title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

31 octombrie 1998

Promovest '98 La Sala Sporturilor din Arad a avut loc ieri, deschiderea oficiala a Targului Promovest '98 , organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad. Aflat la cea de-a treia editie (Aradul avand o vechime de 7 ani in organizarea de targuri generale), Promovest se vrea si este un targ adresat in aceiasi masura specialistilor si publicului larg, intr-un climat economic situat intr-o continua schimbare. Deschiderea festiva a targului Promovest '98 la Arad, - (c) Virtual Arad News, 1998La acest moment protocolar au participat pe langa Colegiul de conducere al Camerei, in frunte cu presedintele acestuia, Nicolae Bacanu, si subprefectul judetului, Levente Bognar, viceprimarul Aradului, Ioan Darida, senatorul PD Ioan Cretu, deputatul Titus Ghiorghiof. Anul acesta Promovest este structurat pe cateva domenii si isi propune sa fie o punte de legatura dintre producatori, distribuitori si beneficiari. Este un targ general, un salon de prezentare de noi produse, reunindu-se aici creatori de moda, mesteri sticlari, producatori de larg consum, precum si reprezentanti ai noilor tehnologii di telecomunicatii, ale artei de infrumusetare, ale publicitatii. Expozitia cu vanzare din cadrul targului Promovest '98 din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998La targ participa 55 de firme din tara si strainatate (5 firme din Ungaria si Italia), dintre care 30% din acestea reprezentand Aradul , 9 firme fiind prezente si anul trecut. Intrarea la expozitia cu vanzare este gratuita, atat vizitatorul, cat si posibilii clienti avand ce sa vada , de la cosmetice, bijuterii, jucarii, papetarie si ambalaje, portelanuri si pana la electrocasnice, tot felul de telefoane mobile si alte aparaturi. "Targul Promovest 1998 poarta o haina noua, pentru mai vechii expozanti acest lucru a fost deja remarcat, structura expozitionala si toate celelalte dotari fiind noi, in comparatie cu anii precedenti", a declarat pentru noi directorul C.C.I.A.
Inaugurarea centrului de zi pentru varstnici de pe strada Capitan Ignat din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Sala de mese din centrul de zi pentru varstnici din Arad, str. Capitan Ignat - (c) Virtual Arad News, 1998

Celor cinci centre de zi pentru persoanele in varsta care functioneaza in municipiul Arad li se adauga astazi inca unul. Al saselea centru de zi pentru varstnici va fi amplasat pe strada Capitan Ignat, la numarul 38, si va fi destinat persoanelor in varsta pentru petrecerea timpului liber, respectiv urmarirea programelor TV, citirea presei, jocuri de carti, sah, table sau remi, precum si pentru petrecerea sarbatoarilor sau zilelor de nastere. Centrul va functiona zilnic, de luni pana vineri, iar cei care vor apela la serviciile oferite de acesta vor beneficia de asistenta medicala gratuita, consilierea in diferite domenii, precum si o masa de pranz, oferita prin Cantina de ajutor social.

Fondul Proprietatii de Stat a vandut, in conformitate cu legislatia in vigoare, conform Contractului 667 din 29. 09. 1998, pachetul de actiuni de 59,706 % gestionat de Fond la societatea timisoreana AEM, cumparatorului, care este societatea comerciala LUXTEN LIGHTNING S.A. Arad. Cumparatorul este indreptatit sa-si exercite drepturile ce-i revin in calitate de actionar majoritar si, pe baza contractului, in termen de 90 de zile de la data semnarii, este obligat sa plateasca integral valoarea pachetului achizitionat.

Incepand din acest an, Centrul de mediere a muncii Arad, ofera posibilitatea sa lucreze si in strainatate, ca baby sitter. Tarile pentru care pot opta sunt: Germania; Franta, Suedia, Danemarca si Spania. Pentru a fi acceptate, solicitantele trebuie sa cunoasca limba tarii pentru care au optat si sa aiba varsta cuprinsa intre 19 si 25 de ani. In momentul semnarii contractului, beneficiara acesteia trebuie sa achite suma de 600 DM, contravaloarea contractului, care poate fi in functie de optiune, pe o perioada de 3 luni, 6 luni, 9 luni, sau pe un an. In cazul in care sunt acceptate, aceste baby sitter li se vor incheia contracte de munca, vor fi integrate in familia respectiva, si vor beneficia de cazare si masa gratuita. Salariul lunar se negociaza, baremul minim fiind de 500 DM pe luna.

In perioada 2-3 noiembrie, la Santiago de Compostela (VAN: vezi si aici), Spania, va avea loc seminariul international "Cooperarea transfrontaliera in Europa". Consiliul Judetean Arad a fost invitat de catre conducerea Scolii Galiciene de Administratie Publica (EGAP) sa trimita o delegatie care sa ia parte la acest seminar. In cadrul acestuia se vor prezenta proiecte de cooperare transfrontaliera atat din Europa cat si din America Latina: regiunile din nordul Portugaliei si regiunea Galicia-Spania, cooperarea dintre regiunile din Argentina, Chile, Columbia si Venezuela. Delegatia ce va reprezenta judetul nostru la acest seminar este formata din: Lucian Anastasiu, director Directia Relatii Publice din cadrul CJA si Gheorghe Zgardau, consilier judetean. Tot in data de 2 noiembrie, la Stuttgart-Germania va avea loc "Ziua economiei romanesti", organizata de Camera de Comert si Industrie a Regiunii Stuttgart, Consiliul Judetean a fost invitat sa participe la aceasta manifestare. In cadrul acesteia se vor aborda probleme legate de liberalizarea pietelor valutare si financiare, eliminarea controlului preturilor si o politica restrictiva monetara si fiscala, refacerea structurii economice prin retragerea statului din domeniile centrale ale economiei si o privatizare accelerata, realizarea unui program de reforma ambitios. Consiliul Judetean Arad va fi reprezentat la aceasta manifestare de Romulus Tasca, vicepresedintele CJA si Pompilia Szellner, consilier judetean.


30 octombrie 1998

Domnul Ioan Biris presedintele ApR, filiala Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Alianta pentru Romania, filiala Arad, va reveni in randul partidelor care organizeaza saptamanal o intalnire cu presa, a anuntat dl. Biris in cadrul conferintei care a avut loc ieri. Domnul Ioan Biris, presedintele ApR, filala Arad, a prezentat un bilant al vizitei domnului Teodor Melescanu in judet, vizita considerata de toti membrii ApR - ca un real succes. "Programul stabilit a fost respectat intocmai, dandu-se dovada de o foarte buna organizare", a afirmat domnul presedinte. In cursul vizitei, d-lui Melescanu i s-au prezentat o serie de probleme cu care se confrunta municipiul, dansul promitand adoptarea unor masuri pentru rezolvarea chestiunilor ridicate de aradeni. In prezenta viitoarei fuziuni cu PSDR, s-a avansat ideea ca aceast lucru sa se realizeze cat mai repede, mai precis, pana la data de 1 decembrie 1998. Domnul Melescanu a declarat ca discutiile la nivel inalt vor fi reluate dupa incheierea alegerilor care au loc in aceasta perioada la Bucuresti. Odata cu aceasta vizita s-a finalizat si problema aderarii catorva dintre fostii membri ai fundatiei "Un viitor pentru Romania", la ApR Arad. Inca nu se stie in ce numar vor fi ei prezenti in acest partid. La nivel national s-au mai purtat discutii in vederea fuziunii si cu PUNR, dar domnul Biris tine sa precizeze ca "deocamdata nu s-a intreprins nimic concret in acest sens, iar in ceea ce priveste ideeea unei viitoare aliante cu PNR , nu au avut loc discutii oficiale". In alta ordine de idei, dl. Chiper a precizat : "Necesitatea infiintarii unei Agentii Nationale a Fermelor Agricole, o agentie care sa se ocupe de agricultura si care va putea sa rezolve problemele acestei ramuri mult mai bine decat FPS".

In urma unor controale intreprinse la Parchetul din Oradea, procurorul general Mircea Cristea l-a destituit pe procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Oradea si pe prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bihor. Prtin ordin al Ministrului justitiei, la propunerea procurorului general, Galos Paunel, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Ineu, a fost numit la conducerea Parchetului Tribunalului Bihor. Galos Paunel a ocupat functia de prim-procuror la Ineu din august 1984. Urmeaza ca Parchetul de pe langa Tribunalul Arad sa faca, coform legii, procurorului general propuneri pentru numirea unui nou prim-procuror la Ineu. Se dovedeste, astfel, inca odata valoarea profesionala a magistratior aradeni.

Partea maghiara a anuntat finalizarea lucrarilor de modernizare a Vamii din Nagylak. Astazi, in prezenta directorului general al vamilor din Ungaria, Arnold Michaly, si a sefului Directiei regionale Csongrad-Bekes, Rago Istvan, va fi taiata panglica care marcheaza inaugurarea noii vami maghiare. Lucrarile au inceput la 1 aprilie. Datorita acestora si partea romana a trebuit sa blocheze traficul pentru persoanele fizice. Incepand cu 1 noiembrie Vama Nadlac va fi accesibila si acestei categorii.

Azi, la orele 17,00, la Palatul Cultural (Sala Filarmonicii) va avea loc Balul Bobocilor de la Liceul "Moise Nicoara" intitulat "Distractie Maxima" - Slavici ´98. Prezinta Sorin Ghilea si Flavius Stetcu. Din program: parada modei Sierra, in recital Florin Maris si "La familia" din Bucuresti. Un recital extraordinar, singura formatie cu videoclip difuzat pe MTV si VIVA, K1 - Fata Verde... Vor mai fi probe de amuzament cum ar fi: la Budapesta - Codru-i frate cu Romanul, Pretul corect, s.a.m.d. Dupa spectacol toti cei prezenti sunt invitati gratuit, la discotecile "Lake Grove" - Lac Podgoria si Laser.

La spitalul orasenesc Chisineu Cris se afla in derulare lucrarile la noua cladire, prevazuta cu patru etaje si lift. Aceasta va adaposti sectiile de pediatrie si interne, in fiecare cu cate 30 de paturi. Pentru ca spitalul sa poata fi dat in folosinta, mai este necesara zugravirea si montarea instalatiilor sanitare si a iluminatului. Chiar in ziua deplasarii noastre la Chisineu Cris, dl. director Bunescu Mircea avea o intalnire cu reprezentantul constructorului, discutand ultimele detalii privind finalizarea constructiei. Pentru aceasta lucrare a fost alocata de la buget suma de un miliard si 800 de mii de lei.


29 octombrie 1998

Dupa trei ore de negocieri cu Andrei Marga, ministrul Educatiei si cu ministrul Finantelor Decebal Traian Remes, sindicalistii din invatamant au hotarat sa inceteze greva. Prof. Stefan Balita, liderul aradean al Sindicatului democratic din invatamant, ne-a declarat ca "de maine (n.n.azi), orele 8,00, in toate unitatile de invatamant aradean, greva profesorilor se suspenda, atat profesorii, cat si elevii putand relua din nou cursurile". De la sindicatul liber din invatamantul aradean am primit hotararile celor patru federatii din invatamant, luate in urma protocolului semnat cu reprezentantii guvernului. Iata care sunt punctele la care au convenit cele doua parti:

1. Suspendarea grevei din invatamant cu data de 29 octombrie 1998;
2. Abordarea Invatamantului ca prioritatein bugetul pe 1999;
3. Acordarea sporului de izolare recalculat de catre Ministerul Educatiei Nationale, incepand cu 1 decembrie 1998;
4. Autorizarea unitatilor de Invatamant sa aplice Legea 154/1998 pe baza resurselor bugetare si extrabugetare de care dispun;
5. Acordarea celui de-al 13-lea salariu in ianuarie 1999;
6. Angajarea procedurii legale de modificare a salariilor personalului tehnic, administrativ si didactic auxiliar din Invatamant de catre Ministerul Educatiei Nationale;
7. Sa se aplice Legea 154/1998 de la 1 decembrie 1998 cu plati efective, in decembrie 1998, Reesalonarile pentru personalul din invatamant care nu a beneficiat de aplicarea legii in perioada iulie - noiembrie 1998, se platesc in aprilie si mai 1999, in doua transe;
8. Aplicarea integrala a Legii 128/1997 incepand cu 1 ianuarie 1999.

Recent, oferta aradeana in domeniul medical s-a imbogatit cu inca un cabinet particular. Cabinetul medical "Apolonia" reuseste, in sfarsit, sa acopere solicitarile pacientilor 24 de ore din 24. Situat pe strada Miron Costin nr. 13, "Apolonia" ofera servicii-consultari si tratamente in specializarile: interne, cardiologie, endocrinologie, pediatrie, psihiatrie, neurologie si medicina generala, inclusiv analize uzuale, EKG, ecografie, etc. Beneficiind de o dotare de ultima ora, (computere si aparatura moderna de investigatii), la "Apolonia" vor lucra medici primari si specialisti, profesionisti in domeniu. Directorul general al societatii, dl. Adrian Pintilie, ne spunea ca "Apolonia este un cabinet medical modern, cu profil de urgenta. La noi se poate adresa oricine - avand tarife accesibile, - non stop. In plus efectuam tratamente si la domiciliu." Am mai aflat ca pensionarii si bolnavii cronici beneficiaza de facilitati si chiar gratuitati.

Printr-un Ordin al Ministerului Sanatatii tarifele la seviciile prestate de laboratoarele de medicina legala au fost majorate cu 30%. Astfel, examinarea si constatarea leziunilor traumatice costa acum 85.000 lei. Certificatul constatator al virginitatii, deflorarii, sarcinii sau avortului consecutiv unui traumatism costa 130.000 lei, imbalsamarea unui cadavru 155.000 lei, auopsia 620.000 lei. "Lumea nu are de ce sa se sperie de noile tarife. Majoritatea prestatiilor laboratorului intra in categoria cheltuielilor judiciare si sunt in mare parte platite de stat. Doar persoanele fizice care solicita anumite expertize medico-legale in cauze civile trebuie sa plateasca" - ne-a declarat seful Laboratorului de medicina legala Arad, dr. Stelian Crisan. Multe dintre cerificatele medico-legale sunt folosite de altfel pentru a obtine castiguri materiale. "Eu nu spun nici ca sunt mici, dar un consult la un medic privat costa cam tot atat. E adevarat ca acolo e vorba de sanatatea omului care, practic, nu are pret, iar noi ne ocupam de altceva", a mai precizat dr. Crisan.

In aceste zile, Radio Arad organizeaza doua concursuri pentru copii. Unul din ele se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani. Acestia vor trebui sa compuna o poveste sau o poezie pe care sa o expedieze, ulterior, prin posta, pe adresa redactiei Radioului. Cel de-al doilea concurs se adreseaza copiilor mai mari, cu varsta cuprinsa intre11 si 14 ani. Ei vor trebui sa-si imagineze cum ar realiza o emisiune radio pentru copii, apoi sa-si scrie ideile si sa expedioeze scrisorile pe adresa noastra. Premiile se vor acorda chiar in prima saptamana de vacanta. Scrisorile trebuie trimise pana cel tarziu 31 octombrie, urmand ca in 2 noiembrie sa fie anuntati castigatorii.

Filiala Arad a Automobil Clubului Roman vine inca odata in sprijinul soferilor, cu un serviciu menit sa asigure, cel putin in aceasta situatie, un trafic mai putin periculos si cu mai putine accidente. Este vorba de un reglaj gratuit, in perioada cuprinsa intre lunile noiembrie si decembrie, ale farurilor masinilor tuturor celor interesati. Victor Jucu, presedintele filialei Arad a ACR, ne-a declarat : " Noi facem asa ceva in fiecare toamna. Aceasta decizie a fost luata avand in vedere ca in aceasta perioada noptile sunt mai lungi si datorita starii soselelor, farurile risca foarte rapid sa se deregleze. In acest sens nu facem decat sa venim in sprijinul soferilor". Pentru cei interesati mentionam ca atelierul este situat pe strada Poetului la numarul 57, si este deschis zilnic intre orele 8,00- 16,00.


28 octombrie 1998

Greva generala din invatamant la Arad, octombrie 1998 - (c) Virtual Arad News, 1998Aproximativ 6000 de cadre didactice din peste 600 de unitati scolare (mai putin din scoli speciale, gradinite cu program prelungit) din judetul Arad au intrat ieri in greva generala pentru sustinerea revendicarilor sindicale: suplimentarea fondurilor alocate invatamantului de la bugetul de stat.

In fata Liceului "Moise Nicoara" un panou ne avertizeaza: "Greva generala". Profesorii sunt in scoala, dar numai sala profesorala este animata... Nu se tin ore, nu se pun note si nici absente. Liderul de sindicat, prof. Mariana Fotescu ne spune: "Sustinem revendicarile. Asteptam rezultatele intalnirii reprezentantilor din invatamant cu ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes (n.n.- pentru a se gasi sursele de finantare necesare). Din pacate intalnirea cu primul-ministru Radu Vasile (n.n. de luni seara) a fost fugara. Noi credem ca este o problema serioasa care nu poate fi discutata in jumatate de ora. Asteptam sa fim tratati cu maturitate..."

Cancelarie in timpul grevei generale din invatamant la Arad, octombrie 1998 - (c) Virtual Arad News, 1998-"Actiunea se desfasoara conform Legii" -ne spune prof. Ludovic Szabo, liderul sindicatului de la Liceul "Ghiba Birta" "101 de persoane, cadre didactice si personal auxiliar, sustinem greva generala. A fost la latitudinea parintilor si copiilor sa vina sau sa nu vina la scoala. Cei care au venit sunt supravegheati. Ceea ce ne dorim noi este ca invatamantul sa fie tratat cum se cuvine. Din pacate, nu mai putem avea incredere in promisiuni fara acoperire.

-" Si nici nu intelegem de ce dascalii -
intervine prof. Valentina Iegariu - sa fie ignorati de guvernanti ? Cum e posibil ca o laboranta profesionista, cu multi ani de activitate, sa aiba un salar de 300.000 ca o femeie de serviciu, iar un director de liceu sa nu depaseasca salariul mediu pe economie ? De unde surse extrabugetare, daca legea spune ca invatamantul preuniversitar este gratuit ?".

In urma cu doua saptamani, Aradul a fost gazda sedintei Comisiei VI ARE. Majoritatea participantilor au fost de acord cu faptul ca intrunirea ARE de la Arad a fost o reusita :"ne-am convins nu numai de calitatea deosebita a culturii, arhitecturii si gastronomiei care va caracterizeaza, ci si de ospitalitatea traditionala - o caracteristica frumoasei dumneavoastra tari" declara Liese Prokop, presedinta landului Pölten din Austria. Inclusiv presedintele ARE, Luc van den Brande, si-a exprimat placuta surprindere fata de organizarea aradenilor: "il felicit pe dl. Dan Ivan si pe intreg staff-ul CJA pentru modul admirabil in care au organizat aceasta manifestare europeana". Astfel de mesaje de felicitare au venit din mai multe parti ale batranului continent: Piemonte, Catalunia, Tara Bascilor, Scotia, etc.

Este de subliniat faptul ca FPS Bucuresti, cel care se ocupa de destinele celor 62 de procente aflate sub tutela sa la societatea aradeana AZOMA S.A., este complet dezinteresat de a mediatiza ofertele de cumparare, relatiile cu presa fiind nesemnificative si lipsite de importanta. Asta in urma numeroaselor apeluri facute de noi. Totusi, Fondul a dat curs in urma solicitarilor noastre, printr-un comunicat sosit ieri, acesta ne informeaza ca in dreptul societatii S.C. AZOMA S.A. Arad s-a depus o singura oferta de cumparare a pachetului de actiuni de 61, 286% de catre firma PHOENIX TECHNOLOGIES din Ohio SUA. Negocierile pentru privatizarea societatii se afla in prezent in curs de desfasurare, termenul limita neputand fi comunicat, desi ne asteptam ca procesul de transfer al proprietatii sa dureze cat mai putin si sa se desfasoare in conditii cat mai avantajoase pentru partea romana.

Schimbarile survenite saptamana trecuta la vamile aradene, respectiv inlaturarea lui Gheorghe Alda de la conducerea vamii Nadlac, au starnit numeroase discutii si speculatii inclusiv de natura politica. Se stie ca pana la numirea in functie al actualului sef al Directiei Vamale Arad, dl. Stefan Rabotka, cea care a asigurat interimatul, dupa destituirea lui Ghe. Alda a fost Camelia Popescu care, dealtfel acum i-a luat din nou locul, de data aceasta ca sef al vamii Nadlac. Interesant este ca, odata cu numirea in functie a d-lui Rabotka, Camelia Popescu a fost numita ca sef de vama la punctul de trecere a frontierei de la Varsand, in timp ce fostul sef de acolo, Stelian Beisan a fost mutat la vama Curtici pe post de inspector vamal. Normal ca aceasta hotarare a starnit discutii si interpretari, mai ales ca dl. Beisan ocupase postul de sef al vamii Varsand inca de la darea ei in functiune, si nu s-au constatat nereguli in activitatea acestuia. Nedreptatea a fost reparata in aceste zile, cand Stelian Beisan a fost numit din nou pe postul de sef al vamii Varsand. Cu aceasta ultima "mutare" se pare ca apele la Directia Vamala Arad incep sa se linisteasca.

Din partea domnului Catalin Cordos, dispecer DRV Arad, am primit urmatorul e-mail : "Stirea dvs. legata de seful vamii Varsand este inexacta, dl. Beinsan Stelian si respectiv d-na Popescu Camelia nefiind niciodata numiti in functia de sefi de vama la aceasta vama, ci la vama Turnu." Ne cerem scuze pentru aceasta eroare - VAN

Cu tematica "Operatia cezariana" vineri va avea loc in Arad, editia a cincea a simpozionului romano-maghiar de obstetrica-ginecologie. "Va fi o manifestare de inalt nivel organizatoric de Societatile romano, respectiv maghiara de obstetrica-ginecologie sub patronajul si cu sprijinul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a declarat directorul Spitalului Matern Arad, dr. Sorin Bunescu. La lucrarile simpozionului vor participa atat presedintii celor doua societati nationale, prof. Petrache Vartej si prof. Istvan Szabo, cat si toti profesorii de obstetrica din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi. Cu aceasta ocazie prof. dr. Szabo Istvan si prof. dr. Gardo vor deveni membrii de onoare ai Societatii romane de obstetrica-ginecologie.


27 octombrie 1998

Comunicat

Liceul "Vasile Goldis" din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 Sindicatul Liber din Invatamantul Aradean si Sindicatul Independent Hidro-Meteorologie ne transmit un comunicat semnat de cei doi lideri, prof. Marius Gondor si Luca Sandru: "Avand in vedere lipsa de receptivitate si nepasarea guvernului (exceptie facand MEN) manifestarea fata de revendicarile Sindicatelor din Invatamant, comunicam: Declansarea grevei generale in invatamant incepand cu marti, 27 octombrie, ora 8,00. In aceasta perioada nu se vor desfasuraa nici un fel de activitati didactice cu elevii (exceptie fac scolile speciale, gradinitele, serviciile speciale)." Ieri, la Scoala Normala "Dimitrie Tichindeal" a avut loc o conferinta de presa organizata de Sindicatul Democrat din Invatamant in care presa a fost informata de declansarea grevei generale prin suspendarea cursurilor. Liderul, prof. Stefan Balita, a precizat ca "grava va fi pe o perioada nelimitata, iar orice alta comunicare care nu va avea semnatura biroului operativ al S.D.I. nu are valabilitate".

Viceprimarul Ioan Darida se va afla, in aceste zile, la Tatabanya, in Ungaria, pentru a discuta cu reprezentantii primariei din localitatea miniera maghiara ultimele detalii ale unui proiect de colaborare. Delegatia aradeana, din care mai face parte si consilierul juridic Ladislau Betegh, va prezenta documentele necesare realizarii Programului de parteneriat PHARE, intitulat "Crearea unei societati de utilitate publica pentru dezvoltare economica", programul efectuat impreuna cu primaria din Tatabanya. Dupa lamurirea ultimelor detalii privitoare la proiect, acesta urmeaza a fi inaintat, cel mai tarziu pana vineri, pentru examinare si aprobare la Bruxelles, la Comisia Europeana.

La Lipova, s-a organizat, in cinstea Zilei Fortelor Armate, o festivitate care a inclus depuneri de coroane la monumentul de la Paulis si un serviciu divin, special ecumenic, de rugaciuni si cantari. Au participat la aceasta festivitate senatorul de Arad, Marin Nicolai, deputatul taranist de Timis - pastorul Petre Dugulescu, secretarul general al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi - Ioan Varlam, vicepresedintele Societatii "Amicii Regelui Mihai", Tiberiu Dekany si multi altii. Spectacolul ce a urmat acestor ceremonii a fost sustinut de corul "Lira" din Lipova, corul baptist "Speranta", tot din Lipova si ansamblul "Teatrul Vesnic Tanar", din Arad. Organizatorii festivitatilor au fost Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi - filiala Lipova, Internationala Crestina - Uniunea Crestin Europeana Alianta Evanghelica din Romania - filiala Lipova, Amicii Regelui Mihai, Primaria Lipova, Casa de cultura Lipova, Protopopiatul si Parohia Lipova, in fruntea carora s-a situat presedintele UMRL Lipova, Teodor Staiu. De mentionat faptul ca in Biserica Ortodoxa Romana a Protopopiatului Lipova au avut loc, pe langa credinciosii ortodocsi, si adepti ai altor culte si religii, desfasurandu-se un serviciu ecumenic interconfesional.

Dupa ce si-a facut lansarea in 23 de orase din tara, HBO isi va face aparitia si in Arad. La sediul societatii Intersat a avut loc ieri o discutie neprotocolara cu reprezentantii mass-media locale si directorul de marketing al Companiei HBO Romania, Diana Jawad. In jurul datei de 4 decembrie a.c. va fi lansarea oficiala in orasul nostru a acestui post. HBO este un canal de filme cu transmisiune prin satelit, filme realizate pentru Romania, subtitrate in limba romana, HBO va transmite doar prin sistemul de televiziune prin cablu. Promotional, 7-10 zile filmele vor putea fi urmarite gratuit, dupa care imaginea va fi codificata. Cei interesati si dornici de a "prinde" HBO isi vor face abonamentele corespunzatoare cu ajutorul operatorilor de cablu. Lunar, canalul HBO transmite aproximativ 72 de filme (inclusiv reluarile acestora) si 5 seriale, unele vazute de telespectatori chiar in premiera.

Daca inainte de 1989 Spitalul de Distrofici, de pe strada Tudor Vladimirescu, avea 80 de paturi, acum el are doar 65, anemicul buget obligand la o continua reducere a numarului internatilor ca si a paturilor. In cadrul institutiei existau initial patru sectii. De ce initial? Deoarece sectia a III-a, de la parter, a fost dezafectata un timp si folosita ca depozit. In prezent acest spatiu a fost transformat intr-o spalatorie, spalatorie care, recent, a fost data in folosinta, costurile acestei lucrari fiind suportate de o organizatie umanitara din Statele Unite "GLOBAL OUTREOC", ca si de sotii Peter si Barbara Gibson. De retinut ca aceasta donatie s-a ridicat la circa 30.000 de dolari, ea inseamnand si ridicarea unei centrale pe gaz.

A venit toamna in parcurile aradene - (c) Virtual Arad News, 1998


26 octombrie 1998

Ziua Armatei Romaniei la Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 A devenit o traditie ca la 25 octombrie sa fie sarbatorita Ziua Armatei Romaniei. Astfel, intr-o atmosfera de sarbatoare, in prezenta unui numeros public - militar si civil - s-au depus coroane si jerbe de flori la monumentele din cimitire unde odihnesc in veci bravii eroi ai neamului, care s-au jertfit pentru eliberarea gliei strabune. La monumentul din Piata Avram Iancu, coroane cu flori au fost depuse de catre organele puterii de stat, partidele din esicherul politic al Aradului, din partea institutiilor din Arad, militarii din garnizoana, cat si copii ai unor scoli. Ceremonia depunerii coroanelor s-a incheiat cu defilarea subunitatii militare din Gai.

Sambata s-a incheiat cea de-a XXI-a Conferinta Nationala de Informatica Medicala, desfasurata la Arad. Informatica medicala este una din cele mai noi si mai moderne domenii ale medicinei moderne, care a luat nastere prin intersectarea a doua ramuri gigant ale stiintei: medicina si informatica. Informatica medicala inseamna mult mai mult decat simpla gestiune electronica a datelor pacientilor. Majoritatea comunicarilor stiintifice spuse la Arad demonstreaza faptul ca informatica medicala este pe cale sa produca schimbari majore in insasi fundamentalele stiintei medicale. Din pacate, in Romania, aceste schimbari vor mai avea de asteptat...

Sambata la ora 11, la Santana, reprezentantii partidelor politice aradene s-au calcat in picioare din cauza inghesuielii. Au fost prezente staff-urile judetene ale PNTCD, PSDR, ApR, la care s-au adaugat prefectul Gheorghe Neamtiu si presedintele Consiliului Judetean Dan Ivan. Motivul deosebitei afluente a fost inaugurarea unei noi case de copii la Santana de catre americanul Seth Cropsey, reprezentant al fundatiei ADOBE. Senatorul Teodor Melescanu si secretarul de stat Constantin Dudu Ionescu, in calitate de mai vechi cunoscuti ai d-lui Cropsey, au fost invitati speciali. Inainte de a participa la inaugurarea casei de copii, insotit de staff-ul ApR, deputatul Emil Putin si alti membrii ai Comitetului Judetean PSDR, s-au intalnit la Primaria Santana, cu primarul Constantin Ciurel. La intalnire au venit mai multi specialisti in agricultura, directori de asociatii, proprietari de terenuri agricole. Senatorul a dialogat cu acestia pe tema situatiei agriculturii, toti fiind nemultumiti de legislatie, de lipsa motorinei, de concurenta neloiala, factori care ii fac sa lucreze in pierdere. Foarte interesat, Teodor Melescanu a tot lungit discutiile, incat era gata sa intarzie la inaugurare. In alta ordine de idei, domniei sale i-a fost prezentat "modelul Santana", de catre Viorel Enache, directorul Asociatiei SOS Copiii si a considerat ca acest model ar trebui adoptat si in alte judete.

Nu putini au fost cei care au sesizat absenta UDMR de la manifestarile organizate de sarbatorirea Zilei Armatei Romane. Contactat telefonic, Cziszter Kalman, presedintele filialei Arad a UDMR, ne-a declarat : "Noi am apreciat ca prezenta subprefectului Levente Bognar la aceste manifestari este suficienta pentru marcarea reprezentarii oficiale si politice a UDMR. De aceea n-am trimis si alti reprezentanti ai uniunii. Subprefectul Levente Bognar a fost mandatat sa reprezinte UDMR la sarbatorirea Zilei Armatei Romane".

In acte, localitatea Ineu este oras. Din cateva puncte de vedere insa, "orasul" Ineu se aseamana, mai degraba, cu un targ nenorocit de provincie, unde calatorul isi poate rupe picioarele fara sa stie nici macar de la ce i se trage. Daca are cineva inspiratia sa treaca prin Ineu in prag de seara sau mai tarziu, in noapte, va avea surpriza sa constate ca strazile nu sunt luminate deloc, iar cele trei neoane care ard in localitate sunt plasate pe o strada necirculata, ele aflandu-se pe stalpii aferenti doar prin grija catorva locuitori din zona. De asemenea, drumul ce duce spre colnele din renumitul deal ineuan al viilor este total impracticabil, iar plangerile cetatenilor la Primaria "orasului" nu par a fi luate in seama de profesorul de sport Petru Feies, alesul acestora. Lumea se plange de toate neajunsurile cat e ziua de lunga, iar rabdarea ei a ajuns intr-un punct in care doar cu greu mai poate fi stapanita. Oamenii cer macar becuri pe ulite, sa se vada, cel putin, daca Ineul este oras sau altceva.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Nicolae Trutiu.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.