Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 5 martie 2002

  • Rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" si consilierul Tiberiu Dekany au devenit, de sambata, Cavaleri de Malta

Rectorul Lizica Mihut a devenit Cavaler de MaltaSambata, la Casa de oaspeti de pe strada Horia nr.6, a avut loc ceremonia de inmanare a titlului de Cavaler de Malta. Ordinul Cavalerilor de Malta a fost infiintat la Ierusalim, in anul 1099, dupa succesul primei Cruciade, de catre un grup de negustori italieni. Acesta avea scopul de a ingriji, din punct de vedere medical pelerinii si de a-i ajuta pe cei saraci care au vizitat locurile biblice. Initial, acestia s-au numit Cavaleri Ioaniti, nume care se trage de la Ioan Botezatorul. Puterile Europene le-au acordat in anul 1530 insula Malta, unde au ramas pana in anul 1798 cand insula a fost cucerita de trupele lui Napoleon Bonaparte. Aici au luat numele de Cavaleri de Malta. In prezent Ordinul Maltez se ocupa de diferite actiuni caritabile in intreaga lume. Ordinul Cavalerilor de Malta este mai numeros de sambata cu doi membri. Acestia sunt: rectorul Universitatii Aurel Vlaicu, prof. univ. dr. Lizica Mihut si consilierul local Tiberiu Dekany care la aceasta ceremonie au fost facuti Cavaleri Maltezi. Ceremonia care a respectat protocolul acestui ordin vechi de mai multe secole, a fost condusa de regentul ordinului, patriarhul Lorenzo, mai fiind prezenti deasemenea principele Michael de Stuart, precum si alti cavaleri ai ordinului. In cadrul aceleiasi ceremonii au fost anuntate si opt avansari in grad, prntre care si directorul S.C Arcons Security, Constantin Buzatu, care fiind deja membru al Ordinului, a fost avansat in grad primind totodata si o diploma de doctorat in gestiune si protocol, in urma absolvirii unor cursuri ale Universitatii PRODEO din New York, universitate care apartine de acest ordin. Alegerea orasului nostru  ca loc de desfasurare a acestei ceremonii a avut loc in luna decembrie, ca urmare a politicii de dezvoltare a ordinului in Europa de Est, Romania fiind a doua tara care a intrat in atentia ordinului, dupa Ungaria. Din pacate, la aceasta ceremonie au lipsit autoritatile locale, exceptie facand doar viceprimarul Levente Bognar, care a incercat sa indeplineasca rolul de gazda.

  • Targul "Confort Construct" si-a deschis ieri portile

Dupa deschidere, Targul "Confort Construct" a fost vizitat de autoritati...Camera de Comert Industrie si Agricultura a inaugurat ieri, in Sala Sporturilor, primul targ din traditionalul program de expozitii din acest an. Confort Construct este la a opta editie, si a avut de fiecare data mare succes in randul specialistilor si a vizitatorilor obisnuiti. Desi in aceasta perioada se mai afla in plina desfasurare inca doua expozitii, la Timisoara si Oradea, organizatorii aradeni au reusit ca aici sa participe cu standuri un numar de 54 de firme din tara si din Ungaria. Mai mult de jumatate din firmele participante sunt din Arad, iar 10 sunt firme din Ungaria si de la Targul din Novi Sad. Au mai raspuns invitatiei si societati din Bucuresti, Timisoara, Campia Turzii, Ramnicul Valcea, Sebes, Ploiesti, Sfantu Gheorghe si Brasov. Targul este specializat in tehnologii si materiale de constructie, decoratiuni interioare, mobilier si salon de arhitectura. La inaugurare au fost prezenti, alaturi de Conducerea Camerei de Comert si reprezentanti ai autoritatii locale aradene. In acest an, de-a lungul a patru zile, pe langa partea de targ aici va fi organizata o parte de prezentare a proiectelor de reconstructie din fosta Iugoslavie, unde reprezentanti din aceasta tara vor face o prezentare a oportunitatilor de colaborare cu firmele din Romania. Targul este deschis zilnic intre orele 10 si 18, atat vizitatorilor de specialitate cat si publicului larg, intrarea fiind gratuita. In pregatire se afla si urmatorul targ Confort Instal si salonul Protect. La acest targ vor fi prezentate materiale si instrumente de masura si control pentru instalatii in constructii, echipamente de incalzire si climatizare, instalatii electrice si sanitare. Acest targ se va desfasura in perioada 10 -13 aprilie, in paralel cu Salonul Protect tot in incinta Salii Sporturilor din Arad.

  • Producatorii romani sunt afectati de marfurile unguresti

Pietele aradene sunt pline de produse unguresti - Virtual Arad News (c)2002Taranii nu au unde vinde
Pietele Aradului sunt pline de produse alimentare, carne, fructe si legume aduse din Ungaria. Majoritatea acestora trec prin vami fara plata taxelor vamale. Fenomenul a luat amploare, pentru ca produsele unguresti aduse cu sacosa sunt mult mai ieftine decat produsele romanesti. In timp ce producatorii aradeni gasesc greu loc la mese in piete, vanzatorii de alimente din Ungaria nu au asemenea probleme. Cumparatorii spun ca marfa ungureasca este mai ieftina, dar ar prefera sa gaseasca si produse ale taranilor pe piata. "Nu este normal ca taranii sa nu poata sa-si vanda marfa, in timp ce comerciantii cu produse unguresti isi inchiriaza masa pe cate un an de zile. Un taran nu-si poate permite sa-si inchirieze o masa un an de zile, pentru ca nu are ce sa vanda un an de zile", a declarat Elena Cucuruzan, o cultivatoare de zarzavaturi. In aceste conditii, concluzia este simpla: mult mai usor cumperi un morcov din Ungaria decat unul autohton.
Politia de frontiera si organele vamale din Arad incerca sa tina sub control importul ilegal de produse alimentare din Ungaria. Mereu sunt organizate filtre tocmai pentru a-i prinde pe cei care reusesc sa intre in tara fara sa plateasca taxe vamale pentru produsele alimentare din Ungaria. Insa acestea ajung totusi pe piata aradeana si la cumparatori.
Fitosanitarii nu au loc pe banda
Problema a ajuns si in atentia Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie Arad, care cauta sa protejeze interesele producatorilor romani. Directorul general, Avram Fluieras, acuza organele vamale ca permit trecerea prea usoara prin vama a alimentelor unguresti. El spune ca exista reglementari legale care prevad cantitatile maxime de alimente ce pot fi introduse fara control fitosanitar in frontiera, care nu sunt aplicate. Avram Fluieras mai spune ca in vami inspectorii fitosanitari nu ajung pe pista, ci stau in terminale, de unde nu pot controla portbagajele celor care aduc marfa din Ungaria: "Nu-i posibil ca un autobuz sa vina plin cu ulei, oua etc. Daca suntem saraci, macar sa fim demni. Ar trebui sa putem proteja producatorul roman. Dar oamenii care sunt pusi sa vegheze la sanatatea noastra stau la un kilometru, in terminal. Ei nu au loc pe banda, pe flux, dar pentru casele de schimb valutar s-a gasit loc pe banda". Conform unor normative aflate in vigoare, la intrarea in Romania se pot introduce 20 kilograme de fructe, un buchet de flori, un pachet de seminte. "De ce-i greu sa respectam legea? Nu stiu, da-i bai. Ii bai mare!", a concluzionat directorul general al Directiei Agricole Arad, Avram Fluieras.
In opinia conducerii Directiei Agricole aradene, daca s-ar permite accesul producatorilor la mesele din piete, in detrimentul importatorilor, pretul alimentelor romanesti ajunse la cumparator in mod direct ar fi mult mai mic. Concurenta cu produsele unguresti i-a determinat pe producatorii romani sa se alinieze la standardele acestora. Astfel, ei seamana doar seminte straine, tratate, care dau productii de calitate foarte buna. Aplica si tehnologia soiurilor respective, folosind indicatiile pentru a obtine productii bune. In aceste conditii, concurenta pe piata din vestul tarii este mare. Doar ca producatorul, dupa ce a ajuns la productii comparabile, nu are unde sa le comercializeze. Pe pietele aradene nu numai zarzavaturile, salamul, carnatul, branza sunt unguresti, ci si ouale, florile, faina, otetul, uleiul, sucurile etc. Toate sunt la preturi mai mici sau comparabile cu cele romanesti, majoritatea intrand in tara fara taxe vamale. Cumparatorul este avantajat, insa producatorul roman moare incet, dar sigur.

Liliana Brad - Romania Libera

  • La 60 de kilometri de Arad se afla o padure unica in Europa

Padurea virgina de la Runcu-Grosi lasa impresii de neuitatCine paraseste drumul spre Deva in Capruta, facand la stanga spre Dumbravita si Grosii Noi, nu are motiv de a regreta aceasta aventura, caci nimereste intr-un peisaj de vis. Dealurile sunt impartite de vai minunate, iar pe culmi se vad, in departare, niste arbori pentru care strainii strabat mii de kilometri. Ca sa-i vada si sa i atinga.
Padure virgina
Rezervatia Runcu-Grosi se intinde pe 262 hectare. La poalele dealurilor cresc fagi de dimensiuni respectahile, tot mai mari spre varf. Accesul cu autoturismul e interzis in rezervatie, singurul mijloc de transport pentru turisti fiind propriile lor picioare, cu ajutorul carora trebuie sa treaca peste bustenii cazuti de-a curmezisul potecii, "Asta e ideea in silvicultura mileniului III, de a pastra virgine niste paduri pentru a sti ce-am avut. Au fost niste colegi maghiari care nu-si inchipuiau ca exista asernenea arbori la 150 de kilometri de ei. Aici nu s-a mai patruns si nu s-a mai facut nici o lucrare din 1965", spune Traian Trausan, inginer la Ocolul Silvic Barzava. Bucata de padure ce se ofera privirilor pe dealul abrupt e plina de arbori cazuti, doborati de ploaie, de vant sau de vreme. Sunt 27 de hectare in care omul a calcat doar pentru ca ochii sa se bucure de priveliste. Nici macar o creanga uscata nu a mai fost inlaturata de-acolo.
Copacii din padurea Runcu-Grosi au dimensiuni impresionanteCopacii centenari
Ideea conservarii unei portiuni de padure a avut succes inainte de 1989. Nucleul exclus de la taieri si orice alte operatiuni silvice a fost constituit in 1965, ramanand intact chiar daca a fost construit un drum forestier, in vederea unei exploatari viitoare. Era in cele din urma de neconceput ca o asemenea bogatie sa fie scoasa din circuitul economic. Si totusi, padurea a ramas virgina si va ramane asa in anii ce urmeaza. Cu arbori de fag numarand peste doua secole, peste 66 de centimetri diametru si pana la 33 de metri inaltime, rezervatia impresioneaza de la prima vedere. Iar cei care au picioare si suflu pentru a urca doua ore pana la 600 de metri altitudine pot vedea ceva unic in Europa. O padure de goruni cu exemplare de peste 70 de centimetri diametru si 40 de metri inaltime.
Paznicul din poveste
Desi nu e ingradita, rezervatia Runcu-Grosi e bine pazita, Ioan Luput se ingrijeste de sectorul cel mai ferit, de 15 ani de zile. Aproape in fiecare dimineata isi ia arma si pleaca in inspectie. "Aici fac doar supraveghere, masuratori si, cand avem grupuri de vizitatori, devin ghid. Mai curat poteca. sa ramana accesibila pentru a putea fi strabatuta cu piciorul. Probleme cu hotii n-am avut niciodata", spune padurarul Ioan Luput. Avand arbori deosebit de valorosi, rezervatia Runcu-Grosi a fost ferita de hotii de lemne datorita atat seriozitatii oamenilor din zona, cat si pazei si amenzilor usturatoare, Pentru taierea unui arbore se aplica o amenda intre 50 si 150 de milioane, la care se adauga despagubirile in functie de valoarea lemnului, "Sunt aici caprioare, pisici salbatice, viezuri, lupi... Am vazut si doi rasi. Sunt ca niste pisici, dar mai mari si fioroase! Si mistreti sunt o gramada", adauga Ioan Luput, aratand catre un culcus de mistreti. Apoi se pierde printre goruni, ca un personaj celebru dintr-o si mai cunoscuta carte de povesti

Flavius Esnican - Aradeanul

  • Ilegalitati la frontiera

Vigilenta politiei de frontiera este pusa la incercare...Sarbi cu pasapoarte bulgaresti false !
In ziua de 2 martie 2002, in jurul orelor 12,00, pe sensul de iesire din tara, la PPF Nadlac, s-au prezentat doi cetateni, un barbat si o femeie, care au prezentat la control doua pasapoarte bulgaresti. In urma controlului efectuat de Politia de Frontiera s-a constatat ca pasapoartele sunt falsificate prin dezlipirea foliei originale si aplicarea unei alte folii pe care era scanata fotografia fiecaruia. Ulterior, in urma controlului autovehiculului cu care calatoreau acestia ca pasageri, s-au gasit ascunse la motor, sub capitonajul de protectie a capotei, doua pasapoarte iugoslave valabile, ce apartineau celor doi cetateni, stabilindu-se cu aceasta ocazie identitatea lor reala: Trajkovski Alexandra, nascuta la 06.04.1970, la Belgrad; Duric Zdravko, nascut la 22.12.1975, tot la Belgrad. Acestia declara ca au obtinut pasapoartele false in urma cu o luna, in Bulgaria, de la un necunoscut, contra sumei de 1800 DM fiecare. Li s-a intocmit dosar penal pentru fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei, urmand a fi prezentati Parchetului de pe langa Judecatoria Arad.
Smecher de Bacau
Tot sambata, in jurul orelor 10,00, a fost depistat si retinut de catre o patrula de supraveghere si control din zona SPF Curtici, cetateanul roman Biler Catalin, de 26 de ani, domiciliat in Bacau. Acesta a intentionat sa treaca ilegal frontiera in Ungaria. In luna februarie 2002, B. C. a fost returnat din Danemarca prin P. P. F. Bucuresti Otopeni, pentru sedere ilegala. A incercat sa treaca in acest mod in Ungaria deoarece pasaportul sau a fost retinut in Danemarca, el revenind in tara cu un titul de calatorie. I s-a intocmit dosar penal pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei.
Cafea nedeclarata ! 
In noaptea de 1/2 martie 2002, la intrarea in tara, la PPF Nadlac, s-a prezentat romanasul Falamas Ilie Iulian, conducand camionul cu nr. AB-22-JAF. In cabina autovehicolului au fost descoperite 118 kg cafea, care, nefiind declarata, a fost confiscata de catre organul vamal care i-a aplicat si o sanctiune contraventionala de 25.000.000 lei. Contravaloarea cafelei se ridica la suma de 35.400.000 lei.
116 amenzi in trei zile
In perioada 1 martie, orele 18,00-3 martie 2002, orele 10,00, organele Politiei de frontiera Arad au aplicat un numar de 116 contraventii in valoare de 13.700.000 lei, iar in activitatea de prevenire au fost descoperiti si scosi din zona frontierei un numar de 18 cetateni romani care nu-si justificau prezenta acolo, ne-a mai informat mr. Dorin Bogdan, seful compartimentului Cercetari penale din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad.

N.Oprean - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]