Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 1 aprilie 2002

 

Paste Fericit!   Kellemes húsvéti ünnepeket!   Frohe Ostern!

  • Fatadele cladirilor din centru vor fi reparate cu ajutorul agentilor economici

Fatadele cladirilor vor fi reparate de agentii economici... - Virtual Arad News (c)2002Incepand de astazi, toti agentii economici si institutiile publice precum si persoanele juridice vor fi nevoiti sa repare si sa intretina fatadele imobilelor in care isi desfasoara activitatea. Actiunea va fi demarata de serviciul Administratie a Patrimoniului Local din cadrul Primariei si este generata de aparitia ordonantei 21 emisa anul acesta de Guvernul Romaniei
Ordonanta, stabileste obligatiile si raspunderile care revin autoritatilor Administratiei Publice Locale si a cetatenilor pentru buna gospodarire a localitatilor. Deasemenea, cetatenii au obligatia sa asigure ingrijirea locuintelor aflate in proprietate sau in folosinta. "Actiunea care demareaza incepand de astazi, se va desfasura pe etape" a precizat Viorica Graur, sefa Serviciului Disciplina in Constructii din cadrul Primariei, atfel ca prima etapa va cuprinde Zona Piata Romana - Piata Garii, respectiv aproape intreg centrul Aradului. Cei in cauza vor fi somati si vor avea la dispozitie, in functie de suprafata care trebuie renovata, intre una si doua luni. Nesocotirea sau neindeplinirea obligatiilor si responsabilitatilor stabilite ar atrage raspunderea disciplinara civila, contraventionala sau penala a vinovatilor. Amenzile variaza intre un milion si cinci milioane de lei . Deasemenea Ordonanta prevede ca in cazul in care aceasta actiune nu are loc sau nu se desfasoara in conformitate cu legislatia in vigoare, cel sanctionat urmeaza sa fie sanctionat este primarul orasului, amenda pentru acesta ajungand insa, pana la 25 de milioane de lei.

  • Sase elevi aradeni vor invata sa conduca lumea

Bursierii aradeni sunt invitati in SUA...Sase elevi din clasa a XII-a, de la Colegiul National "Moise Nicoara" au fost selectionati pentru a participa, in aceasta vara, la Washington DC si New York, la Global Young Leaders Conference (Conferinta tinerilor lideri globali de maine). Acesti elevi sunt deja posesori de burse internationale in prestigioase universitati din intreaga lume. Dosarele lor, depuse pentru aceste burse, au fost studiate de un comitet onorific de congressmani americani, care i-a selectionat pentru rezultatele scolare de exceptie, scorurile la examenele SAT si interesele lor variate, vazand in ei germenele liderilor de maine. Cei sase elevi aradeni selectionati sa reprezinte tara noastra la sesiunea 2002 a Conferintei sunt: Anamaria Effler, Rares Trocan, Andrei Grecu, Angela Morar, Alexandru Avram, Vlad Dinu. Ei vor fi alaturi de participanti din 80 de tari, alesi pe aceleasi criterii. Conferinta este sponsorizata de Congresul SUA - Departamentul Tineret, initiativa fiind sustinuta cu mult interes de 400 de congressmani din Senatul si Camera Reprezentantilor SUA. Scopul acestei conferinte este de a familiariza tinerii de exceptie in domeniul academic, cu realitatile globale ale secolului XXI, de a le intari abilitatile de lideri prin comunicarea directa cu factorii de decizie.
Dintre temele stabilite deja pentru cele 12 zile de conferinta, amintim Experienta Comunitatii Diplomatice, Interdependenta pe glob, Legislatia internationala si drepturile omului, Transnationalismul, Finantele Internationale, etc. 
Conferinta presupune si o intrevedere cu un reprezentant de marca al Administratiei Bush la Departamentul de Stat, o sedinta interactiva la Natiunile Unite, vizite la Ambasade internationale, la bursa de pe Wall Street, la Institutul Smuthonian, la locul catastrofei de la World Trade Center.
Lista de vorbitori inscrisi deja la Conferinta da masura anvergurii acesteia si a interesului pentru formarea tinerilor capabili. 
Vor vorbi Ted Turner (Presedinte A.O.L. Warner), James Woolsey (fost director CIA), Strobe Talbot (Secretar de Stat Departamentul de Stat SUA), Gollian Sorensen (Secretar General Relatii Externe Natiunile Unite), Greg Rica (Presedinte MTV), Mohamal Chaatah (Fondul Monetar International) si alti reprezentanti de marca din toate domeniile vietii social, economice, financiare, artistice americane. In legatura cu ecourile acestor invitatii la autoritatile aradene, prof. Vanda Stern, sefa catedrei de limba engleza si relatii internationale de la Colegiul National "Moise Nicoara", ne spune: "Am fost foarte placut surprinsa de interesul imediat si real al societatii civile aradene, al institutiilor statului (Prefectura, Primarie) pentru aceasta situatie. Tinerilor participanti li s-a promis sprijin pentru cumpararea biletelor tur-retur. Am convingerea ca nici unul dintre ei nu va uita vreodata ce deschidere si ajutor concret au primit nu doar de la straini ci si de acasa, din Arad, de unde le vom urmari cu mandrie ascensiunea".

Catalina Latu - Adevarul

  • In aceasta perioada evreii aradeni sarbatoresc Pastele evreiesc

Evreii sarbatoresc Pastele la azilul de batraniSarbatoarea Pesahului sau a Pastelui evreiesc a inceput inca de saptamana trecuta. Aceasta dureaza opt zile si marcheaza implinirea a 3000 de ani de la eliberarea sclavilor evrei din Egipt, data considerata ca fiind momentul nasterii acestei natiuni. In aceasta perioada evreii aradeni se aduna in fiecare zi si spun rugaciuni la Azilul de batrani al comunitatii. Primele si ultimele zile ale sarbatorii sunt speciale si poarta denumirea de "seder". Rugaciunile care pana acum aveau loc la Sinagoga, de aceasta data se desfasoara la Caminul de Batrani. Rabinul evoca momentul nasterii natiunii si citeste din Hagadah. " Aceasta sarbatoare reprezinta "eliberarea" si apoi drumul de 40 de ani al poporului evreu, calauzit de Moise catre "tara promisa" de Dumnezeu poporului evreu. Aceasta sarbatoare mai are si o alta semnificatie, reprezentand "Sarbatoarea primaverii". In cele opt zile de sarbatoare evreii nu consuma poduse de panificatie si mananca o azima numita "matac". In acest an, la slujba de Paste vor participa doar 400 de evrei, atat cat mai numara comunitatea din Arad.

  • Nemtii nu ne mai trimit ajutoare daca sunt tinuti in vama

Este necesara reducerea formalitatilor vamale pentru ajutoareCetatenii germani care vin in tara noastra cu ajutoare umanitare se plang de formalitatile excesive pe care trebuie sa le suporte la intrarea in Romania, prin punctele de trecere a frontierei de pe raza judetului Arad. Anuntul a fost facut de prefectul Vasile Dan Ungureanu. Partea romana a informat ca a luat deja masuri de simplificare si accelerare a acestor formalitati, prin perfectionarea personalului din vami. Pentru imbunatatirea sitemului de informare privind formalitatile de intrare in tara se doreste realizarea unei pagini pe Internet, de catre Ambasada Romaniei la Berlin. Problema aceasta a fost ridicata in protocolul romano-german, semnat recent la Berlin de o delegatie guvernamentala romaneasca si reprezentantii puterii centrale a Germaniei. 
Situatia a fost insa mai nuantata. "Partea germana a reprosat ca din cauza timpului de asteptare cu ajutoarele in frontiera cetatenii germani care vin sa ne ajute sunt nemultumiti. S-a creat o stare de spirit necorespunzatoare. Ne-au spus ca reactia cetatenilor germani care vin in Romania cu ajutoare este dura, dupa ce se intorc din tara noastra: uite ce s-a intamplat, cum s-au comportat cu noi ba politistii, ba vamesii. Reprezentaritii landurilor din Renania de Nord-Westfalia si Wurtenberg si reprezentantul ministerului de Interne au cerut sa reglementam situatia", ne-a declarat Vasile Dan Ungureanu, membru in delegatia romana. De altfel, el a fost principalul vizat de solicitarea nemtilor, pentru ca pe raza judetului nostru sunt mai multe puncte de trecere a frontierei spre vest. Prefectul Aradului a recunoscut si si-a insusit problemele ridicate. A replicat ca, din pacate, ca lucrul acesta se intarnpla din cauza unei deficiente de organizare. "Aceste ajutoare nu sunt date de persoane fizice catre anumiti cetateni romani. Ideea este ca, comunitati intregi fac eforturi de a aduce coletele umanitare in Romania, cu o tinta anume, acolo unde este mai mare nevoie de ele. In astfel de conditii trebuie sa existe rigoare si organizare", spune Ungureanu. El sustine ca nu i se pare normal ca in frontiera romana sa soseasca un convoi de ajutoare, care sa nu aiba o persoana de legatura in Romania, de la locul tinta. La fel, considera ca este nefiresc ca nemtii sa vina fara acte, fara a specifica ce este in transport. Totusi, prefectul le-a promis tot concursul pentru deblocarea transporturilor umanitare care asteapta in vama, prin delegarea unui lucrator vamal care in mod operativ sa se deplaseze si sa rezolve situatia. "Am avut o intalnire cu reprezentantii politiei de frontiera si ai vamii. Le-am cerut sa dea ordin, sau sa gaseasca formula pe care o doresc, ca in fiecare tura, la fiecare vama, sa existe un lucrator anume desemnat, atat la politie cat si la vama, ca sa lucreze dosarele respectivelor convoaie. Daca un transport soseste in frontiera, vamesul desemnat sa fie de indata anuntat si sa lucreze cu prioritate la acest subiect. Sa terminam cu plimbatul strainilor de la unul la altul. Fiecare vames se scuza: eu nu am timp, ca fac frontiera, eu nu am timp, ca fac aia..." Mai mult decat atat, partea germana a uitat sa mentioneze ca pe filiera transporturilor intra si comisionarul vamal. Prefectul spune ca de fapt acesta blocheaza hartiile, daca acestea sunt in neregula. "Comsionarul vamal lucreaza contra cost. Trebuie cineva sa discute cu acesti comisionari, si am de gand sa sustin dintre comisionarii vamali pe acela care isi declara disponibilitatea de a lucra aceste documente, cu precadere si la un cost cat de cat decent. Nu mi se pare normal sa vii cu ajutoare care sunt scutite de taxe vamale si de TVA si sa platesti cateva sute de euro pentru niste declaratii vamale de tranzit. Si aici partea germana a recunoscut ca nu s-a gandit la acest aspect, dar eu sper sa deblocam aceasta problema." Ungureanu a cerut nemtilor ca ambasadele si consulatele Romaniei din Germania sa fie sesizate despre stationarile prelungite la punctele de trecere a frontierei, pentru ca transporturile de ajutoare sa fie monitorizate de statul roman. In scurt timp se va finaliza pagina web a prefecturii, cu adresele de e-mail ale persoanelor desemnate sa tina legatura cu toti cei care doresc sa aduca ajutoare in tara. Pe aceasta pagina electronica prefectura va comunica cu asociatiile umanitare intr-un timp real. Prefectura se gandeste chiar la angajarea unui vames, pentru a rezolva fara intermediari cazurile de acest gen.

Andrei Ando - Occident

  • Strandul din Curtici nu indeplineste conditiile de functionare

Strandul din Curtici va trebui modernizat - Virtual Arad News (c)2002Consilierii curticeni au respins, in ultima sedinta de consiliu, un proiect de hotarare prin care se intentiona scoaterea strandului termal al orasului la licitatie publica, in vederea concesionarii. Aproape in fiecare an, unii dintre consilieri vin cu propunerea ca Primaria Curtici sa ia "mana" de pe strand, considerand ca bugetul local, si asa mic, este si mai "subtiat" de cheltuielile mari pe care le necesita intretinerea acestuia. "Strandul este considerat domeniu public, iar acesta nu poate fi vandut. Conform calculelor noastre, acesta este estimat la suma de 2,1 miliarde de lei. Au existat cativa intreprinzatori care au dorit sa-l cumpere, dar acest lucru nu se poate intampla" ne-a declarat Adina Lupan, consilier juridic la Primaria Curtici. Situatia strandului din Curtici, recunoscut pentru proprietatile apei termale chiar si de straini, este critica si din alt punct de vedere. Conform unui act normativ intrat in vigoare recent, bazinele trebuie sa fie capitonate cu material cauciucat sau sa fie placate cu gresie, lucru pe care, cel putin la aceasta ora, Primaria Curtici nu-l poate face. Strandul din Curtici are, totusi, aviz sanitar-veterinar de functionare.

Dacian Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]