title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

22 august 1998

Sindicalistii de la CONEL, afiliati la federatiile UNIVERS si ENERGETICA, au de gand ca saptamana viitoare sa organizeze cateva manifestatii de protest in unele orase din tara. Turnul de racire al termocentralei Arad  - (c) Virtual Arad News, 1998 La Arad, sindicatul din CONEL doreste sa organizeze un miting in cursul zilei de marti, pentru a protesta fata de Hotararea de Guvern nr. 365, prin care se fac referiri la restructurarea companiei. Sindicalistii cred ca o hotarare de o asemenea importanta trebuie trecuta prin girul Parlamentului. Deocamdata nu se stie sigur daca mitingul de protest va avea loc marti, pentru ca nu a sosit inca aprobarea politiei. In cazul in care va fi aprobat, la miting vor participa peste o mie de angajati ai CONEL-ului. Mai multe amanunte vom putea afla luni, cand sindicatul va organiza o conferinta de presa.

In perioada 24-26 VIII.1998 se va desfasura, in poligonul Dud - Taut, aplicatia tactica cu trageri de lupta, conduda si desfasurata de Batalionul 191 Infanterie - "colonel Radu Golescu". In ziua de 26.08.1998, in cadrul aplicatiei se va desfasura un exercitiu de rezolvare a unor incidente posibile in sistemul actiunilor de mentinere a pacii ("peace-keeping"). Activitatea se va desfasura intre orele 09,00 - 14,00.

Deputatul Titus Ghiorghiof ne-a decarat ca in cadrul sedintei din 21 august 1998 se va discuta, pe de o parte, problema sondajului de opinie preconizat de PNL pentru sfarsitul lunii septembrie. Judetul arad impartit in 6 zone, corespunzator celor 6 vicepresedinti, va fi monitorizat in perspectiva filialelor, a doleantelor, a modalitatii in care vor fi sustinute interesele de partid, etc. Pe de alta parte se vor analiza o seama de doleante ale organizatiilor PNL din judet; de exemplu faptul ca la Seitin, in urma sesizarilor pe linie liberala, se va moderniza in 1999 centrala telefonica din localitate prin instalatia Alcatel, numarul de abonati estimati pe anul viitor fiind de 500.

Astazi, incepand cu ora 9,00, Serviciul de Ajutor Maltez va intreprinde o actiune menita sa ajute persoanele sinistrate care au avut de suferit de pe urma caderilor abundente de grindina. In acest sens, SAM prin sprijinul MHD - ului (Malteser Hilfsdienst) din Germania si a Ministerului de Externe german, vor distribui 96 de pachete cu ajutoare, costand in alimente de baza si de uz personal, fiecare pachet valorand 112 mii de lei. La acesta actiune de caritate vor participa Olga Almasi, membru SAM, responsabil pentru buna desfasurare a actiunii, Adalbert Almasi - conducator al filialei Arad al acestui seviciu, precum si primarul Curticiului Gheorghe Don. Olga Almasi, intr-o convorbire telefonica ne-a declarat: "Am intreprins multe actiuni de acest fel si nu vrem sa ne oprim aici. Stiu ca, intr-o mare masura, aceasta intrajutorare a depins si de noi. Facem tot posibilul ca si pe viitor sa oferim sinistratilor ajutoare pentru - de ce nu? - supravietuire. Astfel, marti, la Caprioara vom oferi ajutoare, mai precis 174 de pachete, identice cu cele date celor din Dorobanti. La aceasta actiune, pe langa cei de la Primaria locala, va fi prezent si directorul general al Directiei generale de protectie si munca sociala".

Conform unei traditii care dainuie de 128 de ani, miercuri, 19 august, a avut loc Hramul Bisericii sarbe din Arad - Gai, care poarta numele Sfintei "Schimbari la fata" a Domnului nostru Iisus Hristos. In memoria sarbilor din Gai staruie inca bucuria vizitei, in 14 iunie, a Preasfintiei Sale Luchian, Episcopul Slavoniei si administratorul Eparhiei sarbe a Timisoarei. El a venit cu prilejul resfintirii bisericii, care a primit o noua infatisare exterioara si i-a indemnat pe credinciosi la toleranta, intelegere si pocainta. Sarbatoarea a inceput la orele 10,00 cu Sfanta liturghie si sfintirea colacului festiv. Dupa amiaza la orele 17,00 credinciosii au asistat la ceremonia taierii colacului. Sfanta liturghie a fost slujita de Stefan Raici, protopop al bisericii Arad - Centru, impreuna cu preotul Bisericii din Gai, Jiva Milovanov, preotul Neboisa Popov si preotul Bisericii ortodoxe romane din Gai, Nikanor Cutaru. Slujba a fost excelent sustinuta de binecunoscutul cor al Bisericii din Gai. In cuvantarea sa , parintele Raici a evidentiat, cu cuvinte de adanca simtire, importanta si mesajul minunatei "Schimbarii la fata" a Domnului nostru Iisus Hristos.


21 august 1998

Ieri s-a convocat la Consiliul Municipal, o sedinta extraordinara cu consilierii Aradului, pe tema supunerii la vot pentru a treia oara, a bugetului pe anul 1998. Desi pe ordinea de zi trebuia sa figureze doar acest proiect de aprobare a bugetului, a mai aparzt un punct pe ordinea de zi, legat de deplasarea a sase consilieri plus un sofer, in localitatea Tatabanya, din Ungaria, unde se organizeaza etapa III-a "managementului instruirii orasului". "Via Veritas Vita" - inscriptie de pe fatada palatului administrativ din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Desi suma alocata pe acest an, de 58 de miliarde de lei, nu a fost nesemnificativa, argumentele referitoare la acest buget au fost dintre cele mai diverse discutandu-se despre unele suplimentari la buget, pentru diferite proiecte sau actiuni. Astfel s-a discutat posibilitatea suplimentarii cu 50 de milioane de lei, pentru studii de fezabilitate si lucrari de infrastructura si o suplimentare de 50 de milioane de lei, pentru lucrari de cadastru. Alte suplimentari ar fi necesare pentru caminul de batrani, cea mai mare suplimentare fiind insa la bugetul de invatamant unde ar fi nevoie de aproximativ 400 de milioane de lei, dupa cum urmeaza:140 de milioane pentru Liceul Textil, 100 de milioane pentru Liceul CFR, 50 de milioane pentru Liceul Agricol, 50 de milioane pentru Scoala de Arte, si 55 de milioane pentru Liceul Economic. La aceeasi sedinta s-au expus si datele comparative cu privire la cheltuielile de la buget in 1997 si 1998. Astfel, pentru salarii, in 1998 s-au cheltuit 8,3 miliarde de lei fata de 4,7 miliarde de cat a fost nevoie in 1997. Printre altele s-a mai vorbit ca pensionarii sa circule cu tramvaiul doar cu buletinul de identitate, fondurile de trei miliarde care trebuiesc date la C.T. P.A., fiind foarte mari, despre facturile de la scoli, care insumeaza 2,5 miliarde de lei, despre indulgenta unor inspectori din cadrul constructiilor, despre cheltuielile pentru inlesnirea transportului in comun, care anul trecut au fost de 893 milioane de lei si multe altele. Chiar daca multitudinea de probleme, proiecte si hotarari expuse au fost ascultate si s-a polemizat mult pe tema fiecaruia dintre ele, cosilierii au hotarat - desi au fost prezenti doar 20 dintre ei - ca proiectul , in forma propusa de executiv, nu merita sa fie aprobat. Dintre cei prezenti, opt consilieri au votat PENTRU aprobare, iar 10 au fost IMPOTRIVA. Consilierul Mircea Roman (director al SANEVIT), ne-a declarat : "Este o tampenie, este doar lupta intre politicieni, intre PD si coalitie. Sa ai 58 de miliarde si sa nu faci nimic cu ele este absurd. Din acesti bani chiar daca scadem salariile si cheltuielile curente, tot mai raman bani sa se faca ceva. Tot ce s-a facut s-a facut in defavoarea aradenilor". Consilierul Francisc Roncov ne-a spus :"Daca ar mai veni vreo doua trei miliarde catre bugetul local, atunci cu siguranta ca acesta s-ar vota" .

Acest august e deosebit de cald si in localitatile de pe Valea Crisului Alb. Temperaturi atat de ridicate nu s-au mai inregistrat, in aceasta zona, de multi ani. Cei de la statia locala meteorologica sunt si ei uimiti de arsita dogoritoare care s-a abatut si aici in acest an. In acest context, un fapt deosebit (fenomen care anul trecut s-a inregistrat in satul Gura Vaii din comuna Plescuta) se repeta si in comuna Gurahont. La intrarea in localitate, langa soseaua ce vine dinspre Arad, sunt plantati mai multi meri. Cei ce trec pe aici se opresc si admira capriciile naturii: in plin sezon estival, un mar a inflorit ca si in luna mai. Interesant este ca a dat ramuri tinere in aceasta vara si, din acestea, flori in toata regula. Ramane sa vedem daca vor lega rod ori nu. Oricum este un fenomen cu totul neobisnuit pentru acest anotimp si zona. Dar, vorba unor localnici, astazi te poti astepta la orice.

In fiecare an in vacanta de vara, Asociatia aradeana "Amifran" organizeaza cate o tabara pentru copii de pana la 14 ani, in care acestia au oocazia sa invete limba franceza fara sa li se predea lectii sau sa li se ceara teme de casa. Chiar daca actiivitatile zilnice ale elevilor se desfasoara anul acesta, in incinta Liceului "Moise Nicoara", acestia abia asteapta sa participe la tot ce intampla acolo, pentru simplul motiv ca instructorii lor sunt patru studenti belgieni. Ei au venit din Belgia "inarmati" pana-n dinti, cum se spune, cu material didactic, determinandu-i pe copiii romani sa converseze in limba franceza in timp ce deseneaza, confectioneaza tot felul de obiecte, fac sport sau, pur si simplu, se joaca. I-am intalnit pe studentii belgieni si pe invataceii lor chiar in parcul copiillor, unde tocmai incercau sa invete cum li se spune, in limba franceza, obiectelor care-i inconjurau. Beranrd si Marie, doi dintre studentii belgieni ne-au declarat: "Ne simtim bine aici. In afara de tantari, care aproape ca ne-au maincat de vii in prima noastra seara aici, de faptul ca mancarea este cam grea, comparativ cu salatele pe care le mancan noi in mod obisnuit, totul este OK." Lavinia Vagalau, profesoara de limba franceza in cadrul liceului "Moise Nicoara" si vicepresedinta Asociatei "Amifran", ne-a declarat: "In doua saptamani, cat dureaza aceasta tabara, copiii ajung, pur si simplu, sa converseze in limba franceza. Invata din mers. Noi ne bucuram ca putem sa facem asta pentru elevii nostrii si nu numai. Pacat insa ca nu mai avem posibilitatea, din motive financiare, sa organizam aceste tabere, ca si in anii trecuti, la Moneasa s-au intr-o alta statiune. Dar chiar si asa, rezultatele pe care le obtin elevii sunt excelente, iar noi, profesorii lor, ne bucuram ca acesta este un mijloc de a invata o limba straina mai pe placul lor..."

Primaria comunei Fatanele nu se poate lauda cu nici o investitie noua care sa fi fost macar inceputa recent. Si asta, din cauza ca nu s-a primit de la buget nici un leu pentru astfel de investitii, din anul 1996. Primarul acestei localitati, Marian Popescu ne-a spus ca, in lipsa banilor se continua lucrarile la aductiunea conductelor de apa, urmand ca pana la sfarsitul lunii august sa fie facuta receptia acestor lucrari. De asemenea, se doreste extinderea acestei retele care va mai cuprinde 4 kilometrii conducte in comuna Fantanele si satul apartinator Frumuseni.

In data de vineri 21 august, ora 21.00, la Hanul de la Rascruce va avea loc prezentarea colectiei de toamna a firmei de confectii - imbracaminte LEKE. Cele 10 manechine vor concura totodata, intr-un spectacol televizat, pentru obtinera titlului de "Miss Hanul de la Rascruce". Organizatori: TV Intersat Arad, S.C. Perfect Impex S.R.L., S.C. Gardenia S.R.L.. Intrarea este gratuita!


20 august 1998

FPS Bucuresti a organizat marti, 18 august, a treia licitatie pentru vanzarea pachetului de actiuni pe care il detine la S.C. TEBA S.A. (VA: profilul companiei in baza de date a FPS-ului aici). Primele doua licitatii s-au derulat dupa metoda ofertarii in plic sigilat. Cu toate ca au fost ofertanti, nimeni nu a castigat, ofertele fiind sub pretul cerut de FPS. A treia licitatie s-a organizat insa dupa metoda negocierii directe. De aceasta data nu s-a mai prezentat nici un ofertant, intreprinderea aradeana ramanand, asadar in proprietate de stat. "Maine sau poimaine vom suna la Bucuresti, la FPS , sa vedem daca si cand se va organiza o noua licitatie", ne informa Eugen Hatcu, director tehnic la S.C. TEBA. Capitalul social al intreprinderii este de 13,19 miliarde de lei, FPS dorind sa vanda prin licitatie 97,9% din acesta. (VA: TEBA a mai aparut in stirile VA la : [1], [2], [3], [4], [5]).

Multi cetateni din Halmagiu ne-au sesizat ca in centrul localitatii minerii de la mina Brusturi depoziteaza minereu radioactiv. Mai intai, sesizarea a fost facuta la primarie de niste vecini speriati de radiatiile minereului. "Au adus doua cisterne de 20 mii de litri si de cand le-au descarcat ne-a venit un miros intepator, usturime in ochi si dureri de cap" - ne spunea Nicolae Groza care locuieste in vecinatatea "depozitului". Primaria a avertizat conducerea minei cu somatia nr. 1037 din 25.07.1998, prin care interzice construirea bazinelor de depozitare fara aprobare. Dar iata ce ne-a spus ing. Magdalena Nistor, sef exploatare mina Brusturi: "Conform buletinului de analize nr. 129 din 10.07.1998, reiese ca minereul nu prezinta nici un pericol pentru oameni, dar cativa sunt speriati, se tem fara motiv". Satenii speriati, au sesizat si Agentia pentru Protectia Mediului, inspectorii acesteia fiind asteptati la Halmagiu.

Deoarece staff-ul PNTCD Arad a realizat ca cei doi vicepresedinti CJA s-au indepartat vizibil de la necesitatea promovarii intereselor partidului in aceste functii, liderii taranisti aradeni au decis sa-i recheme la ordin pe Achim Alexa si Romulus Tasca. Fara a comenta aceasta situatie, redam declaratiile celor doi deputati PNTCD Arad, cu functii de conducere in organizatie, care ne-au raspuns la urmatoarea intrebare: "Cedeti ca vicepresedintii CJA, Achim Alexa si Romulus Tasca, reprezinta mai mult interesele CJA si mai putin interesele PNTCD ?" Radu Ghidau, deputat PNTCD si vicepresedintele filialei aradene: "Din pacate asa se intampla. Vom discuta aceasta situatie si in cadrul partidului si vom pune lucrurile la punct. Vicepresedintii CJA trebuie sa reprezinte PNTCD-ul si sa urmeze punctul de vedere care este stabilit de catre Biroul Judetean PNTCD. Nu se poate altfel". Mihai Calimente, deputat PNTCD si presedintele filialei aradene: "Am impresia ca e chiar mai mult decat atat. Vom discuta acesta problema in cadrul partidului si le vom impune respectarea liniei politice PNTCD. In fond, cei doi vicepresedinti au ajuns in aceste functii fiind mandatati de catre partid".

De la inspectoratul Scolar Judetean, dl. inspector Mihailescu ne-a comunicat ca in prima zi a sesiunii de bacalaureat, in judetul nostru s-au prezentat 737 de candidati, la proba de limba si literatura romana oral, si au fost respinsi 35. Desi in tara s-au semnalat cazuri, la nici un centru de sustinere din judetul nostru nu au fost absolventi care sa fie primiti in examen, chiar daca n-au platit taxa stabilita. La acesta ora inca se mai desfasoara proba de romana oral pentru cei care nu au fost examinati ieri.

Pe arena Silva-Lazar din Varfurile, sambata 22 august de la ora 17,00 va avea loc o gala internationala de box, cu participarea pugilistilordin loturile nationale ale Romaniei si Ungariei. Lotul national al Romaniei va fi condus, din afara ringului, de antrenorul Francisc Vastag, fost campion mondial. Aceasta interesanta intalnire este organizata de S.C. Silva-Lazar SRL din Varfurile, cu ajutorul Primariei din localitate.


19 august 1998

Va vom prezenta in serial opiniile arhitectului Milos Cristea, aparute sub forma unor ample interviuri in ziarul "Observator" din Arad, sub forma unor spicuiri din materialele aparute:

Aradul este un dar al Muresului

Prin compozitia urbanistica Aradul are un avantaj extraordinar, pe care putine orase din Europa il au si anume Muresul. Parafrazandu-l pe Herodot putem spune ca Aradul este un dar al Muresului. Odata, in epoci trecute a fost un drum economic fantastic, deoarece calea pe apa era cea mai ieftina. Apoi Aradul a devenit un fel de intersectie a doua drumuri ale matasii: Nord si Sud si Est si Vest. Aradul n-a fost de la inceput o zona de locuinte. A fost un punct de importanta militara si economica, probleme despre care istoricii pot spune mai multe.

Tragedia Aradului este Linia Ferata

Prima lucrare de sistematizare a Aradului s-a predat in anii `50, noile cartiere, noile platforme industriale au prins contur inca de pe atunci. Planul urbanistic general al Aradului (PUG) este legea de dezvoltare a unui oras, de la care n-ai voie sa te abati. Este cel mai profund studiu pentru oras. Podul CFR din Arad ("Podul Timisorii") - (c) Virtual Arad News, 1998CFR a fact atunci un proiecte de descriere a liniei ferate, de scoatere a celei vechi din Micalaca, de legatura cu un pod in amonte de oras intre magistrala nord-sud si est-vest. Linia trebuiea scoasa pentru a salva cartierul.Care este drama acestui cartier? Linia ferata parcurge Aradul pe doi kilometri si jumatate. Paralel cu linia este Muresul, cu toate obiectivele de interes pe malul sau. Acum exista doua pasaje de subtravesare. Calea ferata care vine dinspre podul CFR, taie in doua cartierul Micalaca - (c) Virtual Arad News, 1998Dar cel care doreste sa treaca dincolo de linie n-are nici un interes sa parcurga un kilometru si jumatate pana la pasaj. Va trece peste linie. Normal, fiindca va cauta drumul cel mai scurt. Acolo in zona liniei din Micalaca ar putea fi viitorul centru al cartierului. Acolo traiesc peste 50.000 de oameni. Noi am luat in serios propunerea SNCFR de deviere a liniei ferate. Daca ea nu se va devia si nu va fi mutat podul la doi kilometri in amonte, Aradul va ramane asa cum a fost. Nu va mai evolua. Scoaterea liniei ferate din Micalaca nu este o pasarica a arhitectilor asa cum s-a aratat. Nu! Este un imperativ al Cailor Ferate, in primul rand si apoi al orasului. A mai fost aici ministrul Transporturilor de dinaintea lui Basescu, cu consilierul SNCFR, Ion Gheorghe sa studieze problema liniei din Micalaca. Au avut bunul simt sa nu stea cateva ore in Arad, ci au stat cateva zile. Nu poti in cateva ore, informat de acolitii tai fara sa te consulti cu arhitectii, pentru opinii pertinente, sa realizezi necesitatile unui oras, asa cum s-a intamplat la vizitele lui Basescu. PUG este lege, iar incalcarea ei este o chestiune penala (!). Am reusit ca dupa doi ani de discutii furtunoase sa impunem un consens pentru scoaterea liniei din Micalaca. Toti au fost de acord dupa 40 de ani. N-a fost nici o lupta politica. Lupta politica a inceput dupa ultima vizita a lui Basescu la Arad. Au aparut balivernele si umilirea populatiei Aradului...

Suntem obisnuiti deja cu faptul ca "sanatatea" noastra este foarte saraca. Majoritatea spitalelor nu au nici autorizatie de functionare, din cauza ca nu au minimum de dotari necesare. Suntem obisnuiti deja cu faptul ca mancarea pe care o primesc pacientii in spitale este, ca sa fim indulgenti, neindestulatoare, ca medicii au salarii egale cu ale femeilor de servici de la regiile autonome, etc. Pentru ca situatia a devenit foarte critica, personalul din domeniul sanitar fiind in pericol sa ramana fara locuri de munca si fara salarii, iar pacientii sa zaca pe paturile spitalelor fara sa poata fi tratati, pentru ca nici medicamente nu sunt, tot din lipsa banilor, cadrele medicale au hotarat sa rupa tacerea si sa treaca la fapte. Despre ce este vorba, despre ce parere au politicienii si conducatorii judetului nostru, vizavi de situatia creata, se va putea afla din stirile care vor urma.

Presedinta organizatiei de tineret a PD, Andra Rasnoveanu, a fost suspendata din functie de catre presedintele partidului Petre Roman. Ieri, Andra Rasnoveanu si-a inaintat demisia. In urma acestei situatii, vicepresedintele executiv al OT-PD, aradeanul Gheorghe Falca, are toate sansele sa devina presedinte interimar pana la urmatoarele alegeri. Andra Rasnoveanu si-a dat demisia cu ocazia organizarii de catre PD a Scolii Nationale de Management Politic de la Techirghiol.

Din partea rectorului Universitatii de Vest "V.Goldis" primim cateva precizari privind sesiunea din septembrie 1998 a concursului de admitere, adoptate in sedinta Biroului Senatului din august 1998: concursul se va desfasura in datele de sambata , 26.09.1998 la Arad, luni 28.09.1998 la Filiala Baia Mare, marti 29.09.1998 la Filiala Satu Mare si joi 01.10. 1998 la Sebis. Metodologia de concurs nu sufera modificari.Inscrierile pentru concurs incep din data de 01.09.1998 si continua pana in 25.09. 1998, orele 15,00. Se vor inscrie in anul I candidatii care au sustinut probe identice sau asemanatoare la alte facultati si au obtinut cel putin media 5, (cu exceptia Facultatilor de Drept, Medicina Generala si Stomatologie). Taxa de examen este de 200.000 lei.


18 august 1998

Convulsiile sociale si politice, mai ales cele din ultima perioada, au distrus - la propriu - perspectivele de dezvoltare ale orasului Arad. Din marile proiecte ce urmau sa solutioneze problemele urbanistice ale Aradului s-a ales praful. De pilda, scoaterea liniei de cale ferata din Micalaca si construirea unui nou pod CFR peste Mures este un proiect ce se discuta la initiativa Cailor Ferate Romane(!), de mai bine de 40 de ani. Arhitectul Milos Cristea s-a hotarat sa rupa tacerea si sa dezvaluie drama urbanistica a Aradului. Dintr-un interviu acordat cu amabilitate de catre Milos Cristea, pe care il vom prezenta in serial, veti putea afla de ce avem nevoie de de un nou pod de cale ferata, de ce Aradul este sufocat de circulatie, cum s-au abandonat proiectele urbanistice, de ce nu avem monumente, cum s-au distrus zonele de interes ale aradenilor. Incepand cu aceasta saptamana, in fiecare miercuri cititi dezvaluirile extrem de interesante a lui Milos Cristea. (VA: vezi si paginile lui Nicolae Varias un alt arhitect care a facut planuri pentru dezvoltarea centrului civic al Aradului)

Astazi incepe o noua sesiune de bacalaureat. Din 1620 de absolventi, cazuti la prima sesiune, s-au inscris 1102 candidati, care vor da examenele in 8 centre (6 in Arad, la Sebis si Lipova). "Exigenta va fi la fel ca la sesiunea precedenta - ne-a declarat dl. prof. Mihaly Matecovits, inspector scolar general adjunct la ISJ Arad, - mai ales ca dupa cum se stie , media obtinuta la examenul de bacalaureat intra in calcul la admiterea in invatamantul superior".

Tabara "Vlastarele Credintei" s-a inchis zilele acestea la Palatul Cultural, cu o expozitie de icoane pictate pe sticla in organizarea doamnei Nan Ecaterina. A fost pezentat si concertul clasei d-nei Ioana Ungureanu, prof. la Academia "Santa Cecilia" din Roma si o "secventa" de creatie literara condusa de d-na Ada Galea Marza.

Timp de trei zile, Centrul de plasament nr. 2  (fosta Casa de copii) a fost gazda a trei familii de francezi din Cholet (VA: vezi si aici)  Franta. Prin amabilitatea acestora copiii s-au putut bucura de "trei zile de vis", ei fiind plimbati pe motorete cu atas. In acest fel ei au putut vizita castelul Macea, manastirea Bodrog, inprejurimile orasului si strandul "Neptun". S-au primit cadouri: carti de colorat si dulciuri pentru prescolari, rechizite scolare iar fetele intre 14 si 20 de ani au primit produse cosmetice. Francezii raman in Romania 20 de zile, acum ei aflandu-se la Baia Mare, in vizita la o alta Casa de copii.

Dupa ce problema apei a fost rezolvata, cel putin provizoriu, de catre Consiliul Judetean Arad, in cursul acestei saptamani va avea loc, la sediul acestei institutii, o intalnire cu toti datornicii catre regiile implicate in acest scandal. Cu spitalele din municipiu s-a convenit ca plata datoriilor sa fie esalonata. Astfel , intre cele doua spitale si ARTERM, a fost semnat un grafic de esalonare a datoriilor pana la data de 30 septembrie, anul acesta. La intalnire vor mai participa si Inspectoratul Scolar Judetean, Primaria (in calitate de girant), Directia Sanitara si agentii economici. Fiecare institutie isi va prezenta propria solutie, urmand ca dupa intalnire sa poata fi adoptate cele mai bune variante. Deocamdata, la Consiliul Judetean Arad nu se stie cand va avea loc intrunirea in cauza, dar se doreste ca aceasta sa se desfasoare in cursul acestei saptamani. La sediul CJA se lucreaza acum la definitivarea situatiei datoriilor.


17 august 1998

De multa vreme Moneasa nu a fost atat de aglomerata ca la acest sfarsit de saptamana.Festivalul cantecului, jocului si portului popular din Tara Zarandului la Moneasa - (c) Virtual Arad News, 1998 Motivul a fost - dupa unii - sarbatoarea crestina Adormirea Maicii Domnului - iar dupa altii - sarbatoarea folclorica "Festivalul cantecului, jocului si portului popular din Tara Zarandului". Prima parte a avut loc in dupa amiaza zilei de sambata cu o parada a portului popular. Formatii invitate: din Sicula, Bocsig, Beliu, Siria, "Rapsodia Muresana" din Arad, Megyeayhaza din Ungaria Zuplianka Alexandrevat din Iugoslavia - au defilat, in costume populare specifice zonelor pe care le reprezinta de la Tabara solara pana la Teatrul de vara. Pe seara, in comentariile prof. Viorel Nistor si Slobodan Pasculovici au fost prezentate costumele timp in care dansatorii "exemplificau" cu o suita de dansuri specifice. A doua zi a fost rezervata spectacolului ansamblurilor folclorice: "Siriana" din Siria, "Rapsodia Muresana" din Arad, Megyegyhaza din Ungaria si Alexandrevat din Iugoslavia. Cei care n-au fost la Moneasa pot regreta: au fost zile frumoase, cu mult soare si folclor de calitate.

In chiar ziua de Santamarie Mare, S.C. CONAR S.A. a inaugurat o noua investitie, situata pe Calea Aurel Vlaicu, aproape de Hipodrom. E vorba de benzinaria PETROCON, cu a carei punere in functiune Conar isi diversifica obiectul de activitate, trecand si la activitati comerciale. Petrocon SRL este o firma particulara al carei actionar unic este CONAR S.A. Investitia a costat destul de mult si, dupa spusele lui Dimitrie Cinah, directorul general al CONAR-ului, se spera sa fie amortizata in cativa ani. Constructia noii benzinarii s-a realizat de catre CONAR dupa un proiect al arhitectului Victor Catana, de la S.C. Proiect S.A. Statia este dotata cu doua pompe de motorina si benzina, productie autohtona si de import. Pe langa distribuirea carburantilor la PETROCON se mai pot procura si uleiuri de motor. De asemenea se ofera si servicii de spalatorie auto."Intentia noastra este sa vindem ieftin si mult, nu scump si putin" a creionat directorul general Cinah principiul dupa care noua benzinarie isi va ghida activitatea.

Vineri, prefectul Aradului Gheorghe Neamtiu s-a aflat in delegatia oficiala ce a participat la Zalau, la dezvelirea bustului lui Corneliu Coposu. Cu aceasta ocazie, prefectul Aradului a reinoit invitatia premierului Radu Vasile, de a efectua o vizita de lucru in judetul nostru. Radu Vasile a promis ca imediat dupa reorganizarea Guvernului, ce va avea loc la inceputul lui septembrie va onora aceasta invitatie. Tot in cursul lunii septembrie, cel mai probabil pe data de 6, se va deplasa in judetul nostru Sorin Dimitriu - ministrul reformei si in acelas timp presedintele FPS.

Ieri dimineata in fata Bazinului de inot "Padurice" s-a deschis o expozitie foarte interesanta: S.C. TRANSCONFORT S.R.L., care expune aici utilaje si instalatii de uz gospodaresc, utilaje destinate mai ales gradinarilor si micilor gospodari. Vizitatorii pot vedea masini de tuns iarba de tip MURRAY, prese de stors struguri, cu o capacitate de 7-35 de litri, saci din material plastic, folie de polietilena pentru sere, furtunuri pentru udat, de diferite marimi, stropitoare rotative, hidrofoare, pompe submersibile, motopompr s.a. Ni s-a parut foarte interesant un generator de curent alternativ (220 V) care functioneaza cu benzina. TRANSCONFORT este unica firma particulara care livreaza in judet asemenea utiaje pentru micii gospodari. Expozitia va ramane deschisa pentru public pana duminica, 23 august.

Zilele trecute Camera de Comert Industrie si Agricultura a Judetului Arad a organizat o intalnire cu doua firme germane care sunt interesate a investi in terminalul de transport CARGO. E vorba de Deutsche Bundesbahn Cargo si Buss Transconteiner Service GmbH. Investitorii germani au venit sa constate stadiul actual al viitoarei zone de dezvoltare economica a Aradului. Au fost vizitate spatiile de la Hipodrom si de la Vladimirescu. "Reprezentantii firmelor germane au ramas interesati de proiect. Cred ca in scurt timp avem sansa sa infiintam o societate de gestiune, care va reprezenta Camera, Consiliul Judetean, alte foruri, si care va fi unicul administrator al zonei de dezvoltare al Aradului, unde se vor atrage investitori", ne-a spus Nicolae Bacanu, presedintele CCIA.


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.