Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 4 aprilie 2002

  • Avram Fluieras a cerut sa fie suspendat din functia de director

Directorul Avram Fluieras isi doreste suspendarea din functieDirectorul Directiei Agricole Arad, Avram Fluieras a revenit la carma institutiei dupa un proces castigat cu Ministerul Agriculturii. In 26 martie, acesta a recurs la un gest fara precedent, solicitandu-l pe ministrul Agriculturii sa-l suspende din acest post. Pentru a motiva gestul facut acesta a organizat ieri, o Conferinta de presa, la sediul Directiei Agricole. Fluieras spune ca sub pretextul ca nu s-au finalizat araturile de primavara, Prefectura a dispus un control in cadrul Directiei.  In aceste conditii actualul director crede ca se doreste inlaturarea sa din functie, la nici doua luni dupa ce a revenit la conducerea Directiei Agricole prin hotarare judecatoreasca. "Din momentul in care a fost instalat noul prefect, linistea mea a inceput sa fie zdruncinata. Mi s-a gasit nod in papura ca araturile sunt intarziate nepermis de mult. Vina insa nu-mi apartine pentru ca eu nu pot sa impun taranilor sa lucreze pamantul! Nu s-a tinut cont de aceasta." a precizat Avram Fluieras. "Intrucat in Directie s-a instalat o stare de tensiune maxima, am recurs la acest gest act demn din dorinta de a reda linistea atat de necesara, doresc sa se produca suspendarea mea!" Inca nici pana in prezent nu a primit inca un raspuns la scrisoarea sa depusa la cabinetul Primului Ministru in data de 26 martie.

  • Sindicatul Sanitas a protestat

Membri Sindicatului Sanitas protesteaza in curtea SpitaluluiAproape o suta de membrii ai sindicatului Sanitas s-au adunat in curtile Spitalului Judetean si Municipal, ieri intre orele 12 si 13 in semn de solidaritate cu Comitetul de criza constituit la nivel national. Federatia Sanitas a organizat o adunare extraordinara a membrilor de sindicat si avertizeaza ca va recurge la celelalte forme de lupte sindicale incepand de saptamana viitoare. Sindicatul Sanitas Arad numara peste 2000 de membri. Sanitarii sunt nemultumiti de sumele mici alocate pentru finantarea spitalelor. Acest lucru va duce la neplata integrala a salariilor, neacordarea tichetelor de masa si a celui de al 13 -lea salariu. Lipsa banilor va duce si la tratarea necorespunzatoare a pacientilor, care vor fi nevoiti sa-si cumpere singuri medicamentele de care au nevoie.  In data de 11 aprilie Consiliul National al Federatiei "Sanitas" se va intruni pentru a analiza rezultatele negocierii si va stabili programul actiunilor sindicale pentru urmatoarea perioada. Biroul Executiv al sindicatului Sanitas va continua negocierile cu factorii de raspundere, iar daca rezultatele nu vor fi multumitoare, sindicatul ameninta cu ample miscari de protest.

  • Soarta primarilor se dezbate la Lipova

Petru Gherman vrea sa responsabilizeze factorii de raspundere...Primarii aradeni se vor intalni, maine, vineri 5 aprilie, la Lipova, cu parlamentarii aradeni si cu prefectul Dan Vasile Ungureanu, intr-o incercare de a sensibiliza factorii de decizie in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta administratiile locale. In acest sens, parlamentarii si prefectul vor fi supusi tirului de nemultumiri pe care edilii din intregul judet sunt hotarati sa le puna pe tapet. Mai mult, primarii aradeni sunt decisi sa infiinteze un ziar care va fi editat de Asociatia Oraselor si Comunelor din judetul Arad, organ care va sustine interesele administratiilor locale din judet. Nu in ultimul rand, edilii vor concepe un statut al primarului, care va fi transmis Ministerului Administratiei Publice, pentru a deveni proiect de lege. 

Orlando Toader - Observator

  • Politisti cercetati pentru luare de mita

Doi politisti aradeni sunt cercetati pentru luare de mita...Doi subofiteri de politie din Arad sunt cercetati sub acuzatia de luare de mita si pusi in discutia Consiliului de judecata de pe langa IPJ Arad pentru savarsirea unor grave abateri de la regulamentele militare si ordinele in vigoare. Cei doi agenti de ordine au oprit la un semafor, pe Strada Lacului, in dimineata zilei de 30 martie, masina unui cetatean german, desi sectorul lor de patrulare era in alta parte a orasului, respectiv cartierul Aradul Nou, si i-au pretins 150 euro, pretextand ca ar fi trecut pe culoarea rosie a semaforului. Germanul a facut insa reclamatie la primul echipaj de politie intalnit in drumul lor spre Lipova.  La nivelul Inspectoratului Judetean de Politie s-a dispus trimiterea lor Consiliului de judecata, pentru abateri de la Regulamentele militare si Ordinele in vigoare urmand ca acestia sa fie sanctionati administrativ sau, dupa caz, sa fie sesizat Parchetul Militar privitor la aspectele penale ale faptelor. Cei doi agenti de ordine nu recunosc acuzatiile ce li se aduc. Ei sunt angajatii Inspectoratului Judetean de Politie si pana acum nu au avut probleme disciplinare. Pana cand sesizarea cetateanului german nu va fi solutionata, numele celor doi subofiteri de politie nu vor fi facute publice. Chiar daca acuzatia ca ar fi luat bani va fi greu de dovedit, cei doi se fac vinovati de parasirea postului si incalcarea consemnului.

  • Prin atmosfera pura a unui inconfundabil artist gravor
Artista plastica Lia Cott la vernisajul expozitiei de graficaAradul cunoaste in aceste zile un eveniment cultural de exceptie, personala unui inconfundabil artist gravor, deschisa la sectia de arta a Muzeului judetean, artist plastic care de aproape patru decenii, cu discretie, in echilibru si eleganta, isi "zideste" o opera demna de invidiat pentru multi confrati galagiosi, care au fost "distinsi" cu numeroase premii, dar care, ulterior, au infirmat asteptarile iubitorilor de arta, in vreme ce talentata noastra artista plastica aradeana Lia Cott, care este o autentica valoare nationala, dar si europeana, a fost de multe ori uitata de mai marii culturii, aradene!
Lia Cott a debutat expozitional in anul 1963, in cadrul filialei UAP Arad, dupa care a participat cu regularitate la toate expozitiile anuale ale acestei filiale, organizate in tara si strainatate, precum si la numeroase saloane nationale de grafica, gravura si desen, la expozitii cu program ("Estetica urbana"- 1986; "Copacul"-1995, ambele la Arad). De asemenea, amintim personalele sale organizate la Arad, Bucuresti si Cluj-Napoca; participarile la expozitii internationale in Iugoslavia, Ungaria, Cuba, Franta, Japonia, Germania si, nu in ultimul rand, participarea la Concursul international de desen "Juan Miro" din Spania (1982), manifestari care i-au conferit un frumos (si inconfundabil) statut printre artistii gravori. Acestor repere artistice (si expozitionale) se adauga, armonios, o bogata si prestigioasa activitate didactica desfasurata la Liceul de Arta si Muzica din Arad, unde a functionat, intre 1983 si 1980, ca profesoara de desen si grafica, ajungand sefa de catedra. Unui asemenea bogat palmares artistic se adauga astazi cea mai importanta personala a sa, deschisa la sectia de arta a Muzeului judetean, unde aduna pe simezele a trei sali mari (si elegante), cateva zeci de lucrari realizate intre anii 1997-2002. Sunt gravuri cu un bogat continut ideatic, ce invta sa ne "reimaginam" o lume datorita unei comprehensive viziuni artistice, prin cateva cicluri bine articulate (si dimensionate), cum sunt: "Terra", "Dinamica spatiala", "Mitologica", "Structuri", si "Biblica", invitand totodata vizitatorul la reculegeri solemne, dar si la contemplare panoramica a "conflictului" violent provocat de fenomenele naturale, terestre, ori cele care sugereaza voluptati si "inclestari" de forte cosmice. Astfel, lucrarile din "Dinamica spatiala" ne sugereaza o "agresiune" cosmica, ce probeaza un "conflict" intre lumina si intuneric, materializat grafic prin "violenta" starilor provocate de raporturile combinatorii intre alb- negru si griuri, in spatii terestre ori galactice: "Dansul vantului", "Calea Lactee", "Dinamica cosmica" Terra" "ploi celeste", "Vartejul ierburilor", "Cantecul muntelui" sunt doar cateva titluri sugestive in acest sens. O alta tema la care dorim si ne referim este "Biblica", lucrarile fiind grupate in cadrul primei sali a expozitiei. Chiar daca in aparenta, ele nu se leaga de universul tematic pe care ni-l infatiseaza cu predilectie artista gravoare, in realitate, "biblica" ramane o viziune apropiata "misterului celest" abordat, iar artista nu-si tradeaza stilul "bazat pe sugestie si forme aluzive" - cum precizeaza si criticul Horea Medeleanu, in recentul volum consacrat Liei Cott, dimpotriva, lucrarile intra intr-un raport de complementarietate creatoare, diversificandu-si astfel universul tamatic. In acest context amintim lucrarile: "Izgonirea din rai", "Tablele logii", "Pelerinii", "Buna vestire" si "Deisis".
Asadar, putem conchide ca noua expozitie personala a Liei Cott, de la sectia de arta a Muzeului judetean, ne releva finetea unui limbaj specific, iar prin decantarile sale ideatice ne da posibilitatea sa meditam cu bucurie intelectuala, plutind prin atmosfera pura a unui inconfundabil artist gravor.

Emil Simandan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]