title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 1 aprilie 2000

Sistem complex de criptare cu  tehnologie extraterestra de tip F117 - Virtual Arad News (c)2000Asociatia Aradeana de Prietenie cu Republica Populara Chineza, filiala Arad a propus instalarea unui "fir galben" pentru comunicatii criptate intre primaria Aradului si cea a orasului Fu Shun din China. Asa cum a subliniat D-l Horia Caciulescu, presedintele asociatiei, "firul galben" urmeaza "firului rosu" initiat de presedintele Iliescu si precede "firul albastru" ce va fi dat in curand in functiune de presedintele Constantinescu. "Astfel Romānia va fi racordata prin trei fire - rosu, galben si albastru - la toate centrele de putere ale lumii contemporane." - a precizat acesta.

Virtual Arad News a aflat in exclusivitate cateva detalii despre acest complex sistem. Tehnologia folosita este aceeasi cu cea folosita de SUA in bombardierele invizibile de tip F117. Deoarece SUA a refuzat initial exportul direct al acestei tehnologii Chinei, din motive strategige, China s-a folosit de intermedierea Iugoslaviei pentru  a importa un astfel de avion. Dupa reusita acestei actiuni, in primavara anului trecut, actiune in care se pare ca un rol deosebit l-a avut presedintele Milosevici,  specialistii chinezi au reusit prin "inginerie inversa" sa produca o tehnologie comparabila. Traseul firului galben se pare ca va fi urmatorul: de la Arad din Palatul Administrativ, peste podul de pontoane pe sub bazinul copiilor de la Strand, prin discoteca Corleone si Subcetate  spre Timisoara, peste podul CFR, urmand apoi coridorul paneuropean nr. 4 pana la Bucuresti. Acolo semnalul va fi multiplexat cu cel al firului rosu (masura necesara datorita recentelor majorari de tarife anuntate de Romtelecom) si apoi trimis la Chisineu in Republica Moldova. Deoarece negocierile pentru o linie terestra Chisineu-Moscova via Triaspol nu s-au finalizat inca, pentru moment semnalul va fi transmis spre statia orbitala Mir care il va retransmite Moscovei la fiecare orbita. Acolo semnalul va fi demultiplexat, iar partea galbena va fi transmisa mai departe spre China de-a lungul oleoductelor rusesti.

Avand in vedere importanta strategica deosebita a acestui sistem toate partidele din coalitia de guvernamant si din opozitie, s-au declarat de acord cu instalarea lui, in acest moment asteptandu-se doar aprobarea D-lui S.R. Stanescu, expert rom(an) de talie internationala in domeniul firelor colorate. Doar UDMR-ul a conditionat acceptul sau de infintarea in cel mai scurt timp al unui "fir verde" cu Budapesta prin care vor circula exclusiv mesaje in limba maghiara. Se spera ca sistemul va deveni operational pana la data de 1. Aprilie 2001.

Imaginea masinii dupa explozieIn noaptea de 30 spre 31 martie, autoturismul marca Alfa Romeo, gri metalizat, cu numarul de inmatriculure AR-02-KZV, a sarit in aer pe Calea Aradului din Timisoara. In masina se aflau patru tineri, soferul Ciprian Pasca (26 de ani), Dorin Vasi (25 de ani), care se afla pe scaunul din dreapta fata, Cristian Cintean (20 de ani) si Florin Martin (24 de uni), care stateau pe bancheta din spate. Imediat dupa intrarea in Timisoara, autorismul Alfa Romeo a depasit, in viteza, o masina in care se afla un echipaj al Detasamentului de Aparare a Ordinii si Linistii Publice.
Bomba... la bord
In dreptul intersectiei dintre Calea Aradului si strada Boemiei, din Timisoara, masina Alfa Romeo, cu numarul de inmatriculare AR 02 KZV a sarit in aer. Plafonul a fost aruncat la peste 100 de metri, iar carcasa autoturismului a trecut pe contrasens si s-a oprit intr-un pom. Pasagerul de pe scaunul din dreapta a fost proiectat pe asfalt. Soferul, Ciprian Pasca, grav ranit, a murit la spital in urma unor leziuni grave la cap. Pasagerii din spate au iesit singuri din masina si au fost transportati la spital. Cristian Cintea a fost dus, ieri dimineata, la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, dar acesta a declarat ca nu stie nimic si ca dormea in timpul accidentului. Chiar daca a fost vanduta de trei ori in ultimele trei luni, masina se afla tot in proprietatea SC La Torre Impex SRL. din Arad Firma in cauza a vandut, pe data de 10 decembrie, autoturismul Alfa Romeo familiei Medeleanu Marieta, care la randul ei a vandut msina familiei Dragan din localitatea Zimand - Cuz. Din surse neoficiale si neconfirmate inca se pare ca doamna Dragan este mama unuia din tinerii care a pierit in groaznicul accident. Politistii timisoreni au descoperit doua dispozitive explozive intacte printre resturile masini care a sarit in aer, informeaza Inspectoratul General al Politiei. In urma exploziei, Cristian Cintean (21 de ani) si Florin Martin (24 de ani) au suferit rani grave, iar soferul Cipirian Pasca (26 de ani) si Dorin Vasi (25 de ani) au murit. Politistii au gasit la 100 de metri distanta de masina o bucata din mana lui Dorin Vasi, ceea ce denota ca acesta avea bomba in mana, in momentul deflagratiei. In autoturism a mai fost gasita o servieta de piele, iar bomba, se pare ca ar fi fost plasata in bordul masinii. Tot in masina, au mai fost gasite doua capse electrice cu fire neexplodate.
Perchezitie fara dubii
Anchetatorii au stabilit ca cei patru s-au intalnit, joi, in jurul orei 22.30, la barul Casiopeea din Arad, de unde au plecat, apoi, cu autoturismul, spre Timisoara Masina, care circula cu viteza foarte mare, a fost reperata de un echipaj auto al Directiei Municipale de Aparare a Linistii si Ordinii Publice, care a plecat in urmarirea acesteia. Politistii aflati in masina care a urmarit autoturismul Alfa Romeo au declarat ca, in momentul in care au ajuns la o distanta de aproximativ trei sute de metri de locul exploziei, au vazut o lumina puternica si au auzit zgomotul care a urmat-o. Cintean si Martin sunt internati, sub paza, la Spitalul Municipal din Timisoara. Potrivit primelor cercetari ale politistilor si pirotehnistilor SRI din Timis, sositi la fata locului, explozia ar fi putut fi provocata de o bomba artizanala. O echipa de ofiteri de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate a fost prezenta ieri dimineata, la Arad, pentru a afla cine sunt cei patru tineri. Conform declaratiilor colonelului Balota, din cadrul serviciului de crima organizata - IJP Timis "Inca nu se poate trage nici o concluzie, deoarece in locuintele celor patru tineri nu s-s gasit nici un indiciu care sa ne lamureasca cu privire la activitatea infractionala. Credem ca cei patru au fost personaje ale lumi interlope aradene si ca au avut preocupari nu tocmai ortodoxe. Cert este faptul ca familiile, prietenii sau complicii au avut o noapte intreaga la dispozitie si inlature toate probele. Supravietuitorii nu au declarat decat ca nu stiu cum s-a produs tragedia." In aceasta seara sunt asteptati, la Timisoara, ofiteri criminalisti pirotehnisti de la IGP care vor continua cercetarile, alaturi de politisti timisoreni si aradeni. Apropiatii celor patru, ni i-a descris ca fiind "bine facuti", purtau  lanturi groase de aur la gat si avea tunsori tip "body-guard". O buna cunostinta a lui Ciprian Pasca ne-a spus ca acesta provenea dintr-o familie buna, avea o situatie material buna, nelipsindu-i nimic. Totodata persoana nu a putut face o apreciere referitoare la apartenenta lui Pasca la lumea interlopa, motivand ca el nu ar fi avut nevoie de asa ceva. Cert este, insa, faptul ca Ciprian a putut fi deseori observat in mijlocul valutistilor aradeni. Asta, poate, datorita firii sale mai exuberante. Prietenii lui Cristian povestesc ca acum trei ani, acesta si-a prevestit moartea, spunand ca el ori o sa moara taiat de cutit, ori strivit de masina.
Fundatia "Humanitas - Gura Popii" a donat primariei alimente de 18 milioane lei - Virtual Arad News (c)2000Primaria municipiului a primit o donatie in valoare de circa 18 milioane de lei de la filiala Sofronea a Fundatiei "Humanitas - Gura Popii". Ajutorul consta exclusiv in alimente destinate Cantinei de ajutor social, astfel ca asistatii de aici vor manca mai bine de sarbatori.Delegatia primariei  a vizitat Castelul de la Sofronea - Virtual Arad News (c)2000 Viceprimarul Ioan Darida s-a deplasat personal la castelul din Sofronea, unde este sediul fundatiei, pentru a le multumi reprezentantilor "Humanitas". Viceprimarul Darida a fost insotit de Etelka Nagy, sefa Departamentului de Administratie Publica Locala din cadrul Primariei. Ajutorul consta in doua tone de faina, 100 de kilograme de zahar, 100 kilograme de orez, 150 baxuri de mazare pasirata si 30 de baxuri de banane pasirate. Fundatia " Humanitas - Gura Popii" activeaza de mai bine de 4 ani si a preluat in administrare castelul din Sofronea in 1996, cheltuind sute de milioane de lei pentru restaurarea cladirii si amenajarea spatiilor din jurul acesteia. Lunar, fundatia ajuta aproape 250 de copii sarmani si nevoiasi din mai multe zone ale tarii. Aceasta fundatie isi desfasoara activitatea in 17 judete din tara colaboreaza cu sponsori din tara si strainatate pentru actiuni de caritate si asistenta sanitara. Cea mai cunoscuta actiune este cea de fluorizare a 200.000 de copii care s-a desfasurat si in Arad.
Reprezentantii Loteriei Nationale au despagubit sinistrati aradeniReprezentanti ai Loteriei Nationale si ai Presedintiei Romaniei au despagubit, ieri, la Prefectura Arad, mai multe primarii si familii din judetul Arad, care au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Paun Jura, consilier de Stat in cadrul Presedintiei, a subliniat faptul ca acest gen de actiune, denumita "Loteria solidaritatii" nu este o inventie sau o noutate pentru Romania, fiind practicata in tara noastra atat la inundatiile din 1927 cat si la cele din 1970. "Loteria solidaritatii vizeaza sprijinirea unor obiective de interes public, cum este si bacul din Barzava, dar si ale unor familii lovite de potopul apelor" - a declarat Paun Jura. Astfel, Nicolae Cristea, directorul Loteriei Nationale, i-a inmanat primarului din Barzava, Adinel Popovici, un cec de 180 de milioane, bani care, dupa cum afirma subprefectul Aradului, Levente Bognar, vor rezolva problemele existente in comuna. In viitorul apropiat, vor mai primi despagubiri localitatile: Craiva - 13 milioane, Socodor - 9 milioane, Gurahont, Halmagiu si Halmagel 60 de milioane. De asemenea, nici institutiile nu au fost uitate, Loteria nationala a alocat ca bani Grupului Scolar din Ineu 50 de milioane. "Am oferit unui numar de 38 de gospodarii despagubiri intre 5 si 10 milioane de lei pentru fiecare in parte, iar doua familii din Sanmartin (Macea) au primit de asemenea 10 milioane de lei, fiecare" a declarat directorul Loteriei Nationale, Nicolae Cristea. In incheiere, primarul Barzavei, pe departe cel mai fericit din sala, a tinut sa multumeasca pentru "cadoul" oferit, dar sa nu se uite ca, "raul Mures e un talhar, mai talhar decat tigrii din Bengal"
Presedintele CJA - Dan Ivan anunta noi investitii la SantanaOdata cu noua lege a administratiei publice locale, misiunea consiliilor judetene a devenit ingrata. Deoarece aceasta lege favorizeaza mai mult localitatile mari, municipiile, grija de a sustine localitatile mici, fara un potential economic a revenit consiliilor judetene, in conditia in care bugetul acestor institutii era mult diminuat. Nici Consiliul Judetean Arad nu a facut nota discordanta din acest aspect general. In judetul Arad putine sunt zonele cu un potential economic adecvat, astfel incat sa se constituie in adevarate tinte din partea investitorilor. Actualul context politic si economic indreptateste, insa, si localitatile mai instarite sa beneficieze de sume alocate de la Consiliul judetean. Or marimea, sau mai degraba micimea, bugetului a adus nemultumiri marii majoritati a primarilor din judet. Judecand la rece, stradaniile CJA s-au vazut insa materializate, aceasta institutie asigurand, daca nu prosperitatea, macar subzistenta multor localitati. Spre exemplu, in zona Santana-Olari realizarile se vad, mai ales pentru ca sumele alocate au fost dramuite cu grija. Exista chiar un proiect prin care se urmareste pregatirea consiliilor locale din zona Aradului cu lucrari edilitare, alimentari cu apa, canalizari, alimentari cu gaz metan. Acest gen de lucrari reprezinta baza catre accederea spre civilizatie, iar beneficiarii acestora sunt, in primul rand locuitorii respectivei zone, dar se si prevede o viitoare dezvoltare industriala. In Santana si Olari s-a introdus alimentarea cu apa, o investitie costisitoare, nerealizabila fara ajutorul Consiliului Judetean Arad. De asemenea, in Santana s-a introdus si gazul metan, reteaua din localitate fiind intr-o continua expansiune. De altfel, Consiliul judetean a prevazut aceasta extindere a retelei de gaz metan, a sprijinit-o chiar, urmand ca in perioada urmatoare sa fie finalizate lucrarile in toata localitatea. Exista un proiect, care va intra in functiune in aceasta perioada, de incepere a lucrarilor de introducere a gazului metan in comuna Olari. Revenind la eterna problema cu care se confrunta majoritatea localitatilor rurale, alimentarea cu apa, Dan Ivan, presedintele Consiliului Judetean Arad, a afirmat ca "in Santana se doreste realizarea unei mari investitii, privind dezvoltarea si marirea capacitatii de stocare pentru alimentarea cu apa a acestei localitati". Si tot presedintele CJA a adaugat ca "ne propunem acest lucru avand in vedere dezvoltarea pe care comuna Santana o va avea si pe viitor, tinand cont de  investitorii care preconizeaza sa vina in localitate". Aceste afirmatii ale presedintelui Consiliului Judetean vin si pe fondul unor acuze venite din partea reprezentantilor mai multor formatiuni politice, cum ca Dan Ivan ar favoriza mai mult primarii Partidului Democrat. Ori, la o analiza mai atenta a sumelor alocate, luand exemplu aleatoriu bugetul judetean pe 1999, se observa ca nu exista diferente notabile in favoarea primarilor democrati care sa justifice acuzele aduse. "De altfel, nici n-asi putea sa distribui anumite sume unui primar sau altuia sa-i tai, pe motive politice" a afirmat Dan Ivan, care a precizat ca "In fond, Consiliul Judetean are consilieri din tot spectrul politic, iar de cealalta parte pot spune ca si Partidul Democrat are consilieri in toate consiliile locale din judet, deci acest principiu ar trebui sa functioneze nu numai la nivelul primarilor democrati". Oricum, Dan Ivan a concluzionat ca "astfel de clientelism politic are drept victime, in primul rand, locuitorii comunitatii, nu primarii sau viceprimarii respectivelor localitati, indiferent daca ei sunt democrati, liberali, taranisti sau pedeseristi ". Si pentru ca tot se spunea de investitori, in fond cei care pot da o alta fata unei localitati, Consiliul judetean a prevazut si modernizarea infrastructurii. Se are in vedere in special repararea drumului Olari - Caporal Alexa, pentru a deservi necesitatile locuitorilor celor doua localitati. De asemenea, modernizarea drumurilor care fac legatura intre aceste localitati, cat si a drumului national DN 79, pe relatia Arad - Oradea. In anul 2000, zona Santana - Olari este prioritara pentru Consiliul Judetean. Aceasta zona este considerata una strategica in conditiile in care exista, asa cum mai aminteam, conditii optime de dezvoltare economica, distanta fata de municipiu fiind relativ mica. In plus, zona Santana - Olari se afla practic pe DN 79, adica pe culoarul patru european, iar pana la construirea autostrazii Nadlac - Deva - Bucuresti - Constanta, aceasta sosea este principala cale de acces intre Europa de Vest si Europa de Sud-Est. Tocmai de acea interesul investitorilor este destul de ridicat, zona avand si o puternica traditie implementata de etnicii germani. Indiferent de conditiile in care se va prezenta bugetul, zona Santana - Olari reprezinta o zona strategica pentru CJA.
Aparatura antidrog folosita in vami e insuficientaDupa 1989, romanilor li s-a dat posibilitatea sa iasa din tara mult mai usor decat pana atunci. Tot in '89, Romania a devenit o tara de tranzit pentru transportatorii de marfuri. Astfel, TIR-urile, in special cele turcesti, au invadat soselele patriei. Toate acestea nu aveau cum sa nu aiba efect in vami, acestea fiind punctele prin care transportatorii si turistii intra si ies din tara. Binenteles, si misiunea vamesilor a devenit mai grea, iar raspunderea mai mare, ei fiind cei care raspund de ce intra si ce iese din tara. In aceste conditii, pentru a-si face datoria cum trebuie, dotarea de care dispun este esentiala. Din pacate, cu toate ca traficul este infinit mai mare, dotarea nu este la nivelul necesitatilor. Prin amabilitatea responsabilei in relatia cu mass-media a Directiei Regionale Vamale Arad, Mihaela Fizesan, am aflat cum sta Regionala, din acest punct de vedere. Astfel, aparatura folosita pentru depistarea drogurilor in vamile din judetul Arad consta intr-un aparat stationar de depistare a drogurilor cu ajutorul razelor X, care se afla in Vama Varsand, fibroscoape, care sunt aparate ce permit vizualizarea drogurilor si a altor substante suspecte, care sunt in locuri ascunse. In dotarea vamilor, se mai afla truse NARCOTEST cu reactivi pentru analiza primara a substantelor suspecte, truse optice pentru detectarea obiectelor din zonele foarte greu observabile, precum si truse pentru dezmembrarea autoturismelor considerate suspecte. Ceea ce le lipseste foarte mult vamesilor sunt cainii specializati in depistarea drogurilor. Aparatura care se afla in vamile din subordinea Directiei Regionale Vamale Arad (care include Vama Nadlac. Vama Varsand, Vama Curtici, Vama Turnu, Vama Arad si Vama Deva), este, in mare parte, achizitionata din fonduri PHARE. O alta problema cu care se confrunta  vamesii aradeni este lipsa informatiilor, sistemul nostru informational fiind mult mai slab decat in alte tari. Directia Generala Vamala din Bucuresti, pe baza anumitor informatii concrete, comunica Birourilor de Frontiera un consemn, un fel de sesizare, referitor la anumite persoane sau mijloace de transport, care sunt controlate drastic, atunci cand ajung in Biroul Vamal. O solutie pentru ameliorarea sistemului informational, pentru ca vamesii sa primeasca informatii care sa-i ajute in munca de control ar putea fi "Linia Verde", care in scurt timp va deveni operationala. Aceasta functioneaza cu succes in multe tari din Europa. La noi, "Linia Verde" va functiona la nivelul Directiei Generale Vamale Bucuresti, sub forma unui numar de telefon gratuit, unde persoanele care pot si doresc sa furnizeze informatii care i-ar putea ajuta pe lucratorii vamali, lasa un mesaj. Identitatea celui care furnizeaza informatiile nu se va afla, normal, pentru protejarea surselor de informatii, si pentru a-i stimula pe oameni sa coopereze cu incredere. Probabil, la nivelul D.G.V se va constitui o comisie care va selecta informatiile, si le vor transmite la Birourile Vamale pentru a fi verificate. De asemenea, pentru ca numarul infractiunilor de frontiera sa fie cat mai redus, de mult timp functioneaza si la nivelul Directiei RegionaleVamale Arad, Brigada de Supraveghere si Control Vamal, impartita in sase departamente: Biroul Anti-drog, Biroul Control Ulterior, Biroul Zone Speciale pentru supraveghere vamala ( care face controale pe trasee). Biroul investigatii Frauda si Supraveghere Vamala, Biroul Marfuri Contrafacute si Pirat si Biroul Supraveghere tranzite si Dispecerat. In toate aceste birouri lucreaza inspectori vamali. "Asadar, cu toate ca Directia Generala Vamala este foarte bine organizata, lipsa dotarilor face ca activitatea lucratorilor vamali sa fie mult ingreunata. Cu toate acestea, profesionalismul vamesilor face ca de multe ori aceste lipsuri sa treaca neobservate, iar anumite scapari sa poata fi scuzate, pentru ca trebuie sa acceptam ca vamesii sunt, la urma urmei, oameni, fiind supusi greselilor".
Dacia 31 martie - 6 aprilie Colectionarul de oase - (SUA)
Muresul 31 martie - 6 aprilie Inscenarea - (SUA)
Arta 31 martie - 6 aprilie - Sala A Pisica alba, pisica neagra - (SUA)
Arta 31 martie - 6 aprilie - Sala B Legionarul - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}