Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 8 ianuarie 2002

  • Primaria vrea mai multi bani pentru investitii

Primarul Popa a propus o noua rectificare de buget...Solutia este imprumutul, prin emiterea de obligatiuni sau credit bancar
Dupa cum deja v-am informat, municipiul are deja buget, dar este vorba despre un buget formal. In totalitate, o decizie privind bugetul va fi luata in data de 29 ianuarie, in cadrul sedintei Consiliului Local Municipal. Initial, bugetul in forma sa finala trebuia adoptat cu doua saptamani mai repede, dar primarul Dorel Popa a cerut aceasta data. "Am propus ca rectificarea sa fie in 29 ianuarie, pentru ca noi sa avem timpul necesar pentru a face planul de investitii pentru tot anul. Oricum, pana la finalizarea bugetului, Primaria nu va face cheltuieli." a spus primarul Dorel Popa. Cu toate acestea, in proiectul de buget banii alocati investitiilor sunt total insuficienti, chiar si in conditiile in care planurile administratiei nu includ investitii de proportii. Din acest motiv, Primaria va trebui sa gaseasca solutii pentru demararea sau continuarea unor investitii. Executivul s-a gandit de mai mult timp la variante pentru acoperirea "gaurilor" la capitolul investitii din buget. In prima faza, primarul Dorel Popa a propus emiterea unor obligatiuni municipale (o forma de imprumut de la populatie). Dar varianta a fost considerata prea complicata, astfel incat s-a luat in discutie o alta posibilitate: imprumutul bancar. Varianta prezinta mai putine riscuri decat cea a emiterii obligatiunilor municipale. Asta pentru ca, de exemplu, obligatiunile puteau sa nu fie vandute. Deocamdata nici una dintre cele doua variante nu este certa, fiind nevoie, printre altele, si de consultarea consilierilor locali. Apoi va trebui stabilita suma care se imprumuta, va trebui aleasa o banca de la care sa se ia creditul cu o dobanda cat mai avantajoasa etc. Oricum, plafonul maxim al creditului nu va putea depasi 83 de miliarde de lei, conform legii, pentru ca creditul este garantat cu puterea de impozitare a CLM. Oricum, mai sunt inca multe necunoscute, dar o decizie trebuie luata cat mai repede.

  • Sarbii din Arad au sarbatorit Craciunul

Sarbii din Arad au sarbatorit Nasterea DomnuluiComunitatea sarbesca din Arad a sarbatorit, in data de 7 ianuarie, Craciunul, urmand ca pe 13 ianuarie sa sarbatoreasca Anul Nou. Desi sarbii din Arad s-au integrat printre romanii din judet, ei obisnuiesc sa sarbatoreasca toate evenimentele religioase dupa calendarul ortodox vechi. Conform acestui calendar, sarbatorile de iarna sunt decalate cu 13 zile fata de cele din calendarul ortodox Gregorian. Sambata, in Ajunul Craciunului, sarbii din municipiu au pornit cu colinda la familiile din comunitate si au pregatit mancaruri si dulciuri specifice acestei sarbatori. De asemenea, ieri, in ziua de Craciun, au participat la slujba oficiata in cele doua biserici sarbesti din municipiu, din Piata Sarbeasca si cartierul Gai. Si in judet, in localitatile Felnac si Satu Nou, unde exista nuclee puternice de sarbi, acestia au marcat asa cum se cuvine Craciunul. De Anul Nou, sarbii vor organiza, ca in fiecare an, Revelionul sarbesc si vor manca traditionalele placinte cu banuti. Sarbatorile de iarna ale sarbilor se incheie in '19 ianuarie cu Boboteaza.

  • Medicii de familie, obligati sa lucreze schimbul trei

Medicii de familie vor fi de serviciu si noapteaIn cursul anului 2001, in judetul Arad au functionat servicii medicale de urgenta numite "permanenta medicilor de familie", in localitatile Siria, Pancota, Curtici si Pecica. Directia de Sanatate Publica a judetului Arad, careia ii revine sarcina organizarii acestor permanente medicale, s-a angajat ca pana la 31 ianuarie a.c. problema sa fie rezolvata la nivelul intregului judet. Aceasta permanenta se va efectua in afara programului de lucru, zilnic, de la ora 20.00 pana a doua zi, la ora 8.00, in timp ce la sfarsit de saptamana (si sarbatori legale) de vinerea, de la pranz, pana luni dimineata, la ora 8.00. Obligatorie pentru a se constitui un serviciu de permanenta este participarea unui numar de patru medici din aceeasi localitate sau din localitati invecinate. Dr. Ioan Crasnic, directorul DSP Arad, ne-a declarat ca "perspective imediate unde se vor infiinta servicii de permanenta sunt localitatile Vinga, Vladimirescu, Nadlac si Tarnova. Dupa infiintarea lor se va lua lesatura cu Casa de Asigurari de Sanatate care, in functie de normativele actuale, va deconta serviciile medicale arordate in aceste centre de permanenta. Mentionez, de asemenea, ca prezenta medicului la sediul dispensarului medical unde se va efectua serviciul de permanenta este obligatorie, putand parasi acest serviccu doar pentru deplasarile la cazurile de urgenta, in teritoriul deservit. Controlul acestor servicii de permanenta va fi efectuat atat de DSP, cat si de CAS si Colegiul medicilor". Legat de serviciile medicale de urgenta, noutatea consta in faptul ca medicul de familie, cu domiciliul in localitatea respectiva, poate acorda servicii medicale de urgenta, in afara programului de lucru, acolo unde nu este organizat Centru de permanenta, servicii care vor fi decontate de CAS. Trebuie specificat ca, in localitatile unde nu se pot organiza Centre de permanenta sau nu exista medic de familie cu domiciliu in localitatea respectiva, bolnavii pot solicita, in caz de urgenta, ambulanta medicala de la cel mai apropiat centru de domiciliul bolnavului, Intrebandu-l pe directorul DSP, dr. Ioan Crasnic, de ce este necesara infiintarea acestor eentre, acesta ne-a raspuns, subliniind trei aspecte: "In primul rand, trebuie sa avem asigurata asistenta medicala pe toata perioada saptamanii, a lunii sau a anului. Un alt aspect ar fi acela ca un numar prea mare de bolnavi se prezinta direct la serviciile de urgenta a spitalelor fara bilet de trimitere de la medicul de familie, care, locuind in alta localitate, nu are cum sa elibereze acest bilet".

  • Aradenii iau cu asalt sediul UDMR

La sediul UDMR s-a infiintat un birou de informare privind legitimatiile de maghiarPresedintii organizatiilor teritoriale ale UDMR au fost convocati la Targu Mures, la sfarsitul saptamanii trecute, in vederea finalizarii pregatirilor pentru eliberarea legitimatiilor de maghiar. Pana in momentul de fata, dupa cum afirma presedintele UDMR Arad, nu s-a depus in Romania nici o cerere pentru legitimatiile de maghiar, pentru simplul fapt ca inca nu au sosit formularele. "Incepand cu data de 21 ianuarie se va incepe depunerea de cereri pentru legitimatii. Exista un birou central de informare la sediul partidului si trei birouri la Arad, Pecica si Chisineu Cris, unde se vor colecta cererile", spune liderul udemeristilor aradeni. Aradenii au inceput deja sa se intereseze de aceste legitimatii, in acest sens in fiecare zi la sediul UDMR se prezinta 30-40 de persoane pentru a cere detalii suplimentare. Este de asteptat ca in primele zile de la startul pentru depunerea legitimatiilor sa existe o avalansa de cereri, dar conducerea UDMR Arad a luat masuri pentru a fluidiza maniera de receptare a cererilor.

  • Taximetristii vor colabora cu politistii

Taximetristii aradeni vor colabora cu Politia...De-a lungul anilor, taximetristii aradeni s-au confruntat cu o multime de situatii limita. Au fost jefuiti, agresati, unii dintre ei chiar pierzandu-si viata in timp ce-si exercitau meseria. S-a demonstrat ca taximetria este una dintre cele mai periculoase meserii. Din anul 1990 incoace, taximetristii se descurcau singuri, "aliatii" lor fiind doar batele de base-ball. De cand un membru al acestei bresle a fost agresat, in urma cu aproximativ doua luni, Inspectoratul de Politie al Judetului Arad a inceput sa se gandeasca serios la securitatea soferilor de taxi. In urma unor discutii purtate cu Sindicatul Taximetristilor s-a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este achizitionarea unei statii de emisie - receptie a carei frecventa va fi supravegheata de oamenii legii. "Am reusit sa cumparam aparatura necesara si este doar o chestiune de timp pana cand va fi utilizabila. Am primit toate autorizatiile necesare, astfel incat speram ca in doua saptamani sa o putem folosi asa cum trebuie."- sustine Daniel Tomuta, liderul Sindicatului Taximetristilor.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]