Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 5 februarie 2002

  • Angajatii Aris au blocat soseaua si au scandat in fata Prefecturii

Angajatii ARIS au scandat in fata Prefecturii...Furia muncitorilor de la Aris a rabufnit, ieri, cand 400 de persoane au manifestat in fata Prefecturii, satui pana peste cap de promisiuni si vorbe goale. Ieri dimineata, angajatii au iesit in curtea societatii, iar apoi timp de 10 minute au blocat soseaua in dreptul Aris si s-au hotarat sa porneasca spre Prefectura. Printre pancardele purtate de sindicalistii Aris se afla si un portret al lui Ceausescu. "Noi am cerut reesalonarea datoriilor pana la privatizare. Oricum, suntem hotarati ca maine dimineata (astazi n.r.) sa reluam lucrul in forta, chiar daca primim energie la cota de avarie. Poate ca daca dispecerul Electrica va observa ca se consuma mai mult curent, va opri de tot furnizarea energiei electrice. Alaturi de noi va fi si prefectul interimar, Florin Remetan, care a continuat si astazi demersurile in vederea rezolvarii situatiei", ne-a declarat Stefan Lacsan, liderul sindicatului Aris. Actiunea sindicalistilor Aris a fost determinata de decizia SC Electrica SA de a sista, inca de vineri, 1 februarie, furnizarea energiei electrice ca urmare a imposibilitatii conducerii Aris de a plati restantele la graficul de esalonare a datoriilor pe anul 2001. Cu toate ca, pentru a-si dovedi bunele intentii si a dovedi ca se fac eforturi in vederea achitarii datoriilor, administratorul fabricii de strunguri, Teodor Horga, a platit, vineri, 300 de milioane lei, decizia Electrica a ramas irevocabila. Administratorul Aris, Teodor Horga, a plecat in cursul zilei de ieri la Bucuresti pentru a purta discutii cu persoane abilitate din diverse ministere.

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Azoma isi va relua, luna viitoare, productia la intreaga capacitate

Utilajele produse de Azoma sunt apreciate de agricultori - Virtual Arad News (c)2002Societatea se bazeaza pe 200 de muncitori
Singura societate din vestul tarii producatoare de utilaje agricole pentru mecanizarea zootehniei care a fost privatizata si produce in continuare este SC Azoma SA. In urma cu o saptamana, societatea aradeana a fost gazda unui eveniment aparte: finalizarea activitatii de cercetare si realizare a prototipului pentru doua instalatii. O echipa de cercetatori de la Institutul National de Masini Agricole a realizat optimizarea instalatiei pneumatice si mecanice de transport faina furajera si a instalatiei pentru deservire interfazica destinata liniilor de granulat furaje. Privatizarea fabricii s-a realizat in urma cu doi ani, capitalul investit este 100% autohton, actionarii fiind SIF Banat Crisana si cateva persoane fizice. Administratorul unic al societatii, Constantin Lamos, a declarat ca principala preocupare a Azoma este pastrarea profilului de fabricatie, utilaje pentru zootehnie. "Inainte de '90 am produs un numar de 200 de utilaje noi, iar in ultimii ani am mai scos pe piata inca 100 de produse, plus piese de schimb. Acest lucru se datoreaza si colectivului atelierului de proiectare al societatii noastre, care a realizat 90% din produsele executate de muncitorii nostri", a afirmat Constantin Lamos. Utilajele purtand marca Azoma pot fi gasite in 30 de localitati ale tarii, fabrica lucrand cu distribuitori care preiau marfa in consignatie. Directorul general executiv, Gheorghe Jurcoi, a tinut sa sublinieze faptul ca dupa 1989 productia s-a diversificat si printre produsele aduse in atentia agricultorilor se numara: utilaje pentru pregatirea furajelor, instalatii de granulat, pentru transportul si distributia furajelor in adapostul de animale, pentru evacuarea dejectiilor, incubatoare, precum  si utilaje pentru lucrari agricole. La ora actuala, in Azoma lucreaza doar o parte din cei 200 de angajati cat mai are societatea. "O parte din muncitori sunt in somaj, deoarece in aceasta perioada cererea de utilaje e foarte scazuta si in plus sunt cheltuieli mari cu caldura, pentru a incalzi halele noastre e nevoie multa energie termica. Vom reincepe treptat activitatea, prima tura de muncitori va reveni la lucru dupa februarie, urmand ca la 1 martie sa incepem cu toate fortele" ne-a declarat Gheorghe Jurcoi.

Marinela Barla - Agenda zilei

  • Primaria Lipova vrea sa paseze Caminul de batrani la CJA

Primarul Petru Gherman crede ca CJA ar trebui sa preia caminul de batrani...Caminul de batrani din Lipova gazduiese peste 150 de suflete din tot judetul, cheltuielile fiind acoperite din fonduri speciale defalcate din bugetul de stat, dar nu numai. Primaria Lipova este nevoita sa acopere o parte din cheltuilelile de intretinere ale caminului, alaturi de sumele venite prin CJA, de administrarea acestuia ocupandu-se Inspectoratul Teritorial al Persoanelor cu Handicap. Petru Gherman, primarul Lipovei, sustine ca, in ultimul timp, primaria, si in special el, are parte fie de acuzatii cum ca manifesta dezinteres fata de soarta batranilor din oras, fie ca nu gestioneaza bine bugetul localitatii. "In bugetul Lipovei sunt prevazute nu mai putin de 4 miliarde lei pentru Caminul de batrani. Acesti bani, a caror destinatie umfla bugetul Lipovei, nu pot fi folositi in alt scop. Pe deasupra, primaria trebuie sa cotizeze si ea cu sume din bugetul propriu. Problema majora, in viziunea mea, este faptul ca desi caminul se ingrijeste de batranii din tot judetul, nici o alta primarie nu contribaie cu bani pentru intretinerea acestuia". spune Petru Gherman. Primarul crede ca solutia salvatoare ar fi trecerea Caminului de batrani Lipova in administrarea operativa, a Consiliului Judetean Arad. "In acest fel, fiecare localitate ar putea contribui la sustinerea caminului, desigur in functie de numarul de batrani aflati in camin, care provin din zona respectiva", a conchis primarul Lipovei. Vicepresedintele Consiliului Judetean Gheorghe Falca ne-a declarat legat de acest subiect ca "problemele cu care se confrunta primaria Lipova au fost discutate de nenumarate ori la Prefectura si Consiliul Judetean. De altfel, in aceasta situatie se afla alte doua camine de batrani: Desi nu pot sa nu le dau dreptate primarilor, situatia nu poate fi schimbata. Este imposibil ca aceasta sarcina sa fie transferata Consiliului Judetean". Gheorghe Falca a tinut sa adauge ca nici varianta sustinerii materiale a caminului de la Lipova de catre primariile din raza carora provin batrani nu este posibila, neexistand nici un cadru legal in acest sens. "S-ar comite o ilegalitate de care primarii ar trebui sa raspunda mai devreme sau mai tarziu".

Adriana Barbu - Observator

  • L-am jucat pe Ceausescu

Actorul Voicila a participat activ la Revolutie - Virtual Arad News (c)2002"Sa vorbim despre dragoste"
Cu aceste cuvinte si-a insemnat Valentin Voicila calea prin lumea Thaliei. O lume in care l-a avut dascal pe Florin Piersic si mentor pe Amza Pellea. O lume in care il mai napadesc amintirile si il mai bucura realitatea...
Ucenicul lui Nea Marin
 "Am vazut o piesa care m-a impresionat mult, in care m-am regasit. Atunci m-am hotarat sa dau admitere la teatru. M-am pregatit, in ultimul an de liceu, cu Florin Piersic. Mergeam saptamanal la Bucuresti, de la Baia Mare, la Teatrul National sau la el acasa. Florin Piersic este un om extraordinar. Inainte de examen, mi-a spus: <Vali, vei intra din prima, fara nici o problema>. Si am intrat al doilea", zambeste actorul. A ajuns apoi student la clasa lui Amza Pellea, care i-a fost mai mult decat mentor. "Sa fii in casa lui, la Bailesti, sa stai de vorba cu el, sa te sfatuiesti cu el era extraordinar. Mi-a fost si profesor, si prieten, mi-a fost ca un tata", isi aminteste, apasat de emotii, Valentin.
Inceputul
Primii ani ca actor i-a petrecut in Baia Mare, oras de care il leaga amintiri dintre cele mai dulci. "Am castigat premiul pentru cel mai bun spectacol din Romania cu piesa <Leonce si Lena>, in regia lui Radu Dinulescu, iar in vara lui '83, Marele premiu la Gala tinerilor actori de la Costinesti. Asta mi-a adus noi colaborari in film. Am jucat in opt filme, dintre care in trei am avut roluri principale", se destainuieste Vali. A ajuns, apoi la Arad, urmandu-l pe regizorul Radu Dinulescu. Au urmat ani frumosi si o multime de roluri. Dupa care a venit revolutia, unul din momentele de cumpana in viata lui Valentin Voicila.
Actorul a iesit in strada
In decembrie '89, actorul a iesit in strada. "Motivele au fost dorinta de libertate si urmarea celor intamplate la Timisoara, cand au fost impuscati si copii. Daca la Arad s-ar fi intamplat la fel si eu nu as fi iesit in strada, nu as mai fi putut da ochii cu fetita mea niciodata, pentru ca as fi fost un las", marturiseste revolutionarul. O vreme a fost presedintele CPUN-ului local. Apoi s-a mutat la Teatrul din Timisoara, unde a mai jucat doi ani, dupa care a renuntat.
Departe de scena
"Opt ani am stat departe de teatru. Aveam nevoie de un timp al meditatiei, de un timp in care sa-mi cicatrizez ranile. Credinta mi-a dat putere. In urma revolutiei, cand moartea m-a pandit la tot pasul, cand am vazut oameni raniti sau morti, cunoasterea lui Dumnezeu a insemnat un nou inceput pentru mine, mi-a adus o pace care-mi depaseste puterea de intelegere in momentele foarte grele", marturiseste Valentin. A imbratisat cultul baptist si a inceput sa colinde lumea. Asa a ajuns sa lucreze, cativa ani, la postul romanesc de televiziune din Chicago. Dragostea dintai insa nu i-a dat pace in tot acest rastimp.
Din nou acasa
A revenit pe scena in septembrie 2001, spre mirarea multora, in rolul omului impotriva caruia s-a rasculat in 1989, Nicolae Ceausescu. "A fost hotararea regizorului, nu a mea. E un paradox ca am jucat in rolul lui, lucrurile astea tin de spatiul acesta nevazut care actioneaza asupra noastra. Mi-am dat seama ca tentatia ar fi fost sa-l pun intr-o lumina nefavorabila, dar m-am gandit ca e mult mai bine sa aduc pe scena omul. L-am tratat ca pe un om cu defecte si calitati. Am mers pe arhietipul dictatorului, nu pe copierea lui, a gesturilor, a balbaielilor", se destainuieste actorul. Acum, la 43 de ani, Valentin Voicila isi imparte viata intre teatru, religie si familie. Si se gandeste, tot mai serios, si intre in politica. Crede ca i s-ar potrivi si un rol de politician...

Flavia Hategan - Aradeanul

  • Mafia ciobanilor

In judet s-au iscat conflicte intre ciobani si proprietarii de pamantAvram Gheorghe Fluieras, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Arad, a acuzat mafia care sta in spatele ciobanilor. Conform lui Avram Gheorghe Fluieras, judetul Arad este sub teroarea ciobanilor care intra cu oile peste culturile oamenilor. In opinia sa, fenomenul atinge dimensiunile crimei organizate pentru ca in spatele ciobanilor ar sta proprietarii dotati cu Jeep-uri. In judetul Arad au fost multe conflicte intre ciobani si proprietarii de pamant ale caror culturi au fost calcate de oi. A existat chiar si o actiune, cu cativa ani in urma, a unor sateni si proprietari de asociatii agricole care au facut, efectiv, o potera pentru a scoate cateva turme de pe pamanturile lor, oile si ciobanii fiind haituiti cu tractoarele. Insa fenomenul, in ansamblul sau, nu a fost eradicat.

Sorin Trocan - Editia de Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]