Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 2 aprilie 2002

  • SIF Banat Crisana a declarat razboi BNR

Pesedintele Cuzman acuza BNR de imixtiune...In urma Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, desfasurata in week-end, reprezentantii SIF Banat-Crisana au facut publice hotararile luate. Cu acea ocazie, s-a dat citire Raportului de Gestiune a Consiliului de Administratie, Raportului Comisiei de Cenzori si Raportul Cenzorului Extern Independent, dupa care s-a aprobat Bilantul Contabil, Bugetul de venituri si cheltuieli, precum si programul de activitate pentru anul 2002. Potrivit presedintelui Sif Banat- Crisana, Ioan Cuzman, "realizarile societatii au fost umbrite de cateva probleme cu care ne confruntam".
Incepe atacul 
Principala nemultumire a SIF-ului este, cum era de asteptat, Ordinul nr.36, emis de viceguvernatorul BNR, potrivit caruia, incepand cu data de 27, martie, nivelul participatiunilor Societatilor de Investitii Financiare la capitolul social al bancilor trebuie redus pana la cinci procente."De la aceasta data, exemplul drepturilor de vot al societatilor de investitii financiare pentru actiunile detinute la capitalul social al bancilor peste limita de 5% este suspendat"; se arata in ordin. Daca, pana mai ieri, reprezentantii SIF sperau ca parerea lor in aceasta problema va fi acceptata ca cea adevarata, situatia sta, de ieri, cu totul altfel. Discutiile pe tema legislatiei aplicabile in domeniu au luat sfarsit. 
Incalcare a dreptului de proprietate 
SIF Banat-Crisana s-a decis sa inainteze consiliului de administratie a BNR o contestatie impotriva ordinul nr. 36/2002 emis de BNR. Potrivit lui Ioan Cuzman, "ordinul emis de BNR incalca nu mai putin de opt legi. Mai mult, emis in 26 martie, ordinul impunea reducerea procentajului pe care SIF-urile il detineau la banci inca de a doua zi, desi tot el fixa un termen de contestatie de 15 zlle de la comunicare". Potrivit contestatiei inaintate de SIF Banat-Crisana, ordinul BNR este lipsit de temei legal, este dat cu aplicarea gresita a O.G. nr. 24/1993, a art. 26 din legea nr. 101/1998 si depaseste atributiile BNR. Lista de greseli a BNR nu se opreste aici. SIF subliniaza, in continuare, ca ordinul este dat cu aplicarea gresita a art.73 din Legea nr. 58/1998, a art.71 din aceeasi lege. Ba mai mult, el reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate. Mai amintim ca aplicarea ordinului ar duce la pierderi irecuperabile si nejustificate (dupa cum se arata in contestatie). 
Patru banci ar putea ramane fara SIF 
Detaliind, potrivit ordinului, SIF Banat-Crisana ar fi trebuit sa renunte la procentele obtinute de-a lungul anilor la urmatoarele banci: West Bank, Bank Post, BRD si BCR si nu oricum. Chiar daca s-ar dori vanzarea unui procent din cele sase detinute de SIF la banci, cumparatorul ar fi greu de gasit, caci este vorba de doar un procent si acesta la un pret piperat. In ordin, reprezentantii SIF fac trimitere la lege ("nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica... cu dreapta si prealabila despagubire), subliniind ca ordinul prevede deposedarea SIF Banat-Crisana de bunuri aflate in proprietatea sa, fara a preciza valoarea acestora, fara a stabili vreo despagubire si dispune vanzarea, fara a stabili vreun pret promotional pentru valoarea actiunilor. 
Sa fie Dracula Park adevarata problema? 
Se pare ca un astfel de atac la adresa societatilor de investitii financiare din Romania a venit in urma refuzurilor acestora de a investi in Dracula Park. Desi Ioan Cuzman a preferat sa se abtina de la un comentariu pe aceasta tema, ne-a declarat ca "privitor la razboiul cu BNR, decizia noastra este aceea de a uza de toate mijloacele legale de care dispunem pentru a apara interesele societatii" . BNR va trebui sa se inarmeze rapid, caci SIF-urile vor iesi cu siguranta la lupta. Primul pas a fost facut - adunarea generala a actionarilor celor cinci societati a avut loc in aceeasi zi! Daca mai amintim ca actionarii au fost hotarati, cel putin la Arad, sa declanseze proteste de strada (abandonate pe moment), este clar ca SIF-urile nu glumesc. Poate ca una dintre solutiile SIF Banat-Crisana sta in membrii consiliului de administratie al societatii. De alaltaieri, un nou membru este Alexandru Lapusan, parlamentar si fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii. "SIF cauta sa imbunatateasca regimul legislativ si e important sa-l avem in consiliu", sustine Ioan Cuzman. Dar, de aici pana la a schimba un ordin, e drum lung. 

Adriana Barbu - Observator

  • Incepand de astazi Arterm va reduce furnizarea agentului termic

In timpul zilei Arterm intrerupe furnizarea agentului termic...Societatea Arterm va reduce furnizarea agentului termic catre populatie. Incepand de astazi nu vom avea caldura in apartamente intre orele 9 si 17. Conducerea societatii Arterm a luat aceasta decizie, datorita temperaturilor ridicate inregistrate in ultimele zile. Deasemenea Arterm va sista furnizarea caldurii dupa ce timp de trei nopti, temperatura medie exterioara va fi de peste zece grade Celsius. Apa calda va fi furnizata in Arad ca si pana acum, Non Stop.

  • Piata imobiliara aradeana a devenit mai activa

Piata imobiliara din Arad incepe sa se dezvolte - Virtual Arad News (c)2002Interes in crestere - pentru locuinte 
Piata imobiliara aradeana - spun agentii imobiliari - revine, dupa o perioada de regres de aproape cinci ani, la timpurile oarecum mai bune. Incepand de anul trecut, numarul contractelor de vanzare-cumparare incheiate a crescut simtitor. Daca la sfarsitul anului trecut ofertele de vanzare erau in numar mare, fata de cererile de cumparare, in noul an, balanta s-a echilibrat. Pare oarecum surprinzator, ca in timp ce puterea de cumparare a populatiei este scazuta, se cumpara locuinte a caror valoare depaseste 300 de milioane de lei. Si agentii imobiliari sunt impresionati de numeroasele cereri de cumparare ce ajung la ei. Trebuie precizat insa ca nu toate contractele de vanzare-cumparare se intocmesc prin agentiile imobiliare, ele fiind incheiate si de notarii publici. De regula, agentiile imobiliare incheie cantracte doar imobilelor intermediate de ele, si. pentru care se percep comisioane. "Sa stiti ca persoanele care ne cauta au sunt neaparat patroni, majoritatea provin din, hai sa zicem, patura medie a populatiei - spune Elena Baietan, agent imobiliar. Multi ne spun ca banii provin din economiile lor, facute cu sacrificii, pentru ca acum sa poata cumpara un apartament copiilor, sau sa schimbe apartamentul de doua camere cu unul de trei camere. Pana acum, multi aradeni doreau sa vanda apartamentele cu mai multe camere, din cauza cheltuielilor, dar au renuntat la aceasta idee. De regula, sunt cautate apartamente cu doua camere, dar sa nu depaseasca 15.000 de euro."
Tranzactiile se fac in lei
Preturile raman insa constante, dar este interesant ca tranzactiile se fac, mare parte in lei, renuntandu-se la valuta. Un motiv pentru care s-a renuntat, la acest inceput de an, la tranzactiile in valuta a fost confuzia creata de trecerea la moneda unica europeana euro. Este stiut ca preturile de vanzare a imobilelor in Arad erau fixate in marci germane, iar la scoaterea acesteia din circulatie s-a trecut la tranzactiile in euro. Dar, confuzia care a dominat vanzatorii a facut ca preturile imobilelor sa creasca ametitor, si asta deoarece s-a calculat in mod gresit paritatea marca germana euro. Aceasta confuzie a luat sfarsit repede, vanzatorii dandu-si seama de eroarea comisa. Dar, pentru a preintampina eventuale neplaceri, multe tranzactii se realizeaza in lei. Desigur, preturile sunt stabilite in functie de zona, vechimea imobilului, gradul de uzura a locuintei, dar si alte criterii. 
Angajari, dar cu comision 
Lumea ar putea crede ca piata imobiliara "misca", tinand cont de solicitarile firmelor imobiliare care angajeaza personal. Dar angajarile sunt facute doar pentru a acoperi o mai mare arie si a reusi cat mai repede gasirea unor potentiali cumparatori. O parte din agentii imobiliari angajati sunt platiti doar cu un anumit procent din comisionul perceput la incheierea tranzactiei, lucru care nemultumeste pretendentii la un loc de munca. Agentii imobiliari nu vad in viitorul apropiat o speranta ca piata imobiliara va deveni mai activa. Bucuria lor este ca totusi aradenii au devenit mai interesati de ofertele imobiliare existente pe piata. Restul depinde doar de puterea de cumparare a celor care doresc sa-si cumpere o locuinta.

Florin Tomuta - Occident

  • Problema vaccinului antirabic se cere urgent rezolvata

Doctorul Dinu Heretiu este ingrijorat de absenta vacinului antirabicDe peste o saptamana, Sectia Contagioase a Spitalului Municipal Arad a ramas fara vaccin antirabic. Aceasta in conditiile in care vaccinul este absolut necesar, intrucat este singurul  tratament care se administreaza persoanelor muscate de caini, pisici sau animale salbatice. Pacientii sunt condamnati la moarte daca au fost muscati de un animal turbat si nu primesc la timp doza necesara de vaccin. La poarta sectiei de Boli Infectioase vin zilnic copii si pensionari muscati de caini sau pisici. Medicii nu au cum sa-i ajute iar asistentele au intocmit o lista de asteptare, in speranta ca spitalul va fi aprovizionat cu vaccin antirabic. Criza vaccinului s-a declansat in Arad din cauza discutiilor dintre Directiile de Sanatate Publica si Casa Asigurarilor de Sanatate, privind sursa de finantare a acestor injectii. Conducerea CASS a promis, inca de saptamana trecuta, ca va achita vaccinul, cel putin pana cand institutiile implicate se vor hotara cine vor trebui sa-l plateasca. Desi s-a facut si o comanda in acest sens pana acum in spitalele si farmaciile aradene nu a ajuns nici o singura fiola din acst vaccin.

  • Pentru preluarea CET de catre CLM, protocolul ar trebui semnat pana in 16 aprilie

Liderul sindicalistilor CET - Traian Deliman ameninta cu demonstatii de lunga durataSindicatul Energia din CET a depus saptamana trecuta, la Curtea de Apel Timisoara, o cerere de suspendare si anulare a HG 105 (hotarare privind transmiterea CET Arad din patrimoniul societatii Termoelectrica in administrarea CLM Arad). "Daca justitia e libera, speram in anularea hotararii", spune Traian Deliman, liderul sindicatului. In ceea ce priveste programul de actiuni sindicale, acesta va fi hotarat dupa ce se va incheia campania nationala a BNS de strangere de semnaturi pentru sustinerea actiunilor sindicale. "Semnaturile sunt colectate pe federatii. Apoi, in functie de specificul fiecarei societati, vor fi organizate greve sau demonstratii de lunga durata", adauga Deliman. Protocolul de predare-preluare trebuie incheiat intre Termoelectrica si CLM Arad pana la mijlocul lui aprilie, cel putin asa prevede un ordin semnat de ministrii Popescu (MIR) si Cozmanca (MAP). Daca protocolul va fi sau nu semnat, ramane de vazut. Reamintim ca Aradul (sau mai bine zis Comisia de negociere mandatata de CLM) a pus niste conditii pe care Termoelectrica, se pare, nu le va accepta. CLM a cerut, printre altele, asigurarea combustibilului pentru 2002 cu plata dupa 12 luni, continuarea investitiilor pentru grupul II. Ministrul Dan Ioan Popescu a declarat clar ca Termoelectrica nu va mai avea nici o responsabilitate dupa ce scapa de CET-uri si ca va furniza doar solutii tehnice. "Combustibilul trebuie achizitionat de fiecare centrala termica in parte, pe baza de contract. Noi putem sa ajutam primariile oferindu-le posiblitatea sa cumpere combustibilul la acelasi pret la care il ia Termoelectica", a declarat ministrul intr-un interviu publicat recent de Evenimentul Zilei. Despre finantarile externe despre care primarul Popa vorbea si in baza carora a solicitat trecerea CET in administrarea CLM, nu se mai stie nimic. Pana acum n-a aparut nici unul din cei trei investitori (unul facut public, ceilalti doi ramasi misteriosi).

Gerlinde Knap - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]