Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 4 noiembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Sapte zile de festival pentru studenti

Astazi incepe un festival studentesc de anvergura la AradPrimul festival studentesc de anvergura din Arad va fi organizat de Liga Studentilor din Universitatea "Aurel Vlaicu". Studentii au pregatit un program-mamut de manifestari, care se va intinde pe mai bine de o saptamana, intre 4 si 13 noiembrie. Vor fi organizate seminarii pe diverse teme, inclusiv despre programul Socrates-Erasmus, de mobilitati pentru studenti, competitii sportive, un campionat de fotbal studentesc care se va derula in sala sporturilor, program de cinemateca, vizionari de spectacole de teatru, un concert la Filarmonica, prezentari de moda, expozitii de pictura ale unor artisti-studenti si un concurs de miss. Fiecare zi a festivalului se va incheia la Discoteca Space de pe Strandul Neptun din Arad, cu cate un "Student-show" care, spun organizatorii, va transforma noptile festivalului in zile. Irinel Ciocioc, presedintele Ligii aradene, a declarat ieri ca studentii vor rezista la maratonul festivalului si ca, pe toata perioada acestuia, s-a obtinut din partea conducerii universitatii aradene promisiunea unei tolerante mai mari fata de studentii care vor motaii dimineata la cursuri sau seminarii. Irinel Ciocioc a mai spus ca accesul studentilor la toate manifestarile va fi gratuit, pe baza carnetului sau legitimatiei de student, vizate la zi.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Omul care "unge" Ardealul

Produsele petrolifere pot aduce venituri importante intreprinzatorilor - Virtual Arad News (c)2002Student la Matematica, Rares Ciobanu dorea sa se lanseze in afaceri, astfel ca, in anul al doilea de facultate, impreuna cu niste prieteni, si-a infiintat o firma. A fost ajutat de tatal sau, fost director economic la Uzina de vagoane, fost director la "Comat" SA Arad, deci cu experienta in domeniu. "Am vrut sa fac afacerea, dar el m-a invatat. Restul a venit cu timpul", a spus Rares Ciobanu, unul dintre cei mai tineri si prosperi patroni din Arad.
Prima afacere a fost simpla. Cu 400 de marci germane a cumparat grau din satele din jurul Aradului, l-a transportat la o moara buna din judetul Timis si l-a macinat. Faina obtinuta a vandut-o in alimentarele aradene, iar tarata - la piata. "Primul transport l-am facut cu o masina neacoperita, pentru ca doar pentru inchirierea ei am avut bani. Erau niste nori foarte mari. Daca incepea ploaia, afacerea se termina foarte rapid. Dar, am avut noroc" a marturisit Rares Ciobanu. Dupa ce a obtinut primii bani, a ajuns la concluzia ca afacerea nu era foarte profitabila. Unul dintre asociatii sai lucrase ca sef de aprovizionare si realizase ca pe piata aradeana era criza de uleiuri minerale si unsori auto si industriale. Astfel, cu banii stransi, a facut primul transport si a constatat ca produsele aveau mare cautare pe la marile firme din Arad. A incercat sa nu practice adaosuri mari, preferand sa castige din rulaj. Afacerea mergea greu, dar tineretea sa l-a ajutat mult.
Pe la scoala ajungea mai mult in sesiune, in detrimentul viitoarei cariere de profesor de matematica. "Anul 1999 a fost un an de rascruce pentru «Arcomat Grup». Am realizat ca, decat sa fac multe lucruri si sa fiu un mediocru, mai bine unul, dar... bun. Asa ca am luat hotararea de a merge pe mana rafinariei «Lubrifin» Brasov, devenind distribuitor. Ei au cumparat 30% din actiunile firmei mele, pentru a crea o legatura si mai puternica" a spus tanarul patron Rares Ciobanu. El a reinvestit pentru ca dorea o piata pe termen lung. Segmentul de piata a crescut pentru ca, pornind de la judetul Arad, acum distribuie uleiuri si unsori in tot Ardealul.
In anul 2000, Ciobanu a reprezentat Romania la un summit international al tinerilor oameni de afaceri, desfasurat la New York. "A fost o chestie unde nu s-a mers pe pile. Am avut avantajul ca am fost tanar si ca afacerea mea mergea bine", crede Rares Ciobanu. El este sigur ca succesul carierei sale de important om de afaceri se datoreaza si echipei cu care munceste. La 31 de ani, Rares Ciobanu a ajuns sa conduca una dintre cele mai "tari" firme de distributie de uleiuri si unsori din Romania. Cariera de profesor de matematica a ramas o amintire.

Liliana Brad - Romania Libera

  • In Franta, dupa bani pentru spitalul din Ineu!

Spitalul din Ineu are nevoie de ajutorDupa ce a asteptat in zadar sprijin de la Bucuresti, primarul localitatii apeleaza la bunavointa francezilor
De anul viitor autorizatiile pentru functionarea spitalelor vor fi obtinute mai greu decat pana acum. Se urmareste ca unitatile spitalicesti sa fie mult mai bine puse la punct, cheltuielile materiale intrand in sarcina autoritatilor publice locale care au un spital pe raza localitatii.
Situatie disperata
Daca pana acum autorizatiile de functionare ale spitalelor se obtineau cu o oarecare lejeritate (datorita faptului ca erau sustinute financiar doar de la bugetul asigurarilor de sanatate), de acum, cand primariile vor suporta o parte a cheltuielilor, se poate forta nota, in ideea de a mulge cat mai multi bani pentru amenajarea unitatilor spitalicesti. Cat de morala este aceasta atitudine nu comentam, dar nu putem sa nu aducem in discutie situatia Spitalului din Ineu. Acesta se afla intr-o situatie disperata, intr-o cladire veche de 150 de ani care sta sa cada peste bolnavi, si este lipsit de sursele de finantare necesare finalizarii noii cladiri, ridicata in urma cu cativa ani pe vremea cand presedinte al Comisiei de Sanatate a Senatului era senatorul Cretu, din Ineu. De atunci, imobilul zace nefinalizat, Guvernul nemaialocand nici un ban pentru continuarea constructiilor. Situatia este cu atat mai dramatica cu cat o comisie de la Ministerul Sanatatii, care s-a deplasat la fata locului, a dat de inteles ca daca nu va fi renovata cladirea in care se afla acum spitalul, incepand cu 1 ianuarie acestuia nu i se va mai permite functionarea. Florica Ganescu, viceprimarul localitatii, spune, totusi, ca spitalului i se va permite sa functioneze si in continuare in actuala locatie. "Va functiona la fel ca si pana acum, pentru ca el deserveste peste 50.000 de persoane." 
Solutia sta in prietenia romano-franceza
Constiente, totusi, de faptul ca spitalul nu va mai putea functiona mult timp in actuala locatie, autoritatile locale au incercat de nenumarate ori sa obtina banii necesari finalizarii noii cladiri. Din pacate, demersurile lor s-au izbit de clasica lipsa de fonduri, fluturata cu nonsalanta chiar in cazuri ca acesta, unde un spital ar putea fi desfiintat pentru ca nu are o locatie corespunzatoare. Vazand ca nu au nici o sansa, edilii ineuani incearca, acum, sa sensibilizeze autoritatile locale din orasul francez Seynod, cu care Ineul este infratit. "Zilele acestea, primarul va pleca in Franta, la Seynod, pentru a obtine sprijin financiar pentru continuarea lucrarilor la noua cladire a spitalului" ne-a declarat Florica Ganescu. Alaturi de primarul Nicolae Mehelean, se vor mai deplasa in Franta directorul spitalului si cativa consilieri locali. De altfel, situatia de la Ineu este bine cunoscuta francezilor, in urma unei adrese pe care directorul spitalului a expediat-o la Seynod, iar se pare ca francezii s-au declarat dispusi sa sprijine financiar finalizarea constructiei, eventual printr-un parteneriat cu statul roman. Florica Ganescu a mai spus ca delegatia de la Ineu se va prezenta in Franta cu un proiect care vizeaza finalizarea noului spital, mizand foarte mult pe faptul ca primarul localitatii Seynod este si deputat regional, bucurandu-se de oarecare influenta in randul colegilor sai. Viceprimarul Florica Ganescu spera ca vizita colegilor sai sa fie incununata de succes, astfel incat macar o parte din noul spital sa fie finalizata.

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Fara implicarea autoritatilor - Drumul vinului se urneste greu

Directorul statiunii de cercetare vini viticola Minis - Mihai Duma doreste realizarea "Drumului vinului"Zece primari din Podgoria Aradului, alaturi de reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean, s-au intalnit, vineri dupa-amiaza, la sediul Statiunii de cercetare vini viticole din Minis, la initiativa directorului Mihai Duma. Scopul intalnirii a fost depistarea unor obiective care sa fie cuprinse in viitorul drum al vinului, care se vrea realizat in Podgoria Aradului. Inca de la inceputul discutiilor, ing. Mihai Duma si-a exprimat dezamagirea pentru faptul ca acest proiect nu a primit pana acum sprijinul care-l merita, astfel ajungandu-se ca cei din Moldova si Prahova să realizeze deja asemenea drumuri, in timp ce la Arad se discută de mai bine de un an, dar concret nu s-a făcut nimic. Din cate am observat, Mihai Duma e destul de singur in acest demers, situatia avand, insa, sanse mari sa se schimbe dupa intalnirea de vineri, mai ales ca la Minis au fost prezenti, asa cum spuneam, si reprezentantii Prefecturii si CJA.
"Am facut nenumarate vizite in strainatate, in tari care au astfel de drumuri si as dori ca ceea ce am vazut acolo să facem si la noi. De aceea, trebuie sa inventariem toate obiectivele din zona, muzee, cetati, manastiri, pensiuni, pivnite sau crame, unde se pot dezvolta activitati turistice", a spus Mihai Duma. O mare parte din primarii (sau viceprimarii) prezenti au venit cam nepregatiti la intalnire, unii dintre ei motivand ca aud pentru prima data de acest proiect. In zona Podgoriei Aradului sunt, fara indoiala, nenumarate obiective, care raman in continuare neexploatate. Ca sa amintim doar cateva dintre cele prezentate la intalnirea de la Minis, sa spunem că la Mocrea exista cea mai veche pivnita din judet, care datează din 1636, apoi exista la Pancota fosta puscărie a Zarandului, la Ineu, cetatea, care se afla intr-o continua stare de degradare si multe altele. Spre finalul intalnirii, la Minis a sosit si prefectul Dan Ungureanu, care a promis sprijin pentru acest proiect. Sprijin deosebit de necesar, pentru ca numai prin implicarea mai marilor judetului se poate realiza acest proiect, prin interventia lor la Ministerul Turismului. Iar din realizarea acestui drum ar avea de castigat multa lume. Venituri suplimentare la bugetul judetului, noi locuri de munca, dezvoltarea unor afaceri (crame, moteluri, pivnite), intr-un cuvant aradenii nu vor avea decat de castigat.

Cosmin Mihuta - Adevarul
  • "Batrana Doamna" continua sa viseze frumos. - FC UTA – Astra Ploiesti 2-1 (0-0)

Inca un meci castigat de "Batrana Doamna"Stadion: UTA, teren: bun, timp: frumos, spectatori: 8000.
Au marcat: C.Luca (58), R.Nagy (80) / Movila (90)
UTA: Bogdan – Panin, C.Luca, Demian, Panaitescu – Drida (85 Ianu), Nagy, Vintila, Fritea, Chitescu (63 Pit) – Njok (74 M.Popescu).
Rezerve: Grozav, Zaha, Bier, Turcan.
Antrenor: Ionut Popa.
Astra: Filip – C.Dobre, Petroesc, Lacusta (61 Movila), Lingurar, Craciun, Costescu (63 Barsan), Toporan, Ghindaru (78 Irimescu), Bobre, Orlando.
Rezerve: Radulescu, Negoita, Dascalescu, C.Dinu.
Antrenor: Florin Marin.
Arbitru: Marian Salomir (Cluj).
Asistent 1: Dragos Iliescu
Asistent 2: Florin Buzarnescu (ambii din Craiova)
Arbitru de rezerva: Valentin Igna (Timisoara)
Observatori: Florin Gatejan (LPF), Constantin Stefan (FRF).
Cartonase galbene: R.Nagy (4), Njok (52), Pit (87) / Ghindaru (22), Bobre (26), Lingurar (69)
Suturi spre poarta: 13/5
Suturi pe spatiul portii: 6/3
Lovituri de colt: 5/2
Jucatorul meciului: Ciprian Luca.
"Batrana Doamna" s-a temut foarte mult de jocul cu Astra Ploiesti sau, mai bine zis, de un deznodamant nefavorabil. In cazul unui nou esec pe teren propriu, FC UTA se afunda si mai mult in subsolul clasamentului, cand urmatoarele doua musafire vor fi Steaua si Rapid, adica doua pretendente la castigarea campionatului. La fel de mult s-a temut si Ionut Popa, cum, cu fair-play, a recunoscut la conferinta de presa. Dar, din nou, Mister si-a etalat cunostintele de fin strateg, alcatuind o tactica care s-a dovedit a fi extrem de utila si eficienta, in acelasi timp. Despre disputa din teren nu se pot spune prea multe, aceasta fiind una extrem de incrancenata, normala avand in vedere situatia din clasament a celor doua combatante. Totusi, trebuie sa spunem ca prima repriza a fost una urata, jocul desfasurandu-se mai tot timpul la mijlocul terenului. Si, odata cu trecerea timpului, cand era greu de crezut, mijlocul terenului a fost cucerit de echipa textilista, chiar daca avea in componenta mediana, in afara lui Roland Nagy, jucatori tineri, fara experienta. Chiar si in conditiile in care prima repriza a fost marcata de echilibru, FC UTA a izbutit sa-si creeze cateva oportunitati de a marca, cele mai multe avandu-le Leontin Chitescu (14, 17, 30). Dar, cea mai mare ocazie de gol a primei parti a ratat-o Drida, mijlocasul textilist expediind mingea cu capul pe langa de la doar sapte metri de poarta. Nu putem omite nici oportunitatea oaspetilor, din minutul 31, atunci cand Jean Bogdan a demonstrat ca ramane un portar pe care se poate baza, respingand cu dificultate sutul violent expediat de Vasile Ghindaru.
Textilistii vor iesi mult mai decisi de la cabine in partea a doua a jocului, dorind sa transeze soarta partidei cat mai repede. Dupa o altercatie intre Njok si doi fundasi prahoveni, in debutul reprizei secunde, in minutul 58 se va produce deschiderea scorului. Razvan Fritea executa pe scurt o lovitura de colt, Ciprian Luca vine bine la intalnirea cu mingea si o introduce in plasa, in traiectoria ei atingandu-l si pe Lacusta. Replica oaspetilor va fi imediata, fara a fi concretizata si pe tabela de marcaj, asta si pe fondul in care textilistii, din nou, s-au retras prematur in aparare, incercand, probabil, sa conserve fragilul scor. Ultimele 20 de minute vor fi din nou animate, FC UTA trezindu-se din amorteala. Normal, au aparut ocaziile de gol si majorarea diferentei de pe tabela. Adrian Drida urmareste o minge care se indrepta spre portarul Astrei (multi fotbalisti nu s-ar mai fi chinuit sa continue aceasta faza), ajunge inaintea acestuia si este faultat in suprafata de pedeapsa. Fara a sta pe ganduri, Marian Salomir arata punctul cu var: 11 metri. Specialistul casei in astfel de lovituri, Roli Nagy, isi face datoria si inscrie al patrulea gol al sau in aceasta stagiune. Ultimul gol al meciului, cel inscris de Movila in minutul 90, a contat doar pentru statistica, "Batrana Doamna" realizandu-si obiectivul, cucerirea celor trei puncte puse in joc, care ii permit sa sa viseze frumos in tentativa ei de a ramane pe prima scena fotbalistica a tarii.

Daniel Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]