Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 5 iulie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Conform recensamantului, judetul Arad are 461.730 locuitori

Directoarea Florica Grec a prezentat rezultatele partiale ale recensamantuluiReligia ortodoxa - in scadere, adventistii - cu 15,5% mai multi, iar penticostalii cu 56,3% mai multii
Florica Grec, directorul Directiei de Statistica, a prezentat ieri datele preliminare ale recensamantul populatiei si locuintelor. Judetul Arad are o populatie de 461.730 locuitori, cu peste 25.000 mai putini decat in urma cu 10 ani, iar la nivelul municipiului, populatia a scazut cu peste 17.000, de la l 92.185 la 174.842. Cladirile, in schimb, au inregistrat cresteri, cu 7.340 la nivelul judetului si cu 258 la nivelul municipiului. In judet exista 129.011 locuinte, in timp ce in municipiu 120.671. Cresteri importante se inregistreaza la numarul camerelor si la suprafata camerelor de locuit. 
In mediul rural, 97,0% din locuinte sunt proprietate privata, iar in mediul urban procentul este de 95,2%. In urma cu 10 ani, locuintele proprietate privata reprezentau 82% din total. 
In mediul rural, 29,6% din locuinte au alimentare cu apa, in mediul urban - 85,2%, iar la nivelul judetului 58%. Procentul, la nivelul judetului, in urma cu 10 ani, era de 50%. 
Canalizarea, la nivelul judetului, este la nivelul a 51,6%, in mediul urban - 79,4%, iar in mediul rural - 22,5%. 98,2% din totalul locuintelor au instalatie electrica, iar 30,5% au incalzire prin termoficare, Ponderea populatiei este urmatoarea: romanii - 82,1 %, maghiari 10,7%, rromi - 3,9%, germani - 1,1 %, alte etnii - 0,09%. 
Cea mai importanta crestere a fost a numarului ucrainenilor in mediul rural, mai ales in Beliu, Tarnova, Ususau, Craiva. Astfel, numarul ucrainenilor a crescut la 797 la 1785. 
Din punctul de vedere al apartanentei religioase, sunt: 72,9% ortodoxa, 10,1% - romano-catolici, 1,1% - greco-catolici, 2,7% - reformafi, 4,0% baptisti, 6,3% - penticostali, 0,4% - alte religii. 
In 10 ani, populatia de religie ortodoxa scade cu 6%, religia romano-catolica scade cu 20,7%, reformata scade cu 19,6%, evaghelica luterana scade cu 10,5%, in timp ce cresteri insemnate sunt la religia penticostala - 56,3% iar adventistii au cresteri cu 15,5%! 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Viitorul Aradului se va baza pe centre de dezvoltare

CJA prezinta planul teritorial de dezvoltare...Conducerea Consiliului Judetean Arad, in frunte cu presedintele Caius Parpala si cei doi vicepresedinti, Gheorghe Falca si Claudiu Cristea, a prezentat, ieri, Planul de Amenajare a Teritoriului Judetului, plan aprobat saptamana trecuta de Comisia de amenajare a teritoriului, urbanism si arhitectura din cadrul Ministerului Transporturilor
Vicepresedintele Gheorghe Falca a facut o prezentare a stadiului actual al judetului, din punct de vedere al populatiei, zonelor de saracie, al economiei si infrastructurii, fiind adsse la cunostinta presei prioritatile judetului pentru urmatorii cinci ani, perioada de valabilitate a acestui plan. 
Din cele prezentate de conducerea Consiliului Judetean a reiesit faptul ca un mare rol in dezvoltarea viitoare a judetului si, in special, a Municipiului Arad il va avea Autostrada, Aeroportul Arad, Terminalul Cargo si, nu in ultimul rand, Zona Libera Curtici Arad, ultimele trei obiective urmand sa formeze o zona eurocomerciala unica in Romania. 
Dezvoltarea judetului se va baza, in viitor, pe centrele zonale, in sensul ca mai multe localitati se vor grupa in jurul unui oras sau a unei comune, care sa atraga investitii si forta de munca. 
Presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, a precizat ca, in viitor "se va intocmi si un plan de dezvoltare regionala, pentru a putea atrage mai multe fonduri din partea Uniunii Europene, pentru ca, pe viitor, aceste finantari vor veni doar pe regiuni"

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Fabrica de canepa din Arad se reintoarce la traditie

Canepa - o materie prima care a revenit la moda...Carin SA Iratos s-a zbatut dupa revolutie in economia de tranzitie romaneasca. Cand nimeni nu-i mai dadea vreo sansa, au venit investitori germani, care au investit in fabrica. La Iratos, canepa se prelucreaza dupa cele mai vechi metode, iar calitatea fibrei este foarte buna. Asa cum unele tari traiesc de pe urma cafelei, Romania ar putea trai bine de pe urma canepei. Doar ca cineva sa vrea si sa exploateze acest lucru. Avand in vedere solicitarile BMW in domeniu, hainele ecologice sau intrebuintarea canepii in fabricarea dolarilor, Romania ar putea cu putin efort sa fie liderul produselor din canepa pe pietele lumii.
Investitii germane
Primele notiuni despre folosirea canepii apar cu 7-8000 de ani in urma, iar in zona noastra, canepa a fost folosita de catre daci. Herodot amintea despre canepa ca era folosita nu numai pentru imbracaminte, ci si pentru vindecarea unor rani. Acum, canepa a revenit din nou la moda. Hainele din canepa, la care s-a renuntat in favoarea celor sintetice, au revenit in actualitate. In Romania, canepa este cultivata si prelucrata dupa metode traditionale, care in Occident s-au pierdut. Acum, vin nemtii si investesc in canepa romaneasca. Ana Bauer este un investitor german. Ea a venit in Romania si la Uivar, in judetul Timis, a cultivat 50 hectare cu canepa. Dar canepa trebuie prelucrata la ea acasa. Anul viitor, Ana Bauer spera ca sa fie finalizata si noua fabrica pentru prelucrarea canepii, iar suprafetele cultivate cu canepa sa fie mult mai mari.
Investitorii de la Carin SA Iratos sunt tot germani. Ei au investit in fabrica si acum productia s-a relansat. Directorul Liviu Buta a declarat ca inainte de '89 producea 4.000 de tone de fibra. Apoi, productia a scazut. Din 1.200 de hectare cu canepa cultivate in Romania, peste 900 de hectare sunt ale lui Carin SA. Din 850 tone de fibra cat se produc acum in tara noastra, la Carin se prelucreaza 650 tone. Intentia producatorilor este sa mareasca mereu suprafetele, pentru ca produsele din canepa sunt foarte solicitate la export. Romania ar putea trai bine de pe urma canepii, asa cum alte tari traiesc de pe urma cafelei
Si dolarii au canepa in compozitia lor
In Romania se prelucreaza canepa 100% flausata, unicat in lume. Aceste produse sunt cerute de piata din Japonia, insa producatorii Prin dezvoltarea industriei, Iratosul va avea o dezvoltare continua - Virtual Arad News (c)2002 nu pot face fata cerintelor. Practic, Romania este unica tara din lume unde fibra textila din canepa din fir rasucit este folosita la confectii. Lumea se orienteaza insa spre a se imbraca sanatos. Leontina Doroiman, producatoare de imbracaminte, afirma ca imbracamintea ecologica, naturala este tot mai des solicitata pe piata. Cu ocazia Zilelor canepii romanesti, o camasa produsa din canepa i-a fost trimisa premierului Adrian Nastase.
Valeriu Tabara, unul dintre principalii cercetatori in domeniul canepii de la statiunea de cercetare de la Lovrin, Timis, a declarat ca BMW solicita teste pentru folosirea canepii romanesti in fabricarea celebrelor masini. In urma cu un an, la Lovrin au fost puse in cercetare cu diferite aplicatii de ingrasaminte chimice, densitate etc. loturi de canepa. Anul acesta, cercetarile se vor finaliza si concluziile testelor vor fi comunicate celor de la BMW pentru a putea demara productia. Dar canepa nu este folosita numai pentru haine sau masini. Fibra de canepa se regaseste in compozitia dolarilor.
In cativa ani, cu subventii corespunzatoare, productia de canepa poate ajunge din nou pe cea dinainte de '89. In canepa, Romania este solicitata mereu in strainatate. Guvernul Olandei a solicitat un grup de specialisti romani pentru a-i invata modurile de utilizare a canepii.
Toth Gyorgy este directorul unei firme maghiare. El a venit in Romania, interesat de canepa. Are relatii bune cu principalul producator, Carin SA, si spune ca importurile de canepa din Romania se vor mari. Atic-Artexim, organizatorul principal al unei sarbatori a canepii la Arad este principalul sau partener de afaceri. Convinsi insa de catre cei de la Atic-Artexim, reprezentantii firmei maghiare au hotarat sa mareasca solicitarile de produse din canepa.
La Lovin a fost deschisa o "Casa a canepii". In curand, prin implicarea doamnei Leontina Doroiman, un proiect in judetul Salaj, "Drumul canepii pe Valea Almasului", va prinde viata.
Canepa a fost asociata mereu cu drogurile. Insa in Romania soiurile cultivate si conditiile climatice sunt perfecte pentru prelucrarea fibrei, nu pentru droguri. "Nu exista nici o mentiune in documente ca romanii au cultivat canepa pentru droguri. Drogurile care au ajuns in Romania nu sunt produse aici", a declarat Valeriu Tabara, unul dintre cei mai mari specialisti in canepa din Romania.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Majorari mai mici pentru plata cu intarziere a facturii ROMTELECOM

Romtelecon a scazut nivelul majorarilor de intarziereIncepand cu data de 01.06.2002 ROMTELECOM a micsorat majorarile percepute pentru plata cu intarziere a facturii telefonice, dupa cum urmeaza:
-  pentru 1-15 zile calendaristice intarziere la plata, majorarea este de 0,15 % pe zi (de la 0,5 % pe zi inainte de 01.06.2002) din valoarea totala de plata a abonamentelor si serviciilor facturate
- pentru 16-60 zile calendaristice intarziere la plata, majorarea este de 0,35 % pe zi (de la 1 % pe zi inainte de 01.06.2002) din valoarea totala de plata a abonamentelor si serviciilor facturate
Mentionam ca:
- noile procente de majorari intra in vigoare pentru platile efectuate incepand cu data de 01.06.2002
- ca si pana acum, in a 16-a zi de neplata de la termenul scadent postul telefonic se suspenda (pentru sume restante mai mari de 100.000 lei, inclusiv TVA) si in a 61-a zi de neplata de la termenul scadent postul telefonic se desfiinteaza.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Motociclistii se intrec pe aeroportul din Arad

Maine pe Aeroportul Arad va avea loc o noua intrecere de motociclismSambata, incepand cu ora 12.00, este programata, la Arad, cea de-a treia etapa a Campionatului National de Motociclism viteza. Competitia se va desfasura pe pista aeroportului din Arad urmand sa participe sportivi de la toate cluburile din tara. Organizatorul, "Las Vegas Racing Team" din Arad, va participa cu nu mai putin de opt sportivi la toate clasele: 50 cmc juniori 1,2 si 350 cmc sport, 125 cmc, 600 cmc, supersport si superbike. "Vom incerca sa luam aurul la fiecare clasa, in conditiile in care suntem lideri in campionatul national pe echipe, deci avem principalul atu. Cunoastem si traseul, iar acest lucru ne avantajeaza", a declarat Ionel Pascota jr., capitanul echipei aradene.
Pe traseul in lungime de aproximativ 3,5 kilometri concurentii vor avea de parcurs intreg circuitul considerat unul dintre cele mai bune din tara la ora actuala. Clubul "Las Vegas RT" este lider in clasamentul general dupa doua etape, fiind urmat de Steaua Bucuresti si Lupo Racing Timisoara. Etapa de la Arad va conta si ca intrecere balcanica. "Este vorba si despre disputarea celei de-a doua etape a Campionatului Balcanic, intrecere la care vor participa si sportivi din Bulgaria, Turcia, Grecia, Iugoslavia si alte tari. Deocamdata, turcii si bulgarii sunt cei mai tari", a mai spus Pascota. Cucerirea unei medalii la etapa balcanica de un concurent roman va constitui o premiera pentru tara noastra.

Dan Dutu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]