title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 3 martie 2000

Radu Onea este proaspatul demisionar din UFDIn urma unei sedinte de Comitet judetean, presedintele municipal al UFD Radu Onea a fost inlocuit, fara sa primeasca altceva in schimb (desi se vorbeste ca ar fi primit o functie de vicepresedinte judetean). "Neobisnuita" conferinta de presa a Uniunii Fortelor de Dreapta, desfasurata ieri la sediul acestei formatiuni, n-a lamurit decat pe alocuri schimbarea lui Onea din functia de presedinte la municipiu si numirea lui Francisc Szöcs in locul lui.
Plecarea lui Onea nu va produce nici o scindare
Presedintele Gelu Roman a catalogat activitatea lui Onea, dorind sa explice criticile care i s-au adus acestuia, spunand ca "nu s-a ridicat la nivelul cerintelor". "Din aceasta cauza s-a facut un referat, al carui semnatari (n.r. sapte) reclamau inactivitatea organizatiei municipale. In urma acestei reclamatii urma sa luam o hotarare. Radu Onea n-a mai asteptat decizia noastra si a parasit sala, dandu-si verbal demisia" a mai spus Gelu Roman. Pe de alta parte, nu stim cat de statutara este acceptarea demisiei verbale a presedintelui municipal, privita ca pe un  element necesat si suficient, dar inlocuirea acestuia a fost hotarata si, inlocuitorul interimar, Francisc Szöcs, desi n-a fost prezent la conferinta, va trebui sa pregateasca alegerile municipale. Cei de la UFD sunt convinsi ca demisia lui Onea nu va produce nici o scindare in sanul filialei, desi se zvonea ca acesta din urma (impreuna cu mai multi membri) ar fi fost curtat intens de PPR.
Dan Antoci a lipsit teatral
Ceea ce am putut remarca in urma intalnirii de ieri este faptul ca purtatorul de cuvant n-a fost prezent, el exercitandu-si functia doar in momentele de maxima importanta pentru filiala. Am inteles ca absenta domniei sale s-ar fi datorat piesei "Spargatorul de nuci", jucata in exact acelasi timp cu conferinta de presa. Oricum, nu putem sa nu remarcam tacerea domniei sale (sau lipsa) atat timp cat, la un moment dat, se zvonea ca va candida la functia de primar al Aradului. Si, asa cum bine se stie, comitetul municipal condus de Radu Onea sustinea o alta persoana.
P.S.1. Se pare ca o persoana aflata in conducerea centrala a.partidului a fost chemata sa rezolve intregul conflict. Asa ca, viata filialei va fi foarte "fierbinte" in urmatoarele zile.
P.S.2. Scandalul din jurul demisiei lui Radu Onea are deja cateva repercusiuni. In primul rand s-au schimbat broastele de la usile sediului, cheile fiind impartite strategic, iar avocatul Silviu Ratiu a decis sa se "autosuspende" din UFD, adica sa stea in expectativa, pana la limpezirea diferendurilor.
Piata Spitalului nu-si va schimba denumirea - Virtual Arad News (c)2000Initiativa primarului Valentin Paul Neamt de modificare a denumirii Pietei Spitalului in Piata Ierusalim (!) a fost privita cu nedumerire de catre consilierii locali. Acestia nu au inteles de ce vrea Neamt sa schimbe numele unei piete atat de cunoscute, astfel ca proiectul a cazut cu brio in momentul in care a fost supus la vot. "Toti aradenii stiu locul respectiv drept Piata Spitalului", a spus consilierul Pantea. Alti colegi ai acestuia i-au amintit primarului ca sunt alte prioritati, cum ar fi schimbarea numelor unor strazi, pentru ca in Arad exista, de exemplu, atat strada Lipovei cat si Calea Lipovei, respectiv strada Dragalina si bulevardul Dragalina. Prezent la sedinta CLM, deputatul Mihai Calimente ne-a marturisit ca nu intelege initiativa primarului, in vreme ce Valentin Neamt a declarat ca a vrut sa marcheze in mod deosebit anul 2000, an jubiliar pentru omenire "cu profunde semnificatii in constiinta oamenilor si in special a crestinatatii, cu rezonante religioase de netagaduit, aducator de speranta intr-un viitor al pacii" - dupa cum se arata si in referatul pioiectului. De asemenea, Neamt a invocat relatiile de prietenie dintre Arad si orasele israeliene Atlit si Givathsim. Aceste motive nu au fost convingatoare pentru majoritatea consilierilor, astfel ca proiectul a cazut cu 12 voturi impotriva si doar sapte pentru.
Directorul Centrului - Ioan Nicodin - vrea sa ajute orfanii si batraniiSa fii copil nu este greu. Sa fii copil si sa nu rostesti cuvantul mama doar in soapta ca un mister ce te-a uitat e ca si cum ai intinde mainile spre dragostea de parinte, incercand sa o cuprinzi neintelegand de ce nu exista, de ce singuratatea doare prea adanc sa o poti alunga... Sa te afli intr-o lume diferita ca a celor ce cresc nestanjeniti si liberi, intr-o lume stramta in care fiecare bataie a inimii tradeaza ca esti "altfel"...Si ai nevoie de "tot" ca un imens necuprins ce-ti invaluie fiinta. Pentru a invata sa traiesti este aproape imposibil de dureros...
O idee transformata in fapte
Ineu e orasul ia care "cineva"  a incercat sa faca "ceva" pentru copiii orfani cu necesitati speciale, "cineva" ce a inteles cat de greu este pentru acesti copii si tineri sa nu poata tine pasul cu ceilalti. Astfel, Centrul Scolar pentru Copiii cu Necesitati Speciale din Ineu se afla sub patronatul Ministerului Educatiei Nationale. Aici lucreaza oameni care cred in ceea ce fac. Tot ei sunt cei ce pot spera intr-un maine mai bun pentru copiii fara mama, fara tata dar cu deficiente din nastere. De asemenea, in acest loc, cateva dintre cadrele didactice ce cunosteau problemele acestor copii si care se atasasera de ei, au avut o idee. Mai tarziu, ideea s-a transformat in decizie, iar aceasta la randul ei s-a conturat in fapte. Astfel, a luat nastere "Fundatia pentru Integrare Impreuna", o organizatie de tip nonguvernamental. Membni fondatori sunt sase (Mihai Zdrentan, Radu Cureteanu, Dan Stoica, Horia Gubas, Ladislav Meszarosz si Ioan Nicodin), fundatia avand acum aproape 25 de membrii. Aceasta functioneaza pentru a ajuta pe aceia dintre ei care nu au o familie dar se zbat in aceeasi lume in care lipseste normalul.
Copiii invata sa traiasca
Centrul Scolar pentru Copiii cu Necesitati Speciale din Ineu este locul in care invata 567 de copii si tineri cu necesitati speciale, adica, cu probleme in procesul de invatare si integrare in societate. Cu toate ca tendinta actuala a scolii este de a limita numarul de copii ce vin din alte judete, aici se gasesc copii si tineri din mai multe judete si comune. Pentru orfani, Centrul reprezinta casa lor, locul unde ochii lor privesc realitatea, acelasi loc unde stau pentru o perioada de cinsprezece ani... Indrumati de cadre didactice invata impreuna ce inseamna sa traiesti, ce inseamna sa infrunti viata cu forte proprii, si cel mai important, invata sa lupte cu greutatile. In trecut, sala de mese gazduia un numar de 150 de elevi cu probleme din clasele I-VII. Harmalaia era de nedescris, iar cadrele didactice nu reuseau sa-i supravegheze sa manance civilizat. Incaierarile erau dese, de multe ori interminabile. Astazi, copii au fost repartizati in complexe de tip familial. Astfel, dimineata cand se trezesc, doisprezece copiii se intalnesc in sala lor de clasa. Fiecare sala de clasa dispune si de o mica bucatarie, o sala de joaca si un grup sanitar dotat cu masina de spalat automata. Aici, orfanii invata de mici sa se descurce, pregatind singuri micul dejun, sau invatand sa-si spele singuri hainele. Programul incepe inca de dimineata. Dupa ce masa a fost pusa, cei doisprezece elevii, impreuna cu invatatorul lor servesc micul dejun impreuna. Urmeaza un program educativ unde toti elevii sunt supravegheati indeaproape de catre persoane adulte.
Copiii cu probleme sunt obisnuiti sa lucreze in ferma"Nu poti arunca un om in strada"
Plasarea tinerilor dupa ce termina scoala a fost intotdeauna o problema, prin "plasare" intelegandu-se gasirea unor locuri de munca si locuinte celor ce nu mai pot fi tinuti in Centru, depasind varsta impusa de lege. In acest sens, unul dintre directorii Centrului si anume, Ioan Nicodin ne-a declarat: "Nu poti arunca un om in strada dupa cincisprezece ani de scolarizare. Am incercat in acest sens sa creem proiecte pentru infiintarea, unor Ateliere de tip "Protejat", - adica statul urmand a acorda niste facilitati. Insa, nu s-a reusit ducerea la bun sfarsit a acestui proiect. In schimb, s-au gasit noi idei si solutii pentru copii orfani ce absolvesc scoala." Multe dintre aceste idei au fost puse in practica, unele fiind un adevarat succes, iar altele un esec. In 1992 Centrul a plasat trei tineri la Caminul Social Alfa din Arad, dar contactul cu orasul a fost distrugator pentru ei, acestia fiind dati afara din respectivul camin. In 1994 succesul plasarilor a inceput sa apara. Astfel, dupa cumpararea unei case in Bocsig si repartizarea unui numar de 4 tineri in respectiva localitate pentru a locui, roadele unei astfel de actiuni, au inceput sa se vada. Acestia erau angajati la Fabrica de cherestea din zona devenind prin forta lucrurilor, oameni responsabili. Cu doi ani inainte ca acest proiect sa fie dus la indeplinire, o ferma de la Asociatia legumicola din Ineu a fost cumparata. Astazi, ferma gazduieste cinci tineri, ferma dispunand de mici apartamente unde acestia locuiesc si muncesc pentru a trai, fiind totodata salariati ai Centrului. Au mai existat si alte proiecte de acest gen, urmand ca directorii Centrului impreuna cu profesorii sa continue proiectul de integrare in societate al absolventilor.
Fundatia ajuta si tineri si batrani
Fundatia pentru Integrarea Impreuna colaboreaza cu firme din strainatate care au adus o contributie deosebita pentru succesele inregistrate pana acum. Scopul infiintarii acestei fundatii a fost inca de la inceput bine definit. Astfel s-a gandit ca activitatea de integrare a absolventilor sa se axeze mai ales in jurul satelor din jur, intrucat resursele materiale sunt mai ieftine si se poate contribui la indepartarea unor factori de risc din societate. Ioan Nicodin, director al centrului si membru fondator al fundatiei ne-a povestit: "Incercam sa ajutam orfanii din Centrul nostru, dar in acelasi timp si batranii de la sate ramasi singuri si care nu au rude. Astfel batranii ce detin pamant si-l ofera in arenda fundatiei pot fi intretinuti de catre aceasta printr-un contract incheiat intre ambele parti."
Noi proiecte de autofinantare
Activitatea de integrare este de asemenea folositoare. Au fost construite in acest sens sere in incinta Centrului, unde tinerii lucreaza cu placere. Recolta obtinuta participa la proiectul de autofinantare, un proiect destul de recent, nemaipunand la socoteala noi proiecte ce urmeaza a fi finalizate, cum ar fi confectionarea de maturi.
Problemele nu stau deoparte
Centrul se confrunta si cu probleme, unele mai deosebite, altele mai putin dureroase, dar toate necesitand o rezolvare imediata. Lipsa fondurilor pentru a acoperi cheltuielile totale de intretinere a adus Centrul in situatia de a-i fi sistata apa. Iarna grea si mijloacele reduse alocate de catre stat au ingreunat situatia financiara a acestuia. Cu toate acestea oamenii de aici nu se dau batuti si nici nu renunta la ceea ce si-au propus. Ba, din contra, administratia Centrului si cea a Fundatiei este deschisa pentru orice fel de colaborare cu persoanele juridice, gata sa sprijine dezvoltarea Proiectului pentru integrare in societate a absolventilor.
Sotii Kallay au anuntat greva foameiMarti dimineata, sotii Ioan si Clara Kallai din Santana si-au inceput greva foamei in fata Prefecturii. Motivul prezentat de acestia se refera la unele abuzuri impotriva lor de catre angajati din Primaria Santana. Incepand cu ora 8.00, cei doi purtand pe piept cartoane pe care scria ca sunt in greva foamei si motivele pentru care au recurs la acest protest, au atras atentia trecatorilor. "Vom sta aici pana cand problemele noastre vor fi ascultate si rezolvate. Suntem niste victime ale abuzurilor. Am vorbit deja cu cei din Prefectura care ne-au promis ca ne vor ajuta" ne-a declarat Ioan Kallai. Cosmin Aldea, consilierul prefectului, ne-a informat despre situatia celor doi: "Sotii Kallai ne-a facut cunoscuta situatia lor si cauzele pentru care au intrat in greva foamei. Unele din acuzatii trebuiesc aduse insa la cunostinta Judecatoriei, nefiind de competenta noastra. Pentru cele care privesc insa Prefectura, le-am solicitat un memoriu in care sa specifice situaia lor. In prima faza, au acceptat acest lucru, dar apoi se pare ca s-au razgandit si nu l-au mai scris. De ce, nu stim." Pentru ca cei doi nu au primit oferta pe care o asteptau, vor continua, cel putin asa sustineau ei, greva foamei.
O informatie de ultima ora: greva nu a tinut decat o zi. 
Si in padurea comunei Gurahont a avut loc un incendiuMarti seara, la ora 19,50, Detasamentul de pompieri militari Arad s-a deplasat cu o autospeciala de interventie in localitatea Ghioroc, unde la Ferma 3 a S.C. Vini-Viticola Baratca s-a anuntat ca arde vegetatia uscata. Aceasta a ars pe aproximativ 1100 mp, incendiul extinzandu-se cu rapiditate. Pentru lichidarea lui, pompierii militari, ajutati de sateni, au folosit maturi, lopeti etc. Dupa cum ne-a informat lt. col. Ioan Sechel, sef birou IPI, incendiul a fost provocat de persoane necunoscute, care au lasat nesupravegheat un foc in apropierea vegetatiei uscate. Un caz similar a fost intalnit, zilele trecute, la Gurahont, unde persoane necunoscute au provocat un incendiu in padurea comunei, arzand hectare intregi de vegetatie.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}