title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 30 octombrie 1999

Alesii locali au votat noi taxeConsilierii municipali au fost ceva mai "harnici" decat anul trecut si s-au grabit de pe acum sa majoreze impozitele si taxele locale pentru anul viitor. Procentul de majorare, de 50 la suta, nu este deloc de neglijat, dar alesii nostri au motivat ca bugetul pe anul 2000 se anunta mult mai sarac, deci trebuie adunati cati mai multi bani. Pe langa taxele existente deja, in sedinta extraordinara de joi a CLM au mai fost instituite inca noua taxe. Evident, acestea nu vor fi percepute tuturor aradenilor, ci doar celor care executa anumite lucrari, isi fac publicitate pe domeniul municipalitatii sau apeleaza la unele servicii ale Primariei. Cea mai disputata dintre ele a fost taxa perceputa pentru expunerea de afise pe stalpi sau alte obiecte ale domeniului public. Pentru aceasta, se va incasa 35.000 de lei pe zi (!) pentru fiecare afis. Consilierii au fost de acord cu noua taxa, dar numai dupa ce s-au asigurat ca ea nu va fi perceputa si institutiilor administrate de Primarie. Pentru vanzarea de inscrisuri aferente activitatilor de jocuri de noroc, firmele vor trebui sa plateasca bugetului 500.000 de lei pe luna. Nici fluturasii de propaganda electorala sau cei publicitari nu vor mai putea fi aruncati din avion gratis. Pentru fiecare fluturas, initiatorul actiunii trebuie sa plateasca 100 de lei... Initial, propunerea a fost sa se plateasca 200 de lei/fluturas, insa consilierii si-au adus aminte ca cei mai multi fluturasi cad pe acoperisuri sau in alte locuri, de unde nu mai pot fi recuperati pentru a fi cititi. Dar, cum vor fi ei numarati? In stilul lui Ghita Pristanda? Functionarii Primariei au cerut si ei sa se instituie o taxa, pentru eliherarea adeverintelor de evidentiere a constructiilor, motivand ca si asa este mult de lucru pentru intocmirea lor. Astfel, pentru fiecare adeverinta se va plati 30.000 de lei. De asemenea, cei care solicita copie xerov a planului de cadastru, vor trebui sa plateasca 12.000 de lei. Viceprimarul Sorin Neamtu a sustinut cel mai mult majorarea taxelor si instituirea celor noi: "Daca vrem un oras mai frumos, in care sa se faca mai multe, trebuie sa marim taxele. Oricum, valoarea medie a taxelor aplicate de cele mai inalte municipalitati este mult mai mare decat in Arad". Consilierul Buha l-a contrazis si a refuzat sa voteze proiectul de hotarare, impreuna cu alti sase colegi. Ei au fost de parere ca in municipiu exista si asa prea multe taxe, iar inima nu-i lasa sa mai voteze instituirea unora noi. Discutiile au fost aprinse pana in finalul sedintei. Intr-un moment de rabufnire, consilierul Gheorghe Pantea, intrerupt de cateva ori in timp ce vorbea, a amenintat chiar ca-si da foc la mapa daca nu e lasat sa spuna ce vrea.
Iosif Conta a devenit Cetatean de Onoare al AraduluiMaestrul Iosif Conta a fost sarbatorit joi seara intr-un concert aniversar alaturi de orchestra simfonica si de corul Filarmonicii de Stat din Arad. In deschidere, dupa prezentarea facuta de directorul institutiei, Dorin Frandes, primarul Aradului Paul Valentin Neamt a inmanat sarbatoritului diploma prin care Consiliul Local i-a conferit acestuia titlul de Cetatean de Onoare. Au urmat o revarsare sonora: lucrari de mare amplitudine de la maestrii barocului si ai clasicismului muzical pana la romantismul secolului XIX. Flori, ovatii, bucuria reintoarcerii pe plaiurile natale.
Controlul vamal este efectuat cu profesionalismMiercuri, in jurul orelor 11,00, s-au prezentat la P.P.F. Nadlac, pentru a iesi din tara, doi cetateni suedezi, de origine irakiana: Talani Simko, 21 de ani, Talani Taib, 37 ani, cu un autoturism marca Toyota, cu numarul de inmatriculare NLC-355. In masina celor doi, aflam de la Biroul de Presa al I.P.J. Arad, s-au gasit ascunse in lacasul schimbatorului de viteza si al instalatiei de incalzire, doua pistoale calibru 9 mm, cu cate un incarcator gol, maca Marcov si respeciv Tara, 3 bucati port-pistol din piele si 14 pasapoarte suedeze pe diferite nume, emise in Suedia. Cu ocazia cercetarilor intreprinse de Serviciul de combatere a crimei organizate si coruptie, din cadrul IJP Arad, s-a stabilit ca cele doua pistoale au fost cumparate de Talani Taib, in cursul luni septembrie 1999, de la o ruda de-a lui si intentiona sa le transporte in Suedia, la domiciliul sau, unde urma sa obtina autorizatia legala de port arma.Cele 14 pasapoarte, spune talani  Taib apartin membrilor de familie, prieteni de familie, care doreau sa obtina viza pentru ele. Talani Simko a fost retinut si este cercetat pentru savarsirea infractiunii de contrabanda si nerespectarea regimului armelor urmand a fi prezentat Parchetului. Bunurile au fost ridicate in vederea confiscarii.
La Pancotas muncitorii grevisti si-au castigat drepturile - Virtual Arad News (c)1999In luna aprilie, la Fabrica de mobila Pancotas S. A., din Pancota, a izbucnit o greva. Conducerea societatii nu a recunoscut legalitatea acestei miscari sindicale si ca atare a actionat in instanta. Greva a fost declarata ilegala. La putin timp dupa aceasta, 87 de muncitori, pe care conducerea societatii i-a considerat capi ai revoltei, au fost concediati. Si nu oricum, ci pe baza art. 130, litera "i" din codui muncii, adica disciplinar. Practic, cu acest stigmat, acestor oameni li s-au redus simtitor sansele de a-si gasi un alt loc de munca. Dintre acestia, 79 de oameni au depus contestatie la Judecatoria Ineu. La aceasta ora, 50 de cazuri au fost solutionate. Una dintre aceste persoane este si Trabolka Rita. In sentinta civila 708/1999, din 12 octombrie 1999., Judecatoria Ineu a hotarat "anularea Deciziei 111/14.05.1999 emisa de S. C. Pancotas S. A. Pancota, prin care s-a dispus desfacerea disciplinara a contractului de munca a contestatarei, dispune reintegrarea in munca a acesteia in functia avuta. Obliga intimata sa plateasca despagubiri incepand cu data de 14 mai -1999 si pana la reintegrarea ei in munca." Ion Varlanas, liderul miscarilor sindicale din primavara, ne-a declarat: "Cei din conducerea societatii au reangajat, daca se poate spune asa, o parte dintre cei pe care i-au concediat. Ma refer aici la femei insarcinate, persoane cu handicap. Acestia, din cate stiu eu, sunt calcati in picioare, fiind pusi sa presteze munci la care si un om in toata puterea ar face cu greu fata." Pana in prezent, nici unul din cei 50 de oameni care si-au recastigat dreptul la munca nu s-a prezentat la fabrica pentru reangajare. Directorul de la Pancotas, Ioan Morariu, spune: "Nu comentez decizia. Daca vor dori, oamenii pot sa vina, sa discutam, sa vedem ce doreste fiecare dintre ei." Ion Varlanas ramane insa sceptic: "Muncitorii au castigat intr-o prima faza. Dar intr-o asemenea conjunctura, ramane de vazut cum vor fi ei  reincadrati si despagubiti."
Halmagiu va avea medic somatolog - Virtual Arad News (c)1999"Pe cerseala"si cu munca voluntara, satenii au amenajat un cabinet stomatologic
Pentru a-si trata sau scoate un dinte satenii din comuna Halmagiu sunt nevoiti sa ia drumul Bradului sau Gurahontului. Nu de ieri, nu de azi, ci de mai bine de 20 de ani, de cand a parasit comuna ultimul medic stomatolog. Aparatura din cabinetul stomatologic a Dispensarului a fost lasata in custodia Primariei. Pana anul acesta cand ideea reinfiintarii unui cabinet stomatologic a prins contur din ce in ce mai mult. "Aproape pe cerseala, cu donatii din partea unor persoane fizice si agenti economici, am reusit sa amenajam un cabinet stomatologic. Medic stomatolog am gasit tocmai la Tarnova. Stefan Mot va trata durerile de dinti ale pacientilor, de doua ori pe saptamana", ne-a spus Emil Marin Iorga, primarul comunei Halmagiu. Noul cabinet stomatologic va deservi, pe langa Halmagiu si comunele Varfurile si Halmagel.
Dacia 29 octombrie - 4 noiembrie W.W.W.- mare nebunie in vest - (SUA)
Muresul 29 octombrie - 4 noiembrie Dragostea unei vrajitoare - (FRA)
Arta 29 octombrie - 4 noiembrie - Sala A Intr-un pat cu opozitia - (UNG)
Arta 22 octombrie - 4 noiembrie - Sala B Godzilla - (SUA)
Progresul 31 octombrie Sacalul - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}