title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 13 iulie 2000

La Moneasa drumurile au fost blocate de furtunaDupa seceta devastatoare care i-a adus la disperare pe agricultori, se credea ca nu poate sa se intample ceva mai rau din punct de vedere al evenimentelor meteorologice. Iata insa ca ploaia asteptata cu atata disperare a venit sub forma de vijelie, distrugand case, rupand arbori, lasand 63 de localitati fara energie electrica... Mai mult, localitatile Buteni, Halmagiu, Varfurile, Dieci, Chisindia, Moneasa si Dezna sunt lipsite de legaturi telefonice din cauza crengilor si arborilor care au cazut peste fire, distrugandu-le. 110 posturi TRAFO sunt afectate in zonele Moneasa, Lipova, Savarsin. In orasul Lipova au fost afectate grav o casa si un garaj iar la aproximativ 100 de case le-a fost afectat acoperisul. Nici Zabraniul, Paulisul sau Neudorful nu au scapat de furia vantului. Pentru a informa cat mai bine cititorii, o echipa a ziarului "Adevarul" s-a deplasat in localitatile afectate. Am gasit oameni cu lacrimi in ochi care si-au vazut distruse casele si au trait sub teroarea vijeliei.
La Zabrani - 30 de case fara acoperis
Asupra comunei Zabrani, vijelia s-a abatut din senin si nu a durat mai mult de 10 minute. Timp suficient insa pentru a produce pagube mari in gospodariile oamenilor. Dupa ce ploaia s-a incheiat, comisia comunala de prevenire a calamitatilor naturale a si inceput sa faca evaluarile si sa intervina la deblocarea drumurilor, devenite inaccesibile din cauza copacilor rasturnati. Ieri, dl. viceprimar Rechestean Ioan, impreuna cu comisia, au mers din casa in casa pentru a estima suma la care se ridica pierderile. Una dintre cele mai afectate locuinte este a familiei Munteanu, nr. 706, unde pe langa tigla aruncata de pe o parte din acoperis, s-a mai surpat si tavanul. Toderas Rucsandra, de 79 de ani, locuieste singura la nr. 709, nu are pe nimeni si dezastrul a adus-o in pragul disperarii. "Sunt singura si
Zeci de case au fost descoperite de vijelie traiesc dintr-o pensie de 200.000 lei pe luna si de-abia ma descurc de pe o zi pe alta. Acum cine o sa-mi repare mie casa?" Vijelia a tinut 10 minute, dar varstnicii spun ca n-au mai vazut asa ceva in ultimii 50 de ani. "Am crezut ca vine cutremurul. Eram in curte si n-am mai putut sa ma duc in casa ! Am plans si m-am rugat la Dumnezeu sa ne fereasca de rau!"
Lipova - cea mai afectata de furtuna
Cele mai mari pagube au fost inregistrate la Lipova, parcul din centru fiind distrus in intregime. Dupa vijelie, privelistea dezolanta oferita locuitorilor a fost un morman de frunze si copaci cazuti peste tot, case descoperite si oameni disperati. Se pare ca cel mai ghinionist a fost Gazak Ianco, posesorul autoturismului AR-02-JAV, garajul acestuia fiind zdrobit de un copac scos din radacini. Masina se afla in garaj in momentul impactului, autoturismul fiind afectat in partea din spate. A mai fost afectat Spitalul de stat din localitate, unde s-au inregistrat pagube la sectia pediatrie si matern: 400 de tigle si 55 de placi de azbociment. Pentru reglementarea cat mai rapida a situatiei s-au achizitionat "pe datorie" tiglele necesare. Deocamdata, insa, n-a fost evaluata suma totala a stricaciunilor. Desi disperati, oamenii cu locuintele afectate au inceput deja sa-si caute tiglele care au ramas intregi pentru a le pune inapoi si si-au facut curatenie in fata caselor.
La Neudorf o casa a ramas fara acoperis
In noaptea zilei de marti spre miercuri, furtuna s-a abatut si asupra casei cu nr, 73 din Neudorf, proprietatea lui Petrescu Dorel. Familia Petrescu numara sapte membri, din care cinci copii. Mama copiilor sufera de leucemie si este imobilizata la pat. In timpul furtunii, care a distrus in proportie de 50% acoperisul din tigla al casei, inclusiv o parte din tavan, Petrescu Dorina, mama copiilor se afla intinsa pe pat. Cand a auzit cum se sparg tiglele de pe acoperis, femeia a inceput sa strige dupa ajutor. A fost cu greu salvata de catre sotul si copiii sai si dusa in alta camera, inainte ca tavanul sa se surpe pe ea. Dintre localnicii afectati de furtuna, familia Petrescu este cea mai lovita. Lipsita de cele mai elementare posibilitati materiale pentru a-si acoperi casa inainte de a veni din nou ploaia, cei in cauza risca sa isi petreasca noptile sub cerul liber.
Vijelia a distrus si cateva masiniLa Paulis - un platan prabusit peste o casa
Urgia s-a abatut si deasupra familiei Stoian Alexandru din Paulis. In noaptea de marti spre miercuri, furtuna a rupt un platan inalt de cativa metri care a cazut peste acoperisul casei cu nr. 651. In cadere, crengile au spart tigla in proportie de 80%, au rupt grinzile si au spart tavanul. Familia Stoian este disperata deoarece s-au anuntat ploi in cursul noptii urmatoare, riscand prabusirea tavanului.
Circulatia pe soseaua Sebis - Moneasa a fost intrerupta
Localitatile cele mai grav afectate de furtuna au fost Dezna, Moneasa si Buteni. La Dezna, vijelia a distrus acoperisul la aproximativ 60 de case din comuna. Cladirea fostului SMA a avut cel mai mult de suferit, acoperisul fiind distrus in totalitate. Pomii de pe marginea soselelor au fost smulsi din radacini si rasturnati, blocand circulatia autovehiculelor, Astfel ca, pe o perioada de o ora si jumatate, circulatia pe soseaua Sebis - Moneasa a fost intrerupta. Localnicii au avut noroc totusi, daca se poate spune asa, ca vijelia nu a fost insotita si de ploaie, astfel ca, au putut elibera soseaua de trunchiurile de copaci cazute. Furtuna a durat doar trei minute, dar, dupa trei minute, Dezna arata ca dupa potop. Oamenii batrani spun ca o asemenea vijelie nu au mai vazut de cand sunt ei, pentru ca, in doar cateva minute vantul a maturat toata comuna. Comisiile locale urmeaza sa evalueaza pagubele produse. "Dupa parerea mea, pagubele produse, de furtuna se ridica la suma de aproximativ 500 de milioane de lei. Nu au fost victime omenesti, dar, in afara gospodariilor afectate, fiind distrusa si o masina", ne-a declarat Ioan Lucoaie, viceprimarul comunei Dezna. Copacii care au fost scosi din radacini au cazut pe firele de inalta tensiune si pe liniile telefonice, fiind intrerupte legaturile telefonice si furnizarea curentului electric. Au mai fost afectate si alte localitati din judet dintre care amintim: Ignesti, Halmagiu, Savarsin si Varfurile.
Consiliile locale s-au intalnit in cursul zilei de ieri in fiecare localitate afectata, pentru a evalua pagubele produse de furtuna. Tot in cursul zilei de ieri, au fost restabilite partial legaturile telefonice iar furnizarea energiei electrice a fost reluata, doar patru localitati ramanand in intuneric.
Primarul Dorel Popa isi prezinta planurile de viitorLuni, in biroul primarului, a avut loc prima conferinta de presa a noului primar ales al Aradului, dl. Dorel Popa. In deschidere, a fost abordat, subiectul exerciului de alarmare publica la dezastre, ce a avut loc ieri, 12.07.2000. Maiorul Marcel Lucaciu, seful, inspectoratului de Protectie Civila a facut o scurta expunere a ceea ce inseamna acest exercitiu si a adresat un apel catre populatia Aradului sa respecte indicatiile in caz de alarmare, sa se refugieze in adaposturi si sa nu ingreuneze desfasurarea  exerctiului. La actiune au participat si invitati din Ungaria, mai exact din judetele Csongrad si Bekes. Primarul Dorel Popa a expus in cateva cuvinte ce au insemnat primele zile in Primarie. "Am lucrat foarte mult pentru recuperarea unor restante aparute in perioada campaniei electorale. Am semnat munti de dosare, dar acum totul a intrat in normal", a precizat primarul. In zilele acestea, au fost semnate trei contracte cu niste firme italiene, intre care si cu Italcars, care va face o investitie pentru firma Iveco. De asemenea, primarul a avut intalniri cu Finanz Bank din Turcia, care studiaza oportunitatile de afaceri in Arad, si cu Mihai Erbasu, antreprenorul general al constructiei magazinului Billa. In luna septembrie, primarul Aradului va avea o serie de intalniri foarte importante. In primul rand, o delegatie parlamentara din Marea Britanie, impreuna cu ambasadorul, acestei tari la Bucuresti va vizita Aradul in scopul continuarii activitatilor sociale initiate aici. Totodata, este asteptata vizita patronilor de la Trinity Dallas. Am avut discutii cu reprezentantii germanilor din Arad si i-am asigurat ca toate proiectele initiate vor continua si ca doresc dezvoltarea lor", a precizat Dorel Popa. Toate aceste activitati se inscriu pe linia celor promise de primarul Popa si reiterate in conferinta de presa de luni. "Vreau sa fac din Arad un oras de care sa se vorbeasca in tara si in lume". In incheierea conferintei de presa, primarul Aradului a promis presei o relatie onesta, bazata pe respect reciproc si chiar pe prietenie" pentru ca nu-mi place sa am dusmani, va cer sa ma criticati cand merit, dar numai atunci", a incheiat Dorel Popa.
Echipa de dezactivare chimica actioneazaIeri, in centrul orasului a fost organizat Exercitiul de alarmare publica Arad 2000. Organizatorii, respectiv Inspectoratul pentru protectia civila si administratia publica locala au dorit sa vada cum reactioneaza populatia, dar mai ales organele care trebuie sa actioneze in situatii limita. In concluzie, a fost organizat, in prima faza, un accident chimic, iar in a doua, o fisura in digul de aparare al Muresului. Actiunea a demarat la ora 9,30 in Sala mare a Consiliului Judetean unde s-a facut o prezentare a conceptiei exercitiului de alarmare publica, modul in care se face evacuarea populatiei precum si particularitatile interventiei in cazul producerii unui accident chimic. La ora 10,30 circulatia a fost oprita in centrul orasului si a fost "inscenat" accidentul dintre un tramvai si camionul incarcat cu butoaie cu clor. In scurt  timp a inceput sa iasa din camion un fum gros care indica faptul ca butoaiele s-au spart siMaiorul Lucaciu se declara multumit de rezultat clorul se raspandea in jur. Au fost evacuati oamenii din tramvai iar gardienii publici au dirijat trecatorii departe de locul accidentului. Cu toate acestea s-au inregistrat "victime" care au ramas intinse pe strada. Primii au aparut pompierii care, dupa ce si-au desfasurat furtunele, au realizat o perdea de apa care sa impiedice: raspandirea fumului. Au aparut apoi salvarile care au inceput sa care victimele. Curand a venit si echipa de interventie la accidente chimice a Inspectoratului de protectie civila care a neutralizat clorul scurs din camion. "Balul" a fost incheiat de cei de la Salubritate care au spalat locul sinistrului cu jeturi puternice de apa.
La inundatii, stam prost
Pentru partea a doua a exercitiului. toata lumea s-a deplasat pe malul Muresului, unde a fost prezentata situatia in care la inundatii apare o fisura in digul de aparare. Vestea proasta data de maiorul Lucaciu, comandantul Inspectoratului de protectie civila, este ca digul de aparare este intr-adevar intr-o stare proasta, el nemaifiind consolidat din 1975. Totodata dl, maior a facut apel la politicienii prezenti sa intervina la Bucuresti pentru alocarea de fonduri in acest sens: ,,In prezent avem un specialist pentru 15 km de dig. Nu se poate asa ceva" a precizat maiorul Lucaciu. La 11,40 exercitiul. s-a, incheiat, urmand ca cei implicati sa traga invatamintele necesare.
Manastirea Bezdin - monument istoric al sarbilor de pe Valea Muresului - Virtual Arad News (c)2000In cadrul manifestarilor dedicate Zilelor culturale ale sarbilor din Arad (editia a II-a), desfasurata in perioada 10-12 iulie, a avut loc ieri sesiunea de comunicari Istoria sarbilor promoroseni de-a lungul veacurilor. In organizarea Uniunii Sarbilor - filiala Arad si a Inspectoratului pentru Cultura al judetului Arad, sesiunea de comunicari a avut in acest an distinsi oaspeti din afara granitelor: prof. univ. dr. Ljubivoje Cerovic - directorul Muzeului Voivodinei din Novi Sad, scriitorul belgradean Rasa Popov, scriitorul Vladimir Milankov din Sarbska Kranja, istoricul Mladenko Kumovic din Novi Sad, Dusan Dejanac - conducatorul ansamblului "Gusla" din Kikinda. S-au prezentat referate pe tema istoriei sarbilor din Valea Muresului, context in care a fost lansat si volumul Manastirea Bezdin de Stevan Bugarski si Ljubomir Stepanov. Sesiunea a cuprins si un moment artistic sustinut de Banislav Zaric, care a interpretat melodii populare sarbesti la gusla.
Satul Pescari ar putea deveni punct de atractie turistica - Virtual Arad News (c)2000Pe partea dreapta a Crisului, la o distanta de sase kilometri de Gurahont, se afla satul Pescari. Initial satul a avut vatra pe dealul din apropiere, in locul numit Mizes. Cu timpul, oamenii au coborat din varf de deal in lunca Crisului; unde groful Bosneag a vandut locuri de casa. Lunca era ocupata de trei helestee cu peste: unul de cinci hectare, altul de opt si cel mai mare, de 22 de hectare. Dupa consolidarea asezarii pe malul Crisului, data fiind existenta helesteelor bogate in peste, satenii au rebotezat satul cu numele de astazi: Pescari. Cu siguranta pescuitul era una dintre indeletnicirile practicate de localnici. Cel putin pana in 1962, cand cele trei pescarii au fost desfiintate de tavalugul colectivizarii. Helesteele care se intindeau pe suprafete mai mari au fost transformate in teren arabil. Asa au ramas pana astazi. Celui de cinci hectare i-a fost redata destinatia in acest an prin grija unui nepot al actualei proprietare - Rozalia Lascau. Helesteul a fost populat cu peste si dupa ce puietul va ajunge la maturitate, locul va fi tocmai nimerit pentru... pescuit. Si celelalte doua heleste apartin aceleiasi proprietare. Daca o vor tine baierele pungii, intentioneaza sa le reamenajeze si pe acestea. Care ar reda locului specificul initial si care ar fi un punct de atractie turistica.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}