title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! Stirile pe scurt:   ...
In Top100 suntem pe locul ?. Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

19 septembrie 1998

In urma intalnirii cu primarii oraselor si comunelor Judetului Arad, din data de 14. 09. 1998, legata de normele metodologice de aplicare a legii 151/1998, privind Dezvoltarea regionala in Romania, s-a hotarat ca in data de 29.09.1998 orele 11,00 sa aiba loc intalnirea cu reprezentantii alesi ai comunelor si la ora 12,00 cu reprezentantii alesi ai municipiului si oraselor din judetul Arad. La aceasta intalnire se va alege Consiliul de Dezvoltare Regionala a judetului Arad, care va reprezenta judetul in cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala V - Vest,compusa din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis. Pe data de 05.10. 1998 la Arad, va avea loc reuniunea pentru Constituirea Consiliului de Dezvoltare Regionala a Regiunii V - Vest. Pe ordinea de zi a reuniunii este prevazuta aprobarea Statutului Agentiei de Dezvoltare Regionala, alegerea presedintelui si vicepresedintelui prcum si stabilirea sediului Agentiei de Dezvoltare Regionala. Reprezentantii judetului Arad spera ca sediul ADR sa fie in orasul nostru.

Vizita presedintelui Consiliului judetean Dan Ivan in Spania a continuat si in cursul zilei de ieri. Daca joi, Dan Ivan s-a intalnit cu presedintele regiunii Murcia si cu minisptrul spaniol al agriculturii, ieri, presedintele CJA a vizitat regiunea Baleare. In localitate Palma de Mallorca a avut o intalnire cu presedintele Guvernului regiunii Baleare si cu ministrul turismului. In urma discutiilor purtate, s-a stabilit ca un grup de aradeni pot fi scolarizati in domeniul turismului, in regiunea Baleare. Pentru punerea in practica a intelegerii dintre partea aradeana si cea spaniola, o delegatie din Baleare va veni la Arad in urmatoarele saptamani. Cheltuielile de scolarizare vor fi acoperite din fonduri PHARE, pe care reprezentantii regiunii Baleare s-au angajat sa le obtina. Tot in cursul zilei de ieri, Dan Ivan a vizitat Scoala si Universitatea de turism Palma de Mallorca.

Joi dimineata, in jurul orei 5,00, la un control efectuat de vamesii curticeni in Rapidul 370, s-a gasit intr-un compartimentsuma de 78.150 de dolari. Dupa primele verificari facute asupra veritabilitatii acestora, s-a ajuns la concluzia ca banii nu erau falsi, dar exista posibilitatea ca, dupa spusele lui Gheorghe Ilutan, seful adjunct al Vamii Curtici, "aparatura din dotare sa nu fi descoperit un element fals al bancnotelor". Desi in compartimentul cu pricina mai era un cetatean, nimeni nu si-a revendicat suma respectiva si nici politia de frontiera nu a reusit pana la ora actuala sa suspecteze pe cineva. Totusi, seful adjunct al Vamii Curtici, este de parere ca banii au fost ascunsi la Bucuresti si au plecat fara "insotitor" spre Budapesta si urmau sa fie ridicati de o persoana. Desi in acest an numarul descoperirilor unor infractiuni legate de transportul international a scazut fata de anul trecut, totusi valoarea banilor iesiti sau intrati in tara este cu mult mai mare in acest an.

Pe baza opiniei Comisiei Nationale de Obstetrica si Ginecologie exprimata de Bogdan Marinescu, presedintele acesteia, Ministerul Sanatatii a decis ca o majorare a pretului intreruperii la cerere a sarcinii nu este oportuna, aceasta chestiune avand posibilitatea sa influenteze negativ mortalitatea si morbiditatea feminina. Ministerul Sanatatii considera ca pretul actual al avortului la cerere este in masura sa incurajeze utilizarea metodelor moderne de contraceptie procurate prin programul finantat din inprumutul acordat de Banca Mondiala si sa descurajeze solicitarea avortului. Din Ordinul Ministrului Sanatatii, nr. 669 din 23 iulie 1998, privind majorarea pretului prestatiilor medicale efectuate la cerere, se excepteaza cel al chiuretajului la cerere, pretul acestuia revenind la suma de 60.000 lei. Dontorul Gheorghe Argintaru, directorul adjunct al Directiei Sanitare Arad, ne-a declarat cu acest subiect : "Mi se pare ca diferenta intre pretul actual si cel dinainte este de aproximativ 30.000 de lei. Pentru spitale nu este o diferenta prea mare, gandindu-ne ca ca, la cateva sute de avorturi pe an, diferenta intre sumele incasate inainte, si respectiv de acum inainte, nu este asa de mare. Suma este nesemnificativa. La femei se va simti acesta diferenta de pret, unele neavand bani deloc pentru a plati".

Astazi incepand cu orele 11,30, primarul Aradului, domnul Valentin Neamt impreuna cu conducerea municipalitatii va primii o delegatie compusa din membrii societatii Noris Banatoris, societate de carnaval si binefacere a Asociatiei Svabilor di Nürnberg. Aceasta colaborare cu Noris Banatoris are ca scop amenajarea parcului copiilor, crearea unor conditii mai bune de joaca si a unei traditii de carnaval in orasul nostru. Cu aceasta ocazie va avea loc la Palatul copiilor si un spectacol cu participarea copiilor din diferite gradinite si scoli, a Forumului Democrat al Germanilor din Arad, si a asociatiei de tineret Banat-Ja. Dupa programul cultural va avea loc ceremonia de taiere a panglicii in parcul copiilor, iar seara va fi organizat un frumos joc de artificii, pe terenul sportiv al Liceului Moise Nicoara.


18 septembrie 1998

Dupa cum ne-a informat domnul prof. univ. Ioan Marconi, decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport a Univesitatii de Vest "Vasile Goldis" in perioada 23-25 septembrie 1998, la Arad se va desfasura cea de-a III-a Conferinta internationala a facultatilor de educatie fizica si sport din Tarile Dunarene. La importanta manifestare vor participa decanii si prodecanii facultatilor amintite si alte personalitati din lumea pregatirii superioare a sportivilor si cadrele didactice ce predau disciplinele sportive la nivel academic din Germania, Austria, Slovacia, Croatia, Ungaria, Bulgaria si Romania. Conferinta are menirea de a stabili domeniile de activitate pentru anul viitor, realizarea compatibilitatii curriculm-urilor universitare ale acestor facultati si pregatirea competitiilor sportive din diferite ramuri la nivel de studenti ai facultatilor din aceste tari. In perioada 26-27 septembrie 1998, lucrarile Conferintei se vor desfasura la Univesitatea "Babes-Bolyai" din Cluj Napoca.

Castelul de la Macea - (c) Virtual Arad News, 1998Castelul de la Macea, aflat in administrarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis"Arad, va fi astazi incepand cu ora 15, gazda a ceremoniei de inmanare, de catre primarul municipiului, Valentin Neamt, a titlului de Cetatean de onoare al Aradului, rectorului universitatii, profesorul universitar doctor Aurel Ardelean. Astfel, va fi pusa in practica o hotarare luata de Consiliul Local Municipal, in sedinta din 28 iulie, pe motivul meritelor deosebite pe care Aurel Ardelean le are in dezvoltarea invatamantului superior aradean. Doctorul Ardelean a contribuit la infiintarea, in toamna anului 1990, a universitatii aradene care astazi, datorita stradaniilor sale a devenit o certitudine pe harta universitara a Romaniei, prestigiul ei depasind zona Aradului. Nascut la 4 iunie 1939, la Chisineu Cris, Aurel Ardelean a absolvit cursurile Liceului "Moise Nicoara" Arad si, mai apoi, pe cele ale Facultatii de Biologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. Este doctor in biologie din 1981, laureat al premiului Academiei "E.Teodorescu", este expert international ONU in probleme de mediu inconjurator, avand 31 de carti publicate. A urmat cursurile de specializare la Universitatea din York si Birmingham si asustinut 110 sesiuni stiintifice interne si 11 internationale. Dupa ce in perioada 1990-1993, a functionat ca prorector, in vara lui 1993 indeplineste functia de rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, la a carei ascensiune a contribuit determinant. Fiind al 17-lea numit in perioada post decembrista, dr. Aurel Ardelean se alatura, incepand de astazi unor nume sonore cum ar fi: Ilie Ilascu, Corneliu Coposu, Stefan Augustin Doinas, sau Gheorghe Zamfir, toti, la randul lor, fiind Cetateni de Onoare ai Aradului.

Ieri, greva spontana de la ALFAR S.A. Arad a paralizat pentru cateva ore activitatea. Oamenii au incetat lucrul pentru ca nu si-au luat banii la timp, adica pe data de 14 septembrie. In plus, in randurile lor s-a raspandit informatia ca pe lunile de iarna angajatii ce vor trece in somaj tehnic nu vor primi nici un ban. Cateva sute de angajati s-au adunat in una din halele unitatii pentru a discuta cu conducerea societatii despre ce este de facut in situatia ivita. In prezent, la S.C. ALFAR S.A. lucreaza circa 1000 de angajati. Datoriile societatii la bugetul statului se ridica la cateva miliarde de lei, iar pentru apa calda necesara incalziorii celor 74 hectare de sere mai trebuie achitati 15,2 miliarde de lei.

Banii pentru asfaltarea drumului DC 9, Tagadau-Secaci, sunt acordati de Administratia Judeteana a Drumurilor Arad. In prima faza, asfaltarea drumului se face pe o lungime de 4,6 Km pana la iesirea din satul Bochia spre satul Secaci. "Speram ca in doi ani pietruirea drumului spre Secaci-Maraus, sa fie completa", a declarat domnul Pavel Tica, primarul comunei Beliu.

Asociatia Turistilor Montani Arad organizeaza, in perioada 25-27 septembrie1998, la Casoaia cea de-a 5-a editie a concursului de turism dotat cu Trofeul Zarandului. Concursul va cuprinde probe de regularitate in parcurgerea unui traseu marcat, orientare turistica, alpinism, cunostinte teoretice privind geografia, fauna si flora zonei, meteorologie. In inchiderea concursului se va organiza o seara cultural-distractiva la un foc de tabara. Cazarea se va face in casutele Taberei scolare Casoaia sau in corturi proprii.


17 septembrie 1998

" Agricultorii trebuie transformati din tarani in fermieri, ca elemente progresiste de productie capitalista in mediul rural", a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, liderul PAR Arad, Alexandru Savici. El a prezentat viziunea partidului sau fata de reforma in agricultura. In conceptia PAR, statul trebuie eliberat din functia sa de agent economic, punand accentul pe rolul legislativ si de coordonator politic. "Pasul urmator ar fi ca fermierii sa fie organizati in cooperative - singurul mod de asociere ce a dat roade SUA, Europa, Israel". El considera ca acest termen - cooperativa, desi blamat dupa ´89, "e singura solutie de dezvoltare a fermierilor privati. In cadrul lor membrii dispun in mod individual de pamant, unelte si animale." Aceste cooperative sunt concepute de a fi de mai multe feluri, cu functii specifice - de furnizare, marketing si credit. Cooperativele se vor putea asocia, pentru a exercita presiuni asupra Executivului si Legislativului, pentru crearea cadrului legal liberei dezvoltari a fermelor. PAR considera ca trebuie sa se ajunga la preponderenta producatorului asupra comerciantilor, astfel asigurandu-se singura cale in care "capitalismul va domina nudoar mediul urban, ci si cel rural".

Marti 15 septembrie, la sediul Viti Vinicola Baratca a avut loc o noua sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor societatii. Discutiile s-au axat pe problema sediului, care trebuie retrocedat vechiului proprietar (persoana fizica), pe cea a achitarii datoriilor catre Banca Agricola, care a pus sechestru in luna iulie pe o serie de bunuri ale societatii si pe numirea unui nou membru al Consiliului de Administratie. In privinta sediului, exista o hotarare judecatoreasca definitiva, care stipuleaza obligativitatea de a-l ceda proprietarului, administratia firmei urmand sa se mute. AGA a luat cunostinta de aceasta hotarare, nu i se opune, dar cere ca retrocedarea sa se faca in conditiile legii. Noul sediu al societatii va fi in cadrul Combinatului de Vinificatie de la Paulis. Datoria cumulata de Baratca fata de Banca Agricola se ridica la 9,5 miliarde de lei. Pentru plata acesteia, AGA s-a consultat in ceea ce priveste ipotecarea unor active (cladiri, utilaje, masini, etc.) in favoarea BA. Acestea vor fi vandute prin licitatie. S-a stabilit sa se ceara parerea expertilor in domeniu, referitor la preturile de pornire a licitatiei. In fine, in componenta CA al SCVV Baratca a fost numit un noumembru in persoana ing. Ioan Covaci, de la SIF Banat-Crisana.

La Spitalul Judetean Arad, printre numeroasele interventii practicate in vederea unor operatii care necesita o interventie rapida, se numara si operatiile estetice, mai putin importante, dar care confera pacientului, daca nu un confort fizic, cel putin unul psihic. Practicate de o buna bucata de vreme in acest spital, aceste operatii sunt deosebit de ieftine si au un procent de reusita de 100%, practicandu-se toate tipurile de "retusari", riscul fiind aproape inexistent. Tipurile de operatie estetica practicate la Spitalul Judetean sunt: liftinguri (chirurgia fetei), corectarea sanilor, chirurgia estetica a siluetei, lipectomia (scoaterea cu bisturiul a tesutului gras), hipoabsortia, liposculptura, microchirurgia varicelor (scoaterea pe baza endochirurgicala a varicelor fara sa ramana semne). Printre persoanele care vin in numar mare si destul de des, sunt femeile, care, in cazul tinerelor prefera o operatie de marire a sanilor si un nas cat mai frumos, iar femeile trecute de prima tinerete doresc sani mici si indepartarea tesutului gras. Constantin Frimu medic primar la chirurgie estetica si seful sectiei chirurgie plastica, ne-a declarat : "Preturile practicate de noi sunt, fara nici un fel de subiectivism, modice. Imaginati-va ca pentru doi sani de corectat luam doar 160 de mii lei. Un lifting costa doar 240 mii lei, iar o hipoabsortie de burta costa 200 mii lei, cand in strainatate costa 10.080 de DM. Ce sa mai spun de corectarea nasului care costa 93 de mii lei. Totusi, pentru ca suntem institutie de stat, materialele care implica o astfel de operatie trebuie aduse de catre client sau trebuie platite, pe langa operatia in sine, si ele".

Sambata, 19 septembrie 1998, la Palatul Cultural, Asociatia de carnaval "Noris Banatoris" din Germania se va infratii cu "Oraselul copiilor" din Arad. Asociatia germana, condusa de ing. Kürth Alff si Kürt Gerda, de loc din Santana - Arad, reuneste in randurile ei nemtii banateni plecati din Romania, stabiliti in "Noris", vechea denumire a orasului Nürnberg din Germania. Anual, in luna februarie, nemtii din Banatul romanesc se intalnesc la un mare carnaval in Nürnberg, ocazie cu care se inmaneaza plachete ale Asociatiei "Noris Banatoris". Cu ocazia infratirii de sambata, la Palatul Cultural Va avea loc un scurt program artistic sustinut de copiii prescolari de la cateva gradinite aradene. Oaspetii din Germania vor oferi, copiilor, dulciuri si cadouri. Sunt asteptati la festivitatea de sambata, cat mai multi copii.

In aceasta saptamana, jucatorii UTA-ei si-au primit salariile pe luna trecuta si o rata din contract. Acum caseria clubului e goala. Fotbalistii "Batranei Doamne" nu s-au lasat amagiti de acesti bani si insista asupra primelor de joc. Si nu sunt putine. Victoriile de acasa cu Unirea Dej si Minerul Motru si egalurile obtinute la Tg.Mures, Tarnaveni si Oradea trebuie recompensate. Conducerea clubului da vina pe italieni si cere putina rabdare. Jucatorii incep sa dea primele semne de nerabdare si au un singur gand: sa vina italienii... Dar, nu cu promisiuni, ci cu buzunarele pline.


16 septembrie 1998

Toti strainii care trec prin Arad, ma refer aici la arhitecti sau - in general - la cei care privesc cu ochi de specialist orasul, sunt impresionati de frumusetea lui dar si deceptionati de ruina in care se gasesc cladirile. Domnule Milos Cristea ce atrage atentia la Arad ? Putine sunt orasele care au atatea bulevarde somptuoase si strazi de o frumusete extraordinara. Strada Episcopiei, de pilda, este o strada plina de arhitectura valabila. La noi in Arad predomina eclecticul, cu influente secesion, baroce, clasice, romantice. Aradul este un oras foarte inchegat. Toate stilurile se pot citi foarte frumos. In ce zone mai pot fi citite ? O data, vechiul Arad, inchegat in jurul Pietei Vechi, a "Casei cu lacat". Tribunul Axente era primul bulevard al Aradului, Tribunul Dobra, acolo s-a inchegat primul stil, sobru. Pe tribunul Axenta se vad acele acoperisuri foarte tuguiate cu frontul foarte ingust la strada cu iz medieval. Sigur ca fatadele s-au schimbat, dar structura este aceeasi. Acolo sunt niste case exceptionale, in zona era si vechea Primarie a orasului. Apoi, strada Preparandiei... sunt izuri ale Aradului arhaic. Sunt niste subsoluri chiar impresionante. Putina lume stie despre existenta lor. Numai ca o lovitura de gratie pe care a primit-o Piata Veche este acea statie electrica de transformare si o statie de reglare-gaze amplasata chiar in mijlocul pietei. Acea piata avea doua fronturi arhitecturale maltratate si masacrate de I.L.I.A. Cum au fost maltratate ? Ei aveau un sistem, chipurile, de modernizare a cladirilor. Se distrugea toata structura cladirilor. Acolo, de exemplu in Piata Veche, era o casa gotica foarte frumoasa, de pe care a fost rasa toata decoratia ei si a ramas asa, un fel de cascaval. Singura marturie arhitecturala care mai aminteste de ceva, este cornisa, unde se mai pastreaza cateva elemente decorative, apoi, un balcon superb si portalul de intrare. Restul totul s-a masacrat. Nu le-am spus Aradenilor ce ar insemna pentru ei restaurarea orasului. Restaurarea urbana urmareste reumanizarea spatiilor. Orasul a devenit inuman din cauza suprapunerii unor functii ale sale. Urbanismul natural se dezvolta pe seama necesitatilor si nu invers. Era necesara sa se faca o unitate comerciala, se facea una. Stiu ca ati condus lucrarile de restaurare la Liceul "Moise Nicoara". Cum ati reusit restaurarea ? Acolo am avut norocul intr-o intreprindere de constructii la care lucreaza oameni tineri. Si care au aceasta virtute, aceasta dorinta de a da Aradului nestematele arhitecturale."Tehnodomus" se numeste aceasta firma, care se ocupa acum de restaurarea cladirii "Westbank". Firma fiindca nu avea muncitori calificati in restaurari, a angajat muncitori din Bolintin. La Liceul "Moise Nicoara" totul a fost copt, distrus, am avut totusi noroc ca o mare parte a elementelor decorative erau din ceramica si partial trebuiau doar plombate. S-au inceput restaurarile si la Palatul Cenad si la alte cladiri vechi... Da, insa din pacate, restaurarea nu inseamna o reparatie capitala, ci o lucrare de arta, facuta profesional, de catre oameni calificati... Or la aceste restaurari nu s-a facut nici un proiect. De exemplu turla Palatului Cenad este putregai de sus pana jos. De fapt toate turlele cladirilor din Arad, sunt facute din lemn, peste care sunt acoperisurile din tabla, ori solzi din ardezie, care au implinit 100 sau 150 de ani, apa s-a infiltrat, structura a putrezit. Trebuia instituit un comandament pentru restaurarea bijuteriilor arhitectonice ale Aradului. Fara aceste turle, Aradul nu mai este Arad. Daca aceste elemente de o deosebita valoare arhitecturala nu sunt respectate Aradul nu mai face nici doua parale. Daca nu se fac proiecte nu se poate face nimic. Ar exista suficiente argumente pentru a convinge organismele internationale si pentru a obtine finantari externe? Argumente solide sunt urmatoarele: centrul orasului Arad, dar nu numai el, ci si a altor orase, cum este Clujul, Oradea, Sibiul etc. reprezinta o identitate. Un organism bio-urban unic. Ceea ce este arhitectura in Arad, nu se mai gaseste altundeva. Si nu este un bun al orasului si tarii noastre, ci si unul al intregii omeniri...

Partenerii judetului Arad in cadrul proiectului DEMCON - program Ecos Ouverture - au fost prezenti, ieri, in orasul nostru, participand la inaugurarea oficiala a Centrului zonal DEMCON, cu sediul la Agentia de dezvoltare a judetului nostru. Proiectul amintit, are ca parteneri patru municipalitati din Grecia, orasele Liperi din Finlanda, Tartu din Estonia, Legnica din Polonia si judetul Arad, prevede crearea unor centre de reconversie pentru refunctionalizarea unor baze militare, evaluarea impactului social, restabilirea mediului si diversificarea regiunilor afectate de unitati militare. Judetul nostru, partener al proiectului din 1996, urmareste redarea in circuitul civil a Cetatii Aradului - considerat drept monument istoric si de arhitectura de importanta euopeana. Reprezentantii tarilor amintite au precizat ca sumele necesare reconversiei Cetatii Aradului sunt foarte mari si de aceea nu se poate face cu bani de la Administratia locala, decat cu finantari externe. Un proiect similar a costat in Grecia circa 100 milioane de dolari, numai pentru studiul de fezabilitate cheltuindu-se 400.000 de dolari. Achim Alexa, vicepresedinte al Consiliului judetean, a precizat ca la intalnirile avute de reprezentantii CJA cu Ministerul Apararii s-a primit un raspuns pozitivdin partea MApN in privinta eliberearii cazarmii care functioneaza in cetate. Pentru aceasta insa, MApN a solicitat un alt spatiu pentru cazarma si fonduri pentru amenajare. Proiectul de reconversie a Cetatii Aradului este primul de acest gen din Europa Centrala si de Est. Reprezentantii oraselor partenere Aradului considera ca proiectul are mari sanse de aplicare si va atrage importanti investitori in primul rand datorita asezarii cetatii dar si datorita valorii istorice pe care o are. Prin proiectul DEMCON se doreste integrarea Cetatii Aradului intr-un ansamblu unitar cuprins in Bucla Muresukui (circa 200 de hectare) si refunctionalizarea acesteia prin infiintarea in cadrul cetatii a unui campus universitar si unui centru financiar. De asemenea se urmareste amenajarea unor spatii pentru conferinte, sectii ale Muzeului judetean, a unui parc urban si construirea unor moteluri.

In Micalaca, la numarul 108 B, de anul trecut functioneaza o gradinita unde copii cu handicap de vorbire si de auz pot convietui si se pot integra mai usor intr-o societare si asa destul de ostila. Pornita ca o initiativa in 1995, cand o mama s-a plans ca fiul ei (cu defect asemanator) nu are unde sa mearga la o gradinita speciala, gradinita hipoacuzicilor are in prezent 24 de asfel de copii, inscrisi in trei grupe.Gradinita de copii hipoacuzici din Micalaca - (c) Virtual Arad News, 1998 La inceput, programul de functionare a acestei gradinite era de la ora 8,00 pana la ora 13,00 dar, datorita numarului mare de copii si a atentiei deosebite care le trebuie acordata orarul de functionare s-a schimbat, in prezent gradinita fiind deschisa de la ora 6,00 pana la ora17,00. La deschiderea noului an de invatamant au participat, pe langa presedinta fundatiei Juventute, Iulia Condor, si preotul Marcu, care a sfintit gradinita si s-a rugat pentru copii din ea. Iulia Condor a spus celor prezenti : "In anul 1997 am primit un spatiu de mai bine de 180 de m.p., pentru a face o gradinita mai aparte, pentru hipoacuzici. Din nu stiu ce motive, nu l-am mai primit, in schimb am obtinut un spatiu mai mic, dar care am reusit sa-l facem asa cum il vedeti si dumneavoastra. Eu cred ca este o realizare mare. Vreau sa multumesc pe aceasta cale sponsorilor care ne-au ajutat, si nu in ultimul rand, doamnei Maria Lucusa, inspector la prescolari, care ne-a ajutat enorm". De remarcat ca fundatia Juventute este singura fundatie din Arad care va fi sub tutela Ministerului Educatiei Nationale.

15 septembrie 1998

Dupa cum aminteam in stirile din saptamana trecuta, FPS-ul a vandut pachetul majoritar de actiuni al SBC Bai Lipova S.A. catre o societate romano-germana din Lipova, S.C APEMIN S.A.Spatiul de depozitare Apemin Lipova - (c) Virtual Arad News, 1998, cu a carei conducere am purtat discutii in legatura cu viitorul acestei statiuni. Milos Constantin - presedinte si Kuglis Stefan - asociat - au in vedere pentru urmatorii 3-5 ani pentru reabilitarea Bailor Lipova suma de 20 de miliarde de lei. 1,3 miliarde vor fi investiti chiar din acest an. S.C APEMIN S.A. si-a propus ca inainte de a trece efectiv la investitii sa intocmeasca un studiu de impact asupra mediului pentru investitiile ce urmeaza a fi realizate aici. O alta problema importanta este cea privitoare la situatia jurudica a terenului pe care este amplasata statiunea Lipova. In cazul in care aceasta problema va fi lamurita, exista toate sansele ca statul sa devina din nou actionar majoritar, ceea ce impune o alta actiune de privatizare. Nu trebuie omisa nici necesitatea unei expertize tehnice a cladirilor, constructiilor si unitatilor spre a se vedea in ce masura acestea mai corespund cerintelor, iar in cazul cladirilor de a se vedea daca structura lor de rezistenta da posibilitatea efectuarii unor investitii. S.C. APEMIN S.A. si-a propus, de asemenea, sa efectueze o ancheta cu privire la impactul social al redeschiderii acestor bai, ancheta care sa aiba in vedere si asteptarile aradenilor cu privire la aceasta statiune. O alta problema, deloc de neglijat este cea cu privire la rezervele de apa minerala. Statia de imbuteliere a apei minerale Apemin Lipova - (c) Virtual Arad News, 1998Daca in anii ´70 debitul de apa minerala era de 7 litrii pe secunda, acum acesta este scazut la 1 litru pe secunda. In conditiile in care aceasta se imbuteliaza, la artezienele din incinta bailor nu mai curge apa minerala. Cei doi interlocutori au promis ca vor rezolva acesta problema astfel ca in permanenta , cei veniti aici sa poata consuma apa minerala direct de la sursa. De altfel, s-a reusit ca prin forajul F11 apa minerala sa curga in pemanenta, chiar in conditiile in care se lucreaza la imbutelierea ei. In conceptia celor de la APEMIN S.A. exista trei domenii de valorificare a potentialului existent la Baile Lipova. In primul rand este vorba de zona balneoclimaterica situata in sudul statiunii pentru a carei refacere sunt necesar 3-5 ani. Pentru urmatorii doi ani se spera ca partea nordica, de agrement a statiunii sa fie redata in folosinta. Este vorba aici de curatirea si amenajarea strandului, refacerea si modernizarea casutelor si a bungalourilor. Nu in ultimul rand, S.C.APEMIN S.A., va valorifica prin imbuteliere, apa minerala de Lipova. In masura in care Directia Sanitara a Judetului Arad isi va exprima dorinta sa repuna in functiune pavilionul-sanatoriu pentru cardiaci, S.C APEMIN S.A. este dispusa la colaborare . In caz contrar, va desfasura o astfel de activitate pe cont propriu. Dupa cum se vede intentiile sunt bune. Ca aradeni nu ne putem dori decat sa prinda contur cat mai curand.

Intre 8 si 10 septembrie 1998, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Arad, Nicolae Bacanu, insotit de detasamentul departamentului Targuri - Expozitii, Voicu Sferdianu, au fost oaspetii Camerei de Comert si Industrie din Trencin - Slovacia. Scopul acestei vizite l-a constituit semnarea unui acord de cooperare intre cele doua Camere, care va contribui la consolidarea relatiilor economice, tehnologice, culturale si umane dintre Trencin si Arad. Comunitatea oamenilor de afaceri din orasul Trencin si zona inconjuratoare este deosebit de interesanta de mediul de afaceri din Romania. Pentru inceput partea slovaca a avansat ideea unor schimburi comerciale in sistem barter. Prezent la semnarea acordului, Gheorghe Dinica, ambasadorul Romaniei in Slovacia, a promis reprezentantilor CCIA intreg sprijinul Ambasadei pentru firmele romanesti interesate de dezvoltarea de relatii comerciale cu Republica Slovacia. De remarcat ca Aradul si Trencinul sunt orase infratite, semnarea acordului de cooperare intre cele doua Camere de Comert si Industrie fiind, deci, cu un pas inainte in directia strangerii legaturilor intre cele doua localitati.

Ieri, pe o ploaie deasa si marunta de toamna, elevii aradeni au pornit cu pasi repezi spre scoala. Si, in toate scolile aradene sarbatoarea deschiderii noului an scolar s-a imbinat perfect cu sarbatoarea ortodoxa "Inaltarea Sfintei Cruci ". Cu zambete ascunse pe fata, cu teama in suflet si cu emotii in glas aproximativ 65.000 de elevi aradeni sunt pregatiti sa paseasca in tainele invataturii. Cat de scurta sau cat de lunga le va fi bucuria depinde de liderii sindicatelor din invatamant, care au "planuri" mari la acest nou inceput.

O portiune insemnata de tabla, de pe acoperisul Teatrului de Stat Arad, s-a desprins ieri, ca urmare a furtunii care s-a abatut peste oras. Desi la ora aceea circulatia era intensa, nici un trecator sau autovehicul nu a avut de suferit de pe urma acestui incident. O situatie asemanatoare, tot la Teatrul din Arad, s-a püetrecut in toiul verii, la fel desprinzandu-se o portiune de tabla. De data aceasta au cazut mai bine de 100 m.p. de tabla de pe cupola,, existand posibilitatea ca o bucata din aceasta sa cada pe firele de tranvai. Datorita vantului puternic, tabla, de o greutate considerabila, a planat prcum o aripa, acest lucru fiind un element care a stat la baza evitarii oricarui accident. Dupa cum am putut afla de la Ovidiu Cornea, directorul acestui teatru, institutia nu a mai suportat o reparatie capitala de mai bine de doua decenii. Ca urmare a acestui fapt, dupa fiecare calamitate, s-a recurs doar la mici carpeli, de vina fiind costul ridicat al unei reparatii de anvergura. In cursul zilei de astazi se asteapta venirea unei delegatii de la Directia Tehnica de la Consiliul Judetean, pentru a evalua pagubele pricinuite de furtuna de ieri.

In acest an, suprafata cultivata cu grau in judetul nostru, va fi cu aproape 20% mai mica decat anul trecut. "Ne-am propus o reducerea suprafetei de la 87.000 hectare, cat au fost insamantate anul trecut, la 70.000 hectare", spune Moise Butar, director in cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie. Perioada de insamantare se incheie la sfarsitul lui octombrie; daca intr-o luna si jumatate graul va avea o piata mai buna ca acum, nu e exclus ca suprafata insamantata sa fie mai mare. Daca, insa, graul nu se vinde, taranii au in vedere alte culturi, mai rentabile decat graul. Principalul motiv care ii determina pe tarani sa prefere alte culturi este pretul mic pe care il iau pe grau.. Mai mult, unii agricultori au ramas cu graul nevandut. Chiar si cu cel din 1997.


14 septembrie 1998

Un telefon anonim care anunta prezenta unei bombe in Disco Sfinx Arad a pus pe jar, sambata noaptea, echipele de interventie ale Politiei si Pompierilor din Arad. Alarma a fost data in jurul orei 23,00. Imediat la fata locului a sosit si o echipa speciala de la Detasamentul pirotehnic din Timisoara, care au cautat bomba alaturi de politistii si pompierii aradeni. In timpul cautarilor, Discoteca Sfinx a fost evacuata, pana in jurul orei 22,00, cand s-a stabilit ca, era de fapt, o alarma falsa. Patronul discotecii domnul Balogh Geza, considera ca a fost o gluma de prost gust si se abtine de la alte comentarii.

Dupa ce in week-end-ul care tocmai a trecut, Aradul a primit vizita lui Ion Ratiu, iata ca astazi se afla in Arad, cel mai recent adversar politic al acestuia, Virgil Magureanu. Motivul disputei dintre cei doi este denumirea noului partid al celuia din urma, PNR. Ion Ratiu nu renunta la contestarea numelui partidului, pentru ca "Partidul National Roman este denumirea unui partid istoric." Justitia i-a dat dreptate lui Magureanu dar, dupa parerea deputatului Ratiu "acest lucru este surprinzator, deoarece procurorul ne-a dat noua dreptate". Cu toate ca, deputat de Arad fiind, Ion Ratiu se simte ca acasa, nu i-a pregatit nici o surpriza fostului director SRI.

Incepand cu data de 1 septembrie 1998, s-au majorat tarifele suplimentelor de pat si cuseta practicate in traficul intern de calatori. Noile tarife sunt: 74.600 lei pentru clasa I (mai mare cu 53,8% fata de cele din luna precedenta), 59.800 lei pentru clasa a II-a (mai are cu 64,2% fata de luna precedenta), si 32.000 lei pentru clasa a III-a ( mai mare cu 97,4% decat in luna precedenta). Dupa cum se poate observa "cresterile" sunt destul de ridicate. Din discutia purtata cu sefa Agentiei CFR Arad a reiesit faptul ca in saptamana care a trecut vanzarile de bilete cu supliment de cuseta sau de pat au ramas constante si, exista in continuare solicitari de acest gen. In acest caz nu ne ramane decat sa credem ca aradenii ori nu au sesizat aceste majorari, ori s-au obisnuit cu ele.

Din cele 500 de dosare pentru ajutor social, depuse la primaria din Chisineu Cris, au fost aprobate doar 138 de cereri. Dosarele respinse nu au indeplinit conditiile necesare, intrucat cei in cauza sunt apti de munca. Pentru cererile aprobate se platesc pe luna 20 de milioane, cei ramasi in plata fiind mame cu copii sub sapte ani, batrani si bolnavi. "Pentru suma de 141.100 lei, acordata prin ajutorul social, femeile lucreaza cinci zile pe saptamana, iar barbatii, sapte, fiindu-le suspendat ajutorul social celor care nu se incadreaza in conditiile impuse de Primarie", a declarat domnul Gheorghe Burdan, primarul Chisineului Cris.

La inceputul noului an scolar, membrii si simpatizantii despartamantului "Vasile Goldis" - ASTRA - Arad, filiala a Asociatiei Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - ASTRA, adreseaza cadrelor didactice si elevilor, sanatate si putere de munca si noi succese pentru afirmarea scolii pe plan national si international. Aceste sentimente le adresam si parintilor care sunt invitati sa colaboreze cu scoala. Ne exprimam increderea ca personalitatile cu sensibilitate pentru viitorul Natiunii Romane vor dovedi prin fapte ca invatamantul este cu adevarat prioritate nationala. Semneaza Presedinte fondator, Prof. Gheorghe Capitan


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.