title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Marti, 26 ianuarie 1999

Zilele trecute la Szeged, in prezenta ambasadorului Romaniei la Budapesta Petru Cordos, a consulului general al Romaniei la Szeged Andrei Oarcea, a stafului Petrom, a reprezentantilor autoritatilor din judetele Csongrad - Hajdu si Bekes a avut loc inaugurarea societatii "Petrom-Ungaria" SRL, al carui obiect de activitate va fi distributia de motorina, benzina si uleiuri in Ungaria. Sediul noii societati este amplasat la parterul unui impozant palat Secession langa muzeul de istorie al orasului. Director este aradeanul Mircea Herman - economist. El ne-a declarat intentia de a deschide in acest an la Bekescsaba (la intersectia soselei de centura cu drumul spre Gyula) si la Nagylak (langa vama) doua statii de benzina care vor fi dotate conform standardelor internationale (motel 3 stele, restaurant, spalatorie). Cele doua statii vor putea desface zilnic 15.000 litri de benzina, 20.000 litri motorina, pretul de vanzare fiind comparabil cu cel de pe piata mondiala (0,8 dolari/litru de benzina). Investitia se va ridica la aproximativ 4 milioane dolari SUA. Spre deosebire de societatea maghiara petroliera MOL, care a investit deja in Romania 50 de milioane dolari si a deschis 25 de benzinarii (urmand ca numarul lor sa ajunga la 80 in anul 2005) potrivit directorului general a S.N.P., Ion Popa, pe teritoriul Ungariei PETROM nu se va implica decat in vanzarea de produse petroliere, strategia adoptata fiind aceea de a amplasa benzinarii in punctele de referinta si nu de a le construi in lant. In prezent, PETROM colaboreaza si are contracte in derulare intr-o serie de tari cu traditie petroliere cum ar fi Turcia, Turkmenistan, Kuweit, India, Ecuador, Bangladesh. Constructia statiei din Bekescsaba va incepe in luna martie urmand sa fie finalizata in august. Statia din Nagylak va fi gata in luna decembrie. Proiectantii si constructorii sunt maghiari.

Inspectoratul Scolar Arad - Virtual Arad News (c) 1999Intentia Ministerului Educatiei Nationale de a tine legatura cu inspectoratele scolare si universitati prin Internet si e-mail, intrucat bugetul anului 1999 este unul de austeritate, pare ca nu are, cel putin la ora actuala, sansa de izbanda in judetul Arad. Gestul ministrului Marga este motivat de faptul ca folosirea rationala si eficienta a resurselor este o conditie a modernizarii si dezvoltarii invatamantului si, nu in ultimul rand, prin utilizarea acestor servicii va permite o fluidizare a informatiilor. Maria Pascalau, inspector scolar general la Inspectoratul scolar Arad ne declara ca la ora actuala institutia pe care o conduce nu are conectare la Internet. "Am primit mai multe oferte de la Ministerul Educatiei Nationale si urmeaza sa stabilim care ar fi mai avantajoase. Desi noi (Inspectoratul scolar Arad - n.r.) nu avem conectare la Internet, sunt multe institutii de invatamant care au. Consider ca ei au cea mai mare nevoie de calculator si internet, pentru ca informatiile obtinute sunt folosite in procesul educational." - ne declara Maria Pascalau. Desi este constienta de importanta utilizarii Internetului, Inspectorul scolar general crede ca suma care s-ar cheltui pentru conectarea la internet ar fi mult mai mare decat costurile pentru alte mijloace de informatie.

Dupa ce au dat piept cu minerii prin localitatile Petrosani, Horezu si Costesti, jandarmii unitatii Tudor Vladimirescu s-au intors la sfarsitul saptamanii trecute in Arad. Asa cum mai informam si in numerele noastre anterioare, jandarmii aradeni au facut parte din dispozitivul de la Costesti si au fost nevoiti sa ramana peste noapte afara, dupa ce minerii au trecut literalmente peste ei. Din fericire, toti jandarmii unitatii din comuna Vladimirescu au scapat nevatamati din confruntarea cu minerii. Contactat telefonic, comandantul lor, lt. col. Alexandru Chis, ne-a declarat: "Tot ce pot si va spun e ca ne-am intors cu totii intregi si nevatamati, nici un baiat de la noi nu a fost spitalizat". In legatura cu cele ce s-au intamplat la barajul de la Costesti, comandantul Alexandru Chis a spus doar atat: "Eu am fost doar un simplu executant". Tot din declaratia lui am mai aflat ca: "Acum se fac cercetari ample pentru stabilirea vinovatilor iar rezultatele vor fi facute publice peste aproximativ zece zile". Intrebat care este scopul acestor cercetari si cine le executa, lt. col. Alexandru Chis a raspuns laconic: "... sunt facute de persoane abilitate".

Posesorii de autovehicule si remorci pot plati taxa anuala de acces pe drumurile publice incepand cu 29 ianuarie, data pana la care urmeaza sa fie incheiata, intre Ministerul Transporturilor si CEC, conventia privind incasarea taxei, precum si distribuirea in teritoriu a rovignetelor care atesta achitarea acesteia. Semnarea conventiei intre cele doua institutii nu se poate realiza decat dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de guvern privind indexarea taxei. "Suntem pregatiti sa incepem in orice moment incasarea taxei" - ne-a declarat Victor Marcu, directorul sucursalei CEC Arad. "Ea va putea fi platita in toate unitatile CEC din municipiul si judetul Arad, din momentul in care vom primi rovignetele. " Reamintim ca pana la 15 martie "taxa Basescu" se mentine la nivelul anului precedent, urmand ca dupa aceasta data sa se majoreze cu 40,6%. Termenul limita de plata a taxei este 30 iunie 1999.

ASTRA Fatada - Virtual Arad News (c) 1999SC Astra Vagoane SA Arad va fabrica in colaborare cu firma ungara Ikarus un numar de 100 troleibuze, in baza unui contract prevazut sa se incheie in aprilie 2000. "Caroseria troleibuzelor va fi produsa de Ikarus, iar asamblarea, probele si service-ul se vor realiza la Astra, a declarat George Albu, directorul general al societatii. Contractul va fi realizat in baza unui parteneriat la care participa, in calitate de furnizori, firme din patru tari. Valoarea totala a contractului se ridica la circa 20 milioane dolari, din care beneficiul societatii Astra va fi de 3,5 - 4%." Troleibuzele sunt destinate RAT Bucuresti, dar exista posibilitatea ca acestea sa fie vandute si in alte tari. Republica Moldova, de pilda. Primele troleibuze din lot vor fi livrate in mai-iunie 1999. Colaborarea dintre Astra si Ikarus in privinta fabricarii troleibuzelor a inceput in 1996, cand a fost incheiat un contract pentru 100 de troleibuze, destinate RATB.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}