Ce drepturi are consumatorul roman in UE?

De la 1 ianuarie, romanii beneficiaza si ei de suportul legislatiei europene privind protectia consumatorului si care este valabila pentru toti membrii UE. Documentul european cuprinde 10 principii fundamentale care privesc modul in care UE te protejeaza in calitate de consumator, indiferent unde locuiesti in Uniune.

Continutul documentului reprezinta nivelul minim de protectie pe care toate statele membre ale UE ar trebui, potrivit legislatiei comunitare, sa il asigure consumatorilor.

 

1. Cumpara ce doresti, de unde doresti

Te tenteaza o calatorie pentru cumparaturi intr-un alt stat membru al UE? Legislatia europeana iti da dreptul sa cumperi pana "cazi lat" fara a trebui sa platesti taxe vamale sau TVA in plus atunci cand te intorci acasa. Aceste reguli se aplica indiferent daca esti prezent fizic in cealalta tara la cumparaturi sau comanzi bunuri pe Internet, prin posta sau prin telefon.

In general, autoritatile din tara ta nu te pot impiedica sa aduci acasa un produs pe care l-ai achizitionat legal intr-un alt stat membru al UE.

Totusi cateva exceptii sunt aplicabile pentru unele produse precum armele de foc sau articolele ofensatoare din punct de vedere moral.

 

2. Daca nu merge, trimite-l inapoi

Ce se intampla daca achizitionezi un televizor si acesta se defecteaza imediat? Conform legislatiei europene, daca un produs pe care il cumperi nu este conform cu intelegerea pe care ai facut-o cu vanzatorul la momentul achizitiei, il poti duce inapoi pentru a fi reparat sau inlocuit. De asemenea, poti solicita o reducere de pret sau o rambursare a sumei platite. Aceste reguli sunt valabile timp de doi ani de cand produsul ti-a fost livrat. Iar pentru primele sase luni de la livrare, sarcina probei este a vanzatorului, si nu a consumatorului, ceea ce inseamna ca vanzatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca produsul a fost conform cu contractul.

Principiul ca produsul trebuie "sa fie conform cu contractul" te protejeaza si in cazul in care ceea ce primesti nu este ceea ce ai fost de acord sa cumperi. De exemplu, daca ai fost de acord sa cumperi mobila veche si ti-a fost livrata o reproducere, o poti trimite inapoi.

 

3. Standarde ridicate pentru alimente si bunurile destinate consumatorilor

UE are reguli care asigura ca produsele pe care le cumperi sunt sigure. Cu toate ca nici un sistem legislativ nu poate garanta consumatorilor un grad zero de risc sau 100% siguranta, tarile membre ale UE au printre cele mai ridicate standarde de siguranta din lume.

Siguranta alimentara se bazeaza pe principiul ca trebuie sa avem in vedere tot "lantul alimentar" pentru a asigura siguranta. Legile sigurantei alimentare din UE stabilesc prin urmare cum produc fermieri alimentele (inclusiv ce tipuri de produse chimice folosesc cand cresc plantele sau cum hranesc animalele), cum sunt procesate alimentele, ce tipuri de coloranti si aditivi pot fi utilizati si cum sunt vandute alimentele. Legislatia europeana are in vedere si siguranta alimentelor importate in UE din celelalte parti ale lumii.

Legislatia europeana privind siguranta celorlalte produse destinate consumatorilor (jucarii, cosmetice, echipament electric, etc.) sunt la fel de stricte. Este o cerinta generala a legislatiei europene ca toate produsele vandute in UE sa fie sigure. Daca o companie descopera ca a pus pe piata un produs nesigur, atunci are obligatia legala de a informa autoritatile din statele membre afectate. Daca produsul prezinta un pericol semnificativ, compania trebuie sa se ocupe de retragerea acestuia de pe piata si de la consumatorii care l-au achizitionat.

 

4. Stii ce mananci

Detalii complete ale ingredientelor utilizate pentru fabricarea unui produs alimentar trebuie sa fie trecute pe eticheta, alaturi de informatii privind colorantii, conservantii, indulcitorii sau orice alt aditiv alimentar care a fost introdus in aliment. Daca un ingredient utilizat este unul la care anumiti consumatori sunt alergici – de exemplu, nuci – acesta trebuie marcat pe eticheta, chiar daca sunt utilizate cantitati foarte mici.

Legislatia europeana stabileste ce produse pot fi numite „organice” si utilizarea denumirilor asociate cu produse de calitate din anumite regiuni europene – de exemplu, daca este etichetat Prosciutto di Parma poti fi sigur ca sunca provine din Parma, iar daca este etichetat Kalamata poti fi sigur ca maslinele sunt din Kalamata. Datorita legislatiei europene poti afla si daca alimentele tale sunt modificate genetic sau contin ingrediente modificate genetic. Daca acesta este cazul, atunci trebuie etichetate ca fiind modificate genetic.

 

5. Contractele ar trebui sa fie corecte pentru consumatori

Ai semnat vreodata un contract fara sa citesti si ce scrie cu litere foarte mici? Ce se intampla daca ceea ce e redactat cu litere mici spune ca depozitul pe care l-ai platit este nerambursabil – chiar daca compania nu-si indeplineste obligatiile? Dar daca spune ca nu poti anula contractul decat daca platesti companiei o suma exorbitanta in compensare?

Legislatia europeana prevede ca aceste tipuri de clauze abuzive sunt interzise. Indiferent de statul membru in care semnezi contractul, legislatia europeana te protejeaza de astfel de abuzuri.

 

6. Cateodata consumatorii se pot razgandi

Ce se intampla atunci cand un vanzator se prezinta pe neasteptate la usa casei tale si te convinge sa semnezi un contract pentru ferestre termopan, sau covoare noi, care costa sute de euro? Legislatia europeana te protejeaza fata de asemenea vanzari in afara spatiilor comerciale. Ca un principiu general, poti anula un asemenea contract in termen de sapte zile. Sunt si anumite exceptii: de exemplu, aceste reguli nu se aplica pentru contractele de asigurari si, in unele state membre, pentru produse care costa mai putin de 60 euro.

Legislatia europeana te protejeaza, in calitate de consumator, si atunci cand cumperi prin ccomanda postala, Internet sau companii de teleshoping, precum si de la alti "vanzatori la distanta". Pacaleli precum "vanzarea din inertie" – atunci cand isi trimit bunuri pe care nu le-ai comandat si isi cer sa platesti – sunt interzise. Daca achizitionezi un bun sau un serviciu de pe un website, prin comanda postala sau de la o companie de telemarketing poti anula contractul, fara a oferi vreo motivare, intr-un termen de sapte zile lucratoare. Pentru anumite servicii financiare ai pana la paisprezece zile calendaristice pentru a anula contractul.

 

7. Este mai usor sa compari preturile

Cum poti compara preturile a doua marci diferite de cereale atunci cand una este prezentata in cutii de 375g, iar alta in cutii de 500g? Legislatia europeana impune supermarket-urilor sa ofere "pretul pe unitate" al produselor – de exemplu, cat costa pe kilogram sau pe litru – pentru a te ajuta sa vezi care este cel mai bun din punct de vedere al pretului.

Legislatia europeana obliga si companiile care ofera servicii financiare sa-ti puna la dispozitie anumite informatii intr-o forma standardizata. De exemplu, companiile de imprumuturi si companiile care ofera carduri de credit trebuie sa-ti comunice care este dobanda anuala pe care o vei plati – nu numai care sunt sumele care trebuie platite lunar.

 

8. Consumatorii nu ar trebui sa fie indusi in eroare

Primesti o scrisoare de la o companie de comenzi prin posta prin care esti felicitat pentru castigarea marelui premiu la o loterie pe care au organizat-o. Se dovedeste totusi ca nu este nimic altceva decat o pacaleala pentru a te convinge sa-i contactezi si sa comanzi ceva de la ei. In fapt nu ai castigat nici un premiu. Este acest tip de publicitate legal?

Nu. Publicitatea care induce in eroare sau care ii inseala pe consumatori este interzisa de legislatia europeana. Mai mult, atunci cand este vorba de teleshoping, vanzari prin comenzi postale sau Internet, vanzatorii trebuie sa fie deschisi si cinstiti cu tine. Legislatia europeana ii obliga sa-ti ofere informatii complete despre cine sunt, ce vand, cat costa (inclusiv taxe si costuri de livrare) si cat timp este necesar pentru efectuarea livrarii.

Companiile de imprumuturi si de carduri de credit trebuie, potrivit legislatiei europene, sa-ti ofere informatii complete in scris asupra oricarui contract de credit pe care il inchei. Acestea trebuie sa includa informatii asupra nivelului dobanzilor, asupra duratei contractului si asupra modului in care poti rezilia contractul.

 

9. Protectie in timpul vacantelor

Ce se intampla daca pleci intr-o vacanta prin achizitionarea unui pachet de servicii turistice si touroperatorul da faliment? Ce se intampla daca brosura de prezentare a pachetului de servicii turistice ti-a promis un hotel de lux si esti cazat intr-o locatie in constructie? In ambele cazuri legislatia europeana te protejeaza. Touroperatorii trebuie sa aiba incheiate contracte pentru a te aduce acasa daca dau faliment atunci cand esti in vacanta. De asemenea, trebuie sa-ti ofere compensatii daca vacanta ta nu corespunde cu ceea ce au promis in prezentari. Daca touroperatorul incearca sa creasca pretul vacantei sau sa schimbe destinatia fara a avea acordul tau, legislatia europeana iti permite sa anulezi rezervarea. Iar daca te trezesti la aeroport ca nu te poti urca in avion pentru ca a fost suprarezervat, legislatia europeana iti da dreptul la compensatii.

In timp ce te afli in vacanta – sau atunci cand esti acasa – legislatia europeana te protejeaza impotriva vanzatorilor incorecti de timeshare. Timeshare-ul iti ofera dreptul de a utiliza un apartament sau o vila dintr-o statiune de vacanta pentru o perioada de timp in fiecare an. Vanzatorii de timeshare din anumite statiuni de vacanta cauta turisti din alte tari si incearca sa-i convinga sa semneze contracte costisitoare, pe care acestia nu le inteleg pe deplin. Legislatia europeana te protejeaza impotriva unor astfel de comportamente. Ai dreptul de a primi o copie a brosurii de prezentare – si o traducere a contractului propus – in limba ta. Daca totusi semnezi contractul, ai o perioada de zece zile in timpul careia il poti rezilia fara a oferi nici o motivatie.

In sfarsit, legislatia europeana te ajuta sa-ti iei prietenii blanosi in vacanta cu tine. Dupa ce veterinarul ti-a eliberat pentru pisica, catel sau pentru hamster unul din noile "pasapoarte pentru animale", animalutul tau te va putea insoti oriunde in Europa.
10. Rezolvare efectiva pentru litigiile transfrontaliere

Recunoasterea consumatorilor ca factori economici esentiali in Piata Interna reprezinta unul din principiile de baza ale politicii europene privind protectia consumatorilor. Consumatorii ar trebui sa aiba posibilitatea de a face alegeri in deplina cunostinta de cauza in privinta bunurilor si serviciilor pe care le achizitioneaza. Interesele lor trebuie promovate si aparate, in special avand in vedere complexitatea crescanda a pietelor pe care opereaza. Scopul si marimea pietelor a crescut incredibil in ultimii ani datorita introducerii monedei euro, dezvoltarii e-commerce si cresterii mobilitatii intra-europene. In afara de beneficiile pe care le aduce companiilor, Piata Interna ofera consumatorilor posibilitati extinse de alegere si o calitate mai buna. Acest lucru inseamna ca va trebui ca toti consumatorii sa aiba incredere sa caute cele mai bune produse si servicii.

Reteaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) se intinde in toata Uniunea Europeana in scopul de a creste increderea consumatorilor prin consultanta acordata cetatenilor asupra drepturilor lor in calitate de consumatori in UE si prin sprijinul acordat pentru rezolvarea problemelor lor. Aceste Centre iti pot oferi sfaturi privind drepturile tale atunci cand cumperi din alte state membre si te ajuta sa-ti rezolvi problemele pe care le ai cu un comerciant dintr-un alt stat membru al UE.

Sursa: Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

Matei Miruna Roxana - Consiliul Europei

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]