title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 2 octombrie 2000

Inceput de an universitar la "Aurel Vlaicu"In 18 mai 1990, lua fiinta Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. Acum, dupa un deceniu de existenta, universitatea a reusit - printr-un management dinamic si prin calitatea cadrelor didactice - sa isi dubleze numarul de studenti. Acestea sunt doar cateva dintre succesele indiscutabile cu care Universitatea "Aurel Vlaicu" a pasit in noul an academic. Deschiderea festiva de sambata - 30 septembrie i-a reunit pe studenti, parinti, profesori, oficialitati locale, in sala mare a Teatrului de Stat. De pe scena teatrului s-au rostit indemnuri, s-au dat sfaturi, s-au evocat amintiri, intr-o atmosfera nu atat solemna si rigida, cat destinsa si deschisa spre spiritul studentesc. Prefectul Ovidiu Nila a lansat un indemn studentilor de a fi cei mai buni in tot ce intreprind, primarul Dorel Popa a vorbit despre greoaia dar utila "gimnastica a mintii", pe care numai in facultate o deprinzi, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii "Vasile Goldis" a subliniat importanta crearii in Arad a unui centru universitar puternic, iar prof. Mihai Matekovits, inspector scolar general adjunct, a glisat spre panta lirica, rostind versuri de Octavian Goga. Au mai fost prezenti la ceremonie P. S. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei si Hunedoarei, vicepresedintele C. J. A., Claudiu Cristea, parlamentari aradeni, lideri de partide, directori de intreprinderi. Realizarile academice au fost punctate de decanii celor trei facultati din Universitatea "Aurel Vlaicu" - conf. univ. Ioan Tulcan - decanul Facultatii de Teologie, conf. univ. Gheorghe Gherman - decanul Facultatii de Inginerie si conf. univ. Mariana Nagy - decan interimar al Facultatii de Stiinte Economice. Alexandru Cheres - presedintele Ligii Studentilor din UAV ne-a impartasit din experienta sa si la-a promis bobocilor ca vor trai cu adevarat viata studenteasca. Amfitrioana neobosita, prof. univ. dr. Lizica Mihut - rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a schitat trecutul institutiei pe care o conduce si a anuntat cateva din proiectele de anvergura ale universitatii - Sesiunea nationala a Consiliului Rectorilor (Arad, 2- 4 noiembrie), editarea unui volum privind activitatea academica din cei 10 ani de existenta ai universitatii, amenajarea complexului studentesc din Vladimirescu. "Gaudeamus igitur" a cantat corul mixt al Facultatii de Teologie. "Gaudeamus igitur" - profesori, studenti, parinti - pentru anul in care veti trece impreuna in mileniul trei!
Rectorul Aurel Ardelean anuntand noi proiecte de dezvoltare...Asa cum ne-am obisnuit, oferta Universitatii de Vest "Vasile Goldis", este a deosebita. Si pentru noul an universitar 2000-2001, studentii care invata la facultatile acestei universitati beneficiaza de cele mai bune conditii incepand cu confortul din camerele de camin, cantinele, biblioteca universitara care numara peste trei sute de mii de titluri si care este intr-o colaborare foarte buna cu biblioteca din Padova - intre cele doua facandu-se schimb de carti si reviste. Salile de lectura, terenurile de sport, clubul "Ateneu", salile de repetitii. Din acest an, Universitatea va asigura manuale, suporturi de cursuri, lucrari practice de laborator la toate specialitatile. Pentru studentii de la facultatea de Medicina se va pune la dispozitie o clinica in cartierul Micalaca. Universitatea numara peste opt sute de cadre didactice dintre care treizeci si patru la suta sunt profesori si conferentiari universitari, cadre ale caror salarii vor fi majorate substantial in acest an. Dupa cum a mentionat rectorul Universitatii "Vasile Goldis", profesor Aurel Ardelean " la Arad se vrea organizarea unui Centru de Excelenta in Medicina, Biologie si Ecologie, crearea unui Centru Intern de Biotehnologie."   Tot din acest an, la "Vasile Goldis" se va dezvolta si invatamantul la distanta - pentru aceasta, universitatea va infiinta si un post de radio. In anul universitar 2000-2001, Universitatea ofera scolarizare si studentilor straini. Asadar, s-au inscris douazeci de studenti din Republica Moldova - care vor beneficia si de o bursa sociala constand in cazare, masa si reducerea taxei cu treizeci la suta -, doi studenti romani din Serbia, doi studenti din Australia. Dupa cum bine se stie, Universitatea "Vasile Goldis", are filiale in Baia Mare, Satu Mare, spatii la Sebis si, in perspectiva, la Ineu. Principalul scop al Universitatii este consolidarea unui Centru Academic Aradean, astfel incat absolventii liceelor aradene sa ramana in continuare in acest oras, unde vor putea studia la standarde europene. Deschiderea oficiala a primului an universitar al mileniului III va avea loc astazi, 2 octombrie la Sala Sporturilor.
Sindicatul Sanitas Arad se solidarizarea cu celelalte sindicate din tara - sustine Delia BoncaAsa dupa cum au anuntat, azi cadrele medicale, membre ale sindicatului Sanitas vor intra in greva. "Timp de doua ore, intre orele 9 si 11, toti membrii sindicatului vor iesi azi in curtea unitatilor in care lucreaza, in greva de solidaritate" -ne-a declarat Delia Bonca, lidera sindicatului Sanitas, filiala Arad. "Protestam prin acest mod fata de neprimirea salariilor nemajorate, conform Ordonantei din aprilie a.c." Asistentii medicali din mai multe judete ale tarii au declarat protestele in saptamana care a trecut si au spus ca vor continua protestele pana in momentul in care isi vor primi salariile majorate, desi au primit promisiuni privind cresterea salariilor cu incepere de la 1 octombrie, cu o luna mai tarziu decat era. "Vom crede in promisiuni doar atunci cand banii vor ajunge la unitatile sanitare din teritoriu", a spus liderul sindical al federatiei Sanitas. El a adaugat ca are promisiuni din partea conducerii Casei Nationale, de Asigurari de Sanatate (CNAS) ca banii pentru cresteri de salarii vor fi trimisi in tara imediat ce vor fi deblocate din trezorerie cele peste 3.000 de miliarde de lei apartinand CNAS, care au fost blocate de Ministerul de Finante. In cazul in care acest lucru s-ar produce in cateva zile, atunci majorarea salariala ar fi operata incepand de la 1 octombrie, urmand ca asistentii sanitari sa primeasca restantele retroactiv, in lunile urmatoare. Potrivit Ordonantei de Urgenta 24/2000, salarile bugetarilor urmau sa fie majorate cu aproximativ 65 la suta in cursul acestui an (cu 40 la suta de la 1 aprilie si cu 20 la suta de la 1 septembrie). Delia Bonca ne-a declarat ca, urmatorul pas referitor la continiuarea grevei in Sanatate va fi decis la nivel national, in urmatoarele zile, cand se va stabili si data de declansare a grevei generale la nivel national. Pe timpul grevei se vor asigura doar urgentele medicale.
La precedenta bursa a locurilor de munca, multi tineri si-au gasit serviciiDe la aparitia Ordonantei nr. 35197, privind angajarea absolventilor in munca, in judetul nostru, prin intermediul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala Arad, s-au angajat 1532 de persoane. Din acestea, 629 sunt absolventi cu studii superioare, 238 au liceu, 137 sunt absolventi de studii postliceale si 527, absolventi de scoli profesionale. In medie, rezulta ca anual au fost incadrati 400 de absolventi. De la inceputul anului si pana in prezent, au fost angajati 242 de tineri absolventi, din care 80 au terminat o facultate, 55 au studii medii, 32 poseda studii postliceale si 74 au scoli profesionale. In ceea ce priveste creditarea IMM-urilor, la conferinta de presa organizata vineri la AJOFP s- a informat ca doua din proiectele de creditare depuse de societatile din Arad au primit aviz favorabil din partea comisiei de creditare. Societatile care au obtinut acest aviz sunt SC 3 Brazi SRL si SC Tulea SRL, ambele cu, profil de exploatere forestiera. Proiectele sunt in valoare de 450 de milioane de lei si vor creea 15 noi locuri de munca.
Santierul din strada Ardealului a starnit controverseRepetatele reclamatii cu privire la amplasarea si (in viitorul apropiat) functionarea statiei de pompare SP 9, care va deservi intreg cartierul Gradiste (populat cu 25.000 de cetateni), au facut ca vineri, in jurul orei 11,00, o comisie a primariei sa se deplaseze, pentru a purta discutii si a analiza problemele sesizate de cetatenii de pe strada Ardealului, chiar la fata locului. "Focarul" acestui conflict este zona strazii care cuprinde numerele de la 47 pana la 53. SP 9 se construieste vizavi de numarul 51, in imediata apropiere a caii ferate ce trece prin spatele CET-ului si a Depoului de locomotive. Obiectivul se numeste, tehnic... "Canal menajer pe strada Randunicii si strazile adiacente". Reclamatiile celor cativa cetateni de pe strada se fondau pe urmatoarele temeri: lucrarile de sapare la mare adancime produc, pe lunga secarea fantanilor si scaderea nivelului stratului freatic, crapaturi in peretii si fundatiile caselor, care ar putea duce la surparea cladirilor; acest fapt e de presupus ca se petrece datorita alunecarilor subterane de teren sau din cauza utiliajelor grele; viitoarea statie de pompare va avea ca efect ulterior, dat fiind specifcul ei, poluarea olfactiva a aerului dimprejur distanta dintre statie si case fiind de circa 10-15 metri; amplasamentril gasit de Primarie nu e unul propice fiind de preferat, pentru o statie de o asemenea natura, un loc in afara zonei cu case. La toate aceste sesizari, viceprimarul Emanoil Voicu, ing. Sorin Bondoc, director al Directiei Tehnice din cadrul Primariei, dirigintele de santier ing. Gheorghe Teorean si inginerul proiectant al planului de constructii, Florian Ungur, au raspuns presei si televiziunilor locale prezente, dupa cum urmeaza:
Ideal ar fi fost ca SP 9 sa fie plasata in "centrul de greutate" al cartierului,
adica aproximativ pe la mijlocul strazii centrale "Petru Rares" e opinia ing. Sorin Bondoc. "Am incercat sa rezolvam problema in felul urmator: sa cumparam un spatiu in capatul unei gradini mai centrale. Oamenii n-au fost de acord sa vanda. S-a ales acest amplasament pentru ca pe domeniul public nu s-a gasit altul mai propice. Cu decizia aceasta a fost de acord, intre altii, si ing. Balint de la Drumuri Judetene. S-ar putea ca cea mai buna idee sa fi fost, totusi, aceea de a cumpara o casa, pe care s-o daramam si pe teritoriul acela sa construim statia. Aceasta ar putea fi o solutie pentru cartierul Bujac. Din punct de vedere tehnic, proiectul e foarte bun iar din cel al mediului faptul ca s-a eliberat Autorizatia de incepere a lucrarii, spune totul."
Dirigintele de santier ne linisteste
Lucrarea e foarte grea, pentru ca intampinam o multime de evenimente neprevazute, cum ar fi acela ca terenul e predispus, la o anume adancime, la alunecari subterane. Inspectia in constructii ne-a dat un termen prea scurt pentru terminarea lucrarii, asa ca n-a fost timp pentru toate prospectele. Nu trebuie, insa, sa ne panicam: lucrurile vor merge mai greu pana ce ajungem pe strada Razboieni. Stratul freatic isi va reveni, dupa terminarea statiei, la normal si va ramane constant. Fapt pozitiv: apa pe care o pompam din adancime, o deversam in Muresel, igienizand astfel acest parau si intarindu-i debitul de apa. Personal, nu cred ca fisurile din ziduri se datoreaza sapaturilor cat faptului ca aceste case sunt foarte vechi, construite fara planuri la nivel de administratie locala, cu fundatii slabe si infrastructura precara" ne explica Gheorghe Teoreanu.
"Vom dispune si o expertiza"
- ne informeaza viceprimarul, ing. Emanoil Voicu - "dar, spuneti-mi, daca se va dovedi ca nu din cauza sapaturilor la SP 9 s-au produs fisurile, ce vor face reclamantii ? Vor plati ei expertiza ? Curtea de conturi ma va intreba de ce am comandat o expertiza intr-o casa particulara. Pana acum, gradistenii s-au inecat in probleme, datorita inexistentei unei asemenea statii. Acum o vor avea, si tot sunt nemultumiti (...) "Primaria poate promite ca toate normele prevazute pentru o asemenea constructie vor fi respectate. Daca se va dovedi ca nu s-a respectat vreuna, abia atunci, impreuna cu constructorul, vom suporta costurile ce le presupun reparatiile. Oamenii de aici fac reclamatii ba ca le da apa afara din pristere, ba ca le-a secat... Pentru ca Aradul e un oras in care nu s-au construit casele din cartiere pe baza unui proiect, probleme cu surparile vom mai avea. Anticipez putin: chiar in aceasta toamna si, in special, in Bujac".
* Expertii sositi cu delegatia Primariei au mai dat si alte detalii tehnice, mult prea aride si greu de tradus intr-un limbaj mai cotidian. Am inteles ca SP 9 va fi, poate, cea mai performanta statie de pompare din intregul municipiu. Toate normele ecologice vor fi respectate si viata locuitorilor de pe strada Ardealului va reveni la normal am fost asigurati odata cu incheierea lucrarii (stabilita pe 01. 10.2001).
De mentionat: nici unul din reclamanti nu a fost prezent la intalnirea cu reprezentantii Primariei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}