title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 23 august 2000

Incendiu pe dealurile LipoveiTotul a inceput dupa ora 16,00, cand am contactat Grupul de Pompieri Arad pentru a afla detalii in ceea ce priveste canicula zilei de ieri. Ne-a raspuns ofiterul de serviciu, care ne-a insirat o sumedenie de incendii: pe strada Savinesti (unde a ars un acoperis de casa si un pompier a cazut de pe scara), la Ilteu, Revetis, Ineu si Valea Mare (unde a ars vegetatia de pe camp si cateva hectare de padure), la Casa de Sanatate din Arad si... ofiterul de serviciu si-a cerut scuze pentru ca...
ARDE LIPOVA !
Imediat ne-am prezentat la Prefectura Arad, de unde - impreuna cu prefectul Ovidiu Nila, Claudiu Cristea, vicepresedintele CJA si col. Mihai Bontea, seful Grupului de Pompieri Arad - ne-am deplasat la Lipova. Acolo am gasit un adevarat prapad: incepand de la complexul Mara- Lucia si pana la manastirea Radna, toate dealurile Lipovei erau in flacari. Parca venise Apocalipsa... Petru Gherman primarul Lipovei, Petre Toma, viceprimarul, asteptau pompierii cu disperare. Nu mai stiau ce sa faca... Focul depasise putintele lor. Noroc cu pompierii militari care - coordonati admirabil de col. Mihai Bontea - au intervenit doar in punctele cheie: ,,Ce sa fac? - ne-a declarat col.
Alaturi de pompieri, autoritatile sunt prezente la incendiul de padureBontea "Tot Grupul este alarmat si raspandit pe tot judetul. Ce bine ar fi daca as avea cateva elicoptere la dispozitie... Asa, cu dotarile de astazi, incerc sa protejez gospodariile cetatenilor. Pe de alta parte, cine este vinovat de faptul ca pasunile nu sunt curatate sau ca padurile n-au un sistem anti-foc? Asta este... Ma doare sufletul ca-i arunc pe acesti baieti de toata isprava impotriva flacarilor..."
Prefectul Ovidiu Nila a convocat Politia, Jandarmii, Primariile din zona si incerca din rasputeri sa-i convinga pe civili sa intervina "N-am vazut niciodata asa ceva! Stau aici pe baricada, pana vom izbandi in aceasta lupta. Am vazut cum Aradul era periclitat de apele Muresului in 1970 si 1975, dar n-as fi crezut niciodata ca vom avea de infruntat si focul... Ce sa va spun? Interventia tuturor putea sa fie mai operativa si mai buna." Ce-i drept, prefectul Aradului s-a oprit la postul de Politie din Lipova si i-a determinat (cat se poate de autoritar) pe cei de-acolo sa intervina, i-a rugat pe oameni sa nu astepte si sa se organizeze pentru a face fata incendiului si, nu in ultimul rand, a convocat 50 de jandarmi pentru a lupta cu flacarile. La ora 21,30, cand am parasit Lipova, focul era in toi. Ca la un amurg de soare, toate zarile erau rosiatice. Flacarile dominau toate inaltimile, cerul era in flacari, casele erau pandite de parjol, oameni nu mai stiau ce sa faca... Pompierii, jandarmii si militarii erau insa la datorie.
Caravana Finantelor a sosit la AradIeri dimineata, a poposit in Arad caravana Ministerului de Finante pentru informarea populatiei asupra impozitului pe venitul global. Pentru ca afara, insa, temperatura a depasit 40 grade Celsius, aradenii nu s-au prea inghesuit la standul de informare. Din putinele persoane prezente in fata Palatului Administrativ, unele abia auzisera de impozitul pe venitul global, altele stiau ceva mai mult. La conferinta de presa organizata la Administratia Financiara Arad, liderul campaniei, Razvan Poppa - specialist in Ministerul Finantelor a declarat: "Aradenii au venit cu intrebari. Cei care s-au prezentat la standul nostru au fost dornici sa afle cat mai multe elemente despre acest sistem". Gavril Chis, directorul general al OGFPCFS Arad, a spus: "Populatia judetului Arad nu priveste impozitul pe venitul global ca pe ceva dezastruos. Prin aplicarea acestui sistem se constata o crestere a castigului net. Eu zic ca nu vom avea probleme in aplicarea acestui sistem". Reamintim ca impozitul pe venitul global a fost introdus de la 1 ianuarie 2000. Pentru o mai buna intelegere, reprezentantii Finantelor aradene au avut pana acum mai multe intalniri cu angajatorii aradeni. Informatii despre impozitul pe venitul global pot fi obtinute direct de la DGFPCFS Arad sau de pe pagina web a Ministerului de Finante (www.mfinante.ro).
Directorul DRV Arad - Stefan Rabotka si-a depus demisiaIntr-un comunicat, primit in cursul dupa- amiezii de ieri, de la Serviciul Imagine Publica si Comunicare al Directiei Generale a Vamilor se precizeaza ca: "Avand in vedere situatia de la DRV Arad, creata prin cererea d-lui Stefan Rabotka, director al DRV Arad, nr. de inregistrare 39246/1 8.08.2000, conducerea Directiei Generale a Vamilor a dispus aprobarea cererii d-lui Rabotka si in consecinta eliberarea acestuia din functia de director al DRV Arad si numirea ln functia de coordonator al biroului vamal Arad. Fata de cele mai sus mentionate si tinand cont ca DRV Arad este o regionala vamala de pe frontiera de vest a Romaniei cu un mare volum de munca si cu o activitate intensa, incepand cu data de 22.08.2000, conducerea Directiei Generale a Vamilor a numit in functia de director coordonator al DRV Arad pe dl.Dan Dragan, expert vamal in cadrul DRV Cluj."
La Chirurgie este nevoie de aer conditionatChiar daca aceasta vara a fost una din cele mai calduroase si secetoase din ultimii o suta de ani. in week-endul trecut, in Arad s-au inregistrat cele mai mari temperaturi din tara, mercurul termometrelor urcand pana la 42 de grade Celsius. Intreaga populatie a urbei nostre este afectata serios de acest val de caldura, temperaturile de ieri fiind maximele, inregistrate in Romania, din aceasta vara. Din cauza faptului ca aerul arde pur si simplu si abia se poate respira, zilnic, la Serviciul de Ambulanta, si la spitale, sunt adusi oameni care lesina sau sufera tot felul de afectiuni. Medicii spun ca cele mai multe afectiuni intalnite in aceasta perioada sunt stopurile cardiorespiratorii, decompensarea si crizele de spasmofilie. Sa nu uitam insa ca, pe langa aradenii afectati ocazional de valul de caldura, medicii trebuie sa ingrijeasca zilnic sute de pacienti internati in spitale, cu boli mult mai grave, care necesita spitalizare si tratamente indelungate. Din pacate, asa cum am mai publicat, si spitalele noastre sunt victimele mult prea prelungitei perioade de tranzitie, pe care o parcurgem de zece ani de zile, astfel ca, banii pe care ii gestioneaza acestea, abia le ajung pentru plata salariilor, cea a facturilor de curent, apa, etc. si pentru achizitionarea de medicamente. Din acest motiv si pentru ca oamenii de afaceri, conducatorii de societati nu prea s-au gandit ca ar fi bine venite ceva instalatii de aer conditionat in salile de operatii, in saloanele spitalelor sau macar acolo unde se trateaza urgentele medicale, foarte putine din sectiile, spitalelor beneficiaza de acest lucru, o conditie esentiala si de stricta utilitate in orice tara civilizata. Fondurile din sanatate sunt putine si, asa cum ne-a marturisit si dr. Emilia Galea, in lipsa acestor instalatii de aer conditionat, pacientii se imbolnavesc si mai rau trebuind sa suporte temperaturile foarte ridicate din spital.
La Terapie intensiva nu exista aer conditionat
Din acest punct de vedere, confortul bolnavilor lipseste cu desavarsire, iar organismul este solicitat in plus. Atat bolnavii cu afectiuni cardiace, cat si cei cu afectiuni neuropsihice sunt supusi unor eforturi care nu ar trebui si existe. Din tot spitalul Judetean, singurii care pot respira normal sunt bolnavii internati la terapie intensiva coronariana (aici existand doua aparate, iar al treilea este in curs de instalare). In rest, aer conditionat se mai gaseste doar in sala de operatii la urgenta, si inca in vreo doua - trei, restul fiind adevarate cuptoare. Prin stradanii proprii, dr. Codin Olariu, seful sectiei de terapie intensiva coronariana, a reusit sa gaseasca niste sponsori, cu ajutorul carora a dotat cele trei saloane cu instalatii de aer conditionat.
"Da Doamne sa se imbolnaveasca personalitatile!"
Fiecare sef de sectie incearca sa faca tot posibilul pentru ca bolnavii care sunt sub ingrijirea lor sa beneficieze de cel mai bun tratament si de cele mai bune conditii. "Instalatia de aer conditionat este vitala pentru pacienti, la fel ca apa curenta. Toate achizitiile depind de cate un moment critic: daca se interneaza vreo personalitate, atunci se fac presiuni si se gasesc fonduri pentru rezolvarea problemelor" ne-a declarat dr. Emilia Galea. De aici deducem foarte simplu ca pana ce nu ajung sa fie ei insisi pacieati, cei care au posibilitatea sa rezolve intr-un fel sau altul problemele din spitale, nu fac nici un efort in acest sens. Si daca este nevoie de sponsori, ca spitalele aradene sa functioneze normal, ca o institutie in care omul ajunge pentru a se trata, inseamna ca situatia este foarte grava. Cu atat mai mult, cu cat si sponsorii se lasa greu convinsi de necesitatea si importanta ajutorului lor.
Pacienti sunt nemultumiti
Am stat de vorba cu un pacient cu afectiuni cardiace, care a fost mutat dintr-un salon dotat cu instalatie de aer conditionat intr-un salon care nu ofera acest confort: "Socul psihic conteaza foarte mult la un bolnav. Fiind acolo simti ca poti sia respiri. Ajunsi aici, cardiacii nu pot sa doarma mai mult de trei ore pe noapte. Ziua, desi trebuie repaus la pat nu se poate sta in salon. Ea nu as lasa pe nimeni sa stea aici" Tot in aceste zile caniculare, a fost delegata o comisie mixta de la Bucuresti, care are ca scop verificarea conditiilor in care se pastreaza atat alimentele cat si medicamentele. Domnilor de la Bucuresti, ar trebui sa va intereseze si conditiile in care personalul medical si cei internati aici trebuie sa suporte caldura. Ar trebui sa va intereseze si felul in care se achizitioneaza instalatiile de aer conditionat. Si poate ca ar trebui sa va intereseze si gradul de civilizatie din punct de vedere medical, atata timp cat oamenii isi platesc asigurarile de sanatate. Directorul adjunct al spitalului Judetean, dr. Sorin Sava face un. apel "celor care au posibilitati financiare, sa sponsorizeze aceasta institutie pentru ca pe viitor, conditiile oferite celor internati sa fie totusi mai apropiate de cele din alte tari." Nici la celelalte spitale din Arad, situatia nu este mai roza. Si la Spitalul Munrcipal, aerul conditionat este o raritate, medicii si pacientii trebuind sa suporte temperaturile de aproape 50 de grade Celsius. Sa operezi cateva ore in aceste conditii, sau sa trebuiasca sa suporti ca si pacient o astfel de interventie, este o adevarata aventura dar mai ales un risc enorm. Pentru a evita aglomeratia, medicii fac internari doar pentru urgente, pentru cei care necesita tratament in spital ori trebuiesc supusi interventiilor chirurgicale.
Nici nou-nascutilor nu le e usor
La Spitalul Matern, desi s-au facut ceva investitii in urma unor sponsorizari si donatii, conditiile sunt departe de a fi civilizate. Lauzele, mai ales cele internate in corpul vechi de cladire sunt foarte aglomerate si au de indurat un aer aproape nerespirabil, in lipsa instalatiilor de aer conditionat. Nou nascutii suporta si ei cu greu temperaturile extrem de ridicate, mai ales ca, datorita sensibilitatii de care dau dovada, asistentele nu pot uza de deschiderea tuturor usilor si a geamurilor. Motivul invocat de catre cei responsabili este lipsa banilor. Nu sunt bani pentru medicamente. Nu sunt bani pentru mancare. Nu sunt bani pentru plata facturilor de apa, telefon, curent. Nu sunt bani pentru salarii. Adica, nu se da un leu pentru viata oamenilor!
Primarii si secretarii primariilor isi iau notitePeste 200 de responsabili locali din judet au participat la intalnirea de ieri cu prefectul Ovidiu Nila, care a avut ca scop urgentarea aplicarii Legii 18/1991 si a Legii 1/2080, referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Prefectul le-a atras atentia celor 75 de secretari de primarii prezenti ca nu vor fi atestati pe post, asa cum cere noua Lege a functionarului public, daca nu vor prezenta, cel tarziu pana in 30 septembrie, lucrarile complete privind aplicarea Legii 1/2000. Lucrarile vor trebui sa cuprinda toate cererile de terenuri si solutii pentru rezolvarea acestora. Totodata, Ovidiu Nila le-a amintit celor prezenti ca orice persoana care incearca sa impiedice reconstituirea dreptului de proprietate, in baza Legii 18/91, este pasibila de inchisoare. Intalnirea, care a durat mai multe ore, a fost organizata pentru ca in numeroase comune procesul de distribuire a titlurilor de proprietate a intarziat foarte mult, din cauza lipsei de interes de care au dat dovada responsabilii locali. Pana acum, Prefectura Arad nu a luat nici o masura impotriva primarilor sau fostilor primari care nu si-au facut datoria.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}