Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 3 iunie 2002

Virtual Arad impreuna cu , va prezinta ultimele stiri din Arad in format Real Media.
Selectati stream-ul dorit in functie de tipul de conexiune:

Acest serviciu este in stadiu experimental. Va rugam sa ne transmiteti orice observatii la adresa florin@virtualarad.net.
  • De ziua lor, copii au defilat in costume de carnaval

De ziua lor, copii au defilat in costume de carnavalDe 1 lunie, o mare de copii in costume fistichii au luat cu asalt platoul din fata Palatului Administrativ. Inainte insa de a ajunge aici, copii de toate varstele au defilat costumati de carnaval, pe traseul Teatru - Primarie, creand pentru trecatori o adevarata panorama multicolora. In fata Primariei, micutii s-au oprit, oferind un spectacol antrenant si variat: defilarea garzilor, dans modern, dans liric, dans ritmic, dans tematic, solisti vocali, moment folcloric, duet, cancan, etc. Tot acest spectacol a fost pregatit si organizat de asociatia de carnaval NORIS ARADORIS. Asociatia a luat fiinta in august 2001, din initiativa a 16 educatoare din Arad si cu sprijinul senatorilor asociatiei, Alf si Gerda Kurt, membri ai asociatiei de carnaval Noris Banatoris din Germania. NORIS ARADORIS este prima asociatie de carnaval din Arad si din Romania si este membra a Carnavalului european. Asociatia isi propune desfasurarea de activitati distractive, sportive si de petrecere a timpului liber in randul copiilor. Carnavalul si spectacolul din 1 iunie au fost doar o parte a unei actiuni mai ample, care a inceput in 24 mai si se va incheia in 15 iunie. In aceasta perioada are loc o serie de manifestari sub egida "Carnavalul Primaverii". 

C.L. - Adevarul

  • Reprezentantii Primariilor din Arad, Timisoara si Satu Mare au discutat intarirea capacitatii manageriale

Canadienii ne acorda asistenta...Joi si vineri, la Arad a avut loc primul simpozion in cadrul Proiectului "Intarirea capacitatii manageriale a administratiei publice locale din Romania". La acest simpozion au participat reprezentantii Primariilor din Arad, Satu Mare si Timisoara, dar si din Caransebes, Carei si Zalau. La simpozion au luat cuvantul primarul Aradului, Dorel Popa, primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuandu, si viceprimarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes. Din partea municipiilor, la simpozion au mai participat cei doi viceprimari, directori din Primarie, dar si consilieri locali. De asemenea, partea canadiana a fost reprezentata de Denis Provost, reprezentantul Ambasadei Canadei la Bucuresti si Aurele Theriault, presedintele PGF/GTA International Canada, precum si de alti cinci consultanti ai companiei. Prin acest proiect, se furnizeaza asistenta tehnica si consultanta de specialitate Primariilor din Timisoara, Arad si Satu Mare in conceperea, formularea, punerea in aplicare si monitorizarea strategiilor de dezvoltare si a planului de afaceri pentru municipii. Munca este facuta printr-un proces de consultare participativa impreuna cu reprezentantii societatii civile din sectoarele civile si neguvernamentale. Toate acestea au drept scop final crearea unui serviciu public local profesional, transparent si orientat spre clienti capabili sa formuleze si sa puna in aplicare strategii municipale de dezvoltare socio-economica si de finantare, institutionalizarea proceselor de dezvoltare participativa, elaborarea unui plan socio-economic si a unuia de afaceri pentru fiecare din cele trei orase.

Marius Grada - Agenda zilei

  • La Socodor s-a inaugurat Statiunea de Cecetari Ecologice a UVVG Arad

S-a taiat panglica inaugurala la Statiunea de Cercetari EcologiceVineri, in comuna Socodor, a fost inaugurata Statiunea de Cercetari Ecologice, proprietate a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad. Aceasta statiune a functionat din anul 1957 pana in anul 2000, sub tutela Institutului de Cercetari Agricole Fundulea Bucuresti. Din 2000, statiunea a intrat in patrimoniul universitatii aradene, fiind in prezent singura unitate de cercetare din tara care se ocupa de ameliorarea solurilor halomorfe (saraturate). Unitatea de cercetare mai sus amintita a fost dotata cu aparatura moderna, la standarde europene si are ca principaie functii de activitate efectuarea unor cercetari ecologice asupra vegetatiei prin proiecte europene (Programui Pin-Matra), cercetarea si ameliorarea solurilor halomorfe precum si pregatirea didactica a studentilor in munca de teren. Statiunea de cercetare de la Socodor va fi folosita in principal de catre studentii Facultatii de Biologie, Colegiului de Silvicultura si Cinegetica, Colegiului de Farmacie si Clinica Veterinara. La inaugurare au fost prezenti decani ai facultatilor din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, in frunte cu prodecanul acestei institutii de invatamant prof. dr. Ioan Cuzman, profesori universitari si alti invitati. Cladirea care va gazdui activitatea de cercetare a fost sfintita de preotul Botoc din Socodor, dupa care au fost tinute scurte alocutiuni de catre primarul comunei d-l Ion Jura, prof. univ. dr. Ioan Rus - secretar stiintific USAMVB Timisoara, aducandu-se cuvinte de lauda la adresa conducerii universitatii aradene care, trebuie sa recunoastem si-a imbunatatit constant imaginea in cei 12 ani de existenta. Dupa ce a fost taiata panglica si s-au vizitat laboratoarele statiunii, ansamblul caminului cultural din Socodor a prezentat un program artisti deosebit, incantand auditoriul cu melodii si dansuri populare din zona. Pentru ca totul sa fie complet organizatorii au acordat participantilor la eveniment un pahar de sampanie, inchinat in cinstea noii achizitii a universitatii. " De laudat este faptul ca cineva se mai gandeste si la capitolul cercetare, domeniu uitat de cativa ani incoace, si ca se vrea formarea de profesionisti acum, cand Uniunea Europeana pune baza pe ecologie si cercetare stiintifica solida in acest domeniu.

R.M - Adevarul

  • Noi posibilitati de plata a facturii telefonice ROMTELECOM

Noi modalitati de plata a serviciilor telefonicePe langa plata obisnuita - in numerar la Oficiile Comerciale ale D.Tc. Arad - factura telefonica mai poate fi platita si prin alte mijloace (atat pentru abonatii de domiciliu cat si pentru cei persoane juridice) si anume:
- in numerar la Banc Post Arad
- prin ordin de plata din contul curent al dvs. in contul nostru deschis la Banc Post Arad, D.Tc. Arad avand conventii de plata direct din conturi curente personale deschise la Banc Post Arad, CEC Arad, Banca Transilvania Arad si Banca Agricola Arad 
- prin transfer bancar de la oricare ATM al Banc Post (din Arad si din toata tara) daca aveti card ULTRA emis de banc Post si ati solicitat serviciul Cont Total de la Banc Post
- prin plata directa de pe card la POS-urile instalate la toate Oficiile Comerciale ale D.Tc. Arad din mun. Arad; de asemenea aici se accepta carduri si pentru alte servicii sau produse (cartele, telefoane, etc).
In perioada 05.04-25.06.2002 detinatorii de carduri Maestro si Mastercard care efectueaza cel putin o tranzactie cu cardul la orice POS din Romania (deci inclusiv la Oficiile Comerciale ale D.Tc. Arad) participa la tragerea la sorti cu urmatoarele premii:
- 2 excursii in Sardinia (fiecare pentru 2 persoane) si 200 de Euro in contul castigatorului
- 2 camere video
- 10 video recordere
- 100 aparate radio digitale
- 1 000 portcard-uri

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM D.Tc. Arad
  • Marturisirea unui toxicoman care vrea sa iasa din prapastia alba

Multi tineri au cazut in patima drogurilor...Zilele trecute, am hotarat sa ne intalnim cu Bogdan. Tanarul, in varsta de 22 de ani, a ajuns vrand-nevrand pe marginea prapastiei. A prapastiei albe. A drogurilor. Are ochii injectati, privirea tulbure si mintea ii fuge de la o idee la alta, nereusind sa-si finalizeze nici un subiect inceput pe o anumita tema. Doar acela despre el. Pentru ca, Bogdan a ajuns un subiect, o abordare pe care, din pacate, in cautare de senzational l-ar aborda-o oricine. Ne-a privit nedumerit, dar sincer, drept in ochi mai bine de doua ore, in timp ce-si depana povestea trista
"Dupa o doza simteam nevoia acuta sa fumez si ajunsesem la doua pachete de tigari pe zi"
Este nevoie de eforturi disperate de viata
- Cand ai inceput?
- Am inceput, prin clasa a VIII-a, cu o tigara, fumata, pe ascuns, cu prietenii, in parc.
- Ce senzatie ai avut dupa prima priza?
- Senzatia pe care am avut-o nu a fost deloc cea asteptata: am cazut doar intr-o amorteala placuta, dar apoi mi-a fost rau si am vomitat.
- De ce ai continuat?
- Am continuat sa-mi presar, din ce in ce mai des, praful de heroina in tutunul tigarii, mai ales ca, in timp, organismul s-a obisnuit cu drogul si nu-mi mai era rau. Dupa o doza simteam nevoia acuta sa fumez si ajunsesem la doua pachete de tigari pe zi.
- Nu a incercat nimeni sa te opreasca?
- Realizam ca in timp puteam fi descoperit usor de parinti dupa ce fumam o tigara cu drog. Pupilele mi se micsorau, albul ochilor devenea rosu, fata mi se congestiona si nu mai aveam vlaga.
- Nu te-au vazut parintii?
- Parintii erau plecati toata ziua la slujba, iar eu, ca sa evit o intalnire cu ei, veneam acasa, noaptea tarziu, dupa ce ei adormeau.
- Ce droguri ai mai consumat?
- In urma cu aproximativ trei ani m-am injectat pentru prima oara. De cand am inceput sa ma droghez, am folosit numai heroina si norocul meu a fost ca niciodata nu mi-am facut o supradoza. La inceput nu-mi nimeream vasele de sange si nu de putine ori ajungeam cu bratele invinetite din cauza ca mi se spargeau venele.
- De unde aveai bani pentru droguri?
- Pentru ca nu lucram nicaieri, iar la liceu ma duceam doar cand si cand, nu aveam destui bani. Am inceput sa le fur parintilor bani din buzunare, le-am vandut hainele si am amanetat bijuteriile mamei. In momentele acelea nu ma gandeam decat ca trebuie sa-mi cumpar parful maro.
- Nu te simteai din ce in ce mai rau?
- Ajunsesem ca un robot: ma trezeam, faceam rost de bani, imi cumparam drogul si apoi ma injectam. Cateodata, in momentele de luciditate, imi dadeam seama ca, daca continui asa, drogul ma va ucide si am incercat sa-mi micsorez singur doza zilnica. Am reusit, in timp, sa o reduc cam de patru ori, dar tot nu era suficient.
- Parintii tai au aflat?
- Intr-o zi, cam acum doi ani, am venit acasa mai devreme decat de obicei, m-am asezat pe fotoliu si le-am spus parintilor mei: sunt toxicoman. Stupefactia si durerea de pe chipul lor mi-au dat puterea sa le cer ajutorul. Chiar a doua zi, mama m-a internat, pentru doua saptamani, la Spitalul judetean din Timisoara si am reusit ca timp de trei luni sa nu mai consum droguri.
- Te-ai simtit salvat?
- Da. Insa prima oara cand am iesit din casa, mi-am intalnit prietenii si iar m-am apucat. Pana acum am incercat sa ma las de drog de 8-9 ori, dar nu am reusit. Mi-am implorat parintii sa nu ma mai lase sa ies singur din casa, sa ma tina numai alaturi de ei si asa au facut. Dimineata, cand plecau la serviciu, ma incuiau in casa si nu-mi lasau chei. Am reusit sa rup orice fel de relatie cu prietenii si, atat timp cat nu-i vad si nu le raspund la telefon, drogul nu ma mai tenteaza atat de tare.
Comisiile de consiliere antidrog ii ajuta pe tinerii care doresc sa scape de dependenta- Ai primit medicamentatie speciala?
- Ma ajuta foarte tare medicamentele pe care le iau, dar si mai mult sedintele de consiliere la care merg saptamanal, insotit de parinti. Pentru ca acum fizic ma simt foarte bine, dar psihicul este cel care te impinge spre drog. Pentru asta fac eforturi disperate de vointa. Si o sa vedeti ca de data asta o sa reusesc!
Toxicomanii au modificari de comportament
Schimbarile in profilul consumatorilor de droguri pot influenta si ele indicatorii consumului de droguri. Intr-o perioada de mai multi ani o cohorta de consumatori de droguri care imbatraneste poate avea mai putine probleme acute (supradoze) si mai multe probleme cronice (SIDA). Modificarile in comportamentul legat de utilizarea drogurilor (trecerea de la fumat la injectare) vor avea si efecte proprii. Rar exista cazuri in care persoanele care solicita tratament sunt ulterior arestate sau decedeaza. Apare astfel un decalaj temporar intre incidenta reala, cand incepe consumul de droguri sau cand devin pentru prima data dependenti de ele si momentul in care sunt luati in evidenta unei institutii. Potrivit statisticilor in evidentele de specialitate exista peste 10 000 de persoane care se drogheaza. Numarul poate fi insa cu mult mai mare, intrucat exista multi elevi si studenti care se afla abia in stadiul experimentarii. 90% dintre cei care folosesc droguri injectabile au intre 15 si 30 de ani. Un sondaj efectuat pe un lot de 1000 studenti a relevat faptul ca 40% dintre acestia consuma droguri si au sustinut ca vor consuma in continuare.
Surse de procurare a drogurilor
In privinta surselor declarate pentru procurarea de droguri, 74,2% din elevi le-au luat de la prieteni, 11% din apropierea liceului, 7,52% din baruri si discoteci si 7,13% din terase. Consumul de droguri la elevi are urmatoarele proportii: canabis (86,36%), heroina (80,41%), cocaina (59,09%), ecstasy (42,65%). 47% din elevi stiu ca drogurile dau dependenta, 44% stiu ca utilizarea drogurilor le afecteaza gandirea si relatiile sociale, 8% considera ca sunt periculoase numai drogurile tari, iar 1% considera ca dependenta este data numai de folosirea unor medicamente. Alcoolul este un alt drog cu care elevii sunt familiarizati. Mai grav este faptul ca 33,53% din elevi au debutat in consumul de alcool la varsta de 13-15 ani, 31% din tinerii de liceu au atins stadiul de betie de mai multe ori, iar 21,3% s-au imbatat o data. Multi dintre consumatorii de droguri provin din familii in care nu exista o buna comunicare si supraveghere a copiilor de  parinti, iar din aceasta cauza sunt necesare programe de prevenire si de tratament in care sa fie incluse si familiile.

Paula Bulzan - Occident


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]