Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 5 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul a primit aproape 16 miliarde lei la rectificarea bugetului

Prefectul Ungureanu va lucra impreuna cu CJA la repartizarea banilorCea de-a doua rectificare a bugetului de stat pentru acest an, decisa la sfarsitul acestei saptamani de Executiv printr-o ordonanta de urgenta, a fost determinata in special de reducerea ratei inflatiei cu mai bine de doua procente fata de obiectivul initial de 22%. Veniturile prognozate ale bugetului vor scadea cu 835,6 miliarde de lei, ca urmare a cresterii sumelor defalcate din impozitul pe venit si a celor din taxa pe valoarea adaugata catre bugetele locale.
Nastase cere ca banii sa fie impartiti fara subiectivism
Ordonanta de urgenta referitoare la noua rectificare bugetara "vorbeste" despre majorarea bugetelor locale. Astfel, este vorba de sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale 468,7 miliarde de lei; de sume defalcate din impozitul pe venit pentru subventionarea energiei termice 630,8 miliarde de lei; sume defalcate din TVA - 700,4 miliarde de lei, din care 500 miliarde de lei destinate invatamantului preuniversitar de stat, 1,2 miliarde de lei pentru crese, 700 de milioane pentru Centre judetene si locale pentru consultanta agricola, 15,1 miliarde de lei pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului si 183,4 miliarde de lei pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap. Premierul a tinut in cadrul videoconferintei sa atraga atentia autoritatilor locale pentru distribuirea acestor fonduri "fara subiectivism, in raport cu cerintele reale ale fiecarui judet in parte". 
Profesorii din Arad risca sa ramana fara salarii 
Desigur, de interes maxim pentru aradeni este cat a primit judetul nostru. Astfel, dupa ce Consiliul Judetean Arad a realizat o economie de 13 miliarde la Legea 416 privind venitul minim garantat, Aradul va primi 15 miliarde lei pentru caminele de la Lipova si Tamand, dar si pentru insotitorii persoanelor cu handicap. Cu acesti bani, problema este rezolvata. Pentru echilibrarea bugetelor, Aradul va primi 9 miliarde lei, dintre care 6 miliarde lei vor merge la bugetele locale, iar trei miliarde lei raman la CJA. Suma este considerata buna de autoritati. Marea problema va fi subventia pentru energia termica, unde Aradul va primi 772 milioane lei. Asta in conditiile in care, dupa cum spune vicepresedintele CJA, Gheorghe Falca, solicitarea a fost de 62 miliarde lei, la prima rectificare, in urma careia s-au primit 19 miliarde. Daca adaugam si 772 milioane de acum, vedem ca s-au primit 20 miliarde lei dintr-un necesar de 62 miliarde lei. Pentru invatamant se primesc 6 miliarde lei, dintr-un necesar de 22 miliarde lei. "Situatia este foarte critica la invatamant, pentru ca, din aceasta suma, nu se vor putea plati salariile profesorilor" a spus vicepresedintele Falca.
Prefectura va verifica modul de impartire a banilor 
Prefectul Dan Ungureanu spune ca Prefectura se va implica in discutarea bugetului si va lucra impreuna cu CJA la repartizarea sumelor, dar si la bugetul pentru 2003. "Nu incerc sa descopar geseli, dar vreau ca la anul toate localitatile sa aiba fonduri, pentru a nu se mai repeta problemele din acest an, gen deconectarea primariilor de la reteaua electrica. Prioritatile pentru acest an sunt invatamantul, protectia copilului si a persoanei cu handicap. Guvern ne atrage atentia sa eliminam subiectivismul la impartirea fondurilor. Eu am vorbit despre clientelism politic la impartirea banilor! Vom examina atent modul de distribuire, impreuna cu Directia Generala Finantelor Arad si Curtea de Conturi" spus prefectul Dan Ungureanu.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Maine dimineata, greva de avertisment a functionarilor publici

Liderii Sindicatului "Finante" au anuntat greva de avertismentActivitatea Finantelor va fi complet inghetata pret de doua ore
Primariile din judet vor asigura doar urgentele

Dupa mitingul de protest desfasurat in capitala in 24 octombrie, functionarii publici au decis ca maine, 6 noiembrie, sa declanseze, la nivel national, greva de avertisment. Asta pentru ca n-au primit nici un raspuns din partea Guvernului, in ceea ce priveste revendicarile lor. In judetul Arad, actiunea va fi sustinuta de Sindicatul "Finante" din cadrul Directiei Generale a Finantelor si de Sindicatul Public Arad (al functionarilor din primarii, cu exceptia celei din municipiu), afiliate la Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania, ai caror lideri, Tudor Gabor respectiv Lazar Faur, au organizat, ieri, o conferinta de presa.
"Miercuri, intre orele 8-10, vom ingheta complet activitatea administratiilor financiare din judet. Nu vom lucra cu publicul in acest interval. Noi am adus la cunostinta conducerii ca urmeaza sa declansam greva de avertisment. Sindicatul nostru isi cere scuze fata de contribuabili ca s-a ajuns la aceasta situatie, dar vina e a Guvernului", a spus Tudor Gabor, liderul sindicatului "Finante". Din cei 650 de membri de sindicat (dintr-un total de 700 de finantisti), vor participa la actiunea de protest de maine cam 620 de persoane. "Cativa sunt in concedii, dar a existat un grup restrans, cinci-sase persoane, care au refuzat sa participe la greva de avertisment, de frica sa nu ramana fara slujba. Noi nu-i vom impiedica pe acestia sa-si desfasoare activitatea. Ceilalti au fost de acord sa renunte la plata celor doua ore fara activitate", mai spune Gabor.
"Daca nici dupa aceasta greva nu vom avea intrare la Guvern, vom declansa greva generala. Legea prevede ca aceasta poate fi organizata dupa minim cinci zile, insa decizia va fi a Uniunii. In ceea ce priveste actiunea de maine, la primariile din judet nu se va lucra in cele doua ore, vor fi asigurate doar urgentele, de genul deceselor", spune Lazar Faur, liderul Sindicatului Public Arad.Lucrurile stau diferit la Primaria Arad, singura primarie din judet neafiliata la Sindicatul Public. Cele trei sindicate din primaria municipiului sunt afiliate la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratiile Locale, federatie care si-a manifestat hotararea de a se solidariza actiunilor Uniunii. Deocamdata nu se stie insa daca activitatea va fi maine oprita si in Primaria Arad.
Functionarii publici au declansat actiunile de protest avand patru revendicari: crestere salariala (salariul mediu sa creasca de la 2,4 milioane de lei la 3,9 milioane de lei), acordarea primei de vacanta, acordarea tichetelor de masa din venituri extrabugetare, protectia functionarilor publici. La acestea s-a mai adaugat o revendicare, asigurarea unor conditii propice de munca.

Gerlinde Knap - Adevarul
  • Sorin Codos conduce, de ieri, destinele CGP
Sorin Codos este noul sef al Corpului Gardienilor PubliciLiderii sindicatelor salariatilor Corpului Gardienilor Publici s-au intalnit, ieri, cu presedintele Consiliului judetean, Caius Parpala. Gardienii au fost informati ca a fost numit, ieri, in functia de sef interimar al CGP, Sorin Codos, comandantul Detasamentului I de gardieni. In cursul saptamanii trecute, peste 50 de angajati ai Corpului au iesit in curtea institutiei, solicitand retragerea dreptului de semnatura al comandantului Ioan Klein, care a demisionat cu catva timp in urma. Acestei solicitari i se adauga si doleanta, exprimata de protestatari, ca Sorin Codos sa nu preia interimatul. "Domnul Ioan Klein a predat prerogativele de comanda", a declarat purtatorul de cuvant al CGP, Lacrimioara Mihale.
Lucian Lagsaghi, presedintele CNSLR Fratia (la care sunt afiliate cele doua sindicate ale gardienilor) ne-a spus ca "in cadrul intalnirii cu presedintele CJA, s-a cerut sa se publice anuntul pentru concursul de ocupare a postului de sef al CGP cat mai repede". Sorin Codos va conduce institutia pana la ocuparea postului prin concurs.
Procesul pe care il au doi gardieni cu institutia, acestia reclamand ca au fost destituiti pe nedrept de Ioan Klein, a fost, tot ieri, amanat, pentru depunerea la dosar a contractelor individuale de munca.

Simona Mazare - Observator

  • La Arad, primul kartodrom din tara la standarde internationale

Kartodromul de talie internationala a fost inaugurat la AradLa Arad a fost inaugurat primul kartodrom din tara care corespunde standardelor internationale. Kartodromul este o investitie privata si se afla la marginea orasului. El se intinde pe 1,3 km si a gazduit Cupa Vegas International Karting, aflata la prima editie. La inaugurare au participat ministrul Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras, si consilierul din MTS Helmuth Duckadam. Calin Muresan, unul dintre investitori, a declarat ca investitia este foarte mare, calculandu-se si valoarea terenului pe care este amplasata. Kartodromul de la marginea Aradului este si primul pas spre pregatirea viitorilor piloti romani de Formula 1. Dupa cum a subliniat ministrul Georgiu Gingaras, tot judetul Arad va fi gazda primei piste de Formula 1 pentru motociclism. Viitoarea pista va fi construita in zona localitatilor Cuvejdia si Sistarovat, intre Lipova si Timisoara. Investitia va fi sprijinita si de Guvernul Romaniei, printre initiatori fiind aceiasi frati Calin si Cristi Muresan din Arad, mari iubitori si sprijinitori ai sportului cu motor din tara noastra. Printre VIP-urile care au participat la inaugurarea kartodromului este cunoscutul Mihai Leu, care a tinut sa si participe la o cursa de karturi pe care, bineinteles, a castigat-o. Grupul "Vacanta Mare" a fost de asemenea prezent la Arad, Mugur Mihaescu fiind un bine cunoscut fan al automobilismului. Festivitatea inaugurala a mai cuprins demonstratii moto si chiar aviatice, din avion fiind aruncate confetti peste participanti si spectatori.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Spalatorii de parbrize, goniti din vama

Spalatorii de parbrize din Vama Nadlac au fost izgonitiPolitia de Frontiera aradeana, in colaborare cu trupele Comandamentului Judetean al Jandarmilor, a organizat, la finele saptamanii trecute, o actiune la Nadlac, pentru combaterea fenomenului infractional in zona punctului de trecere a frontierei. Au fost verificate 46 de autovehicule, iar 72 de persoane care nu-si justificau prezenta in zona au fost legitimate. Una dintre tintele actiunii au fost deja bine cunoscutii spalatori de TIR-uri. Au fost atentionate 25 de persoane, domiciliate in Nadlac, care spalau parbrizele si TIR-urile. Alte 16 persoane au fost predate politistilor de la Biroul de Politie Nadlac, in vederea identificarii, ele fiind scoase din zona. Politia de Frontiera si Jandarmeria au anuntat ca vor continua acest gen de actiuni si in zona celorlalte puncte de trecere a frontierei de pe raza judetului Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]