ROMANIA
MINISTERUL DE INTERNE

 

GHID DE CALATORIE
IN
SPATIUL SCHENGEN


2002


Coordonator:
general de divizie ZAHARIA TOMA

Redactare: NENCESCU MARIAN
CIOBANAS MARIANA
Corectura: LEORDEANU GABRIELA
Tehnoredactare: VANUTA DUMITRU
Coperta: TARTAU NICULINA
Tiparit la Tipografia Ministerului de Interne


1. PREVEDERI ALE LEGISLATIEI ROMANESTI PRIVIND CALATORIILE IN STRAINATATE


Drumul spre Europa s-a deschis si pentru romani...Garantarea dreptului la libera circulatie
Constitutia Romaniei, in art. 25, garanteaza dreptul la libera circulatie al tuturor cetatenilor romani fara deosebire de rasa, nationalitate, sex, limba, religie, convingeri politice sau ocupatie, cu obligatia de a respecta strict legislatia statului unde calatoresc.
Dintre documentele cu caracter international recunoscut prin care este consfintit dreptul la libera circulatie a persoanei, cel mai important este Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata si proclamata de Adunarea Generala a O.N.U., la 10 decembrie 1948, in care art. 13 prevede ca "orice persoana are dreptul sa circule liber (...)".
Obtinerea si valabilitatea documentelor de calatorie
Pasaportul constituie documentul care stabileste identitatea si cetatenia titularului si confera dreptul posesorului la iesirea si intrarea prin toate punctele de frontiera deschise traficului de calatori, precum si prin locurile stabilite prin intelegerile internationale la care Romania este parte. Pasapoartele cetatenilor romani se emit pe o perioada de valabilitate de 5 ani si se pot prelungi cu inca 5 ani. Pasapoartele simple (turistice) se elibereaza la locul de domiciliu al solicitantului de catre birourile de pasapoarte judetene, iar in Bucuresti, la Serviciile de Evidenta Informatizata a Persoanei.
Asistenta si protectia diplomatica
Este de retinut, totodata, ca in spiritul Legii nr. 216/1998 (art. 2 alin. 2), in strainatate pasaportul da dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.
Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate asigura asistenta necesara cetatenilor romani aflati in dificultate, insa posibilitatile acestora sunt limitate. Competentele consulilor sunt stabilite de acordurile internationale la care Romania este parte, de reglementarile interne ale fiecarui stat si de legislatia romana in materie.
Zoll - NickelsdorfCe poate face consulul:
- elibereaza documente de calatorie pentru cetatenii romani care raman fara pasapoarte in strainatate;
- ia legatura in tara cu rudele sau cunostintele cetatenilor romani si le indruma asupra modalitatilor de trimitere a banilor celor aflati in dificultate;
- recomanda avocati locali care sa asigure asistenta de specialitate cand este cazul;
- recomanda unitati sanitare sau traducatori autorizati;
- informeaza rudele cele mai apropiate in caz de accident sau de deces si recomanda procedurile de urmat;
- contacteaza cetatenii romani aflati in inchisoare, cu acordul acestora, si informeaza rudele sau prietenii din tara.
Ce nu poate face consulul:
- sa plateasca pentru dumneavoastra cheltuielile de tratament, de cazare, bilete de calatorie, asistenta judiciara etc.;
- sa asigure cazarea, incadrarea in munca sau permisiunea de a munci in strainatate;
- sa intervina in procese in numele dumneavoastra;
- sa obtina sau sa aranjeze eliberarea dumneavoastra din inchisoare;
- sa intervina in anchete;
- sa asigure un regim de detentie special sau conditii mai bune in spital decat pentru localnici;
- sa ofere servicii care, de regula, sunt asigurate de banci, agentii de transport, birouri de turism sau alte institutii specializate.
In cazul pierderii sau furtului documentului de calatorie, cetatenilor romani li se vor elibera pasapoarte consulare de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale statului roman, pentru a se putea reintoarce in tara.
AutobahnLimitarea temporara a exercitarii dreptului la libera circulatie
*Potrivit art. 49 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu art. 14, lit. e din Ordonanta Guvernului nr. 65/1997 privind regimul pasapoartelor in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 216/1998, modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 86/2001, impotriva cetatenilor care sunt returnati in baza acordurilor de readmisie, Directia de Pasapoarte si formatiunile sale teritoriale pot suspenda, temporar, dreptul de folosire a pasaportului pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.
* In acelasi timp, in conformitate cu prevederile actelor normative mentionate, cetatenii romani care au fost returnati in baza acordului de readmisie incheiat de statul roman cu tara respectiva si carora le-a fost restrictionat dreptul la libera circulatie, nu se vor putea prezenta la nici unul din punctele de trecere a frontierei, intrucat nu au dreptul de a parasi tara, aflandu-se pe lista persoanelor restrictionate.
Sanctionarea unor fapte savarsite de cetatenii romani pe teritoriul altor state
* Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 112 din 30.08.2001, faptele savarsite in afara teritoriului tarii de catre cetateni romani sau persoane fara cetatenie domiciliate in Romania se sanctioneaza astfel:
Art. 1.
(1) Intrarea sau iesirea dintr-un stat strain prin trecerea ilegala a frontierei acestuia, savarsite de catre un cetatean roman sau de o persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul Romaniei, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.1 a fost savarsita in scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(3) Tentativa se pedepseste.
Art. 2.
(1) Fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie domiciliata pe teritoriul Romaniei care racoleaza, indruma sau calauzeste una ori mai multe persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain sau care organizeaza una ori mai multe dintre aceste activitati ilegale, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.
Art. 3.
Initierea sau constituirea unei asocieri in scopul savarsirii infractiunii prevazute la art. 2 ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unei astfel de asocieri se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.
Art. 4.
Bunurile si valorile care au servit sau care au fost destinate sa serveasca la savarsirea infractiunilor prevazute la art.1 - 3 ori care au fost obtinute prin savarsirea acestor infractiuni, daca sunt ale infractorului, se confisca.
Art. 5.
Cetateanului roman condamnat in temeiul dispozitiilor art. 1-3 i se refuza eliberarea pasaportului sau, dupa caz, i se suspenda dreptul de folosire a acestuia pe o perioada de 5 ani.
Art. 6.
Urmarirea si judecarea infractiunilor prevazute in prezentul act normativ se fac de urgenta, potrivit dispozitiilor din Codul de Procedura Penala referitoare la urmarirea si judecarea unor infractiuni flagrante.


2. CONDITIILE PE CARE CETATENII ROMANI TREBUIE SA LE INDEPLINEASCA PENTRU A CALATORI IN SPATIUL SCHENGEN

Se poate pleca cu avionul...* Incepand cu data de 1 ianuarie 2002, cetatenii romani posesori de pasapoarte valabile pot calatori fara vize, pentru o perioada de scurt sejur, in urmatoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Suedia.
*Calatoriile efectuate intr-unul sau in mai multe state din spatiul Schengen, in scopuri turistice sau de afaceri, in vederea participarii la reuniuni stiintifice si sportive sau vizitarii rudelor nu trebuie sa depaseasca 90 de zile pe parcursul unui semestru - luandu-se in calcul prima intrare in spatiul Schengen. Depasirea cu o singura zi a perioadei mentionate reprezinta sedere ilegala si, in mod automat, la iesirea din spatiul respectiv, datele personale din pasapoartele celor in cauza sunt comunicate Sistemului de Informatii Schengen. Drept urmare, autoritatile competente instituie, pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, masura interzicerii intrarii in statele membre Schengen fata de persoanele care nu au respectat regula sederii de pana la 90 de zile. Totodata, institutiile abilitate ale statului pe teritoriul caruia s-a inregistrat sederea ilegala informeaza autoritatile romane care, potrivit reglementarilor in vigoare, intreprind, fata de cei vinovati, masura retragerii pasaportului romanesc pentru o perioada de pana la 3 ani.
*Decizia interzicerii intrarii in spatiul Schengen este luata, de asemenea, la cererea oricarui stat membru in situatia in care, pe teritoriul sau, un cetatean roman desfasoara munca la negru - indiferent de durata sederii. In acest sens, este necesar ca toti cetatenii romani ce intentioneaza sa initieze activitati lucrative - inclusiv pe termen scurt, sezonier - sa obtina inainte de a intra in spatiul Schengen vize de munca de la ambasadele statelor respective la Bucuresti. Persoanele aflate in vizite de scurt sejur pe teritoriul unui stat Schengen nu pot solicita autoritatilor locale obtinerea de vize pe termen lung sau pentru munca ori prelungirea valabilitatii unei vize obtinute anterior.
\*La sosirea intr-un stat din spatiul Schengen, cetatenii romani au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale. In acest context, semnalam ca desi termenul in care un cetatean strain trebuie sa se inregistreze la politia locala difera de la un stat la altul, Conventia de Aplicare a Acordului Schengen prevede un interval de 3 zile lucratoare de la data intrarii.
* Statele membre Schengen solicita indeplinirea urmatoarelor conditii de intrare in spatiul respectiv:
l Bus gruppePasaport valabil pentru inca cel putin 6 luni de la data intrarii, cu exceptia Danemarcei, unde aceasta perioada este de numai 3 luni;
l Persoana sa nu fie indezirabila (sa nu aiba interdictie de intrare in vreuna din tarile membre Schengen);
l Asigurare medicala.
Asigurarea medicala (de sanatate) se refera la asigurarea de asistenta turistica prin care se acopera riscul de asistenta oferita persoanelor aflate in dificultate in cursul unor deplasari sau al unei absente de la domiciliu sau de la locul resedintei permanente;
l Asigurare auto de raspundere civila (Cartea verde);
l Stare tehnica buna a autoturismului;
l Pachet de servicii turistice.
In cazul in care calatoria (individuala sau in grup) se efectueaza cu servicii platite printr-o agentie de turism, trebuie prezentat, obligatoriu, in original, voucherul agentiei (documentul care confirma plata si rezervarea pachetului de servicii contractat cu agentia de turism).
* La punctele de frontiera ale granitei externe a spatiului Schengen, autoritatile de frontiera pot dispune masura intreruperii calatoriei persoanelor care nu au un pasaport valabil in situatia ca documentul amintit este deteriorat sau falsificat, daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma de bani, in EURO sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau cecuri de calatorie), nu poseda asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors. Masura intreruperii calatoriei la frontiera externa Schengen poate fi dispusa si atunci cand autoturismul nu este asigurat sau prezinta defectiuni tehnice ori persoana in cauza are interdictie de intrare in spatiul de referinta.
* Tarile candidate la Uniunea Europeana - dintre care unele constituie state de tranzit pentru cetatenii romani spre spatiul Schengen - solicita aceleasi conditii generale.


3. PREGATIREA TRECERII FRONTIEREI IN VEDEREA EFECTUARII CALATORIEI

Cu acte in regula romanii se pot deplasa liber...Verificarea valabilitatii documentelor
In vederea efectuarii deplasarii in strainatate, persoanele interesate trebuie sa efectueze urmatoarele activitati pregatitoare:
l Verificarea valabilitatii pasaportului (obtinerea unui nou pasaport) - cand este cazul;
l Verificarea documentelor masinii si a valabilitatii acestora (carte de identitate, certificat de inmatriculare);
l Verificarea permisului de conducere.
In cazul in care cetateanul roman calatoreste cu o masina care nu-i apartine, trebuie sa posede un document din care sa rezulte ca autoturismul i-a fost imprumutat (declaratie autentificata, contract de comodat);
l Verificarea politei de asigurare.
Polita de asigurare este valabila numai pentru perioada inscrisa, conform cu cererea asiguratorului.
Obiectul asigurarii si riscurile acoperite constau in preluarea cheltuielilor ocazionate de evenimentele asigurate: accidente sau imbolnaviri imprevizibile ale asiguratorului.
Obtinerea altor documente necesare la trecerea frontierei:
l Asigurare medicala pentru o perioada cel putin egala cu cea de sejur declarata;
l Biletul de calatorie dus-intors;
l Cartea verde a autoturismului (valabila cel putin pentru perioada de sejur declarata).

4. VERIFICARI EFECTUATE LA IESIREA DIN TARA

La trecerea frontierei, cetateanul roman trebuie sa prezinte:
l Permisul de conducere (daca circula cu autovehicul);
l Pasaportul (de tip nou sau vechi) a carui valabilitate trebuie sa nu expire cel putin 6 luni (durata maxima de sejur in spatiul Schengen);
l Asigurarea medicala, care trebuie sa acopere durata declarata a sejurului;
l Biletul de calatorie dus-intors (avion, tren, curse regulate auto);
l O suma minima in valuta, dupa cum urmeaza:
- 50 EURO (echivalent) pentru fiecare zi de sedere declarata, dar minim pentru 5 zile, pentru Turcia si fostele state socialiste;
- 100 EURO (echivalent) pentru statele din U.E. si alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare, pentru fiecare zi de sedere, dar minim pentru 5 zile.
l Se poate pleca si cu masina...Dovada obtinerii sumei de bani necesara se poate face prin:
( Prezentarea sumei de bani la vedere;
( Cecuri de calatorie;
( Carti de credit cu extrasul de cont pentru acestea antedatat cu cel mult doua zile inaintea prezentarii in Punctul de Trecere a Frontierei;
( Prezentarea voucherului, in cazul turismului organizat;
( Scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare (autentificate, conform legii statului de destinatie);
( Garantie din partea unei banci sau ordine de plata valabile;
( Invitatie (autentificata, conform legii statului de destinatie).
l Sunt exceptate de la prezentarea acestor dovezi, urmatoarele categorii de persoane:
( Cetatenii care se deplaseaza la tratament medical (cu obligatia de a prezenta documente in acest sens);
( Persoanele care efectueaza deplasari pentru simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, situatii de imbolnavire sau deces al unor rude stabilite in strainatate, alte cazuri temeinic justificate. Pentru toate acestea se vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara necesara;
( Minorul sub varsta de 14 ani inscris in pasaportul parintilor;
( Minorul sub varsta de 18 ani care se deplaseaza la parintele sau parintii ce lucreaza sau sunt stabiliti in tara de destinatie;
( Cetatenii care se deplaseaza in strainatate pe baza unui angajament (permis) de munca, valabil;
( Persoanele care calatoresc in statele vecine in baza permisului de mic trafic sau treceri simplificate.
Alte aspecte avute in vedere la trecerea frontierei:
( Verificarea cuantumului in valuta se va efectua pentru fiecare persoana in parte;
( Nu se va permite iesirea din tara a acelor cetateni romani care au interdictie de iesire din tara, a persoanelor ce prezinta la control pasapoarte deteriorate, comit acte de turbulenta, se prezinta sub influenta bauturilor alcoolice, nu respecta ordinea la control sau incearca sa ofere "atentii" lucratorilor Politiei de Frontiera;
( In cazul in care la iesirea din tara cetatenii romani constata nereguli in conduita lucratorilor Politiei de Frontiera sau in modul de efectuare a controlului de frontiera se pot adresa: sefului de tura din P.T.F., sefului P.T.F., sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera pe raza de competenta a caruia se afla punctul de trecere Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (la telefoanele: 01/3121189 sau 01/4138963);
( O masura suplimentara in vederea combaterii traficului ilegal de persoane si evitarii unor incidente de calatorie ulterioare, este controlul efectuat de inspectorii delegati ai Ministerului Turismului. In punctele de frontiera, acestia vor verifica documentele privind agentiile de turism si firmele de transport care sunt implicate in organizarea calatoriilor individuale sau in grupuri - vouchere, licente, autorizatii etc. Conform constatarilor acestora, in functie de neregulile semnalate, Politia de Frontiera poate dispune interdictia continuarii calatoriei pentru unele persoane sau chiar pentru tot grupul.


5. NORME DE CONDUITA PE TERITORIUL ALTOR TARI

Se poate pleca si cu trenul...Ce trebuie stiut:
* Adresa si telefoanele Ambasadei Romaniei din tara unde se calatoreste;
* Principalele prevederi ale legislatiei tarii de destinatie si de tranzit;
* Regulile aeroportuare si vamale;
* Orarul mijloacelor de transport;
* Obiceiurile si modelul cultural al tarii de destinatie;
* Expresii uzuale in limba tarii respective si a tarilor de tranzit;
* Limbajul gestual, care difera de la un continent la altul si, de multe ori, de la o tara la alta;
* Insemnele personalului autoritatii de stat si ale mijloacelor tehnice din dotare;
* Semnalele vizuale utilizate de fortele de ordine din tara respectiva;
* Modul de utilizare a diferitelor servicii publice;
* Prognoza meteo pentru zona vizitata;
* Interdictiile privind introducerea unor anumite obiecte sau produse alimentare in tarile de tranzit, precum si folosirea sau consumul acestora (de exemplu, in unele tari exista reguli stricte privind introducerea de tigari si alcool, precum si comercializarea acestor produse);
* Valabilitatea permisului de conducere pentru perioada si tara in care te deplasezi;
* Regulile de circulatie ale tarii respective.
Ce trebuie retinut:
* Inainte de a solicita ceva, saluta persoana respectiva, zambindu-i;
* Foloseste mereu expresia: "Va rog!";
* Respecta legislatia tarii in care te afli, iar daca nu o cunosti, adapteaza-ti comportamentul la legile bunului-simt;
* Respecta regulile de politete universal valabile;
* Respecta persoanele cu care te intalnesti;
* Pastreaza toate documentele justificative ale cheltuielilor facute;
* Ai grija de actele proprii;
* Respecta interdictiile si indicatiile din orasele si locurile in care te deplasezi (interzicerea fumatului, locurile de parcare etc.);
* Ia asupra ta numai strictul necesar si doar banii de care ai nevoie;
* Depune banii si valorile in seiful hotelului;
* Pastreaza biletele de avion intr-un loc sigur;
* Lasa pasaportul in seiful hotelului si retine o fotocopie.
Tren IceCe nu trebuie facut:
* Sa nu treceti granita in masina altcuiva, pentru ca nu stiti ce se afla in ea;
* Sa nu murdariti sau sa aruncati resturi de tigari pe strada ori in locurile publice;
* Sa nu va implicati in probleme legate de consumul si traficul de droguri (in unele tari exista chiar pedeapsa cu moartea pentru astfel de fapte!);
* Sa nu duceti pachete peste granita pentru alte persoane, pentru ca nu se stie ce pot contine;
* Cand iesiti la plimbare, sa nu luati la dumneavoastra deodata cartile de credit si/sau banii;
* Sa nu uitati nota de plata la hotel.
Ce trebuie sa ai la indemana:
* Harti cu trasee rutiere, ghiduri turistice cuprinzand reteaua hoteliera, obiective de vizitat, unitati de asistenta medicala, servicii publice;
* Medicamente de uz curent;
( Actele necesare deplasarii, iar, unde este cazul, fotocopii ale acestora.
Circulatia rutiera in tarile din spatiul Schengen obliga la respectarea cu strictete a reglementarilor prevazute in conventiile internationale in materie, la care Romania este parte, precum si a unor reguli specifice.
Autoritatile statelor respective atentioneaza cetatenii straini asupra obligatiilor, prin afisarea acestora la punctele de trecere a frontierei. In general, indicatoarele rutiere se refera la viteza maxima in localitati, in afara acestora si pe autostrazi, portul centurii de siguranta. Nu uitati de obligativitatea achitarii taxei pentru drumuri!
Pe autostrazi, circulatia este supravegheata si dirijata permanent prin instalatii de tip portal, cu afisaj electronic al mesajelor. Nerespectarea indicatiilor comunicate este sever si prompt sanctionata de catre politie.
Iata cateva dintre obligatiile cu caracter general:
Cum trebuie sa ne pregatim autovehiculul:
- sa fie in perfecta stare de functionare;
- sa nu prezinte scurgeri de ulei sau alte lichide de la subansamblele ori instalatiile compo-nente;
- sa nu depaseasca normele admisibile ale poluarii chimice si sonore ale mediului;
- sa fie echipat cu anvelope cu adancimea benzii de rulare de cel putin 3 mm;
- sa aiba in dotare trusa medicala de prim-ajutor si dispozitivul reflectorizant pentru semnalizarea prezentei in carosabil, in caz de defectiune tehnica.
Bus und SchiffCe trebuie sa aiba in vedere conducatorul auto:
* Sa posede asupra sa, in permanenta:
- Pasaportul;
- Permisul de conducere, aflat in termenul de valabilitate;
- Asigurarea auto internationala de raspundere civila ("Cartea verde");
- Certificatul de inmatriculare si Cartea de identitate a vehiculului;
- Asigurarea medicala internationala.
* Sa respecte intocmai semnalele si dispozitiile Politiei:
- sa poarte centura de siguranta si sa atraga atentia celorlalti ocupanti asupra necesitatii de a o folosi;
- sa se informeze permanent asupra limitei maxime de viteza admise si sa o respecte cu strictete.

De pilda:
Ungaria: - in localitati 50 km/h;
- in afara localitatilor 80 km/h;
- pe autostrada 120 km/h;
Austria: - pe autostrada 130 km/h;
Elvetia: - pe autostrada 120 km/h.
Atentionam, in context, asupra severitatii sanctiunilor contraventionale prevazute in legislatiile statelor mentionate, in cazul depasirii cu mai mult de 20 km/h a limitelor stabilite!
* Sa se informeze permanent asupra regimului taxelor de drum si sa aplice pe parbriz, dupa caz (in tari precum Austria), vigneta care atesta plata acestora;
* Sa circule cu luminile de intalnire (faza scurta) aprinse pe toata durata zilei (in Ungaria);
* Sa circule in permanenta cu atentie sporita, iar pe autostrada ori atunci cand circulatia se desfasoara pe mai multe benzi de mers, situate pe acelasi sens de deplasare, sa acorde prioritate de patrundere in banda in care ruleaza autovehiculele care circula cu viteza superioara pe benzile alaturate si au semnalizat intentia de schimbare a benzii de mers;
* Sa acorde prioritate, dupa ce s-a asigurat in prealabil din spate, trecand din banda curenta de mers pe cea alaturata, situata in stanga, autovehiculelor care patrund din drumurile laterale pe autostrada si ruleaza in banda de accelerare, cu intentia de a intra in prima banda curenta;
* Sa puna in functiune luminile de avarie (intermitente), in situatia in care ajunge o coloana auto care ruleaza cu viteza redusa, datorita blocarii temporare a circulatiei (de regula, pe autostrada);
* Sa dea dovada de calm in situatia in care circulatia rutiera este blocata si sa respecte cu strictete indicatiile comunicate pe portalurile de monitorizare a traficului;
* Sa nu foloseasca pentru deplasare banda de urgenta a autostrazii, care este destinata exclusiv autovehiculelor Politiei, Salvarii, altor forte de interventie. Se excepteaza, desigur, situatiile de imobilizare a autovehiculelor din cauze tehnice, cazuri in care se va folosi telefonul de urgenta amplasat in imediata apropiere a benzii de urgenta, pentru a cere asistenta tehnica necesara;
* Sa pastreze cu strictete curatenia;
* Sa incheie, la plecare, o asigurare de calatorie.
Ce trebuie sa stim despre regimul armelor de foc:
In conformitate cu prevederile Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor, detinerea si, dupa caz, portul armelor si munitiilor de catre persoane fizice sunt permise numai cu autorizatia structurilor competente ale Ministerului de Interne pe a caror raza de competenta domiciliaza cei in cauza. Prin urmare, pentru a cumpara o arma din statele Schengen, cetateanul roman trebuie, in primul rand, sa posede autorizatia pentru procurarea armei eliberata de organele abilitate din Romania. Totodata, se impune achizitionarea armei de la un furnizor autorizat din tara respectiva si eliberarea documentelor de provenienta. Pe baza acestora, la intoarcerea in tara, Politia ia in evidenta arma respectiva si o inscrie in permisul de portarma sau, dupa caz, elibereaza permisul de portarma, in situatia inexistentei sale.


6. RECOMANDARI PENTRU CAZURILE DE FORTA MAJORA

Se poate pleca si cu autocarul...Pe timpul deplasarii in strainatate pot surveni o serie de evenimente neprevazute, cum ar fi:
Accidente rutiere
* In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si mai ales ale societatii de asigurare a acestuia si ale soferului. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
* Fiecare Polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde 24 de ore din 24.
* Apeleaza numarul de telefon inscris pe polita si urmeaza toate indrumarile ce iti sunt adresate!
* Pastreaza documentele de plata pana la inapoierea in tara unde le vei prezenta societatii de asigurare!
Atentie!
Societatea de asigurari nu va rambursa decat cheltuielile justificate in legatura cu evenimentul asigurat.
* Asadar, pastrati facturile si notele de plata, in original, privind cheltuielile efectuate, cu specificarea serviciilor la care ai apelat, foaia de observatie, cu mentiunile zilnice ale medicului, orice alte documente necesare pentru solutio-narea cererii de restituire a banilor.
Imbolnavire
* Daca un cetatean roman se imbolna-veste pe timpul calatoriei in strainatate, se poate interna in spital in baza asigurarii de sanatate. In situatia in care nu se face dovada unei asigurari de sanatate valabile, trebuie platita spitalizarea, chiar daca situatia este una de urgenta. Costul unei zile de spitalizare este destul de ridicat (circa 327 dolari/zi, in Austria).
Deces
* In cazul decesului unui cetatean roman, indiferent de cauza, autoritatile locale se ocupa de eliberarea Certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru o eventuala repatriere a corpului neinsufletit, trebuie sa se apeleze la o firma specializata autohtona sau din tara noastra. Firma in cauza se va ocupa de toate formalitatile, inclusiv de intocmirea documentelor de transport. In cazul in care rudele persoanei decedate nu dispun de banii necesari repatrierii, in state cum ar fi Austria, de exemplu, autoritatile din localitatea unde s-a produs decesul procedeaza la inhumarea/incinerarea din oficiu.
Furtul, pierderea sau deteriorarea documentelor

* Evenimentele de acest gen trebuie reclamate in cel mai scurt timp de la constatare, celui mai apropiat post de politie sau jandarmerie. Agentul constatator elibereaza o dovada din care rezulta ca faptul reclamat a fost luat in evidenta. Acest document este necesar la ambasada, in eventualitatea solicitarii unui pasaport consular, precum si in tara in vederea obtinerii altor documente. Trebuie retinut ca in multe tari europene exista asociatii umanitare care pot acorda asistenta la nevoie (hrana si cazare pana la intoarcerea in Romania).

Anexa nr. 1
TELEFOANE UTILE IN ROMANIA

Ministerul de Interne
Adresa: Strada Mihai Voda nr. 6, sectorul 5, Bucuresti. Telefoane: 312.72.77 (Serviciul Relatii cu Publicul, intre orele 8 - 16); 314.10.50 (Linia deschisa a M.I., intre orele 8 - 20).
Inspectoratul General al Politiei
Adresa: Soseaua Stefan cel Mare, nr. 13-15, Sector 2, Bucuresti. Telefon: 210.25.25
Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti
Adresa: Strada Eforie, nr. 3-5, Sector 5, Bucuresti. Telefoane 315.35.34 - 311.20.21. Apel de urgenta 955.
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera
Adresa: Strada Razoare, nr. 2-4, Sector 6, Bucuresti. Telefoane: 413.50.95, 413.89.63. (Serviciul Relatii Publice).
Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei
Adresa: Strada Nicolae Iorga, nr. 27-29, Sector 1, Bucuresti. Telefon: 212. 56.74 (Biroul Relatii cu Publicul).


Anexa nr. 2
PUNCTELE DE TRECERE A FRONTIEREI DESCHISE IN REGIM DE TRAFIC INTERNATIONAL

LA FRONTIERA ROMANO-UNGARA
1. Petea - rutier: 061-768649;
2. Carei - feroviar: 061-864072;
3. Valea lui Mihai - feroviar: 059-355365;
4. Episcopia Bihor - feroviar: 059-411744;
5. Bors - rutier: 059-412395;
6. Salonta - rutier: 059-372889;
- feroviar:059-371553;
7. Varsand - rutier: 057-530017;
8. Curtici - feroviar: 057-464111;
9. Turnu - rutier: 057-533123;
10. Nadlac - rutier: 057-474593;
11. Cenad - rutier (nu functioneaza).

LA FRONTIERA ROMANO-IUGOSLAVA
12. Jimbolia - rutier: 056-360739;
- feroviar: 056-360945;
13. Stamora-Moravita
- rutier si feroviar: 056-194598;
14. Naidas - rutier
15. Moldova Veche - portuar: 055-540509;
16. Orsova - portuar: 052-361427;
17. Portile de Fier I - rutier: 052-312216;
18. Drobeta Turnu-Severin
- portuar: 052-315922;
19. Portile de Fier II - rutier: 052-355155.

LA FRONTIERA ROMANO-BULGARA
20. Calafat - rutier-bac, portuar si feroviar: 051-230757;
21. Bechet - rutier (bac): 051-274411;
22. Corabia - portuar: 049-560666;
23. Turnu-Magurele - portuar: 047-416861;
24. Zimnicea - portuar: 047-366850;
25. Giurgiu - rutier si feroviar: 046-231195;
26. Giurgiu (Ostrovul-Mocanasul) - rutier (bac): 046-225878;
27. Giurgiu (gara fluviala) - portuar si rutier (bac): 046-213419;
28. Oltenita - portuar si rutier (bacul nu functioneaza): 042-515667;
29. Calarasi (Chiciu) - rutier (bacul nu functioneaza);
30. Ostrov - rutier: 042-318404;
31. Negru-Voda - rutier si feroviar:
041-780741;
32. Vama Veche - rutier: 041-751720;

LA FRONTIERA ROMANO-MOLDOVEANA
33. Sculeni - rutier: 032-295140;
34. Iasi (Socola) - feroviar;
35. Albita - rutier: 035-481148;
36. Falciu - feroviar;
37. Oancea - rutier: 036-343072;
38. Galati - rutier si feroviar: 036-31.05.69;
39. Stanca-Costesti - rutier: 031-564275;

LA FRONTIERA ROMANO-UCRAINEANA
40. Siret - rutier: 030-280661;
41. Vicsani - feroviar: 030-568214;
42. Valea Viseului - feroviar, tranzit marfuri (numai pentru Ucraina):
062-369021;
43. Campulung la Tisa - feroviar, tranzit marfuri (numai pentru Ucraina): 062-370609;
44. Halmeu - rutier: 061-773119;

P. T.F. - INTERIOARE
45. Otopeni - aeroportuar: 01-2302631;
46. Timisoara - aeroportuar: 056-200220;
47. Mihail Kogalniceanu - aeroportuar: 041-741171;
48. Oradea - aeroportuar;
49. Arad - aeroportuar: 057-214048;
50. Sibiu - aeroportuar: 069-229144;
51. Satu Mare - aeroportuar: 061-768640;
52. Baneasa - aeroportuar: 01-2301996;
53. Cluj - aeroportuar: 064-416702;
54. Galati - portuar (deservit si P.C.T.F. Galati - feroviar): 036-413098;
55. Braila - portuar: 039-612372;
56. Cernavoda - portuar: 041-235226;
57. Tulcea - portuar: 040-516547;
58. Sulina - portuar: 040-543132;
59. Constanta - portuar: 041-616320;
60. Constanta Sud Agigea - rutier (bac) si feroviar: 041-741341;
61. Mangalia - portuar: 041-752490;

ZONE LIBERE
62. Z.L. Sulina: 040-543132
63. Z.L. Agigea: 041-602115
64. Z.L. Braila: 039-611855;
65. Z.L. Galati (nu functioneaza):
036-460617;
66. Z.L. Giurgiu:046-218388;
67. Z.L. Curtici: 057-465588;

Anexa nr. 3
AMBASADELE ROMANIEI IN SPATIUL SCHENGEN

Austria - Palatul HofburgREPUBLICA AUSTRIA
Ambasada Romaniei in Republica Austria
(Botschaft von Rumänien)
Adresa: Prinz Eugen Strasse 60, 1040 Wien, Österreich
Telefon: 0043-1-505.32.27; 0043-1-505.16.28
Fax: 0043-1-504.14.62
E-mail: ambromviena@nextra.at
Sectia Consulara
(Konsularabteilung der Botschaft von Rumänien)
Adresa: Theresianumgasse 25, 1040 Wien
Telefon: 0043-1-505.23.43
Fax: 0043-1-503.64.60

Belgia - Bruxeles - PiataREGATUL BELGIEI
Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei
Adresa: 105, Rue Gabrielle, 1180 Bruxelles, Belgique
Fax: 0032-2-346.23.45
Telefon: 0032-2-345.26.80
Sectia Consulara: 0032-2-343.69.35
E-mail: ambrobel@belgacom.net

 

 

Danemarca - Canal - CopengahaREGATUL DANEMARCEI
Ambasada Romaniei in Regatul Danemarcei
Adresa: Strandagervej 27, 2900 Hellerup, Copenhaga
Telefon: 0045-39-004539; 0045-39-407177;
0045-39-407802
Fax: 0045-39-62.78.99
Sit Web: http://www.romanianembassy.dk/
E-mail: roemb@mail.tele.dk

 

Grecia - RhodosREPUBLICA ELENA
Ambasada Romaniei in Republica Elena
Adresa: 7, Str. Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, Atena, Grecia
Telefon: 0030-1-672.88.75; 0030-1-672.88.76
Fax: 0030-1-672.88.83
E-mail: roumaniaembassy@ath.forthnet.gr

 

 

Finlanda - Helsinki - CatedralaREPUBLICA FINLANDA
Ambasada Romaniei in Republica Finlanda
Adresa: Stenbäckinkatu 24, 00250 Helsinki
Telefon: 00-358-9241.36.24; 00-358-9241.44.14
Fax: 00-358-9241.32.72
E-mail: romamb@clinet.fi

 

 

Franta - ChamonixREPUBLICA FRANCEZA
Ambasada Romaniei in Republica Franceza
(Ambassade de Roumanie)
Adresa: 5, Rue de l'Exposition 75007, Paris CEDEX 07
Telefon: 0033-1-47.05.10.46; 0033-1-47.05.18.70 Sectia consulara: 0033-1-47.05.27.55
Sectia economica: 0033-1-47.05.12.74
Fax: 0033-1-45.56.97.47
Sit Web: http://www.amb-roumanie.fr/
E-mail: ambparis.roumanie@free.fr

 

Germania - HeidelbergREPUBLICA FEDERALA GERMANIA
Ambasada Romaniei in Republica Federala Germania
(Botschaft von Rumanien)
Adresa: Matterhornstrasse 79, 14129 Berlin
Telefon: 0049-30-80.33.018; 0049-30-80.33.019
Fax: 0049-30-80.31.684
E-mail: ro-amb.berlin@t-online.de

 

 

Italia - Roma - Piazza NavonaREPUBLICA ITALIANA
Ambasada Romaniei in Republica Italiana
(Ambasciata di Romania)
Adresa: Via Nicolo Tartaglia 36 (Parioli), 00197 Roma
Telefon: 0039-06-808.45.29
Fax: 0039-06-808.49.95
E-mail: amdiroma@libero.it
Sit web: http://www.roembit.org

 

Luxemburg - CityMARELE DUCAT AL LUXEMBURGULUI
Ambasada Romaniei in Marele Ducat al Luxemburgului
(Ambassade de Roumanie)
Adresa: 41, Bd. de la Pétrusse, L-2320 Luxembourg
Telefon: 00-352-455159; 00-352-455151
Fax: 00-352-455163
Sit web: http://luxembourg.mae.ro
E-mail: ambroum@pt.lu

 

Norvegia - Oslo - MonolitulREGATUL NORVEGIEI
Ambasada Romaniei in Regatul Norvegiei
Adresa: Oscars gate 51,0258 - Oslo, Norway
Telefon: 0047-22-44.15.12;47/22.56.12.37
Fax: 0047-22-43.16.74
E-mail: romemb@online.no
Sit web: http://home.sol.no/~romemb

 

 

Olanda - Amsterdam - AmstelREGATUL OLANDEI
Ambasada Romaniei in Regatul Olandei
Adresa: 55, Catsheuvel, 2517 KA DEN HAAG.
Telefon: 0031-70-354.37.96; 0031-70-355.73.69
Fax: 0031-70-354.15.87
Sit Web: http://www.ronl.nl/embassy/
E-mail: sicrned@tip.nl

 

 

Portugalia - Lisbona - Sintra - Palatul PenxREPUBLICA PORTUGHEZA
Ambasada Romaniei in Republica Portugheza
(Embaixada da Romania)
Adresa: Rua de Sao Caetano a Lapa 5
1200, Lisabona, Portugalia
Telefon: 00-351-21-396.08.66; 00-351-21-396.88.12
Fax: 00-351-21-396.09.84
E-mail: ambrom@esoterica.pt

 

Italia - Roma - Piata San PietroSFANTUL SCAUN
Ambasada Romaniei pe langa Sfantul Scaun
(Ambasciata di Romania presso la Santa Sede)
Adresa: Via Panama 92, 00198 Roma
Telefon: 0039-06-854.18.02; 0039-06-854.18.03
Fax: 0039-06-855.40.67
E-mail: ambvatican@libero.it

 

 

Spania - Madrid - Gran Via (dinspre strada Alcala)SPANIA
Ambasada Romaniei in Spania
(Embajada de Rumania)
Adresa: Avenida de Alfonso XIII nr.157, Madrid 28016 - Espana
Telefon: 0034-91-350.44.36
Fax: 0034-91-345.29.17
E-mail: roembmad@worldonline.es

 

 

Suedia - GotlandREGATUL SUEDIEI
Ambasada Romaniei in Regatul Suediei
Adresa: 36, Ostermalmsgatan, Stockholm 100 41, Sweden
Telefon: 0046-8-10.86.03
Fax: 0046-8-10.28.52
E-mail: ambrom@algonet.se

 

 

Anexa nr. 4
LISTA tarilor in care cetatenii romani posesori de pasapoarte simple pot calatori fara viza de la 01.01.2002

TARI EX-SOCIALISTE

Suma necesara: 50 EURO sau echivalent pentru fiecare zi de sejur, cel putin pentru 5 zile.
1 BOSNIA-HERTEGOVINA
2 BULGARIA
3 CEHIA
4 CROATIA
5 FEDERATIA RUSA
6 IUGOSLAVIA
7 REPUBLICA MOLDOVA
8 MACEDONIA
9 POLONIA
10 SLOVACIA
11 SLOVENIA
12 UCRAINA
13 UNGARIA

1. TURCIA
Suma necesara: 50 EURO sau echivalent pentru fiecare zi de sejur, dar cel putin pentru 5 zile

TARI CARE APARTIN SPATIULUI SCHENGEN

Suma necesara: 100 EURO sau echivalent pentru fiecare zi de sejur, dar cel putin pentru 5 zile
1 AUSTRIA
2 BELGIA
3 DANEMARCA
4 FINLANDA
5 FRANTA
6 GERMANIA
7 GRECIA
8 ISLANDA
9 ITALIA
10 LUXEMBURG
11 OLANDA
12 NORVEGIA
13 PORTUGALIA
14 SPANIA
15 SUEDIA


Anexa nr. 5
LISTA Birourilor de promovare si informare turistica ale Ministerului Turismului - Europa de Vest

Austria - Viena

 

1. Austria - Wahringerstrasse 6-8, 1090 VIENA
Tel: 0043-1-317.31.57 fax: 0043-1-317-31-574
e-mail: romanien @aon.at

 

 

 

Belgia - Bruges - Canal

 

2. Belgia - 17 a, avenue de la Toison d'Or, 1050 BRUXELLES
Tel/Fax: 0032/2/502.46.42
e-mail: tourisme.roumain@wanadoo.be
http://romania.ibelgique.com

 

 

 

Praga - Muzeul

 

3. Republica Ceha - UI.Mikulandska 2/103, 11000 PRAGA 1
Tel/Fax: 00420-2-249.111.60
e-mail: romtourism@volny.cy

 

 

 

Elvetia - Geneva - Barci si Alpi

 

4. Elvetia - Schweizergasse 10, 8001 ZÜRICH
Tel: 0041-1-211.17.30 Fax: 0041-1-211.17.45
e-mail: romtourism@cyberlink.ch

 

 

 

Franta - Lyon

 

5. Franta - 12, Rue des Pyramides, 75001, PARIS
Tel: 0033-1-40.20.99.33 fax: 0033-1-40.20.99.43

 

 

 

Germanai - Domul din Koln

 

6. Germania - 20 a Budepasterstr., 10787 BERLIN
Tel: 0049-30-241.90.41 fax: 0049-30-24.72.50.20
e-mail: romaniatour@t-online.de

 

 

 

Grecia - Creta - Manastire

 

7. Grecia - Vassillisis Sofias 33, Atena 10675
Tel: 0030-1-725.18.84 fax: 0030-1-721.76.75
e-mail: Romania@traveling.gr
www.traveling.gr/rtpo

 

 

Italia - Roma - Monumentul Vittorio Emanuelle

 

8. Italia - Via Torino, Galleria Esedra, 00184 ROMA
Tel: 0039-06-488.02.67 fax: 0039-06-4898.62.81
e-mail: romania@progleonard.it
www.romania.it

 

 

Londra

 

9. Marea Britanie - 22 New Cavendish Street, LONDRA
W 1G 8 TT
Tel: 0044-20-7224.36.92 fax: 044-207-935.64.35
e-mail: uktouroff@romania.freeserve.co.uk

 

 

Olanda

 

10. Olanda - 183 Weterinschans, 1017 XE AMSTERDAM
Tel: 0031-20-623.90.44 fax: 0031-20-626.26.60
e-mail: romaniatourist@site.nl
www.romania-tourist-office.site.nl

 

 

Spania - Madrid - Corida

 

11. Spania - Calle Alcantara No.49-51, 28006 MADRID
Tel: 0034-91-401.42.68 fax: 0034-91-402.71.83
e-mail: oficina@rumaniatour.com
www.rumaniatour.com

 

 

Suedia - Stockholm

 

12. Suedia - Gamla Brogotan 36-38 STOCKHOLM
Tel: 0046-8-21.02.53 fax: 0046-8-21.02.55
e-mail: rotoscand@telia.com

 

 

 

Turcia - Istambul - Moscheea Suieynabiyke

13. Turcia - Lamartin Cad. No.7, kat 1, Taksim, 80090 ISTANBUL
Tel: 0090-212-238.25.88 fax: 0090-212-256-48.17
e-mail: info@romaniatravel.org
www.romaniatravel.org

 

 

Anexa nr. 6
DATE OFICIALE DESPRE TARILE DIN SPATIUL SCHENGEN

AUSTRIA

Austria - Salzburg - PanoramaNumele oficial: Republik Osterreich (Republica Austria)
Situarea: In Europa Centrala. Vecini: R.F. Germania; R. Slovacia; R. Ungaria; Italia; Elvetia; Liechtenstein; Iugoslavia.
Suprafata: 84.000 kmp
Populatia: 8.013.000 loc. (95 loc./kmp)
Capitala: Viena
Limba oficiala: germana
Organizarea statala: republica, regim parlamentar, prezident ales prin vot direct
Religia(ii) oficiala(e): catolica
Diviziuni administrative: 9 state federale
Sarbatori nationale: 26 octombrie (aniversarea adoptarii Legii Constitutionale-1955)
Clima: temperat-continentala
Orase principale: Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck
Porturi principale: Viena, Linz
Aeroporturi principale: Viena, Linz, Salzburg, Graz, Innsbruck
Turism: Obiective - Viena si Valea Dunarii, landurile din jumatatea vestica - Tirol, Vorarlberg, Salzburg
Moneda: 1 euro = 13,7603 ATS


BELGIA

Belgia - Bruges - PrimariaNumele oficial: Royaume de Belgique/ Koninkrijk België (Regatul Belgiei)
Situarea: In Vestul Europei. Vecini: R. F. Germania, Luxembourg, Franta, Marea Nordului
Suprafata: 30.500 kmp
Populatia: 10.144.000 loc. (333 loc./kmp)
Capitala: Bruxelles
Limba oficiala: franceza, flamanda, germana
Organizarea statala: stat federal, monarhie constitutionala, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): catolica
Diviziuni administrative: 3 regiuni
Sarbatori nationale: 21 iulie (aniversarea depunerii juramantului ca rege constitutional de catre Leopold I 1831)
Clima: temperata
Orase principale: Anvers, Liége, Gand, Charleroi
Porturi principale: Anvers, Gand, Zeebrugge
Aeroporturi principale: Bruxelles, Anvers, Ostende, Liége, Charleroi
Turism: Obiective: Litoralul Marii Nordului cu sta-iunile Knokk-Heist, Blankenberge, Ostende s.a.
Moneda: 1 euro = 40,3399 BEF.


DANEMARCA

Damenarca - CopenhagaNumele oficial: Kongeriget Danemark (Regatul Danemarcei)
Situarea: In Nord Vestul Europei. Vecini: Marea Baltica, Germania, Marea Nordului
Suprafata: 43.000 kmp
Populatia: 5.188.000 loc. (121 loc./kmp)
Capitala: Copenhaga
Limba oficiala: daneza
Organizarea statala: monarhie constitutionala, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): protestanta
Diviziuni administrative: 5 regiuni
Sarbatori nationale: 16 aprilie (aniversarea zilei de nastere a reginei)
Clima: temperat-oceanica
Orase principale: Århus, Odense, Ålborg, Esbjaerg, Randers
Porturi principale: Århus, Ålborg, Esbjaerg, Esso-havnen, Shell-havnen
Aeroporturi principale: Copenhaga, Ålborg, Sønderborg, Esbjaerg, Odense, Rønne
Turism: Obiective: ins. Sjaelland cu Copenhaga, Trelleborg, Kalundborg
Moneda: 1 krone (K) = 100 øre


FINLANDA

Finlanda - HelsinkiNumele oficial: Suomen Tasavalta/ Republiken Finland (Republica Finlanda)
Situarea: In Nordul Europei. Vecini: Norvegia, Federatia Rusa, Marea Baltica
Suprafata: 338.000 kmp
Populatia: 5.129.000 loc.(15 loc./kmp)
Capitala: Helsinki
Limba oficiala: finlandeza, suedeza
Organizarea statala: republica, regim parlamentar, presedinte ales prin vot direct
Religia(ii) oficiala(e): protestanta
Diviziuni administrative: 12 provincii
Sarbatori nationale: 6 decembrie (aniversarea proclamarii republicii - 1917)
Clima: boreala umeda
Orase principale: Tampere, Tammerfors, Turku, Espoo, Vantaa, Lahti
Porturi principale: Skold-vik, Naantali, Helsinki, Kotka, Hamina, Turku
Aeroporturi principale: Helsinki, Oulu, Turku
Turism: Obiective: sudul tarii cu marile orase: Helsinki, Turku, Lahti; zona lacurilor cu Tampere, Aulanko-Hämeenlinna, Savoneinna, Olavinlinna, Laponia
Moneda: 1euro = 5,94573 FIM

FRANTA

Franta - Camp d'ElyseesNumele oficial: République Française (Republica Franceza)
Situarea: In Vestul Europei. Vecini: Belgia, Luxembourg, Germania, Elvetia, Italia, Monaco, Marea Mediterana, Spania, Andorra, Oc. Atlantic
Suprafata: 549.000 kmp
Populatia: 58.211.000 loc. (106 loc./kmp)
Capitala: Paris
Limba oficiala: franceza
Organizarea statala: republica, regim parlamenar, presedinte ales prin vot direct
Religia(ii) oficiala(e): catolica
Diviziuni administrative: 96 departamente
Sarbatori nationale: 14 iulie (aniversarea caderii Bastiliei - 1789)
Clima: temperata
Orase principale: Lyon, Marseille, Lille, Bordeaux, Toulouse, Nantes, Nice, Strasbourg
Porturi principale: Marseille, Le Havre, Dunkerque, Rouen, Bordeaux
Aeroporturi principale: Paris (Orly, Charles de Gaulle), Niece, Marseille, Toulouse
Turism: Obiective: Paris si imprejurimi, Valea Loirei, litoralul Oc. Atlantic, riviera mediteraneana, Alpi, Pirinei
Moneda: 1 euro = 6,55957 FRF

GERMANIA

Germania - Berlin - Poarta BrandenburgNumele oficial: Bundesrepublik Deutschland (Republica Federala Germania)
Situarea: In Europa Central-nordica. Vecini: Marea Nordului, Danemarca, Marea Baltica, Cehia, Austria, Elvetia, Franta, Luxembourg, Belgia, Olanda
Suprafata: 357.000 kmp
Populatia: 81.777.000 loc. (229 loc./kmp)
Capitala: Berlin
Limba oficiala: germana
Organizarea statala: republica federala, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): protestanta, catolica
Diviziuni administrative: 16 landuri
Sarbatori nationale: 3 octombrie (aniversarea zilei unitatii nationale)
Clima: temperat-maritima
Orase principale: Bonn, Hamburg, München, Köln, Frankfurt/Main, Leipzig, Dresden, Rostock, Brandenburg, Postdam
Porturi principale: Rostock, Wismar, Berlin; amburg, Bremen, Duisburg
Aeroporturi principale: Berlin, Leipzig, Dresden;Frankfurt/Main, München, Hamburg
Turism: Obiective: capitala, orasele cu numeroase monumente istorice si de arta, muzee-Dresda, Weimar, Jenna, Wittenberg, Halle, Meissen, Potsdam; Valea Rhinului, Bavaria cu statiunile turistice si de sporturi de iarna din Alpii Bavariei
Moneda: 1 euro = 1,95538 DEM

GRECIA

Grecia - Atena - AcropolisNumele oficial: Elliniki Dimokratia (Republica Elena)
Situarea: In Sudul Europei, in Peninsula Balcanica, ocupand si numeroase insule din Marea Egee, Marea Ionica si Marea Mediterana. Vecini: Albania, Bulgaria, Turcia, Marea Egee, Marea Ionica, Marea Mediterana
Suprafata: 132.000 kmp
Populatia: 10.483.000 loc. (79 loc./kmp)
Capitala: Atena
Limba oficiala: greaca
Organizarea Statala: republica, regim parlamentar
Religia(Ii) oficiala(E): ortodoxa
Diviziuni administrative: 13 regiuni si Republica monastica Athos
Sarbatori nationale: 25 martie (aniversarea proclamarii independentei 1821)
Clima: mediteraneana
Orase principale: Salonic, Patras, Iraklion, Larissa, Volos
Porturi principale: Elefsis, Thessaloniki, Piure, Isthma
Aeroporturi principale: Atena, Salonic
Turism: Atena si imprejurimile; ins Rodos; ins. Creta; Salonic; ins. Ionice
Moneda: 1 euro = 340,750 GRD


ISLANDA

Islanda - HusavikNumele oficial: Lýdveldid Ísland (Republica Islanda)
Situarea: In Nord-vestul Europei, la sud de Cercul Polar de Nord
Suprafata: 103.000 kmp
Populatia: 271.000 loc. (3 loc./kmp)
Capitala: Reykjavík
Limba oficiala: islandeza
Organizarea statala: republica, regim parlamentar, presedinte ales prin vot direct
Religia(ii) oficiala(e): protestanta
Diviziuni administrative: 8 regiuni
Sarbatori nationale: 17 iunie (aniversarea proclamarii Republicii 1944)
Clima: este indulcita de curentul cald Gulf Stream; iarna este lunga, dar nu excesiv de friguroasa; precipitatiile sunt inegal repartizate
Orase principale: Kòpavogur, Akurezri, Keflavík
Porturi principale: Reykjavík
Aeroporturi principale: Reykjavík
Turism: capitala, Akureyri, lacul Mývatn, ins. Heimaey
Moneda: 1 króna (K) = 100 aurar


ITALIA

Italia - Roma - ColoseumNumele oficial: La Republica Italiana (Republica Italiana)
Situarea: In Europa de Sud. Vecini: Elvetia, Austria, Marea Adriatica, Marea Ionica, Marea Mediterana, Marea Tireniana si Franta
Suprafata: 301.000 kmp
Populatia: 57.218.000 loc. (190 loc./kmp)
Capitala: Roma
Limba oficiala: italiana
Organizarea statala: republica, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): catolica
Diviziuni administrative: 20 de regiuni
Sarbatori nationale: 2 iunie (aniversarea datei referendumului prin care s-a proclamat republica - 1946)
Clima: in N - continentala; in S si zona insulara - mediteraneana
Orase principale: Milano, Napoli, Torino, Genova, Palermo, Bologna, Firenze, Venetia
Porturi principale: Genova, Trieste, Augusta, Taranto, Livorno
Aeroporturi principale: Milano, Roma, Napoli, Catagnia, Cagliari
Turism: capitala, Venetia, Florenta, Bologna, Verona, Padova, Capri, Alpi
Moneda: 1 euro = 1936,27 ITL


LUXEMBURG

Luxemburg - PodNumele oficial: Grand-Duché de Luxembourg/ Grossherzogtum Luxemburg/ Grousherzogdem Lezeburg (Marele Ducat de Luxemburg)
Situarea: In Europa de Vest. Vecini: Belgia, Germania, Franta
Suprafata: 2.586 kmp
Populatia: 410.000 loc. (159 loc./kmp)
Capitala: Luxembourg
Limba oficiala: luxemburgheza, franceza, germana
Organizarea statala: monarhie constitutionala (mare ducat), regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): catolica
Diviziuni administrative: 3 districte
Sarbatori nationale: 23 iunie
Clima: temperata, de tranzitie intre cea maritima din NV Europei si cea semicontinentala
Orase principale: Esch-sur Alyette, Differdange, Dudelange, Sanem
Porturi principale: Mertert
Aeroporturi principale: Luxemburg
Turism: capitala, orasele Vianden, Esch+sur Alzette, Mondorf-les-Bains, muntii Ardeni
Moneda: 1 euro = 40,3399 LUF


OLANDA

Olanda - AmsterdamNumele oficial: Koninkrijk der Nederlanden (Regatul Tarilor de Jos)
Situarea: In Vestul Europei. Vecini: Marea Nordului, R.F.G., Belgia
Suprafata: 34.000 kmp
Populatia: 15.603.000 loc. (459 loc./kmp)
Capitala: Amsterdam, Haga (resedinta a administratiei de stat si a curtii regale)
Limba oficiala: olandeza
Organizarea statala: monarhie constitutionala, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): catolica, protestanta
Diviziuni administrative: 12 provincii
Sarbatori nationale: 31 ianuarie (aniversarea zilei de nastere a reginei)
Clima: temperat-oceanica
Orase principale: Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Haarlem
Porturi principale: Rotterdam, Amsterdam, Terneusen
Aeroporturi principale: Amsterdam, Rotterdam, Eelde, Hilversum, Beek, Teuge
Turism: Amsterdam, Haga, Delft, Haarlem, Utrecht;litoralul Marii Nordului, Marea Wadden si ins.Frisice
Moneda: 1 euro = 2,20371 NLG

NORVEGIA

Norvegia - Oslo centruNumele oficial: Kongeriket Norge (Regatul Norvegiei)
Situarea: In NV Europei, in Peninsula Scandinava. Vecini: Oc. Atlantic, Oc. Inghetat de Nord, Federatia Rusa , Finlanda, Suedia, Marea Nordului
Suprafata: 325.000 kmp
Populatia: 4.356.000 loc. (13 loc./kmp)
Capitala: Oslo
Limba oficiala: norvegiana
Organizarea statala: monarhie constitutionala, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): protestanta
Diviziuni administrative: 19 departamente
Sarbatori nationale: 17 mai (Ziua Constitutiei)
Clima: influentata de latitudine si relief, dar moderata de apele calde ale Curentului Norvegiei
Orase principale: Bergen, Trondheim, Stavanger, Skien
Porturi principale: Narvik, Egersund, Stavanger, Porsgrunn, Oslo, Bergen
Aeroporturi principale: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand
Turism: Oslo si imprejurimi; fiordurile (Stavanger-Bergen)
Moneda: 1 krone (coroana) = 100 øre


PORTUGALIA

Portugalia - LisabonaNumele oficial: República Portuguesa (Republica Portugheza)
Situarea: In SV Europei. Vecini: Spania, Oc. Atlantic
Suprafata: 92.000 kmp
Populatia: 9.818.000 loc. (17 loc./kmp)
Capitala: Lisabona
Limba oficiala: portugheza
Organizarea statala: republica, regim parlamentar, presedinte ales prin vot direct
Religia(ii) oficiala(e): catolica
Diviziuni administrative: 5 teritorii (cu cate 18 districte) si 2 regiuni autonome
Sarbatori nationale: 25 aprilie (Ziua Portugaliei - aniversarea revolutiei din 1974)
Clima: temperat-oceanica
Orase principale: Porto, Coímbra, Barreiro, Vila Nova de Gaia, Braga, Faro
Porturi principale: Lisabona, Leixoes, Setúbal
Aeroporturi principale: Lisabona, Porto, Faro, Funchal(in ins.Madeira), Santa Maria (Azores)
Turism: capitala si litoralul portughez;statiuni balneoclimaterice (Estoril, Cascais, Oeiras); Porto, valea Duero cu muntii din jur;Algarve cu statiuni balneoclimaterice (Praia da Rocha, Albufeira)
Moneda: 1 euro = 200,482 PTE

SPANIA

Spania - SevillaNumele oficial: Reino de España (Regatul Spaniei)
Situarea: In SV Europei. Vecini: Franta, Andorra, Marea Mediterana, Oc. Atlantic, Portugalia
Suprafata: 505.000 kmp
Populatia: 39.676.000 loc. (79 loc./kmp)
Capitala: Madrid
Limba oficiala: spaniola
Organizarea statala: monarhie constitutionala, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): catolica
Diviziuni administrative: 17 comunitati autonome
Sarbatori nationale: 12 octombrie (Ziua Hispanitatii)
Clima: continentala uscata
Orase principale: Barcelona, Valencia, Sevilla, Yaragoza, Bilbao
Porturi principale: Bilbao, Barcelona, Cartagena, Santa Cruz de Tenerife
Aeroporturi principale: Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca
Turism: Andaluzia, Granada, Sevilla, Córdoba, Madrid, Escorial, Toledo
Moneda: 1 euro = 166,386 ESP


SUEDIA

Suedia - StockholmNumele oficial: Konungariket Sverige (Regatul Suediei)
Situarea: In N Europei. Vecini: Norvegia, Finlanda, Marea Baltica
Suprafata: 450.000 kmp
Populatia: 8.822.000 loc. (20 loc./kmp)
Capitala: Stockholm
Limba oficiala: suedeza,
Organizarea statala: monarhie constitutionala, regim parlamentar
Religia(ii) oficiala(e): protestanta
Diviziuni administrative: 24 provincii
Sarbatori nationale: 30 aprilie (aniversarea zilei de nastere a regelui)
Clima: aspra, cu ierni lungi si geroase si veri scurte, relativ calduroase
Orase principale: Göteborg, Malmö, Uppsala, Nörrköping
Porturi principale: Göteborg, Hälsingborg, Luleä
Aeroporturi principale: Stockholm, Göteborg, Malmö, Visby
Turism: Stockholm si imprejurimile;Laponia, Alpii cu glaciatiune cuaternara si actuala
Moneda: 1 krona (K) = 100 öre

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]