Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 5 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Trei nopti de distractie. Zeci de mii de aradeni la festivalul Berii Kaiser

Kaiser Festul a umplut strandul cu public...Zeci de mii de aradeni s-au indreptat, la sfarsitul saptamanii trecute, catre strandul Neptun, unde s-a desfasurat a patra editie a festivalului berii Kaiser, cu o noua denumire - Kaiser Fest - festival transformat intr-un turneu prin marile orase din tara. Datorita locatiei favorabile, dar si faptului ca Aradul a fost orasul in care s-a "nascut" acest festival, aradenii au avut parte de cele mai multe si mai cunoscute formatii din Romania si nu numai. Capul de afis l-a asigurat renumita formatie germana Vengaboys, iar pe scena, pe langa prezentatorul Catalin Lapusca au mai urcat si invitatii de la Prima: Dan Firitescu si Iulia Fratila.
Va prezentam cateva amanunte mai mult sau mai putin picante din desfasurarea festivalului. 
* Anuntata pentru ora 19,00, deschiderea spectacolului a avut loc cu aproape doua ore intarziere, din cauza unui incident hilar: un autocamion al jandarmilor, care trebuia sa parcheze in spatele scenei, a agatat firele de la instalatia de sonorizare.
* Prima vedeta cu "greutate" care a reusit sa incinga spiritele si sa adune cateva sute de oameni in jurul scenei a fost Aurel Tamas, cu o priza neasteptata, inclusiv la cei din generatia "pro". Foarte popular si apropiat de public, Tamas a parasit scena si a cantat cateva melodii urcat pe un scaun, tinut zdravan de doi jandarmi.
* A doua parte a recitalului lui Tamas a fost, insa, una cu ghinion din cauza unei furtuni puternice care s-a iscat din senin. Interpretul de muzica populara a coborat in viteza de pe scena si a fost luat in primire de jandarmi care i-au oferit o umbrela. La venirea vijeliei, care a tinut cam o jumatate de ora, cei din spatele scenei: solisti care urma sa concerteze, organizatori, reprezentanti Kaiser, au lasat totul balta Formatia Vengaboys a fost prezenta la Kaiser Fest si s-au ascuns sub scena. Managerul formatiei Proconsul s-a apocat sa adune stivele de tricouri promotionale Kaiser, destinate participantilor la concursuri si sa le ascunda de furia ploii.
* Cea mai simpatica vedeta a primei seri, a fost, fara doar si peate, Bodo, solistul trupei "Proconsul". Acesta s-a fotografiat cu admiratoarele, cu copiii veniti dupa autografe si chiar cu jandarmii.
* Trupa Voltaj, ultima care a intrat in scena, vineri seara, a creat un adevarat delir. Publicul a cantat, a sarit, a batut din palme alaturi de artisti.
* Iulia Fratila a reusit sa enerveze multa lume din cauza tipetelor sale care i-au determinat pe cei aflati mai aproape sa-si astupe urechile. Nici faptul ca a aparut pe scena imbracata la fel, in primele doua zile, nu a scapat celor cu spirit critic mai dezvoltat.
* Asteptat cu nerabdare, latin- loverul Pepe nu a incantat, dar nici nu a dezamagit. Pentru ca a cantat "pe bune", recitalul lui nu a durat mai mult de 20 de minute, atat cat l-a tinut vocea. El a interpretat doar vreo trei piese de la cap la coada, in rest rezumandu-se la cateva refrene cantate impreuna cu publicul. 
* Solistul trupei Bere Gratis si-a demonstrat calitatile vocale printr-un recital
"live" de peste 45de minute. Spre deliciul fanelor, Mihai si-a dat jos cateva piese de imbracaminte, ramanand doar in pantaloni.
* Aparitia baietilor de la Akcent a golit terasele in timp record, toata lumea cautand un loc cat mai aproape de scena. Chiar daca n-au dovedit calitati vocale deosebite, cei patru tineri plac in primul rand prin coregrafie, ca in rest... mai au de muncit.
In ultima noapte Kaiser Fest a luminat cerul Aradului cu artificii * Desi berea a fost destul de scumpa, pentru un pahar se intampla sa stai la rand cate 30 de minute. Aceeasi situatie si la standurile cu mititei si cartofi prajiti.
* Ca un aspect mai putin placut am remarcat puzderia de tarabe la care se vindeau diverse obiecte: de la incaltaminte si carti la gablonturi, baloane si jucarii din plus. Inestetice si prost amplasate (ingustau aleile si asa neincapatoare) tarabele nu-si aveau locul si rostul in incinta strandului.
* Si a venit si ultima zi a sarbatorii, asteptata mai ales pentru prezenta celor de la Vengaboys. Cu putin timp inainte de miezul noptii, membrii trupei si-au facut aparitia pe scena, in jocurile de lumini special pregatite pentru recitalul lor si in aclamatiile multimii. Timp de 45 de minute au oferit un spectacol deesebit de muzica si dans. 
* Inaintea formatiei germane, au cantat Directia 5 si Candy, aplaudate minute in sir de publicul aradean.
* Pana si inchiderea festivalului a fost un moment foarte asteptat datorita focurilor de artificii. Putem spune ca la acest capitol, societatea organizatoare, Siesta Media Group, si-a facut cu prisosinta datoria, chiar daca unele aspecte legate de organizare au cam lasat de dorit.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Astra Calatori a facut o afacere de un milion de dolari

Din moderna hala Astra Arad vor pleca spre SNCFR inca doua vagoane moderneDoua vagoane moderne pleaca, astazi, la Bucuresti
Prefectul de Arad, Dan Vasile Ungureanu, a participat, vineri, la inaugurarea celei mai moderne hale de echipare a vagoanelor de cale ferata din Romania, hala care se ridica la nivelul celor din Germania, Franta sau SUA.
Modernizarea halei, construite la SC Astra Vagoane Calatori, a costat aproximativ 2,5 miliarde lei.
In hala cu suprafata de 2400 mp, se vor echipa vagoane din generatia noua, care vor oferi calatorilor conditii de transport comparabile cu cele din tarile dezvoltate din Europa.
Cele doua vagoane prezentate prefectului vor fi livrate, astazi, SNCFR-ului si fac parte dintr-un lot de sapte.
Costul unui vagon cu aer conditionat este de 580.000 USD. Actionarii Astra Calatori studiaza posibilitatea de a construi in judetul Arad o fabrica de componente pentru vagoanele de calatori. 
Motivul il constituie pretul ridicat al componentelor cumparate de la terti. "Avem o proiectare foarte buna, de aceea suntem siguri ca, nu peste multa vreme, se va crea la Arad primul vagon proiectat integral in uzina noastra", a declarat prefectul.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Aeroportul International Arad a adus litoralul la o ora de oras

De pe Aeroportul Arad vor pleca curse pe litoral - Virtual Arad News (c)2002De la inceputul acestei luni, a intrat in vigoare noul program al curselor interne ale operatorului aerian Angel Airlines. Astfel, cei care vor sa ajunga mai repede pe litoralul romanesc pot apela la serviciile SC Aeroportul Arad, care pune la dispozitia celor interesati cursa Arad-Constanta la pretul de 84 de dolari de persoana. Pentru cursa Arad-Constanta-Arad, calatorii trebuie sa scoata din buzunar 164 de dolari. "Noul program stabilit de operatorul aerian Angel Airlines este valabil pana la data de 26 octombrie" - a declarat directorul Aeroportului Lucian Atanasiu.
La sfarsitul lunii iulie, operatorul aerian Angel Airlines a facut o serie de modificari in programul curselor interne. Conform informatiilor primite de la SC Aeroportul Arad, la inceputul acestei luni a intrat in vigoare noul program al curselor aeriene. "Cursa de marti si joi, cu plecare de la ora 20.10 din Aeroportul Baneasa, cu aterizare la Arad la 21.20, a fost anulata. In locul acesteia s-au introdus cursele 8K111/RO9769, cu plecare la ora 18.20 din Baneasa si sosire la Arad la ora 19.30, si cursa 8K112/RO9970, cu plecare din Arad la ora 19.50 si aterizare la Bucuresti Baneasa, la ora 21.00" a declarat directorul Aeroportului International Arad, Lucian Athanasiu. Pe de alta parte, la cursa de joi, cu plecare la ora 08.45 de la Arad si sosire la ora 09.55 la Bucuresti-Baneasa, exista legatura pentru litoral, la Constanta, prin cursa 8K017 la Constanta, cu plecare la ora 10.40 din Aeroportul Baneasa si sosire la ora 11.15 la Constanta. Intoarcerea se face in aceeasi zi, adica joia, cu plecare la ora 15.35 de la Constanta si sosire la ora 16.10 la Baneasa, cu legatura spre Arad la cursa 8K111, care pleaca la ora 18.20 de la Baneasa spre Arad. Trebuie precizat faptul ca noul program este valabil pana la data de 26 octombrie. Pentru cei care vor sa zboare cu avionul pana la mare, SC Aeroportul Arad SA pune la dispozitia calatorilor curse pe legatura Arad-Constanta. Pretul unei asemenea curse este de 84 de dolari, iar pentru dus-intors un calator trebuie sa scoata din buzunar suma de 164 de dolari. Biletele se pot procura de la Agentia Tarom Arad, agentiile de Turism Varbitour Arad, Sirius si ghiseul Angel Airlines de la Aeroportul Arad, cu cel putin o ora inainte de plecarea cursei.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Cu gheara, pe masini!

Blocajul rotilor in parcare - o problema controversata...Noul sistem de parcare a produs reactii multe si diverse in orasul nostru. Vorba aceea, trebuia sa tulbure cineva apele linistite ale Muresului si ale soferilor. Una peste alta, noul sistem Park Tronik a reusit sa lejerizeze spatiile de parcare din centrul orasului in asa hal incat ambuteiajele s-au mutat pe strazile laturalnice. A mai reusit sa imbogateascã vocabularul format din injuraturi ale soferilor si sa sporeasca nervii celor care alearga precum nebunii dintr-un colt in altul al orasului pentru a-si incarca renumitele, de-acum, carduri de parcare. Noutatea este insa performanta gheara adusa de undeva din strainatate, care a fost montata deja pe rotile unor masini asa cum s-a promis. In aceste conditii, ne punem intrebarea, fireasca, ce se va intampla daca un om de afaceri trebuie sa ajunga la o intalnire in care si-ar perfecta un contract de vreo 10 mii de dolari si nu ar putea fiindca i s-a pus gheara pe roti. Sau ce se va intampla cu un bolnav care va trebui sa ajunga de urgenta la spital insa masina nu ar demara din cauza aceleiasi gheare. Edilii vor spune ca nu trebuie sa se ajunga in astfel de situatii. Ca toti trebuie sa plateasca parcarea. Da. Dar, daca exact in momentul in care i se monteaza gheara omul se afla la sediul firmei Park Tronic si isi incarca renumitul card?!?

Occident

  • Exista (si) romani fericiti
Vama Varsand - poarta spre occidentEuropa incepe la Varsand
Am plecat in Ungaria cu scopul declarat de a gasi minoritatea romanilor, de a o cunoaste si a vedea cum traieste. Cum treci de Arad, drumul se intinde prin campia nesfarsita. Pe alocuri sunt urme ca pamantul este locuit, din loc in loc cate un petec cultivat cu porumb sau paioase, in rest, parloaga, pamantul nimanui. Acest peisaj semi-arid, parca mostenire a vremilor cand ne parjoleam holdele si otraveam fantanile, insoteste calatorul pana la frontiera. In vama Varsand nu prea auzi alta limba decat romana. Am incercat un sondaj de opinie ad-hoc. Asa am aflat ca din douazeci de turisti straini aflati la acel moment in punctul de frontiera nouasprezece veneau din Bulgaria sau Turcia. Unul singur a facut concediul in Romania, in Retezat, si a fost incantat de muntii nostri.
Am trecut relativ usor de frontiera. De aici lucrurile au inceput sa se schimbe, de o parte si de alta a soselei se intind lanuri de porumb si floarea soarelui. E drept ca mai sunt si terenuri aride, dar pe ele sunt amenajate uriase crescatorii de gaste si curcani. Langa fiecare casa sunt gradini mari, acoperite cu folii de polietilena. Pe marginea drumului sunt asezate lazi speciale in care trecatorii arunca gunoiul. Mare mirare a fost pentru noi sa vedem ca cineva le si goleste, o data pe zi.
Romanii sunt mandri cu limba lor
Am ajuns in Gyula, centrul spiritual al romanilor din Ungaria. Oraselul de numai 30.000 de locuitori devine vara de aproape 60.000. Statisticile spun ca sunt mai mult de doi turisti la un locuitor al orasului. Pe strazi se vorbesc toate limbile pamantului, terasele aflate la tot pasul sunt pline de clienti, este aproape imposibil sa gasesti un loc dupa ora 20. Linistea de aici este socanta pentru noi, obisnuiti cu manelele si urletele din statiunile mioritice. Pe o strada cu peste douazeci de terase se afla o singura statie de amplificare, care difuza aceeasi muzica, in surdina, pentru toate localurile.
La liceul de limba romana din Gyula invata copiii romanilor din Ungaria, dar nu numai ei. 30% din elevii de aici sunt maghiari trimisi de parinti sa invete romaneste. Unul dintre acestia, Rot Imre, patronul unei importante ferme de langa Gyula, foarte bucuros de oaspeti romani, ne explica: "Suntem la doar cinci kilometri de Romania, facem afaceri cu romanii si trebuie sa stim romaneste. Copilul meu trebuie sa continue afacerea inceputa si e normal sa invete limba dvs.".
Drumul nostru a continuat la Cetegyhaz (Chitichaz), cea mai mare localitate populata de romani. La ora pranzului satul pare pustiu. Comuna seamana cu un cartier de lux din Bucuresti, in fata caselor se intind peluze tunse frumos, la fiecare geam sunt jardiniere cu flori, pe jos este o
Cochetul orasel Gyula este centrul spiritual al romanilor din Ungaria curatenie exemplara. Spre seara, satul incepe sa se anime. La una dintre carciumi, unde la toaleta curge apa rece si calda, exista sapun si functioneaza uscatorul de maini electric, oamenii, obositi dupa o zi de munca, stau la o bere. Vorbesc romaneste si ni se pare ciudat ca nimeni nu se plange de nimic. Varga Vasile are 72 de ani, e pensionar, a lucrat o viata intreaga la TS (CAP), poate trai din pensie, dar pentru ca are ceva pamant a facut, impreuna cu fiul sau, o crescatorie de gaste. E roman si e mandru de acest lucru, dar nu-l prea intereseaza problemele etniei, pentru ca e ocupat cu pasarile lui. Nu e usor sa cresti peste 2000 de gaste. Si apoi, cand exporti produsele tale in Franta si ai buzunarele doldora de euro, parca mai conteaza ca esti roman sau ungur ?
Noi cu manelele, ei cu folclorul
Din Chitichaz am continuat drumul nostru prin Szeged, un centru universitar superb, aflat la confluenta Tisei cu Muresul. Peste tot unde exista un spatiu liber este o zona verde sau un parc. Zeci de statui si alte lucrari de arta decorativa impanzesc orasul.
La teatrul de vara se desfasoara un festival de cantec si dans pentru tineret. Am auzit cantece romanesti, melodii populare moldovenesti si ardelenesti si am incercat sa intram. Un gardian ne-a oprit foarte politicos, explicind ca sunt doar repetitii, ca acum nu se poate intra, dar ca a doua zi spectacolul va fi cu intrare libera. Am insistat spunand ca suntem din Romania, am auzit muzica romaneasca si am vrea sa vedem despre ce este vorba. Paznicul si-a pastrat calmul si, chiar glumind cu noi, ne-a refuzat din nou. Cand am aratat legitimatiile de presa, paznicul a chemat o tanara, care, cu scuzele de rigoare pentru timpul pierdut, ne-a condus la directorul festivalului. Surprizele aveau sa continue in acea seara. Directorul a fost incantat ca poate sa stea de vorba cu presa din Romania, cu toate ca nu vorbea decat ungureste. Dupa ce am fost serviti cu cafele si sucuri, am aflat ca cei care cantau pe scena romaneste sunt copii din Ujfeherto, localitate pur ungureasca, unde nu este nici urma de roman. Acestia au fost anul trecut in Romania, fiind infratiti cu o localitate de la noi si, indragind folclorul romanesc, au invatat dansurile si cantecele noastre. Participau acum in festival cu un numar special de aproape o ora de dansuri, cantece si obiceiuri romanesti. La doar cativa kilometri mai la est se asculta muzica turceasca si tiganeasca .
Gyula - Liceul Nicolae BalcescuAlti romani in Ungaria
In afara de romanii nascuti dincolo de frontiera tarii mai sunt in Ungaria si romanii trecuti de frontiera. Cum intreba un unchies hitru din Gest, alt sat de romani: "Ai venit in Ungaria imbracat sau in pielea goala?" Cei veniti imbracati pot fi gasiti pretutindeni, prin toata Campia Panonica. In general muncesc pe bani mai buni decat in Romania. Cei care nu au intentia sa munceasca, ci sa castige bani, sunt de gasit prin Budapesta sau prin orasele mai mari. Un tanar chipes, cam negricios dar ferchezuit, acosta domnii generosi, noaptea, in Pesta pentru a le oferi dame. Daca era refuzat de client, acesta inevitabil tragea o injuratura neaos romaneasca. Nu a vrut sa discute cu noi pentru ca "sunteti romani parliti, va stiu eu pe voi, aici e oameni cu bani, nu gluma".
Nici ambasada Romaniei nu imbunatateste cu ceva imaginea externa a tarii. La poarta, un "Mitica" dambovitean iese dupa ce ai sunat vreo zece minute si, agasat de atatia musterii, te intreaba ce vrei. Dupa ce-i explici omului problema pe care o ai, in detaliu, cu aerul celui care nu a inteles nimic, iti tranteste poarta in nas si astepti cuminte, alaturi de cele cinci pirande cu puradeii in brate, pe langa gard pana vine consulul. Dupa aproape o ora de asteptare in caldura, langa gardul ambasadei apare un tip ce aduce cu vreun apartinator al "distinselor doamne cu prunci in brate" . Intra in ambasada si, dupa temenelele facute de "Mitica", adormit, realizezi ca tocmai a trecut consulul pe langa tine. Insisti din nou sa fii primit. Ai noroc, domnul consul e in toane bune, te primeste. Tu vorbesti cateva minute, el se plange ca nu este personal suficient si ca il omoara munca. Pleci de acolo cum ai venit, dar ai satisfactia ca ai stat mai mult de o ora langa gardul ambasadei tarii tale, cum sta si tara ta si va mai sta mult langa gardul Europei.

Stefan Ciocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]