Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 5 aprilie 2002

  • Potopul disponibilizarilor loveste si Aradul

La ARIS nemultumirile se accentueazaSedinta de ieri a Comisiei de dialog social desfasurata la Prefectura a inceput exploziv, cu Vasile Darzu de la Carlel Alfa care a parasit sala. Nu inainte de a-i blama pe organizatori: "Sunteti niste bolsevici! Cine nu-i cu voi e impotriva voastra!",  Darzu s-a suparat ca nu era trecut pe protocolul de colaborare pentru punerea in aplicare a Acordului Social.
Subprefectul Florin Remetan l-a pus la punct: " B.N.S. si Cartel Alfa nu au vrut sa semneze acest protocol nici la nivel national. Sunt trecuti doar cei care vor sa semneze actul". Ceilalti sindicalisti prezenti au cazut de acord ca protocolul sa fie semnat peste o saptamana dupa ce fiecare vor veni cu modificarile dorite. In principiu, protocolul se va incheia intre sindicate-patronat- administratia publica locala - care se angajeaza sa sustina, in liimita competentelor, acordul social.
Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad (A.J.O.F.M.) - Stefan Pascu a prezentat noile calitati oferite de lege celor care nu au loc de munca sau un venit.
Au inceput disponibilizarile la ARIS
Presedintele C.N.S.R.L. Fratia - Lucian Lagsaghi i-a informat pe cei prezenti ca la A.R:I.S. situatia e "deosebit de tensionata" iar oamenii sunt deja in curte. Lagsaghi spune ca investitorul german s-a retras iar "patronii romani" au trecut la disponibilizari. Este vorba de 262 de persoane - ceea ce inseamna 262 de familii care traiesc mai intens spaima zilei, de maine. S-a facut apoi precizarea ca, numai Adunarea Generala a Actionarilor de la S.C. ARIS putea hotara disponibilizarile. Cert este ca, potrivit subprefectului Florin Remetan, A.P.A.P.S.-ul (Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului) - nu a dat unda verde pentru disponibilizari. Chiar daca este inca in carje - dupa operatia suferita la genunchi - Remetan, se va deplasa aceasta dimineata la ARIS sa lamureasca problema. Prezent la discutiile de ieri, reprezentantul A.P.A.P.S. Arad - Pavel Cristea - a afirmat ca nu crede ca investitorul german se va retrage. "Din informatiile se care le am, neamtul asteapta sa se anuleze datoriile catre stat.  Catre furnizori va plati totul...", a comentat Cristea. El a precizat ca, conform declaratiilor premierului Nastase procesul de privatizare va fi accelerat Cert este ca problema A.R.I.S.-ului tinde si devina tot mai nebuloasa. Nici din sistemul de aparare vestile nu sunt prea bune. Conform H.G. 170/2002 de la 1 mai urmeaza sa se faca 350 de disponibilizari din randul cadrelor active aradene.
Greva generala in sistemul sanitar
Liderul sindicetului "Sanitas", Delia Bonca, a afirmat ca dupa sedinta Consiliului National din 11 aprilie situatia poate deveni exploziva. Trecand prin toate procedurile legale ale protestului se va putea ajunge la Greva generala. Asta va duce inevitabil la paralizarea, intregului sistem sanitar din judet. Delia Bonca s-a declarat mirata de faptul ca banii pentru sanatate se aduna, exista, dar nu se Liderul Delia Bonca considera gresita modalitatea de reforma folosita... regasesc in sistem! Ea a dat exemple din judet unde situatia este de-a dreptul tragica: Spitalele din Dezna, Mocrea, Capalnas. "Spitalele din tara nu trebuie deafiintate. Daca in felul asta se va face reforma in sistemul sanitar, nu vom intra niciodata in Uniunea Europeana", a apreciat Bonca. Vicepresedintele Consiliulu Local - Gheorghe Falca - nu a scapat prilejul de a puncta: "Noi am trimis o suma de bani - de peste 1 milard - la Consiliul Local Lipova, cu destinatia Caminul de Batrani. Banii au ajuns in alta parte... O mare vina poarta - secretarul primariei - care nu are studii superioare - si contabilul. Secretarul, care trebuie sa aplice legea, daca o stie, a semnat hotararea C.L. Lipova..." Referitor la banii care se colecteaza din judetul nostru pentru sanatate, Falca e de parere ca o buna parte din ei ar trebui sa ramana la Arad.
Sclavie la Santana ?
Lucian Lagsaghi a adus in discutie, situatia de la Elektrokontact Santana unde lucreaza 500 de salariati. Negocierile pentru semnarea contractului colectiv de munca cu administrstorul german au intrat intr-un, impas. S-a declansat confictul de munca si exista posibilitatea sa se ajunga la greva. Lagsaghi spune ca la societatea sus-amintita se fac incalcari ale legislatiei muncii: "Femeile faceau norma fara nici o problema acum 2-3 ani iar acum abia se descurca. Volumul si ritmul de munca e mult prea mare. Nu inseamna ca daca vine un investitor strain acesta are dreptul sa faci sclavie, bataie de joc sau incalcari ale legislatiei muncii." Firma germana in cauza intentioneaza sa deschida un punct de lucru si la Pancota unde se vor crea alte 600 de noi locuri de munca... Directorul Directiei Muncii, Victor Neamtiu a promis ca va merge personal in control la firma Elektrokontact. El a mai precizat ca toate firmele straine au fost in regula la inceput iar mai apoi, dupa ce au pus sefi romani, au imprumutat putin din "smecheriile" paguboase de tip balcanic.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Activitatea Biroului Roman de Metrologie a fost reorganizata in opt directii regionale

Stanciu Ionel este director adjunct la MetrologieMiercuri, la Biroul Judetean de Metrologie Legala (BJML) Arad s-a tinut o conferinta de presa unde a fost prezentata noua organizare au unitatilor metrologice din tara, care au fost impartite in opt directii regionale. La aceasta conferinta au fost prezenti Gheorghe Cornea, actualul director al Directiei regionale de metrologie legala din Timisoara, aradeanul Ioan Stanciu, directorul adjunct si subprefectul Florin Remetan. Judetele Arad, Timis si Hunedoara vor face parte aceasta regionala.
Domnul Stanciu considera ca Aradul nu a pierdut prin aceasta reorganizare, deoarece prin existenta unor laboratoare performante se vor putea face masuratori de precizie in toate domeniile. Aceasta prezinta si un pas important in procesul armonizarii degislatiei, cu cea a Comunitatii Europene. Deasemenea, activitatea de control metrologic va fi mai eficienta, deoarece se vor diversifica serviciile oferite si se vor forma echipe mixte de inspectori din cele trei judete, care nu vor mai putea fi recunoscuti de comerciantii din piete.

  • Prefectul vede in roz trecerea CET la municipalitate

Prefectul considera benefica preluarea CETIntalnirea de miercuri, de la Guvern, dintre reprezentantii administratiilor locale (din cele noua judete obligate la preluarea centralelor termice) si cei ai ministerelor, l-a avut ca reprezentant din partea Aradului si pe prefectul Dan Ungureanu. Acesta ne-a informat ca, la intalnire, interventia sa a fost legata de "continuarea investitiilor la grupul II si de depasirea situatiei ce implica elaborarea formelor juridice", sustinand ca marea parte a discutiilor s-a axat pe siguranta cetateanului, pe protectia sociala a salariatiilor, astfel incat sa nu ramana oameni pe drumuri. Desi a amintit faptul ca nici una dintre municipalitatile implicate in aceasta problema nu prea stie ce sa faca sau cum va arata actul de predare-primire a CET-urilor, prefectul a subliniat ca "Aradul s-a prezentat la Bucuresti cu temele bine facute. Am cerut ca sa se emita un model de act constitutiv in care sa se prevada drepturile si obligatiile partilor, iar mai apoi fiecare autoritate publica sa isi negocieze pozitia in functie de situatia existenta in teritoriu". Pentru ca sindicalistii de la CET au atacat in instanta HG 105, prefectul a tinut sa precizeze ca "nu am fost informat de Deliman cu, privire la aceasta actiune", precizand ca negocierile nu se vor stopa ca urmare a acestui fapt, decat prin decizia instantei. "Cata vreme avem un ordin de executat, pe acesta il executam", a conchis Dan Ungureanu, eliminand astfel orice alta varianta. Cum adevarata problema a preluarii CET de catre municipalitate este cresterea pretului caldurii, prefectul a amintit ca masura de trecere a centralelor la municipalitate a fost luata in sprijinul cetateanului (!), asigurand ca subventiile vor continua. Cat despre investitorii stategici, nimic nou. Intre-bat de Observator daca la Bucureqti au fost adusi in discutie si investitorii cu care Aradul s-a laudat, Dan Ungureanu ne-a declarat ca "nu s-a amintit nimic de investitori. Si, oricum, acestia nu au venit prin Prefectura" .

Adriana Barbu - Observator

  • La centrul maternal a mai fost internata inca o tanara impreuna cu fica ei

La Centrul Maternal a mai fost internata inca o mana si copilul eiO tanara in varsta de 21 de ani a fost internata in Centrul Maternal din Arad, impreuna cu fica ei de o luna de zile. Anamaria Crisan a fost abandonata de parinti pana la varsta de 18 ani si a crescut la Scoala Speciala din Ineu. Dupa absolvire aceasta s-a mutat impreuna cu prietenul ei la o ferma unde au locuit timp mai multe luni. Tanara a ramas insarcinata, iar prietenul ei a parasit-o. In urma cu o luna a depus o cerere la Directia pentru Protectia Copilului pentru a se interna la Centrul Maternal. Aici se afla si Maria Olah si fiul ei de sase luni, despre care relatam intr-un articol din saptamanile trecute. Aici mamele sunt adapostite timp de sase luni, iar asistentii sociali vor incerca sa le gaseasca o locuinta si un loc de munca. Centrul de Asistenta si Ingrijire pentru tinerele mame are ca scop prevenirea abandonului copiilor. In urmatoarea perioada Centrul pentru Protectia Copilului va analiza si alte cazuri care solicita ajutor.

  • Targul "Confort Instal" se va deschide in 10 aprilie la Sala Polivalenta

CCIA pregateste o noua editie a Targului "Confort Instal"Camera de Comert Industrie si Agricultura organizeaza in perioada 10 - 13 aprilie Targul "Confort Instal" care este un  targ international de tehnologii, materiale, instrumente de munca, masura si control si instalatii in constructii. La aceasta editie vor fi prezente 55 de firme din mai multe judete ale tarii, din Arad fiind inscrise 23.  In cadrul targului vor fi deschise si doua sectiuni speciale: Salonul Tehnologii si salonul Protect. Pe toata perioada targului vor avea loc si conferinte si demonstratii practice. Pe parcursul a trei zile aradenii vor putea admira si chiar achizitiona tot felul de instalatii sanitare, electrice sau de incalzire centrala. In premiera, vizitatorii care isi vor cumpara bilete de intrare, pot castiga un sejur pentru doua persoane, pe timp de o saptamana in Grecia. Acest premiu va putea fi castigat printr-o tragere la sorti.  In cadrul  Salonului Protect vor fi sustinute prezentari cu privire la echipamentele de Protectia Muncii si a sigurantei la foc a constructiilor. Prezentarile vor fi sustinute de specialisti de la Unitatea de Pompieri "Vasile Goldis" din Arad, si Inspectoratului Teritorial de Munca. Tot in luna aprilie, sub patronajul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului se va organiza la Arad, Conferinta Nationala "Practici in Protectia Mediului", care se va desfasura in perioada 12-13 aprilie. Targul va fi deschis zilnic intre 10 si 18  iar sambata targul se va inchide la ora 16,00.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]