title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 20 decembrie 2000

Interviu cu Lucia Chisbora directorul ADARInterviu cu Lucia Chisbora, directorul Agentiei de Dezvoltare si Promovare Arad
- Cum functioneaza Agentia de Dezvoltare si Promovare a judetului Arad (ADAR)?
- ADAR functioneaza ca o fundatie non-profit si ne asiguram autofinantarea din proiectele derulate. In conditiile in care functionam ca fundatie, se pot obtine inclusiv subventii de la stat, fiind un serviciu public. Dar noi am functionat ca SRL, am platit impozit pe profit si TVA si s-au ingreunat relatiile noastre cu Uniunea Europeana, existand deficiente in derularea proiectelor. Asta pentru ca UE prefera ca parteneri fundatii non-profit.
- Cu ce se va ocupa acest Centru de Servicii pentru IMM-uri?
-Noi coordonam un proiect de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in cadrul Programului ECOS-OUVERTURE. Pentru aceasta va fi infiintat Centrul de Servicii pentru IMM, care are sediul provizoriu in Arad, pe strada Banu Maracine nr. 22, pana la terminarea lucrarilor de amenajare a sediului definitiv, pe strada Unirii nr. 19. Lucratorii acestui Centru au fost angajati prin concurs si au urmat curs de specializare cu specialisti din Spania, Italia si Romania.
- Cu ce se vor ocupa specialistii de la acest Centru?
- Vor acorda consultanta in domeniul managementului, in domeniul financiar- contabil si juridic; vor sprijini firmele atat in momentul infiintarii, cat si pe parcursul dezvoltarii lor.
- Consultanta se va face contra unor taxe?
- Da, vom percepe anumite taxe de consultanta. La inceput, acestea vor fi modice pentru atragerea clientilor. Aceste taxe vor ramane, probabil, la acelasi nivel pe intreaga perioada a finantarii proiectului de catre Uniunea Europeana adica pana la 30 iunie 2002.
- In ce conditii vor putea beneficia IMM de finantare?
- Aceasta finantare se asigura prin unele proiecte coordonate de catre Agentia de Dezvoltare a Regiunii V Vest Timisoara. Cererile de finantare si ghidul aferent se obtin de la sediul ADAR, unde avem un colaborator angajat al ADR V Timisoara.
- Ce alte proiectc ati mai coordonat?
- Coordonam activitatea Biroului Regional PHARE-CBC Romania-Ungaria, iar in cadrul acestui program am coordonat mai multe proiecte. Am coordonat realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru terminalul cargo, de la Aeroportul Arad. In acest an am finalizat strategia de dezvoltare a judetului Arad si strategia de colaborare transfrontaliera Romania-Ungaria.
Banca Agricola se modernizeaza - Virtual Arad News (c)2000Un consortiu americano-britanic va investi 200 milioane de dolari
Inainte de a fi privatizata, Banca Agricola a intrat intr-un proces de modernizare, incercand sa ofere clientilor servicii de calitate. La sucursala din Arad, lucrarile de modernizare au inceput in luna octombrie, iar acum se fac ultimele retusuri. Directorul Bancii Agricole-Sucursala Arad, Sigfrid Balasescu, ne-a declarat: "In perspectiva procesului de privatizare, care la aceasta ora este o certitudine, si pentru a primi evenimentul cu entuziasmul si bucuria cuvenite, conducerea Bancii Agricole doreste si ofere clientilor acesteia o haina noua. In acest sens, o data cu terminarea implementarii unui sistem informatic prin satelit, care este la nivelul celor mai moderne din Europa de Est, pentru transmiterea informatiilor bancare s-au modernizat si compartimentele de deservire a clientilor". O data cu punerea in functiune a noului sistem informational, unic pana acum in sistemul bancar din Romania, se va asigura transmiterea instantanee a informatiei la toate cele 450 de sucursale ale Bancii Agricole din tara, precum si o securitate sporita a informatiei transmise. De serviciile acestui sistem de transmitere a datelor prin satelit pot beneficia si agentii economici aradeni interesati. Valoarea investitiei pentru sucursala aradeana a Bancii Agricole se ridica la suma de 150 milioane de lei. Trebuie spus ca un consortiu americano-britanic, format din State of Wisconsin Regent si Fondul Romano-American de Investitii, a facut o oferta de cumpaare a pachetului majoritar de actiuni, detinut de FPS. Acest consortiu va capitaliza Banca Agricola cu 30 milioane de dolari si are un program de investitii concret in valoare de 170 milioane de dolari. In data de 22 decembrie, are loc Adunarea Generala a Actionarilor la Banca Agricola, unde va fi definitivata noua structura a actionariatului.
Si in Piata Spitalului au fost construite noi blocuri de locuinte - Virtual Arad News (c)2000Desi puterea de cumparare a populatiei a fost, in ultimii ani, tot mai redusa, aradenii inca isi mai permit si construiasca. In ultimii trei ani, Inspectia de Stat in Constructii a eliberat 6 000 de avize pentru construirea unor unitati locative. Astfel, din 1997 si pana in 2000, aradenii au construit sau au in curs de constructie 6000 de case familiale sau apartamente. Din totalul constructiilor realizate sau care se afla in curs de realizare, 902 au fost din fonduri provenind de la bugetul de stat sau prin finantare din diferite programe , iar 5908 locuinte au fost construite din fonduri private. Din totalul de 902 apartamente realizate in orasul nostru, 213 au fost realizate prin finantare in cadrul programului prioritar initiat de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si finantat din fonduri Phare. Pentru cele 213 apartamente realizate in cadrul acestui program s-au cheltuit 36,3 miliarde de lei. La nivelul intregii tari, in ultimii trei ani s-au construit 220 685 de case si apartamente, ceea ce inseamna ca in judetul nostru s-a construit 2,7% din totalul unitatilor locative.
La Palatul Copiilor a sosit Mos Craciun...Cei mici fac orice pentru a intra in gratiile lui Mos Craciun
Festivalul pe care copiii din Arad il dedica lui Mos Craciun se bucura de un succes imens in randul celor mici. Scena din curtea Palatului este tot timpul ocupata, iar salile din cladire sunt si ele luate cu asalt de micutii care doresc din tot sufletul sa isi demonstreze indemanarea in fata celui mai asteptat dintre Mosi. Ieri a fost randul celor din cluburile de copii din Ineu, Sebis si Lipova sa concureze si sa sustina mici spectacole. Concursurile organizate zilnic la Palatul Copiilor sunt foarte apreciate si se bucura de o multime de participanti. Pe langa arta de a desena tatuaje si aceea de a confectiona masti, unul dintre cele mai spectaculoase concursuri este acela de vrajitoare. Concurentii trebuie sa demonstreze ca stiu sa faca un horoscop, sa faca scamatorii si ca au prins cate ceva din arta iluzionismului. Seriozitatea cu care micii si, mai ales, micile vrajitoare isi iau rolul in serios nu poate decat sa starneasca rasul celor mari, protagonistii acestui concurs fiind atat de apreciati, incat este foarte greu si fie departajati. Initiativa Palatului Copiilor nu putea sa se materializeze fara sprijinul unor sponsori care l-au ajutat pe Mos Craciun sa-si umple sacul cu bunatati pe gustul celor mici. Societatile Master Pizza, McDonald's, Luxten, Conel, dar si un cetatean din Germania, sunt cei care au sprijinit efortul conducerii Palatului Copiilor, care a dorit ca cei mici si simta ca este sarbatoare.
La tara taiatul porcilor este traditie - Virtual Arad News (c)2000O vorba din batrani spune ca daca porcul este taiat in ziua de Ignat, bucatele vor fi bune si nu se vor strica tot anul. Despre cei care respecta obiceiurile din batrani se poate spune ca nu au mai ramas prea multi. Insa, se pare ca "cina porcului" nu are farmec daca nu sunt respectate unele ritualuri. Bunaoara, in unele sate, oamenilor le place sa sacrifice porci grasi, iar "operatiunea" trebuie sa aiba loc neaparat inainte de Craciun. Daca porcul nu este taiat imediat dupa ce se "crapa" de ziua este semn ca gazda e om lenes si satul are ce vorbi o saptamana intreaga. Imediat dupa ce are loc injunghierea, cei care au ajutat la tinutul animalului sunt serviti cu tuica sau vin fiert si isi dau cu parerea despre greutatea animalului. Bineinteles, intotdeauna gazda are dreptate. Chiar daca, pe masura ce a trecut timpul, taranii s-au obisnuit sa-si confectioneze tot felul de "utilaje" pentru parlit, se spune ca tot focul cu paie este mai bun pentru pielea porcului, pentru ca o patrunde si face soriciul moale. Dupa ce animalul a fost transat, batranele iau vezica, o leaga cu ata de o grinda a casei si o pastreaza acolo pana dupa anul nou. Semn ca spiritele rele vor fi alungate. Spalatul intestinelor tine tot de traditie. Daca un mat este bine spalat, acesta se va lipi perfect de un perete vopsit cu var. Mezelurile trebuie sa fie nu prea sarate, nu prea grase si gazda nu are voie sa primeasca sfaturi de la nimeni in ceea ce priveste prepararea lor. Carnea se va pastra in sare si de obicei intr-o covata pana dupa Craciun. Carnatii trebuie sa fie atarnati timp de cateva zile, intr-o camara racoroasa pentru ca sa se aseze si sa se usuce, dupa care se pun la afumat. Dupa ce toate operatiunile de preparare au luat sfarsit, se intinde masa, care trebuie sa contina, neaparat, tocanita din carne proaspata si varza acra, din butoi. Daca cina se serveste inainte de ora noua seara, e semn ca gazda e om harnic si a avut ajutoare pricepute.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}