title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 25 august 2000

Incep licitatii pentru salubrizarea orasuluiDupa ce noii alesi ai Aradului si-au intrat in functie, am asteptat ca primele promisiuni electorale sa se indeplineasca. Nu s-a prea vazut acest lucru pana acum. "Mici semnale" incep insa sa apara.
Calitatea serviciilor trebuie sa creasca
Recent Primaria Arad a anuntat organizarea unei licitatii publice pentru achizitia unor servicii de intretinere a domeniului public. Este vorba de lucrari de intretinere a spatiilor verzi din parcul Europa, de salubrizare stradala in cartierele Micalaca si Alfa si de aducere la cota a capacelor caminelor, pe strazile unde se fac asfaltari. "ideea este de a eficientiza serviciile in interesul cetatenilor. Iar intr-o economie de piata, situatia concurentiala este cea care asigura eficientizarea. Dorim astfel sa evitam a fi invinovatiti ca intretinem o situatie de monopol (agreata probabil de firmele/regiile care se ocupau pana acum de aceste servicii.). Licitatia nu este impotriva lor. Castigator poate fi orice societate care e performanta" - este de parere Levente Bognar, viceprimarul Aradului.
Viceprimarul Voicu, consecvent promisiunilor electorale
Pana acum societatile de Salubritate si Gospodarire Comunala prestau servicii la Primarie contra unor tarife care cresteau constant pe parcursul anului. Fiind societati pe actiuni ele nu trebuie sa traiasca de pe spatele primariei, ci din activitatea pe care o au in statut (chiar daca actionar principal e primaria). Pornind de la aceste idei, viceprimarul Emanoil Voicu a initiat licitarea serviciilor amintite de intretinere a domeniului public. Tot el a fost cel care a propus cartierul Alfa intre prioritati. Deocamdata, primaria a scos la licitatie trei servicii, doar pentru anumite portiuni (bine stabilite) ale domeniului public. Este o faza experimentala, lucrarile urmand a fi contractate pentru o luna de zile. Se asteapta rezultatele noilor colaborari, urmand ca, in functie de ele, proiectele de acest fel sa se extinda.
Concurenta starneste (ne)multumiri
Cert este ca licitarea serviciilor de intretinere a domeniului public a starnit o agitatie considerabila in cadrul regiilor implicate. Ovidiu Marian, directorul Gospodaririi Comunale considera ca este vorba de o actiune nefireasca si este nemultumit ca trebuie sa concureze cu firme particulare. Salubritatea este ceva mai linistita acum, datorita posibilitatilor reduse datorita posibilitatilor reduse de a avea un concurent serios. "Am cumparat caietul de sarcini si vom participa la licitatie pentru salubrizare stradala in cartierul Micalaca si Faleza Sud, pentru maturat mecanic si stropit. In ceea ce priveste tarifele, le pastram pe cele cu care am, lucrat si pana acum. Mai jos de atat nu ne permite starea economica,(combustibil, piese de schimb). Nu cred ca vor fi probleme la licitatie deoarece dupa conditiile ce trebuie indeplinite (vechime, personal specializat), numai firme din alte orase ne-ar putea face o concurenta reala" a precizat Mirela Iliesc, director tehnic, al S.C. Salubritate S A. Regia Autonoma de Drumuri Municipale considera ca activitatea sa nu va fi influentata de licitatie "Conform Legii drumurilor, toate instalatiile subterane se afla in administratia celor care le detin (apa-canal, telefoane etc.), care au obligatia de a le aduce la cota prin forte proprii. Noi facen ridicari de cota doar pe strazile pe care aplicam covoare bituminoase" ne-a spus Mircea Galea, director al R.A.D.M. Licitatiile vor avea loc luni, 28 august, castigatorii urmand a fi desemnati de o comisie stabilita de primar.
S-a aprobat modernizarea Aeroportului International Arad - Virtual Arad News (c)2000O stire imbucuratoare pentru aradeni vine din partea lui Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad. Acesta a fost la Bucuresti, la Ministerul Transporturilor, pentru a prezenta proiectul prin care s-a cerut finantarea modernizarii platformei Aeroportului din Arad. In urma demersurilor facute in acest sens, se pare ca s-a hotarat finantarea acestui proiect, cat mai curand posibil. In legatura cu aceasta problema, Gheorghe Falca ne-a declarat: "Am prezentat proiectul pentru modernizarea aeroportului, mai precis pentru asfaltarea platformei, si cred ca am fost cat se poate de convingator, pentru ca am obtinut confirmarea de la Bucuresti, in legatura cu primirea sumei de un miliard si jumatate de lei, in urmatoarele saptamani. Aceasta lucrare de modernizare a platformei Aeroportului va fi executata de S.C.T. Bucuresti." Tot in legatura cu aeroportul, o alta veste buna, dar pentru anul viitor, este proiectul de marire a pistei de aterizare. Daca acum beneficiem de 14 curse internationale, prin marirea pistei vor putea ateriza la Arad si avioane Airbus. " In ceea ce privepte programul de lucru la aeroport, acesta este complet, de 24 din 24, dar avem greutati din partea firmei bucurestene Romatsa, care doreste reducerera acestui program la 12 ore. Tocmai din aceasta cauza voi fi din nou la Bucuresti, miercuri, 23 august a.c.,pentru a discuta cu reprezentantii acestei firme in legatura cu programul de lucru la Aeroportul Arad, in sensul ca acesta trebuie sa ramana asa cum este, de 24 din 24. Deci in curand, aradenii se vor putea mandri cu noul aspect al Aeroportului, binenteles daca banii vor sosi in timp util."
Maestrul Shi Da Yue facand demonstratii de lupte martialeJandarmeria Arad il gazduieste, in aceste zile, pe cel mai mare maestru al manastirii Shaolin, Feng Gen Huay, pe numele sau de calugar Shi Da Yue. De 37 de ani, marele maestru traieste numai in mediul monahal al manastirii Shaolin, primul contact cu viata de calugar avandu-l la varsta de cinci ani. Vizita lui Shi Da Yue la Arad are ca scop pregatirea jandarmilor aradeni si a copiilor cadrelor militare din unitatea de jandarmi, prin demonstratii de arte martiale (stilul Wu Shu), tehnici de imobilizare si de conducere fortata. Despre activitatea sa, aradeanul Vitia Mereanu (angajat al Jandarmeriei Arad), singurul roman acceptat in manastirea Shaolin, a declarat: Are in toata China peste 20 de mii de elevi. Se intra foarte greu in acea manastire. Eu am fost admis sa dau exemen de intrare in manastirea Shaolin. Acolo se imbina perfect starea spirituala cu tehnicile de lupta. Pe langa aceste tehnici de lupta, calugarii shaolin au si un mod de viata deosebit. Am aflat, astfel, ca pe langa preparatele din carne de pui sau peste, o parte din alimentatie este secreta, bazandu-se pe concentrate stiute numai de initiati. Marele maestru - care reprezinta cea de-a 13-a generatie de calugari shaolin - are si alte calitati, stapanind si medicina traditionala chineza: presopunctura, acupunctura, masaj sau tehnici de resuscitare. Despre profesionalismul jandarmilor, in ceea ce priveste capacitatea de lupta, Shi Da Yue a avut numai cuvinte de lauda, considerand, ca ar trebui sa munceasca mai mult. Pe intreaga durata a sederii in Romania, maestrul shaolin va vizita mai multe manastiri, prima fiind cea de la Bodrog, unde se va afla chiar astazi. De asemenea, saptamana viitoare, Shi Da Yue va da mana cu premierul Romaniei, Mugur Isarescu, aratandu-i cateva din tehnicile de lupta shaolin.
In Piata UTA s-a deschis ZOO Center
Miercuri a avut loc inaugurarea magazinului ZOO CENTER din care se pot cumpara animale mici (pesti de acvariu, hamsteri, papagali etc.) hrana si accesorii pentru acestea - produse de cele mai renumite firme in domeniu: Royal Canin, Hagen, Ferplast, Vita Kraft, Juwel Aquarium, Profipet. Patronul acestui magazin, Eugen Megelea ne-a declarat: "Sper ca va avea succes aceasta afacere. Am hotarat deschiderea acestui magazin, intrucat in Arad nu aveam o colaborare prea stransa cu magazinele de profil. Intentionam sa ne extindem si sa deservim toata zona de vest a tarii." Am plecat din magazin cu imaginea papagalilor "zugraviti" in culori tropicale, a hamsterilor cenusii pufosi si a frumusetii zecilor de pestisori multicolori care se invarteau printre plantele verzi. Un mic colt de paradis in Piata UTA...
In Tabara Dezna copiii s-au simtit excelent - Virtual Arad News (c)2000La Dezna se desfasoara cea de a II-a editie a taberei de vara pentru copiii nevazatori din intreaga tara. Acestia provin din scoli speciale din Arad, Cluj, Tg. Frumos si fac parte din familii dezorganizate sau cu situatii materiale precare. Pentru o mai buna organizare a programului, participantii au fost impartiti pe grupe de varste: intre 8-11 ani adolescenti si 4-8 ani.
Responsabil de organizarea taberei este dl. Nicu Tole presedintele organizatiei Dezna Torch. Initiatorul acestei actiuni umanitare destinate copiilor cu deficiente de vedere este dl. Mike Towsend - director tehnic al Torch Trust din Anglia, lipsit el insusi din frageda copilarie de vedere. Despre inceputul colaborarii cu tara noastra, dl. Towsend ne-a relatat: "Trebuie sa mentionez faptul ca organizatia noastra isi desfasoara activitatea in aproximativ 100 de tari, dar se axeaza mai mult pe C-E Europei si C-E Africii. Revenind la inceputul colaborarii cu Romania... Era prin anul 1991 cand mi s-a cerut niste ace pentru aceasta tara. La inceput m-am gandit ca este vorba de ace de seringa. Ulterior, am aflat ca acele urmau sa fie folosite de catre elevii scolii de nevazatori din Arad pentru cusut saltele. Am trimis ajutoarele si in 1992, am vizitat pentru prima data Romania. Dupa putin timp a luat fiinta si organizatia Dezna Torch. Tinta noastra e aceea de a aduce o "raza de lumina" in viata acestor copii loviti de soarta. In cadrul taberei de la Dezna, 36 de copii au trait o vacanta in adevaratul sens al cuvantului: s-au plimbat, au cantat, au participat la cursuri de invatare a limbii engleze; au fost dusi "la scalda" la Moneasa, s-au jucat in locuri special amenajate. Un lucru demn de remarcat este dragostea fata de semeni intalnita in acest grup. 15 persoane din Anglia si Scotia s-au oferit ca voluntare in a-i ajuta pe acesti copii cu probleme". Alaturi de ei, zece tineri romani, cunoscatori ai limbii engleze, au facut posibila comunicarea. Singurul moment trist trait de fiecare copil in parte a fost plecarea din tabara - moment scaldat in lacrimi, dar presarat cu promisiuni de ... revedere.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}