatii recente privind descoperirea de oseminte umane in gradinile din preajma sitului arheologic. In cursul lunii septembrie, arheologul M. Barbu (Complexul Muzeal Arad) va relua cercetarile din asezarea dacica de la Savarsin, situata la poalele dealului Cetatuia, unde, in campania trecuta, a fost descoperit un nou areal sepulcral.
Arheologii lucreaza la Zabrani
In aceeasi perioada, o misiune arheologica franceza, condusa de prof. dr. Alain Tuffreau (Universitatea din Lille), va efectua cercetari, alaturi de dr. V. Boroneant (Bucuresti), A. Boroneant (Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" Bucuresti), G. P. Hurezan si dr. P. Hngel, in situl paleolitic de la Zabrani - "Dealul Pietrei". Sapaturile din statiunea multistratigrafica de la Cladova - "Dealul Carierei" (paleolitic - ev mediu), programate pentru luna octombrie si coordonate de catre dr. V. Boroneant, G. P. Hurezan si dr. P. Hngel, vor incheia campania de cercetari arheologice sistematice din acest an in judetul Arad.
Au fost facute si noi descoperiri...CJA finantatorul principal
Toate santierele sunt finantate de Consiliul Judetean Arad, mai putin cel de la Pancota, care este sustinut financiar de Ministerul Culturii si Cultelor. Doar sapaturile arheologice amintite beneficiaza de autorizatie legala din partea Comisiei Nationale de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor. Potrivit legislatiei in vigoare (Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil; Legea 378/2001 privind protectia patrimoniului arheologic), sapaturi arheologice pot fi executate doar de arheologi atestati, inscrisi in Registrul Arheologilor din Romania, care beneficiaza de autorizatie din partea Comisiei Nationale de Arheologie. Deocamdata, singurii specialisti din judet, abilitati prin lege sa desfasoare sapaturi arheologice, sunt cei de la Complexul Muzeal Arad.
Sanctiuni pentru arhelogii impostori
Persoanele fizice sau juridice care efectueaza sapaturi arheologice sau detectii neautorizate sunt pasibile de pedeapsa cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani (Legea 182/2000, art. 73, alin. 1, 2) sau de sanctiuni cu amenzi cuprinse intre 5 si 50 de milioane lei, confiscarea aparaturii si a bunurilor descoperite (Legea 378/2001, cap. VI, art. 24, alin. 1, a, b, f). Materialele arheologice descoperite accidental trebuie predate in termen de 72 ore fie la primarie, fie Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (Legea 378/2001, cap. II, art. 4, alin. 3, art. 81). Autorii descoperirilor intamplatoare au dreptul la o recompensa reprezentand 30a din valoarea bunurilor descoperite, la care se poate adauga un bonus de 15a, in cazul bunurilor de valoare exceptionala (Legea 182/2000, art. 48, alin. 4). Neanuntarea la termen sau nepredarea bunurilor rezultate din descoperiri accidentale se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre trei si 10 milioane lei (Legea 182/2000, art. 60, alin. 3; Legea 378/2001, cap. VI, art. 24 b). Santierele arheologice pot fi vizitate de catre publicul larg pe intreaga perioada de desfasurare. Vizitatorii vor beneficia de indrumarea  competenta a colectivului de cercetare.
  • 800 de ani de la atestarea viticulturii de la Maderat si Galsa

Viile aradene au vechime de multe secoleIncepand cu secolul al XIII-lea, exista tot mai multe dovezi despre existenta si dezvoltarea viticulturii pe meleagurile aradene. Unul dintre documente este actul de danie al regelui Emeric catre biserica Sf. Martin din Arad, datand din anul 1202 sau 1203, specificand pe localitati numarul viilor si numele iobagilor care lucrau viile. Cifrele mentionate alaturi de numele iobagilor arata numarul membrilor de familie cu care acestia le lucrau.
In satul Galsa (GOLOSA) biserica detinea 10 vii (decem vineas) cu 22 vieri (viticultori): Soncor cu unu, Iohannes cu doi, Dega cu trei, Tompa cu fiul, Carasim, Suga cu fiul, Iohannes cu trei, Seryd, Wssod, Syc cu unu.
La Maderat (M(E)GYER) biserica detinea 14 vii (vinee sunt quatuordecim) si 20 de vieri: Gima cu unu, Belguer cu unu, Peta, Ehcend, Rec cu doi, Varan cu fratele, Nemel cu doi si cu trei frati, Quens cu unu, Scarandi cu unu, Teca cu unu, Rigon cu unu, Jurju cu doi, Halales.
In actul de danie mai erau trecute si alte localitati ca: Juvenin (probabil Ineu) cu 3 vii si 6 vieri, Sencural (disparut, intre Simand si Socodor) cu 11 vii si 21 vieri; Bard (disparut, pe langa Nadab si in satul Regnen (judetul Bihor, pe langa Biharia) .
In privinta originii etnice a viticultorilor pomeniti, din toate localitatile, se poate afirma ca marea majoritate a acestora erau autohtoni, cu nume romanesti. Dupa numarul viilor (53) mentionate in actul de danie si a celor care lucrau (154), se confirma ca viticultura era bine dezvoltata, mai ales daca se ia in considerare faptul ca biserica nu era unica detinatoare de suprafete cu vii. Pana la sfarsitul sec. al XIV-lea toate localitatile din podgorie au fost mentionate cu suprafete de vii, precum si altele din zona de ses.

Dr. ing. Alexandru Mihalca - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]