title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Marti, 19 ianuarie 1999

Jandarmi - Virtual Arad News (c) 1999Unitatea de jandarmi Tudor Vladimirescu, a fost solicitata saptamana trecuta sa faca parte din dispozitivul de mentinere a ordinii din Valea Jiului. Jandarmii au parasit unitatea in dimineata zilei de duminica, in jurul orei noua si s-au deplasat catre Petrosani. Din cele declarate de seful de stat major al unitatii, lt. col. Ioan Farcas, misiunea principala a jandarmilor aradeni este aceea de a asigura un climat de liniste si ordine in Valea Jiului: "Nu stim, deocamdata, care sunt activitatile pe care le vor desfasura jandarmii nostri acolo, insarcinarile urmand a fi primite la fata locului. Avem totusi incredere in profesionalismul jandarmilor si speram ca in zilele ce urmeaza sa nu existe probleme." Pana la ora actuala, la unitate nu au sosit informatii privitoare la modul in care au fost primiti jandarmii aradeni si se cunosc relativ putine lucruri legate de conditiile de cazare. Tot ce se stie este ca jandarmii vor fi cazati in Sala Sporturilor din Deva. Intrebat de numarul celor care au plecat in Vale, lt. col. Ioan Farcas nu a putut sa ne dea amanunte, fiind vorba de un secret militar. Totusi, am reusit sa aflam din alte surse, ca de la unitatea din Vladimirescu au plecat duminica dimineata aproximativ doua autobuze si trei camioane semiblindate de interventie, pline cu jandanai urmate de un camion DAC ( cu prelata albastra), despre care se spune ca era incarcat cu "instrumente specifice". Despre ce care au fost trimisi in Vale, lt, col. Ioan Farcas afirma ca: "... sunt buni profesionisti si nu au fost selectati dupa criterii valorice pentru ca toti sunt bine instruiti". Tot din alte surse am aflat ca seful de misiune al jandarmilor este chiar comandantul unitatii Tudor VIadimirescu, lt. col. Alexandru Chis. Din discutia avuta cu seful de stat major, lt, col. Ioan Farcas am aflat ca jandarmii nu vor primi nici un leu in plus la solde pentru ca: "...noi nu suntem mercenari, noi ne facem doar datoria". O alta necunoscuta este si durata misiunii, dar dupa toate probabilitatile jandarmii unitatii Tudor Vladimirescu vor ramane in Valea Jiului pana cand pericolul unei eventuale revolte a minerilor va fi eliminat.
Spitalul municipal Arad - Virtual Arad News (c) 1999Directia sanitara a judetului Arad a organizat o conferinta de presa in care s-au prezentat motivele care au stat la baza inlocuirii vechii conduceri si alegerea noilor directori ai Spitalului municipal Arad. S-a convenit, astfel, rezilierea contractului actualei conduceri a respectivei institutii si inlocuirea ei cu doctorul Ioan Corlan - medic primar, director prim si doctorul Sorin Baschir - medic primar O.R.L., director adjunct. Motivele care au stat la baza inlocuirii din functie a conducerii - dupa opinia lui Eugen Vancu, directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica - sunt, in principal, cele legate de "nerespectarea legislatiei financiare (cheltuieli mari pe liniile telefonice speciale), neutilizarea judicioasa a sectiei si, nu in ultimul rand, probleme de tensiune intre sefii de sectie". In privinta principalului motiv care a stat la baza destituirii fostului director Neculai Stefanescu, directorul D.J.S.P. Arad considera ca acesta ar fi "neimplicarea in activitatea spitalului, ceea ce a dus la aparatia unor divergente intre cinci sectii ale municipalului si conducerea acestuia." De mentionat ca la aceasta conferinta de presa au mai participat si directorul Casei de Asigurari de Sanatate a judetului Arad, Gheorghe Argintaru, precum si - chiar daca numai pentru cateva secunde - prefectul Gheorghe Neamtiu.

Investitorii francezi de la firma Sucre Est, care au cumparat 51% din actiunile SC Zahar SA Arad, intentioneaza sa incurajeze cultivarea sfeclei de zahar in judetul nostru, fiind dispusi sa cheltuie aproximativ 2 milioane de dolari pentru finantarea productiei de sfecla prin acordarea de ajutor agricultorilor. Acesta consta in: samanta, erbicide, substante de combatere a daunatorilor si bolilor, ingrasaminte chimice. Toate vor fi puse la dispozitia producatorilor agricoli cu plata la recolta din toampa. Insa, dupa cum ne informa Radu Hurjui, directorul general al fabricii, "numararul de contracte incheiate cu agricultorii se va reduce. Ele vor fi parafate doar cu cei ce garanteaza obtinerea de productii bune, pentru ca investitia pe care o fac francezii sa se poata recupera. Acolo unde terenul nu garanteaza recolte bune si unde nu exista preocupare pentru cultivarea sfeclei de zahar, investitia nu-si are rostul. Ea poate deveni rentabila doar in cazul productiilor de 28-30 tone de sfecla la hectar". Producatorii interni de zahar sunt nemultumiti de concurenta importatorilor, care vand zaharul la preturi mai mici decat cel autohton. La ora actuala zaharul produs in tara este mai scump fata de cel din import cu aproximativ 1.000 de lei, principala cauza fiind costul ridicat al energiei electrice. In judetul Arad, in 1998 au fost cultivate 8000 ha cu sfecla de zahar si s-au produs 14000 tone de zahar, care au acoperit necesarul pietei locale.

Serviciul social al Primariei are in proiect, pe langa o serie intreaga de utilitati sociale, mentinerea si extinderea proiectelor existente. "De prima urgenta, pentru extindere, sunt caminele sociale, cantina sociala, centrele de zi care au fost finalizate, Centrul H.I.V, si Centrul de Colectare a Donatiilor" - ne spune Cezar Janca, sef serviciu social din cadrul Primariei. Pentru anul in curs, se preconizeaza infiintarea a inca trei centre de zi. In luna martie se va da in folosinta un nou centru de varstnici, care va fi situat pe strada Liviu Rebreanu. Cladirea va mai cuprinde si un Centru de Consultanta si Colaborare cu organizatiile neguvernamentale. Un alt proiect pentru anul in curs este de a se infiinta ateliere protejate pentru persoanele cu handicap. Acesta se va realiza prin renovarea imobilului din Vlaicu nr. 227, in colaborare cu T.H.W. (o organizatie germana), ce va sprijini proiectul, sperandu-se ca el sa fie finalizat pana in luna septembrie. Un alt parteneriat se va face cu Fundatia Renincoor Open Hand, avandu-se in vedere renovarea imobilului din Calea Timisorii nr. l08 ce va fi transformat in camin pentru minori. Un mai vechi proiect ce preocupa indeaproape Primaria este infiintarea, unui azil de noapte. ,,Din pacate, pentru azil inca nu avem spatiu, dar dotarile necesare exista in proportie de 80 la suta" - ne mai spune Cezar Janca. Azilul de noapte va avea ca scop protectia sociala a celor defavorizati. Se are in vedere efectuarea unei campanii de identificare si resocializare a celor ce vor fi adapostiti. Pentru proiectul de asistenta sociala la domiciliu se va incerca un parteneriat cu o asociatie din Marea Britanie. Momentan, acestia au oferit doar ajutor logistic, iar daca se va primi sprijin financiar, proiectul va fi viabil. Se va mai crea un program ce va cuprinde metode pentru educarea si protejarea tinerelor mame, in special pentru acelea care nu au familie. "Lipsa banilor ne determina sa amanan inceperea si finalizarea acestor proiecte, dar speram ca toate se vor rezolva,atat cu ajutorul Primariei cat si al fundatiilor nonguvernamentale" - incheie Cezar Janca.

Aproape 170.000 de cadre didactice se vor afla, pe 21 si 22 ianuarie, in greva generala, pentru ca Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a primit, prin proiectul de buget pe anul in curs, fonduri insuficiente pentru plata salariiIor si a sporurilor prevazute de lege, au anuntat, ieri, liderii a doua dintre federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar. MEN a primit, in 1999, cel mai mic buget din ultimii zece ani, respectiv 2,65 la suta din PIB, carora li se adauga sumele provenite din bugetele locale, astfel ca se ajunge la 3,5 la suta din PIB, desi Legea invatamantului prevede alocarea a cel putin patru procente pentru educatie, sustin sindicalistii. Aceste fonduri fac imposibila continuarea lucrarilor de investitii si acordarea unor drepturi garantate profesorilor de catre reprezentantii Executivului, prin protocolul semnat in octombrie 1998 si care a dus la suspendarea grevei generale in invatamant. Pentru ca banii sa ajunga pentru tot anul, ar trebui ca 150.000 din cele 400.000 de cadre didactice - adica peste o treime - sa fie disponibilizate, a adaugat Cornea. "Disponibilizari se pare ca vor fi oricum in invatamant, indiferent daca salariile vor fi sau nu majorate", a spus, la randul sau, Corneliu Caranica, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Profesorii nu vor primi al treisprezecelea salariu si nici sporurile integrale prevazute de Statutul personalului didactic, drepturi convenite in urma negocierilor din luna octombrie, finalizate prin semnarea unui acord. "Ministrul de Finante a instiintat MEN ca acel protocol, pe care el insusi l-a semnat, nu are valoare de lege, deci nu este obligat sa-l respecte", a afirmat Cornea. Actiunea de doua zile a profesorilor va avea loc la finalul perioadei de evaluarea elevilor si a primului semestru din anul scolar in curs, inaintea unei saptamani de vacanta. Chiar daca au finalizat evaluarile, cadrele didactice nu vor incheia mediile pentru primul semestru, au mai precizat liderii sindicali." Nu vrem sa bulversam sistemul de invatamant, de aceea am ales finalul semestrului,mai ales ca, in aceiasi perioada, va fi discutat in comisiile parlamentare proiectul bugetului pe1999", au adaugat ei. Celelalte federatii sidicale din invatamant, Federatia Educatiei Nationale si Federatia "Alma Mater", vor discuta si ele, in zilele urmatoare, modul de organizare a actiunilor viitoare de protest. Ministrul Educatiei, Andrei Marga, a facut, luni, apel la sindicatele din invatamant pentru ca acestea sa revina asupra deciziei de a organiza actiuni de protest, considerand ca aceste manifestari ar duce la dereglarea anului scolar, si ar costa enorm societatea romaneasca. Dupa cum ne-a comunicat Stefan Balita, liderul Sindicatului democrat din invatamant si presedintele Ligii sindicatelor judetene "conflictul este deschis, iar daca nu vor fi respectate pana la 1 februarie promisiunile facute de primul ministru, vom fi nevoiti sa declansam greva generala".


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}