Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 3 septembrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Consilierii locali au dat cu o mana si au luat cu doua

Directorul GCA - Coloman Edeleni este nemultumit de hotararea consilierilor...Gospodarirea Comunala a castigat 300 de milioane dar a pierdut 2,5 miliarde
"Problema Zilelor Aradului a creat prea multe patimi si neintelegeri...", a afirmat Coloman Edeleni, cel care si-a asumat rolul de organizator al serbarii acestor zile. Directorul GCA ne-a informat ca ideea organizarii unui mare festival avea ca scop si dorinta de a obtine fonduri suplimentare pentru dezvoltarea strandului. "Posibilitatea de a face investitii doar din incasari este minima. Astfel, ne-am gandit sa facem un festival mare, care poate sa aduca profit. Am gasit intelegere la Primarie si cel putin 50 de oameni au pus bazele acestui eveniment".
"Imi cer scuze de la aradeni!", a spus Coloman Edeleni, acuzand "populismul ietfin si demagogia unor consilieri" care au aprobat alocarea sumei de 300 de milioane lei, cu conditia ca intrarea in strand sa coste 10.000 lei, pe timpul spectacolelor. "N-am primit bani, ni s-au luat!", a continuat directorul GCA, spunand ca "ne-au dat 300 de milioane, dar ne-au luat 2,5 miliarde lei, atat cat am estimat nivelul incasarilor, in cazul in care am fi fost lasati sa stabilim pretul biletelor".
Strandul, fara finantare a investitiilor
O serie de obiective vor fi afectate, conform spuselor directorului GCA, "prin votul onorabililor nostri consilieri". Printre ele se numara continuarea lucrarilor de canalizare in incinta strandului, valoarea lucrarilor ridicandu-se la 1 miliard de lei. De asemenea, a fost abandonata ideea forajului de apa termala, pentru realizarea caruia s-au purtat, deja, discutii cu Foraj Zadareni. Mai mult, si amanarea finalizarii pasarelei peste Mures a fost amintita de Coloman Edeleni.
Planurile, "desfiintate" de consilieri
Pretul biletelor de intrare erau "mai mici decat la Festivalul Berii". In prima zi, intrarea urma sa fie libera, a doua zi, biletul costa 35.000 de lei, sambata – 40.000 lei, iar in ultima zi a festivalului, in care trebuia sa evolueze si o formatie straina, pretul unui bilet era stabilit la 50.000 de lei. "Bine ca inca nu am incheiat contractele cu artistii invitati", a spus directorul GCA, "Nu mi-am putut imagina ca se poate intampla asa ceva. Ne-au facut mult mai rau, ne-au amputat practic mainile! Actiunile culturale au fost bagatelizate".
Directorul GCA l-a acuzat pentru situatia actuala pe unul dintre consilierii locali care "a profitat din plin de beneficiile aduse de societate. Ciprian Zolotar, din octombrie 2000, a avut beneficii de circa 120 de milioane lei. El a votat impotriva firmei la care a lucrat", ne-a declarat Coloman Edeleni.

Simona Mazare - Observator

  • A aparut Pagini Aurii 2002/2003

A aparut o noua editie a Paginilor Aurii cu lista abonatilor RomtelecomIncepand cu data de 01.09.2002 se distribuie GRATUIT editia 2002/2003 a publicatiei Pagini Aurii pentru judetul Arad, care contine si lista abonatilor ROMTELECOM din judetul Arad.
Publicatia va putea fi ridicata de la Oficiile Comerciale unde se plateste factura telefonica. Abonatii care primesc publicatia vor fi informati printr-un text tiparit pe factura telefonica.
Publicatia va putea fi ridicata pana la data de 30.09.2002, dupa aceasta data redistribuindu-se si la alti solicitanti.
La aceasta editie - a patra pentru judetul Arad - s-au tiparit un numar de 40.000 de exemplare, numarul de abonati din judetul Arad fiind de aproape 100.000. Aceasta editie va fi distribuita la toti abonatii persoane juridice si de asemenea la abonatii de domiciliu existenti care nu au primit primele 3 editii. Sunt inclusi prioritar abonatii care au fost instalati dupa iulie 2001 in CTD Ericsson pe raza judetului si care nu au putut fi inclusi in editia 2001/2002.
 Dupa distribuirea conform criteriilor de mai sus, restul de carti se vor distribui abonatilor de domiciliu din municipiul Arad, care deja au mai primit o carte din primele 3 editii. Aceasta ordine alfabetica a fost inceputa de anul trecut si va fi continuata si la editiile viitoare.
Mentionam ca, in conformitate cu Licenta ROMTELECOM, fiecare abonat trebuie sa primeasca gratuit o carte de telefon o data la 2 ani.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • La Arad, doar o singura firma dispusa sa furnizeze lapticu'

Mai multe firme sunt interesate sa vanda cornuri...In judetul Arad, intentia de a acorda lapte si corn zilnic elevilor pune probleme. Deocamdata o singura firma furnizoare de produse lactate s-a aratat interesata de a-si vinde produsele Guvernului pentru a le da elevilor. Dar nici aceasta nu poate acoperi cererea de lapte zilnica pentru cei 21.000 de copii din judetul Arad.
S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca SCIL Arad a fost "un succes" al privatizarii. Fabrica de lapte a fost privatizata dupa ureche, iar cei ce au castigat licitatia au vandut tot ce-au putut. Taranii care au mai predat laptele inca la fabrica au primit, in loc de bani, iaurt si branza. In aceste conditii, in multe zone ale judetului taranii si-au vandut vacile sau au ajuns sa dea laptele la porci. Firme din alte judete au ajuns acum sa mai colecteze in zonele de la granita cu judetul Arad laptele aradenilor.
Deocamdata laptele guvernamental nu se stie cum va ajunge la copiii aradenilor. Deoarece unica firma interesata nu poate acoperi tot necesarul, se cauta atragerea altor firme si zonarea judetului, pentru ca laptele sa ajunga conform programului Guvernului. Criza laptelui nu influenteaza producatorii de paine. Pentru cornuri, 9 firme s-au aratat interesate sa-si vanda marfa Guvernului.

Liliana Brad - Romania libera

  • La teatru, toamna se numara premierele

Directorul Teatrului Arad - Ion Varan are planuri mari in actuala stagiune...Teatrul de Stat aradean pregateste iubitorilor de spectacole piese noi in stagiunea care se va deschide in septembrie. Ion Varan, directorul teatrului, isi doreste ca stagiunea sa aiba cel putin doua calitati: sa cuprinda spectacole "variate" si "de calitate".
*
In toamna, Radu Stanca va fi prezent pe scena aradeana cu piesa "Rege, preot si profet", in regia lui Radu Dinulescu. Piesa se afla in repetitii avansate si va atinge un subiect sensibil, cel al religiei. Cu aceasta piesa Teatrul de Stat isi doreste sa intre in Festivalul de Teatru Clasic, din luna octombrie.
* Regizorul Laurian Oniga va pune in scena un "Caragiale al grecilor", cum numeste Ion Varan piesa "Jucatoarea de carti" de Dimitrie Psatas.
* Textul este tradus si adaptat din greaca de Ion Varan si se afla in repetitii pentru a putea iesi la rampa in toamna.
* Ion Varan ne-a spus ca "se afla in tratative mai mult decat avansate cu regizorul Alexander Hausvater", care ar dori sa monteze o piesa pe scena teatrului aradean.
* Textul, al carui titlu nu se cunoaste inca, urmeaza sa fie tradus, Ion Varan dezvaluindu-ne doar cate ceva din subiect: "Va fi un spectacol pe care ni-l dorim de exceptie. Actiunea se petrece in timpul prohibitiei in SUA".
* Teatrul aradean mai are cateva proiecte, care-si asteapta materializarea scenica: Dupa "Imblanzirea scorpriei", Laurian Oniga si-ar dori sa se apropie din nou de Shakespeare, de data aceasta propunandu- ne "Regele Lear".
* Stefan Iordanescu trebuie sa se decida daca va ataca sau nu "Don Quijote", in rolul "cavaleru!ui tristei figuri" dorindu-si foarte mult sa joace actorul Iulian Copacea.
* Tot la stadiul de proiect este si spectacolul- colaj inspirat din viata rromilor dupa texte din Zaharia Stancu, Miron Radu Paraschivescu, Garcia Lorca sau Voiculescu, in viziunea scenica a actorului bucurestean Marian Ghenea.
* Pentru sala "Studio" sunt deja pregatite doua texte ale regizorului italian Achile Roseleti, cel care a prezentat spectacolul "Balera" Italia canta si danseaza in Festivalul de Teatru Clasic de anul trecut. "Nu renuntam la ideea de a juca vinerea in spatiul Studioului", ne-a spus Ion Varan.
* Ar mai fi un spectacol programat pentru sala "Studio", "Neinsemnatii", care s-a jucat mai bine de sapte ani la "Bulandra", cu Ion Caramitru. Care, prezent la Arad, si-a manifestat dorinta de a juca si la noi, fiind impresionat de sala "Studio".- "Gandul meu e de a valorifica sala "Studio" a teatrului si de a face aici un Festival de teatru de studio, un teatru experimental, in parteneriat cu "UNITER", a precizat Ion Varan.

Carmen Neamtu - Observator

  • Anul International al Muntelui - La Moneasa, forum judetean privind civilizatia montana

La Moneasa s-a desfasurat "Forumul Judetean al Muntelui"Anul 2002 a fost proclamat de catre Adunarea generala ONU Anul International al Muntelui cu scopul promovarii, al civilizatiei montane si dezvoltarii ei durabile. In acest sens agricultura, silvicultura, transporturile, turismul, protectia mediului sau salvarea patrimoniului natural sunt prioritare. In acest context, Prefectura, Consiliul Judetean Arad impreuna cu Directia pentru Agricultura Industrie Alimentaia si Directia Silvica au organizat "Zilele Muntelui in Judetul Arad". Sambata, la Moneasa a avut loc "Forumul Judetean al Muntelui" si Simpozionul Judetean "Civilizatia Montana si Dezvoltarea Durabila" cu o larga participare din partea institutiilor aradene si nu numai. Desi au fost invitati cinci ministri, acestia nu s-au prezentat la manifestare. Au fost prezenti insa: Radu Rey - presedintele Agentiei Nationale a Zonelor Montane si Gabriel Burlacu - comisarul general al Garzi de Mediu. Manifestarea a inceput in jurul orei 11,00 cu alocutiunile de bun venit adresate de ocupantii scaunelor din prezidiu prefectul Dan Ungureanu, prof. Radu Rey, dl.Gabriel Burlacu, prof. univ. Lizica Mihut, rectorul Univesitatii "Aurel Vlaicu", dl. Florin Bametiu - organizatorul primei editii a "Targului Codrenilor" de la Vasoaia, dl. Terente Condea - primarul comunei, Moneasa. Rolul de moderator i-a revenit consilierului Prefecturii, dl. Gheorghe Chiper. De remarcat absenta conducerii CJA de la aceasta manifestare, dar si a catorva primari din cele 31 de comune situate in zona montana. Dupa partea introductiva, dl. Chiper a dat "startul" la inceperea lucrarilor forumului. Timp de mai bine de doua ore, au fost prezentate diverse materiale despre situatia zonelor montane din Arad. Agricultura zonei de munte si masurile de perspectiva care se impun au fost prezentate de ing. Gheorghe Rus - de la Directia Agricola Arad. Date interesante despre patrimoniul cultural a oferit Adrian Simon, directorul Directiei Judetene de Cultura. Dupa "criticile" in plen, Radu Rey - presedintele Agentiei Nationale a Zonei Montane a explicat importanta constituirii unei grupari a "alesilor muntelui" care sa se preocupe de soarta zonei montane. "Am inceput o astfel de organizare in judetul Alba si am reusit. Am continuat cu Suceava si, la fel, am reusit. Speram sa mearga bine si la Arad. Va recomand sa nu mai asteptati nimic, sa acceptati teroarea actiunii. Trebuie sa va organizati inclusiv la nivel de localitati si sa militati pentru zonele in care traiti si care sunt marginalizate." A urmat constituirea forumului de specialitate la nivel de judet, din care vor face parte toti cei prezenti la manifestarea de sambata, cu posibilitatea de aderare pe parcurs si a altor persoane. Mentionam ca pe data de 10 septembrie la Bucuresti va avea loc "Forumul National al Muntelui" unde Aradul va fi reprezentat de Nicolae Valea si Florin Barnetiu, delegati de participantii la forum. Lucrarile au continuat apoi in cadrul simpozionului "Civilizatia Montana si Dezvoltarea Durabila" unde s-a dat citire mai multor referate de specialitate. Printre subiectele tratate, amintim "Zonele Montane - prezent si viitor perspectiva dezvoltarii econnomice si sociale", "Silvaturismul"; "Muntele axa spirituala a lumii", "Dezvoltarea retelei de drumuri forestiere", "Turismul montan", etc. La sfarsitul discutiilor, a fost lansata cartea "Ghidul statiunii Moneasa elaborata de Universitatea "Vasile Goldis".

Sorina Ambrus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]