Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 3 mai 2002

  • Incepand de ieri, toaca anunta, peste dealuri, Moartea si Invierea

Incepand din Joia Mare, clopotele sunt inlocuite de toacaIncepand de ieri, in toate lacasurile de cult ortodoxe s-a scos toaca. Montata in curtile bisericilor, ea este batuta pana in noaptea Invierii. Semn ca, exact ca in vremurile de acum mai bine de 2000 de ani, incepe drumul Mantuitorului spre dealul Golgotei, unde a fost rastignit pe cruce pentru pacatele noastre si a inviat a treia zi, cu moartea pe moarte calcand. Traditia spune ca toaca trebuie sa se scoata in dimineata zilei de Joia Mare, si, in primnl rand, anunta ca Mantuitorul s-a asezat la masa Cinei celei de Taina. Toaca trebuie, neaparat, sa fie confectionata din lemn cu rezonanta ridicata si se bate cu ciocane speciale. In satele din nordul judetutui se mai pastreaza obiceiul scoaterii treascului. Treascul este un fel de mini-tun, care este confectionat dintr-o teava, obturata la un capat. La una din deschizaturile tevii se introduce o cantitate importanta de bitum, care se aprinde, iar dupa ardere, produce zgomote asemanatoare cu cele ale tunetelor. Treascul era menit sa anunte peste dealuri Moartea si Invierea Domnului Iisus Hristos.

  • Obiceiuri de Pasti pe valea Crisului Alb

Obicei stravechi de incondeiere a oualorIn Joia Mare, crestinii ortodocsi vopsesc ouale. Oamenii spun ca vopseaua prinde mai bine iar ouale inrosite in aceasta zi nu se strica niciodata. Pe valea Crisului Alb, la Almas, toata suflarea comunei se aduna in curtea bisericii. Femeile si fetele din Almas se gatesc in straie de sarbatoare, si vin in curtea bisericii unde vopsesc si incondeeaza ("impistritesc") oua. Ouale trebuie sa fie cu coaja alba pentru a evidentia mai bine desenul. In Almas, modelul desenului fiind representat cu puncte si crengute de brad, linie intrerupta sau frunza de stejar. Aceste modele sunt mentinute din mosi stramosi si sunt executate cuOua incondeiate din zona Chisindia "tisita" - o unealta special construita in acest sens, si cu ceara de albine. Barbatii aduc butuci, fac un foc imens, pe care il intretin toata noaptea si bat toaca. Pe langa acest foc se aduna batranii satului, impreuna cu tinerii, batranii povestind celor tineri cele petrecute in viata. Aici s-a incetatenit ca in jurul lor, femeile batrane vin si le invata pe fetele tinere procedeele de incondeere a oualor de Paste, ouale care imbracate in acest decor specific romanesc, cu atatea modele copiate de pe stergare specifice locului. 
La mai putin de 20 de kilometrii, in Chisindia, in Joia Mare, cele mai instarite familii, doneaza credinciosilor oua incondeiate, in cadrul unor ceremonii care au loc la biserica. Modelul specific locului de incondeere il reprezinta florile si se scrie "Hristos a Inviat". Joia Mare este ultima zi din post in care se mai pot trage clopotele si se pomenesc mortii. 
In ziua cand a fost rastignit si a patimit Iisus, cei mai multi credinciosi tin "post negru" pentru ca Dumnezeu sa-i fereasca de boli si necazuri. Credinta spune ca pe cel care posteste in Vinerea Mare nu-l va durea niciodata capul si va afla cu trei zile inainte, cand va muri.

  • In perioada Sarbatorilor de Paste pompierii avertizeaza asupra pericolului producerii unor incendii

Pompierii sunt pregatiti sa intervina in cazul izbucnirii unor incendiiPompierii avertizeaza credinciosii care merg la biserica in urmatoarele zile, asupra pericolului producerii unor incendii. Preotii cat si primariile trebuie sa fie pregatite in orice moment pentru a intervenii in cazul producerii unor incendii din cauza lumanarilor aprinse. Deasemenea, lacasele de cult trebuie sa fie dotate corespunzator cu toate cele necesare pentru stigerea incendiilor, iar instalatiile electrice trebuie verificate inaintea slujbelor de catre persoane autorizate in acest sens.

  • Primarul de la Covasant vrea parc dendrologic sau piramida

Primarul din Covasant - Dorin Ciceu vrea parc dendrologic...Dorin Ciceu s-a nascut in judetul Cluj, acolo unde a prins dragoste de natura. S-a mutat la Arad acum mai bine de 20 de ani. A candidat la alegeri pentru postul de primar. Una dintre promisiunile facute atunci a fost si aceea ca va construi un loc de agrement pentru tineri, pentru ca la Covasant nu exista nici un loc unde cei tineri sa-si petreaca util timpul liber. Dorin Ciceu le-a propus consatenilor sai sa construiasca un parc dendrologic si la catva timp dupa ce a fost ales a cerut un aviz de principiu Consiliului Local pentru demararea lucrarilor. Consilierii au fost sceptici dar au acordat votul de incredere primarului. Nimeni nu credea ca Ciceu avea sa inceapa una dintre cele mai mari lucrari de acest gen din judet. Se stia de Parcul Dendrologic de la Macea si de cel de la Savarsin, care in opinia multora nu puteau fi copiate. La scurt timp dupa ce a primit avizul, primarul a inceput munca cu planul de constructie. La doua luni acesta a fost finalizat si urma sa inceapa lucrarile. Numai ca atunci au intervenit consilierii, care s-au razgandit si au afirmat despre primar ca el cheltuieste banii de la buget pe chestiuni de care nu au nevoie. Dorin Ciceu le-a explicat degeaba colegilor lui ca el doreste sa faca un parc dendrologic la fel ca la Cluj, si astfel sa atraga investitori. 
Numai ca primarul vrea sa-si vada visul cu ochii si ar face orice pentru construirea parcului. Cu un an in urma, raul ce trece prin mijlocul comunei a fost curatat; atunci el le-a cerut muncitorilor sa inceapa sapaturile la lacul de acumulare care se vrea a fi in mijlocul parcului dendrologic. Numai ca, in lipsa de fonduri lucrarile au ramas nefinalizate iar acum in locul parcului troneaza o groapa mare. Daca nu va primi aprobare pentru inceperea lucrarilor, Dorin Ciceu vrea sa protesteze intr-un mod inedit. "Daca nu mi se aproba din partea Consiliului Local sa fac acest parc dendrologic pe care il doresc atat de mult si la care m-am gandit atat de mult am sa-i surprind pe consilieri. In locul lacului am sa-mi fac un mormant ca si al faraonilor din Egipt. Fac acest lucru in semn de protest pentru ca nu mi se da voie sa fac un parc dendrologic la Covasant". Ciceu are de gand sa ceara sprijin autoritatilor de la judet, de la care in afara de suport moral spera si ceva bani pentru demararea lucrarilor.

Elena Monea - Occident

  • "Nici nu se pune problema cedarii locului din Divizia A" - afirma Marin Lupas, presedintele clubului UTA
Interviu cu presedintele clubului UTA - Marin LupasIn ultima vreme, in ziarele centrale au aparut o serie de zvonuri legate de o posibila vanzare a locului in prima divizie de catre F. C. UTA. Pentru ca multi suporteri ai "Batranei Doamne” au ramas consternati de cele scrise de ziarele bucurestene, fiind decisi sa organizeze o intalnire cu conducerea clubului, in care sa-si verse naduful, l-am abordat pe presedintele Marin Lupas, pentru clarificarea lucrurilor. Asa dupa cum veti constata din cele ce urmeaza, alarma s-a dovedit a fi falsa, nici in cele mai negre ganduri ale oficialului UTA-ei neputand intra in discutie o asemenea alternativa.
- Dle presedinte, lumea fotbalistica aradeana e in deruta, dupa cele aparute in presa centrala. Este adevarat, vreti sa vindeti locul din Divizia A?
- Nici vorba. Ma bucur ca m-ati cautat, deoarece lucrurile trebuie lamurite. In primul rand, regret interpretarea data de ziarul "Pro Sport”, care mi-a rastalmacit cuvintele. Imi pare rau ca acum, cand avem nevoie de liniste, intr-un moment dificil din viata echipei, apare un asemenea val negativ, care se rasfrange asupra intregului club. Vreau sa afirm ca in perioada care va urma, indiferent de situatie, nu se pune problema cedarii locului din Divizia A, in fericita situatie in care UTA va termina acest campionat pe primul loc. Chiar daca acum suntem intr-o situatie dificila, Gandolfi a intrerupt finantarea, iar Aradul nu ne ajuta cu mai nimic, vom finaliza - si sper cu satisfactie - acest retur de campionat, dupa care vom avea timpul necesar sa gasim, impreuna cu factorii locali de decizie, solutiile viabile pentru a continua in Divizia A. Deci, sa fie limpede, fara interpretari, nici nu se pune problema cedari locului intai, sub nici o forma.
- E clar, Gandolfi nu mai da bani la UTA, dar situatia lui, in noua societate ce se preconizeaza, e lamurita?
- Pana la mijlocul lunii mai, Angelo Gandolfi va sosi la Arad, pentru a lamuri po-zitia dansului. Apoi, impreuna cu oficialitatile locale, care isi arata disponibilitatea de a face ceva pentru UTA, vrem sa formam acea societate pe actiuni, care sa faca bani pentru club.
- Si pana atunci...
- Problema cea mai dureroasa pentru noi este ca, pe de o parte, Gandolfi nu mai asigura finantarea, iar pe de alta parte, orasul e insensibil la problemele clubului, asa ca suntem nevoiti sa apelam la imprumuturi pentru a asigura linistea echipei pentru ultimele etape din campionat.
- Parca s-a golit deja "sacul cu bani” de la club. Ce faceti?
- Asa este. Ziua aceasta nedorita a sosit. Chiar astazi (n. a. : joi) am fost pusi in situatia de a imprumuta bani pentru a putea achita salariile jucatorilor si angajatilor clubului.
- Si veti rezista asa, din imprumuturi, pana la final?
- E greu sa vad dau un raspuns. Mai sper inca intr-un ajutor local. Cred ca autoritatile locale si unele firme aradene ne pot sprjini material, sa ducem la bun sfarsit munca inceputa.Vom face tot ce este omeneste posibil pentru a incheia cu brio acest retur de campionat.
- Sa mai revenim putin la fostul finantator, Gandolfi. Ce inseamna, juridic, retragerea lui de la echipa?
- Intre Gandolfi si club exista o asociere cu anumite clauze. Trebuie sa tinem cont ca in ultimii cinci ani el a tinut UTA si a dus-o pana in situatia apropiata promovarii. Este o problema de respect pentru ceea ce a facut si impreuna trebuie sa gasim solutiile viitoare. Poate il convingem sa ramana.
- Dar, la fel de bine, s-ar putea crea noua societate si fara Gandolfi...
- S-ar putea, dar nu ar fi just - si nu voi accepta niciodata acest lucru - pentru ca nu putem sterge cu buretele ce a facut pentru UTA in ultimii ani. Dupa cum il cunosc, drept un tip echilibrat si maleabil, vom gasi impreuna o solutie pentru a merge inainte, fara a afecta bunul mers al clubului.
- D-le Lupas, ce se mai aude cu retrocedarea bunurilor urmasilor baronului Neumann? Ne "arde” problema stadionului?
- Din discutiile cu avocatul Kocsis si primarul Popa, am ajuns la concluzia ca e o solutie. Oricum, e o situatie care se poate clarifica mult mai repede, fara implicarea Guvernului.
- Cui ar fi bine sa fie donat stadionul de catre mostenitorii lui Neumann?
- Direct clubului.
- De ce?
- Pentru ca in situatia formarii noii societati pe actiuni, ar veni ca o valoare in capitalul social.
- Prin oras circula zvonul ca tergiversarea formarii noii societati e din cauza haosului de prin actele clubului. Asa e, d-le presedinte?
- Nu inteleg la ce anume va referiti. Sunt surprins de intrebare si de suspiciunile ce planeaza asupra clubului. Am preluat clubul cu unele datorii, am mai facut si noi altele. Nu tergiversam nimic, dar eu, Lupas, nu pot sa-mi asum responsabilitatea de a vorbi in locul lui Gandolfi. Va pot spune cu certitudine ca dl. Gandolfi trece printr-o perioada dificila in privinta starii sale de sanatate, fiind implicat intr-un intens program medical recuperatoriu.
- De ce faceti toate aceste eforturi?
- E o adevarata nebunie ce facem noi. Nu stim ce se va intampla in vara. Voi avea o discutie sincera cu dl. primar si vreau sa cred ca Aradul vrea sa demonstreze tuturor ca poate tine o echipa in Divizia A. Poate se vor gasi si alti investitori, cine stie...
- D-le Lupas, vreti sau nu ca UTA sa promoveze in elita fotbalului romanesc?
- Mai mult ca niciodata. Munca pe care am depus-o aici, cu aceasta generatie tanara, imi da dreptul de a visa la Divizia A. Stiu, se vor gasi destui sa spuna ca sunt nebun. Dar, daca aceasta nebunie ar putea fi transmisa si orasului, cu certitudine am avea o frumoasa echipa in Divizia A.
- Are sau nu Aradul forta financiara de a tine o echipa in Divizia A, fara sa aiba soarta UMT-ului?
- Daca unii oameni importanti din condu-cerea orasului isi vor uni eforturile, sunt convins ca pot fi gasite resursele necesare de a tine o echipa in Divizia A. E nevoie de o doza de nebunie, de o implicare si de o dragoste pentru culorile "alb-rosu” ale UTA-ei. Cum in alte orase (vezi Bacau, Piatra-Neamt, Brasov) se poate, de ce la noi nu s-ar putea? Oricum, va asigur ca nu voi "dezarma” usor. Vreau sa ajung clipa cand stadionul UTA se va imbraca in haine de sarbatoare in toamna, prin august, la (re)debutul in Divizia A.
- Va multumim!

Daniel Scridon, Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]