title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Miercuri, 29 august 2001

Consilierii locali au votat un intreg calup de hotarariPrimarul Dorel Popa va dona CLM banii care se cheltuie cu plecarea sa in Canada
Sedinta de ieri a CLM a fost una destul de linistita, desi ordinea de zi a fost una incarcata si interesanta. Inca de la inceputul sedintei au fost scoase de pe ordinea e zi trei puncte care puteau starni o serie de controverse. Astfel, la propunerea primarului Dorel Popa, de pe ordinea de zi a iesit punctul trei, care se referea a aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al SC Arterm SA. Motivul pentru care nu s-a luat nici o hotarare este diferenta dintre sumele solicitate de Arterm SA, sub forma de subventii, si disponibilitatile bugetului local. Dar pana la urmatoarea sedinta a CLM, primarul Dorel Popa i-a trasat drept sarcina directorului economic Petru Tamas sa identifice o solutie pentru ca Arterm sa primeasca bani. Alte doua puncte de interes se refereau la repartizarea unui spatiu exprimarului Cristian Moisescu si deputatului Titus Gheorghiof, care ar fi primit respectivele spatii in calitatea lor de revolutionari. Ambele puncte au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea consilierului Sorin Trut.
Directorii de societati vor sta mai putin la sedinte
In continuare, s-a trecut la discutarea si votarea punctelor de pe ordinea de zi. Astfel, la propunerea consilierilor Tiberiu Dekany si Doru Sever Puia, s-a votat o hotarare prin care directorii societatilor din subordinea CLM sunt obligati sa ia parte la sedinta doar pe durata interpelarilor si a informarilor, pentru a putea da raspunsuri prompte, in cazul in care sunt solicitati, precum si sa prezinte informari in legatura cu activitatea societatilor pe care le conduc. Desi directorii societatilor patronate de CLM au fost prezenti in masa la aceasta sedinta, consilierii nu au fost prea curiosi sa-i ia la intrebari.
Razboi pentru functionarea unei benzinarii
Consilierii locali au trecut apoi la votarea unui intreg calup de hotarari, unele fiind votate pe banda rulanta, altele fiind aprins discutate. O nota aparte a dat-o prezenta unui masiv grup de cetateni, care locuiesc pe strada Fabius, unde firma BAT intentioneaza sa construiasca o statie de benzina. Marea majoritate a celor care locuiesc in acea zona sunt total impotriva acestei initiative, cu toate ca BAT a obtinut toate avizele necesare. Dar se pare ca nici macar alesii nostri nu mai au incredere in modul in care se elibereaza acest gen de avize, elocventa fiind izbucnirea consilierului Petre Blajovici, care a spus ca "degeaba vin la noi cu tot felul de aprobari, ca stim si noi cum se obtin acestea." Si Tiberiu Dekany s-a aratat impotriva benzinariei, el acuzand si modul in care Executivul Primariei a sustinut acest proiect: "A venit la comisie cineva din Executiv, care trebuia sa ne explice problema, si a inceput sa sustina construirea benzinariei din toate puterile. Abia dupa aceea am aflat ca sotul respectivei este un director la BAT. Cred ca deja e nesimtire." In consecinta, consilierii au votat impotriva amplasarii benzinariei pe acea strada, iar cei care au participat la sedinta au plecat multumiti acasa.
GBG a dotat Primaria cu un BMW
Un alt proiect de hotarare controversat s-a referit la aprobarea cotei de carburanti pentru automobilele demnitarilor. Marcel Chiscan s-a aratat surprins si a cerut explicatii in legatura cu contractul de comodat incheiat de Primarie, care astfel a intrat in posesia unui BMW. Masina este de la firma General Business Grup (GBG), firma cu care municipalitatea este in relatii apropiate si va fi folosita de primarul Popa. Acesta a explicat ca cei de la GBG puteau chiar sa-si doneze masina, dar ca s-a considerat ca este cea mai avantajoasa solutie pentru Primarie. "Altii dau bani grei pe masini luxoase, iar noi ar trebui sa fim multumiti ca le obtinem in acest mod" a adaugat primarul Popa. Viceprimarul Voicu a sintetizat modul in care arata parcul auto al Primariei: "Ne deplasam cu masinile personale, pentru ca cele de serviciu sunt folosite de toata lumea. In comparatie cu alte orase, masinile noastre sunt ridicole."
Popa nu merge in Canada pe banii aradenilor
Mult-discutata plecare in Canada a unui grup de consilieri, in frunte cu primarul Popa, a suscitat ceva timp interesul presci. La incheierea sedintei de ieri, Dorel Popa a tinut sa precizeze ca desi va pleca in Canada pe banii CLM, el va returna intreaga suma, sub forma unei donatii pe care o va face Primariei. Asta pentru a fi evitate comentariile malitioase.
Directorul Aeroportului - Lucian Atanasiu aratand realizarileInterviu cu directorul general al Aeroportului Arad, Lucian Atanasiu
-Despre situatia aeroportului se vehiculeaza destule pareri pentru a crea confuzie. Ce ati gasit la aeroport in momentul preluarii functiei si ce s-a intamplat dupa aceea?
-Contrar unor afirmatii care circula in jurul meu, pentru ca nu as vrea ca ele sa se refere la aeroport, cum ca acest obiectiv se afla in cadere, pot sa va spun ca oricine vine la aeroport poate constata ca nimic nu este in neregula. Mai mult, n-as fi vrut, pana acum, sa vorbesc despre contributia mea la cele doua directii de dezvoltare ale aeroportului: zona libera si terminalul cargo. Acum, ma vad obligat sa fac unele precizari si sa spun ca aportul meu a fost esential pentru infiintarea lor, fiindca se spune ca atitudinea mea a fost neavenita. Daca, in urma cu cativa ani, cand nu aveam aceasta functie, nu as fi intervenit la persoanele influente din Arad pentru infiintarea lor, poate ca astazi orasul nu le-ar fi avut deloc.
-In ce stadiu se aflau aceste proiecte cand ati preluat functia de director general al aeroportului?
-In ceea ce priveste zona libera, contributia mea s-a manifestat inca de pe vremea cand eram consilier judetean. Am reusit atunci sa il conving pe fostul presedinte al CJA si pe fostul prefect al judetului ca trebuie sa ne zbatem pentru zona libera si datorita faptului ca un alt proiect al acelui Business Center nu avea nici o sansa sa fie acceptat. Asa am ajuns sa fiu promotorul primelor documente care au dus la realizarea zonei libere si la Arad. O contributie esentiala a avut-o si fostul subprefect, Levente Bognar. In ce priveste terminalul cargo, cand am ajuns director tehnic la aeroport am constatat ca nu exista nici macar o adresa care sa confirme infiintarea lui. Toata lumea stia ca se va face dar nimeni nu avea nici un act. Singura persoana care detinea un studiu de prefezabilitate si o scrisoare a Comunitatii Europene privind acceptarea ideii era doamna Chisbora, directorul Agentiei de Dezvoltare. De aici am inceput, impreuna cu doamna Chisbora, ca sa ajungem astazi la un contract semnat si la un constructor care va incepe lucrarile. Iata ca in spatele meu exista ceva, iar numirea mea nu s-a facut pe baza vreunui algoritm. Pentru mine politica a fost un mijloc de a face ceva pentru judetul Arad si nu o trambulina pentru a ma catara pe posturi. Pe mine nu politica m-a tras, ci am tras politica dupa mine. N-am fost luat de pe strada si numit in functie. Am ajuns la aeroport prin concurs, iar in functia de director general am fost numit cu acordul intregului Consiliu Judetean.
-Atunci, aceste atacuri indreptate impotriva dumneavoastra sunt contra lui Lucian Atanasiu, ori impotriva celui care ocupa aceasti functie, care poate deveni interesanta pentru o alta persoana?
-Cred ca exista persoane care aspira la acest post, iar tot ce se tese in jurul meu este pentru a se crea premisele pentru ca altcineva sa ocupe acest post. Tot ce am intreprins in apararea mea pana acum, am facut fara sa lezez interesele aeroportului sau imaginea institutiei. Decat sa pun aeroportul intr-o postura delicata mai bine parasesc postul. Cei care ma ataca n-au inteles si nu vor intelege niciodata ca nu acel salariu care se vehiculeaza prin presa este mobilul pentru care vreau sa ma apar. Pe mine ma intereseaza ce va ajunge aeroportul Arad si cum va ajunge. De aceea am si acceptat postul, pentru ca am fost convins ca pot face ceva pentru acest aeroport. Aeroportul este al judetului Arad, si atunci orice afirmatie care spune ca nu s-ar putea primi bani sau nu s-ar putea face vreo dezvoltare din cauza lui Atanasiu, mi se pare nelalocul ei. Nu cred ca acesta este criteriul dupa care Ministerul Transporturilor acorda sprijm dezvoltarii aeroportului Arad. Cred ca dezvoltarea lui nu depinde de x sau de y, ci de zona in care se afla si de modul in care aeroportul poate contribui la dezvoltarea regiunii.

A consemnat Ovidiu Balint

Presedintele ULALA - Rudolf Munteanu prezinta alternativa la ArtermIn acest sens, ULALA acorda credite pentru achizitionarea microcentralelor
Una din activitatile desfasurate de Uniunea Locala a Asociatiilor Locative Arad este acordarea de credite asociatiilor de proprietari. Dupa cum ne-a declarat ing. Rudolf Munteanu, din anul 1999 si pana in prezent au fost acordate credite in valoare de peste doua miliarde de lei, unui numar de 75 de asociatii de locatari. "Foarte multe asociatii apeleaza la noi pentru imprumuturi. Banii pot fi folositi pentru orice fel de lucrari efectuate de proprietari, incepand cu renovari, reparatii la acoperisuri si terminand cu achizitionarea de contoare si termoteci" ne-a informat presedintele ULALA Rudolf  Munteanu. In vederea obtinerii unui credit, solicitantii trebuie sa semneze un angajament de plata, perioada de returnare variaza, iar banii sunt primiti toti o data. In ultima perioada, multe credite sunt solicitate pentru instalarea de microcentale pe gaz. Acestea sunt aduse din strainatate si pot fi montate pentru contorizarea consumului tuturor apartamentelor unui bloc sau numai a unuia. In primul caz, pretul microcentralei variaza intre 4.000- 5.000 de marci germane, in timp ce termoteca pentru un apartament poate fi achizitionata cu sume cuprinse intre 800 si 1500 de marci germane. Numai ca, instalarea unui asemenea dispozitiv, mai implica si intocmirea unor proiecte, aprobarea cotei de gaz metan si altele, care fac ca in final cheltuielile sa se ridice la 30 de milioane de apartament. Daca solicitarile de microcentrale vor continua sa creasca, Arterm va fi pusa in pericol, nu acum, dar peste cativa ani, sigur. Oricum, in cadrul unei politici energetice locale, se tatoneaza terenul pentru gasirea unei solutii in vederea eliminarii intermediarului in procesul de furnizare a apei calde si a caldurii.
Preturile preparatelor din carne vor suferi modificariPreturile preparatelor din carne vor suferi, saptamanal, ajustari
In sectorul agro-alimentar, scutirea de la plata taxelor vamale pentru materiile prime importate, necesare in vederea realizarii productiei proprii in zonele defavorizate, se va acorda numai pentru activitati desfasurate in domeniul productiei de lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine si produse de morarit si panificatie, peste si produse piscicole, precum si in domeniul productiei de conserve din legume si fructe, de bauturi racoritoare, de uleiuri si grasimi vegetale alimentare, de zahar si produse zaharoase. Activitatile din domeniul industriei alimentare, precum simpla transare a carnii, portionarea, condimentarea, fabricarea semipreparatelor din carne, ambalarea, imbutelierea, depozitarea, etichetarea nu vor beneficia de facilitatile prevazute de legislatia in vigoare acordate investitorilor ce realizeaza un proces de productie in zonele defavorizate. Ordinul celor trei ministere implicate a fost elaborat ca urmare a ilegalitatilor semnalate privind utilizarea avantajelor fiscale acordate prin Ordonanta de Urgenta nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate si in special de problemele create prin importul de carne. In perioada iulie 1999 - iunie 2001, in domeniul prelucrarii carnii in zonele defavorizate au operat 86 de firme care au beneficiat de facilitati de aproape trei ori mai mari decat investitiile proprii efectuate de acestea. Producatorii aradeni de carne sustin ca intr-adevar se impuneau unele restrictii firmelor care isi au sediul in zonele defavorizate. "Era bine daca statul acorda facilitati abatoarelor pe o perioada de 9-12 luni avand in vedere lipsa efectivelor de animale din tara, procesatorii fiind obligati sa apeleze la importuri, in general carcasa de porc si vita" - ne-a declarat Carmen Barbulescu, director SC Frigorifer SA. Procesatorii de carne ne-au dat si o veste buna: preturile la carne vor ramane neschimbate, in schimb cele la preparatele din carne vor suferi, saptamanal, ajustari in functie de deprecierea monedei nationale in raport cu dolarul american. Doar o eventuala majorare a tarifelor la energia electrica va duce inevitabil la scumpirea carnii, stiut fiind ca abatoarele sunt mari consumatoarc de energie electrica.
Viceprimarul Levente Bognar a discutat in Italia despre agroturismViceprimarul a fost insotit de primarii din Seleus si Halmagiu
Viceprimarul Levente Bognar, s-a aflat saptamana trecuta in regiunea Liguria din Italia. Scopul vizitei l-a constituit o faza a programului "Integradev" aflat in derulare. "Este un program comun cu parteneri din tari care vor sa se integreze in Uniunea Europeana. Respectivul program presupune un transfer de know-how in domeniul turismului in vederea dezvoltarii in zonele rurale", ne-a declarat Levente Bognar. Alaturi de colaboratori din Polonia, Italia, Portugalia si Scotia, delegatii romani au discutat despre dezvoltarea integrata a zonei rurale in scopul de a crea posibilitati echilibrate de locuri de munca si de a folosi metode noi pentru producerea si cultivarea produselor agricole, precum si asigurarea desfacerii pentru producatori. "In cadrul intalnirilor au fost evidentiate foarte multe exemple pozitive. S-a discutat despre eliminarea intermediarilor in vanzarea produselor agricole, astfel ca producatorii agricoli sa-si poata vinde singuri recolta, iar munca acestora sa poata fi apreciata la adevarata ei valoare", a mai adaugat viceprimarul. Alaturi de viceprimar au fost prezenti la aceasta etapa a programului primarii localitatilor Seleus si Halmagiu, precum si consilierul Mircea Foslea. Programul presupune desfasurarea unei faze in fiecare dintre tarile participante, Romania fiind deja gazda partenerilor din celelalte tari participante.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}