Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 7 februarie 2002

  • Noul prefect al Aradului este judecatorul Dan Ungureanu

La Prefectura va fi instalat noul prefect...Criza din Prefectura judetului pare sa fi luat sfarsit. Dintre cei sase candidati la functia de prefect al Aradului, propusi de catre filiala Arad a PSD, la centru a fost preferat al saptelea. Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a subliniat inca inainte de schimbarea fostului prefect ca Guvernul prefera un magistrat pentru aceasta functie. Ideea a fost agreata si de secretarul general al PSD, Cozmin Gusa. Judecatorul Dan Ungureanu nu figura in pretentiile filialei Arad a partidului, dar a fost agreat de catre cei de la Centru. De altfel, Cozmin Gusa ne-a si marturisit intr-un interviu ca de aceasta data conducerea partidului isi rezerva dreptul de a alege un candidat bun. Interesant este faptul ca George Medintu, unul dintre cei sase candidati ai filialei Arad a PSD, a renuntat la candidatura sa inainte cu doua zile. Dan Ungureanu are in jur de 40 de ani, este judecator la Tribunalul Arad si a fost judecator la Camera de Comert si Industrie a judetului Arad. Din informatiile pe care le detinem, el va fi numit oficila in functie astazi, in sedinta de Guvern. Daca va fi numit, este pentru a treia oara cand la Arad partidul de guvernamant (acelasi) recurge intr-o situatie de criza la numirea in functia de prefect a unui magistrat. Dan Ungureanu a fost curtat indelung pentru aceasta functie, pe care a acceptat-o doar pentru binele judetului.

Ovidiu Balint, Radu Dubat - Agenda zilei

  • Criza de la Aris a atins ieri apogeul

Salariatii Aris au fost asteptati de jandarmi, la ElectricaIn urma presiunilor, societatea a fost rebransata
Muncitorii intreprinderii de strunguri Aris au iesit si ieri in strada, traseul urmat de aceasta data incluzand si un "popas" la SC Electrica SA. Astfel, dupa ce coloana protestantilor a parcurs traseul B-dul Victoria - Prefectura, reprezentantii sindicatului au urcat, din nou, in biroul presedintelui Consiliului Judetean, Caius Parpala, sustinuti de subprefectul Florin Remetan. Dupa discutii (cu usile inchise), Caius Parpala ne-a declarat: "Le-am solicitat sa nu recurga la actiuni violente in protestul lor, pentru ca, intr-un astfel de caz, jandarmii si politistii vor fi nevoiti sa riposteze. O astfel de atitudine este contraproductiva". Solicitarea a fost binevenita, dat fiind faptul ca protestantii erau dotati cu cateva sute de oua, pregatite special pentru Electrica. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean le-a promis ca, in cursul zilei, vor primi un raspuns la problema cu care se confrunta. "De dimineata am vorbit cu Cozmin Gusa si i-am trimis materialul cu datele despre Aris. I-am asigurat pe sindicalisti ca vor primi un raspuns, dar nu le-am putut garanta ca acest raspans va fi unul pozitiv", a adaugat Caius Parpala. De la Prefectura, cu un mic popas la sediul PSD, coloana protestantilor s-a indreptat spre sediul societatii SC Electrica SA. Desi asteptat, conflictul cu Electrica nu a avut loc, muncitorii asteptand, in liniste, ca negocierile dintre sindicalisti si conducerea Electrica sa ia sfarsit. Rezultatul negocierilor, la care au participat Caius Parpala, Florin Remetan, directorul Electrica Arad, Cornel Secianschi si directorul general al Regionalei de Distributie Electrica Banat, Liviu Milea (fara ca presa sa aiba acces), a fost ca... tot Bucrestiul decide. Dupa intrevedere, Stefan Lacsan, liderul sindicalistilor, ne-a declarat ca "tot ceea ce va pot spune este cu noi vom relua lucrul maine la 7,00. Daca ne vor taia de tot curentul, vom iesi iarasi in strada". Liviu Milea a sustinut ca "hotararea se ia la Bucuresti si nu cred ca va fi negativa pentru fabrica aradeana. La intrunire am vorbit despre reesalonarea datoriilor". Electrica va elabora un nou grafic de esalonare a datoriilor, de aceasta data mai realist, care sa permita intreprinderii sa-si achite si factura curenta si o parte din datorie. Contactat de noi, directorul Aris, Teodor Horga ne-a spus: "Ieri am fost la discutii la Ministerul Industriilor, astazi la APAPS si apoi, din nou, la Ministerul Industriilor. Am finalizat si discutiile cu Electrica si, in jurul orei 15,00, am primit vestea cea buna. Aris va fi rebransata. Daca vom plati in fiecare luna un miliard (asa cum am facut pana acum), debransarea nu va mai fi o problema pana in aprilie, la privatizare". De astazi, deci, muncitorii vor intra la lucru, in timp ce Prefectura, Consiliul Judefean, Politia si Jandarmeria isi vor putea relua activitatea cotidiana. 

Adriana Barbu - Observator

  • Unii consilieri au bagat pumnul in gura presei !

La sedinta pe comisii a CLM presa nu a fost acceptata...Imprumutul de 100 de miliarde lei s-a discutat cu usile inchise
Sedinta de marti a comisiilor reunite ale CLM a provocat vii dispute intre consilieri si le-a aratat celor din presa cine tine la transparenta. In sedinta pe comisii reunite, s-a discutat valoarea creditului pe care intentioneaza sa-l contracteze CLM, dar si modalitatea prin care acest imprumut va fi obtinut. Este vorba despre investitii, printre obiective numarandu-se infrastructura pentru blocurile ANL, 19 kilometri de canalizare sau continuarea investitiei de pe strada Cocorilor. Un alt aspect discutat s-a referit la Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care se refera la renuntarea consilierilor la afacerile cu Primaria. In mod obisnuit, sedinta comisiilor reunite se desfasoara cu usile inchise. Dar ieri, tinand cont de importanta lucrurilor discutate, consilierul Ovidiu Marian a invitat presa. Insa, chiar la inceputul sedintei, consilierul Rodica Borza a propus ca presa sa fie evacuata! Majoritatea consilierilor au votat pentru evacuarea presei din sala, cu cateva exceptii (Ovidiu Marian, Marcel Chiscan, Tiberiu Dekany, Levente Horvath, Doru Sever Puia, Gavril Popescu, Nicolae Mladin - speram ca nu am uitat pe nimeni). In semn de protest fata de hotararea Colegilor din CLM, Ovidiu Marian si Marcel Chiscan, dar si Adrian Muresan si Tiberiu Dekany, au parasit sala de sedinte. "Am considerat ca sunt probleme care ii privesc pe toti aradenii. Consider ca s-a facut un abuz cu sedintele pe comisii reunite si am iesit din sala pentru ca nu pot sa fiu de acord cu secretomania. Sa se ia un imprumut de 100 de miliarde de lei, de care nu trebuie sa stie aradenii, mi se pare culmea. Nu pot sa fiu de acord sa se discute in secret chestiuni publice." spune consilierul Ovidiu. Marian. Nici consilierul Marcel Chiscan nu a fost de acord cu aceasta masura: "In Legea administratiei publice se prevede ca sedintele despre buget sunt publice si de aceea cred ca, prin convocarea sedintei pe comisii reunite, se incearca eludarea legii." 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Germania finanteaza infiintarea a peste o mie de microferme pentru cresterea vitelor

Nemtii sprijina infiintarea de microfermeSocietatea "Banat-Munchen" din Timisoara va lansa un proiect de infiintare a peste o mie de microferme pentru cresterea vitelor, finantat din fonduri germane, transmite corespondentul Mediafax.
Persoanele interesate de demararea unei afaceri de acest gen trebuie sa dispuna de 20 de milioane de lei si de terenul necesar pentru productia cerealelor. Fiecare microferma va fi populata cu 50 pana la 100 de vaci, toate aduse din tari ale Uniunii Europene, respectiv din Germania si Elvetia.
Creditul necesar pentru infiintarea microfermelor se ramburseaza in termen de doi ani in natura, iar dobanda practicata este de sapte la suta.
Finantatorii estimeaza ca 90 la suta din produse vor fi destinate exportului in tarile Uniunii Europene, preturile urmand sa fie stabilite in functie de bursa din Londra.
Cele mai mari cereri de infiintare a unor asemenea microferme au fost formulate, pana in prezent, de o serie de asociatii familiale din Timis, Arad, Hunedoara, Caras-Severin si Bistrita.

  • "Viitorul nostru este legat de agricultura ecologica", declara Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii si Alimentatiei Publice
Ministrul Agriculturii - Ilie Sarbu sustine agricultura ecologica- Domnule ministru, de ce crede PSD-ul ca doar fermele cu peste 100 ha de pamant merita ajutate? Cele care au 30-40 de ha de pamant nu ar trebui sprijinite?
- Mergem pe criteriile pe care le-am stabilit prin legea exploatatiilor mari, care au demonstrat si demonstreaza peste tot in lume ca sunt rentabile. Cele mici, din pacate, trebuie sa recunoastem ca nu au putut sa aduca pana la ora actuala aceasta dovada. Ma refer la vinderea marfii pe piata, la un pret scazut si la o calitate superioara.
- Bun, dar ce facem cu cele de 50 sau 80 de ha? Si acestea sunt mari ...
- Bine, sunt si exploatarile mixte. Cineva poate sa aibe 50 de ha, poate sa aibe 70 ha, dar sa mai tina si animale si atunci este in regula. Vrem totusi ca banii pe care noi ii cheltuim, din buzunarele tuturor romanilor, sa se regaseasca pana la urma in beneficiul tuturor. Fara sa mai facem cadouri, ca si pana acum. Pana acum am dat la toata lumea si am adunat de la cine am putut! Si dvs. stiti foarte bine cum s-au intamplat aceste lucruri si fenomene.
- De ce nu s-au organizat licitatii publice cu strigare la privatizarea IAS-urilor si au fost preferate cele cu plic inchis?
- Asa a fost Legea 268! Eu am facut o initiativa legislativa pentru a schimba acest mod de desfasurare al licitatiilor si pentru a scurta timpul necesar pentru organizarea acestora. Eu cred ca zilele acestea legea va trece prin Parlament si vom putea sa reluam acest proces. De aceea nici nu am grabit licitatiile, stiti ca am privatizat doar 60 de IAS-uri pana acum. Tocmai pentru a trece la acest sistem de licitatie prin strigare, cand omul intra in sala, da banii si la revedere, nu mai avem probleme!
- De ce nu a ajuns nici acum la producatorii agricoli milionul promis de guvern?
- Nu a ajuns pentru ca era o restanta de anul trecut, pe care bugetul din acel an nu a putut sa o achite. Am analizat aceasta problema cu primul ministru, in mod special, am ajuns la concluzia ca putem sa platim in acest an si deja am inceput sa viram banii.
- Ce sanse credeti ca are agricultura ecologica in tara noastra?
- Mari, viitorul nostru este legat de agricultura ecologica. Daca nu vom intelege acest lucru, vom pati ceea ce am patit in acest an: vom avea milioane de tone de grau, milioane de tone de porumb si vom ramane tot saraci.

Stefan Tabuia - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]