Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 8 februarie 2002

  • Prefectura a lamurit problema secretarilor din judet

La Prefectura s-a lamurit problema secretarilor...Prefectul interimar Florin Remetan a sustinut, ieri, o conferinta de presa pentru a lamuri situatia secretarilor din judet. Dupa cum se stie, vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca a criticat Prefectura pentru ca nu aplica Legea Administratiei Publice Locale, in care se specifica faptul ca secretarii primariilor din orase trebuie sa aiba studii juridice. Florin Remetan a tinut sa faca lamuriri in acest caz, spunand ca "vicepresedintele Falca putea sa-si dea cu parerea, dar nu sa dea verdicte in aceasta privinta. Au inceput sa ne sune secretarii din judet, sa ne intrebe daca se vor face noi atestari pe post, asa ca am considerat necesara o conferinta de presa". Florin Remetan a specificat ca, din cei opt secretari de la orase, sase sunt juristi, unul economist si unul invatator, iar dintre secretarii de la comune, 16 sunt juristi, noua cu studii superioare si 42 cu studii medii. Situatia nu poate fi remediata pentru ca atestarile s-au facut conform vechii Legi a Administratiei Publice Locale. Totusi, daca posturile devin vacante, cel putin la orase acestea vor fi ocupate de juristi. "La atestare au fost reprezentate in comisie atat Consiliul Local respectiv, cat si Consiliul Judetean si Prefectura. Domnul Falca ar trebui sa se uite prin arhive sa vada semnatarile celor de la CJA. Nu Prefectura a facut atestarea, ci acea comisie. Iar secretarii nu au fost atestati pe oua sau pe tuica", a spus Remetan, "A raporta aceste concursuri si atestari la cerintele impuse de Legea nr. 215/2001 ar insemna o incalcare a principiului neretroactivitatii, incalcare ce ar atrage dupa sine o serie de solutii contrare spiritului si literei dreptului. Astfel, retroactivitatea Legii 215/2001 ar avea semnificatia incalcarii unei conditii de validitate a concarsului si atestarilor pe post a secretarilor, ceea ce ar atrage nulitalea acestora", se specifica intr-un comunicat semnat de Florin Remetan.

Cosmin Mihuta - Observator

  • Aradenii pot deveni inspectori civili

Si aradenii pot deveni inspectori civili..."Inspectia Civila a Arestului Politiei si a Penitenciarului in Romania" este un program destinat respectarii drepturilor omului si asigurarii transparentei Politiei si Penitenciarului. Implementarea proiectului a inceput la Iasi in februarie 2001 si pentru anul 2002 se prevede faza de replicare a experientei dobandite la Iasi in Arad, Bucuresti si Brasov. Miercuri, in prezenta reprezentantei Primariei Iasi, Anca Zota - participant inca de la inceputul proiectului, a fost semnat protocolul de colaborare intre Primaria Arad, Inspectoratul Judetean de Politie si Penitenciar. In absenta comandantului Penitenciarului, viceprimarul Bognar Levente si col. Ioan Ulica si-au dat mana pentru a duce la bun sfarsit acest proiect pilot. "Proiectul este realizat cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii, Ministerului de Interne al Marii Britanii, Independent Custody Visiting Association din Marea Britanie. Acest program ofera posibilitatea membrilor comunitatii sa viziteze spatiile in care persoanele sunt tinute in custodie, pentru a asigura tratamentul acestora in acord cu legislatia actuala din Romania si in spiritul Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Adica vor fi selectate persoane care vor deveni inspectori civili si vor vizita arestul Politiei, inspectand conditiile in care sunt persoanele detinute. Trebuie precizat faptul ca munca voluntara nu presupune nici un fel de remuneratie", a declarat Anca Zota. Inspectorii civili sunt voluntari independenti care au dreptul sa viziteze arestul politiei si penitenciarul, neanuntati, pentru a verifica tratamentul persoanelor aflate in custodie. Recrutarea persoanelor care doresc sa devina inspectori civili va incepe astazi, cei interesati trebuie sa completeze un formular si sa participe la un interviu. Formularele de inscriere se ridica de la Primarie, Biroul Protectie Civila, persoana de contact fiind Corneliu Neamtiu. Data limita pentru depunerea formularelor este 26 februarie, informatii suplimentare se pot obtine la telefon 281.850, interior 104 sau 252.264. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care doresc sa devina inspectori civili sunt: cetatenia romana, domiciliul stabil in municipiul Arad, sa fie major, sa nu fie angajat al MI sau al Ministerului de Justitie, sa nu aiba antecedente penale, sa nu aiba rude apropiate aflate in stare de arest si sa nu fie bolnav psihic. Pentru inceput, numarul inspectorilor civili va fi 10 si vor lucra in echipa.

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Pentru ca au datorii prea mari la intretinere, tot mai multi aradeni isi vand apartamentele
Directorul Claudia Macra arata conditiile de obtinere a certificatului...In ultimele trei luni Primaria din Arad a facut peste 660 de confirmari la adeverintele necesare pentru vanzarea unui apartament. Asta pentru ca Ordonanta de Guvern nr. 85/2001 impiedica proprietarii sa-si vanda apartamentele daca nu si-au achitat cotele de intretinere. Interesant e ca, peste 20% din cei care si-au vandut apartamentele, in ultimele trei luni ale anului 2001, au fost coplesiti de datoriile pe care le aveau la plata intretinerii. In majoritatea acestor situatii existau restante de cinci-zece milioane de lei dar au fost si cazuri cand datoriile se cifrau in jurul a 20 de milioane lei.
Claudia Macra - director administratie publica locala - spune ca, pentru a obtine un certificat din partea Primariei, vanzatorii de apartament trebuie sa indeplineasca anumite conditii. E nevoie de o adeverinta care sa ateste plata la zi a intretinerii, eliberata de comitetul executiv al asociatiei de locatari. Aceasta trebuie semnata de presedintele asociatiei de proprietari (locatari), contabil (administrator) si presedintele comisiei de cenzori. Mai trebuie un extras C.F., chitantele de plata a intretinerii pe ultimele trei luni, copie dupa buletinul de identitate si o cerere. De validarea tuturor acestor cereri se ocupa insa o singura persoana - inspectorul Marioara Horja. Zilnic sosesc peste 20 de astfel de cereri. Datorita numarului mare de solicitari, Claudia Macra apreciaza ca ar fi nevoie de infiintarea unui departament special in acest sens. Un compartiment care sa se ocupe de Asociatiile de Proprietari. Sunt orase in tara in care astfel de compartimente au fost constituite deja.
Fiecare picatura conteaza...
Pavel Ciurdaru, un om cu experienta ca administrator de bloc apreciaza ca, pana nu se va inlatura risipa generata de pierderi cheltuielile vor fi la fel de mari la blocuri. El spune ca "instalatiile statului sunt ciuruite, pierderile fiind mult mai mari decat in statisticile oficiale". 
Directorul Arterm - Doru Campan - spune insa ca pierderile sunt de doar 18% si ca... nu se factureaza. "ARTERM-ul suporta pierderile", intareste Campan afirmatia.Cu toate acestea, aradenii cu care am vorbit cred ca facturile sunt incarcate si de pierderi. Mai mult, datorita faptului ca nu au bani, oamenii nu mai fac reparatii curente nici la instalatiile comune de la bloc. Si reparatiile acestea sunt importante, ca si cele pe care ar trebui sa le faca Arterm-ul, pentru ca, asa cum spune un slogan la moda: "Fiecare picatura conteaza".

B. O. - Adevarul

  • Autorul crimei din padurea Somosches. identificat... in arestul Politiei

Violatorul a fost dus la locul faptei pentru reconstituireAcesta mai comisese trei violuri si o spargere
Autorul crimei comise in data de 24 mai 2001, in padurea din Somogches, a fost identificat de politisti. Acesta se numeste Ionel Florin Galut, de 28 de ani, din Motiori (Apateu) si, atentie!, in momentul in care a fost identificat se afla in arestul Politiei, pentru savarsirea infractiunilor de viol si talharie. Faptul ca autorul se afla, inca de pe data de 2 februarie a.c., in "ograda" Inspectoratului de Politie a Judetului Arad, a contat foarte mult in solutionarea cazului, cu atat mai mult cu cat retinerea lui nu parea a fi tocmai usoara.
Violator in serie
Intr-o singura zi (14 ianuarie a.c.), autorul crimei comite doua violuri: la ora 14.00, intre Sebis si Berindia, o tanara din Pauleani este talharita si violata de Galut, furandu-i-se 150 de mii de lei si un pachet de biscuiti. Victima nu reclama nimic Politiei, fiind maritata; ora 16.00, o tanara din Neagra este, de asemenea, violata. A doua zi avea sa fie si ultima in care Galut isi bate joc de lege. Pe drumul dintre Minead si Ignesti, in jurul orei 10.00, talhareste si violeaza o tanara. Ii fura un milion de lei si trei pachete - de tigari. "Victima reclama faptele si-l indica pe posibilul autor. Insa, dupa cercetari, persoana suspecta s-a dovedit a nu fi autorul faptei. La locul violului s-au gasit mai multe haine, paturi, ceea ce ne dacea cu gandul ca autorul nu are casa. Din cercetarile paralele, anchetatorii ajung in satul Buhani, unde mama adevaratului autor ii recunoaste hainele. De asemenea, se culeg probe: sange, par, etc" ne declara lt. Emil Motiu, purtator de cuvant IPJ Arad. In timp ce se deplasa cu masina, o persoana din partile locului, care a auzit de aceste violuri si cum s-au comis ele, a observat un barbat care urmareste o tanara. A urcat-o in masina si a anuntat Politia. Autorul a fost retinut pe data de 2 februarie.
De la viol, la crima
Date fiind anumite similitudini intre modul de operare in cazul violurilor si a crimei comise anul trecut, politistii au ajuns la concluzia, prin probe, ca Ionel Florin Galut este si autorul acelei fapte. La acea vreme, mama victimei a anuntat la Politie faptul ca fiica ei, Florentina Adina Farcuta, de 24 de ani, profesoara, a disparut de la domiciliu. Ca urmare a cercetarilor, in scurt timp a fost descoperit cadavrul tinerei femei, in padurea din Somosches, acesta prezentand mai multe lovituri la nivelul capului. Tanara a fost, de asemenea, violata. In fata acuzelor aduse si a probelor stranse de echipa de criminalisti, acesta si-a recunoscut, in cele din urma, faptele. Mai mult, marti, in prezenta procurorului Micle Blag, s-a efectuat si reconstituirea. Pentru a nu "lasa" vreun articol din Codul Penal neatins, Ionel Florin Galut s-a dovedit a fi si autorul unei spargeri comisa in 21/22 ianuarie a.c., dintr-un bar din Buhani, de unde a furat bunuri alimentare in valoare de peste trei milioane de lei. In functie de incadrare, acesta poate fi acuzat de viol urmat de moartea victimei; omor deosebit de grav sau omor calificat, fapte pedepsite, fiecare, cu inchisoare de la 15 la 25 de ani. Asta, daca nu i se adauga un spor, pentru premeditare sau concurs de infractiuni.

Dacian Don - Observator

  • "Suntem mari de tot. Am ajuns in primele opt echipe din lume"

Campionii din vara fac furori la Coppa CarnevaleAventura generatiei Viareggio continua: tinerii aradeni au trecut si de brazilienii de la Deportivo Capixaba
Incredibila echipa de tineret a Batranei Doamne a comis-o din nou. Fotbalistii au invins si pe Deportivo Capixaba si s-au calificat in sferturile de finala ale turneului de la Viareggio. Tinerii utisti s-au impus cu scorul de 1-0 printr-un gol marcat de (se putea sa fie altul?) Dimitrie Gafita, marea revelatie a echipei UTA.
Batalie crancena
Jocul a fost - dupa cum ne relata telefonic Ioan Ienciu, vicepresedintele clubului textilist - la discretia UTA-ei, aradenii impunandu-si punctele de vedere intr-o maniera categorica. "S-a jucat pe o ploaie torentiala si pe un teren foarte greu, dar noi am evoluat foarte bine si nu i-am lasat sa se apropie de poarta decat foarte rar. A fost o batalie crancena, insa am fost mult mai proaspeti si mai rapizi decat ei", ne-a declarat vicepresedintele Batranei Doamne.
Victorie fara Ianu, Dragan si Marginean
Succesul aradenilor este cu atat mai important, cu cat antrenorii Manuel Montali si Maurizio Battistini nu au putut utiliza trei jucatori de baza. Radu Marginean a fost suspendat din cauza cartonului rosu incasat sambata, in partida cu Verona. In plus, n-au putut fi folositi nici cei doi atacanti titulari, Alin Dragan si Cristian Ianu, ambii accidentati. In aceste conditii, Montali si Battistini au apelat la Hutan - Ardelean, Bier, Demian, D. Rus - Vezan, Ciortan, R. Fritea, Pit - Matei, Gafita. In partea a doua au mai evoluat Rusu si Bilia.
"Suntem mari de tot"
"Suntem mari de tot. Am ajuns printre cele mai bune opt echipe din lume. Nu pot decat sa-i felicit din tot sufletul pe baieti",
spunea Ioan Ienciu la cateva minute dupa sfarsitul unui meci care a trimis UTA intr-o companie selecta din care mai fac parte Lazio Roma, Juventus Torino, Atalanta Bergamo, AC Torino, Perugia Calcio, Inter Milano si AC Fiorentina.
In elita mondiala
In celelalte partide disputate, miercuri dupa-amiaza, in sferturile de finala ale Coppei Carnevale, s-au in- registrat urmatoarele rezultate: Milan Lazio: 2-4; Cittadella Juventus: 0-3; Atalanta Vicenza: 1-0; Torino Parma: 3;2; Napoli Perugia: 0-0 (dupa penalty: 2-4); Inter Salernitana: 0-0 (dupa penalty: 6-5) si Fiorentina - Slavia Praga 1-1 (dupa penalty: 5-3). Dupa cum se poate observa, FC UTA este singura echipa din afara Italiei care a mai ramas in competitie. In 28 ianuarie, la startul turneului dotat cu Coppa Carnevale s-au aliniat 40 de formatii, din toate continentele.
El este Gafita
Dupa ispravile de pana acum, la Coppa Carnevale, multi microbisti aradeni se intreaba cine este Dimitrie Gafita. Nascut in 10 mai 1984, la Onesti, Gafita a ajuns la FC UTA in vara anului trecut, cand a fost transferat de la Energetica Bistrita. A jucat foarte rar in echipa de seniori, antrenorii utisti apeland la el doar pentru cateva partide de verificare. Pana acum a avut o misiune foarte grea, aceea de a lupta cu Miculescu, Kent, Turcan, Alin Dragan si Cristian Ianu pentru un post de titular. Moldoveanul Gafita a marcat la Coppa Carnevale trei goluri.

Sebastian Siclovan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]