Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 5 ianuarie 2002

  • Aradenii au cumparat EURO, mai mult din curiozitate

Monedele Euro au fost cumparate de la banci...Istoria monedei unice 
Ideea realizarii unei uniuni monetare a tarilor europene a aparut la sfarsitul anilor '60, cand dolarul domina comertul international si europenii au inceput sa caute un raspuns la dificultatile prin care treceau monedele nationale europene. O prima incercare a esuat in 1973, iar a doua se oprea la jumatatea drumului in 1979. Intrat in vigoare in 1992, Tratatul de la Maastricht prevedea crearea Uniunii Monetare Europene (EMU) in trei faze si stabilea un calendar pentru trecerea la moneda unica. La 1 ianuarie 1999, 11 tari din Uniunea Europeana au adoptat moneda comuna, care a circulat timp de trei ani numai sub forma de bani scripturali, in paralel cu monedele nationale. Celor 11 tari - Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania - li s-a alaturat la inceputul lui 2001 si Grecia. 
Bancile s-au aprovizionat din timp cu euro 
Daca majoritatea bancilor si-au facut stocurile de bancnote si monede euro inca de la mijlocul lunii decembrie, doar cateva case de schimb au dispus de moneda comunitara. Conform primelor impresii, contingentul de amatori de euro a fost format din trei categorii de persoane. Prima a fost formata din cei care au programate calatorii in Europa si care, conform legilor in vigoare, trebuie sa faca dovada detinerii a minimum 500 de euro la trecerea granitei. A doua categorie este formata din colectionari. Ultima categorie, apartine celor care au considerat mai oportuna transformarea leilor sau a valutelor europene in euro. Nici in Arad, numarul cumparatorilor de euro nu a fost foarte mare, mai multi fiind aceia care au optat pentru schimbul marca germana-euro. Cornel Pirtea, directorul West Bank, ne-a declarat ca banca dispune de o suma mare de euro, adusa din Germania, inca inainte de Craciun. Cat despre aradenii dornici de a intra in posesia monedei europene, Cornel Pirtea ne-a spus: "Au fost doar vreo doi-trei clienti care au cumparat doar din curiozitate. Nu a Ghiseele BCR au fost tot mai solicitate... fost acel "bum" la care se astepta, moneda euro a fost primita absolut normal". Nici Alpha Bank nu a fost asaltata de cumparatorii de euro, Dan Viorel, directorul bancii, afirmand ca euro a fost achizitionat mai mult de cei care au dorit sa aiba prima emisiune. "Vom acorda prioritate clientilor nostri, dar nu am stabilit deocamdata o suma maxima care poate fi cumparata de un client", a afirmat Dan Viorel. Ghiseele BCR au fost mai solicitate, dupa spusele ofiterului Marketing in cadrul BCR, Dana Tacutu, declarand ca au fost in permanenta 10-15 persoane care doreau sa cumpere moneda europeana. "Persoanele fizice pot cumpara de la casa noastra de schimb 100 de euro pe zi, insa persoanele care vor retrage numerar din conturile pe care le detin vor beneficia de un regim special. Adica, vor putea retrage 1.000 de euro fara nici o programare, daca doresc pana in 5.000 de euro trebuie sa ne anunte cu doua zile inainte". Banca Transilvania a emis si ofera clientilor sai certificate de Depozit Nominative in euro, in valori fixe de cate 500, respectiv 1.000 de euro si termene optionale.

Introducerea euro nu a determinat cresterea preturilor.
Chiar daca apreciaza ca nu vor exista probleme privind circulatia euro in economia romaneasca, analistii spun ca o legatura rapida cu moneda europeana ar pute crea anumite probleme de gestionare a datoriei publice a tarii, avand in vedere ca mare parte a acesteia este denominata in dolari. Banca Central Europeana a dat asigurari ca introducerea euro nu a determinat o crestere a preturilor bunurilor si serviciilor, Oficialii institutiei financiare au declarat ca introducerea euro s-a facut fara incidente chiar daca cererea a depasit estimarile, iar in Germania s-a descoperit deja prima bancnota falsa. Singura problema a autoritatilor monetare europene ramane recuperarea si reciclarea celor cateva sute de mii de tone de monede metalice aflate inca la populatie.

  • In timp ce europa si-a deschis portile, noi n-avem bilet.  Criza pasapoartelor, la Arad

Sunt asteptate noile pasapoarte...Directia Pasapoarte din cadrul Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei va emite, in urmatoarele zile, noul tip de pasaport romanesc, in urma incheierii unui contract cu o firma germana specializata in domeniu. Acesta are 34 de elemente de sigaranta si va costa intre 800.000 si 900.000 de lei. Noul tip de pasaport romanesc va contine 32 de pagini si este valabil cinci ani, perioada dupa care termenul de valabilitate mai poate fi prelungit cu inca cinci ani. Noul tip de document de calatorie va contine elemente de siguranta sporite cum ar fi folosirea, in locul fotografiei, a metodei de prelucrare a imaginii si tiparirea acesteia, atat pentru titularal pasaportului, cat si pentru insotitori. Problema cu care se confrunta, insa, judetele de la granita este numarul mare de solicitari venite din partea cetatenilor in special acum, dupa ridicarea vizelor. Serviciul Evidenta Informatizata a Persoanei Arad se confrunta, la randul sau, cu o astfel de situatie, nemaiavand suficiente pasapoarte de tip vechi pentru a satisface cererile, in conditiile in care cele noi sunt asteptate doar spre finele lunii
Imbulzeala la ghisee
Dupa ce inainte de sarbatori ghiseele Serviciului Evidenta Informatizata a Persoanei Arad erau vizitate, zilnic, de doar cateva persoane care solicitau un pasaport, acum, dupa eliminarea vizelor si deschiderea pe care ne-au aratat-o occidentalii, acestea sunt luate "cu asalt" de peste o suta de persoane pe zi. Ca urmare, Serviciului Evidenta Informatizata a Persoanei nu mai poate face fata solicitarilor, nu din motive ce tin de resurse umane, ci datorita faptului ca nu mai dispune decat de vreo cateva sute de pasapoarte de tip vechi, data de la care va incepe eliberarea celor de tip nou fiind, inca, incerta.
Pasapoarte vechi, numai in conditii speciale
Ca urmare a situatiei cu care se confrunta Serviciului Evidenta Informatizata a Persoanei Arad a decis sa nu mai elibereze pasapoarte decat solicitantilor care-si justifica cererea prin situatii deosebite. "Numai astazi (nr.ieri) am avut solicitari de peste o suta de persoane. In aceste conditii, cand mai dispunem doar de cateva sute de pasapoarte vechi, in cateva zile am epuiza stocul" ne-a declarat lt. col. Ion Ganda, seful Serviciului Evidenta Informatizata a Persoanei Arad. Acesta a precizat ca nu se vor mai elibera pasapoarte decat daca intr-adevar se justifica, exemplificand cazurile de deces, tratament medical in strainatate etc.
Pasapoarte noi, dupa 15 ianuarie
Noile pasapoarte vor fi disponibile in Arad, cel mai probabi1, dupa data de 15 ianuarie, iar intocmirea lor va insemna o munca in plus pentru angajatii Serviciului Evidenta Informatizata a Persoanei Arad, in special in cea ce priveste imprimarea pozei tutularilor (prin scanare) pe acestea. In acest sens, cadrele Serviciului Evidenta Informatizata a Persoanei Arad, vor dotate cu alte cateva calculatoare si vor fi instruite de catre o echipa a Directiei Pasapoarte din cadrul Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei de la Bucuresti. "Din cate am inteles eu, cel mai probabil, abia dupa 15 sau 20 ianuarie vor sosi la Arad cei de la Bucuresti, iar ca urmare vom incepe sa eliberam si noi pasapoarte noi", a precizat lt. col. Ion Ganda.
Se asteapta o avalansa de solicitari
Daca anul trecut numarul celor care au batut la usa Serviciului  Evidenta Informatizata a Persoanei Arad a scazut fata de anii anteriori cu patru mii, anul acesta (in special datorita eliminarii vizelor) este de asteptata o crestere spectaculoasa a numarului de solicitanti. "Anul asta ma astept la un mare numar de cereri, chiar si din partea celor care au deja pasaport de tip vechi dar doresc preschimbarea lui, desi aparitia pasapoartelor noi nu atrage dupa sine pierderea valabilitatii pentru cele vechi. Totusi, sunt unii care motiveaza ca nu doresc sa aiba surprize din partea vamesilor din tarile europene, solicitand pasapoarte noi" a precizat lt. col. Ion Ganda. Acesta a mai avansat, ca o solutie la criza pasapoartelor cu care se confrunta judetele de la granita, posibilitatea obtinerii de pasapoarte vechi din judetele din centrul tarii, unde cererea este mai redusa. Daca nu se va intampla acest lucru, nu toti aradenii care solicita un pasaport (inaintea sosirii la Arad a celor de tip nou) il vor si primi.
Cu alte cuvinte, s-a deschis Raiul dar noi n-avem bilet - o situatie pe care Ministerul de Interne trebuia s-o prevada si s-o rezolve din timp. Pentru ca, nu-i asa?, pentru multi care vor dincolo "time is money".

  • In judetul Arad nu a fost blocat nici un drum

Desi a nins mult la Moneasa zapada nu a blocat drumulIn ultimele zile, pe raza judetului Arad, zapada a cazut din abundenta iar vremea rece, inghetul, a influentat starea drumurilor rutiere. Pentru a vedea care este, in prezent, starea drumurilor judetene, am luat legatura cu directorul SC Constructii Rutiere, ing. Nicolde Popovici. Acesta ne-a declarat ca "in general nu avem probleme cu drumurile judetene. Unele probleme le avem in zona Lipovei, unde zapada este de circa 10 cm si in zona Sebis - Cuied, pana aproape de Tarnova, unde zapada atinge 15 cm". In prezent se actioneaza cu autogredere in punctele periculoase si se imprastie nisip antiderapant. Dupa cum ne-a mai spus ing. Nicolae Popovici, desi circulatia s-a desfasurat mai anevoios, pe raza judetului nu au existat probleme deosebite.

  • Douazeci de familii, izolate pe Insula Muresului

Din cauza podului rupt la Insula, traversarea se face cu funicularulDouazeci de familii care locuiesc pe Insula Muresului sunt izolate, de cateva zile, din cauza ca sloiurile de gheata care vin pe rau au rupt podul de pontoane care facea legatura cu orasul. Oamenii care locuiesc permanent pe insula au intretinut si reparat singuri podul in fiecare an. Ei s-au trezit de Revelion ca sunt izolati pentru ca podul lor s-a rupt chiar la mijloc. Singura modalitate de a ajunge pe malul drept pentru aprovizionare cu paine si alte alimente a ramas un funicular electric, vechi de cateva zeci de ani. Din cauza starii degradate in care se afla acesta putini au curajul sa treaca Muresul. Localnicii s-au mobilizat sa faca rost de materiale pentru a repara podul. Ei spera ca pana la sfarsitul saptamanii vor putea circula din nou peste Mures, pentru ca trebuie sa mearga la serviciu in oras ori sa-si procure hrana.

  • Marius Cenadan va avea un an competitional plin

Rezultatele obtinute de pistolarul Cenadan sunt apreciate de FederatieMarea speranta a tirului aradean, Marius Cenadan, va avea un an plin din punct de vedere competitional. Sportivul CSM Conar va participa la CE, CM si Balcaniada, asta pe langa competitiile interne, la toate categoriile de varsta, incepand cu juniori II si terminand cu seniorii. In prezent, elevul antrenoarei Monica Toth domina intrecerile juniorilor pe plan intern, fiind si recordmen national la juniori II. In luna iunie, impreuna cu echipa nationala de juniori, unde este titular incontestabil, Marius Cenadan va concura la Campionatul Mondial, care se va desfasura in Finlanda. Tot cu colegii sai din echipa nationala, sportivul aradean nu va rata nici Campionatul Balcanic, editia din acest an a competitiei va avea loc in luna martie si va fi gazduita de Grecia. Marius Cenadan va concura atat in proba sa favorita, aceea de pistol viteza, cat si in cea de pistol aer comprimat. Acestea ar fi prioritatile anului pentru tanara speranta a tirului aradean si nu numai. Pana atunci, Marius va participa in perioada 11-13 ianuarie la "Cupa Conar", iar spre sfarsitul lunii, mai precis in data de 24 ianuarie, la concursul organizat lunar de Federatia Romana de Tir.

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia 4 ianuarie - 10 ianuarie 2002 Conexiune inversa - (SUA)
Muresul 4 ianuarie - 10 ianuarie 2002 Caini si pisici - (SUA)
Arta 4 ianuarie - 10 ianuarie 2002 - Sala A Jurassic Park 3 - (SUA)
Arta 4 ianuarie - 10 ianuarie 2002 - Sala B Animalul - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]