title

 

2000.gif (7538 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde


* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 17 decembrie 1999

Este zapada si la Moneasa - Virtual Arad News (c)1999Mai multe localitati din judet au ramas, ieri, fara curent electric, din cauza zapezii cazute in cursul zilei. Reteaua de electricitate a fost avariata in zona Gurahont-Halmagiu si pe Valea Muresului (intre Conop si Savarsin). Legaturile telefonice din zona Gurahont erau inaccesibile. "Au fost doua linii deconectate din cauza depunerii de zapada pe conductoare si care a provocat spargerea izolatorilor. Este vorba de Varfurile-Gurahont si Varfurile-Halmagiu. Aceasta din urma a fost repusa sub tensiune, remedierea facandu-se in jurul orei 16, de catre echipa de interventie din Gurahont", ne-a informat Dan Ozdeanu, dispecerul de serviciu din cadrul CONEL. Aceeasi echipa lucra, in cursul serii, pentru depistarea si remedierea defectiunii pe linia Varfurile-Gurahont. Fara curent electric, sau cu acesta mai mult intrerupt, au fost si localitatile Buteni, Dieci, Bontesti.Si localitatile de pe Valea Muresului, intre Conop si iesirea din judet, au fost fara tensiune, din acelasi motiv, zona fiind realimentata in cursul dupa-amiezii. La ora 18, doua echipe de interventie (din Lipova si Savarsin) lucrau, inca, pentru alimentarea localitatilor Chelmac, Belotint, Batuta, Barzava. Soselele din aceste zone au fost practicabile, chiar daca stratul de zapada a ajuns, in unele locuri, la 10-20 centimetri.
Zapada si la Moneasa... Iarna incepe sa-si intre in drepturi. Pe DJ 792/B, soseaua Dezna - Moneasa, asfaltul este acoperit cu un strat considerabil de zapada. Conducand cu neatentie se poate ajunge la grave accidente de circulatie. Astfel ca, plt. adj. Mircea Onetiu, seful postului de Politie Moneasa, face un apel catre toti participantii la traficul rutier sa adapteze viteza de mers pana la evitarea oricarui eveniment rutier. Aseara, la Moneasa, continua sa ninga!
De pe treptele Catedralei, Regele Mihai le-a vorbit timisorenilorRegele Mihai a sosit, miercuri dupa-amiaza, la Timisoara, pentru a participa la manifestarile prilejuite de aniversarea a zece ani de la izbucnirea revolutiei din 1989, informeaza corespondentul MEDIAFAX. Regele Mihai si Regina Ana au fost asteptati la aeroport de primarul orasului, Gheorghe Ciuhandru, prefectul de Timis, Dumitru Gant si de agroximativ 40 de simpatizanti. Corul Vicariatului greco-catolic a cantat, in sala de protocol a aeroportului, imnul regal si colinde de Craciun. Regele Mihai locuieste la Mitropolie si a participat la deschiderea oficiala a manifestarilor organizate cu prilejul aniversarii a zece ani de la izbucnirea revolutiei, dupa care in cursul dupa-amiezii de ieri, a adresat un mesaj timisorenilor de pe treptele catedralei Mitropolitane.
Produsele din carne s-au ieftinit - Virtual Arad News (c)1999Incepand de ieri, produsele din carne s-au ieftinit cu zece la suta. Acest lucru se datoreaza existentei pe piata a unei cantitati mari de materie prima. Ieftinirea a fost determinata si de faptul ca, saptamana trecuta, carnea de porc costa 12.000 de lei, iar luni pretul acesteia a ajuns la 11.000 de lei. Nicolae Codreanu, director la S.C. Carne S.A, ne-a declarat: "In aceasta perioada ieftinirea este normala, avand in vedere ca produsele din carne sunt cele mai solicitate de catre cetateni." Nicolae Codreanu spera ca ieftinirea carnii sa determine o crestere a vanzarilor cu circa 30 la suta.
Piata Catedralei se modernizeaza in continuarePiata Catedralei va avea, incepand de anul viitor, o hala moderna, care va fi utilata dupa standardele occidentale. In aceasta hala vor fi comercializate lactate si produse de panificatie care nu pot fi puse in vanzare in aer liber. De asemenea, de o parte si de alta a halei se vor vinde fructe, vanzatorii urmand sa beneficieze de mobilier modern, din fibra de sticla, pe care isi vor putea desfasura activitatea in cele mai bune conditii. Referitor la acest proiect, Romulus Gherman, director general al S.C. Targuri Oboare si Piete S.A. ne-a declarat: "Din pacate nu putem sa incepem acum lucrarile, din cauza conditiilor atmosferice si asta pentru ca toti constructorii si-au trimis lucratorii in somaj tehnic. Insa este mai mult ca sigur ca odata cu venirea primaverii, mai exact in luna martie vom demara lucrarile ". Tot Romulus Gherman ne-a  mai precizat si faptul ca pretul pentru construirea acestei hale se cifreaza la suma aproximativa de un miliard si jumatate de lei.
Schitul Feredeu asezat intr-un peisaj minunatO manastire sau un schit, o biserica, un sfant locas, ca si casa a lui Dumnezeu, se zideste pentru vesnicie. Ea trebuie sa corespunda vietii insasi a obstii careia ii apartine, prin locul si felul in care se inalta. Schitul de la Feredeu s-a ridicat, potrivit traditiei, tot pe asezamantul unui vechi schit, despre care se stie ca are o vechime de cateva sute de ani. Aici traia un pustnic al carui nume nu se stie cu siguranta, dar prin descifrarea textelor, gravate pe o piatra agezata in fundamentul acelei capele, se deduce ca acesta s-ar fi putut numi Teofil, Filotei ori Filimon. Istoria spune, de asemenea, ca acest sihastru a fost decapitat de turci in 1711, iar lacasul si ivorul tamaduitor de langa acesta a primit numirea de "Feredeu". Cu toate acestea exista variante cum ca numele de Feredeu provine din limba turca si maghiara (feredeu baie, statiune balneara).
Sfantul Gheorghe este patronul manastirii
Hramul schitului de aici este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, ales parca simbolic, amintind de nimicirea balaurului din ape. Legenda spune ca in cetatea Beirutului, locul unde a fost ingropat trupul Marelui Mucenic, exista un iezer in care traia un balaur ucigas, care pentru crutarea celorlalti cerea in schimb jertfirea tuturor copiilor. In acel loc a fost zidita o biserica cu hramul Preasfintei Fecioare, in cinstea Sfantului Purtator de Biruinta, Gheorghe. Tot legenda spune ca Izvorul Sfant a fost pazit de un asemenea balaur iar alegerea Sfantului Gheorghe ca patron al manastirii din Arad alunga spiritele rele. Totusi sarbatoarea cea mai importanta ce aduna credinciosii din podgoria Aradului, si nu numai, este ziua "Inaltarii Sfintei Cruci", adica 14 septembrie, a fiecarui an. Asa a ramas in traditia locala, obiceiul ca in aceasta zi sfanta, credinciosii in frunte cu preotul, sa parcurga "Drumul Crucii", pana la Schitul Feredeu, cu procesiune, cu cantari de psalmi si laude. De asemenea pe 23 aprilie cand ortodocsii il omagiaza pe Sfantul Gheorghe, se obisnuia ca P.S. Timotei Seviciu sa viziteze manastirea Feredeu, dar cum, in ultima perioada, Invierea Domnului este sarbatorita in preajma acestei zile, vizitele episcopului s-au rarit.
Un profesor de religie a demarat refacerea schitului
Trebuie mentionat ca initiatorul principal pentru refacerea schitului a fost preotul Nicolae Baru, profesor de religie in Arad. Era animat de dorinta de a-l edifica aici, in hotarele Siriei, pe locul unde, "a mai existat odata un schit, care demult, in vremurile grele a fost distrus, ramanandu-i numai ruinele si faimosul obicei de a pelerina aici". Demersurile pentru construirea aici a unui locas sfant au inceput inca din 1926, dar piatra fundamentala a fost asezata numai in Sambata Mare l931, ca simbol al patimilor, dar si al invierii. Slujbele si pelerinajele au continuat cu participarea si a credinciosilor de la alte confesiuni veniti pentru tamaduire. In anul 1956, Episcopul Dr. Andrei Magieru a dat o viata noua asezamantului care purta atunci numele oficial de "Paraclisul izvor balnear Sfantul Gheorghe", fost Feredeu. Totodata, pe drumul principal au fost asezate, la distante egale, cruci, urmarindu-se prin aceasta un ritual specific ce amintea insusi calvarul Mantuitorului.
Biserica a fost ridicata pe vechiul amplasament
Feredeu - calugar
Urmarile decretului 410/1959 s-au resimtit si aici, schitul intrand in paragina, iar calugarii s-au imprastiat. In 1985, P.S. Timotei Seviciu a luat initiativa de reconstructie a schitului, intr-o perioada in care se obisnuia sa se demoleze biserici si manastiri si nu sa se construiasca; dand un impuls vietii manastiresti, reinfintand schitul distrus. Printre realizarile majore de la manastirea Feredeu se numara biserica cu hramul "Sfantul Gheorghe", pictata de Radu si Alexandrina Jitaru, plus cladirile anexe, impartite in trei grupuri. Primul, asezat pe vechiul amplasament, structurat pe doua niveluri, cu doua incaperi si un hol pe fiecare etaj. Al doilea se gaseste la circa trei metri departare, avand opt incaperi si un hol la fiecare nivel, iar al treilea grup, la o distanta de 20 de metri, este trapeza obisnuita cu bucatarie. Staretia a fost ridicata pe locul vechii camere episcopale. Intreagul amplasament a fost construit pe trei trepte, terenul nepermitand o altfel de asezare.
Pentru batrani si bolnavi s-a construit inca o manastire
In prezent, aici traiesc doi calugari si o femeie de 87 de ani, bucatareasa. La distrugerea schitului au participat in mare masura si turistii dornici de a lasa o dovada a trecerii lor prin aceste locuri. Multi dintre acestia au preferat sa infiga cutite in crucea din fata bisericii si sa zgaraie copacii din imprejurimi, in loc sa-si insemneze impresiile in cartea de onoare a manastirii. Cu timpul, in preajma manastirii a fost gasit un mic cimitir, mai bine zis gropi comune din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Calugarii au inlocuit vechea cruce putrezita cu una cioplita, oficiind in acelasi timp slujbe de pomenire a eroilor, cazuti pe campul de lupta. Coborand dealurile dinspre manastire spre sat, la aproximativ trei kilometri distanta, s-a construit un sector administrativ gospodaresc al manastirii, si anume "Motocul manastirii". In 1995 s-a inceput aici construirea unei biserici cu hramul "Sfantul Ilie.", pentru nevoile vietuitorilor de aici, precum si a credinciosilor care nu au posibilitatea de a urca la Feredeu. In momentul de fata la biserica se efectueaza pictura interioara, de catre pictorii Radu si Alexandrina Jitaru, aceiasi care au pictat si biserica cu hramul "Sfantu Gheorghe". Batranii si bolnavii sunt nevoiti sa se multumeasca cu vizitarea bisericii de aici, drumul pana la Feredeu fiind inaccesibil pentru mijloacele de transport. Sectorul administrativ al manastirii numara in prezent opt vietuitori, muncind impreuna in gospodaria proprie, crescand animale si lucrand pamantul.
Izvorul tamaduitor de la Schitul Feredeu
Izvorul tamaduitor face minuni
De-a lungul timpului, izvorul tamaduitor a facut numeroase miracole, pe seama lui consemnandu-se multe legende, unele dintre ele fiind atestate, iar altele ramanand totusi de domeniul miticului. In 1870, un neamt de religie romano catolica, aflandu-se intamplator in zona si auzind de izvorul tamaduitor si-a adus fiica oarba aici. Nu mica i-a fost mirarea cand fiica sa lipsita de vedere s-a vindecat tocmai cu ajutorul izvorului. Pentru a-si arata multumirea fata de Dumnezeu, a ridicat in semn de cinstire o cruce.Aceasta cruce se afla in prezent in categoria pieselor de patrimoniu, care trebuiesc restaurate.Pe langa aceasta cruce, manastirea mai detine o multime de icoane, si mai vechi si mai noi, care trebuiesc si ele restaurate, iar mai apoi construit un spatiu unde acestea sa fie expuse. Un alt fapt catalogat drept miracol este inscriptia din miezul unui copac, care a fost taiat aici. Acum patru sau cinci ani, parintele Ilie preocupat cu taierea lemnelor, a observat la un moment dat ca in mijlocul unui trunchi de copac erau inscriptionate cateva litere: XI S V, plus o cruce in mijloc. Butucul cu misterioasa inscriptie, care se pare ca este un semn divin, se poate observa si astazi la intrarea in biserica manastirii.
Oameni "indraciti" cauta refugiu, la manastire
Prin zona s-au raspandit multe zvonuri, cum ca staretul manastirii obisnuieste sa deschida pravila celor care cauta rezolvare pentru problemele cu care se confrunta. S-a mai zvonit de asemenea ca parintele ar fi ajutat politia in rezolvarea unor cazuri. Parintele Ciprian, unul dintre calugarii manastirii, a infirmat toate aceste "vorbe"   ca staretul nu deschide pravila, aceasta practica fiind interzisa de biserica. Daca deschiderea pravilei a fost infirmata de catre cei de la manastire, nu acelasi lucru s-a intamplat cu problema exorcizarilor. Parintele Ciprian a recunoscut ca la manastire au venit multe persoane despre care se crede ca ar fi posedate de demoni. Acesta isi aminteste de cazul unei femei, despre care familia considera ca are un comportament anormal, reactionand negativ, mai ales in prejma obiectelor religioase. Femeia a participat la sapte slujbe de maslu, au fost tinute slujbe pentru linistea sa, dupa care aceasta a incetat sa mai viziteze manastirea, iar parintele Ciprian crede ca femeia s-a vindecat. Manastirea Feredeu a fost,inca de la inceputurile vietii ei, un refugiu pentru cei cu sufletul "incarcat". Nu de putine ori, aici oamenii si-au gasit linistea sufleteasca, iar, din cand in cand, se hotarau sa ramana definitiv la manastire. Staretul, preotii si calugarii  fac tot ce pot pentru "reabilitarea" celor care le calca pragul, iar fiecare reusita inseamna, pentru ei, un suflet salvat. Asa a fost, este si va fi, atata timp cat Manastirea Feredeu va dainui.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}