title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 7 ianuarie 2000

Sfintirea apei la Catedrala veche - Virtual Arad News (c)2000Ieri, Bisericile Ortodoxa si Catolica au praznuit Sfanta si Dumnezeiasca Aratare a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos - BOBOTEAZA. In toate bisericile s-a sarbatorit acest mare praznic. La Catedrala Ortodoxa din Arad, in prezenta unui impresionant numar de credinciosi, a avut loc Slujba de Sfintire a apei de catre P.S. Timotei Seviciu EpiscopulSfintirea apei la Manastirea Bodrog Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei impreuna cu un sobor de preoti. La terminarea ceremoniei religioase dupa sfintirea apei aflate in curtea bisericii, in zece butoaie, credinciosii, intr-o ordine desavarsita, si-au umplut sticlele pentru ca in tot timpul anului sa o foloseasca la sfintirea gospodariilor si a persoanelor. O mare multime de credinciosi  din Arad si localitatile din jur, au fost cu aceasta ocazie si la Manastirea Bodrog, unde dupa slujba Sfintei Liturghii si de Sfintire a apei s-au indreptat si pentru sfintirea apei Muresului. Toate acestea facandu-se intru cinstirea aceluia care in Iordan S-a botezat si pentru care cerul s-a deschis, iar Duhul Sfant in chip de porumbel a coborat, iar din cer s-a auzit un glas zicand :"Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru care am binevoit." Aceluia se cuvine slava si stapanirea in vecii vecilor.
In Consiliul judetean se discuta noua organigramaExecutivul Consiliului judetean a intocmit o noua organigrama pentru aparatul propriu, considerand ca cei 162 de functionari care figureaza acum in schema de personal sunt insuficienti. Noua organigrama, votata de consilieri in sedinta de ieri, presupune infiintarea a 16 posturi noi, ceea ce implica si cheltuieli mai mari pentru salarizarea personalului. Presedintele CJA, Dan Ivan, sustine insa ca suplimentarea numarului de posturi este motivata, atata vreme cat "sarcinile din 1992 ale Consiliului erau mult inferioare celor de acum". Dan Ivan s-a referit la faptul ca institutia pe care o conduce a preluat numeroase servicii publice, iar in curand va avea in subordine si unele spitale si institutii sociale. Noua organigrama a trecut de vot, dar au fost sapte consilieri care au votat impotnva ei si cinci care s-au abtinut. Acestia au considerat ca organigrama CJA este si asa destul de incarcata si s-ar putea face fata sarcinilor care au aparut in ultimii ani. Unii dintri ei au mai remarcat ca in Consiliu judetean sunt foarte multi directori si sefi. Printre altele, noua schema prevede infiintarea a doua functii noi, de director general, si desemnarea a cel putin doi functionari din fiecare servicii pentru a se ocupa de relatiile cu consiliile locale. Una dintre directiile nou infiintate "Administrativ Protocol" are ca obiectiv o mai buna organizare a activitatii in cadrul serviciului Administrativ. Executivul a mai infiintat si o directie a domeniului public, care se ocupa exclusiv de patrimoniul judetului. Ca o curiozitate, pentru salariile functionarilor din CJA se realizeaza o cheltuiala lunara de aproape jumatate de miliard de lei.
Fabricile textile au inregistrat scaderi in productieStatisticile intocmite de catre Directia Judeteana de Statistica arata ca productia industriala, realizata in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 1999, a scazut cu 6,3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Productia industriala a inregistrat scaderi in mai multe ramuri, printre care amintim: extractia petrolului brut, (-21,0%), productia de tesaturi (-63,2%), productia de ceasuri (-15,4%), productia pe morarit (-9,5%), producerea aburului si a apei calde (-9,0%). Totusi, s-au inregistrat cresteri in sectoarele de fabricare a articolelor de imbracaminte si lenjerie din materiale textile cu 113,5%, in sectorul de constructie si reparare a materialului rulant cu 11,2% si in cel de productie a mobilierului, care a crescut cu 14,5%. Se pare ca numarul mediu al salariatiilor in industrie - pentru un esantion de 60 de unitati cu pondere in industrie - pe anul 1999 este de 18.695 persoane, adica o scadere fata de anul 1998, cand numarul persoanelor salariat fost de 25.647.Valoarea livrarilor de produse industriale, in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 1999, s-a cifrat la suma de 1814,4 miliarde de lei in timp ce livrarile la export au totalizat 757,7 miliarde de "Acestea au reprezentat 41,8% din livrarile totale. De asemenea, valoarea stocurilor de produse finite din industrie, pe anul 1999, este de 185,0 miliarde lei, ceea ce reprezinta 47,1% din resursele la producatori din luna noiembrie 1999, fata de 51,2% pondere inregistrata in luna octombrie 1999" - ne-a spus directorul  Directiei Generale de Statistica Gruschinczky Ioan.
Prezenta politistilor pe drumurile aradene asigura respectarea legislatieiDin studiul datelor centralizate referitoare la evenimentele rutiere derulate pe raza judetului Arad, in anul 1999, conducerea Serviciul Politiei Rutiere din cadrul IPJ Arad considera ca dinamica acestora n-a avut o evolutie neasteptata. Dupa cum ne preciza col. Teodor Lupsa seful serviciului "Caracteristica esentiala a traficului rutier din judetul Arad este eterogenitatea. Avand trei vami rutiere (plus una pe calea ferata, la care se mai adauga si cea pe calea aerului), judetul nostru este tranzitat de un numar mare de straini, cu toate felurile de vehicule, dar cele mai mari probleme le avem cu soferii bulgari de TIR-uri. De fapt am si facut de fapt o informare catre Ambasada bulgara in acest sens. Dar revenind, Aradul are cele mai ridicate valori de trafic din tara ceea ce determina existenta unui risc marit de producere a accidentelor rutiere". Cele 189 accidente rutiere produse anul trecut s-au soldat cu 72 de morti si 165 persoane ranite grav, cu 33 accidente mai putin ca in 1998, dar cu un plus de 3, morti si de accidentari grave.
* Asta pe fondul sporirii cu 7 procente a numarului de vehicule inmatriculate adica peste 101.500, fata de 55.370 la inceputul anului 1990, si celor peste 152.500 permise inregistrate la sfarsitul aceluiasi 1999 fata de 81.500, in 1990. Aceste date situandu-ne pe locul trei pe tara (raportand la 100.000 de locuitori), dupa Bucuresti si Sibiu, cu circa un permis la 5 persoane.
* Ingrijorator este numarul mare de accidente cu consecinte colective, reprezentativ fiind cel de la Petris. Din total, peste 20 la suta au fost astfel de accidente. Luna aprilie inregistrand un nedorit varf a si fost denumita luna neagra a rutieristilor.
* La cauzele care au dus la producerea accidentelor rutiere, pe locul I a ramas indisciplina pietonilor, cele 50 de accidente inregistrate soldandu-se cu 12 morti, 39 de raniri grave (fata de 66-23-44, anul '98). Cauza de pe locul II este neatentia in conducere, cu 33 accidente, 11 morti si 30 raniri grave (fata de 44-8-40. in ´98),   iar pe locul III viteza excesiva cu 23-18-22 (fata de 19-3-20, anul anterior).
* Dintre participantii dificili la trafic pot fi enumerati biciclistii si copiii. In Arad s-au inregistrat 63 de accidente, cu 17 morti si 63 raniti grav. ~
* Traseele cu cele mai multe evenimente sunt (in ordine): Arad-Lipova-Savarsin, Arad-Nadlac-Vinga, Arad-Ineu-Halmagiu, Arad-Chisineu Cris-Varsand.
* Daca luni este ziua cu numarul cel mai mic de accidente produse, marti-sambata-duminica sunt zilele cu cele mai mare numar (cate 29 fiecare).
* Au fost si evenimente rutiere in care au fost implicati politisti (ca participanti la trafic) soldate cu un mort, 4 raniti grav si 2 raniti usor.
* Pentru o mai eficienta activitate, in acest an, se preconizeaza o prezenta mai intensa a politistilor pe caile rutiere, mai mult cu rol de indrumare si mai putin cu rol represiv, realizarea unui dialog mai elevat cu participantii la trafic si nu in ultimul rand, o mai buna instruire a tinerilor si a populatiei in general, cu ajutorul presei.
La Spitalul matern s-au inregistrat mai putine nasteriPeste 6100 de persoane au decedat anul trecut in judetul nostru, in timp ce pe lume au fost adusi doar 4000 de copii. In aceste conditii, natalitatea a fost in scadere mai mare decat in anii precedenti. Statisticienii spun ca populatia a fost in scadere continua in ultimii 10 ani si din cauza mutarii de populatie, fenomen constatat imediat dupa deschiderea granitelor. La nivelul municipiului, natalitatea a fost in usoara crestere fata de 1998. Anul trecut, la Primaria Arad s-au inregistrat 2446 de decese, cu 87 mai putine fata de anul precedent. De asemenea, au venit pe lume 3906 copii, mai multi cu 81 decat in 1998. In shimb, in municipiu au continuat sa scada numarul casatoriilor, la fel ca si in anii trecuti. Pana la finele anului 1998 au fost inregistrate 1330 de casatorii, in timp ce in anul precedent si-au jurat credinta 1378 de cupluri.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000][Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}