title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

10 octombrie 1998

Ieri, la dispensarul zonal Micalaca 300 s-au pus bazele unei viitoare clinici universitare. Fundatia "Vasile Goldis" impreuna cu o firma din Israel, reprezentata de domnul Reghev Zsigu, va infiinta un foarte modern centru de testare si diagnostic. Rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", domnul Domnul Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" - (c) Virtual Arad News, 1998Aurel Ardelean ne spunea ca : "partea romana va contribui cu sediul pentru viitoarea clinica in timp ce reprezentantii israelieni vor veni cu dotarea si aparatura de ultima ora". De asemenea in planurile colaborarii fundatiei "Vasile Goldis" cu Israelul mai exista ideea amenajarii la Macea a unui hotel si a unei baze de tratament cu apa termala. Domnul Reghev mai declara: "Ideea de a infiinta o clinica e tare buna si sunt sigur ca va avea succes. Noi vom aduce in clinica aparatura cea mai moderna pentru testare si diagnostic. Aici va putea veni toata populatia din Arad si nu numai. Imi place foarte mult Aradul si as face orice pentru acest oras". Cadrele medicale ce isi vor desfasura activitatea la aceasta clinica vor fi instruite la clinici din Israel. Salutam ideea acestei clinici benefica pentru Arad.
Complexul "Lac-Padurice" Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Ieri, la Complexul "Lac-Padurice" a avut loc deschiderea oficiala a celui mai modern bar restaurant din vestul tarii. In prezenta unei asistente de zile mari si a numerosilor interpreti de muzica populara, oficialitatile judetului Arad au taiat panglica inaugurala. Apoi a urmat un coktail festiv impletit cu un spectacol folcloric inedit care a atras in zoa lacului Padurice mii de aradeni. Unul dintre patronii Complexului "Lake Grove", Dumitru Varvaroi, ne-a declarat: "Sunt incantat de aceasta prima zi pentru ca foarte multi aradeni ne-au ales pe noi". Dorim succes acestei investitii!

Demarate cu doar trei saptamani in urma,lucrarile de constructie a Palatului Postei din Ineu, forfota constructorilor, utilajele si nu in ultimul rand preocuparea domnului Ioan Bugariu, seful Oficiului teritorial de posta fac sa ne gandim ca acest edificiu va schimba in bine orasul de pe Cris. S-a sapat mult la fundatia cladirii, s-a cofrat si s-au turnat cantitati imense de beton. Curand peste partea de rezistenta va fi turnata copertina de ciment si vor incepe lucrarile de izolatie. Deja s-au cheltuit peste 100.000.000 lei. La sfarsitul lunii octombrie, constructorul promite realizarea demisolului cladirii. In luna noiembrie si, se spera, in decembrie cladirea sa fie in rosu. Ce putem spune decat ca la Palatul Postei din Ineu se lucreaza "in draci".

Ieri s-au dat in exploatare cele trei puncte de transformare care alimenteaza cu energie electrica satul Vasoaia. Casele acestuia sunt raspandite pe o raza de 24 km, iar de utilitatea electrificarii se bucura 120 de persoane, dintre care 15 copii. toti au inlocuit lumina lampii cu petrol cu cea a becului electric.

Astra-Vagoane (ASV)

Ramane inca netranzactionat pachetul de actiuni detinut de FPS precum si scindarea in doua societati, de vagoane-marfa si calatori, fiind inca neclara,, cu toate ca, se pare ca pentru ambele societati s-au depus oferte de cumparare din partea unor societati multinationale.

Banca Transilvania

A fost una dintre cele mai lichide societati de pe bursa in aceasta saptamana, in ciuda pretului mediu ce a coborat in jurul valorii de 2250 lei/actiune, dar care a adus in fiecare sedinta un volum de tranzactii de peste 150 milioane de lei. Se astepta cotarea pe categoria intai a bursei.

Carne Arad (CRN)

Prestatia de pe piata dovedeste ca producatorul aradean, din pacate, nu isi are locul pe prima piata de capital a tarii, atat volumul tranzactiilor cat si pretul mediu fiind unul derizoriu.

Indagrara Arad (IDA)

Cam la fel stau lucrurile si la cel mai mare producator de alcool si bauturi spirtoase din Romania, numai ca valoarea nominala este aici de 1000 de lei /actiune, iar pretul mediu de 10 ori mai mic, fara a mai vorbi de valoarea totala tranzactionata pe sedinta, ce arareori trece de 200.000 lei.

Sanevit Arad (SAN)

Pretul mediu ajuns la incredibila valoare de 1500 lei/actiune, cu toate ca, asa cum am relatat saptamana trecuta, viitorul fabricii de seringi de unica folosinta nu este chiar pecetluit nici la acest pret. Investiotorii nu se prea inghesuie sa cumpere actiuni, ele dovedindu-si imobilismul si lichiditatea rigida.

DACIA : 09 oct -15 oct - Dosarele X (SUA)
MURESUL :
09 oct-15 oct - Banii vorbesc (SUA)
ARTA :
09 oct -15 oct - G.I. Jane (SUA)
SALA MICA :
09 oct -15 oct - Cosmarul unui american la Paris (SUA)
PROGRESUL :
08 oct -11 oct - Air force one (SUA) 12oct.-14 oct - Avionul condamnatilor (SUA)
CASA DE CULTURA :
9 oct -11 oct - Twister

9 octombrie 1998

Sediul camerei de comert, industrie si agricultura Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Ieri, Camera de Comert Industrie si Agricultura Arad  (VAN: vezi si aici) a organizat la sediul institutiei, o intalnire cu reprezentantiia 40 de firme cu capital partial sau integral italian. Cu aceasta ocazie, presedintele CCIA Arad, Nicolae Bacanu, a facut cunostinta cu oamenii de afaceri din Peninsula, ce opereaza in Arad. Au fost prezenti si oficiali ai administratiei aradene, ai Directiei Regionale Vamale Arad, si Serviciului Pasapoarte Migrari si Evidenta Strainilor Arad. Italienii au ridicat problemele cu care se confrunta in activitatea lor. Probleme care nu sunt straine de formalitatile vamale, de administratie si alte organisme. In afaceri, timpul inseamna bani si, de cele mai multe ori, reusita depinde de viteze de executie. De aceea, la reuniunea de ieri s-au cautat solutii ce se pot lua la nivel local printr-o mai buna coordonare a elementelor implicate intr-un proces economic.

Sucursala PECO Arad nu s-a decis inca asupra unui nou pret la benzina si motorina. "Cauza unei eventuale scumpiri este devalorizarea leului in raport cu ECU, fata de care se calculeaza accizele la produsele petroliere. Daca vom proceda la o majorare a preturilor, acesta nu va fi mai mare de 150 lei / litru", a spus ec. Marin Duta, director la PECO Arad. Mentionam ca vechile preturi erau raportate la o paritate de 8845 pentru 1 ECU. In prezent acesta echivaleaza cu peste 11.300 lei.

La cateva zile dupa deschiderea unui nou an de studii, Universitatea "Vasile Goldis" Arad a inaugurat un modern Complex universitar pedagogic. Situat pe strada Cocorilor, la nr 57, noul complex intruneste toate cerintele unui invatamant superior performant. Dispunand de circa 1000 de locuri pentru studenti, complexul este dotat cu sali de curs, seminarii si aparatura de specialitate (epidiascoape, retroproiectoare, o retea cu 12 PC-uri, etc). Colegiul universitar pedagogic va pregati institutori in specializarile: franceza, engleza, muzica, educatie fizica si desen.

speo1.jpg (14322 bytes)Cu prilejul aniversarii a 30 de ani de activitati speologice in judetul Arad, la Moneasa, in perioada 9 - 11 octombrie 1998, vor avea loc lucrarile Conferintei Nationale Salvaspero si Demonstrativul de interventie Salvaspero. Sedinta oficiala de deschidere a Conferintei este programata pentru azi, cu incepere de la ora 12,00, si se desfasoara la Caminul Cultural din Moneasa. Demonstrativul va incepe maine, in jurul orei 10, 00, la Cariera Veche - Pestera de la Moara. Organizatorii acestor manifestari sunt : DJTS Arad - Biroul asesori Tineret, Centrul zonal ecologic Arad, Primaria Arad, Primaria Moneasa, Inspectoratul de Protectie civila Arad - Grupa de interventii speciale, Universitatea de Vest Arad, CSA Liliacul Arad si Salvamont Stei.

In urma cu cateva zile, o delegatie formata din oficialitatile orasului Nadlac, in frunte cu primarul orasului, a participat la "Zilele culturii slovace" manifestari ce s-au desfasurat in Slovacia, in localitatea Budmerice, asezare infratita cu orasul Nadlac. Discutiile s-au axat pe colaborarea social economica si culturala dintre cele doua localitati infratite. Cu aceasta ocazie, delegatia romana a vizitat si muzeul din Budmerice precum si cele doua castele ale grofului Pally, construite la sfarsitul secolului al VIII- lea.

Guvernul a decis, joi, sa exproprieze 52.313 m.p. de teren aflat in proprietatea privata a unor persoane fizice, in vederea realizarii lucrarii "de interes national" statia electrica de 400 de KV Arad si racordarii liniei electrice aeriene. Expropriatorul este statul roman, prin CONEL. Statia electrica de 400 de KV. face parte din proiectul de interconectare a retelelor electrice dintre Romania si Ungaria. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Alexandru Sassu, a afirmat, luni ca, desi legea privind pentru exproprierea in cauza este adoptata din 1994, nu cunoaste, pana acum, nici un caz de expropriere.


8 octombrie 1998

Prefectura a organizat, ieri, prima sedinata a grupului de lucru pentru integrare europeana, la care au fost invitati reprezentantii a 13 institutii publice descentralizate de pe raza judetului. Scopul intalnirii a fost de informare a celor prezenti cu privire la Programul National de Aderare la Uniunea Europeana. Nora Grosan, sefa Biroului de integrare-europeana din cadrul Prefecturii Arad, ne-a declarat ca reprezentantii institutiilor au fost interesati in special de programele de asistenta comunitara pentru serviciile publice descentralizate. Aceasta a precizat ca in perioada 1991 - 1998, Romania a beneficiat de asistenta financiara in valoare de 811 milioane de ECU din partea Uniunii Europene. Prefectura doreste ca judetul nostru sa fie mai activ in utilizarea programelor de asistenta financiara, prin participari cu proiecte. La nivelul intregii tari, au existat numeroase cazuri in care ministerele sau institutiile publice nu s-au folosit de banii oferiti de UE pentru finantarea unor proiecte, astfel ca banii respectivi au ramas necheltuiti. Nora Grosan a mai precizat ca, pe viitor, intalnirile de informare a institutiilor publice se vor desfasura in fiecare luna.

Podul Traian din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998In urma demersurilor efectuate de catre Prefectura, judetulu Arad a obtinut recent suma de 800 de mii de ECU, din fonduri PHARE. Aceasta importanta suma a fost acordata de catre Comisia guvernamentala impotriva dezastrelor, cu conditia ca acestia sa fie folositi strict pentru urmatoarele proiecte: reabilitarea strazilor si podurilor, reabilitarea infrastructurii de protectie de pe malurile raurilor, dezvoltarea infrastructurii publice a apelor si retelei publice de distributie a gazelor, reabilitarea retelelor electrice si de telecomunicatii la nivel local. In acest sens s-au depus un numar de 20 de proiecte. Ieri, s-a hotarat aprobarea a doua dintre acestea: finantarea proiectului reprezentand consolidarea podului Traian, care leaga centrul orasului de cartierul Aradul nou si care ajunge 610.968 de ECU si finantarea investitiei de la Mandruloc, pe malul drept al Muresului, unde dupa cum se stie, casele oamenilor sunt amenintate sa fie inghitite de ape. Diferenta de peste 800.000 de ECU va fi suportata din fonduri locale.

Ieri, la Bucuresti, s-a discutat noua configuratie a Regiei Romsilva la nivel de judete. Aradul a devenit centrul Directiei Regionale a Romsilva, care cuprinde si judetul Bihor. Astfel a disparut amenintarea Timisorii de a "inghiti" Aradul, judetul Timis fiind trecut sub tutela Carasului. Actalul director al Directiei Silvice Arad, dl. Craciunescu, este timisorean si s-ar putea sa fie nevoit sa renunte la acest post. Principalul favorit este Ioan Costea cel propus de catre taranistii locali.

Seminarul romano-maghiar avand ca tema "Adaptarea legislatiei penale la cerintele Conventiei Europene a Drepturilor Omului si celelalte conventii europene in materie" ce se va desfasura la Arad, se va bucura si de prezenta lui Valeriu Stoica, ministrul justitiei. La seminar mai participa secretarul de stat Flavius Baias si secretarul general Petre Balas, ambii din ministerul de Justitie, cat si ministrul justitiei din Ungaria, David Ibolya si reprezentantul Consiliului Europei Denis Dale, alaturi de reprezentanti ai Magistraturii si Parchetului din tara. Seminarul va avea loc in perioada 15 - 17 octombrie, la Arad.

Afis "Messa da Requiem"Filarmonica de Stat Arad, prezinta in cadrul stagiunii jubiliare, joi, 8 octombrie 1998, ora 19,00, in sala Palatului Cultural "MESSA DA REQUIEM" de Giuseppe Verdi (VAN: ascultati aici in format Real Audio). Solisti: Teodora Ciucur, Aura Twarowska, Marius Budoiu, Pompei Harasteanu. Dirijor: Florin Frandes. Dirijorul corului: Doru Morariu. In holul mare al Palatului cultural, sub egida Filarmonicii de Stat, va avea loc expozitia personala de grafica si pictura "Zidiri monahale" a artistului plastic Florian Liber.

7 octombrie 1998

Fabrica de bere "ARBEMA" din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Fabrica de bere aradeana s-a nascut in urma cu 18 ani. Ea se numeste insa ARBEMA doar de 8 ani, iar calitatea berii produsa de aceasta societate este deosebita. Acest lucru poate fi confirmat de toti "fanii" berii produse la Arad. Astazi in cadru festiv, Arbema isi sarbatoreste atat majoratul cat si punerea in functiune a investitiilor realizate pe parcursul anului 1998. Directorul general al societatii ARBEMA, dl. Livius Ioja, mandru ca este la timona fabricii inca din clipa cand aceasta a fost botezata ARBEMA, a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari :
- Domnule director, la cat se cifreaza investitiile pe care le puneti astazi in functiune ?
- Investitiile realizate in acest an se cifreaza la 11 milioane de dolari.
- Fiindca lumea apreciaza mult calitatea berii ARBEMA, cu siguranta ca si dv. o pretuiti. Cate beri beti pe zi ?
- In medie, beau cam doua beri pe zi. Dar (razand) in afara programului, bineinteles.
- Presupunem ca la acest ceas aniversar vor fi aici si actionarii din strainatate a societatii...
- Da , intr-adevar, vor participa si principalii actionari ai fabricii din Austria, precum si conducerea concernului BBAG.
- Domnule director, va multumim si va dorim sa va mearga si pe mai departe cel putin la fel de bine !
Doamna Maria Pascalau, inspector scolar general in Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Ieri, la Inspectoratul Scolar Judetean Arad, a avut loc o conferinta de presa sustinuta de prof. Maria Pascalau, inspector general. Tema acesteia a fost planul de invatamant pe anul 1998-1999 si, implicit, reforma structurala din domeniu. De fapt subiectul a fost abordat acum cateva zile si la Iasi, unde a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai Ministerului Educatiei Nationale si inspectorii generali din teritoriu. In urma discutiilor au rezultat 16 directii de actiune care sa convearga la o reforma reala a invatamantului preuniversitar romanesc. Doamna inspector general, Maria Pascalau, a punctat problemele esentiale: 1) Noul plan de invatamant a intrat in vigoare de la 14 septembrie a.c., pentru clasele I - V ; Atat copiii, parintii acestora,cat si cadrele didactice au fost de acord ca programa de invatamant a fost prea incarcata, drept urmare s-a recurs la o "aerisire" a acesteia. Noile programe contin puncte facultative, abordarea lor ramanad la latitudinea cadrului didactic. Numarul maxim inclus in noul plan este de 22, ele avand o structura elastica, in functie de optiunea clasei. 2) In ceea ce priveste clasele VI - XII, desi se merge pe vechiul plan de invatamant, programa scolara va fi mai putin incarcata decat anii trecuti. Totusi exista un proiect de restructurare care va fi pus in practica cu proximul an scolar. 3) O alta modificare ii priveste pe absolventii clasei a VIII-a. Acestia vor sustine un examen, in urma caruia vor primii un certificat de capacitate. In baza acestuia elevul se poate inscrie la liceu, fara a sustine un examen de admitere. 4) A fost abordata si problema burselor de ajutor social, pentru elevii care provin din familii cu mai multi copii. Se cauta o modalitate prin care banii sa ajunga intr-o mai mare masura exact acolo unde trebuie, adica la copiii ai caror parinti au venituri modeste. Pentru rezultatele foarte bune la invatatura si purtare se vor acorda in continuare burse de merit.

Ieri, la Consiliul Judetean Arad, a avut loc deschiderea oficiala a lucrarilor Comisiei VI a Adunarii Regionale Europene, care se desfasoara in zilele de 6 - 7 octombrie. ARE este o organizatie si o miscare politica a Regiunilor Europei, aflata sub patronajul Uniunii Europene. Organizatia este angajata in directia integrarii europene a tarilor din est in special, integrare care se face pe regiuni si sectoare de activitate. ARE numara printre membrii sai mai mult de 300 de regiuni din 26 de tari europene, din care 26 de regiuni din Romania. Comisia VI ARE se ocupa de integrarea europeana din punct de vedere al culturii, turismului, mass media si tineretului. Lucrarile propriu zise incep azi, cand va avea loc sesiunea plenara a Comisiei VI, care se va deschide printr-un discurs de bun venit adresat de dl. Dan Ivan, presedintele C.J Arad, urmat de un discurs de incepere a lucrarilor a d-nei Liese Prokop - presedinta Comisiei VI, ministru a l Austriei Inferioare. Tot in cadrul ARE, in 8-9 octombrie a.c., se va desfasura in Arad sedinta de birou a acestui organism. La aceste lucrari va participa Luc Van den Brande, ministru presedinte al Flandrei si presedinte al ARE. In cadrul sedintei, membrii Biroului Politic vor elabora pozitia comuna a Regiunilor Europene referitoare la aplicarea principiului de subsidiaritate, in perspectivele Consiliului European asupra viitorului Europei. Printre alte subiecte importante: pregatirile adunarii ARE - adunare anuala la varf a Regiunilor Europei, care va avea loc in 3- 4 decembrie 1998, la Linz, capitala Regiunii Austria Superioara.

La 4 noiembrie 1998 se implinesc 50 de ani de la infiintarea Teatrului de Stat Arad. In decursul acestei jumatati de secol, institutia teatrala aradeana a devenit o componenta importanta a vietii cultural - spirituale din municipiul nostru, impunandu-se totodata ca o personalitate distincta in peisajul cultural - artistic al tarii. Toate acestea au fost posibile datorita personalitatilor care au muncit pe scena si in spatele ei, unele dedicandu-si intreaga viata muncii in teatrul aradean. Ca o recunoastere a meritelor pe care le au in dezvoltarea si afirmarea, atat pe plan local, cat si national, a teatrului aradean, Consiliul Local Municipal a hotarat sa confere titlul "PRO URBE " actritelor Olimpia Didilescu si Emilia Dima Jurca si actorilor George Didilescu, Iulian Copacea, Ioan Costea si Ion Varan, binecunoscuti publicului aradean. Dintre acestia sotii Olimpia si George Didilescu se numara chiar printre membrii fondatori ai teatrului din Arad, numele lor figurand pe afisul primului spectacol din seara de 4 noiembrie 1948.

Dupa ce a acordat o locuinta celor doi voluntari ai Corpului Pacii, Consiliul Local Municipal Arad a hotarat sa atribuie un imobil si Fundatiei "Humanitas-Gura Popii" pe strada Steagului la Nr. 51. Fundatia "Humanitas - Gura Popii" este o organizatie cu scopuri social-umanitare, care organizeaza cursuri de alfabetizare pentru tinerii care nu au frecventat scoala. De asemenea Fundatia organizeaza instruiri ce au ca scop invatarea gospodaririi veniturilor in familii, precum si invatarea horticulturii sau a altor indeletniciri casnice. Ca un aspect aparte, "Gura Popii" are ca scop scolarizarea tiganilor din cartierul Sanicolaul Mic.


6 octombrie 1998

Deschiderea anului universitar 1998, la facultatea "Vasile Goldis" din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Ieri, la Sala Polivalenta a avut loc deschiderea oficiala a noului an universitar 1998 - 1999, a Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Intr-o sala arhiplina, in fata a mii de studenti, cadrele didactice si oficialitatile locale au urat studentilor prezenti un an universitar cat mai bun. Discursul de deschidere a apartinut rectorului Universitatii de Vest "Vasile Goldis", dl. Aurel Ardelean. S-a exprimat inca odata intentia ca Aradul sa devina un important centru universitar pe harta Romaniei. Dupa ce si ultimul sunet al Gaudeamus-ului s-a stins, studentii au pornit catre salile de curs astfel ca de azi incepe pregatirea pentru examenele din iarna.

Ieri dimineata, cei 192 de salariati ai S.C. Industrializarea Laptelui S.A. Arad au incetat, in corpore, lucrul, "invadand" birourile administratiei, nemultumiti de faptul ca nu si-au primit salariile cuvenite pe lunile august si septembrie. Pentru salarii, SCIL cheltuie lunar circa 200 milioane de lei. Avand in vedere ca acum actionarul majoritar la LAPTE este S.C. Cyclon S.R.L. din Timisoara care a cumparat in primavara aceasta pachetul majoritar de 51 % din capitalul social detinut pana atunci de F.P.S., au fost chemati reprezentantii patronului, pentru a transa problema ivita. "Oamenii au dreptate sa fie nemultumiti - ne-a declarat Codrut Silvestru, administrator delegat din partea firmei Cyclon - drept pentru care am dispus ca salariile sa fie platite chiar azi (n.r. - ieri), Problema fiind rezolvata, salariatii s-au intors la munca". "Cei de la Cyclon au refuzat de o buna bucata de vreme sa plateasca salariile oamenilor, motivand ca trebuie sa lichideze intai datoriile societatii noastre" - a afirmat Teodor Moru , directorul general al intreprinderii. "Pana acum nu s-a intamplat asa ceva . Cand eram la stat, salariatii si-au luat lefurile la timp. Consecinta a acestei situatii e ca , zi de zi, trebuie sa semnez 10 - 15 transferuri. Oamenii cei mai buni pleaca, nedorind sa lucreze pe gratis, indiferent cine ar fi patronul. Se vor plati salariile doar pe luna august, nu si pentru septembrie. Cyclon S.R.L. mai are de plata la F.P.S. 386 milioane de lei, drept penalizari, din cauza neachitarii la timp a obligatiilor contractuale".

La sediul Consiliului judetean a avut loc, ieri, reuniunea de conducere a Consiliului de dezvoltare a regiunii economice de vest a tarii. Au fost prezenti la Arad reprezentantii celor patru judete a regiunii de vest: Arad, Timis, Hunedoara si Caras Severin. Fiecare judet a avut patru reprezentanti: presedintele consiliului judetean si cate un ales al comunelor, oraselor, si municipiului din judetul respectiv. In urma alegerilor ce au avut loc in cadrul reuniunii, regiunea economica de vest va fi condusa de presedintele Consiliului judetean Hunedoara, Gheorghe Barbu. Vice presedinte al consiliului regional a fost ales seful C.J Timis. Viorel Coifan. Reprezentantii celor patru judete nu au cazut de acord asupra locului unde se va stabilii sediul Consiliului, dar se pare ca sunt sanse mari ca acesta sa fie stabilit la Arad. Consiliul regional de dezvoltare s-a stabilit conform Legii 191 / 1998, privind regionalizarea economica in Romania. Consiliile locale din cele pastru judete care nu au aderat la aceasta structura, nu vor putea beneficia de sume din fondul regional pentru dezvoltare.

Spectatorii Festivalului de teatru clasic s-au intalnit aseara cu trupa Teatrului de Comedie din Bucuresti, care a prezentat "Comedia erorilor", piesa ce apartine primei perioade din creatia lui Shakespeare, cea a comediilor si pieselor istorice. Piesa a cunoscut numeroase montari si avand ca reper textul a fost interesant de urmarit punctul de vedere a regizorului Alexandru Dabija. Un punct de vedere ce ne propune o solutie originala in abordarea unui text clasic, demonstrand primatul regizorului. Comicul situatiilor, mana nevazuta a destinului actioneaza intr-o lumina albastra. Nu e albastrul de Voronet, nici albastrul lui Picasso, e albastrul de Dabija, intr-o lume cat se poate de... albastra.

Monumentul "13 Generali" din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998La obeliscul de la Subcetate se va organiza astazi de la ora 16,00, o depunere de coroane cu ocazia comemorarii a 150 de ani de la executarea ceor 13 generali din armata revolutionara de la 1848. La acest eveniment si-au anuntat participarea: liderul UDMR, Marko Bela, ministrul pentru problemele minoritatilor, Tokay Gyorgy, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, excelenta sa Syöcs Ferencz, prcum si o delegatie guvernamentala ungara, din care fac parte Köver Laszlo, loctiitorul prim - ministrului ungar, Szabo Janos, ministrul apararii din Ungaria precum si alti reprezentanti ai ministerului apararii si ai celui de externe. Tot azi, la ora 11,00, la Biserica eparhiala de pe Bulevardul Revolutiei (cunoscuta sub denumirea de Catedrala Catolica) se va oficia o slujba ecumenica. Manifestarile dedicate acestui eveniment au inceput ieri, cu un program artistic, la Palatul Cultural.

5 octombrie 1998

Festivalul de Teatru Clasic din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998 Deschiderea stagiunii Teatrului de stat se face pentru al patrulea an consecutiv cu Festivalul de teatru clasic. Manifestare de anvergura culturala, Festivalul prilejuieste aradenilor intalnirea cu productiile cele mai reprezentative, in distributii de prima mana, ale celor mai prestigioase teatre din tara, Aradul devenind astfel, pentru opt zile, o veritabila capitala a teatrului. Ieri seara, dupa momentul festiv inaugural, aradenii au vazut in interpretarea Teatrului National din Craiova spectacolul cu piesa "O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale, in regia lui Mircea Comisteanu si scenografioei Mariei Miu. Au facut roluri memorabile actorii Constantin Florescu (Stefan Tipatescu), Valeriu Dogaru (Agamemnon Dandanache), Mihai Fotino (Zaharia Trahanache), Ilie Gheorghe (Nae Catavencu). Din experienta ultimilor ani putem trage concluzia ca scena politica aradeana este infinit mai bogata si diversa in toate tarele posibile si ca marele nostru clasic ar avea infinit mai multe de infierat astazi decat in vremea sa.
Ungerea tripletilor Kozneac - (c) Virtual Arad News, 1998Bozezul tripletilor Kozneac - (c) Virtual Arad News, 1998Putini dintre noi stiu ca in Arad functioneaza Fundatia "Sfantul Nicolae" care, se ocupa de depistarea si ajutorarea familiilor cu tripleti din Romania. Initiatorul acesteia este preotul ortodox Viorel Mierlusca, cel care acum 11 ani a devenit si el tatal a unui astfel de trio compus din trei fete. Pornind de la faptul ca la noi, deobicei familiile care au mai mult de doi copii o duc foarte greu, preotul, Mierlusca a demarat de depistare si ajutorare a acestor familii. Pana in prezent, Fundatia a depistat 55 de familii cu tripleti.Despre viata acestora, greutatile si neajunsurile cu care se confrunta, veti mai putea citi intr-una din stirile noastre viitoare. Ieri, la Biserica ortodoxa din Felnac a avut loc un eveniment fara precedent in localitate. Dupa Sfanta Liturghie au fost botezati tripletii familiei Kozneac: Angelo Marian Alexandru, Andrada Maria si Anamaria Angelica. Pe langa familie, la acest eveniment au participat foarte multi dintre localnici, bucurosi ca la ei in comuna exista un astfel de trio. La ceremonia religioasa, alaturi de preotul din Felnac a participat si parintele Mierlusca impreuna cu propriile triplete.

Crucea Malteza, prin asociatia non-guvernamentala caritas "Sanctus Gerhardus" din Gai, reprezentata de preotul catolic Sandor Teodor, a donat Spitalului Matern din Arad douazeci si unu de paturi cu noptiere pentru terapie intensiva adulti. Paturile se pot modifica in functie de nevoile pacientului (se ridica, se coboara) si sunt dotate cu o telecomanda conectata la sursa de curent. Telecomanda cu care bolnavul poate sa-si modifice singur pozitia patului. S-au mai donat doua aparate electrice pentru spalat-dezinfectat plosti. In cursul acestui an este posibil ca Spitalul Matern sa primeasca prin aceeasi asociatie alte paturi, lenjerie pentru adulti, copii si aparate pentru bucataria spitalului, ne-a informat doamna Rista Mariana, asistenta sefa la Spitalul matern Arad, care aduce mutumiri Crucii Malteze si asociatiei din Gai in numele personalului medical, al pacientelor si al tuturor ardencelor care vor beneficia de aceste utilitati.

"In peste 20 de ani de medicina legala n-am intalnit asemenea cazuri"spune seful Laboratorului de medicina legala, dr. Crisan Stelian. Decesul a doua persoane, o femeie si un barbat, amandoi in varsta de 67 de ani, este atribuita de medicii aradeni unui streptococ din grupa A, care uneori are evolutii imprevizibile, devenind o bacterie "mancatoare de carne" ori "bacterie ucigasa". Streptococul poate patrunde in organism printr-o leziune banala a pielii, uneori de nebagat in seama, dar literatura de specialitate mentioneaza si cazuri in care "mancatorul de carne" intra in actiune si in urma unui traumatism minor, chiar inchis. Evolutia bolii este extrem de rapida. Socul toxicoseptic strptococic blocheaza functionarea organelor interne si se instaleaza rapid o necroza intensiva sau ceea ce este acelasi lucru cu o gangrena extensiva. Amputarea membrului atins nu rezolva, de cele mai multe ori, problema. Mortalitatea este de circa 70% chiar in cazuri de tratament. Primul caz semnalat este al unei femei, internata in spital in urma intepaturii unei insecte. Decesul ei a survenit la 5 zile dela producerea evenimentului, desi i-a fost amputat bratul ganrenat. Al doilea caz a fost inregistrat la Sebis. Victima a succombat in 6 zile. Simptomele (bratul umflat, dureri insuportabile) au aparut dupa ce v ictima a cules porumb si, spun medicii, s-a lovit cu un lant peste brat. Medicii spun ca nu trebuie sa intram in panica. Omul traieste impreuna cu tot felul de streptococi, inclusiv bacteria mancatoare de carne, fara probleme. Situatiile cand streptococul devine ucigator sunt extrem de rare. Totusi, este recomandabil ca orice leziune sau intepatura de insecta sa fie tratata cu atentie, iar in cazul aparitiei unor evolutii neobisnuite, cel afectat sa se prezinte de urgenta la medic.

In cadrul sedintei Consiliului Politic Arad, PNTCD a prezentat propunerile pentru postul de director la Directia Generala a Finantelor Arad. Candidatii pentru acest post sunt Sabin Baltat si Nicolae Alexa. Taranistii au cerut mai ales sprijinul liberalilor, deoarece ministru de finante este liberal. In unanimitate, membrii Consiliului Politic au fost de acord cu candidaturile celor doi propusi de PNTCD, tinand seama de faptul ca Finantele, prin algoritm, la Arad revin PNTCD. Cei doi candidati vor concura la Bucuresti si acolo, nu la Arad, se va hotara soarta fotoliului de director, afirma dl. deputat M.Calimente.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Nicolae Trutiu.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.