title

*

  ...

sigla_dtcar4.gif (1503 bytes) Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad

Stirile Zilei

Luni, 27 august 2001

Moneasa - standul de pictura naiva - Virtual Arad News (c)2001Timp de doua zile, acestia si-au expus produsele specifice din zonele din care provin
Mesterii populari din Arad, Hunedoara si Valcea si-au dat intalnire in cadrul primei editii a Targului Mesterilor Populari, desfasurata la Moneasa pe parcursul a doua zile, in perioada 24-26 august. Actiunea a purtat amprenta Centrului pentru Cultura, Turism si Tineret, Muzeului Judetean si a Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. Ca sponsori ai actiuni au fost Hotelurile Moneasa si Parc. Lucrarile targului au fost deschise sambata de directorul CJCTT, Radu Blaga, in prezenta vicepresedintelui CJA, Gheorghe Falca, a presedintelui Comisiei de Cultura a CJA, Achim Alexa, si a consilierilor judeteni Buda Bujor si Marius Salajan. Nu putem sa nu remarcam lipsa oficialitatilor Aradului de la deschiderea lucrarilor unui eveniment prin care se doreste pastrarea traditiilor si a identitatii nationale. In debutul manifestarilor, atmosfera a fost intretinuta de cateva ansambluri folclorice- Doina Muresului, precum si de grupul vocal al Scolii Populare de Arta.
Muzeul Judetean si-a imbogatit sectia de etnografie
Dupa incheierea programului artistic, timp de cateva ore conducerile Muzeului Judetean, Consiliului Judetean si CJCCT s-au perindat printre cei 18 mesteri populari, veniti la Moneasa pentru a-si etala specificul zonei din care provin. Au fost achizitionate obiecte in valoare de peste 10 milioane de lei, care vor intra in patrimoniul judetean. Incepand de astazi, Muzeul Judetean si-a imbogatit exponatele cu obiecte de ceramica, prelucrarea lemnului, textile-tesatorie, pictura naiva, impletituri-nuiele si feronerie. De altfel, directorul Muzeului Judetean, Pascu Hurezan, a marturisit ca acestea vor alcatui sectia de etnografie. "Pentru prima editie a acestui targ ma declar multumit. Din 20 de mesteri cati am dorit sa chemam, au venit 18. Am creat un eveniment. Eu zic ca este bine. La viitoarea editie vom avea deja o anumita experienta.", ne-a spus Radu Blaga.
18 mesteri populari din Tara Zarandului.
Festivalul de la Moneasa - demonstratie la razboiul de tesut - Virtual Arad News (c)2001
Mesterii populari din trei judete ale tarii care au raspuns invitatiei au beneficiat de anumite avantaje-transport, cazare si masa gratuite. Mesterii au fost postati de-a lungul aleii din fata Hotelului Parc, conditiile meteo permitandu-le sa ramana acolo de dimineata pana seara. Cei mai multi dintre ei erau veniti de la Sicula, Pancota, Tarnavita, dar nici mesterii renumiti de la Iacobini nu s-au lasat mai prejos. Unii dintre ei au facut demonstratii la fata locului, tesand la razboi, altii au explicat curiosilor metoda impletirii unui cos. Oferta era extrem de variata de la ulcioare (15-45.000 lei), opaituri (20-60.000 lei), palarii de paie (60.000- 120.000), caciuli asa-zisele cusme de astrahan (650.000-850.000), obiecte de artizanat si pana la hamuri pentru cai (3- 4.000.0000 lei). Turistii nu s- au prea inghesuit sa cumpere astfel de produse, cele mai cautate fiind obiectele de lut. Comericantii erau increzatori ca in ziua urmatoare vanzarile vor creste, iar daca nu, la anul. "Chiar daca nu am vandut atat de mult, eu sunt multumit ca produsele mele au fost prezentate si la acest targ. Noi avem comenzi multe atat in tara, dar mai ales in strainatate. Voi veni in fiecare an, pentru ca asa e traditia.", ne-a spus un mester venit tocmai din Valcea.
Statiunea Moneasa poate inflori prin astfel de festivaluri
Chiar daca prima edipe a acestui targ nu a fost una de amploare, organizatorii au convingerea ca, dincolo de absenta oficialitatilor, mult mai important este ca s-a reusit inventarierea traditiilor si a mesugarilor din toate colturile tarii. Aceste festival a intrat deja in traditia statiunii Moneasa, iar anul viitor Targul Mesterilor Populari va avea un statut independent. Anul acesta a avut loc in preajma celei de-a XXXII-a editii a Festivalului Cantecului, Jocului si Portului Popular din Tara Zarandului. Comuna Moneasa se afla printre ultimele zvacniri ale statiunilor din judetul Arad si numai printr-o avalansa de festivaluri si targuri are sanse sa ramana in circuitul turistic.
Si lacul de la Ghioroc a fost controlat de OJPC - Virtual Arad News (c)2001La Ghioroc nu sunt asigurate demarcatiile zonelor pentru scaldat
In colaborare cu Inspectoratul Sanitar de Stat Arad, OJPC Arad a verificat calitatea serviciilor la stranduri, lacuri si bazine de inot. Au fost verificati un numar de 9 agenti economici constatandu-se o serie de deficiente. Au fost depistate autorizatii sanitare nevizate pe anul in curs. De asemenea, orarul de functionare nu este afisat. In afara de strandul Neptun din Arad, celelalte 8 unitati verificate nu dispun de un punct de prim ajutor asigurat cu personal medical calificat. Rigolele pentru dezinfectie amplasate in jurul bazinelor nu contin apa clorinata si nu este marcata vizibil pe marginea bazinelor adancimea apei. Nu exista registru pentru evidenta calitatii apei de imbaiere si nici unul din agenfii economici nu au asigurat serviciul de salvamar in incinta strandului. La strandurile amplasate in jurul lacului Ghioroc, administrate de SC. Las Vegas SRL si Primaria Comunei Ghioroc, nu exista zone de protectie sanitara a apei strandului, nu sunt asigurate demarcatiile zonelor pentru scaldat, apa de mica adancime nu este demarcata de cea de mare adancime prin geamanduri, nu exista registre pentru evidenta calitatii apei de imbaiere si nu exista grupuri sanitare iar pe plaja nu exista recipiente pentru colectarea reziduurilor. Probele de apa prelevate cu ocazia verificarilor efectuate, din strandurile din Sofronea, Curtici, Dorobanti si Macea, au evidentiat ca, la data controlului, apa din bazine, din punct de vedere microbiologic, este necorespunzatoare pentru imbaiere, avand numarul total de germeni si bacterii peste limitele maxim admise de normele sanitare in vigoare. S-au dispus masuri de oprire temporara a prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor constatate si au fost aplicate 4 sanctiuni contravenionale in valoare de 6,5 milioane de lei.
La simularea incendiului de la Pancota, pompierii au obtinut calificativul "foarte bine"Actiunea s-a incheiat cu calificativul "foarte bine"
Comandantul Detasamentului de pompieri militari Arad, mr. Iustin Marsieu, ne-a informat ca, in data de 23 august a.c., la ore 11,10, a fost simulat un incendiu la fabrica de mobila din Pancota, apartinand de SC Pancotas SA. Mai precis s-a simulat : izbucnirea focului ia cabinele de pulverizat existente in aceasta unitate de productie. Pentru stingerea incendiului au actionat in cooperare Statia de pompieri Ineu, care a intervenit cu doua autospeciale si o motopompa, Serviciul de pompieri civili din cadrul Pancotas SA, Serviciul de pompieri civili ai orasului Pancota, si Detasamentul de pompieri militari Arad, care s-a deplasat cu doua autospeciale. La aceasta simulare a mai fost deplasata la locul presupusului incendiu si autosanitara orasului Pancota, masina care a fost primita de curand, de catre Primarie, din Germania. Calificativul acestei aplicatii a fost "foarte bine" si a fost acordat de catre col, Constantin Parva, Seful de Stat Major al Grupului de Pompieri "Vasile Goldis" al Judetului Arad. "A fost o actiune complexa, deosebit de utila, care ar fi bine sa se faci si in alte localitati ale judetului." ne-a decarat mr. Iustin Marsieu. Din cate am aflat, urmatoarea operatiune de acest gen se va desfasura pe Valea Crisului Alb, undeva pe raza localitatilor Gurahont Varfurile, si unde se va simula un incendiu in padure.
Directoarea DJSA - Florica Grec anunta inceperea pregatirilor pentru recensamantAu fost distribuite materiale de lucru
Anul viitor se va efectua in Romania, pentru a doua oara dupa 1989, recensamantul populatiei si a locuintelor. Pentru buna desfasurare a acestui proces, au fost programate cateva etape si in acest an. Astfel, dupa ce s-au constituit Comisiile judetene, municipale, orasenesti si comunale, precum si secretariatele tehnice permanente ale acestora, a urmat intruirea membrilor comisiilor. Ieri, instructajul a luat sfarsit, o data cu intalnirea primarilor si secretarilor din judet cu directoarea Directiei Judetene de Statistica Arad, Florica Grec. "Marti ne-am deplasat la Ineu si Sebis, iar miercuri la Lipova si Chisineu-Cris, unde am predat membrilor comisiilor de recensamant materialele de lucru, modele, pentru fiecare comuna si sat, incluzand si detaliile tehnice" ne-a informat Florica Grec. Pana la sfarsitul lunii septembrie, organele tehnice ale primariilor sub indrumarea directa a compartimentelor de specialitate in probleme de urbanizare, arhitectura si amenajarea teritoriului din cadrul Prefecturii, vor trebui sa elaboreze materialele cartografice. In perioada septembrie 2001- aprilie 2002, autoritatile administratiei publice locale, nu vor mai efectua schimbari de denumiri de strazi si numerotari ale cladirilor.
Doi italieni au incercat sa introduca in Romania munitie de vanatoareIn conformitate cu Legea , 17/1996, atat cetatenii romani, cat si cei straini nu au voie sa detina si sa introduca in tara armament sau munitie decat daca sunt autorizati in acest sens. De aceasta prevedere legala s-au facut ca nu stiu doi cetateni italieni care au incercat sa introduca in tara cateva sute de cartuse de vanatoare. Astfel, in noaptea de 23/24 august a.c., la Punctul de trecere al frontierei de la Nadlac, pe sensul de intrare in tara, s-au prezentat doi italieni, Paolo Lagnena, de 48 de ani, si Corrado Zoha, de 41 de ani care intentionau sa intre in Romania. Cei doi se aflau intr-un autoturism de teren care tracta o remorca in care se aflau 6 caini de vanatoare, rasa setter. Oganelor de control au declarat ca intenponeaza sa faca o partida de vanatoare, la Oravita, impreuna cu niste prieteni romani. La un control mai amanuntit al autovehiculului politistii de frontiera au descoperit ascunse in podeaua remorcii, sub caini, 882 de cartuse de vanatoare, calibru 12 mm. Luati la intrebari, cei doi italieni au declarat reprezentantilor Politiei de Frontiera ca intentionau sa duca munitia respectiva prietenilor lor din Oravita, ca si cadou. Politistii de frontiera si-au declinat competenta in favoarea colegilor lor de la Inspectoratul de Politie al Judetului Arad care au si inceput cercetarile. Zoha si Lagnene sunt cercetati, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN: [Message Board]


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Saptamanalul Aradeanul, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}