title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:
NOU: Vizitati sponzorii zilei!
Cyber Marketplace Direct - Online Shopping Made Simple.
Air Travel Center - Airlines Airports Charters Schedules Fares Discounts Flights Status Advice Information News and everything about air travel.
A Worldwide Traveler's Utility Center - This website developed from within the hearts and minds of people who travel. It is a compendium of sources and resources which are focused for use by anyone anywhere who wants to move themselves or anything else from any origin to any destination on eart
The MyPoints® Program - Earn Money By Surfing The Net! - The MyPoints® Program is the free, easy and rewarding way to earn valuable merchandise, travel, and entertainment on the Internet. . Got 5 minutes? Complete our easy sign-up process, and when you're done, we'll deposit 100 FREE Points into your account.

7 noiembrie 1998

Lucrari de renovare la Hotel Muresul in Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Multa lume se intreba ce se va amenaja in spatiul bancii "WEST BANK", mai precis acolo unde pana acum cativa ani functiona alimentara "Central". Din discutia avuta cu doamna Maria Pirtea am retinut ca: "Renovam in intregime sediul "WEST BANK" dar si executam reparatii capitale cu consolidare. Fostul director al OJT, d-nul Jivan, a adus cladirea intr-un stadiu de degradare foarte avansat, probabil cu scopul de a o cumpara ieftin. Imaginati-va ca la demisolul cladirii am gasit patru incaperi zidite. Acolo nu era altceva decat... gunoi. Cladirea statea pe gramezi de gunoi. Dupa ce terminam cu renovarea, vom amenaja un mic hotel de trei stele, pe strada V. Alecsandri, iar la parter un snack bar. Spatiul unde a fost alimentara "Central" il vom inchiriaunei firme pentru comert. Actualmente lucram la fosta sala de restaurant unde vom amenaja ghiseele bancii. Lucrarea speram sa o terminam undeva intre 1-15 ianuarie 1999. Restul amenajarilor vor fi gata abia peste un an. Asadar credem ca pe 31 decembrie 1999 vom da in folosinta atat hotelul cat si snack barul." Asadar, anul viitor parterul bancii "West Bank" va avea o alta infatisare. Speram una placuta si utila pentru aradeni.
Papusi "Aradeanca" - (c) Virtual Arad News, 1998La sfarsitul verii,o firma din Italia a incheiat un contract cu societatea "Aradeanca" pentru producerea unui lot de 35.000 de papusi. "Am terminat livrarea acestor papusi pe 30 octombrie. Firma italiana a suplimentat comanda cu inca 8000 de bucati, termenul de livrare fiind 9 noiembrie", spune directoarea societatii "Aradeanca", Cornelia Tomoioaga. Papusa produsa pentru italieni este un model nou, fabricat in premiera la Arad. Conducerea societatii "Aradeanca" - singura fabrica producatoare de papusi din tara - spera sa mai incheie astfel de contracte, piata externa reprezentand o sansa de supravietuire pentru "Aradeanca".

In fiecare toamna, Fabrica de bere Arbema Arad face reduceri de personal, cu prioritate din randul sezonierilor. Anul acesta insa, datorita punerii in functiune a noii linii de imbuteliere automata, se creaza conditii pentru disponibilizarea a 40 dintre cei 310 angajati. Acestia urmeaza sa primeasca din partea intreprinderii o suma reprezentand jumatate din salariul fiecaruia. Conform unei declaratii a d-lui Livius Ioja, directorul general, in primavara viitoare cei disponibilizati vor avea prioritate la angajarea de personal. Noua linie de imbuteliere automata a costat 6,5 milioane de marci, si permite trecerea de la lucrul in trei schimburi la doua ture, dimineata si dupa-amiaza.

In vara aceasta, in Ineu s-au pus bazele unei firme unice in zona, cel putin din punct de vedere al profilului. Este vorba de G&D ART SRL, patronata de Slavica Majic, de cetatenie italiana. Doamna Slavica Majic a cumparat un spatiu neutilizat pana atunci niciodata de catre Coop Ineu. Dupa sfarsitul lucrarilor de amenajare, a spatiului respectiv si dupa importante investitii, firma a oferit locuri de munca pentru 25 de persoane. Angajatii condusi de directoarea Corina Onita, lucreaza pe douza schimburi. "Se preconizeaza ca in functie de cerinte, numarul de muncitori sa creasca, deocamdata cu 8-10, existand posibilitatea inmultirii locurilor de munca si pe viitor", precizeaza Corina Onita. Tot dansa sustine ca este vorba de o firma unica in zona. Se are in vedere profilul ei: Din flori uscate se realizeaza aranjamente florale, folosite in special pentru cadouri. Cu putin timp in urma, firma a participat la o expozitie in orasul italian Padova unde s-a bucurat de un real succes. Mai este de remarcat faptul ca produsele realizate aici isi vor gasi desfacere doar pe piata internationala.

Aseara a avut loc la Galeria Nationala "Delta" vernisajul expozitiei de gravura a tanarului artist aradean Adrian Sandu, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania - Filiala Arad. Astfel, in fata a circa 70 de impatimiti ai genului, au fost vernisate 50 de lucrari ale artistului, marea majoritate de ultima ora. Expozitia va putea fi admirata si in zilele urmatoare.

DACIA (06 - 12 nov.) Salvati soldatul Ryan (SUA)
MURESUL (06 - 12 nov.) Mafia sau nasu´ rade tot orasu´ (SUA)
ARTA (06 - 12 nov.) Masuri disperate (SUA)
SALA MICA (06 - 12 nov.) Infruntarea (SUA)
PROGRESUL (05 - 08 nov.) Pacientul englez (SUA)

6 noiembrie 1998

Turnul Palatului Culturii din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Astazi, in sala mare a Palatului Culturii se va deschide oficial cea de-a treia Conferinta pentru terapii complementare. Girata de ANATECOR organizatie neguvernamentala si non-profit, cea mai importanta intalnire din Romania a celor interesati sau practicanti de medicina alternativa, are loc la Arad pentru ca aici a fost semnat actul de nastere al acestui forum , Remus Tanase, fost presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura fiind unul din "parintii" sai. In cele trei zile programate pentru lucrarile ANATECOR vor conferentia alaturi de cunoscuti practicanti din Romania ai medicinii neconventionale dr. Bruno Beurato - presedintele fundatiei Bioenergetica-Italia, sir Peter Guy Mannes, dr. Seregii Otto - Ungaria, prof. Marinella Somasi Saffa - Elvetia. In fiecare zi se vor acorda si consultatii. Conferinta se va incheia sambata la ora 12,00. Studentii, elevii si persoanele handicapate au acces gratuit.

Consiliul Judetean Arad, Inspectoratul pentru Cultura, si Directia Judeteana a Arhivelor Nationale au fost organizatorii vernisajului expozitiei "Marturii heraldice si sigilare". Au tinut scurte alocatiuni Pascu Hurezan, directorul Complexului Muzeal Arad, Augustin Muresan si Ioan Popovici.

Consiliul Local Santana a cerut Consiliului Judetean Arad aprobarea de scumpire a apei de la 1350 lei metrul cub la 1450 lei metrul cub. Motivul cererii de scumpire l-am aflat de la primarul Santanei, dl. Ciurel Constantin: "In Santana si Olari sunt aproape 72 de km retea de apa. Consumul de apa este mare si nu reusim sa ne incadram in preturi. La ora actuala preturile sunt prea mici, mai ales ca de curand s-a scumpit si energia electrica". Pentru localitatea Santana a fost aprobata o noua investitie, in valoare de 4,5 miliardede lei, destinata maririi capacitatii de inmagazinare a apei, forarii a doua puturi si denisiparii unui alt put. De la Ministerul Amenajarii Teritoriului, prin Consiliul Judetean, C.L. Santana a primit pentru anul in curs 600 milioane de lei din cele 4,5 miliarde. Urmeaza oferta pentru licitatie, licitatia si demararea lucrarilor.

Vicepresedintele PNTCD si secretarul Camerei Deputatilor, Sorin Lepsa, se afla astazi la Arad. Din cate am fost informati, Sorin Lepsa se afla la Arad inca din cursul zilei de ieri, facand o vizita particulara in municipiul nostru. Totusi pentru informarea cititorilor, mentionam faptul ca vicepresedintele PNTCD a fost unul dintre organizatorii "grupului de la Brasov", miscare din sanul PNTCD care avea sa-l propulseze pe Radu Vasile in pozitia de prim-ministru. Astazi la ora 10,00 Sorin Lepsa va sustine o conferinta de presa la sediul PNTCD Arad.

Compania ARIS S.A. - (c) Virtual Arad News, 1998Ieri, Filiala CONEL Arad a tras heblul la S.C.ARIS S.A. Arad. Intreaga fabrica a ramas in bezna si implicit procesul de productie a "inghetat". Ing. Cornel Secianschi, director general la CONEL Arad, ne-a declarat: "ARIS a fost deconectata de la alimentarea cu energie electrica, pentru ca are facturi neachitate in valoare de peste 2 miliarde de lei". Directorul Secianschi a mai adaugat ca ARIS poate fi oricand rebransata, insa doar in ipoteza ca va achita cel putin 10 % din valoarea datoriilor la energia electrica.

5 noiembrie 1998

Ziarul "Observator aradean"Cotidianul "Observator aradean" a realizat o noua premiera in peisajul publicistic al judetului Arad. Incepand de ieri, ziarul "Observator" este, pentru posesorii de computere, accesibil pe Internet. Cei interesati il pot citi la adresa http://observator.inext.ro. Prin acest pas, cotidianul "Obsrevator" patrunde in lumea buna a jurnalisticii nationale si internationale. Prin Internet, ziarul "Observator" va putea fi lecturat si de cititorii romani din cele mai indepartate colturi ale lumii. Daca in tarile dezvoltate, majoritatea publicatiilor pot fi accesate pe Internet, in Romania sunt prea putine acele ziare care isi pot permite sa tina zilnic o pagina dedicata, in exclusivitate, lor si celor care ii citesc! In Romania pe pagini web separate se gasesc cateva cotidiene centrale. Presa din provincie este slab reprezentata, nu neaparat dificultatilor de ordin tehnic, cat mai ales lipsei de interes fata de cititori. In ceea ce priveste prezentarea zilnica a cotidianului "Observator" pe Internet, aceasta sarcina revine unei singure persoane: administratorul de retea, Florin Varna. Acesta lucreaza mai multe ore pe zi numai pentru a transfera datele pe pagina web, pentru a putea patrunde in calculatoarele cititorilor. Pagina cotidianului "Observator" se actualizeaza zilnic: ziarul de astazi este prezent pe Internet inca de aseara, de la ora inchiderii editiei! Deci, principalele articole si informatii ale ziarului nostru pot fi lecturate cu multe ore inainte de aparitia pe piata. "Observatorul" de pe Internet cuprinde sase rubrici: publicistica, politic, anchete, sport, cotidian, publicitate. Printre sectiunile prezentate sunt si informatii utile: meteo, curs valutar, orarul farmaciilor aradene... Pentru cei interesati, cotidianul pune la dispozitia agentilor economici, pe pagina sa, spatii pentru publicitate, prin Internet. Aceasta forma de reclama este cea mai rentabila, atat din punct de vedere financiar cat si in privinta numarului mare de cititori... electronici. Prin posta e-mail, pe care o puteti gasi dedesubtul rubricii "Publicitate", se pot transmite anunturi de mica publicitate. Acestea sunt, evident, gratuite, pentru persoanele fizice! In curand, in pagina ziarului (care este intr-o permanenta constructie si modernizare) va fi introdus si un contor, pentru a afla numarul cititorilor care ne acceseaza pe Internet. In zilele urmatoare, va fi incarcat in retea serialul despre tragedia urbanistica a Aradului, vazuta de arhitectul Milos Cristea, serial care poate fi lecturat integral! "Observator aradean" isi respecta blazonul si isi onoreaza cititorii cu aceasta noua forma de prezentare. Pentru a ajunge in contact cu ziarul, trebuie doar sa tastati adresa amintita si sa asteptati cateva clipe. Oricat de departe va aflati de casa, "Observator" va aduce in fata ochilor, intr-un timp foarte scurt, Aradul.
Interior vagon "Astra" - (c) Virtual Arad News, 1998Dupa cum am mai informat, la sfarsitul lunii trecute, la S.C. Astra - vagoane S.A. au sosit patronii concernului american Trinity Industries (din Texas), care erau interesati in achizitionarea cotei detinute de FPS la uzina aradeana. Americanii au avut de ales intre Astra si o fabrica similara din Slovacia. Dupa cele declarate noua de prefectul judetului Arad, Gheorghe Neamtiu, se pare ca balanta a inclinat in favoarea Astrei: "In cursul diminetii de azi (n.r.- ieri) am fost informat ca Vagoanele s-au adjudecat de catre FPS firmei americane Trinity. Cum s-ar zice, s-a batut palma. Nu stiu daca formalitatile de rigoare au fost deja intocmite, cert este ca, de acum inainte, Astra are un nou patron". Cu directorul general al uzinei, George Albu, n-am putut lua legatura pentru a ne furniza detalii, acesta fiind plecat in delegatie, in strainatate.

Centura ocolitoare a Aradului, ce care va imprejmui o parte din orasul Arad pe o distanta de 11 kilometrii, va fi terminata la sfarsitul lunii in curs. Nu multi sunt aceia care cunosc ca aceasta centura face legatura cu DN 7 (Deva), la intrarea in Arad bifurcandu-se spre Deva si Oradea. Valoarea lucrarilor pana in anul 1997 s-a ridicat la suma de 20 miliarde lei, pentru ca mai apoi, odata cu avansarea si complexitatea lucrarilor, sa ajunga la alte 40 miliarde de lei. Datorita acestei centuri se asteapta o mai buna fluidizare a circulatiei, mai ales datorita faptului ca tarficul greu, care pana acuma se facea prin oras, acum il va ocoli. Lucrarea in sine a fost finantata, la inceput, dintr-un fond PHARE, pentru ca mai apoi sa fie finalizata din fondul special de drumuri, fiind compusa din trei tronsoane, din care o portiune de trei kilometrii de drum nou. Gheorghe Falca, inginer coordonator al proiectului, ne-a declarat: "Pentru aceasta lucrare am folosit peste 32 de mii de tone de mixtura astfaltica. Cand va fi gata lucrarea, un an de zile va fi numai in probe. Abia dupa un an de zile se va face predarea finala. Timp de zece ani, teoretic vorbind, nu ar fi necesar sa se toarne deloc asfalt. Multumesc pe aceasta cale Consiliului Judetean Arad, pentru faptul ca inlesnit, pe cat posibil, terminarea acestei lucrari intr-un timp record. Tin sa precizez ca la receptia de deschidere l-am invitat si pe ministrul transporturilor, Traian Basescu."

Zona de observare optima a eclipsei totale de soare din august 1999 in partea de vest a Romaniei Desi mai este mult pana atunci, eclipsa totala de soare, ce va avea loc anul viitor, in 11 august, este "pregatita" inca de acum. Autoritatile publice din cele patru judete - Arad, Caras Severin, Hunedoara si Timis - unde eclipsa va putea fi observata cel mai bine, au decis constiturea unui Consortiu Zonal Informal, din care mai fac parte si reprezentanti ai academiei Romane - Filiala Timisoara si Universitatii de Vest Timisoara. Consortiul are rolul de a intreprinde actiuni care sa duca la o mai buna cunoastere a fenomenului, precum si la realizarea unor servicii turistice care sa atraga participanti din tara si strainatate. Cei desemnati a face parte din CZI au misiunea de a asigura existenta, pe atunci, a aparaturii astronomice capabila sa transmita si sa inregistreze eclipsa. De asemenea, se intentioneaza editarea unor brosuri care vor fi difuzate in cele patru judete. In plus, la Observatorul astronomic din Timisoara - unul dintre cele doua din lume care vor putea observa in detaliu fenomenul - vor fi invitate personalitati marcante si specialisti in domeniu. Primaria municipiului nostru a desemnat drept reprezentant al CLM Arad in consortiu pe Viorel Budiu, inspector la Biroul de analiza, prognoza, strategie, dezvoltare economico-sociala, si care are misiunea de a informa primaria in legatura cu sarcinile care ii vor fi atribuite de la Consortiu.(VAN: vizitati pagina Consiliului Judetean Arad dedicata eclipsei aici)
Lipova - (c) Virtual Arad News, 1998Ieri, primarul Petru Gherman, ne-a declarat ca in orasul sau au aparut noi schimbari. Primaria a castigat o licitatie de constructie a drumului ce va lega orasul de judetul Timis, cu o investitie de 2 miliarde de lei, s-a finalizat modernizarea unui kilometru de drum pe strada G. Cosbuc si au inceput lucrarile a noului pod peste Mures. Petru Gherman a mentionat ca la societatea "CONFRUCT" S.A. s-a schimbat managerul si totodata se vor aplica prevederile Legii 169, adica li se vor reda fostilor proprietari terenurile agricole. Pe plan administrativ au loc reparatii la instalatiile de apa si caldura, pentru o buna functionara a acestora pe timp de iarna. Pe plan cultural se fac pregatiri de instalare in oras a statuii lui Nicolaie Balcescu (construita la Bucuresti). De asemenea, Muzeul orasenesc se afla in renovare si va adaposti un salon de arta plastica. Lipovenii fac pregatiri intense pentru sarbatorirea Zilei Nationale. Saptamana viitoare, primarul Lipovei va avea o serie de intalniri cu Organizatiile de femei, copii si pensionari, pentru a lua pulsul orasului. Aici exista un ziar numit "Informatia Lipovei".

4 noiembrie 1998

Cetatea AraduluiProiectul Demcon, care face parte din programul ECOS-Ouverture si prevede crearea unor centre de reconversie pentru refunctionalizarea unor stabilimente si baze militare din Romania (judetul Arad), Polonia, Finlanda si Estonia, se apropie de finalizare. Partenerii proiectului vor avea ultima intalnire la sfarsitul saptamanii viitoare, la Atena, la care va participa si Lucia Chisbora, directorul Agentiei pentru Dezvoltare a judetului Arad (ADAR), institutie implicata direct in proiectul Demcon. Judetul Arad, singurul din Romania, a devenit partener al proiectului in 1996, avand ca scop redarea in circuitul civil a Cetatii Aradului si refunctionalizea acesteia. Cetatea, monument istoric si de arhitectura de importanta europeana, s-a mentinut intacta, nefiind alterata de dezvoltarea urbanistica a orasului (fapt care a uimit chiar si Uniunea Europeana). Ea a fost construita intre anii 1763 si 1783, este o varianta a tipului francez de fortificatii VAUBAN, cu o incinta stelata ce include o curte de 18 hectare, iar intreg dispozitivul ocupa o suprafata de 74 de hectare. Autoritatile locale incearca sa atraga investitori straini, dorindu-se construirea, in cadrul cetatii, de spatii pentru conferinte si expozitii, sectii ale Muzeului judetean, cluburi cu activitati sportive, moteluri simagazine, parcuri urbane si de agrement si a unui parc medieval. Cea mai agreata idee este aceea de construire a unui centru universitar. "Prin programul amintit, judetul nostru a avut posibilitatea sa faca cunoscuta cetatea in toata Europa, pentru ca , pana la urma cu numai cativa ani europenii nici nu stiau de existenta acestui monument istoric. Multe tari se lauda si in ziua de azi cu trei patru ruine a unor cetati, in timp ce judetul nostru are o cetate pastrata perfect in forma ei initiala. Vom depune toate eforturile sa facem cunoscut acest lucru, potentialilor investitori din toate tarile" ne-a declarat Lucia Chisbora. Conducerea ADAR a intocmit un dosar documentar cu numeroase fotografii ale cetatii care va fi lasat la Atena, urmand ca partenerii greci sa realizeze, in curand o pagina speciala pe Internet, dedicata monumentului istoric aradean. Judetul Arad a beneficiat de 20.000 ECU din fonduri PHARE pentru derularea programului de mediatizare a cetatii. Contributia proprie a Consiliului judetean a fost de 13.500 ECU.

Asta seara, 4 noiembrie, se implinesc 50 de ani de la intaia ridicare de cortina pe scena teatrului profesionist din Arad. Cu jumatate de secol in urma, spectatorii aradeni in numar impresionant au putut vedea pentru prima data trupa aradeana in spectacolul "O zi de odihna" de Valentin Rataev. In regia lui Lascar Sebastian au evoluat pe scena aradeana: Iulian Brata , Olimpia Didilescu, Zaharia Volbea, Lulu Savu, Stefania Popescu, Costel Atanasiu si altii. La trei saptamani, pe 27 noiembrie a doua premiera in aceiasi regie " O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale, a fost un adevarat triumf. In capodopera romaneasca au evoluat Nicu Antoniu, Dinu Gherasim, Alexandru Marius, Romeo Lazarescu, Zaharia Volbea, Stefan Ciubotarasu (in rolul cetateanului turmentat), Florica Demin. De atunci in mii de serii cortina teatrului aradean s-a ridicat in fata a milioane de spectatori. Vor fi marcati cei 50 de ani prin mai multe manifestari. Un spectacol in premiera care va putea fi vazut in zilele urmatoare "Moartea unui comis voiajor" de Arthur Miller, realizat de unul din cei mai mari regizori romani a ultimei jumatati de veac, Horia Popescu de la Teatrul National din Bucuresti. Se afla in editare un volum "Teatrul aradean, privire istorica" semnat de Dr. Lizica Mihut, si Ovidiu Cornea. Va fi organizata in saloanele Palatului Neumann, o intalnire a actualilor si fostilor artisti aradeni. De fapt, toata luna noiembrie, manifestarile si spectacolele teatrului aradean vor fi sub semnul acestei aniversari.

Azi la ora 12,00, vor fi scoase la licitatie doua imobile ce apartin fostului primar al Aradului, Dumitru Branc. Familia lui Dumitru Branc datoreaza Bancii Bucuresti aproape 1,4 miliarde de lei. Intrucat banca nu si-a putut recupera acesti bani a fost nevoita sa ceara executarea silita a creantelor pe care fostul primar al Aradului le are fata de Banca Bucuresti. Vor fi scoase astfel la licitatie vila in care locuieste familia Branc precum si sediul S.C. PARNEAVA S.R.L., ambele situate pe strada Dorobantilor. Familia Branc a depus la Judecatoria Arad o cerere prin care solicita, amanarea acestei licitatii pe motivul unor vicii de procedura precum si sub pretextul ca pretul de pornire este sub cel real. Daca lucrurile stau sau nu asa, vom vedea azi...

Maine cu incepere de la orele 19,00, la Sala Palatului Cultural din Arad, va avea loc un concert simfonic avandu-l ca dirijor pe Dorin Frandes, iar ca solisti pe Florin Paul si Leonhard Westermayr din Germania. Programul contine lucrari de Doru Popovici, (poem bizantin, op.33 - 1 Manastirea Arnota), Serghei Prokofiev( Concertul nr. 2 in sol minor pentru vioara si orchestra op. 63), Ludwig van Bethoven (Concertul nr. 3 in do minor pentru pian si orchestra op. 37) si Paul Dukas (Ucenicul vrajitor).

In primele opt luni ale acestui an, din 22 de societati aradene scoase la vanzare, au fost privatizate 10, contractele fiind incheiate de FPS Bucuresti. De la sfarsitul lunii august, Aradul este subordonat sucursalei FPS Timisoara. De la aceasta "descentralizare", FPS Arad a privatizat opt societati din 14 propuse. In acest sens au fost organizate mai multe licitatii, majoritatea societatilor fiind cumparate de la prima runda. In ultimele doua luni, FPS Arad a vandut actiunile detinute la urmatoarele societati : Comtex, Grometal, SBC Lipova, Automet, Polycrom, Mara Com Mixt Lipova, Mobila Arad, Romimplet. Aceste societati au fost privatizate prin cumpararea actiunilor de catre o alta societate (cazul Polycrom, Grometal, Comtex, SBC Lipova), o persoana fizica (cum e cazul Automet-ului) sau asociatia salariatilor (PAS) (in cazul Mobila, Romimplet, Mara Com Mixt). Zilele acestea se incheie al noua-lea contract, dupa ce o persoana fizica a cumparat actiunile de la Agromec Cermei. "Intentionam ca pana la sfarsitul anului sa mai incheiem cel pitin 4 contracte", spune Doru sever Puia, directorul FPS Arad.

Toamna in parc la Arad - (c) Virtual Arad News, 1998


3 noiembrie 1998

La 1 II 1996 debuta "Programul PHARE pentru politica de dezvoltare regionala", ale carui activitati se incheiau pe 31 ianuarie 1998. Este vorba despre un program vast, care, in esenta, urmareste aducerea la un acelasi numitor de dezvoltare economica toate judetele tarii. Aceasta ar urma sa se realizeze prin crearea unor regiuni de dezvoltare, astfel gandite incat zone ale tarii mai putin dezvoltate din punct de vedere economic sa "se ia la brat" cu altele mai potente din acest punct de vedere, spre binele comun. Evident ca noile regiuni de dezvoltare au fost trasate doar pe considerente geografice. S-a facut simtita nevoia de a se regandi dezvoltarea regionala a Romaniei, luand ca model cea care se executa astazi in tarile Europei Occidentale. Astfel teritoriul tarii a fost impartit in 8 regiuni de dezvoltare, anume: Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru, Bucuresti. Judetul Arad face parte din regiunea V-Vest, alaturi de Timis, Caras-Severin si Hunedoara. La sfarsitul saptamanii trecute, Guvernul a decis, prin Hotarare, infiintarea Regiunii de Dezvoltare V-Vest. Aceasta cuprinde (ca de altfel toate celelalte) doua sub regiuni, una formata din judetele mai avantajate, economiceste vorbind, adica Timis si Arad, cealalta din Hunedoara si Caras-Severin. Mai trebuie pusa doar efectiv "pe picioare" noua formula de organizare si aleasa resedinta acesteia. De retinut, insa, ca treaba nu va putea merge bine, fara o conlucrare efectiva intre cele 4 judete componente. Referitor la evenimentul amintit mai sus, prefectul Aradului, Gheorghe Neamtiu, ne-a declarat: "Desi, teoretic, infiintarea acestor regiuni este o initiativa foarte buna, datorita faptului ca inca n-a fost institutionalizata nu s-a putut pune in practica. Prin hotararea de saptamana trecuta s-a facut un pas important in acest sens. Problema principala care urmeaza acum este ca institutie sa functioneze ca un sistem. Ar fi cel mai bine ca toate cele 4 judete sa conlucreze si nu sa incerce sa obtina avantaje, unul in detrimentul altuia. Prin institutionalizarea acestei regiuni vom avea posibilitatea sa incheiem contracte si sa realizam programe. De asemenea, vom putea beneficia de finantari pentru a realiza ceva concret". Achim Alexa, vicepresedinte la CJA, a afirmat in acest sens: "Consiliul Judetean a participat la toate intalnirile legate de constituirea Regiunii a V-a. Doar la un singur lucru n-am cazut inca de acord cu colegii din celelalte judete - sediul Regiunii. Sper ca in aceste zile sa se clarifice toate problemele si sa demaram treaba".

Bazar in Piata Soarelui - (c) Virtual Arad News, 1998Imediat dupa scandalul declansat de desfiintarea Pietii Pompierilor, toti vanzatorii si-au luat marfurile si au plecat. Care pe unde au apucat, sau care pe unde si-au mai gasit un loc, mai bine zis o masa. Pentru ca pentru multi dintre ei a vinde in piata inseamna a avea din ce trai, si spunem asta cand ne referim la toate pietele din Arad. Dar mai cu seama la Piata Soarelui pe care am vizitat-o zilele trecute. Multi dintre acestia au ramas someri si s-au constituit in asociatii familiale. De la primele ore ale diminetii ei sunt prezenti in piata infruntand frigul sau caldura, pana seara tarziu. Si acest lucru se intampla zi de zi. Desi marfa lor este de calitate, procurata de la importatori directi de la Timisoara, Bucuresti, sau adusa din Italia si Ungaria, vanzarile sunt foate slabe si ii ajuta pe "precupeti" sa traiasca de la o zi la alta. Cumparatorii se arata incantati de marfuri si asta datorita faptului ca ei vin la aceasta piata intr-un numar foarte mare. Numai ca nu prea cumpara fiindca salariile nu le permit. Cuantumul vanzarilor creste doar inaintea sarbatorilor. Atunci oamenii cred ca este cazul sa se innoiasca si chiar daca fac unele sacrificii materiale nu ocolesc pietele. Despre ce marfuri puteti gasi in Piata Soarelui din cartierul Micalaca, despre felul in care decurg vanzarile, ceva pareri de la cumparatori, puteti citi intr-un material urmator.

Dupa modelul timisorean, unde, intre Opera si Catedrala, circulatia autovehiculelor a fost interzisa in urma cu mai multi ani, edilii municipiului nostru studiaza posibilitatea de a face acelasi lucru, in zona ultracentrala a orasului. Astfel, la Primarie s-au purtat, in cursul zilei de ieri, discutii aprinse in legatura cu inchiderea circulatiei rutiere pe B-dul Revolutiei, intre sediul Primariei si Teatrul de Stat. In prima faza, interdictia se refera doar la partea dinspre Hotelul Astoria a bulevardului, si va fi testata, cel mai probabil, in week-end-ul din 21-22 noiembrie 1998. Ramanand neocupat, pe carosabil ar putea fi amplasate gherete mobile, care sa desfaca produse alimentare si nealimentare, in conditiile prevazute de lege. O hotarare in acest sens urmeaza a fi luata, in aceste zile de catre Comisia de circulatie din cadrul Primariei municipiului.

La initiativa Ministerului Comertului si Industriei, in organizarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad si Consiliul Judetean Arad, o delegatie economica a Judetului Arad intreprinde incepand cu data de 1 noimbrie, o misiune economica in cinci tari din America Latina: Brazilia, Argentina, Chile, Uruguay si Venezuela. Misiunea economica se desfasoara pe durata a doua saptamani si are drept scop reinnoirea legaturilor economice realizate in anii anteriori. Din delegatia de 20 de persoane, condusa de presedintele Consiliului Judetean Arad, d-l Dan Ivan, fac parte reprezentanti ai fabricilor de: vagoane, strunguri, mobila, seringi, precum si reprezentanti din zootechnie si vinificatie.

Expozitia de icoane pe sticla prof. Bobocel Aurelia Fogarassy - (c) Virtual Arad News, 1998 Vineri, dupa amiaza, la galeria de arta "Forum" a avut loc vernisajul expozitiei de icoane si tablouri pe sticla arsa a prof. Bobocel Aurelia Fogarassy, prezentata de prof. Dan Lazarescu. Evenimentul ne-a prilejuit un scurt dialog cu artista:
- Sunteti la a catea "personala" ?
- Este a saptea personala in tara.
- Cum ati caracteriza-o ?
- O expozitie inchinata tineretului ca sa putem sa propagam arta, dragostea pentru frumosul artistic.
- Dece icoane si pictura pe sticla arsa ?
- Consider ca un hody tebuie facut atunci cand ai un mesaj, cand ai ceva de spus. Si in cazul meu mi s-a parut potrivit sa apelez la tehnici care nu au mai fost aplicate pana acum in pictura.
- In ce constau aceste tehnici ?
- Sunt total diferite lucrului clasic in pictura. Pictura pe sticla arsa o realizez prin mai multe tehnici de incalzire (incalzire cu aburi, cu benzina, aparate electrice). Efectele obtinute sunt si un rezultat al faptului ca sticla "colaboreaza", toate picturile te urmaresc cu ochii cand le privesti, dupa dorinta apare "vechimea" care da un aspect patinat, apare efectul de adancime in functie numarul straturilor de lucru si am in perfectionare ideea de pictura in spatiu ...
- Am observat, in aceasta expozitie, lucrari facute in toate tehnicile de care aminteati. A fost o alegere voita sub acest aspect ?
- Expozitia pe care am vernisat-o aduce in fata iubitorilor de arta 107 lucrari din peste 400 cate am facut. Toate tablourile slujesc scopului manifest de-a crea baza materiala dotarii unor clase de pictura cu ateliere si materiale. Din fondurile obtinute dorim sa asiguram cele necesare posibililor discipoli care vor invata aceste tehnici si vor beneficia de toate cele intuite de mine de-a lungul vietii.
- Am vazut in expozitie lucrari care au participat, in saloane internationale...
-
Pot sa spun ca toate cele 107 tablouri au circulat prin lume, in diferite tari: unele au fost in Olanda, altele in Germania, de trei ori in America, in Cehia, de doua ori in Franta, in Ungaria de cinci ori. Multe din lucrarile mele au ramas in galerii personale.
- Pentru cei care admira pictura d-voastra ce surprize "artistice" pregatiti ?
- Sticla incalzita pana la infierbantare permite ideea de "spatiu" si chiar miscarea in spatiu dar materialele sunt inaccesibile deocamdata.(n.n. ca pret). In pictura oricand se lasa o portita de inovatie...

2 noiembrie 1998

Emil Putin prim-vicepresedintele PSDR - (c) Virtual Arad News, 1998Prim-vicepresedintele PSDR, deputatul Emil Putin este de parere ca unele partide, partenere in coalitie, dau dovada de inamicitie. Un astfel de exemplu il constituie schimbarea prefectului judetului Hunedoara, I. Butulan, membru al PSDR , care urma sa fie schimbat cu un liberal. In urma discutiilor cu premierul Radu Vasile, s-a convenit ca postul de prefect al Hunedoarei sa revina tot PSDR-ului, iar pana miercuri partidul va desemna o persoana pentru aceasta functie. In comunicatul emis de catre executiv, se arata ca Butulan a fost demis pentru ca a dezinformat guvernul, insa PSDR a prezentat niste acte din care rezulta ca guvernul a fost informat corect. In acelasi comunicat se mai afirma ca prefectul Butulan nu era corespunzator, dar dupa cum ne-a declarat Emil Putin, "chiar prim-ministrul l-a apreciat ca un prefect corespunzator". Butulan a fost demis "in urma unor presiuni din partea PNL, care, de asemenea a mai dat PSDR-ului cateva lovituri, prin niste demiteri de directori din teritoriu, prin ministrii lor liberali", ne-a declarat deputatul Putin." Acest lucru ne-a facut sa afirmam ca, daca se vor mai repeta astfel de actiuni inamicale, sa reanalizam participarea noastra la guvernare. De altfel, sambata va avea loc o sedinta a Comitetului Director, in cadrul careia vom analiza participarea noastra la guvernare, recte modul de derulare al reformei, pe de o parte, iar pe de alta vom analiza raporturile noastre cu celelalte partide din coalitie. Comitetul Director urmeaza sa se pronunte in aceste probleme". Dupa cum ne-a declarat deputatul Emil Putin, Comitetul Director poate lua una din urmatoarele decizii: iesirea de la guvernare, putin probabila, ramanerea neconditionata la guvernare, iar a treia, care i se pare cea mai probabila, este ramanerea conditionata la guvernare.

A aparut numarul 4 al Jurnalului Studentesc, periodic al Facultatii de Stiinte Umanist Crestine, sectia istorie-jurnalistica, din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad. Revista, al carei director este profesorul Alexandru Roz, decanul facultatii, se vrea un "ghid" al studentului, pentru anul universitar 1998 - 1999, cuprinzand reteaua facultatilor si colegiilor din cadrul Universitatii "Vasile Goldis". Pe langa listele cu absolventii Universitatii, promotiile 1997 -1998, Jurnalul prezinta selectiv si cateva dintre preocuparile studentilor, concretizate in 20 de lucrari cu o tematica variind de la stomatologie si pana la literatura.

Prima zi de noiembrie este una dintre zilele cand in Ardeal, cimitirele sunt pline de amintirea celor plecati, dar totusi prezenti. Sutele de luminite ce palpaie langa locurile lor de vesnica odihna, crizantemele care coloreaza pamantul nu fac decat sa spuna ca nici moartea nu poate rupe ce a legat viata. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

Triunghiular de natatie la Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Premiere la triunghiularul de natatie din Arad - (c) Virtual Arad News, 1998Sambata, la bazinul acoperit "Delfinul" din orasul nostru, a avut loc un concurs international de inot destinat copiilor. Dat fiind timpul scurtz alocat acestei competitii si numarul ridicat de probe, organizatorii au fost nevoiti sa mareasca ritmul de desfasurare a intrecerii. Au participat reprezentanti ai cluburilor sportive scolare din Arad, Alba Iulia, Hunedoara, Bucuresti, Resita, Baia Mare, Timisoara, cat si din strainatate: Csongrad, Hodmezövasarhely, Oroshaza, Siklos, Szombathely (Ungaria), Zrenjanin (Iugoslavia). Primii trei clasati au fost premiati cu medalii, diplome si premii in obiecte. Din plutonul de sportivi, mai multi aradeni au obtinut rezultate meritorii. Iata-le, in continuare: Mircea Samuila (categoria 9-10 ani), trei locuri I , la 50 m spate, 50 m liber, si 50 m fluture, si un loc III la 50 m bras. Luca Pais - (categoria 11-12 ani) - un loc I, la 100 m liber, doua locuri II, la 50 m liber si 50 m fluture. Daniel Has (categoria 11-12 ani) - locul III, la 50 m spate. Lila Puskel (categoria 11-12 ani) - locul I, la 100 m liber, doua locuri II, la 50 m spate si 50 m liber. Radu Moldovan (categoria 9-10 ani) - doua locuri II, la 50 m spate si 50 m liber. Simona Paduraru (categoria 9-10 ani) - locul II, la 50 m bras. Stafeta 4x50 m mixt (Daniel Has, Luca Pais, Mircea Samuila, Vlad Tenea) - locul II. Antrenorii sportivilor enumerati, sunt prof. Doru Onita, Viorel Bitang si Dorel Panait. Cele mai bune rezultate - recorduri personale - au fost realizate de Mircea Samuila, Lila Puskel si Radu Moldovan, inotatori de perspectiva ai clubului aradean. "Cupa Arad" a insemnat practic o repetitie generala inaintea "Cupei Sperantelor", programata in luna decembrie la Bacau, respectiv Baia Mare. Intr-un top al medaliilor prima pozitie a revenit gruparii maghiare Hodmezövasarhely, urmata de Siklos si Zrenjanin.

In fiecare an, ziua de 31 octombrie este pentru oamenii de pe tot mapamondul un prilej de a fi impreuna si de a sarbatori. Halloween este o sarbatoare traditionala in SUA si Canada, dar originile si semnificatiile ei s-au pierdut in timp. Ceea ce se stie este ca in aceasta zi se intalnesc personaje malefice cum ar fi stafii, vrajitoare, dracusori. Este o sarbatoare a tuturor varstelor, dar mai ales a tinerilor, care sculpteaza dovlecii dandu-le diferite infatisari. Dupa care ies cu ei pe strada sau ii pun in fata portilor cu o lumanare aprinsa in interior. Elevii liceului Elena Ghiba Birta au tinut si ei sa fie in ton cu "lumea" si au pregatit o originala "Halloween party". Sala festiva a liceului s-a dovedit a fi neancapatoare sambata, ea adunand la un loc personaje dintre cele mai infricosatoare: vrajitoare, stafii, morti... Sarbatoarea a debutat cu parada dovlecilor. S-au perindat prin fata intregii asistente nici mai mult nici mai putin decat treizeci de dovleci care de care mai dolofani dar mai ales mai infricosatori. Fundalul sonor alcatuit din melodii "tipete", din care probabil a fost alcatuita si coloana sonora a filmului "Dracula", a amutit toata sala, spectatorii uitand si sa aplaude. Noroc ca au urmat niste concursuri menite sa mai invioreze atmosfera. Cele mai aplaudate au fost acelea in care concurentii au tebuit sa pescuiasca cu... dintii un mar aflat intr-un lighean cu apa, sau stafeta care a constat in alergarea concurentilor pe un traseu bine stabilit cu o lingura in mana. Numai ca in lingura era pus si un ou. Toti concurentii au dat dovada de dexteritate reusind sa parcurga traseul fara ca oul sa se sparga. Probele cu cea mai mare priza la public au fost cele de limbo dance si parada costumelor. Prin bunavointa sponsorilor Teodor Fildan, SC Sierra SRL si Lucia Jivu toti copii au primit dulciuri, care i-au facut sa uite de frica provocata de defilarea stafiilor. Seara s-a incheiat cu bine, fiecare copil dorind parca sa mai zaboveasca in sala festiva a liceului de frica sa nu se intalneasca afara cu vreo stafie. Noroc cu un copil de-a treia care i-a linistit pe toti: "cum sa-mi fie frica de stafii ca ele nici macar nu exista!!!"


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Nicolae Trutiu.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.