title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri, 8 noiembrie 2000

Sedinta CLM a adus si mariri de taxe...Sedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal de ieri a inceput cu o intarziere de 45 de minute din cauza sedintei pe comisii reunite, in care s-au dezbatut doua puncte de pe ordinea de zi si anume: "Proiectul de hotarare privind modificarea anexelor 1, 2 si 4 din Hotararea nr. 119/2000 a CLM Arad" si "Proiectul de hotarare privind aprobarea caietelor de documente pentru vanzarea prin licitatie publica a trei parcele de teren situate in municipiul Arad, Parcul Industrial". Inainte de a trece propriu-zis la discutarea celor cinci puncte ale sedintei extraordinare, primarul Dorel Popa a inmanat consilierilor o mapa continand Strategia de dezvoltare economico-sociala a municipiului Arad. Aceasta pentru a da ragazul necesar consilierilor locali de a-i aduce propuneri si amendamente care urmeaza a fi discutate in saptamanile viitoare. Primul proiect luat in discutie a fost cel referitor la aprobarea protocolului de predare-primire a bazei sportive "Stadion Gloria" Arad, conform Hotararii nr. 232/2000 a CLM Arad. Cei implicati in acest proiect au fost prezenti sa-si sustina punctul de vedere. Astfel, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", Aurel Ardelean, "inarmat" cu schite ale stadionului, facand cunoscut ca se doreste transformarea acestuia intr-un stadion de atletism, avand in acest sens si sprijinul Federatiei Romane de atletism. Stadionul ce urmeaza a fi construit va ocupa o suprafata de 2,6 ha teren, cu o capacitate de aproximativ 10.000 de locuri. sub tribuna fiind amplasata o sala de sport cu patru culoare de alergare precum si vestiare, cabine. Stadionul este conceput dupa modelul celui din Zurich, investindu-se suma de 60 de miliarde de lei, o parte din acestia fiind primiti de la Federatia Romana de Atletism, sprijin extern plus alte fonduri. Cealalta parte interesata direct de stadion, Asociatia sportiva Gloria a fost reprezentata de presedintele Dorin Lungu. Acesta a fost nemultumit de faptul ca CLM nu a luat in considerare propunerile Asociatiei legate de stadion si a subliniat faptul ca odata cu trecerea stadionului in patrimoniul Fundatiei Vasile Goldis activitatea sportiva va fi suspendata. Cu toate acestea CLM a votat ca stadionul sa treaca in custodia Fundatiei, insa cu unele amendamente. Celelalte subiecte dezbatute au fost aprobate, inclusiv proiectul de hotarare privind instituirea taxei speciale de salubrizare, desi, consilierul Ovidiu Marian a cerut amanarea acestuia. Primarul Dorel Popa a replicat ca acest punct a fost suficient taraganat, incat ar trebui sa se voteze. Astfel, de la 1 aprilie aradenii vor plati taxa speciala de salubrizare in valoare de aproximativ 30.000 de lei pe luna. La diverse a fost adusa in discutie premierea olimpicilor, primarul asigurand ca dispun de 65 de milioane si ca Ovidiu Marian a avut initiativa de a organiza un spectacol in discoteca Corleone pentru strangerea de fonduri destinate premierii.
Rectorii din Romania s-au intalnit cu romanii din... UngariaRectorii universitatilor de stat din tara, reprezentantii MEN, ai presedintiei, ai forurilor de decizie din invatamantul superior - sositi la Arad cu prilejul sesiunii de toamna a Consiliului National al Rectorilor, au fost profund impresionati de ziua petrecuta in Ungaria, la initiativa prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu".
Biserica
In Ungaria traiesc 20-25.000 de romani, majoritatea locuind in trei judete, langa granita cu Romania. Episcopia romana din Ungaria cuprinde 21 de parohii. Primul punct al vizitei a fost Batanya biserica romaneasca din localitate, unde slujeste parintele paroh Ilie Ciocan. Am aflat din cele spuse de P. S. Sofronie, episcop al eparhiei ortodoxe romane de la Gyula, ca "datorita crizei vocatiei preotesti de aici, cea mai mare parte a preotilor sunt misionari romani". Atat la Batanya cat si la Gyula (unde se afla resedinta episcopiei romane crestin-ortodoxe din Ungaria), viata spirituala a romanilor se desfasoara impreuna cu cea a ortodocsilor sarbi. Tot la Batanya, universitarii au facut cunostinta cu directoarea scolii romanesti, cu primarul comunei, cu dl. Traian Cresta - presedintele Autoguvernarii pe tara a romanilor din Ungaria.
Scoala
Centrul cultural roman de la Gyula isi are sediul in Liceul "Nicolae Balcescu", liceul romanesc de la Gyula - o cladire renovata, cu interioare cochete si dotate. Au fost prezenti la intalnirea cu rectorii Ioan Budai - directorul Liceului "N. Balcescu" si al Centrului Cultural Roman, Andrei Oancea - consulul general al Romaniei la Szeged, universitari si cercetatori romani din Ungaria, reprezentanti ai Ambasadei romane la Budapesta. Vorbitorii au sustinut necesitatea ca romanii sa ii sprijine pe fratii lor din Ungaria, deoarece limba romana se vorbeste tot mai putin, iar familiile nu cultiva traditia romaneasca. "Romanii i-au uitat pe romani", a afirmat unul dintre vorbitori.
Romani pentru romani
Adanc impresionati de situatia romanilor din tara vecina, rectorii prezenti la CNR au stabilit baze concrete de colaborare cu institutii si centre romanesti din Ungaria. Am aflat de aceste proiecte din discutiile purtate cu universitarii romani si din declaratiile domniilor lor: .Prof. univ. dr. Mihai Cretu, rector al Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi: "Nu-mi pare rau ca am facut efortul sa , vin aici din celalalt capat al tarii. Am cunoscut lucruri deosebite, aspecte concrete legate de situatia romanilor din Ungaria. Voi incerca din toata inima sa sprijin aceste actiuni legate de colaborarea pe multiple planuri intre institutiile de invatamant superior din Romania si cele romanesti din Ungaria." Prof. univ. dr. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicale Universitare "Alma Mater": "Recunosc ca vizita aceasta la Gyula m-a impresionat profund. Mi-am dat seama ca nu avem grija de diaspora romaneasca. Dincolo de declaratiile politicianiste, romanii de aici trebuie ajutati concret - cu carti, materiale didactice, care sa-i invete pe copiii romani din Ungaria limba materna, pe care am impresia ca au uitat-o" S-au conturat noi proiecte de colaborare, rezolutia CNR sesiunea de toamna - va fi cunoscuta peste doua saptamani, dar - deocamdata un lucru este sigur: Universitatea "Aurel Vlaicu" a reusit sa atraga atentia universitatilor reputati din tara, sa obtina recunoastere importanta a dezvoltarii sale in cei zece ani de la infiintare. "Trebuie sa remarc faptul ca aceasta sesiune a CNR a fost foarte bine organizata. Este meritul Universitatii "Aurel Vlaicu" - o universitate in expansiune, cu un management excelent, o universitate in care avem incredere ca va deveni una din universitatile de frunte ale tarii", a spus prof. univ. dr. Adrian Miroiu, ministru secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale.
Constructorii romani sunt apreciati si in alte tariMirajul obtinerii unui loc de munca in strainatate a luat mintile multor concetateni de-ai nostri. Dupa Revolutie au existat la nivelul judetului Arad mai multe firme care promiteau locuri de munca si salarii atractive in tarile din Occident, mai ales in domeniul constructiilor. De circa trei ani, in Arad functioneaza o firma de selectie si plasare a fortei de munca. "Este singura de acest gen din vestul tarii care trimite oficial muncitori din domeniul constructiilor la munca in Israel si care este acreditata de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale", ne-a declarat Vasile Buha, directorul acestei societati de intermediere. Lunar, pe baza unei adrese a Directiei Judetene de Munca, in care se specifica, faptul ca firma nu are nici un fel de datorii la buget, MMPS reinnoieste acreditarea. Partea romana se afla in relatii de colaborare cu o firma de constructii din Israel, cea care solicita periodic forta de munca bine calificata. In circa trei ani de cand functioneaza, agentia de intermediere a trimis, la Tel Aviv, circa 800 de muncitori. Solicitantii nu trebuie sa achite nici un fel de taxa la plecarea in Israel. Firma romana, care are incheiat contract de munca cu fiecare muncitor care pleaca, se ocupa de intocmirea dosarelor necesare la obtinerea vizei si le asigura acestora transportul. Rolul agentiei de plasare din Arad este acela de a reprezenta interesul muncitorului in relatiile cu partenerul strain. Mihai Vasile este de meserie zugrav. A avut contract de munca in Israel un an: "Am fost platit cu trei dolari pe ora si lucram de la 6,30 pana la 17,30. Conditiile de cazare au fost bune, am stat intr-o vila mai multi colegi din Arad, iar cu masa ne-am descurcat pe cont propriu. RitmuI de lucru de acolo este identic cu cel din Romania, nu pot spune ca m-am rupt cu lucrul. Lunar am pus deoparte 500 de dolari." O echipa de 76 de muncitori romani a fost condusa de catre Tudor Viorel. Acesta, de profesie inginer constructor, a fost de doua ori la munca in Israel si acum asteapta sa plece pentru a treia oara. "Am plecat, initial, sa muncesc ca dulgher, iar cu timpul am ajuns sef de santier. Echipa pe care am condus-o a facut de toate, de la structura de rezistenta, pana la finisaje interioare. Am construit un cvartal de locuinte care cuprindea si un bloc cu 18 etaje. Pot sa va spun ca acolo, in Israel, romanii sunt  priviti ca buni profesionisti."
La izvorul cu apa minerala de la Mocrea se asteapta la randAtractia oricarui aradean care circula pe ruta Arad - Sebis se gaseste in apropiere de intrarea in orasul Ineu. In jurul sticlei de piatra, care mascheaza perfect un izvor de ape binefacatoare, se aduna la fiecare sfarsit de saptamana zeci de oameni. Cozile devin interminabile, iar "apa acra" a devenit un fenomen binecunoscut in aceasta zona. Se spune despre aceasta apa ca are proprietati deosebite si este benefica in tratamenhil bolilor aparatului digestiv si in cele ale aparatului renal. De asemenea, sunt cunoscute si proprietarti ale apei care sunt benefice in tratamentul litiazei biliare. Apa provine de la baza dealurilor Mocrei, iar izvorul a fost descoperit in perioada interbelica. Geologii aflati la fata locului au constatat ca apa are proprietati deosebite, drept pentru care au hotarat trimiterea probelor la Institutul geodezic din Capitala. Chiar daca oamenii din satele apropiate nu cunosc aceste proprietati, acestia o folosesc linistiti pe post de apa potabila. Vin kilometri intregi cu bicicleta sau chiar pe jos si isi fac provizii pentru o saptamana. Si asta se recunoaste dupa zecile de sticle si de bidoane cu care sunt dotati si din cauza carora cozile la "apa acra" devin interminabile. "Eu stiu ca nu am apa acasa. Pentru ca, daca nu ploua, nivelul din fantana este foarte redus. Atunci vin, si aduc pe bicicleta si pentru vecinii mei, care sunt batrani si nu are cine sa-i ajute. Nu stiam ca face bine la sanatate, dar noua ne place pentru ca e ca apa minerala. Mirosul nu ne deranjeaza", ne declarat Marin Iercan din Ineu. Totusi, medicii specialisti atrag atentia asupra faptului ca apa este contraindicata hipertensivilor si ea trebuie sa fie folosita, mai ales in tratamentul bolilor, doar cu recomandare medicala, in caz contrar putandu-se ajunge accidente nedorite.
Stadionul UTA va fi redat fotbaluluiConsiliul Judetean si Prefectura au intocmit o Nota de fundamentare privind trecerea, cu plata, a bazei sportive "Stadion UTA", situata in municipiul Arad, in domeniul public al statului si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad. In acest sens, cele doua institutii au cerut adoptarea unei hotarari de guvern, in baza art. 12, alin. 1 3, din Legea nr. 213/98. Astfel, capitalul social al SC UTA SA ar urma sa fie mai mic cu suma de 12.650.068.100 lei. Aceasta suma ar urma sa stinga datorii ale SC UTA SA la bugetul de stat. Artificiul este posibil datorita faptului ca intreprinderea textilista figura la data de 30.06.2000 in evidentele fiscale ale Directiei Generale ale Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat al judetului Arad - Directia Administrarii veniturilor statului - cu obligatii restante la bugetul de stat, in suma de 25.095,6 milioane lei. Dincolo de trecutul istoric al fotbalului aradean postbelic, ce se impleteste strans cu cel al echipei UTA, Prefectura si Consiliul Judetean au avut in vedere inventarul imobilelor, acestea fiind o incinta separata de accea a societatii comerciale UTA SA cu destinatie de sport si educatie, cat si situatia juridica existenta. In ceea ce priveste situatia juridica a imobilelor la parcelele A.1.2. si A.1.3., din CF 14.841, functioneaza in fapt si stadionul cu peluzele si terenurile de sport aferente. Terenul apartine domeniului public de interes local, conform Deciziei nr. 2474/1997 a Curtii Supreme de Justitie, iar constructiile sunt trecute in proprietatea SC UTA SA in temeiul Legii nr. 15/1990, privind reorganizarea unitatilor de stat ca regii autonome si societati comerciale. De mentionat faptul ca statul, prin FPS, detine 99,257% din numarul de actiuni, iar persoanele fizice detin 0,743%. La aceste argumente, CJA si Prefectura au mai "supralicitat" cu Hotararea AGA privind transferul cu plata a stadionului, nota de verificare a comisiei de cenzori, lista activelor din baza sportiva. De asemenea, in arsenalul celor doua institutii mai figureaza adresa Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Arad, cu nr. 11817/17.10.2000, privind restantele la bugetul de stat al SC UTA SA, cat si Hotararea CLM Arad, nr. 304/2000, prin care acesta isi exprima acordul de preluare in administrare a stadionului UTA.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}