title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Vineri, 5 ianuarie 2001

Pentru o bucata de paine vom plati in plus cateva mii de lei - Virtual Arad News (c)2001Intrarea intr-un nou mileniu nu a insemnat pentru romani si trecerea la o viata mai buna. Amenintarea cu un alt val de scumpiri exista inca inainte de Craciun. Pe data de 19 decembrie SNP Petrom decidea majorarea preturilor de referinta a benzinei si motorinei cu 500 de lei pentru rezolvarea diferendului cu benzinarii particulari. Acestia au solicitat SNP practicarea de preturi nediscriminatorii la poarta rafinariilor pentru toti operatorii, de stat sau privati. In urma majorarii, pretul unui litru de benzina este de 13.400  lei, in timp ce motorina costa 12.000 lei. Aceasta decizie a reprezentat pentru producatori semnalul sa pusna mana pe calculatoare si sa fabrice alte preturi. Chiar daca noile calcule nu au fost puse pe tarabe imediat, unii producatori asteptand sa treaca sarbatorile pentru a aplica noile preturi, in mod sigur socul nu se va lasa asteptat prea mult.
Pretul carburantiilor ia "foc".
Conform celor spuse de benzinarii particulari, se pare ca de saptamana viitoare pretul la rafinarii va fi din nou ridicat. In prezent, la benzinaria Avanti pretul unui litru de benzina Premium este de 15.500 lei, iar motorina se vinde cu 14.900 lei. "In mod sigur va urma o scumpire in viitorul apropiat, din cauza ca rafinariile vor practica preturi mai mari"ne-a declarat un lucratorr la sus-amintita benzinarie. La Emol, benzina se vinde cu 14 400 lei litrul, in timp ce motorina poate fi cumparata cu 13.000 lei. Si aici preturile vor fi majorate " probabil de saptamana viitoare, in functie de cum decid rafinariile ".
Telefonul ne "frige" la buzunare
Prima zi a anului a adus odata cu Plugusorul si o majorare a tarifelor telefonice. Astfel, costul unui abonament pentru persoane fizice, linie individuala, este de 139.000 lei pe luna cu 100 de impulsuri incluse; 113.000 lei cu 50 de impulsuri incluse si 85.000 lei fara nici un impuls gratuit. In cazul unei linii comune la doi abonati un abomanent costa 113.000 lei pe luna cu 100 de impulsuri incluse; 85.000 lei cu 50 de impulsuri gratuite si 59.000 lei fara impulsuri gratuite.
Painea se va scumpi
Pretul painii va suferi modificari in a doua jumatate a acestei luni, directorul Armopan declarand, la sfarsitul anului trecut, ca societatea dispune de materie prima necesara pentru a acoperi cererea din urmatoarele zile si astfel, preturile la paine si produse de panificatie raman neschimbate. Brutariile particulare nu au in plan ridicarea preturilor in perioada urmatoare. Mot Elena, patroana brutariei Livius ne-a declarat: "pretul actual se va mentine si in continuare, nu avem de gand sa scumpim painea. Anul trecut am avut probleme cu achizitionarea graului, motiv pentru care ne-am hotarat sa apelam la faina ungureasca ". Produsele brutariei Stanis nu se vor scumpi in viitorul apropiat. "Eu am scumpit inainte de Craciun, asa ca preturile vor ramane aceleasi o buna bucata de timp" ne-a declarat Marcel Stanis, patronul brutariei.
Pretul produselor lactate creste cu 7%
la inceputul lunii decembrie, pretul produselor lactate, din cauza cresterii pretului de achizitie al materiei prime, precum si cel al utilitatilor. Directorul societatii Avicola din Oradea, Dumitru Rosoga a precizat ca este posibil ca pretul carnii si cel al oualelor sa creasca cu 10-13%. Producatorii de carne sustin ca scumpirea carburantilor va determina o crestere cu 5- 10% a pretului carnii si a produselor din carne, imediat ce stocurile din depozite se vor epuiza.
Primarul Dorel Popa va participa la National Prayer BreakfastDespre primarul Aradutui se stie de mult ca are relatii suspuse in SUA. Inainte de Sarbatori, Dorel Popa si-a petrecut cateva zile in State, dand, astfel, ocazia presei sa speculeze despre numirea sa in fruntea Ambasadei din Washington. Primarul, dupa revenirea sa in tara, a infirmat aceste zvonuri, insistand pe dorinta sa de a ramane in fruntea Aradului. Cu toate acestea, domnia sa a recunoscut ca a fost invitat la una dintre cele mai selecte evenimente mondene ale SUA, respectiv la a 49-a editie a National Prayer Breakfast, o intrunire la care, in fiecare an, alaturi de presedintele si vicepresedintele american sunt invitate personalitati de marca din intreaga lume. Alaturi de primarul Aradului, la acest eveniment va participa si ministrul de externe al Romaniei, Mircea Geoana. Dorel Popa nu si-a ascuns satisfactia la aflarea invitatiei, domnia sa fiind primul aradean care va participa la National Prayer Breakfast.
Presedintele FPS - Doru Sever Puia, la ultima conferinta de presaGuvernul a decis, sambata 30 decembrie, printr-o ordonanta de urgenta, desfiintarea Fondului Proprietatii de Stat si infiintarea Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. FPS s-a constituit in conformitate cu prevederile Legii privatizarii societatilor comerciale 58/1991 si functioneaza din anul 1992. Guvernul Isarescu a hotarat, in urma cu cateva luni, restrangerea activitatii FPS si infiintarea a opt sucursale regionale care sa preia toate societatile ramase in portofoliile directiilor teritoriale. In judetul Arad, statul a scos la vanzare pachetele de actiuni detinute la 259 de societati, din care au mai ramas de privatizat 22 de societati, trei dintre acestea fiind in lichidare: Agromec Seitin, la cererea debitorului, IMET Ineu, la cererca creditorilor si Intertrans II Lipova, lichidare voluntara declansata in baza hotararii actionarilor. La 20 dintre acestea FPS detine pachete reziduale de actiuni, in timp ce la celelalte doua, SC UTA SA si SC Ardealul SA, pachete majoritare. Pachetele de actiuni ale celor 22 de societati vor fi transferate la sucursala Vest cu sediul la Timisoara. Doru Sever Puia directorul FPS Directia Teritoriala Arad a subliniat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ultima de altfel, pe care a sustinut-o in aceasta calitate, "avand in vedere ca FPS mai detine pachete majoritare de actiuni la doar doua societati comerciale, putem considera ca procesul de privatizi judetul Arad a fost practic incheiat". Lipsa ofertei de cumparare pentru, societatile oferite la vanzare si litigiile patrimoniale aflate pe rol la patru dintre societati au fost, conform angajatilor FPS, motivele pentru care finalizarea procesului de privatizare, in judetul nostru, nu a fost posibila pana la sfarsitul anului 2000. In perioada martie-iunie 2000 activitatea FPS a fost supusa unui control in urma caruia nu au fost gasite nereguli. Anisoara Weisl, consilier in cadrul FPS a declarat "ca procesul de privatizare s-a incheiat cu hapy-end pentru Arad, in ciuda climatului economic". Reprezenzantii presei au putut vizita arhiva FPS pentru a se convinge ca toate actele privatizarii sunt intacte si ca nimic nu a fost distrus.
Directoarea Bibliotecii Judetene - Aurora Tatar doreste extinderea serviciilor catre populatieIn aceste zile, la Biblioteca Judeteana Arad se lucreaza febril. Cum la sfarsitul anului trecut au fost investiti nu mai putin de 250 milioane de lei in achizitionarea de carti noi, acum se lucreaza la selectarea si asezarea lor pe domenii si specific. Astfel, fondul de carte al Bibliotecii Judetene Arad s-a imbogatit cu volume foarte valoroase, atat in limba romana, cat si in maghiara, engleza, franceza, din numeroase domenii: beletristica, enciclopedii, atlase etc: Directorul acestei institutii, Aurora Tatar, ne-a declarat ca Biblioteca Judeteana se afla intr-un proces de modernizare si extindere a spatiilor destinate publicului, indeosebi a celui al salii de lectura, precum si de reorganizare a fondului de referinta. In aceste zile, Aurora Tatar studiaza posibilitatea concretizarii unui program de colaborare cu prestigioasa editura Grifon, care si-a manifestat intentia de a ajuta Biblioteca in eforturile sale de a-i invata pe copii dragostea pentru carte si pentru limba engleza. Ramanand la "capitolul copii", Aurora Tatar isi declara ferm intentia de a extinde gama serviciilor oferite copiilor. Incepand cu prima luna a anului 2001, si-au inceput activitatea la Biblioteca Judeteana Arad patru noi angajafi, absolventi ai facultatilor de jurnalistica - limba engleza, din Arad si Timisoara. Odata "intrati in paine", ei se perfectioneaza acum, sub indrumarea si supravegherea cadrelor autorizate, in biblioteconomie si in programul pentru biblioteci. Noii angajati au fost incadrati pe posturile vacante biblioteca neprimind suplimentare de posturi. Conducerea Bibliotecii Judetene Arad nu a renuntat la ideea infiintarii unui Centru de Informare Comunitara, care va fi prezentata la prima sedinta de lucru cu vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Claudiu Cristea. Pentru infiintarea acestui centru este absolut necesara dotarea cu calculatoare performante, legate in retea cu ajutorul carora si se realizeze o foarte serioasa baza de date. Prin realizarea acestui obiectiv, Biblioteca Judeteana Arad se va ridica la standardele bibliotecilor judetene de rang superior, cum sunt cele din Brasov, Iasi si Cluj Napoca. Investitia va fi foarte serioasa, dar ea este foarte motivata, avand in vedere bogatul fond de carte de aici dar si marea afluenta de cititori care vin zilnic la biblioteca.
Incepand din martie, tarifele pentru tabere vor creste...Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar Arad ofera tabere pentru sfarsitul de saptamana sau vacante scolare. Prima serie din acest an va fi organizata in perioada ianuarie - februarie. Directorul Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar, filiala Arad, Ioan Stana, ne-a declarat: "Prima tabara din acest an va fi la acelasi tarif ca si seriile organizate anul trecut, urmand ca in luna februarie sa se faca o majorare de pret indiferent de zona aleasa de cei doritori". Cei care vor sa-si desfete ochii intr-un cadru pitoresc o pot face in Muntii Codrul Moma sau Muntii Zarandului. Numarul de locuri puse la dispozitie de Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar Arad este de aproximativ 195 de paturi in taberele din Savarsin, Moneasa si Dezna. In statiunea balneo-climaterica Moneasa, la o altitudine de 290 de metri, se afla tabara scolara Moneasa. Aceasta are o capacitate de cazare de aproximativ 75 de locuri, in camere cu doua pana la cinci paturi. Tabara Moneasa mai dispune de o cantina moderna ce poate pune la dispozitie hrana pentru 80 de elevi pe serie, incalzire centrala, apa curenta si grupuri sanitare in interior.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2001] [Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2001 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}