title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes)


Stirile Zilei

Marti, 27 noiembrie 2001

Prima zapada la Arad...In ultimele 48 de ore, pe intreg teritoriul judetului s-au inregistrat precipitatii mixte si, apoi, ninsori. Ieri, la ora 9.00, stratul de zapada avea o grosime cuprinsa intre 6 centimetri (Arad) si 18-20 de centimetri (Moneasa). Conform informarilor primite de la administratiile drumurilor, nu sunt cai de comunicatii rutiere blocate. Cu toate acestea, Comisia de Aparare Impotriva Dezastrelor a Judetului Arad ne-a informat ca s-a intervenit pe D.N. 7, DN 79 A, D.J. 792 B, D.J. 782 cu utilaje si materiale antiderapante, iar actiunile vor continua conform planurilor de interventie. Deasemenea, conform prognozei meteorologice, vremea se va mentine rece, temporur va ninge, iar temperaturile minime vor fi cuprinse intre -6 gi -1 grad Celsius. Izolat se va produce ceata. 
Rute cu probleme 
Seful serviciului tehnic de la SC Constructii Rutiere, Nicolae Stog, ne-a declarat ca, in urma unui program elaborat de Administratia de Drumuri si Poduri a Judetului, din cadrul Consiliului Judetean Arad, s-a actionat, in teritoriu, pentru inlaturarea urmarilor ninsorii din ultimele 24 de ore. S-au mobilizat 180 de oameni si peste 30 de utilaje specifice. "S-a actionat in mod deosebit pe portiunile de carosabil, unde zapada a depasit 90 de centimetri: Buteni-Luguzau-Tarnova- Pancota; Chisindia-Paiuseni; Barsa-Sebis-Moneasa; Tarnova-Taut; Beliu-Craiva; Beliu-Groseni". Nu au fost neglijate nici drumurile judetene din campie, unde, desi zapada nu era atat de mare, s-a actionat pentru degajarea cailor rutiere: Lipova-Bata; Neudorf- limita .judetului, Timis; Arad-Pancota - Seleus s.a. In Arad, Regia de Drumuri Municipale a actionat pentru degajarea, in principal, a pasajelor din Micalaca si inspre Aradul Nou si s-a imprastiat material antiderapant (nisip si sare). Dupa cum spunea Mircea Galea, directorul institutiei, "suntem pregatiti sa inlaturam orice cantitate de zapada ce va cadea in urmatoarele ore". 
Drumurile nu au pus probleme automobilistilorPolitia Rutiera avertizeaza 
Chiar daca in municipiu nu au fost mari probleme in ceea ce priveste traficul rutier, ieri au aparut mai multe tamponari decat de obicei, insa aceste accidente nu s-au soldat, din fericire, cu victime. Marea problema a lucratorilor de la Politia Rutiera a constituit-o lipsa de disciplina a pietonilor si, in special, a biciclistilor. "Recomandam, in aceasta perioada, aradenilor sa renunte la biciclete, iar pietonii sa tranverseze doar prin locuri special amenajate. De asemenea, este recomandabil pentru conducatorii auto su na paraseasca municipiul, iar in cazul in care fac acest lucru sa- si doteze masinile corespunzator, cu lanturi si lopeti, sa-si curete lunetele si parbrizele, sa verifice daca functioneaza sistemul de incalzire etc." recomanda seful Biroului Politiei Rutiere Arad, cpt. Ioan Rosca. De asemenea, acesta a atras atentia parintilor sa-si supravegheze copiii care ies la sanius, pentru a preveni evenimente nedorite, de genul celor petrecute la Brasov, unde un copil a fost lovit de o masina. 
Transporturile nu au fost afectate grav 
Transportul public din municipiul Arad nu a fost afectat, cel putin pana la inchiderea editiei, de caderea primei zapezi. Astfel, directorul tehnic al Companiei de Transport Public Arad, Petru Cuvineanu,. ne-a declarat ca nici un tramvai sau autobuz (care circula pe relatii urbane sau interurbane) nu a avut intirziere si nu a ramas impotmolit. "La nivelul liniilor de tramvai avem patru utilaje pentru deszapezire, fiecare avand un sector de lucru bine determinat. Ie privinta autobuzelor, depindem si de institutiile care se ocupa de drumuri, acestea fiind cele mai in masura sa se ocupe de fluidizarea circulatiei" ne-a declarat Petru Cuvineanu. In privinta Aeroportului din Arad, directorul Lucian Athanasiu ne-a declarat ca "platforma este curatita, iar astazi (ieri-n.r.), puna la ora 14,00, pista a fost si ea curatata, avioanele decoland si aterizand conform graficului. Toate aceste masuri s-au luat conform unui program de deszapezire, special intocmit in acest scop". De asemenea, in transportul feroviar nu au fost semnalate intarzieri majore. Sefa de trafic de la Statia CFR Arad ne-a comunicat ca trenurile locale nu au avut intarzieri, singurele probleme aparand la cele de lung-parcurs.
La Moneasa, iarna si-a intrat in drepturi... - Virtual Arad News (c)2001Jandarmii la datorie
In caz de necesitate, conducerea Comandamentului Judetean de Jandarmi Arad va pune la dispozitia institutiilor implicate soldafi care vor da o mana .de ajutor. Lt. col. Vasile Iov, purtator de cuvant la aceasta institu)ie, ne-a declarat ca "momentan nu um fost solicitati sa intervenim, dar, la fel ca si in ceilalti ani, atunci cand situatia o impune, vom interveni prompt". 
Posta a functionat normal 
Pana la data documentarii noastre, cursele de corespondenta de pe toate traseele judetului s-au efectuat conform orarului, cu foarte mic decalaj. "Totul decurge normal. Chiar daca astazi (ieri-n.r.) este ultima zi de plata a pensiilor, pensionarii vor primi banii la timp" ne-a declarat ec. Pavel Razman, seful Oficiului de Posta Arad. 
Moneasa asteapta schiori 
Ne-am interesat, de asemenea, la doua primarii din judet, acolo unde, de altfel, zapada a creat, nu odata, probleme destul de mari. Astfel, de la Primaria Halmagiu, edilul sef, Marin Iorga, ne-a declarat ca "in aceasta comuna, desi ninge de cateva zile zapada nu este asa de mare. Oricum suntem pregatiti cu utilaje. Daca situatia o impune, sunt suficiente firme care au TAF-uri (tractor articulat forestier). Avand in vedere ca Halmagiul are 11 sate, am inceput deja sa deszapezim caile de acces spre acestea". La Moneasa unde, pana la aceasta ora, a fost inregistrat cel mai mare strat de zapada, situatia este sub control. Primarul Terentie Condea ne-a declarat ca drumul sprestatiune este accesibil si " in prezent ne preocupa sa avem cat mai multi turisti, schiori in special, care sa se simta cat mai bine la noi".
Liga Pensionarilor doreste revenirea la vechiul sistem de plataPensionarii aradeni sunt nemultumiti de modul in care inteleg autoritatile locale sa colecteze taxele si impozitele. In acest sens, Liga Judeteana a Pensionarilor a adresat un memoriu Consiliului Local Municipal prin care se cere modificarea taxei de salubritate. Taxa in cauza are darul de a provoca discontinuitati pe traseul banilor, iar ghiseelele Directiei Fiscale sunt aproape tot timpul asaltate. In memoriul adresat consilierilor, Liga Judeteana a Pensionarilor cere revenirea la modul de incasare a taxei de salubritate dinainte de 1 aprilie 2001. Pe scurt, li se recomanda alesilor locali ca banii pentru salubritate sa fie adunati de administratorii de bloc. Presedintele ligii, Ilie Cerna isi argumenteaza pozitia: "aceasta formula ingreuneaza circuitul banilor. Suntem nevoiti sa stam la cozi interminabile pentru ca taxa de salubritate ca fie achitata la termen. Suntem convinsi sa propunerea noastra este viabila si in interesul intregii comunitati. In plus, in acest mod, banii vor ajunge la timp la destinatar si nu vor fi inregistrate intarzieri de plati".
Sedinta ordinara la CLM...Consiliul Local Municipal se va intruni, astazi, intr-o sedinta ordinara, pentru a dezbate 21 de proiecte de hotarare deosebit de importante pentru aradeni. Sedinta se anunta incendiara (prin, "greutatea" proiectelor) si extrem de obositoare pentru consilieri, care (inca de la inceputul sedintei) vor asista la o prezentare, facuta de reprezentantii firmei germane Energiewesrkstatt, a unui sistem de centrale cu cogenerare, avand ca si combustibil gazele naturale. Consilierii vor discuta despre indexarea impozitelor si taxelor locale, despre repartizarea a patru locuinte din fondul locativ de stat, despre un nou sistem de contorizare a energiei termice etc. Iar in ceea ce-i priveste direct, - societatile subordonate CLM - ordinea de zi cuprinde nu mai putin de doua proiecte "cu bucluc", mai exact de a se efectua controale periodice privind activitatea acestor societati si de a se modifica Hotararea CLM din luna octombrie privind avizarea controalelor de performanta ale conducatorilor agentilor economici de sub autoritatea Consiliului local.
Impozite si taxe locale mai mari
Conform Legii 27/1994, in fiecare an, pana la data de 1 decembrie, impozitele si taxele locale se indexeaza cu rata anuala a inflatiei. Consilierii locali vor da, asadar, un vot unanim "pentru" indexarea tuturor taxelor locale cu 30.8%, deoarece asa cere legea. Cu toate acestea, cu catva timp in urma, Consiliul a aprobat reducerea impozitului pe cladiri si pe teren, prin urmare acestea vor ramane (pentru anul 2002) relativ neschimbate. Taxa speciala de salubritate se mentine la acelasi nivel trimestrial de 2,07 dolari pe persoana, iar pentru persoanele juridice, echivalentul in lei a 8,31 dolari pe metrul cub de deseuri.
Apartamentele - contorizate la caldura
Consiliul va pune in discutie arondarea unor consilieri in AGA la SC Arterm SA pentru constituirea societatii comerciale prestatoare de servicii energetice, denumita SC MPC Arad. Noua societate va avea ca actionar, pe de o parte, SC Arterm si pe de alta parte SC "Ressource Management Consult" SRL. Managementul Parcului de Contoare (MPC) este un nou concept pentru furnizarea energiei termice la nivel de municipiu, atat pentru agentii economici, cat si pentru populatie. Printre solutiile propuse pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta Arterm este instalarea de contoare in toate apartamentele si masurarea consumului individual. Se pare ca implementarea acestui nou sistem este benefica pentru toti. Se preconizeaza ca facturile populatiei nu vor mai fi atat de incarcate, pentru ca Arterm va fi nevoita si exploateze resursele cu o mai mare responsabilitate, si, prin urmare, se vor reduce subventiile pentru incalzire.
Se reduc salariile managerilor
Scandalul produs intr-o sedinta anterioara, cand, de fapt, s-au avizat contractele de performanta ale managerilor societatilor comerciale de sub autoritatea CLM, se va prelungi maine. Din initiativa consilierului PNL, Doru Sever Puia, s-a "nascut" un proiect de hotarare prin care "Contractele de performanta se modifica si se completeaza prin incheierea unui act aditional". Mai mult, "comisiile de specialitate ale CLM vor fi informate lunar asupra raportarilor obligatorii privind gradul de indeplinire a obiectivelor si criteriilor de performanta ale societatilor comerciale". Trebuie mentionat faptul ca, in contract, sunt reduse (drastic) sporurile salariale, fiind prevazut doar sporul de vechime si sporul de10% din salariul de baza, pentru munca nenormata. Astfel, s-a sters aberatia "spor de confidentialitate" de peste 20%, Daca CLM va aproba acest proiect, noul tip de contract de performanta va fi folosit anul viitor, deoarece suntem, deja, in luna noiembrie. Consiliul Local va avea, astazi, una dintre cele mai grele zile, fiind "supus" la un maraton de proiecte de hotarare (desi destul de putine), deosebit de important, incepand cu (probabil) ultima rectificare bugetara si terminand cu mult asteptatele surprize de la punctul "Diverse". Bineinteles, dupa cum ne-am obisnuit, in ciuda faptului ca proiectul pentru ajutarea clubului UTA este in lucru, proiectul in cauza nu a avut "onoarea" de a ajunge pe Ordinea de zi.
La Arad a inceput "Saptamana Comenius"De ieri si pana in 30 noiembrie, in judetul nostru se desfasoara "Saptamana Comenius", program dedicat invatamantului preuniversitar, "Comenius" este una dintre cele opt actiuni ale "Programului Socrates", menite sa incurajeze cooperarea intre scoli si sa contribuie la imbunatatirea calitatilor profesionale ale persoanelor direct implicate in actul educational. Astfel, la Liceul "Dimitrie Tichindeal" a avut loc, ieri, deschiderea festiva a "Saptamanii Comenius" in prezenta inspectorului scolar general, Pavel Sarbu, a inspectorului scolar adjunct, Sorin Haiduc, precum si a directorului Casei Corpului Didactic Arad, Nicolae Pellegrini. "Comenius" permite institutiilor de invatamant preuniversitar din diferite tari, sa faca schimb de informatii si experienta, permitand elevilor si profesorilor sa cunoasca elevi si profesori din alte tari. Ideea infiintarii programului apartine Comisiei Europene, aceasta incurajand constituirea de parteneriate multilaterale intre institutiile scolare. Pe parcursul saptamanii se vor desfasura diferite activitati culturale, concursuri pe teme de istoria educatiei, de desene, precum si un concurs interscolar de afise. Vineri, la inchiderea manifestirilor, va avea loc o intalnire la Casa Corpului Didactic, cu toate scolile participante la program. Se vor prezenta portofoliile de activitate realizate in aceasta saptamana si vor fi premiati finalistii din cadrul concursului de afise.
Abureala...
A venit iarna. Zapada s-a asternut discret si rece peste Tara Zarandului, intr-un strat subtire si inghetat. De undeva, dinspre Gurahont, ieri dimineata, fluieratul trenului personal Brad- Arad se facea auzit de catre cei vreo douazeci de calatori care asteptau in gara la Sebis. Unii mergeau la Ineu, altii la Pancota, iar altii (printre care si eu) tocmai la Arad. Cu totii eram inghetati. Aparitia trenului in gara (pentru care tocmai ne cumparasem bilete cu 23% mai scumpe in urma "regularizarii" preturilor din noaptea ce trecuse fulguind) a scos un murmur de multumire celor care asteptau inghetati. De sub vagoane, care tocmai oprisera scrasnind, ieseau aburi (din abundenta) semn ca banchetele ne asteptau calde si primitoare. Grabiti sa ajungem in tren, la caldura, ne-am pierdut printre aburi, bajbaind dupa deschizatoarele usilor care, intr-un final, au fost trase cu, nerabdare. Gata! Eram in tren.
Pe ruta Arad-Brad, trenurile nu sunt incalzite"Bata-va Dumnezeu de hoti!"
Pentru niste oameni inghetati, primul contact cu aerul de pe culoarele trenului era datator de sperante. Era, oricum, mai putin rece decat afara. Fiecare se inghesuia sa-si ocupe loc in compartimente. Acestea insa erau goale, semn ca ceva era in neregula. Aveam sa ne dam seama, in cateva secunde, ca in tren nu este caldura! Ne aflam in vagonul al doilea, dupa ce trecusem de primul (la fel de inghetat). Oamenii incepusera deja sa vocifereze la adresa CFR, a Guvernului, a mecanicului de pe locomotiva, a sefului de tren etc. si nu oricum, ci cu sudalmele de rigoare, caracteristice celor de pe valea Crisului Alb. "Bata-va Dumnezeu de hoti! Ati furat motorina si ati vandut-o, in loc sa dati caldura pe tren... " Nemultumirea oamenilor era cu atat mai mare, cu cat pretul biletelor se majorase doar cu cateva ore inainte. "Daca au scumpit biletul, macar sa ne ofere si conditii" vocifera lumea, fara nici un rost insa. Mai indicate ar fi fost, decat sudalmele, niste plangeri adresate Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului...
Goana dupa un loc cald
In toata agitatia pricinuita de frigul din tren, zvonul ca in vagoanele din spate ar fi cald a declansat un adevarat exod al calatorilor. Cu bagajele in maini, oamenii s-au napustit, dand unii peste altii, spre capatul vagonului, pentru a trece in urmatorul. Purtat de val, am ajuns in vagonul al treilea unde, intr-adevar, era cald. Dar, ce folos... Toate locurile erau ocupate oamenii stand chiar noua sau zece intr-un compartiment de opt locuri... Vazand asta, ne-am indreptat spre vagonul cu numarul patru. Ajunsi acolo, aveam sa constatam ca ajunsesem din nou pe teritoriul unde frigul era rege. Aceleasi compartimente goale, inghetate si, mai mult, neluminate. Oamenii au dat, din nou, drumul unui potop de injuraturi, iar apoi, resemnati, s-au imprastiat prin compartimente. Unii (printre care si eu) au decis sa se intoarca in vagonul al doilea, unde daca nu era caldura, macar exista lumina.
Conductorii ingheata odata cu calatorii
La putin timp dupa ce imi ocupasem un loc in vagonul al doilea, mi-am dat seama ca pe langa faptul ca totul era inghetat, vantul rece patrundea prin toate ungherele (aparent etanse) ale compartimentului. Dupa vreo doua statii a sosit si nasu, intreband de bilet. I l-am dat asa, cu un gest (asumat) rautacios, intrebandu-l de ce nu este caldura. Nasu, inghetat la randul lui, mi-a spus ca se afla in aceeasi situatie cu mine si ca vagoanele nu pot fi incalzite (motivele nu le-a mai expus, dar am priceput ca erau electrice, legate la o locomotiva pe motorina, motiv de incompatibilitate crasa). M-a sfatuit, apoi, sa merg in celalalt vagon (al treilea) unde era cald, ca poate mai gasesc un loc, spunandu-mi ca acolo, unde ma aflam, nu o sa rezist pana la Arad. Vagonul al treilea, era insa "neabordabil" din motivele expuse anterior. Nasu a plecat bombanind, promitand ca o sa raporteze superiorilor sai situatia (de parca asta ar fi putut sa ne incalzeasca cu ceva). Omul nu purta, de fapt, nici o vina...
Consolarea: nici afara nu era mai cald...
Trenul gonea spre Arad, iar calatorii il asaltau in fiecare statie. Fiecare era in cautarea unui loc cald. Dupa ce bantuiau aiurea, in speranta ca vor gasi conditii de calatorie decente, care sa justifice recenta marire de pret, oamenii se domoleau, resemnandu-se si ocupand loc pe banchetele inghetate. Intr-un tarziu, trenul ajunge la Santana, apoi la Zimand si, incet-incet, tot mai aproape de destinatie. Intai se zaresc turnurile de la CET, apoi primele case, blocurile. In sfarsit, ajunsesem la Arad. Cosmarul trecuse. Pentru noi, cei care statusem in frig, contactul cu aerul de afara n-a fost perceput absolut deloc sub forma unei diferente de temperatura. Cei din vagonul trei, insa, au fost "secerati" de ger in momentul in care s-au dat jos. De aceasta data, eram noi in avantaj! Ce consolare! Judecand la rece e un fel de a spune, deoarece in redactie este cald si bine, acum, cand scriu aceste randuri, avand deja febra (e adevarat ca nu prea mare, dar vorba unui coleg mai e timp!), ii dau dreptate nasului, care m-a atentionat ca nu o sa rezist pana la Arad. De rezistat, am rezistat, iar urmarile le pot doar banui...

Orlando Toader


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}