title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 11 aprilie 2000

Drumul national Arad - Oradea este acoperit de apeCrisul Alb a inundat peste 6000 de hectare de teren agricol
* Inundatiile au luat amploare din cauza incapatanarii directorilor din CN CFR, care au refuzat sa accepte distrugerea caii ferate
* Traian Basescu cere primarului din Chisineu Cris sa plateasca pagubele
* Cateva puturi ale Uzinei de Apa Chisineu Cris au fost si ele inundate
* Cele mai afectate localitati sunt Sintea Mare, Zerind, Adea, Tipari, Misca si Iermata
* Drumul national 79 A este acoperit de ape, fiind impracticabil
* Circulatia trenurilor pe ruta Arad - Oradea a fost oprita
* Crisul a inundat comuna Zerind
* Mai multe case se afla sub ape
* Satul Iermata este amenintat de o noua viitura
Timp de trei zile, locuitorii din Chisineu Cris, Zerind, Sintea Mare, Adea sau Misca au trait clipe de cosmar, in urma inundatiilor produse de revarsarea Crisului Alb. Calea ferata Arad - Oradea a fost sparta, pentru a devia cursul Crisului, evitandu-se astfel inundarea orasului Chisineu - Cris. Acest lucru a fost realizat, insa tarziu, din cauza opozitie celor de la caile ferate, consecintele fiind destul de grave. Astfel, apa a ajuns pana la marginea Zerindului, inundand mai multe case, drumul national 79 A a fost acoperit de ape, circulatia fiind multingreunata. Calea ferata a fost sparta dupa lungi amanari Digul a fost ruptin dreptul localitatii Tipari. Apa a venit prin marginea loicalitatii Tipari, a prins Sintea Mare, a luat-o prin Adea, singura traversare viabila care era se afla la marginea orasului, pe sub calea ferata. O alta vana de apa a venit prin marginea padurii, apoi pe drumul national, spre Sintea, pana a reusit sa deverseze peste drum si a presat pe la sub-traversarile pe care existau acolo."Noroc ca le-am blocat la timp! La marginea orasului exista o sub-traversare, dar care nu a fost proiectata pentru debite asa de mari. Riscam sa vina apa, sa inunde tot orasul. Noi, in primul rand, am luat masuri de aparare a orasului. Solutia o da natura: sa nu mai ploua. Circulatia va fi reluata doar atunci cand apele se vor retrage. Calea ferata a fost sparta dupa lungi amanari. CFR-ul nu a fost de acord sub nici o forma cu aceasta solutie. Noi le-am explicat ca daca nu vom face noi bresa o va face apa acolo unde va vrea ea. Norocul nostru a fost ca apa a facut-o acolo unde am vrut noi", declara Gheorghe Burdan, primarul orasului Chisineu Cris. Au fost probleme si cu Uzina de apa, fiind inundate cateva dintre puturi, din aceasta cauza reducandu-se debitul apei potabile. La ora actuala, sunt izolate complet localitatile Adea, Tipari, Zerind, iar in Sintea Mare se poate ajunge doar cu tractorul.
Incapatanarea CN CFR a complicat situatia
Situatia inundatiilor ar fi putut fi mult simplificata, daca cei de la CN CFR SA ar fi acceptat, inca de vineri seara, strapungerea caii ferate, care ar fi permis apei sa se reverse pe terenurile agricole. Din pacate, opozitia CN CFR, a dus la pagube si mai mari. In cele din urma, linia de cale ferata nu a rezistat si a fost strapunsa de ape. Abia atunci, CN CFR a fost de acord cu spargerea unei portiuni a terasamentului. Dar, din cauza faptului ca in spatele acestui baraj s-a acumulat un volum mare de apa, zona de inundatie s-a extins mult, odata cu strapungerea caii ferate. Apa a ajuns la marginea comunei Zerind, situata la 9 kilometri de Chisineu Cris, inundand si cateva case, si pana la satul Iermata."Inca de vineri seara am vorbit cu ing. Gheorghe Potocean, seful Sectiei L.7 Arad, din cadrul CNCF CFR SA, pentru a primi aprobarea sa strapungem calea ferata Arad - Oradea, intre kilometrul 48 si 53, si astfel apa s-ar fi revarsat pe camp, ca sa nu afecteze orasul. Nu au fost de acord. Puteam evita, probabil, aceasta revarsare. S-a acumulat foarte multa apa, pana sambata cand s-a facut spagerea". spune Gheorghe Burdan.
Disputa intre primarul Burdan si reprezentantii CNCFRBasescu se ia de Burdan
Paguba este mult mai mare nu numai pentru oamenii care locuiesc in apropierea Crisului Alb, dar si pentru CNCFR, care ar fi putut evita distrugerea caii ferate pe o portiune atat de mare. Gheorghe Burdan este indignat de faptul ca Ministrul Transporturilor, Traian Basescu, a declarat unui post de televiziune ca "Primarul orasului Chisineu Cris trebuie sa plateasca paguba CNCFR-ului, mai precis 3 miliarde pentru un kilometru de cale ferata. Paguba a fost estimata la aproximativ 25 de miliarde lei. De unde sa-i platesc eu ?" Dupa numai doua zile de la spargerea caii ferate, ing. Gheorghe Potocean a prezentat primarului Gheorghe Burdan un proiect de refacere a terasamentului si evitarea in viitor a unor astfel de fenomene de distrugere a caii ferate. CNCFR propune, printre altele, transformarea celor sase podete existente la aceasta ora (care s-au dovedit ineficiente) si construirea a doua noi podete, mult mai mari, care sa asigure scurgerea apelor in caz de inundatii. Primarul Gheorghe Burdan nu a fost de acord sa semneze, sfatuindu-l pe ing. Gheorghe Potocean sa discute cu cei de la Apele Romane, singurii in masura sa-si dea cu parerea intr-un astfel de caz.
Digul afectat va fi inlocuit cu ajutorul tehnologiei maghiare
Orasul Chisineu Cris a primit ajutor din partea unitatilor de jandarmi, a unitatii militare din Chisineu Cris, dar si a cetatenilor, impreuna cu care s-au ridicat baraje din saci cu nisip, atat in zona Paris, un cartier din Chisineu Cris, cat si la intrarea dinspre Zerind. Mai mult, orasul Chisineu Cris a trimis ajutoare si comunei Zerind, unde s-a actionat cu TAB-uri."Au fost numeroase sponsorizari, constand in alimente, din Curtici, Nadab, de aici din Chisineu Cris, din Socodor. Toti au fost pregatiti, mai bine ca niciodata." spune Gheorghe Burdan. In acest moment, principala preocupare o constituie refacerea digului, care a fost ditrus pe o portiune de 250 de metri. In acest sens, s-a apelat la tehnologia maghiara, care se pare ca va fi folosita la Chisineu Cris. Este vorba de placi uriase de tabla, de opt metri inaltime, care ar putea inlocui cu succes digul afectat de inundatii
Soseaua a fost sparta de localnici
Calea ferata Arad-Oradea a fost sparta pe cateva portiuni, facand loc Crisului Alb care, a ajuns pana la Zerind. Drumul National 79A Arad-Oradea este si el blocat intre localitatile Chisineu Cris si Zerind, circulatia fiind intrerupta. Cei care vor sa ajunga de la Arad la Oradea sunt nevoiti sa faca un ocol prin Ineu. Legatura dintre cele doua localitati se realizeaza doar cu ajutorul masinilor speciale. Insotiti de subprefectul Levente Bognar am reusit si noi sa ajungem la Zerind, insa numai cu o masina de mare tonaj, Mercedes UNIMOG din dotarea Aministratiei de Drumuri Nationale. Distanta de cativa kilometri de la Chisineu Cris la Zerind am parcurs-o in aproximativ jumatate de ora, existand portiuni din drum unde aveai impresia ca din moment in altul apa va tari si masina dupa ea. Atunci cand apele se vor retrage, se va evalua si situatia in care afla soseaua, daca a fost sau nu a fost afectata structura acesteia.
Apele Crisului Alb au inundat grajduri si saivaneApa a inundat gradinile oamenilor
Locuitorii din Zerind se pare ca sunt cei mai afectati de revarsarea Crisului Alb. In disperarea lor, oamenii au incercat sa sparga drumul la intrarea in comuna si, daca nu erau opriti la timp, puteau provoca un adevarat dezastru. Chiar daca au scapat, relativ usor de furia Crisului Negru, localnicii au fost inundati si le-a fost blocat accesul spre Chisineu Cris de apele Crisului Alb. Oamenii s-au mobilizat pe plan local si au format un dig provizoriu din pamant si saci de nisip. Apele au ajuns la case si, chiar daca nu a intrat decat in cateva dintre ele, au provocat pagube mari in gradinile acestora. Am intalnit o batrana care isi privea necajita gradina, care i-a fost acoperita de ape, dupa ce a lucrat-o si a semanat-o. Femeia se plangea ca apa i-a luat ceapa, usturoiul, zarzavaturile si cartofii pe care i-a semanat si ca anul acesta va muri de foame, gradina fiind singurul ei mod de supravietuire."Locuitorii din Zerind se pare ca sunt cei mai afectati de revarsarea Crisului Alb. In disperarea lor, oamenii au incercat sa sparga drumul la intrarea in comuna si, daca nu erau opriti la timp, puteau provoca un adevarat dezastru. Chiar daca au scapat, relativ usor de furia Crisului Negru, localnicii au fost inundati si le-a fost blocat accesul spre Chisineu Cris de apele Crisului Alb. Oamenii s-au mobilizat pe plan local si au format un dig provizoriu din pamant si saci de nisip. Apele au ajuns la case si, chiar daca nu a intrat decat in cateva dintre ele, au provocat pagube mari in gradinile acestora. Am intalnit o batrana care isi privea necajita gradina, care i-a fost acoperita de ape, dupa ce a lucrat-o si a semanat-o. Femeia se plangea ca apa i-a luat ceapa, usturoiul, zarzavaturile si cartofii pe care i-a semanat si ca anul acesta va muri de foame, gradina fiind singurul ei mod de supravietuire."
S-a intervenit prea tarziu
Oamenii, in nenorocirea lor, dau vina pe "cei de sus" care nu au facut ceea ce a trebuit, atunci cand a trebuit si lucrurile au fostSpeologii si alpinistii voluntari din Arad salveaza persoanele aflate in pericol tergiversate mai mult decat trebuia. "Sambata dupa-masa s-au inteles cei doi ministri, Frunzaverde si Basescu ca sa dinamiteze calea ferata dincolo de Chisineu Cris, aproape de Zerind, dar nici acum nu au trecut la fapte. Daca calea ferata era sparta vineri, nu aveam probleme acum. Au spus ca o sa coste 30 de miliarde sa refaca calea ferata, acum o sa trebuiasca sa refaca 10 kilometri de cale ferata si nu 100 de metri", ne-a spus Sandor Andrei, din Zerind. Oamenii au ajuns sa regrete moartea lui Ceausescu si, dezamagiti de cele intamplate, au ajuns sa-si aduca aminte de vremurile de demult."Sambata, primarul a cerut saci cu nisip, iar ei au trimis o singura masina de nisip. Sambata noaptea a venit masina cu 16 tone de nisip, ceea ce ii egal cu zero. Pe timpul lui Ceausescu, cand am avut probleme cu inundatiile, daca am avut nevoie de 100 de mii de saci cu nisip, intr-o ora i-am avut aici. Erau adusi de unde se putea, dar erau adusi. Acum insa, ne aduc o singura masina de nisip sa facem un dig de aparare pentru comuna"
Primarul Zerindului a suferit un preinfarct
Primarul comunei Zerind a suferit un preinfarct, datorat in primul rand stress-ului si oboselii acumulate in timpul inundatiilor. "Primarului i s-a facut rau in timp ce oamenii incercau sa opreasca apele Crisului Negru. Cand a vazut ca Zerindul e lovit tocmai de unde nu se astepta nimeni, adica dinspre Crisul Alb, primarul a facut un preinfarct si a fost transportat la spital. Nici secretara dumnealui nu a fost departe de a claca in acel moment" spun locuitorii din Zerind. In urma acestui eveniment nedorit de nimeni, primarul comunei Zerind a fost transportat la Spitalul din Salonta, unde se gaseste si in prezent sub supravegherea medicilor.
Au fost inundate peste 6000 de hectare
Chiar daca pagubele produse de inundatii nu au fost estimate, pana cand apele nu se vor retrage, a fost intocmit, totusi, un bilant cuMilitarii vin in sprijinul sinistratilor privire la terenurile agricole afectate. Astfel, s-a constat ca a fost acoperita de ape o suprafata de 3475 de hectare teren arabil, 1370 de pasune, 792 de fanete, 17 hectare de livada si 598 de hectare de padure. In total a fost acoperita de apele revarsatre ale Crisului Alb o suprafata de 6313 hectare. Subprefectul Levente Bognar a evaluat situatia si a intocmit o lista cu materialele necesare in zona "Ar fi nevoie de cinci rabe de nisip, doua motopompe, 500 litri de apa minerala, 200 de paini, 50 de conserve si 100 de litri de benzina. Alimentele vor fi aduse aici pentru militarii care sunt mobilizati in zona, adica 40 de militari de la Oradea au fost inlocuiti ieri cu militari de la Arad. Acestia au ajutat populatia din zona si o vor mai ajuta daca va mai fi nevoie", ne-a declarat Levente Bognar.
Inundatii se asteapta si la Iermata
La numai doi kilometri de comuna Zerind, locuitorii din Iermata asteapta ca inundatiile sa se abata si asupra lor. Oamenii sunt pregatiti pentru ce-i mai rau, mai ales dupa ce au vazut care a fost situatia de la Zerind. Au inceput sa sape santuri si isi pun toate sperantele in digul care inconjoara localitatea. Apa, care a trecut de Zerind, a ajuns in Ungaria. Dar, cum cei de acolo au ridicat un baraj si au inaltat digurile, apa revine la Iermata.in '74 si '81 a fost construit un dig de aparare ce imprejmuieste satul, iar acum oamenii il intaresc. "Marti sau miercuri (astazi sau maine, n.r.) asteptam sa ajunga apele si la noi, si tot ce putem face e sa speram ca o sa putem retine apa cu ajutorul digului. Toata lumea a muncit la sapat de santuri, am fost ajutati de militarii de la Oradea, iar acum asteptam sa vedem ce va fi", ne-au spus locuitorii din Iermata. Oricum, oamenii de aici sunt obisnuiti cu astfel de probleme, pentru ca, dupa cum spun ei, cam in fiecare an se confrunta cu ele. Furia Crisului Alb nu e departe de final, mai ales ca in zilele urmatoare se anunta noi precipitatii. Oamenii asteapta cu infrigurare zilele urmatoare si nu le-a ramas decat sa se roage ca apa sa fie cat mai ingaduitoare cu ei. In numerele viitoare ale ziarului nostru va vom tine la curent cu situatia de la Chisineu Cris si Zerind, dar si din alte zone afectate de inundatii.
Presedintele Romaniei - Emil Constantinescu evalueaza pagubele produse de apeDupa ce zvonul ca premierul Mugur Isarescu va vizita zonele afectate de inundatii din judetul nostru a fost infirmat, ieri, la orele dupa amiezii am aflat ca azi, va sosi in Arad, presedintele Emil Constantinescu. Presedintele tarii va ateriza, in cursul diminetii, in Unitatea militara din Ineu. Scopul acestei vizite este evaluarea la fata locului a situatiei si a pagubelor create in urma inundatiilor in zonele Ineu si Chisineu Cris. Emil Constantinescu va vizita sase dintre judetele afectate de inundatii si va discuta cu autoritatile si cu cetatenii afectati. Intrunit ieri in sedinta extraordinara, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, a hotarat ca va stabili un program de investitii pe termen mediu si lung pentru prevenirea inundatiilor si a accidentelor ecologice, precum si pentru sporirea gradului de protectie a mediului.
Trinity vrea sa-si mareasca proprietatea - Virtual Arad News(c)2000Apromat este una din societatile aradene de care s-a aratat interesata compania americana Trinity Industries Inc. Drept urmare, anul trecut, Trinity a devenit proprietara a 50,49% din actiunile Apromat. Restul de actiuni sunt detinute de persoane fizice {PPM) 35,S7% si PAS - 13,64%. Saptamana trecuta a avut loc Adunarea Generala a Actionarilor, unde au fost prezentate: raportul de gestiune pe anul 1999, bilantul contabil, raportul comisiei de cenzori, bugetul de venituri si cheltuieli. Tot in sedinta s-a hotarat ca dividendele, in valoare de 2,9 miliarde lei, rezultate in urma profitului realizat anul trecut, sa fie alocate fondului de dezvoltare. Cifra de afaceri a societatii Apromat pe anul 1999 s-a ridicat la 40 miliarde lei. Americanii si-au manifestat intentia de a cumpara restul de actiuni de la Apromat in momentul de fata discutandu-se "la nivel inalt" pretul de cumparare, urmand ca peste putin timp acesta sa fie anuntat.
Ovidiu Marian candidatul PNTCD la Primaria municipiului AradLansarea candidatului CDR la primaria Aradului, numindu-l aici pe Ovidiu Marian, director al SC Gospodaria Comunala, s-a dorit a fi un adevarat spectacol. Surse din PNTCD ne dezvaluiau ca se vrea o lansare de candidat la primarie, facuta intr-un stil american. Cu tot ceea ce tine de acesta. Vineri seara, la discoteca Viva, exact asa s-a si intamplat. In mijlocul multimii adunate si a invitatilor oficiali, numind aici persoanele venite din partea Bucurestiului si presedintii filialelor locale, Ovidiu Marian a fost in centrul atentiei. I-am remarcat, in multimea de oameni prezenta, si pe cativa reprezentanti ai altor formatiuni politice: Gheorghe Falca, presedintele OT PD, Constantin Buzatu, prim vicepresedinte al organizatiei PNR Arad, si altii Din partea Biroului National de Conducere al PNTCD au participat Remus Opris, secretar general, Virgil Petrescu, membru BNC, Gheorghe Ciuhandu, secretar general adjunct responsabil cu organizatia PNTCD Arad si primar al Timisoarei.
La Paulis, eroilor cazuti li s-a ridicat un frumos monument - Virtual Arad News (c)2000Comuna Paulis este o localitate de referinta in monografia judetului Arad, ba chiar si in cea a tarii. Atestat documentar inca de la inceputul secolului al XIV- lea, Paulisul are o semnificatie istorica deosebita, luptele din septembrie '44, dintre trupele hortiste si elevii Scolii de ofiteri din Romania fiind evocate printr-un Monument al Eroilor. Traditia in viticultura, cat si existenta carierelor de exploatare si prelucrare a pietrei dau o nota specifica acestei regiuni. Faptul ca Paulisul este traversat de drumul national DN7 sau vecinatatea Muresului au facut ca aceasta comuna sa reprezinte un punct de atractivitate al judetului. Din pacate, odata cu venirea Revolutiei, fala localnicilor, am numit cultura vitei de vie si productia de vin, a cazut in paragina. Tot mai multe pamanturi sunt lasate in plata Domnului si vesnicul pericol numit Muresul au facut ca Paulisul sa devina, incet-incet, o zona defavorizata, chiar daca aceasta comuna nu a primit oficial aceasta catalogare.
CJA vrea sa atraga investitii la Paulis
Consiliul Judetean Arad considera strategica aceasta comuna, atat prin prisma situatiei actuale, dar si datorita potentialului economic sau turistic. Dan Ivan, presedintele Consiliului Judetean, tine sa infirme zvonurile conform carora nu se investeste in aceasta zona. "Consideram ca dimpotriva, ne intereseaza aceasta zona" a concluzionat presedintele CJA. Cel mai elocvent exemplu, in acest sens, este construirea viaductului peste calea ferata. Alocarea unor sume importante din bugetul statului pentru unul din cele mai impunatoare si moderne viaducte din tara, dovedeste rentabilitatea investitiilor in aceasta zona.
Pana in 2004, Paulisul va avea apa curenta
Pentru a ridica Paulisul si localitatile apartinatoare: Cladova, Sambateni si Baratca la un nivel european, cu scopul de a atrage investitori majori, atat straini. cat si autohtoni, sunt necesare investitii majore in ceea ce priveste infrastructura, alimentarea cu apa sau cu gaz metan. In acest sens, Dan Ivan ne-a declarat ca "s-a terminat studiul de prefezabilitate privind introducerea alimentarii cu apa a localitatii Paulis si in acest an se preconizeaza inceperea executiei". De asemenea, este prevazut ca in perioada 2000-2004 in localitatile Paulis si Sambateni sa se finalizeze lucrarile de alimentare cu apa, cat si canalizare in localitatea Paulis. Gazul metan este o alta prioritate a Consiliului judetean aceasta zona. Desi acest deziderat presupune investitii majore, Dan Ivan considera ca introducerea gazului metan in Paulis si Sambateni este perfect realizabila. "Avem doua variante" a afirmat presedintele Consiliului judetean "prima presupune continuarea extinderii conductei pe ruta Masloc - Zabrani - Lipova, cu traversarea Muresului, iar cea de a doua prin prelungirea conductei pe tronsonul Cicir - Sambateni - Paulis". Oricum, oricare din cele doua variante va fi imbratisata, Consiliul judetean isi va aduce contributia la aceasta investitie. Astfel, CJA va aduce gazul chiar sub nasul localnicilor din Sambateni si Paulis.
Se are in vedere consolidarea malului Muresului
Muresul a fost si este implicat in viata celor din Paulis. Atat pozitiv, in perspectiva turismuui, dar si in mod negativ. Din punct de vedere negativ, Muresul reprezinta un pericol pentru localnici, ori de cate ori cotele apelor sale incep sa creasca. In plus, un impediment este si faptul ca traversarea Muresului, de catre cei ce au pamanturile pe celalalt mal, se face foarte anevoios. Dan Ivan are in vedere acest aspect, incercand sa gaseasca resurse financiare pentru "modernizarea si repunerea in functiune a podului plutitor, astfel incat deplasarea de pe un mal pe celalalt sa se poata face mult mai usor, iar transpprtul produselor sa fie si el posibil". Revenind la problemele pe care le poate crea Muresul, Dan Ivan considera ca "trebuie consolidat malul raului, astfel incat terenurile limitrofe sa nu sufere". Insa, cum tot precedintele Consiliului judetean sublinia, "pentru finalizarea acestei probleme este necesara realizarea unei acumulari in amonte de judetul Arad ,,undeva in zona Deva - Ilia".
Primarul care va veni are rolul sau in prosperitatea comunei
Consiliul Judetean e gata sa se implice in problemele economice ale comunei Paulis, tinand cont de conditiile pe care localitatea le poate oferi eventualilor investitori, dar si turistilor care vin in aceasta zona. Astfel, din spusele presedintelui Dan Ivan "Consiliul judetean poate asigura intermedierea unor investitori pentru a intra in participatiune cu asociatiile care se vor infiinta", cu trimitere vadita la posibilitatile agricole ale comunei. In opinia lui Dan Ivan, in acest fel se va ajunge la o productie conforma cu valoarea terenului si a harniciei localnicilor. Facand aceste afirmatii, Dan Ivan a subliniat faptul ca "primarul ales va trebui sa se preocupe de moderizarea strazilor, infrumusetarea comunei in special pe portiunea DN7, cat si de obtinerea de fonduri de la Uniunea Europeana pentru turism si agroturism, atat in zona riverana, cat si in cea de dealuri". Si pentru a intari necesitatea alegerii in fruntea comunei a unui om capabil sa faca lucruri bune, presedintele Consiliului judetean a afirmat ca "totul depinde de implicarea primarului si a consiliului local, de modul in care vor colabora cu CJA". Revenind la Paulis, Dan Ivan a concluzionat ca "aceasta comuna poate fi pregatita pentru ca in 2008 sa devina, o comuna competitiva in Comunitatea Europeana".

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}