Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 7 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • "Cine rade la urma, rade mai bine". Interviu cu Dorel Popa, primarul Aradului

Primarul Popa trece in revista ultimele realizari...- D-le primar, in ultima vreme ati dat cateva lovituri inregistrand succese notabile. Va rog sa le enumerati dumneavoastra. 
- As incepe cu semnarea contractului cu firma austriaca ASA pentru realizarea deponeului ecologic de deseuri menajere. Apoi, ar fi semnarea contractului cu firma americana CENTURY MARC pentru dezvoltarea si modernizarea CET ARAD, cu o investitie de 200 milioane de dolari. Am solutionat parcarea in municipiu prin incheierea unui contract cu firma BELSIRIM, si nu in ultimul rand, am rezolvat intrarea pe strand care se face cu jetoane si cu un aparat special, eliminand fraudarea accesului pe strand. Era sa uit, proiectul CASAROM prinde viata si au fost incepute primele lucrari.
- In privinta contractului cu americanii de la CENTURY MARC exista unele retineri vizavi de derularea contractului.
- Oricand pot exista reticente privind un contract. Daca am gandi negativist, n-am mai realiza nimic, Eu sunt convins ca aceasta firma este una serioasa si totul va decurge conform planului. Probabil ca unii ar dori sa se inregistreze un esec in aceasta afacere, dar ii asigur ca nu vor avea aceasta satisfactie. 
- Unii consilieri s-au plans ca nu au citit contractul cu americanii decat cu o jumatate de ora inainte de a fi semnat. De ce s-a intamplat asa? 
- Dintr-un motiv foarte simplu. Cand am initiat negocierile cu firma TORCO, cineva a trimis tot felul de informatii false firmei respective, ceea ce a prejudiciat negocierile cu acea firma. Ca sa nu mai patim asa si cu firma CENTURY MARC, am zis ca e mai bine sa nu se stie despre acest contract decat in momentul cand nimeni nu mai poate interveni in mod negativ. Dar si asa am avut surpriza ca, inainte de semnarea contractului, sa vina un lider sindical si sa ne fluture in fata respectivul contract. Se vede treaba ca uneori nu trebuie stiute anumite lucruri si astfel treaba merge mai bine. 
- Despre contractul cu BELSIRIM se spune ca s-ar fi facut in urma primirii unor comisioane din partea firmei respective. 
- As vrea sa se stie ca primarul Dorel Popa nu primeste comisioane. Dealtfel, totul s-a facut pe fata, s-a facut licitatie, au fost vreo sase firme si a castigat firma BELSIRIM. 
- Numai ca procentul de 30% din castig, pe care-l ia Primaria, este considerat a fi prea.mic. 
- Eu nu inteleg de ce acest procent se considera a fi prea mic, devreme ce inainte, cu vechiul sistem de incasare pentru parcari, se lucra in pierdere. Acum, fara sa faca nici o investitie, Primaria ia 30% din incasari. 
Dorel Popa este prezent pe santierele nou infiintate...- De ce nu a facut Primaria afacerea respectiva si sa incaseze toti banii? 
- Dintr-o ratiune foarte simpla: nu avem bani. Pentru orice afacere ai nevoie de bani. Daca am fi avut banii respectivi, incheiam noi afacerea 
- Exista destui oameni nemultumiti din cauza felului cum functioneaza schema cu parcarile. 
- Am spus ca acum suntem, intr-un fel in probe. Nimic nu e perfect. Intre timp, vom aduna observatiile cetatenilor, ale presei si vom cauta solutii mai bune. Am vorbit si cu cei de la BELSIRIM si au inteles si ei ca se poate mai bine. 
- Ce proiecte imediate aveti pe rol? 
- Construirea a 500 de locuinte, terminarea centurii si a podului peste Mures si modernizarea intregului bulevard central. Dar pentru orice proiect e nevoie sa ai timp, sa-l faci ca lumea, pentru ca nu te poti prezenta la Bucuresti cu proiecte proaste. Trebuie sa convingi. 
- Pe Miron Mitrea nu l-ati convins cu CASAROM. 
- Eu cu Miron Mitrea m-am inteles foarte bine si Primaria ii va acorda tot sprijinul. Si una este ceea ce face Miron Mitrea si altceva se face prin CASAROM 
- Munca de partid in PSD, la nivelul judetului schioapata serios. Dvs. nu prea aveti timp pentru munca de partid. Pe cine ati delegat sa va inlocuiasca?
- E bine spus am delegat, pentru ca am impartit judetul pe zone si avem un reprezentant care raspunde de fiecare zona. Si oamenii se duc in teritoriu si existi activtate. Nu cat ne-am dori, dar exista. 
- Eu ma gandeam la o persoana care sa va inlocuiasca pe dvs, in coordonarea acestei activitati. 
- Deocamdata avem oameni , pentru fiecare zona. In curand vom avea o intalnire in care vom analiza activitatea in judet si vom lua masurile care se impun. 
- Ati fost criticat aspru in presa si dumneavoastra mereu ati spus - inclusiv mie - sa avem rabdare ca vor veni si realizarile. Acum, ca au venit, cum va simtiti in raport cu cei care v-au criticat? 
- Eu stiam intotdeauna ce spun, pentru ca eu aveam planurile mele. Ce-i drept, nu le-am facut publice, dar asta nu inseamna ca nu lucram la ele. Este evident ca am o anumita satisfactie pentru ca am reusit sa demonstrez ca nu sunt un mincinos asa cum, mai voalat sau mai direct, m-au facut unii. Problema e nu cum ma simt eu, caci eu ma simt bine, ci cum se simt cei care m-au criticat, ca sa nu spun ca m-au jignit si cand trebuia si cand nu trebuia. Probabil, pe viitor, acestia vor fi mai reticenti si nu vor trece dincolo de critica. Sunt de acord cu critica, nu si cu jignirile. Si, asa cum spune proverbul "cine rade la urma, rade mai bine!" 

A consemnat I. Iercan - Adevarul

  • Aradul a fost luat ca model pe plan national. Avem strategie de dezvoltare culturala

CJA va edita "Strategia Culturala a Judetului Arad"Consiliul Judetean a anuntat ieri ca va edita "Strategia Culturala a Judetului Arad", "Strategia este gandita pentru perioada 2003-2007. Anul 2007 este considerat, in fapt, data probabila a integririi Romaniei in structurile Uniunii Europene, moment la care si cultura ar trebui sa fie aliniata, adica sa indeplineasca anumite criterii. In atare conditii avem nevoie de o strategie calturala pornita de la realitatile din judet, de la analiza cererilor si ofertelor de pe piata culturala aradeana sau, mai exact, de la nevoia de cultura a cetatenilor. In acest sens au fost demarate deja sondaje de opinie pe un esantion reprezentativ, urmand ca, in viitorul apropiat, sa facem si o analiza institutionala pe acest domeniu", a declarat Claudiu Cristea, vicepresedintele CJA. 
Marius Lazurca, directorul Centrului Cultural Arad si managerul acestui proiect sustine: "CJA investeste bani in evenimentele si programele culturale ale judetului si, ca atare, am resimtit nevoia ca, de acum, deciziile de finantare si fie luate pe cateva criterii de selectie. Acesta este si cel mai important dintre obiectivele propuse de strategia de dezvoltare culturala. In fapt, proiectul se va baza pe asteptarile cetateanului de rand deci nu numai pe dorintele cetateanului de elita. Va trebui, desigur, sa identificam punctele de initiativa in care merita investit". Redactarea strategiei culturale a judetului pe urmatorii patru ani presupune sensibilizarea actorilor vietii culturale si a cetatenilor cu privire la necesitatea stabilirii unor directii clare de finantare a proiectelor si programelor culturale aradene si ofera autoritatilor judetene instrumentele necesare de implementare a strategiei. Nu in ultimul rand se intentioneaza crearea unui. consortiu al institutiilor culturale publice din Arad, in vederea armonizarii initiativelor culturale. 
Corina Racianu, expert european de politici publice in domeniul culturii si una dintre personalitatile care au asistat la nasterea acestui proiect, ne-a declarat ca "alaturi de Timisoara, unde aceasta strategie a demarat, si de Botosani, unde se va implementa acest sistem, Aradul va fi luat drept model in elaborarea strategiei culturale nationale. Judetul este, astfel, cu un pas inaintea tuturor si imi face placere sa vad ca exista vointa din partea factorilor locali in acest domeniu". 
Cert este ca, din anul 2003, in urma investigatiilor sociologice a mediului cultural aradean, dupa campania de presa si lobby-ul pentru promovarea programului, Aradul va avea parte de licitatie pentru proiectele culturale. In acest fel, cele doua miliarde de lei primite (de obicei) de Arad pentru actiunile culturale ar putea fi repartizate celor care le merita. 

Adriana Barbu - Observator

  • Arad - Locul unde firmele de apartament continua sa faca dezinfectia in vami

Statiile de dezinfectie din vami nu isi mai justifica existenta...Printr-o hotarare de guvern, in urma cu 3 ani de zile cativa ministri au decis ca toate masinile care intra in Romania trebuie sa fie dezinfectate. Fara a tine cont de organizarea vamilor, sereleuri nou-create, unele cu adrese de apartament, au primit in concesiune gratuita terenuri, si-au montat instalatii sub forma de jeturi de dezinfectie si au trecut la incasat banii. Dupa primele scandaluri aparute in presa, s-a renuntat brusc la dezinfectia autoturismelor, dar au ramas TIR-urile. Intre timp, aceasta activitate a trecut in subordinea Consiliului Judetean, dar acesta s-a asociat cu cei care detineau "stropitorile" pentru ca nu avea bani sa-si construiasca altele. S-a hotarat ca doar TIR-urile incarcate cu produse animale sa fie dezinfectate, insa in realitate, dupa cum spune prefectul Aradului, Dan Ungureanu, toate TIR-urile sunt supuse incasarii de taxe pentru dezinfectie. Doar in judetul Arad aceste statii au mai ramas, ele fiind desfiintate in intreaga tara. Banii se incaseaza inainte ca soferii sa ajunga la casele de schimb valutar, iar dezinfectia se face la intrarea in Romania, pentru ca aerul occidental sa le iasa din cap celor care intra in tara noastra.
Teren gratis pentru firme nou-create
Conform HG 995/2.12.1999, a inceput asa-zisa igienizare a mijloacelor de transport auto care intra in tara si prin vamile aradene. HG 995/2 decembrie 1999, contrasemnata, printre altii, de premierul de atunci, Radu Vasile, decide concesionarea activitatii de dezinfectie a mijloacelor de transport rutiere si darea in folosinta gratuita catre agentii economici concesionari de terenuri in vami in acest scop. Materializarea hotararii de guvern a adus in Vama Varsand firma CRED-INVEST SUA SRL din Filipestii de Padure. Firma, inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului sub numarul J 29/499/1999, are adresa pe strada Principala nr. 944 din Filipestii de Padure, iar directorul general era Doina Stanescu. Credit Invest USA SRL este firma care a castigat Vamile Salonta, Albita, Portile de Fier I si Varsand. Contractele cu cei care au castigat licitatiile pentru vamile Romaniei au fost semnate de fostul ministru al Agriculturii. Ar trebui remarcata darnicia unui ministru de a inzestra niste firme nou-create cu teren pentru care nu dau nici un leu, dar pentru stropirea masinilor se iau bani frumosi.
De Vamile Nadlac si Turnu se ocupa Eurotranscor SRL din Bucuresti. Firma are sediul in Bucuresti, strada Romancierilor nr. 2A, bloc M 17, scara A, ap. 32 si a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub numarul J 40/6842/1999. Contractul de concesiune, prin care firma ia practic o portiune de banda din Vama Nadlac, a fost semnat in 2.08.2000 de fostul sef al DRV Arad, Stefan Rabotka, intre timp schimbat din functie.
Dezinfectie numai in vamile aradene
Prefectul Dan Ungureanu este nemultumit de situatia creata. La Nadlac, din 3 benzi la intrarea in Romania 2 sunt ocupate de statia de dezinfectie. Vama Nadlac este cea mai circulata vama din Romania, iar cozile la intrarea si iesirea din tara sunt imense. Prefectul Aradului a povestit cum in toate vamile romanesti stropitorile au disparut. Ele au ramas numai in judetul Arad, pentru ca doar aici le merge bine. Desi ar trebui sa taxeze si sa stropeasca doar TIR-urile care transporta produse de origine animala, in realitate se incaseaza de la aproape toti. Soferii de TIR sunt nemultumiti si scandalurile se repeta. Pana la rezolvarea unui scandal, coada s-a blocat, iar vama maghiara mereu se intreaba ce se intampla la intrarea in Romania. Blocajul din partea romana la Nadlac genereaza blocaje si in vama maghiara Nagylak. In vamile aradene "stropitorile" au ramas pentru ca le merge bine - aceasta a fost concluzia conducerii Politiei de Frontiera Arad. A fost intocmit un document prin care situatia este explicata pe larg, care a fost trimis la Guvern.
Firmele cu adrese in apartamente au ajuns sa faca legea in vami. Blocajele existente nu pot fi remediate pentru ca circulatia este practic gatuita. Ramane de vazut ce solutie se va adopta, pentru ca prin "stropitorile" care fac dezinfectia la intrarea in Romania imaginea tarii are de suferit. Gatuirea circulatiei, scandaluri repetate, interventii din partea vamii maghiare vor duce treptat la ocolirea Romaniei de catre transportatori. Atunci, incasarile care vin in buzunarul statului roman vor avea de suferit.
Prefectul Dan Ungureanu acuza si Consiliul Judetean Arad pentru situatia din Vamile Nadlac si Varsand: "Aplicarea unui ordin al Ministerului Agriculturii nu se face orbeste. O masura proasta sa o aplicam orbeste nu este un titlu de glorie".

Liliana Brad - Romania Libera

  • "Procurorul Dan Ilarie - Adinel a reusit sa implanteze Firul Ariadnei in labirintul infractiunilor cuprinse in legi speciale si in legi extrapenale"

Procurorul Dan Ilarie a lansat o valoroasa carte de specialitate...Sub egida Editurii "Concordia" din Arad, condusa de juristul Petre Stetcu, a vazut lumina tiparului o lucrare de o importanta deosebita, care are in vedere legislatia in vigoare, jurisprudenta si doctrina pana la data de 10 mai 2002: "Infractiuni prevazute in legi speciale si in legi extrapenale Adnotate cu jurisprudenta si doctrina". Cel care s-a incumetat sa realizeze o astfel de lucrare este tanarul procuror aradean Dan Ilarie Adinel, care considera ca aceasta lucrare s-a nascut dintr-o imperioasa nevoie practica: "In lucrare sunt cuprinse, utilizand criteriul cronologic, toate legile penale speciale si legile extrapenale cu dispozitii penale in vigoare (incepand cu anul 1934 si pana in prezent). Pe de alta parte, am considerat utila includerea unor dispozitii nepenale din legile speciale sau din alte acte normative necesare pentru intregirea continutului normelor penale analizate". Dan Ilarie marturiseste ca, dupa publicarea, in 1997, la Editura "Mirador", a volumului "Infractiuni prevazute in legi speciale si in legi extrapenale", si-a propus ca actiunea sa sa nu fie singulara. Avand in vedere conditiile actuale si tinand cont de diversitatea si fluctuatia reglementarilor in materie, autorul considera ca "se impunea revizuirea si aducerea la zi a lucrarii". Cartea a fost numita de specialisti "caramida juridica", pentru ca poate fi considerata "de capatai" pentru orice practician de specialitate. Colegii de breasla ai autorului au primit foarte bine volumul de fata, apreciind ca Dan Ilarie Adinel "a avut deosebitul curaj de a elabora prezenta lucrare monumentala si, spre cinstea si lauda sa, a reusit in mod exceptional sa satisfaca cele mai rafinate pretentii ale teoreticienilor si practicienilor dreptului, sa implanteze Firul Ariadnei in labirintul infractiunilor cuprinse in legi speciale si in legi extrapenale" (dr. George Vlai). Demn de mentionat este si faptul ca lucrarea de fata este impresionanta in primul rand datorita continutului sau, dar si datorita volumului sau: 1.500 de pagini, format A4. Aparitia sa in conditii grafice si tehnice de exceptie se datoreaza "Tipo STAMPA" din Arad, care si-a asumat dificila sarcina de a tipari noua carte a lui Dan Ilarie Adinel.

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Trecerea ilegala a frontierei costa 15.000 de euro

    Pasapoartele turcilor opriti la Curtici erau false...Cinci turci, avand pasapoarte false, au fost prinsi la granita cu Ungaria
    O familie de turci, formata din cinci membri, a fost prinsa de politistii de frontiera din Curtici, luni, in timp ce incerca sa treaca granita in Ungaria, folosindu-se de pasapoarte false. "Parintii si cei trei minori " cu varste cuprinse intre 4 si 11 ani, se aflau in trenul Rapid "Traianus". La controlul de frontiera s-au legitimat cu pasapoarte grecesti, politistii de frontiera sesizand faptul ca acestea sunt false, la fel cum erau si stampilele de intrare in Romania. Din primele cercetari a rezultat faptul ca persoanele sunt cetateni turci, au obtinut pasapoartele falsificate "prin intermediul unui necunoscut din Bulgaria, contra sumei de 15.000 de euro si aveau intentia de a ajunge in Germania, la rude",  a declarat sublocotenent Robert Iudt, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. Celor doi soti li s-au intocmit dosare penale pentru savarsirea infractiunilor de fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei, continuandu-se cercetarile pentru stabilirea adevaratei identitati a acestora si a modului in care acestia au intrat in Romania.

    A.C. - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]