Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 1 august 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  • Centurymarc LLC va prelua CET- ul si va investi 200 milioane USD

CET-ul va fi preluat de Centurymarc LLCPrimarul Popa spune ca nu mai trebuie sa existe temeri referitoare la lipsa caldurii sau apei calde
Prin investitia grupului Centurymarc LLC din Statele Unite, primarul Dorel Popa promite aradenilor ca nu mai exista nici un fel de probleme legate de asigurarea caldurii si a apei calde pentru aradeni. "Am avut contact cu mai multe companii straine, de la mult mediatizatul Torco Energy, a carui varianta a fost si prezentata. Pe langa Torco, am mai discutat cu o companie din California, cu EDF din Franta, cu un grup polonez si, in fine, cu Centurymarc LLC" a spus primarul Dorel Popa. In contractul care va fi semnat astazi, se prevede ca in termen de 60 de zile de la semnarea contractului, Centurymarc va prelua exploatarea centralei existente, va demara activitati de constructie pentru Grupul II si va demara proiectarea pentru Grupul III, de 110 MW. De asemenea, in acelasi contract se prevede si ca americanii vor primi contractele de vanzare-cumparare a energiei electrice, a energiei termice, contractele existente pentru achizitionarea carbunelui, a gazului natural si a pacurii. Compania isi rezerva dreptul de a negocia noi contracte. De asemenea, in contract se prevede ca dupa fiecare contract individual de 30 de ani, fiecare centrala in parte va fi trecuta in proprietatea municipiului Arad gratuit, fara datorii. Centurymarc LLC are ca obligatii realizarea unei investitii de aproximativ 200 milioane USD, furnizarea finantarii in proportie de 100%, dar si pastrarea nivelurilor actuale de angajare a personalului. In schimb, Primaria are obligatia de a pune la dispozitia companiei tot ceea ce inseamna CET, gratuit, pe toata perioada desfasurarii contractului, dar si de a asigura obtinerea si mentinerea tuturor aprobarilor, avizelor si colaborarea, de la nivelul Guvernului la nivelul CLM. Contractul va fi incheiat pe 30 de ani, urmand ca Centurymarc LLC sa beneficieze 100% de dreptul de posesie asupra centralei si de 90% din profitul net, restul de 10% urmand sa revina CLM Arad. Pe langa contract, urmeaza sa se incheie o alta serie de acte aditionale la contract, in care se vor prevedea alte chestiuni de acest gen. Oricum, tarifele vor fi cele reglementate de ANRE, dar mai multe amanunte referitoare la acestea nu se cunosc inca. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Continental Astoria cu o infatisare noua si moderna

Hotelul Astoria a imbracat haina noua...Dupa aproape un an de lucrari de modernizare, hotelul Continental Astoria isi redeschide astazi portile pentru turisti. Pentru noua si moderna infatisare, societatea Continental (care, alaturi de hotelul aradean mai detine alte noua hoteluri in dfverse orase ale tarii) a investit circa 4,5 milioane de dolari, o parte din acestia provenind din credit bancar. Capacitatea de cazare a hotelului a crescut la 320 de locuri. "Hotelul are acum 160 de camere: 10 apartamente, 80 duble si 70 single. Majoritatea mobilei a fost importata din Italia. Am pastrat si o parte din vechea mobila, care a fost reconditionata. Toate incaperile hotelului au fost recompartimentate", a spus directorul Constantin Bija in conferinta de presa organizata ieri. In primele luni de la redeschidere, hotelul va practica preturi promotionale la cazarea turistilor (intre 49 si 120 de dolari, in functie de camera).
85% din vechiul personal al hotelul se reintoarce de astazi la munca. "Am angajat si 37 de persoane noi. Prin aparitia unor noi servicii, numarul de personal va creste cu 20%; vom ajunge, speram, la 150", adauga Bija. Pe langa serviciile traditionale de restaurant, bar, cofetarie, Continental Astoria are si sali de conferinte (cu o capacitate totala de 300 de locuri) si va dispune, in curand, de sali pentru aerobic, fitness, masaj, sauna, o pista de bowling. La parter va fi amenajata o galerie comerciala. 

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Saracii Aradului nu se inghesuie la munca

La Serviciul social multi vor bani dar fara munca...Tot mai multi dintre cei care ar trebui sapresteze munci in favoarea comunitatii prefera odihna
Sute de familii din Arad primesc bani pentru ajutorul minim garantat fara sa faca nimic. Desi erau obligati sa munceasca in folosul comunitatii, nevoiasii din Arad nici nu se gandesc la munca. Stiu ca daca stau acasa primesc bani oricum. Autoritatile nu mai stiu ce sa faca, desi de la buget se cheltuiesc in fiecare luna peste 100 de milioane de lei. In aceste conditii, banii aradenilor ajung in buzunarele unor familii care nu fac nimic pentru ei.
Absente peste absente
La noi se aplica un sistem de protectie sociala nemaiintalnit nicaieri in lume. Toti cei care nu au venituri trebuie sa munceasca in folosul comunitatii iar in schimbul catorva ore de lucru, Primaria este obligata sa le asigure un venit minim garantat. Decizia apartine Guvernului Romaniei. Numai ca de la aplicarea hotararii in toamna anului trecut, numarul celor care muncesc in folosul comunitatii a scazut drastic. Totul a pornit de la o portita a hotararii de guvern, care spune ca in cazul in care o persoana nu munceste isi pierde automat banii insa ceilalti membri ai familiei beneficiaza in continuare de sume de la Primarie. Asa se face ca numai 10% dintre "comunitari" mai vin astazi la lucru la Arad.
Se poate si fara munca
De aproape un an autoritatile nu au gasit nici o metoda prin care sa ii oblice pe cei nevoiasi sa munceasca. Astfel, luna de luna, de la bugetul local sunt alocate 72 de milioane de lei pentru plata efectiva a ajutorului minim garantat. La acesta suma se mai adauga si cheltuielile pentru plata societatilor. Desi banii sunt alocati cu regularitate, numarul celor care muncesc se reduce vertiginos. Viceprimarul Emanoil Voicu explica motivul pentru care beneficiarii ajutorului minim garantat nu vin la lucru. "Nu merg la lucru pentru ca trebuie sa munceasca in folosul comunitatii. Activitatile pe care le desfasoara de regula sunt de intretinere a domeniului public. Foarte multi dintre ei nu au muncit niciodata si se pare ca nu fac nimic. Este foarte adevarat ca celor care nu mai muncesc in folosul comunitatii si care nu isi presteaza orele obligatorii conform legii 417, acelora li se taie alocatia". Voicu recunoaste insa ca in ciuda faptului ca nu merg la lucru, familiile unora primesc in continuare bani.
"Familiile celor care nu vin la munca primesc bani in continuare. Asa este legea facuta. Cel care este apt de munca poate fi sanctionat, dar familia sa nu" a incheiat viceprimarul.
Cei distribuiti la Salubritate sunt nemultumiti
Toti cei care au intrat pe lista celor mai saraci aradeni au fost distribuiti spre societatile din subordinea Consiliului Local. Numai ca, pe langa banii cheltuiti cu plata efectiva a acestora, autoritatile cheltuiesc si acum zeci de milioane de lei in fiecare luna cu toate ca numarul celor care ar fi trebuit sa lucreze a scazut foarte mult. Cauza este simpla. Primaria este obligata sa asigure toate conditiile de lucru pentru cei care muncesc in folosul comunitatii. Banii sunt alocati in avans spre societatile care folosesc astfel de muncitori, iar acestea, la randul lor, trebuie sa faca pregatirile necesare. Numai ca la munca se prezinta foarte putini. La societatea de Salubritate, de exemplu, au fost distribuiti toamna trecuta peste 300 de muncitori comunitari. Directorul societatii Iosif Clodnitchi sustine ca toate muncile pe care le-au prestat acestia au fost doar de intretinere a domeniului public. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu a fost multumit de sarcinile primite.
Tot mai putini asistati social vor sa munceasca...Conditiile exista, elanul lasa de dorit
Persoana care beneficiaza de ajutorul minim garantat de stat primeste 600 de mii de lei pentru fiecare membru de familie. Pentru acesti bani, trebuie sa muncesca in folosul comunitatii 72 de ore. Numai ca o mare parte a timpului se duce pe instructaje si foarte putin pe munca efectiva.
"La inceput, cand s-a pus in discutie munca in folosul comunitatii, au fost repartizati la noi, la Salubritate, 350 de persoane, din care s-au prezentat circa 160. Luna acesta la munca in folosul comunitatii am avut circa 35- 40 de persoane pe zi. Nu stiu de ce nu vin. Numarul lor este in scadere continua", spune Iosif Clodnitchi.
Directorul societatii Salubritate Arad sustine ca a incercat sa le ofere muncitorilor toate conditiile. De fiecare data au aparut insa persoane nemultumite.
Iosif Clodnitchi arata ca "fiecare muncitor are echipament de lucru, de protectie si tot ce ii trebuie, numai sa munceasca. Fiecare poarta manusi, veste avertizoare". Numai ca, desi au  conditii mult mai bune decat la unele societati, muncitorii comunitari se feresc de lucru.
In cautare de ajutor
Cu toate ca au renuntat la munca in folosul comunitatii, multi cei care beneficiaza de ajutorul minim garantat asteapta totusi beneficii de la Primarie. Familiile acestora se plang ca sumele primite de la stat nu le ajung si de aceea vin aproape in fiecare zi la usile Executivului. Ei spera ca starnind mila mai pot obtine avantaje. Intrebati de ce nu merg la munca, gasesc scuze intemeiate; unii sunt bolnavi iar altii trebuie sa stea acasa cu copiii, pentru a le da o buna educatie.
Olimpia Riste beneficiaza de ajutor de la Primarie. Ea are 24 de ani si doi copii. Olimpia nu a lucrat niciodata, dar acum vrea sa primeasca bani mai multi, pentru ca spune ea – nu are ce sa le dea copiilor de mancare. Nu ii trimite in centrul de plasament, pentru ca ei sunt singura sursa de venit a familiei. Cu banii de pe alocatie si cu venitul minim garantat se descurca de la o luna la alta. Bugetul familiei Riste este de 1,6 milioane de lei, in conditiile in care nu munceste nici un membru al familiei. "Primesc doar 1,6 miloane de lei pe luna. Credeti ca imi ajung? Am copii si nu am muncit in folosul comunitatii pentru ca trebuie sa stau cu ei. Mie nu mi-a dat sa lucrez, pentru ca am un sugar pe care trebuie sa il hranesc la piept, iar pe barbatu-meu nu pot sa-l oblig sa mearga sa munceasca. Spune ca este foarte greu si banii sunt putini. El o plecat acum la Cluj ca sa ii fie mai bine. De acolo o sa ne mai aduca bani, ca greu mai putem plati chiria."
Olimpia Riste este una dintre femeile care asteapta in fata primariei ca lui Dorel Popa sa i se faca mila si sa solicite consilierilor locali alocarea de fonduri suplimentare pentru saraci.
Guvernul a adoptat recent un program de masuri sociale care prevede cresterea ajutorului minim garantat. Asa vor creste si sumele alocate de la buget iar aradenii vor plati in continuare absenteismul celor care primesc ajutoare sociale.

Elena Monea - Observator

  • Aradean muscat de mistret

Aradeanul care a fost atacat de un mistret...Luni, la Spitalul de Boli Infectioase din Arad, a fost adus un barbat cu plagi muscate la nivelul coapselor. Ion Mihali, de 42 de ani, din Misca, plecase la cules de fasole dis-de-dimineata, pentru a evita arsita zilei. Din lanul de porumb, l-a atacat o femela de porc mistret, provocandu-i rani grave la ambele coapse. Barbatul a reusit sa fuga pana acasa, de acolo fiind dus cu salvarea la spitalul din Chisineu Cris. Dupa ce medicii de aici i-au acordat primul ajutor, Ion a fost trimis la Spitalul de Boli Infectioase din Arad pentru tratamentul cu ser antirabic.
 Tratamentul va dura cateva saptamani, dupa care Ion Mihali va putea pleca acasa pe propriile picioare.

A.C. - Ziua de Vest

  • Motociclism de clasa la Arad

In 2005 Aradul ar putea gazdui Campionatul Mondial de Motociclism VitezaRomania ar putea organiza, incepand cu 2004, Campionatele Mondiale de Motociclism pe unul dintre cele mai importante circuite europene de motociclism viteza care ar putea fi amplasate in apropiere de Arad, la aproape 45 de kilometri de granita cu Ungaria, transmite Mediafax.
Cristi Muresan, unul dintre initiatorii proiectului si prim-vicepresedinte al Federatiei Romane de Motociclism, s-a intors, recent, de la Madrid, unde a semnat o minuta cu directorul executiv al companiei Dorna Sports, detinatoarea drepturilor de organizare a campionatului mondial de motocros si motociclism viteza. Partea spaniola isi exprima disponibilitatea de a include viitoarele circuite de la Arad in campionatul mondial. Potrivit documentului, Romania ar putea gazdui prima etapa la motocros in anul 2004, pentru ca in 2005 sa organizeze etapa de motociclism viteza. "In termen de doua saptamani, compania Dorna Sports ne va trimite, in acest sens, un precontract, dupa care vom trece la realizarea studiilor aferente proiectului", a precizat Cristi Muresan, care este si presedintele clubului Motoracing Las Vegas din Arad.
Cristi Muresan a declarat ca pentru realizarea proiectului se are in vedere atragerea de finantare din partea unor investitori straini. "Va fi un proiect mare, general, care vizeaza dezvoltarea intregii zone, incluzind si construirea celor doua circuite. Vor fi hoteluri, o baza sportiva si dorim sa cream puncte de atractie astfel incat zona sa fie populata si pe timp de iarna", a mai spus Cristi Muresan.
Circuitele vor fi amenajate conform ultimelor standarde din domeniu, iar Muresan spera ca acestea sa devina un punct de atractie pentru intreaga Europa.
Primul circuit care va fi finalizat va fi cel de motocros, in conditiile in care acesta nu necesita o investitie foarte ridicata, iar, in 2004, ar putea fi incheiate si lucrarile la circuitul de motociclism viteza, astfel incat in luna decembrie a aceluiasi an sa fie obtinuta omologarea acestuia, ceea ce ii va permite inscrierea in calendarul competitional din 2005.
Fratii Muresan se vor intalni, in perioada urmatoare, cu Bernie Ecclestone, patronul companiei care organizeaza cursele de Formula 1, in vederea includerii circuitului de la Arad si in calendarul acestei competitii.

Evenimentul Zilei - Editia de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]